CARI Malay Forums

 Forgot Pass?
 Register

Facebook Login

Login by Facebook

Forum : Gosip |  Hiburan |  Isu Semasa & Politik |  Peristiwa |  Lawak & Santai |  Sukan |  Informasi |  Kesihatan |  Soal Jawab Agama |  Negeri & Negara
Wanita & Lelaki |  Cinta & Perhubungan |  Belia & Pengetahuan |  Komputer & Internet |  Hobi |  Buku & Penulisan |  Koleksi Gambar
English Channel |  தமிழ் மக்கள் |  Jual/Beli |  Maklum Balas |  CARI Rasmi |  Cari Contest
12Next
Return Post new threads
Show: 21006|Reply: 33

Banjir Besar Dalam Sejarah Malaysia

[Copy link]

Rank: 24Rank: 24Rank: 24Rank: 24Rank: 24Rank: 24

Super Moderator

Post on 30-12-2010 12:44 AM |All posts

To get Malaysia's most comprehensive information, news, life sharing here!
Register as a CARI member NOW!

Register Login or Facebook Login



ok .. ada banyak kejadian/peristiwa banjir besar dalam sejarah malaysia .. rasa cam kurang rajin aa pulak nak paste keratan2 sokkaba .. so aku share dalam points je aa ek+gegambar gak aa .. ok, here goes~

- peristiwa banjir terburuk yg pernah direkodkan kat malaysia ialah pada tahun 1926 .. peristiwa ni digelar "Bah Besar 1926"
- antara fakta pasal bah besar 1926 - keseluruhan kuala lumpur tenggelam; turut melanda kelantan, terengganu & perak .. kat perak, bah besar ni memusnahkan istana sultan perak - istana sri sayong (kuala kangsar) .. yg mana, sultan perak dapat istana baru aa pastu (iskandariah)
- tapi tak banyak rekod+gambar pasal banjir 1926 ni sbb masa tu malaysia (tanah melayu) masih dibawah jajahan british

- peristiwa banjir kedua terburuk ialah pada 1971 .. direkodkan - hujan turun tak henti2 selama seminggu
- banyak negeri kat semenanjung tenggelam, termasuk aa sabah+sarawak
- 50% kuala lumpur tenggelam dalam banjir 1971
- paling teruk terkena banjir ni ialah pahang (pekan, kuala lipis & kawasan yg sewaktu dengannya)
- perdana menteri masa tu - tun abdul razak - mengisytiharkan darurat
- 57 orang terkorban & kerugian yg dicatatkan ialah rm84.7juta
- banjir 1971 ni surut seminggu kemudian

- kejadian banjir besar lain yg direkodkan kat malaysia : 1931, 1947, 1954, 1957, 1967, 1971
- banjir besar yg direkodkan kat negeri2 tertentu dalam malaysia : 1973, 1979, 1983, 2004

ok .. cukup pasal fakta, skang ni kita usha gambar lak eh! ni gegambar banjir besar 1971 kat kuala lumpur









1

View rating log

im not mean
.. you just don't deserve my kindness
Reply

Props Report

Rank: 24Rank: 24Rank: 24Rank: 24Rank: 24Rank: 24

Super Moderator

Post on 30-12-2010 12:49 AM |All posts
kuala lipis - banjir besar 1971





ni sekolah menengah clifford .. tenggelam ..




1

View rating log

im not mean
.. you just don't deserve my kindness
Reply

Props Report

Rank: 24Rank: 24Rank: 24Rank: 24Rank: 24Rank: 24

Super Moderator

Post on 30-12-2010 12:56 AM |All posts
banjir besar kuala kangsar .. dalam tahun 60an .. tak sure lak, 1966 or 1967 ..

ni view sepanjang jalan besar pekan kuala kangsar+jam besor tu


sekolah cina .. tenggelam gak


ni kat rest house


lagi kat sekitar pekan
1

View rating log

im not mean
.. you just don't deserve my kindness
Reply

Props Report

Rank: 24Rank: 24Rank: 24Rank: 24Rank: 24Rank: 24

Super Moderator

Post on 30-12-2010 01:01 AM |All posts
sambungan .. banjir besar kuala kangsar 1960's ..



ni kat cathay .. panggung ni pun dah takde, dah dirobohkan ..


