CARI Malay Forums

 Forgot Pass?
 Register

Facebook Login

Login by Facebook

Forum : Gosip |  Hiburan |  Isu Semasa & Politik |  Peristiwa |  Lawak & Santai |  Sukan |  Informasi |  Kesihatan |  Soal Jawab Agama |  Negeri & Negara
Wanita & Lelaki |  Cinta & Perhubungan |  Belia & Pengetahuan |  Komputer & Internet |  Hobi |  Buku & Penulisan |  Koleksi Gambar
English Channel |  தமிழ் மக்கள் |  Jual/Beli |  Maklum Balas |  CARI Rasmi |  Cari Contest
12Next
Return Post new threads
Show: 19484|Reply: 49

sakit perut semasa hamil

[Copy link]

Rank: 8Rank: 8

Post on 28-1-2011 09:02 AM |All posts

To get Malaysia's most comprehensive information, news, life sharing here!
Register as a CARI member NOW!

Register Login or Facebook Login

malam tadi rasenye tido mengiring belah kiri.. pagi ni rase sakit plak kat perut ni...
skrg ni tgh pregnant 26 weeks.. takpe ke tu?
Reply

Props Report

Rank: 3Rank: 3

Post on 28-1-2011 09:16 AM |All posts
kalau rase was2 pi lah jumpa doctor...nanti kan doctor scan tgk bb kat dlm...kalau rase mcm hampir2 lega jerk...mungkin x ade ape2 kot...terpulang lah pd TT.
Reply

Props Report

Rank: 8Rank: 8

Post on 28-1-2011 09:40 AM |All posts
Reply 2# kasihsempurna

tadi koll klinik yang selalu wat cek up tu.. mungkin dia bleh membantu ke kan..
dia bleh cakap bawak buku merah pi hospital..
macam tak yah tnye pon tak pe
kite harapkan dia boleh consult la sikit..
Reply

Props Report

Rank: 3Rank: 3

Post on 31-1-2011 12:37 PM |All posts
i pun sekarang ni rasa kerap sakit perut kat area ari2 tu especially belah kiri...jumpa doctor... doctor kata normal...
Reply

Props Report

Rank: 8Rank: 8

Post on 31-1-2011 12:55 PM |All posts
Reply 4# jlocute


    ni kat perut.. dokotr kate takde pape.. kecuali kalau contraction baru la..
dia suh mkn panadol je... tp kite x mkn pon.. mls la..
Reply

Props Report

Rank: 3Rank: 3

Post on 31-1-2011 02:48 PM |All posts
Reply 5# figurae

u da bape bulan ? i baru 2 bulan... dr kata kalau sakit perut sebab baby berpusing... n kadang tu boring mood tu yang sakit tuh
Reply

Props Report

Rank: 4

Post on 31-1-2011 04:05 PM |All posts
saya pun selalu sakit belah kiri, semalam duk beli belah rasa senakk kat belah kiri, so saya ambil keputusan balik rumah je rehat..saya 5 bulan ngandung..sakit pinggang pun belah kiri..
Reply

Props Report

Rank: 7Rank: 7Rank: 7

Post on 31-1-2011 04:05 PM |All posts
saya pun kerap terasa mcm tu...kalau baring ke kiri..aduh! teriknya rasa...

kalau tido sekarang ni kena terlentang ajer...itu ajer yg blh tido..yg lain memang x blh lelaplah jawapnya..padahal saya baru ajer 15w
Reply

Props Report

Rank: 4

Post on 31-1-2011 04:06 PM |All posts
kalau terlentang saya rasa berat perut n rasa jantung berdegup22..so tidur ngiring belah kiri, then lenguh kalih pulak ngiring belah kanan..huhuhu memang tak lena la tido..
Reply

Props Report

Rank: 3Rank: 3

Post on 31-1-2011 08:28 PM |All posts
Reply 9# anna1234

bila tidur try tinggikan bantal...
Reply

Props Report

Rank: 3Rank: 3

Post on 9-2-2011 02:43 PM |All posts
mmg normal ke senak perut n sakit cam nak period masa 5 weeks pregnant?check positive tp blm gi buat vaginal scan lagi..seksa juga...takut kehilangan lg...huhuhu..
Reply

