CARI Malay Forums

 Forgot Pass?
 Register

Facebook Login

Login by Facebook

Forum : Gosip |  Hiburan |  Isu Semasa & Politik |  Peristiwa |  Lawak & Santai |  Sukan |  Informasi |  Kesihatan |  Soal Jawab Agama |  Negeri & Negara
Wanita & Lelaki |  Cinta & Perhubungan |  Belia & Pengetahuan |  Komputer & Internet |  Hobi |  Buku & Penulisan |  Koleksi Gambar
English Channel |  தமிழ் மக்கள் |  Jual/Beli |  Maklum Balas |  CARI Rasmi |  Cari Contest
1234Next
Return Post new threads
Show: 29470|Reply: 89

Nak Tanya Adakah gatal-gatal seluruh badan punca gangguan

[Copy link]

Rank: 8Rank: 8

Post on 14-12-2010 03:04 PM |All posts

To get Malaysia's most comprehensive information, news, life sharing here!
Register as a CARI member NOW!

Register Login or Facebook Login

aku selalunyer SR je, tp ari ne terbuka ati nak tanya pada sesiapa yang tahulah.. ini berkenaan diri aku dan anak akulah, kami mengalami penyakit gatal2 seluruh badan boleh dikatakan kulit kami ne dah dipenuhi kudis2 yg digaru terutama anak akulah.  sudah dua tiga klinik pegi namun masih juga tak hilang, dah berubat pakcik tu kata cam ada gangguanlah berubat baik sekejap tp lepas tu dia dtg lagi. kami ne dah macam beruk kena belacan kalau datang gatalnya.  maaflah nak kata kalau gatal tu sampai mood dgn suami pun ilang.  nak  minta pandangan dari sesiapa yg tahulah..
Berkawanlah selagi ada hati,
Bergembiralah selagi ada teman disisi,
Ingatlah seseorang selagi terasa ia bererti

Reply

Props Report

Rank: 2

Post on 14-12-2010 05:07 PM |All posts
sejak bila gatal tu datang kat badan ? dermatitis kot. gatal tapi xberjangkit
ape die?
Reply

Props Report

Rank: 8Rank: 8

Post on 15-12-2010 08:02 AM |All posts
sejak bila gatal tu datang kat badan ? dermatitis kot. gatal tapi xberjangkit
bah_bah Post at 14-12-2010 17:07



    dah lama sebelum puasa ari tu.. dermatitis tu apa?? leh terangkan tak
Berkawanlah selagi ada hati,
Bergembiralah selagi ada teman disisi,
Ingatlah seseorang selagi terasa ia bererti

Reply

Props Report

Rank: 11Rank: 11Rank: 11Rank: 11

Post on 15-12-2010 09:55 AM |All posts
Reply 1# Labeaute


Dulu umah i penah kena ganggu..
Macam2 bunyi ader time malam2..
Time tu my mum pun kena gatal2 jugak..
Benda tu timbul pastu merah2..
Yang peliknye my mum sorang jer yang kena..
Pastu biler dia hilang kat leher, dia naik plak kat muka..
Memang teruk muka my mum sampai sembap..
Ader ustaz cakap memang ader orang yang sengaja buat macam tu kat my mum..
Kitorang suspect my stepmum.. :@
You will be missed.
Reply

Props Report

Rank: 10Rank: 10Rank: 10

Post on 15-12-2010 12:40 PM |All posts
sakit kulit ni..kena jumpe pakar dulu....kalau science dah terbukti takde pe masalah...then baru cari perawat....my my dad...jumpe pakar...die injek mcm2...seafood la ape la...bahan2 yg bole buat gatal tapi tak jadi ape...then lepas berubat dgn ustaz kat sg penchala...baru hilang, alhamdulillah tak kena lagi sampai sekarang....

TT ade alergic kat ape2 makanan or ubat tak? mcm sy...alergic to seafood and penicilin....same with my dad....
Reply

Props Report

Rank: 9Rank: 9Rank: 9

Post on 15-12-2010 12:51 PM |All posts
I rasa better TT jumpa pakar dermatologi dlu.. Klo da confirm tade masalah, baru berubat secara tradisional. I pon ada masalah kulit. Kulit i jd mcm kurap tp bukan kurap. I x ingat la apa nama penyakit kulit i ni. Banyak kali jumpa doctor tp x hilang gak. Beli produk mahal2 pon x jalan. Lastly, my dad belikan krim gatal yg jual kt farmasi dgn harga RM5 tu je. I pkai x lama pastu da elok. But till now pon masih bergantung dgn krim tu. Klo x pakai, mesti penyakit tu jd balik.

