CARI Malay Forums

 Forgot Pass?
 Register

Facebook Login

Login by Facebook

Forum : Gosip |  Hiburan |  Isu Semasa & Politik |  Peristiwa |  Lawak & Santai |  Sukan |  Informasi |  Kesihatan |  Soal Jawab Agama |  Negeri & Negara
Wanita & Lelaki |  Cinta & Perhubungan |  Belia & Pengetahuan |  Komputer & Internet |  Hobi |  Buku & Penulisan |  Koleksi Gambar
English Channel |  தமிழ் மக்கள் |  Jual/Beli |  Maklum Balas |  CARI Rasmi |  Cari Contest
12345678910... 11Next
Return Post new threads
Show: 59521|Reply: 260

[MERGED] Ekzema, Enzima, Eczema

[Copy link]

Rank: 4

Post on 27-9-2006 09:39 AM |All posts

To get Malaysia's most comprehensive information, news, life sharing here!
Register as a CARI member NOW!

Register Login or Facebook Login

Post Last Edit by mamahusna at 3-1-2011 08:54

tak taulah topic ni dah ader ker belum..kalu ader tlg merge kan je ek..mcm anak baby zarqis umo setahun lebih lagi 4 bulan nak masuk 2 tahun..masalahnyer bila badan dia berpeluh jer mesti dia gatal-gatal kat badan dia terutamanya kat bahagian lipatan..sblm ni dah bawak g klinik,doktor cakap anak zarqis kena ekzema...dan biasanya penyakit ni akan jadi bila dalam keluarga ader penyakit asma..tapi yang masalhnya kami 2-2 xde asma..sian sangat bila memalam dia menggaru sampai luka-luka...dah sapu cream yang doktor bagi tapi x jadi gak..nak buat camane yer..

[ Last edited by  shinky_pinky at 23-11-2006 12:58 AM ]
1

View rating log

Katalog percuma: www.mykedai2u.com

http://profiles.friendster.com
Reply

Props Report

Highlander

whatever

Rank: 11Rank: 11Rank: 11Rank: 11

Post on 27-9-2006 11:02 AM |All posts
doctor bagi ubat apa?
try pakai cream elomet, yg tu mcm berkesan skit

anak aku dua2 ada eczema tp tak teruk sgt
1

View rating log

Reply

Props Report

Rank: 3Rank: 3

Post on 27-9-2006 11:25 AM |All posts
ekzema ni apa sebenarnya?

anak dakcik pun ada. hari tu gi klinik doktor bagi dua jenis ubat sapu. sapu sehari 2-3 kali. dalam masa 4 hari dah elok. tapi memang perangai dia suka bergaru. kepala dia habis luka2 dia garu.
Reply

Props Report

Rank: 16Rank: 16Rank: 16Rank: 16

Post on 27-9-2006 12:17 PM |All posts
anak alys pon ader ekzema(ruam panas bintik2 merah) x bleh panas sikit siaplah dier mengaru kat bhgn yg gatal.. cth; leher, ketiak,kepala,perut, pelipat kaki dan tangan
sian biler tgok dier mcm tu.. selalunya alys sapu dgn cream Econozine.. insyallah esok clear tp biler panas dtg balik...
mak alys cakap alys masa kecik pon mcm nie nnt besar hilanglahhh..
si amirul xderlah plak mungkin ikut hubby kita x...
1

View rating log

(^_^)
Reply

Props Report

Post on 27-9-2006 12:42 PM |All posts
my eldest doter pun ada eczema.

kerja nak manggaru ajer sblm tido...now dah 5 yrs old..still ada lagik.  Dulu pakai cream Balneum as suggested by pead.
1

View rating log

http://sofea-alisa.blogspot.com/
Reply

Props Report

Rank: 9Rank: 9Rank: 9

Post on 27-9-2006 01:17 PM |All posts
Originally posted by nasi^impit at 27-9-2006 11:02 AM
doctor bagi ubat apa?
try pakai cream elomet, yg tu mcm berkesan skit

anak aku dua2 ada eczema tp tak teruk sgt



anak aku pun kena gak eczema ni, kat muka. sian comot muka dia. dah try mcm2 ubat tak jln gak.  

