Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Search
3305
View
15
Reply

No henpon 8 angka (011-xxxxxxxx) lepas 15/12/10

[Copy link]

Author: adie82       Show all posts   Read mode

Author
Post time 3-11-2010 12:57 AM | Show all posts |Read mode
sos: http://www.skmm.gov.my/link_file ... 8_English%20_2_.pdf

MALAYSIA DUE TO START THE IMPLEMENTATION OF NEW
PUBLIC CELLULAR PHONE NUMBERING WITH 3 + 8
Cyberjaya, 2 November 2010 - The Malaysian Communication and
Multimedia Commission (MCMC) today announced that Malaysia is in
the midst of implementing a new public cellular phone numbering
format which is 3 + 8. The announcement was made at a briefing held
at MCMC Headquarters which was attended by industry members,
regulatory bodies, the media, consumer forums and interested parties.
The briefing sought to enhance participants understanding of the new
public cellular numbering system.
The new public cellular phone numbering will take off with the prefix-
011 followed by eight digit numbers (011 1XXX XXXX), set to be
launched on 15 December 2010.
This is one of the long-term planning measures undertaken by MCMC
after taking into consideration that the existing public cellular phone
numbering format of 3 + 7 is running out and will not be able to
support and accommodate the demands from the industry in the near
future. This new implementation is also a result of the increase in the
number of cellular service providers and the potential of various service
applications which will be made available due to the advancement of
communication technologies.


no lama macam mana?
kalau no lama kena convert jadi 8 angka jugak mati ler nak update phonebook satu-satu!

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 3-11-2010 03:29 AM | Show all posts
sos:



no lama macam mana?
kalau no lama kena convert jadi 8 angka jugak mati ler nak update  ...
adie82 Post at 3-11-2010 00:57



xyah convert no lama, leh maintain no lama tu
Reply

Use magic Report

Post time 3-11-2010 03:29 AM | Show all posts
Nombor telefon baru 11 digit mulai bulan depan
CYBERJAYA - Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia (MCMC) akan memperkenalkan format baru nombor telefon mudah alih dengan 11 digit berkuat kuasa 15 Disember ini.

Pengarah Jabatan Perancangan Nombor, Norizan Ghazali berkata, format baru itu akan menggunakan struktur 3+8 berbanding 3+7 sedia ada dan semua penyedia perkhidmatan akan menggunakan awalan '011', sebagai contoh 011 1234 5678.

"Struktur sedia ada yang melibatkan 31 juta nombor tidak perlu berpindah kepada format baru 3+8 memandangkan kedua-duanya wujud seiring selepas penawarannya,'' katanya kepada pemberita selepas memberi taklimat mengenai format baru nombor telefon itu di sini semalam.

Katanya, format baru itu dijangka menyelesaikan kapasiti yang tidak mencukupi struktur 3+7 sedia ada serta menggalakkan penyertaan baru yang merupakan antara perancangan jangka panjang MCMC.

"Awalan perkongsian baru '011' mampu menampung 900 juta nombor jika diperlukan oleh penyedia perkhidmatan sedia ada atau yang baru,'' katanya. - Bernama
Reply

Use magic Report

Post time 3-11-2010 11:15 PM | Show all posts
'011' mampu menampung 900 juta nombor...
Reply

Use magic Report

Post time 3-11-2010 11:29 PM | Show all posts
01111111111 cal aku
Reply

Use magic Report

Post time 4-11-2010 03:30 AM | Show all posts
pning la kdai hnpnhe nk topup nnt..haha
Reply

Use magic Report

Post time 4-11-2010 07:49 AM | Show all posts
lagi la org tak hafal no tel pasni..

korang kena hafal tau no tel yg penting2 , cam mak , ayah, hasben, wife, gf, bf...kawan baik...in case of emergency senang nak kol...

cth cam henfon hilang ke, abis bateri ke....

buleh pinjam fon org atau pakai public fon....
Reply

Use magic Report

Post time 4-11-2010 08:05 AM | Show all posts
lagi la org tak hafal no tel pasni..

korang kena hafal tau no tel yg penting2 , cam mak , ayah, h ...
salimrock Post at 4-11-2010 07:49 AM



    xper...phonebook ader...
Reply

Use magic Report

Post time 4-11-2010 09:20 AM | Show all posts
xper...phonebook ader...
medangmru Post at 4-11-2010 08:05



    wa dah tak pakai phone book dah skrang..he.he.leceh la letak fon book dlm walet, wa simpan softcopy dlm pc.
Reply

Use magic Report

Post time 4-11-2010 10:43 AM | Show all posts
ei...susah ler nk ingt..
yg sket ni pun, aku xhengat...
Reply

Use magic Report

Post time 4-11-2010 10:46 AM | Show all posts
xper...phonebook ader...
medangmru Post at 4-11-2010 08:05



phonebook klu letak dlm wallet mahu nyer lunyai kang jadinya...
tp klu 'phonebook' yg dlm henpon tu xguna gak klu henpon dh ilang or batery kong...

korg perasan tak,sebelum adanya henpon kita bleh jer nak hafal no tepon apa
Reply

Use magic Report

Post time 4-11-2010 05:08 PM | Show all posts
aku tak paham 1 bende...
kalo macam skang aku gune 012, aku kene convert jadi 011 gak ke?
kalo yang aku gune 7 nombor aku tau r takyah tukar ke 8..
tapi nombor deopan tu r yang konpius neh..
Reply

Use magic Report

Post time 4-11-2010 06:48 PM | Show all posts
aku pun tengah confius
Reply

Use magic Report

Post time 4-11-2010 07:41 PM | Show all posts
aku tak paham 1 bende...
kalo macam skang aku gune 012, aku kene convert jadi 011 gak ke?
kalo yan ...
pawangBuaya Post at 4-11-2010 05:08 PM



    tak rsnya pawang....no sedia ada still guna yg lama...yg baru daftar je ni...

"Struktur sedia ada yang melibatkan 31 juta nombor tidak perlu berpindah kepada format baru 3+8 memandangkan kedua-duanya wujud seiring selepas penawarannya,'' katanya kepada pemberita selepas memberi taklimat mengenai format baru nombor telefon itu di sini semalam.
Reply

Use magic Report

Post time 5-11-2010 07:31 AM | Show all posts
kalau tak silap wak no 011 ni milik telekom malaysia
mereka dah start berikan 10 ribu no yang bermula dengan 011 ni kepada staff mereka
sebab anak saudara wak ada bertugas di tm
tetapi yg tu no nya tak sampai 8 digit pun (tak termasuk 011)
konsep mereka kali ni no yg sama digunakan untuk tel rumah dan juga hp
kira macam 2in 1
orang yang kerja di tm leh jelas kan rasanya
Reply

Use magic Report

Post time 8-11-2010 01:55 PM | Show all posts
kalau tak silap wak no 011 ni milik telekom malaysia
mereka dah start berikan 10 ribu no yang bermu ...
wakcantuk Post at 5-11-2010 07:31



    Tu CDMA nye no. Khas utk staff TM shj
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Apple App Store
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2016 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.066342s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list