Selain tu, i pon ada penyakit lain. Penyakit yg macam LoveSungmin ckp. Kadang2 dgn sendirinya badan i naik merah2 n gatal. Pastu membengkak. Biasanya jd kt tangan & kaki. Yg ni i x pnah jumpa doctor lagi. I pon xto napa i x g jumpa doctor.
Reply

Props Report

Rank: 8Rank: 8

Post on 15-12-2010 12:55 PM |All posts
Reply  Labeaute


Dulu umah i penah kena ganggu..  
Macam2 bunyi ader time malam2..
Time tu  ...
LoveSungmin Post at 15-12-2010 09:55



ye ke love.. risau gak saya,  memang gatal tu bila kita garu dia timbul merah2. kat umah tu tak ada gangguanlah cuma kekadang tu terdengar bunyi2 yg lain macam je. kalau belalang pelesit tu memang selalu je lah masuk umah.  ari tu berubat dia kata tersampuk tp tulah ari tu dah baik sikit skrg ne dtg balik.
Berkawanlah selagi ada hati,
Bergembiralah selagi ada teman disisi,
Ingatlah seseorang selagi terasa ia bererti

Reply

Props Report

Rank: 8Rank: 8

Post on 15-12-2010 12:59 PM |All posts
sakit kulit ni..kena jumpe pakar dulu....kalau science dah terbukti takde pe masalah...then baru car ...
siape_aku Post at 15-12-2010 12:40



tulah cadangnya nak jumpa pakar kulit lepas ne, tau2 jelah kan kalau jumpa pakar kulit tu kenalah stanbay lam dompet tu ratus gak kan, tu yg pening sikit tu tambah2 lagi ujung tahun banyak nak guna duit tu.   pasal alajek tu rasanya alhamdulilah tak ada.  tp yg peliknya kan kalau kat opis gatalnya taklah seteruk kat umah atau sebab kat opis dok lam econ.  yg pelik gak lepas mandi mesti gatalnya mengenyam2 cam rasa nak garuk dgn garpu kekadang tu tak sedar kuar darah ishhh rasa cam nak nangis tp bila pikir pasal cita nabi ayub (kalau tak silap kan) yg kena sakit gatal2, sidikit sebanyak perasaan tu redha.
Berkawanlah selagi ada hati,
Bergembiralah selagi ada teman disisi,
Ingatlah seseorang selagi terasa ia bererti

Reply

Props Report

Rank: 8Rank: 8

Post on 15-12-2010 01:01 PM |All posts
I rasa better TT jumpa pakar dermatologi dlu.. Klo da confirm tade masalah, baru berubat secara trad ...
milera Post at 15-12-2010 12:51



ubat apa tu milera bely kasi tau, nak cuba beli mana tahu leh baikkan
Berkawanlah selagi ada hati,
Bergembiralah selagi ada teman disisi,
Ingatlah seseorang selagi terasa ia bererti

Reply

Props Report

Rank: 10Rank: 10Rank: 10

Post on 15-12-2010 01:03 PM |All posts
rasenye same spesis ngan kite kot...jenis gatal sampai berparut .....pastu tetibe parut tu bole jadi merah n gatal balik..kalu garu mmg tak  sedar berdarah...im having the same problem right now tapi kena kat kaki je.....so far gune sabun sulfur...kurang sket gatal tu..and kena ubat tahan gatal gak..baru hilang betul2....
Reply

Props Report

Rank: 9Rank: 9Rank: 9

Post on 15-12-2010 01:10 PM |All posts
Reply 4# LoveSungmin


    dulu anak aku pun kene camtu gak.. mak aku cakap dia kene ketegur..masa tu anak aku main bwah pokok. tempat tu mmg x elok (kaw. keras) tp x jauhpun dr rumah. lepas blk rmah aku anak aku ngadu badan dia gatal2.. mula ckit lama2 merebak 1 badan. Ini gatal yg jenis tebal2 tu.. sebesar duit 20 sen. mula2 g clinik tp x ilang. pastu bg dia minum air kelapa.. br ilang..
Reply

Props Report

Rank: 18Rank: 18Rank: 18Rank: 18Rank: 18

Post on 15-12-2010 01:54 PM |All posts
berubat dgn ustaz kat sg penchala...baru hilang,
siape_aku Post at 15-12-2010 12:40