eh nasi elomet ni nak beli kat mana?  smlm ada org tegur suruh aku beli cream ni la.
1

View rating log

Reply

Props Report

Post on 27-9-2006 01:59 PM |All posts
Originally posted by baby102 at 27-9-2006 01:17 PM



anak aku pun kena gak eczema ni, kat muka. sian comot muka dia. dah try mcm2 ubat tak jln gak.  

eh nasi elomet ni nak beli kat mana?  smlm ada org tegur suruh aku beli cream ni la.


kat farmasi biasa je ada jual elomet nih..
Reply

Props Report

Rank: 12Rank: 12Rank: 12

Post on 27-9-2006 02:10 PM |All posts
mase irfan kene dulu...

aku bagi pakai emollient bath gel -ade 2 brand yg aku pakai tp lupa lak plak..satu botol biru satu botol putih..
krim plak aku kasik Aqueous Cream..beli botol besar tu everytime pas mandi aku sapu..

alhamdulillah sekarang dah takde lansung...
1

View rating log

Reply

Props Report

Rank: 10Rank: 10Rank: 10

Post on 27-9-2006 02:32 PM |All posts
ekzema nih aku sendirik pon ada....

ointment semua okesss.....cuma paling penting bagi aku prevent la...

actually tak silap aku....semua orang ekzema ada sort of alahan la....lain2 orang lain2 alahan dia......ada orang alahan seafood...ada orang alahan daging...ada orang alahan ayam......tapi kalo dah tua cam aku nih...bila stresss.....

so sesapa anak ada ekzema tuh observe apa yang dia makan yang boleh kena...lelama korang tau la apa dia yang alahan tuh...actually kalo tak de oitnment /losen tuh pon dia bole hilang sendiri......

mmg ekzema ada kena mengena ngan asthma....tak silap aku kes ekzema yang teruk...cam satu badan...most likely bole kena asthma.....

macam aku..first thing stress.....kalo stress...mula dia naik kat kaki....timbul2.....pastu letak losen.....hilang ahh......tapi kena make sure hilang stress gak...lagi satu aku daging.....sekejap jek....sure kuar merah2 timbul2......tapi aku wat dek jek...pakai losen tuh.....lelama hilangla.....
1

View rating log

Walopon nick mu beribu2...aku tetap kenal kamu...
Reply

Props Report

Rank: 9Rank: 9Rank: 9

Post on 27-9-2006 03:28 PM |All posts
Originally posted by famzr at 27-9-2006 01:59 PM


kat farmasi biasa je ada jual elomet nih..



ooo smlm cari kat guardian tak de.  tapi yg payahnya satu je, my son kena kat muka.  letak  kat muka jap lagi sure dia sapu dgn tangan kat muka dia.  tak kira time tidur pun sama. what i did is, masa dia tidur sapu kan, pastu pegang tangan dia.  tapi tahan 1/2 jam jela. ada tak lain2 cara?
Reply

Props Report

Rank: 3Rank: 3

Post on 27-9-2006 03:45 PM |All posts
nak share citer sikit..

kawan i anak dia pun ada ekzema ..sejak baby lagi..
mcm2 dia ikhtiar..
so masa dia  jumpa doktor tak sure kat mana... disarankan dia minum byoung
so dia minum dan susukan anak..
dlm brapa bulan kulit baby dia dah baik..
dah takde ruam2 gatal..
Alhamdulillah sampai skang anak dia dah ok..
1

View rating log

Reply

Props Report

Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13

Post on 27-9-2006 03:58 PM |All posts

Reply #9 akubest's post

yes aku setuju ngan akubest...sbb anak aku gitu gaks...skang ok la..kureng merah2 gitu kecuali sbb mkn or terover panas...bj pun pakai yg ringan2 jek..kalo bleh cotton based la..tak berbj langsung pun takleh gaks..kene abuk haper naik gaks..
ekzema n asthma..doc anak aku ckp gitu..sbb dedua tuh penyakit bekait alergik...anak buah aku ada yg ekzema takde asthm..ada asthma tak de ekzema..but yg parahnyer mcm cousin aku..sampai ke  tua..ekzema n asthma...
1