Props Report

Rank: 4

Post on 10-2-2011 11:44 AM |All posts
sakit cam nak period masa 5 weeks tu normal.. saya pun mengalaminya.. lama2 ia akan hilang dan diganti lak ngan sakit2 lain.. hehe..
Reply

Props Report

Rank: 3Rank: 3

Post on 13-4-2011 05:39 PM |All posts
my perut pun sekarang da start sakit... nak kata cam kembung pun ada... angit pun ada api mmg tak selesa da... berak pun da sembelit
Reply

Props Report

Rank: 11Rank: 11Rank: 11Rank: 11

Post on 14-4-2011 10:14 AM |All posts
cemp dah 6w delay piyed pas tu sakit perot cam nak piyed..tak cek air kencing lag tak taw la peknen ke x...sbb 2x cek -ve je tu yg malas..sblum ni demam panas da telan 2 biji panadol..susah ati betol skrg ni ape da jd ngan piyed ku nih
  28.02.09 till now  
Reply

Props Report

Rank: 7Rank: 7Rank: 7

Post on 19-4-2011 02:52 PM |All posts
cemp...jgn putus asa.deba pon penah camtu memula cek -ve pastu biar seminggu cek lagi baru ade.kekadang air kencing tu dia tak dpt nak detect hormon tu lagi.

btw,naak tanya la sesape yg preggy kat sini ada tak masalah perot berangin sampai x selesa?deba slalu kena la..ni 2nd pregnancy taktau normal ke tak.skang dah 15 weeks masih ade lagi...kekadang makan pon sakit..tak makan pon sakit.perot bekeroncong padahal da makan.doc kata angin ni sbb pregnancy hormon.adoilaa...
Reply

Props Report

Rank: 12Rank: 12Rank: 12

Post on 19-4-2011 03:36 PM |All posts
cemp dah 6w delay piyed pas tu sakit perot cam nak piyed..tak cek air kencing lag tak taw la peknen  ...
cemp Post at 14-4-2011 10:14


all the best to u.. insyaAllah ada rezeki nanti..
Love being MOMMY and WIFE !
Reply

Props Report

Rank: 12Rank: 12Rank: 12

Post on 19-4-2011 03:38 PM |All posts
cemp...jgn putus asa.deba pon penah camtu memula cek -ve pastu biar seminggu cek lagi baru ade.kekad ...
deba Post at 19-4-2011 14:52


huhu.. haritu ada jugak rasa angin ni, skrg pun masih rasa sebenarnya.. apa yang saya buat, jangan biar perut kosong, kurangkan makan makanan yang banyak angin.. doc saya advice, sebelum dan selepas makan, amalkan minum air suam.. angin tu jugak buatkan saya rasa mual huhu..
Love being MOMMY and WIFE !
Reply

Props Report

Rank: 7Rank: 7Rank: 7

Post on 19-4-2011 03:47 PM |All posts
yes yes betol.angin tu yg buatkan rasa mual.....deba kalau tak makan mmg kompem muntah.tp angin mmg tak pernah takda.24hours perot ada angin...kekadang ok sikit...kekadang tak selesa.gitu ler...

lady dah bape weeks...
Reply

Props Report

Rank: 12Rank: 12Rank: 12

Post on 19-4-2011 03:57 PM |All posts
yes yes betol.angin tu yg buatkan rasa mual.....deba kalau tak makan mmg kompem muntah.tp angin mmg  ...
deba Post at 19-4-2011 15:47


jumaat ni cukup 12 weeks..
skrg ni selalu tepuk2 dada konon nak kasi keluar angin, lepas sendawa lega kejap, tak lama lepas tu rasa balik angin tu.. sementara nak muntah masa dok wekk wekk kat sink tu pun angin keluar jugak(sementara isi nak keluar) hehe.. sabo jer lah.. lagi satu rasa macam heartburn.. so nak kurangkan ada baca somewhere, minum susu, susu tu akan kasi satu coating supaya kurangkan skit rasa heartburn, so far it workd for me..
Love being MOMMY and WIFE !
Reply

