CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

Facebook Login

Login by Facebook

Forum : Gosip |  Hiburan |  Isu Semasa & Politik |  Peristiwa |  Lawak & Santai |  Sukan |  Informasi |  Kesihatan |  Soal Jawab Agama |  Negeri & Negara
Wanita & Lelaki |  Cinta & Perhubungan |  Belia & Pengetahuan |  Komputer & Internet |  Hobi |  Buku & Penulisan |  Koleksi Gambar
Jual/Beli |  Maklum Balas |  CARI Rasmi |  Cari Contest
View: 3247|Reply: 4

Window tak boleh start

[Copy link]
Post time 1-12-2010 09:23 AM | Show all posts |Read mode

To get Malaysia's most comprehensive information, news, life sharing here!
Register as a CARI member NOW!

Register Login or Facebook Login

Kepada otai komputer, saya nak tanya satu masaelah.....

Masa aku buka komputer desktop aku, window tak leh buka pulak. Dia keluar msg macam nie

Window could not start because the following file is missing or corrupt <window root>\system32\hal.dll. Please re install a copy of the above file.

Macam mana aku nak reinstall file tu jika skrin komputer aku tu hitam sahaja?

Untuk makluman, aku tak tahu pasal komputer nie, kalau ade otai boleh tunjuk macam mana nak reinstall, kena tekan button ape...dulu...saya amatlah berbesar hati.
Reply

Use magic Report

Post time 1-12-2010 09:37 AM | Show all posts | Share
kena format balik kot?!

windows apa?

ni ada guide!

http://www.tech-pro.net/howto-fix-hal-dll-missing-corrupt.html

Using the Windows Recovery Console

The Windows 2000 and Windows XP CDs supplied by Microsoft have a tool called the Recovery Console which can be used to repair errors that prevent Windows XP from starting using the command line. OEM versions of Windows XP, including computers that were supplied with Windows XP preinstalled, may not have this utility, so the following steps may not work:

    * Insert the Windows CD and start the computer.
    * When the Welcome to Setup screen appears, press R.
    * Type a number corresponding to the Windows installation you wish to repair (usually 1) and press Enter.
    * When prompted, type the administrator password and press Enter.
    * At the command prompt, enter the following commands./ (The example commands assume that C: is your Windows drive. Change the drive letter if appropriate.)
      ATTRIB -H -R -S C:\BOOT.INI
      DEL C:\BOOT.INI
      BOOTCFG /REBUILD FIXBOOT
    * Remove the Windows XP CD from the drive and restart the computer.

If this does not resolve the problem:

    * Repeat the instructions above to boot to the recovery console and log on as administrator.
    * At the command prompt type the following command:
      EXPAND D:\I386\HAL.DL_ C:\WINDOWS\SYSTEM32\HAL.DLL
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 1-12-2010 09:43 AM | Show all posts | Share
okey...adie...

nanti saya cuba dulu....thanx
Reply

Use magic Report

Post time 1-12-2010 02:11 PM | Show all posts | Share
nanti bagi feed back balik sini1
Reply

Use magic Report

Post time 28-12-2010 06:44 PM | Show all posts | Share
Bermula dari window vista, Microsoft telah mereka semula sistem "auto recover", di mana sebelum ini pengguna terpaksa menaip beberapa arahan yang agak sukar. Bermula dari vista, akan muncul arahan bergrafik untuk menyenangkan pengguna, hanya pilih beberapa pilihan sahaja.
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

Pesanan penting Segala pendapat dan pandangan yang dikongsi di ruangan forum atau halaman yang berkaitan merupakan pandangan peribadi individu dan tidak sesekali mewakili pendapat/pandangan CARI. CARI juga tidak bertanggungjawab bagi setiap pandangan yang dikongsi. Oleh kerana forum beroperasi dalam waktu sebenar atau 'real time', CARI tidak, dan tidak dapat menapis sebarang bentuk penyampaian dari pengguna setiap masa, namun CARI menggalakkan setiap pengguna mengamalkan budi bicara serta budaya hormat-menghormati untuk tidak menggunakan sebarang perkataan yang menyalahi undang-undang, berbahaya, mengancam, kesat,mengganggu, memfitnah, kasar, lucah, mengeji, menceroboh privasi orang lain, bersifat kebencian, atau perkauman, etnik atau sebaliknya. CARI berhak untuk menahan dan/atau mengeluarkan mana-mana pautan yang berkemungkinan sebagai individu, entiti atau kumpulan yang berpotensi mewujudkan rasa malu dan fitnah. CARI juga berhak untuk menerima, edit dan / atau mengeluarkan apa-apa pautan yang dianggap tidak sesuai dalam mana-mana cara/keadaan/bentuk/situasi/kaedah.
Hosted by

Archiver|Mobile|CARI Infonet

30-8-2015 07:29 AM GMT+8 , Processed in 0.056462 second(s), 12 queries , Gzip On.

Powered by Discuz! X3.2

© 2001-2013 Comsenz Inc.

Quick Reply To Top Return to the list