View rating log

Reply

Props Report

Highlander

whatever

Rank: 11Rank: 11Rank: 11Rank: 11

Post on 27-9-2006 10:42 PM |All posts
Originally posted by akubest at 27-9-2006 02:32 PM
ekzema nih aku sendirik pon ada....

ointment semua okesss.....cuma paling penting bagi aku prevent la...

actually tak silap aku....semua orang ekzema ada sort of alahan la....lain2 orang lain ...


yup, mostly disebabkan alahan
mcm amna, i terpaksa tukar susu lembu kepada soya
all dairy food mmg tak leh, mesti dia muntah balik


baby,
elomet boleh beli kat farmasi..
Reply

Props Report

Rank: 7Rank: 7Rank: 7

Post on 28-9-2006 06:54 AM |All posts
anak aku memang ader eckzema ngan allergy problem with protein lembu, santan & telur......tapi semenjak 2yrs+ ni, nampak gaya memang telur dia kena pantang lagi........
susu memang minum susu soya Isomil.....
pegi jumpa pakar kulit kat Lam Wah Ee...dia pun takde finite solution........

benda benda yg mesti ader dalam peti ubat (so kalau balik kampung mesti kena bawak)
elomet ---> pakai bila severe jer.....tu pun just a thin coat pasai ada steroid
aquos cream ----> one time sebab kat kaki dia teruk sangat, lepas sapu kena balut kaki dier supaya my son tak pi garu.......tengok pun kelakar....memang berbungkus......for more than 1 week ---> dermo yg suruh
zinc oxide ----> this untuk celah kangkang....... kalau dah merah teruk sangat
xyrtec - antihistamin -------> kalau allergy dia menjadi jadi, apa lagi sumbat bagi makan ubat la......

mandian & losyen
sebamed range for baby - untuk mandian & losyen  ---> paed recommend.......so aku just follow.....
kalau rumah babysitter,  mak mengasuh dia suka lumur losyen gamat, maybe petua orang dulu dulu kot.....
calamine lotion.....
pendek kata lepas mandi, dia punya ritual nak siapkan dia kekadang tu lagi dahsyat dari mak dia....coz nak kena lumur losyen dulu la......

other stuff.....
kena monitor kuku dia selalu.....mesti kena pendek....
anak aku jenis outdoor person so memang selalu berpeluh....... so kalau balik rumah dia rasa gatal.........memang bawak dia pegi mandi......bagi sejuk sikit badan......
most of the time kat rumah, either tak pakai baju or kekdang tu tak pakai apa-apa pun.....janji dia selesa.....

[ Last edited by  mder at 28-9-2006 06:55 AM ]
1

View rating log

Reply

Props Report

Rank: 9Rank: 9Rank: 9

Post on 28-9-2006 11:38 AM |All posts
My son dulu pun kena juga masa baby..lepas satu satu
klinik pergi..semua tak jalan..Then my fren suggest
Klinik Sachdev kat Jalan Tunku Abdul Rahman, dekat
Coliseum...dia ni dermatologist..dia bagi krim sapu
dengan sabun Oilatum. Apply sekali besoknya terus
baik..Cuba le...
Reply

Props Report

Rank: 4

Post on 28-9-2006 12:17 PM |All posts
terima kasih atas pandanagn korang semua..nanti zarqis cari kat farmasi
sekarang ni yang agak ketara ialah kat bahagian kaki dia..dekatkulit dia tue macam merekah sikit...sian kat dia..
Katalog percuma: www.mykedai2u.com

http://profiles.friendster.com
Reply

Props Report

Rank: 12Rank: 12Rank: 12

Post on 28-9-2006 12:21 PM |All posts
paed aku kata..
kalau eczema jgn sapu calamine lotion
mmg calamine lotion tu ilang kan rase gatal and sejuk2 je bile kite sapu..
tp bila dia dah kering nanti lepas dia pecah2 tu akan tambah kan kegatalan kat kulit anak..kalau serbuk2 kering tu kene bahagian yg merah2 tu nanti sakit pulak..
Reply