Props Report

Rank: 7Rank: 7Rank: 7

Post on 19-4-2011 04:03 PM |All posts
ha betol laa...samala kita.lepas makan kekadang rasa mcm makanan tersekat kat ulu hati tak turun ke perot.alahai....org kata alahan dan loya ni 3-4 bulan dah abis.iskk tp ada gak org kena alahan all the way to delivery mcm my fren.iskkk risaunyaaaa
Reply

Props Report

Rank: 12Rank: 12Rank: 12

Post on 19-4-2011 04:07 PM |All posts
hehe yup, masa jumpa gynae dia pun cakap gitu, kalau bernasib baik katanya hilang lepas habis first trimester, tapi ada jer yang alaham sampai 9 bulan.. hehe.. kene kuatkan semangat k..
Love being MOMMY and WIFE !
Reply

Props Report

Rank: 7Rank: 7Rank: 7

Post on 19-4-2011 04:32 PM |All posts
hehe...ngah kuatkan semangat yg tak bape nak kuat ni ler...
Reply

Props Report

Rank: 9Rank: 9Rank: 9

Post on 23-4-2011 03:28 PM |All posts
shieda skrg preggy dlm 8 months...selalu rasa sakit kat lower abdomen...mmg risau tp bila baca komen2 kat sini rasa lega gak....bgn angin tu ye gak rasa asyik kembung je perut pastu shieda ni dah mmg ada gastrik...sejak preggy ni selalu cpt lapar....angin gastrik tu cpt je naik ke ulu ati....lapar x leh ditahan2 kadang tgh mlm bgn mkn roti...korang ada x rasa gini...cpt lapar n asyik x kenyang je
Chriszen -RM 48 / BVRC - RM50/ Secret Laxing / B'Vite - RM 29
call/s
Reply

Props Report

cn7  

Rank: 10Rank: 10Rank: 10

Post on 24-4-2011 12:37 AM |All posts
pagi ni rase sakit plak kat perut ni...
Reply 1# figurae



   elaborate sikit sakit perut tu macam mana?
macam gastric pain ker, is it localized (sakit 1 bahagian jer) or radiating to other parts?

then masa sakit tu keadaan perut baby tengah gerak ker, ada rasa tegang ke tak?

usually kalau sakit2 perut cramp 6 monhs & above tu dipanggil braxton hicks...try google yer...
Reply

Props Report

Rank: 4

Post on 25-4-2011 10:44 AM |All posts
lin pun sama mcm korg 24 jam angin jer perut.. sampai gastrik dtg balik.. nak sapu minyak, org kata x elok tengah mengandung nih.. So, consult dgn doc, doc suruh makan sikit tapi kerap.. make sure setiap setengah jam, kena makan.. Sekarang dah 16 weeks, angin tu dah berkurangan.. makan pun dah lalu.. akibat dari angin dan xde selera makan, berat turun 2kg sepanjang 1st 3 month..
blog:mypurplepink
Reply

Props Report

12Next
Return Post new threads
You need to login first Login | Register Facebook Login

Important Notice: The views and opinions expressed on the forum or the related pages are of the owner alone, and are not endorsed by CARI, nor is CARI responsible for them. Due to the nature of the Internet forum is in real time, CARI does not, and can not censor any submission, but asks that each user use discretion and respect for other users, and does not contribute any word that is unlawful, harmful, threatening, abusive, harassing, tortious, defamatory, vulgar, obscene, libelous, invasive of another's privacy, hateful, or racially, ethnically or otherwise objectionable. CARI reserve the right to withhold and/or remove any link that might possibly hold an individual, entity or group ridicule, potential embarrassment or potential defamation. CARI also reserves the right to accept, edit and/or remove any link that is deemed inappropriate in any way.
Hosted by

Archiver|Mobile|CARI Malay Forums

GMT+8, 24-11-2014 02:42 PM , Processed in 0.158958 second(s), 30 queries , Gzip On.

Powered by Discuz!

© 2001-2012 Comsenz Inc.

Top