CARI Malay Forums

 Forgot Pass?
 Register

Facebook Login

Login by Facebook

Forum : Gosip |  Hiburan |  Isu Semasa & Politik |  Peristiwa |  Lawak & Santai |  Sukan |  Informasi |  Kesihatan |  Soal Jawab Agama |  Negeri & Negara
Wanita & Lelaki |  Cinta & Perhubungan |  Belia & Pengetahuan |  Komputer & Internet |  Hobi |  Buku & Penulisan |  Koleksi Gambar
English Channel |  தமிழ் மக்கள் |  Jual/Beli |  Maklum Balas |  CARI Rasmi |  Cari Contest
Show: 2710|Reply: 15

No henpon 8 angka (011-xxxxxxxx) lepas 15/12/10

[Copy link]

Rank: 14Rank: 14Rank: 14Rank: 14

Post on 3-11-2010 12:57 AM |All posts

To get Malaysia's most comprehensive information, news, life sharing here!
Register as a CARI member NOW!

Register Login or Facebook Login

sos: http://www.skmm.gov.my/link_file ... 8_English%20_2_.pdf

MALAYSIA DUE TO START THE IMPLEMENTATION OF NEW
PUBLIC CELLULAR PHONE NUMBERING WITH 3 + 8
Cyberjaya, 2 November 2010 - The Malaysian Communication and
Multimedia Commission (MCMC) today announced that Malaysia is in
the midst of implementing a new public cellular phone numbering
format which is 3 + 8. The announcement was made at a briefing held
at MCMC Headquarters which was attended by industry members,
regulatory bodies, the media, consumer forums and interested parties.
The briefing sought to enhance participants understanding of the new
public cellular numbering system.
The new public cellular phone numbering will take off with the prefix-
011 followed by eight digit numbers (011 1XXX XXXX), set to be
launched on 15 December 2010.
This is one of the long-term planning measures undertaken by MCMC
after taking into consideration that the existing public cellular phone
numbering format of 3 + 7 is running out and will not be able to
support and accommodate the demands from the industry in the near
future. This new implementation is also a result of the increase in the
number of cellular service providers and the potential of various service
applications which will be made available due to the advancement of
communication technologies.


no lama macam mana?
kalau no lama kena convert jadi 8 angka jugak mati ler nak update phonebook satu-satu!
1

View rating log

Fragmen Fragmen Fragmen Fragmen Fragmen Fragmen Fragmen Fragmen Fragmen Fragmen Fragmen Fr
Reply

Props Report

Rank: 11Rank: 11Rank: 11Rank: 11

Post on 3-11-2010 03:29 AM |All posts
sos:



no lama macam mana?
kalau no lama kena convert jadi 8 angka jugak mati ler nak update  ...
adie82 Post at 3-11-2010 00:57



xyah convert no lama, leh maintain no lama tu
Reply

Props Report

Rank: 11Rank: 11Rank: 11Rank: 11

Post on 3-11-2010 03:29 AM |All posts
Nombor telefon baru 11 digit mulai bulan depan
CYBERJAYA - Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia (MCMC) akan memperkenalkan format baru nombor telefon mudah alih dengan 11 digit berkuat kuasa 15 Disember ini.

Pengarah Jabatan Perancangan Nombor, Norizan Ghazali berkata, format baru itu akan menggunakan struktur 3+8 berbanding 3+7 sedia ada dan semua penyedia perkhidmatan akan menggunakan awalan '011', sebagai contoh 011 1234 5678.

"Struktur sedia ada yang melibatkan 31 juta nombor tidak perlu berpindah kepada format baru 3+8 memandangkan kedua-duanya wujud seiring selepas penawarannya,'' katanya kepada pemberita selepas memberi taklimat mengenai format baru nombor telefon itu di sini semalam.

Katanya, format baru itu dijangka menyelesaikan kapasiti yang tidak mencukupi struktur 3+7 sedia ada serta menggalakkan penyertaan baru yang merupakan antara perancangan jangka panjang MCMC.

"Awalan perkongsian baru '011' mampu menampung 900 juta nombor jika diperlukan oleh penyedia perkhidmatan sedia ada atau yang baru,'' katanya. - Bernama
Reply

Props Report

Rank: 7Rank: 7Rank: 7

Post on 3-11-2010 11:15 PM |All posts
'011' mampu menampung 900 juta nombor...
Expect everything, and anything seems nothing. Expect nothing, and anything seems everything
Reply

Props Report

Rank: 7Rank: 7Rank: 7

Post on 3-11-2010 11:29 PM |All posts
01111111111 cal aku
Reply

Props Report

Rank: 1

Post on 4-11-2010 03:30 AM |All posts
pning la kdai hnpnhe nk topup nnt..haha
Reply

Props Report

Rank: 14Rank: 14Rank: 14Rank: 14

Post on 4-11-2010 07:49 AM |All posts
lagi la org tak hafal no tel pasni..

korang kena hafal tau no tel yg penting2 , cam mak , ayah, hasben, wife, gf, bf...kawan baik...in case of emergency senang nak kol...

