CARI Malay Forums

 Forgot password?
 Register

Facebook Login

Login by Facebook

Forum : Gosip |  Hiburan |  Isu Semasa & Politik |  Peristiwa |  Lawak & Santai |  Sukan |  Informasi |  Kesihatan |  Soal Jawab Agama |  Negeri & Negara
Wanita & Lelaki |  Cinta & Perhubungan |  Belia & Pengetahuan |  Komputer & Internet |  Hobi |  Buku & Penulisan |  Koleksi Gambar
English Channel |  தமிழ் மக்கள் |  Jual/Beli |  Maklum Balas |  CARI Rasmi |  Cari Contest
View: 6030|Reply: 14

Evening Primprose Oil(EPO)..sesuai ke bg org yg rancang tuk hamil??

[Copy link]
Post time 21-10-2010 05:09 PM | Show all posts |Read mode

To get Malaysia's most comprehensive information, news, life sharing here!
Register as a CARI member NOW!

Register Login or Facebook Login

slm..
sy rancang tuk conceive a baby dlm ms terdekat ni..sblm kawin sy da amik EPO sbb period sy x regular..
lps amik mmg period ok..tp sy amik dlm ms 3 bln ja then sy stop smpai la dh kawin..lps stop 2 period sy
jd x regular blk cam dlu..sy g farmasi n diorg suggestkan sy tuk amik blk EPO+folic acid..tp my mom ckp
x elok amik EPO klu rancang nk prgnt..sbb period akn dtg every month n ssah nk lekat..so skrg dh jd konfius
smda nk mkn gak EPO taupun xnk mkn..

pe pndpt korg ek??da x sape2 yg tau EPO ni sesuai ke x tuk org yg rancang nk prgnt??
Reply

Use magic Report

Post time 21-10-2010 07:13 PM | Show all posts | Share
sy tak tau la sesuai ker tak..tapi dari pengalaman sy sendri la..sy penah gugur bulan 2 lepas..pastu tak conceive2 hingga 5 bulan..kendian dalam bulan 7 tuh mmg mula amik EPO sbb nak stabilkan period disamping tuk cantikkan kulit muka (jeles sbb mak sdara umo 60 mcm umo 40 an sbb amalkan EPO..hehe)..so..mungkin rezeki ataupun secara kebetulan saya pegnen bulan 9 tu..cuma bila pegnen kena benti laa amik EPO..
Reply

Use magic Report

Post time 22-10-2010 08:02 PM | Show all posts | Share
jumpa gynae adalah yang sebaiknya untuk hal2 camni. jangan ambil apa2 supplement ikut cakap dan pengalaman orang. tiap kita lain masalahnya.

balik pada EPO, ikut kata pharmacist saya 1000mg untuk org2 yg nak menopause.. yg masih muda amik yg paling sikit kandungan dia. pastu, once dah amik epo kene banyakkan minum air sebab dia minyak. kalu tak nanti akan ada (lupa dah perkataan tu ) @ air bertakung bawah kulit
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 25-10-2010 03:42 PM | Show all posts | Share
lalangkering..
congrats..sronoknye dh prgnt..sy ni bla la plak nk prgnt..huhu..tp sy da dgr org yg lps
gugur ni kdg2 cpt lekat n kdg2 lmbt..ikut org la..

berusgigi
sy pn da igt nk g tnya direct trus kat gynae tp x berkesempatan lg skrg ni..
Reply

Use magic Report

Post time 25-10-2010 03:54 PM | Show all posts | Share
murni amalkan EPO skrg..
dulu period murni xregular,tp pas amal EPO, Alhamdulillah period dh regular..
kalau period regular,InsyaAllah senang nk conceive.
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 26-10-2010 10:52 AM | Show all posts | Share
2 la murni..
yg pharmacist cte kat sy pn cam2 gak le..bla amik EPO, period akn regular n sng nk tau waktu subur tuk conceive..tp mak sy ni yg bt sy jd konfius nk amalkan EPO ke x..bg dia klu tiap2 bln period dtg,cmne nk lekat..hmm..
Reply

Use magic Report

Post time 8-12-2010 08:37 AM | Show all posts | Share
sy pn try to conceive lepas setahun lbih kahwin,masih x lekat lg...and masalah ialah period x regular..pegi jumpa doktor semalam dia bg EPO+folic acid..dia cakap ambil EPO xde masalah kalau kita nk conceive bby
Reply

Use magic Report

Post time 17-12-2010 11:46 AM | Show all posts | Share
blossomgirlz..