   

siapa nama ustaz tu  ?  
+1    
Reply

Props Report

Rank: 18Rank: 18Rank: 18Rank: 18Rank: 18

Post on 15-12-2010 01:56 PM |All posts
sila pegi hospital pakar..dptkan rawatan dr pakar kulit..
bukan jumpa bomo   
+1    
Reply

Props Report

Rank: 10Rank: 10Rank: 10

Post on 15-12-2010 02:13 PM |All posts
encik meesai...name nye ustaz mus.......
Reply

Props Report

Rank: 20Rank: 20Rank: 20Rank: 20Rank: 20

Legenderer

Post on 15-12-2010 02:40 PM |All posts
ana ada lalui rasa gatal2 badan ni
ingatkan allergic makanan, jumpa Dr bagi ubat tapi x jalan
mula2 tu rasa gatal tu kecik aje then dia melebar, mula2 ingatkan kena cam sesestengah org kata "lapar garam" ke hapa
tapi makin lama makin teruk gak kenanya, bila kena tu first rasa gatal then rasa cam bahang kat kulit yg ada rasa gatal, selalunya ana sapu tiger balm
then ana try gi darus syifa', ustaz tu buat tepuk kat badan dan bagi air penawar, sambil tu ustaz suruh gunakan bedak sejuk plus daun belimbing
yg pelik masa nak masuk darus syifa' tu mmg tgh gatal tahap gaban tapi bila melangkah masuk aje kawasan tu tetiba rasa gatal tu hilang
ustaz tu kata kalau dah makan ubat Dr x jalan mungkin ada benda nak usik dan alhamdulillah lps berubat tu rasa gatal dah hilang
tapi apa2pun labeaute gi jumpa Dr dulu utk pastikan tiada alahan dan seangkatan dgnnya
Reply

Props Report

Rank: 8Rank: 8

Post on 15-12-2010 03:16 PM |All posts
ana ada lalui rasa gatal2 badan ni
ingatkan allergic makanan, jumpa Dr bagi ubat tapi x jalan
mula ...
fatehana Post at 15-12-2010 14:40



dah 3 klinik pegi ubat pun dah abih di makan tp tetap sama je, memang bila time gatal tu tampat yg gatal tu akan rasa cam panas semacam je.   sebelum kena gatal2 ne lab mengalami sakit lutu yg terok gak sampai nak solat pun terpaksa duduk itu pun kena bersila, nak cangkung memanglah tak bley, pegi klinik pun tak jalan gak pastu berubat cara kampung lama gak berubat, entah cam mana tetiba sakit lutut ilang diganti pulak kena gatal2 ne. tu yg buat lab musykil sesagat ne
Berkawanlah selagi ada hati,
Bergembiralah selagi ada teman disisi,
Ingatlah seseorang selagi terasa ia bererti

Reply

Props Report

Rank: 20Rank: 20Rank: 20Rank: 20Rank: 20

Legenderer

Post on 15-12-2010 03:31 PM |All posts
dah 3 klinik pegi ubat pun dah abih di makan tp tetap sama je, memang bila time gatal tu tampa ...
Labeaute Post at 15-12-2010 15:16



oh yea baru teringat nenek ana selalu cakap benda tu "sembogota" yg agak synonim dgn "lapar garam"

ok since Lab dah gi berubat dgn Dr dan dah gi klinik tapi cam x jalan cubalah cara tradisional
camnapun jgn cari bomoh yg jampi2 tu kalau boleh cari perubatan Islam, masa kat darus syifa' tu ana ada tanya kat sorang ustazah ni dia kata kalau ada benda mengganggu bila kena tepuk kita akan terasa cam ada benda tertarik kuar dari badan, yg tu ana mmg rasa
cumanya kalau Lab nakkan kepastian cuba gi jumpa Dr pakar dulu so that dia akan buat few test cam yg ana lalui, lps few appointments mmg xde yg berubah makin menjadi2 adalah dan yg ana ingat ana x makan seafood atau mkn yg gatal2 dan yg ana ingat kalau mula2 tu kena waktu malam tapi lps jumpa Dr pakar x kira siang atau malam tetap kena attack
ana pernah makan satu ubat ni namanya "Cetrizin", mula2 tu ok tapi cuma bertahan 2 hari je pastu walau makan ubat tetap menjadi gak
camnapun Lab jangan putus asa utk berubat yea
Reply