Props Report

Rank: 11Rank: 11Rank: 11Rank: 11

Post on 28-9-2006 01:31 PM |All posts
Anak saya pun pnah kena exzema ni masa dia 5 months.., abis satu badan merah.. sampai kena admit kat hospital seminggu.. masa kat hosp. tu hari2 kena mandi ngan air  biru tu.. (apa ek nama dia..???:hmm

Pas tu kena sapu fucidin (kira dia ni ointment + antibiotik) dan balut satu badan bg tak infection... sian tgk dia waktu tu.. alhamduliah sekarang dah ok...

Tp doktor tu kata biasanya exzema ni kena bila parents (tak kira le.., mak, ayah, datuk or nenek) ada history asma.., entah le..
Reply

Props Report

Rank: 17Rank: 17Rank: 17Rank: 17Rank: 17

Post on 28-9-2006 01:47 PM |All posts
Originally posted by baby102 at 27-9-2006 03:28 PM



ooo smlm cari kat guardian tak de.  tapi yg payahnya satu je, my son kena kat muka.  letak  kat muka jap lagi sure dia sapu dgn tangan kat muka dia.  tak kira time tidur pun sama. what i did  ...


elomet lotion ni mmg susah carik...nak beli kat guardian pon kena tulis nama atas buku, stok pon terhad...aku selalu amik kat ampang puteri....skali beli 3 botol sbb anak aku mmg bergantung kat elomet ni...silap mkn sikit sure tumbuh merah2 cam ruam...yg ni utk sapu sblm tidur.

lagi satu budak yg kena penyakit ni mmg badan takleh kering....kena selalu kasi lotion lepas mandi...tp bukan lotion biasa tu....doc suh guna brand BALNEUM for dry skin conditions.

anak aku tak boleh minum susu biasa.....kena minum susu yg ada HA....dr baby mmg dah bg ENFALAC HA.
NaL & Kay
Reply

Props Report

Rank: 17Rank: 17Rank: 17Rank: 17Rank: 17

Post on 28-9-2006 01:49 PM |All posts
Originally posted by Delifrance at 28-9-2006 12:21 PM
paed aku kata..
kalau eczema jgn sapu calamine lotion
mmg calamine lotion tu ilang kan rase gatal and sejuk2 je bile kite sapu..
tp bila dia dah kering nanti lepas dia pecah2 tu akan tambah kan  ...


kalo pegi klinik biasa mmg depa bg calamine lotion ni....:geram:
NaL & Kay
Reply

Props Report

Rank: 16Rank: 16Rank: 16Rank: 16

Post on 28-9-2006 02:11 PM |All posts
Originally posted by Delifrance at 27-9-2006 02:10 PM
mase irfan kene dulu...

aku bagi pakai emollient bath gel -ade 2 brand yg aku pakai tp lupa lak plak..satu botol biru satu botol putih..
krim plak aku kasik Aqueous Cream..beli botol besar tu e ...


deli,

anak kita mmg sampai skang masih ada ekzema nie.. tp bila sapu dgn cream Econozine hilanglah... nnt bila ada waktu panas dier dtg balik... aku baca ko pakaikn pd irfan jenama kat atas tu.. pastu dier trus senang... betul ker??? ruam tu trus hilang.
(^_^)
Reply

Props Report

Rank: 16Rank: 16Rank: 16Rank: 16

Post on 28-9-2006 02:19 PM |All posts
:hmm: ekzema nie bukan budak kecik jer biasa kena.. org tua pon kena juga...