I rasa... amik EPO mmg bgs... certain org akan regular kan period... kalau dh regular... then kita akan ada waktu subur.. lg sng nk conceive.. ada my fwen.. kakak ipar dia... period tk regular.. makan EPO terus lekat.. twin lg....

so.. try la...
Reply

Use magic Report

Post time 18-12-2010 07:26 PM | Show all posts | Share
hai... i lom kawin.. i cite ni b'dasarkan kakak kat opis i... mase2 mula2 kawin dia dpt anak sorng tp selps 5-6 thn tggu xde rezei utk kali ke 2. pastu ade org cadngkn dia amik epo nih... lps 2-3 bln terus sgkut.. i pun amalkan epo sbb period i pun x teratur.... skrg rase better then b4... i cdngkn u amik blk... ape2 pun tu sume kuasa Tuhan, kite cume usaha....
Reply

Use magic Report

Post time 19-12-2010 03:05 AM | Show all posts | Share
my friend dia amalkan EPO....lama2 cyst dia makin besar....satu prof tu inform EPO tu food for the cyst...lepas dia stop cyst dia takde...wallahualam...better check...not all supplement sesuai dengan kita
Reply

Use magic Report

Post time 25-1-2011 11:38 AM | Show all posts | Share
Nak makan EPo nie bagi rancang nak baby kena ambik berapa MG yer
Reply

Use magic Report

Post time 8-7-2013 03:08 PM | Show all posts | Share
lalangkering posted on 21-10-2010 07:13 PM
sy tak tau la sesuai ker tak..tapi dari pengalaman sy sendri la..sy penah gugur bulan 2 lepas..pastu ...

u makan epo ni sebulan terus atau dr start period hingga waktu subur? brand apa u makan ek?
Reply

Use magic Report

Post time 8-7-2013 08:11 PM | Show all posts | Share
April posted on 8-7-2013 03:08 PM
u makan epo ni sebulan terus atau dr start period hingga waktu subur? brand apa u makan ek?

sy makan lebih kurang lepas 5-6 bulan lepas gugur..itupun sebab period tak stabil..bila makan EPO ni period dah normal balik..mungkin sebab tu yg mudah 'lekat'..alamak..brand tak ingat tp beli kat watson aja..sebab sekarang dah tak makan..tu yg takde stok tu.


Reply

Use magic Report

Post time 11-7-2013 05:45 PM | Show all posts | Share
Saya mkn GLA shaklee yg mengandungi 2 kali epo. Dulu period x teratur. Ni dah 2 bulan on time. Skang sg berusaha utk hamil. Mudah sket nk tentukan waktu subur.tumit pun dah x merekah cm dulu. Gatal2 berkuping pun dah hilang.  Seaiapa nk cuba suplemen shaklee utk kesuburanhttp, kehamilan, penyusuan , kecantikan dll boleh lawati blog saya.    nurzistayhealthy.blogspot.com  atau sms /wa 019-7775895
Reply

Use magic Report

Post time 12-7-2013 02:39 PM | Show all posts | Share
tips untuk pregnant dgn GLA ambil tiap hari dan berhenti pada hari selepas waktu subur. boleh pm untuk konsultasi lebih lanjut.
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

Important Notice: The views and opinions expressed on the forum or the related pages are of the owner alone, and are not endorsed by CARI, nor is CARI responsible for them. Due to the nature of the Internet forum is in real time, CARI does not, and can not censor any submission, but asks that each user use discretion and respect for other users, and does not contribute any word that is unlawful, harmful, threatening, abusive, harassing, tortious, defamatory, vulgar, obscene, libelous, invasive of another's privacy, hateful, or racially, ethnically or otherwise objectionable. CARI reserve the right to withhold and/or remove any link that might possibly hold an individual, entity or group ridicule, potential embarrassment or potential defamation. CARI also reserves the right to accept, edit and/or remove any link that is deemed inappropriate in any way.
Hosted by

Archiver|Mobile|CARI Malay Forums

26-1-2015 12:16 AM GMT+8 , Processed in 0.109703 second(s), 11 queries , Gzip On.

Powered by Discuz! X3.2

© 2001-2013 Comsenz Inc.

Quick Reply To Top Return to the list