ni maket (pasar besar kuala kangsar) .. skang dah ada pasar besar baru


lagi area pekan .. ni pandangan dari depan the store (dulu fajar)
1

View rating log

im not mean
.. you just don't deserve my kindness
Reply

Props Report

Rank: 24Rank: 24Rank: 24Rank: 24Rank: 24Rank: 24

Super Moderator

Post on 30-12-2010 01:06 AM |All posts
sambungan .. banjir besar kuala kangsar 1960's

ni iskandariah+bukit chandan


lagi pekan kuala kangsar yg tenggelam


ok .. info tambahan .. kalau korang gi kuala kangsar, jangan lupa singgah kat belakang sekolah menengah raja perempuan kalsom .. yg jalan nak ke chandan tu aa kan? stop jap kat padang tu, korang akan nampak anak tangga .. kat anak tangga tu ada label tarikh2 .. ok - tarikh2 tu adalah penanda aras ketinggian banjir2 yg pernah melanda kuala kangsar

1

View rating log

im not mean
.. you just don't deserve my kindness
Reply

Props Report

Rank: 24Rank: 24Rank: 24Rank: 24Rank: 24Rank: 24

Super Moderator

Post on 30-12-2010 01:20 AM |All posts
ni pulak banjir kat lembah kuala kangsar dalam tahun 1990an ..
idok le besor bebenor banjir nye .. tapi orang kuale saspen aa jugak nengoknye



rasanya 1993 kot? ntah ..
1

View rating log

im not mean
.. you just don't deserve my kindness
Reply

Props Report

Rank: 1

Post on 3-2-2011 12:09 PM |All posts
sambungan .. banjir besar kuala kangsar 1960's ..



ni kat cathay .. panggung ni pun dah takde, ...
naen Post at 30-12-2010 01:01



    majoriti gambar yang ko paste ni ada dalam simpanan family kitorang....ayah aku jumpa kat kedai gambar lama(kedai cina)...terus beli...
kenangan....
Reply

Props Report

Rank: 24Rank: 24Rank: 24Rank: 24Rank: 24Rank: 24

Super Moderator

Post on 3-2-2011 04:04 PM |All posts
Reply 7# snowleopard726

haaa .. ramai gak yg ada simpan gambar2 ni eh?
im not mean
.. you just don't deserve my kindness
Reply

Props Report

Rank: 1

Post on 3-2-2011 05:00 PM |All posts
Reply  snowleopard726

haaa .. ramai gak yg ada simpan gambar2 ni eh?
naen Post at 3-2-2011 16:04



    hehe...ramai kot...sbb tu y kuala kena teruk kan...ayah aku orang kuala...tu y beli tu.....nanti nak gi tengok balik....huhu..mana tau kitorang ada y lain lagi ke...
Reply

Props Report

Rank: 24Rank: 24Rank: 24Rank: 24Rank: 24Rank: 24

Super Moderator

Post on 5-2-2011 11:46 AM |All posts
sambungan .. banjir besar kuala kangsar 1960's

ni iskandariah+bukit chandan


lagi pekan kual ...
naen Post at 30-12-2010 01:06 AM


Yg paling tinggi banjir tu tahun berapa yek???tahun x jelas la...yg lain2 tu agak jelas.....fuhhhh..banjir setinggi tu...kalau berlaku skang mmg dasyat...
Reply

Props Report

Rank: 24Rank: 24Rank: 24Rank: 24Rank: 24Rank: 24

Super Moderator

Post on 5-2-2011 12:35 PM |All posts
Reply 10# medangmru

salam mod medang

ikut urutan dari atas :

30 december 1926
28 december 1897
7 december 1931
15 december 1947

gambar2 banjir yg ditepek kat atas tu - takde label pun kat tangga tu ..
maknanya - yg dedulu nye memang lagi teruk aa
im not mean
.. you just don't deserve my kindness
Reply

Props Report

Rank: 5Rank: 5

Post on 16-2-2011 03:41 PM |All posts
nak gambar!
Reply

Props Report

Rank: 8Rank: 8

Post on 26-3-2011 06:03 PM |All posts
gambar KL tu mmg tenggelam betul..
terapung2 bas ke keta ntah tu..
Org yg BIJAK ialah yg membuat persiapan utk masa depan & akhiratnya
Reply

Props Report

mea  

Conqueror

Mama Faiz

Rank: 16Rank: 16Rank: 16Rank: 16

Post on 23-4-2011 10:47 PM |All posts
wah..best..best...
レoر  キoرر
Reply

Props Report

Rank: 3Rank: 3

Post on 11-5-2011 11:27 AM |All posts
teruk jugak ek huhuhu
Reply

Props Report

Rank: 6Rank: 6

Post on 12-5-2011 11:04 PM |All posts
ni pulak banjir kat lembah kuala kangsar dalam tahun 1990an ..
idok le besor bebenor banjir nye ..  ...
naen Post at 30-12-2010 01:20


aku rasa yg ni thn 1991 pasai masa tu family aku dok perak lg..
1

View rating log

Reply

Props Report

Rank: 10Rank: 10Rank: 10

Post on 27-6-2011 02:13 PM |All posts
yang tahun 1971 tu...kg aku di n9 pon banjir truk...bapak aku cite..smpai umah nenek kami berpindah tempat sbb dibwk oleh airr...lps tgk gmbr2 ni...trus terbayang kg aku...mungkin lagi truk..sbb dpn umah nenek aku tu sungai....
1