alys biasa kena bila pegnen... habis segala pelipat dan leher naik bintik2 ruam merah dan gatal plak tu.. bila waktu panas lglah emmmm klo bleh nak berlenging tp opppsss :nyorok: kita perempuan hehehe... pakai cream mmg hilang tp kejap jer...mak cakap mungkin pembawakan budak... Betullah lepas bsalin ruam tu trus hilang...
(^_^)
Reply

Props Report

Syd  

Rank: 20Rank: 20Rank: 20Rank: 20Rank: 20

Legenderer

Post on 28-9-2006 02:26 PM |All posts
Masalah keturunan
Oleh NORLAILA HAMIMA JAMALUDDIN

SETIAP kali melakukan kerja di tengah panas, ruam kecil akan muncul di tangannya. Gatalnya hanya tuhan yang tahu terutama apabila terkena peluh. Makin digaru, makin banyak pula yang tumbuh sehingga kadang kala menjadi kudis besar.

Bermacam ubat dicuba tetapi masalah kulit sensitif yang dialaminya masih tidak hilang. Selalunya ia mengambil masa satu hingga dua bulan untuk sembuh, itupun jika dia dapat menahan keinginan 'menggaru' dan sentiasa menyapu ubat pada bahagian yang gatal.

Gejala di atas adalah sebahagian daripada masalah keradangan kulit atau lebih dikenali sebagai ekzema. Ekzema adalah istilah umum kepada atopik dermatitis (alahan kulit) yang berlaku pada kebanyakan orang.

Dianggarkan 10 hingga 20 peratus penduduk dunia mengalami masalah alahan kulit yang bermula sejak kecil. Kajian mendapati hampir 10 peratus bayi berumur tiga hingga enam bulan mengalami ekzema, 40 peratus berlaku pada bayi yang berumur 18 bulan ke atas dan 60 peratus di kalangan remaja.

Menurut Pakar Kulit, Dr Ruban Nathan, masalah alahan kulit atau ekzema boleh berlaku kepada sesiapa saja tanpa mengira umur dan pada bila-bila masa. Biasanya ia berlaku pada bayi seawal usia dua bulan dan kanak-kanak berumur dua tahun.

Hampir 75 peratus pesakit mula mengalami masalah ketika berumur enam bulan dan 90 peratus lagi mendapat ekzema selepas berumur setahun. Malah, ekzema juga kini sudah menjadi masalah biasa di kalangan kanak-kanak yang lebih tua dan orang dewasa. Ramai individu yang mengalami ekzema turut mempunyai masalah alahan rinitis dan asma.

Apabila ekzema menyerang, kulit akan menjadi merah, kering, radang dan terasa amat gatal. Kawasan yang kerap dilanda masalah ialah tangan, pergelangan tangan, leher, muka, kulit kepala, siku dan kaki.

Bagaimanapun, dalam kes yang teruk ia boleh membabitkan seluruh badan termasuklah di kemaluan. Apabila digaru, ia menjadi semakin besar dan kadang kala boleh berdarah.

Gejala alahan kulit ini datang dan pergi. Masalah hanya akan timbul apabila seseorang itu terdedah kepada faktor yang merangsang alahan. Sehingga kini punca sebenar alahan masih belum diketahui tetapi ia dipercayai disebabkan tindak balas tidak normal sistem pertahanan badan terhadap persekitaran.

Ia adalah masalah keturunan dan individu yang mempunyai sejarah keluarga mengalami ekzema berisiko tinggi mendapat masalah yang sama. Walaupun rupanya agak buruk dan menakutkan tetapi ekzema tidak berjangkit serta mudah dirawat.

"Setiap orang mengalami alahan yang berbeza. Biasanya agak susah hendak menentukan faktor yang menyebabkan seseorang itu alah.

Pesakit perlu berjumpa doktor bagi memastikan masalahnya.

"Makanan biasanya bukan penyebab alahan kulit walaupun ramai yang kata mereka alah pada makanan laut. Jika seseorang itu alah pada makanan, dia akan mengalami masalah gatal-gatal dalam masa 20 hingga 30 minit selepas makan. Ada juga yang berasa gatal sebaik menyentuh makanan berkenaan," katanya.