cth cam henfon hilang ke, abis bateri ke....

buleh pinjam fon org atau pakai public fon....
janji rock.....
Reply

Props Report

Rank: 24Rank: 24Rank: 24Rank: 24Rank: 24Rank: 24

Super Moderator

Post on 4-11-2010 08:05 AM |All posts
lagi la org tak hafal no tel pasni..

korang kena hafal tau no tel yg penting2 , cam mak , ayah, h ...
salimrock Post at 4-11-2010 07:49 AM



    xper...phonebook ader...
Reply

Props Report

Rank: 14Rank: 14Rank: 14Rank: 14

Post on 4-11-2010 09:20 AM |All posts
xper...phonebook ader...
medangmru Post at 4-11-2010 08:05



    wa dah tak pakai phone book dah skrang..he.he.leceh la letak fon book dlm walet, wa simpan softcopy dlm pc.
janji rock.....
Reply

Props Report

Rank: 9Rank: 9Rank: 9

Post on 4-11-2010 10:43 AM |All posts
ei...susah ler nk ingt..
yg sket ni pun, aku xhengat...
visit here : http://my-crafting.blogspot.com
Reply

Props Report

Rank: 6Rank: 6

Post on 4-11-2010 10:46 AM |All posts
xper...phonebook ader...
medangmru Post at 4-11-2010 08:05



phonebook klu letak dlm wallet mahu nyer lunyai kang jadinya...
tp klu 'phonebook' yg dlm henpon tu xguna gak klu henpon dh ilang or batery kong...

korg perasan tak,sebelum adanya henpon kita bleh jer nak hafal no tepon apa
Reply

Props Report

Rank: 10Rank: 10Rank: 10

Post on 4-11-2010 05:08 PM |All posts
aku tak paham 1 bende...
kalo macam skang aku gune 012, aku kene convert jadi 011 gak ke?
kalo yang aku gune 7 nombor aku tau r takyah tukar ke 8..
tapi nombor deopan tu r yang konpius neh..
http://umarfaruq.com
http://kakitech.net
Reply

Props Report

Moderator

TeMbaK DinDinG

Rank: 22Rank: 22Rank: 22Rank: 22Rank: 22Rank: 22

Moderator

Post on 4-11-2010 06:48 PM |All posts
aku pun tengah confius
What lies are truth?
What truths are lies?
Reply

Props Report

Rank: 24Rank: 24Rank: 24Rank: 24Rank: 24Rank: 24

Super Moderator

Post on 4-11-2010 07:41 PM |All posts
aku tak paham 1 bende...
kalo macam skang aku gune 012, aku kene convert jadi 011 gak ke?
kalo yan ...
pawangBuaya Post at 4-11-2010 05:08 PM



    tak rsnya pawang....no sedia ada still guna yg lama...yg baru daftar je ni...

"Struktur sedia ada yang melibatkan 31 juta nombor tidak perlu berpindah kepada format baru 3+8 memandangkan kedua-duanya wujud seiring selepas penawarannya,'' katanya kepada pemberita selepas memberi taklimat mengenai format baru nombor telefon itu di sini semalam.
Reply

Props Report

Rank: 1

Post on 5-11-2010 07:31 AM |All posts
kalau tak silap wak no 011 ni milik telekom malaysia
mereka dah start berikan 10 ribu no yang bermula dengan 011 ni kepada staff mereka
sebab anak saudara wak ada bertugas di tm
tetapi yg tu no nya tak sampai 8 digit pun (tak termasuk 011)
konsep mereka kali ni no yg sama digunakan untuk tel rumah dan juga hp
kira macam 2in 1
orang yang kerja di tm leh jelas kan rasanya
Reply

Props Report

Rank: 4

Post on 8-11-2010 01:55 PM |All posts
kalau tak silap wak no 011 ni milik telekom malaysia
mereka dah start berikan 10 ribu no yang bermu ...
wakcantuk Post at 5-11-2010 07:31



    Tu CDMA nye no. Khas utk staff TM shj
Reply

Props Report

You need to login first Login | Register Facebook Login

Important Notice: The views and opinions expressed on the forum or the related pages are of the owner alone, and are not endorsed by CARI, nor is CARI responsible for them. Due to the nature of the Internet forum is in real time, CARI does not, and can not censor any submission, but asks that each user use discretion and respect for other users, and does not contribute any word that is unlawful, harmful, threatening, abusive, harassing, tortious, defamatory, vulgar, obscene, libelous, invasive of another's privacy, hateful, or racially, ethnically or otherwise objectionable. CARI reserve the right to withhold and/or remove any link that might possibly hold an individual, entity or group ridicule, potential embarrassment or potential defamation. CARI also reserves the right to accept, edit and/or remove any link that is deemed inappropriate in any way.
Hosted by

Archiver|Mobile|CARI Malay Forums

GMT+8, 25-10-2014 02:03 AM , Processed in 0.152974 second(s), 34 queries , Gzip On.

Powered by Discuz!

© 2001-2012 Comsenz Inc.

Top