View rating log

Nak sayang negara, tak semestinya kena sayang kerajaan. Nak bangkang k ...
Reply

Props Report

Rank: 2

Post on 25-7-2011 05:38 PM |All posts
banjir thn 1971 tu kena gak kat kg atok aku kat maran pahang.. walaupun kg tu mmg tepi sungai pahang tapi kedudukannye mmg tinggi.. mak aku cite dorg semua pindah kat satu bukit yg kalo tgk kan mmg paling tinggi arr kat kg tu.. dpt aku bygkan time tu mmg cam laut je airnye...
1

View rating log

Reply

Props Report

Rank: 5Rank: 5

Post on 11-8-2011 06:54 AM |All posts
Reply 6# naen

klu x bnjir pun, saspen gk tgok sungai perak kt area  bwh situ sket.
mcm x safety...
Reply

Props Report

Rank: 24Rank: 24Rank: 24Rank: 24Rank: 24Rank: 24

Super Moderator

Post on 11-8-2011 10:00 AM |All posts
Reply 19# #PenDrive

bawah situ sikit mana? kat lembah ke?
im not mean
.. you just don't deserve my kindness
Reply

Props Report

Rank: 5Rank: 5

Post on 11-8-2011 10:41 AM |All posts
yer la kut, slalu pergi kt area situ klu blik kampung tp xthu nama tmpt...huhu
area kwsn parking keta dan tempt utk turunkn bot.
Reply

Props Report

Rank: 24Rank: 24Rank: 24Rank: 24Rank: 24Rank: 24

Super Moderator

Post on 22-8-2011 11:45 AM |All posts
Reply 21# #PenDrive

kawasan lembah aa tu .. orang biasanya panggil area tu "lembah" je ..

memang rendah aa kawasan tu (nama pun lagi lembah) .. pastu takde pagar/palang lak kat tebing/gigi air tu



memang risiko ntok orang terjatuh dalam sungai .. dah aa arus leh tahan deras gak ..

tu yg banyak kes lemas gak kat situ tu ..
im not mean
.. you just don't deserve my kindness
Reply

Props Report

Rank: 17Rank: 17Rank: 17Rank: 17Rank: 17

Post on 15-3-2012 05:23 PM |All posts








banjir pekan parit perak 1967

kredit to KAMI ORG PARIT & PERAK AMNYA FACEBOOK
1

View rating log

yariba yariba angre angre
Reply

Props Report

Rank: 24Rank: 24Rank: 24Rank: 24Rank: 24Rank: 24

Super Moderator

Post on 15-3-2012 08:05 PM |All posts
Reply 23# maleo

tQ ntok gegambor nih .. hampir setingkat gak tenggelam eh .. sama macam kat kuala nun
im not mean
.. you just don't deserve my kindness
Reply

Props Report

Rank: 17Rank: 17Rank: 17Rank: 17Rank: 17

Post on 15-3-2012 11:18 PM |All posts
Reply  maleo

tQ ntok gegambor nih .. hampir setingkat gak tenggelam eh .. sama macam kat kuala n ...
naen Post at 15-3-2012 20:05



   Itu le dalam jugak banjir ni..nyarih x tenggelam menare jam tu sekali..
yg gambo sekolah tu deme kate Sek keb parit..tp awok rase sek tu ateh bukit
yariba yariba angre angre
Reply

Props Report

12Next
Return Post new threads
You need to login first Login | Register Facebook Login

Important Notice: The views and opinions expressed on the forum or the related pages are of the owner alone, and are not endorsed by CARI, nor is CARI responsible for them. Due to the nature of the Internet forum is in real time, CARI does not, and can not censor any submission, but asks that each user use discretion and respect for other users, and does not contribute any word that is unlawful, harmful, threatening, abusive, harassing, tortious, defamatory, vulgar, obscene, libelous, invasive of another's privacy, hateful, or racially, ethnically or otherwise objectionable. CARI reserve the right to withhold and/or remove any link that might possibly hold an individual, entity or group ridicule, potential embarrassment or potential defamation. CARI also reserves the right to accept, edit and/or remove any link that is deemed inappropriate in any way.
Hosted by

Archiver|Mobile|CARI Malay Forums

GMT+8, 31-7-2014 03:15 AM , Processed in 0.150138 second(s), 28 queries , Gzip On.

Powered by Discuz!

© 2001-2012 Comsenz Inc.

Top