Props Report

Rank: 8Rank: 8

Post on 15-12-2010 04:07 PM |All posts
oh yea baru teringat nenek ana selalu cakap benda tu "sembogota" yg agak synonim dgn "lapar ga ...
fatehana Post at 15-12-2010 15:31



oo anak pegi klini pakar kulit ye? berapa ye dicas, tulah nanti lepas pegi klinik pakar tak baik jugak rasa nak ajak suami pegi ubat cara yg ana cakap tulah.  lab kecian kat anak lab tu, dahlah anak dara kulit abih rosak kalau lab ne tak pelah dah kawen hehehe ne anak dara, tp lab selalu cakap kat dia tak pe kalau cam tu kak long taklah teringin nak pakai skirt.. kih..kih..kihh (tuk bagi dia tak sedey)
Berkawanlah selagi ada hati,
Bergembiralah selagi ada teman disisi,
Ingatlah seseorang selagi terasa ia bererti

Reply

Props Report

Rank: 18Rank: 18Rank: 18Rank: 18Rank: 18

Post on 15-12-2010 04:42 PM |All posts
cuba bagi makan claritin...
beli di farmasi..
kalau umur bawah 12 tahun..bagi 1/2 tablet sj..
syrup pun ada jg  
+1    
Reply

Props Report

Rank: 20Rank: 20Rank: 20Rank: 20Rank: 20

Legenderer

Post on 15-12-2010 06:35 PM |All posts
oo anak pegi klini pakar kulit ye? berapa ye dicas, tulah nanti lepas pegi klinik pakar tak b ...
Labeaute Post at 15-12-2010 16:07


berapa cas tu ana x pasti maklumlah bukan ana yang bayar
tapi boleh tahan gak rm yang kena keluar
kesian kat anak dara lab cuba2lah ikhtiar yea lab
Reply

Props Report

Rank: 18Rank: 18Rank: 18Rank: 18Rank: 18

Post on 16-12-2010 08:49 AM |All posts
biasa nya depa cas >< rm300- rm400 sj..
+1    
Reply

Props Report

Rank: 11Rank: 11Rank: 11Rank: 11

Post on 16-12-2010 09:12 AM |All posts
Reply 7# Labeaute


Yang my mum kena tu belum garu pun dia da merah..
Pastu besar2 plak tu..
You will be missed.
Reply

Props Report

Rank: 11Rank: 11Rank: 11Rank: 11

Post on 16-12-2010 09:14 AM |All posts
Reply 11# Peya


memang benda tu tebal & merah..
kalau kat leher my mum tu, dari jauh pun da bole nampak..
kalau time dia naik kat muka sampai jadi sembap..
You will be missed.
Reply

Props Report

Rank: 9Rank: 9Rank: 9

Post on 16-12-2010 11:37 AM |All posts
ubat apa tu milera bely kasi tau, nak cuba beli mana tahu leh baikkan
Labeaute Post at 15-12-2010 13:01


Klo u pergi farmasi, u ckp je nk krim gatal. I sampai sekarang x blh nk pkai losyen or sabun. Klo mandi, i sabun tang ketiak je. Klo i sabun 1 badan, alamatnya macam beruk kena belacan la jawabnya. Pakai sabun sulfur pon x elok. Sekarang mmg totally bergantung dgn krim gatal tu.
Reply

Props Report

Rank: 7Rank: 7Rank: 7

Post on 16-12-2010 02:37 PM |All posts
Reply 6# milera


stuju dgn pdapat milera
Reply

Props Report

1234Next
Return Post new threads
You need to login first Login | Register Facebook Login

Important Notice: The views and opinions expressed on the forum or the related pages are of the owner alone, and are not endorsed by CARI, nor is CARI responsible for them. Due to the nature of the Internet forum is in real time, CARI does not, and can not censor any submission, but asks that each user use discretion and respect for other users, and does not contribute any word that is unlawful, harmful, threatening, abusive, harassing, tortious, defamatory, vulgar, obscene, libelous, invasive of another's privacy, hateful, or racially, ethnically or otherwise objectionable. CARI reserve the right to withhold and/or remove any link that might possibly hold an individual, entity or group ridicule, potential embarrassment or potential defamation. CARI also reserves the right to accept, edit and/or remove any link that is deemed inappropriate in any way.
Hosted by

Archiver|Mobile|CARI Malay Forums

GMT+8, 20-12-2014 08:14 PM , Processed in 0.145990 second(s), 26 queries , Gzip On.

Powered by Discuz!

© 2001-2012 Comsenz Inc.

Top