Pencetus alahan

Ada banyak faktor yang boleh mencetuskan alahan kulit dan ia berbeza antara setiap pesakit. Pesakit boleh alah kepada banyak benda seperti sabun, habuk, sengatan serangga atau alat yang dibuat daripada logam.

Ada pesakit yang alah kepada nikel. Ini bermakna dia tidak boleh memakai sebarang alat yang dibuat daripada nikel termasulah tali pinggang atau lencana besi walaupun ia berlapik. Ini kerana serbuk nikel boleh terkena pada kain dan mencetuskan keradangan kulit.

Malah, ada individu yang tidak boleh bersentuhan dengan permukaan kasar seperti kain keras. Ini menyebabkan kulitnya berasa gatal. Masalah menjadi lebih buruk apabila individu berkenaan berpeluh kerana peluh mengandungi urea (bahan toksin) yang akan menyebabkan rasa lebih gatal.

Sekiranya langkah rawatan disenaraikan tidak berjaya mengurangkan masalah alahan kulit, Dr Ruban menasihatkan mendapatkan nasihat pakar. Ada beberapa ubat yang boleh diambil bagi mengatasi masalah ini seperti ubat sapu steroid dan imunomodulator, antibiotik dan antihistamin.

Malah, pengambilan pil makanan tambahan seperti probiotik (bakteria baik untuk sistem usus) juga terbukti membantu mengurangkan keradangan atau alahan kulit kerana ia meningkatkan sistem imun badan.

Kajian mendapati pengambilan probiotik ketika mengandung dan selepas melahirkan anak mampu meningkatkan daya ketahanan badan kedua-duanya serta mengelakkan masalah alahan pada si kecil.

"Paling penting ialah hentikan menggaru kulit yang gatal. Ia hanya akan memburukkan keadaan kerana apabila bakteria masuk ke dalam badan ia boleh menyebabkan lebih banyak jangkitan walaupun menggaru itu boleh memberikan kelegaan sementara.

"Langkah pertama yang perlu diambil ialah berjumpa dengan pakar kulit. Ramai orang cuba mengubati diri sendiri dengan membeli ubat di farmasi tanpa mendapatkan pandangan dan panduan pakar. Ini langkah kurang praktikal kerana ramai yang tidak pasti dengan masalah mereka sendiri," katanya.

-Rawatan alahan

KATA Dr Ruban, cara yang paling berkesan ialah cuba mengelakkan alergen iaitu faktor pencetus alahan. Bagaimanapun, cara ini agak sukar dipraktikkan terutama jika seseorang itu alah terhadap makanan tertentu. Bahkan agak mustahil juga untuk mengelakkan diri daripada berada dalam persekitaran panas kerana iklim negara kita yang panas sepanjang tahun.

Antara cara yang boleh diamalkan ialah:

-Memakai losyen pelembab setiap kali selepas mandi. Ia bertujuan 'mengunci' air yang masuk ke dalam sel kulit ketika mandi untuk mengekalkan kelembapan dan mengelakkan keradangan atau kegatalan.

-Gunakan sabun yang lembut ketika mandi.

-Cuci tangan sekerap mungkin bagi mengelakkan jangkitan bakteria.

-Pakai sarung tangan getah apabila membuat kerja rumah bagi mengelakkan kulit terkena bahan kimia dalam sabun atau serbuk pencuci.

-Pakai pakaian yang dibuat daripada kapas.

-Berhenti menggaru dan pastikan kuku sentiasa dipotong pendek. Pakaikan sarung tangan kepada bayi yang mengalami ekzema.

-Jangan pendam masalah. Ceritakan kepada kawan supaya masalah itu dapat diatasi. Jika masih tidak berjaya, dapatkan nasihat pakar supaya anda boleh mengendalikan tekanan dengan baik.

-Galakkan anak anda untuk meluahkan perasaannya.

-Belajar untuk bertenang dan berehat. Ini dapat mengurangkan tekanan dan risiko serangan ekzema.

-Letakkan ketulan ais atau air sejuk pada kulit yang gatal. Ia dapat mengurangkan keinginan untuk menggaru.

-Pakai pelindung setiap kali keluar rumah seperti payung, topi atau setidak-tidaknya memakai baju berlengan panjang bagi melindungi pancaran matahari yang terik.

-Bersihkan rumah sekerap mungkin. Elakkan penggunaan permaidani yang banyak dalam rumah.

Pencetus alahan

SECARA umumnya faktor pencetus alahan ini boleh dibahagikan kepada beberapa jenis iaitu:

-Jangkitan
002 Pencinta Tegar Abam KJ
Reply

Props Report

Rank: 5Rank: 5

Post on 28-9-2006 02:33 PM |All posts
anak nasdiyot pun ader kena jugak gatal2 nie......
masa kecik bawa gi jumpa pakar kanak2, dia kata ok...nanti bila beso hilang.
Tapi waktu tu dia hanya bagi cream sapu jer.
Kena minum banyak air masak, pastu jgn dekat ngan kucing, karpet....habuk.
Tapi bila dah setahun still x hilang dia punya gatal tu.....bila berpeluh mula la...garu sana...garu sini....
kesian tengokkan. Kekadang tu tolong garukan sekali.

Last 2 week, gatal2 dia tu makin teruk plak....keluar merah2.
Memula tu kat muka jer, mcm kena gigit nyamuk.
Bila dia bangun tido, muka dia dah bengkak, badan dia dah penuh merah2 tu mcm kena semobota.
Nasdiyot dah takut, then nenek dia suruh bawa mintak air tangkal la....tapi x jalan gak...
Bila bawak gi klinik doktor bagi 2 jenis ubat la. Lepas makan ubat hilang terus.... Pastu next day benda tu naik balik.
Nasdiyot bawa balik gi klinik, then doktor bagi lagi satu jenis ubat. Nasdiyot tanya la ader ubat sapu x?
Then doktor tu cakap kalau kena gatal nie kalau kite sapu ubat memang hilang, tapi dia akan berulang balik.
So kena makan ubat supaya dia boleh buang bakteria tu. Doktor tu pun ader pesan, kalau dah baik pun continue makan
ubat dalam 2 ~ 3 day.

Nie nasdiyot dapat nasihat dari doktor la.....
KALAU ANAK KITE X SIHAT, BAGI MAKAN UBAT.....KALAU DAH BAIK PUN....CONTINUE MAKAN UBAT TU DALAM 2 ~ 3 HARI. KALAU NAK ABISKAN TERUS UBAT TU PUN X PER...
Reply

Props Report

Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13

Post on 28-9-2006 02:41 PM |All posts

Reply #20 Acun's post

iyer ker...?selain tuh rsnyer kat klinik ada lg satu krim nama dia efficort..nih rsnyer steroid dia rendah banding ngan elomet..kata dr tu ler...
neway keyword utk ekzema nih alway moisturize...setiap kali mandi ltk losen...tp jgn losen yg wangi2 tau!
Reply

Props Report

You need to login first Login | Register Facebook Login

Important Notice: The views and opinions expressed on the forum or the related pages are of the owner alone, and are not endorsed by CARI, nor is CARI responsible for them. Due to the nature of the Internet forum is in real time, CARI does not, and can not censor any submission, but asks that each user use discretion and respect for other users, and does not contribute any word that is unlawful, harmful, threatening, abusive, harassing, tortious, defamatory, vulgar, obscene, libelous, invasive of another's privacy, hateful, or racially, ethnically or otherwise objectionable. CARI reserve the right to withhold and/or remove any link that might possibly hold an individual, entity or group ridicule, potential embarrassment or potential defamation. CARI also reserves the right to accept, edit and/or remove any link that is deemed inappropriate in any way.
Hosted by

Archiver|Mobile|CARI Malay Forums

GMT+8, 22-10-2014 12:47 PM , Processed in 0.151130 second(s), 34 queries , Gzip On.

Powered by Discuz!

© 2001-2012 Comsenz Inc.

Top