CARI Malay Forums

 Forgot Pass?
 Register

Facebook Login

Login by Facebook

Forum : Gosip |  Hiburan |  Isu Semasa & Politik |  Peristiwa |  Lawak & Santai |  Sukan |  Informasi |  Kesihatan |  Soal Jawab Agama |  Negeri & Negara
Wanita & Lelaki |  Cinta & Perhubungan |  Belia & Pengetahuan |  Komputer & Internet |  Hobi |  Buku & Penulisan |  Koleksi Gambar
English Channel |  தமிழ் மக்கள் |  Jual/Beli |  Maklum Balas |  CARI Rasmi |  Cari Contest
123Next
Return Post new threads
Show: 5436|Reply: 60

aduan mengenai peniaga LOWYAT dan cerita berkaitan

[Copy link]

Rank: 19Rank: 19Rank: 19Rank: 19Rank: 19Rank: 19

Post on 28-1-2011 07:52 PM |All posts

To get Malaysia's most comprehensive information, news, life sharing here!
Register as a CARI member NOW!

Register Login or Facebook Login

Post Last Edit by auntie_girl at 28-1-2011 23:24

salam kepada semua,harap semua sihat2 belaka...

ok,auntie dah search topik ngan keyword lowyat dan auntie rasa auntie punya isu yg lain sket...

kisahnya,semalam auntie g lowyat,hajat di hati nak amek netbbook...

jalan punya jalan,kat tingkat bape tah,auntie ada singgah booth dia sebabkan dia dok panggil2 (melayu k)

mula2 auntie ok je,TAPI,belom pape,dia dah sibuk kondemkan kedai lain...auntie jadi tak suka la...

dia:kak nak cari apa kak?
auntie:netbook..asus or hp or samsung...
dia:akak taget nak yg mana?
auntie:asus ni(sambil tunjuk katalog)
dia:  ooooo,yg ni AP set=rm1299, ori =rm1499
auntie:aik,ada AP n ori plak ke?
dia:ada..kat sini,akak tau2 la bangsa apa yg banyak jual..kita takde nak tipu akak...kita ada 3 kedai kat sini blalalala...
auntie:apa beza ori n ap?
dia:  international warranty,ap kedai warranty..kalo ap,nak repair bayar rm70 blalalala
auntie:camne nak tau ori ke ap?
dia:tengok belakang tu,no siri..kita takde hal kalo akak nak call tanya betol tak ni ori..kalo kedai bangsa tu,cuba la akak kol depan2 derang,silap2 akak kena pukul..saya respect akak kalo akak berani call depan2 kedai bangsa tu(padahal tak ditunjukkan pon mana no siri yg bakal nak dijadikan rujukan)
auntie:dayus gila nak pukul pompuan..pahal lak tak berani nak call?call je la...and 1 more thing,utk barang beza antara rm200,apa la sangat rm70 kot...bukan 10kali kejap rosak...lagipon warranty valid certain period je,habis warranty kena bayar gak....
dia:minggu lepas ada 3 org nak kena pukul sebab dok tanya ori ke tak...pastu ada la KPDN datang,3 kedai bergari blalalala...
auntie:..takpe la..nak jalan dulu...bye

ada la lagi dia merepek2 tengah2 tu,malas lak nak tulis 1-1 nampak tak? apa ke bangangnye penjual MELAYU neh? bukannya promote product dia...dok sibuk kondem org lain,then ala2 nak menakut2kan org plak...

sepanjang yg auntie buang masa berapa minit kat booth dia tu,apa yg auntie dapat input,ori and ap bezanya hanya bila nak repair kena bayar rm70 even though masih dalam tempoh warranty...performance wise,NADA-YILEK...

kedai2 lain auntie g,derang comparekan product ni apa pro n cons etc...yg kedai bajet dia bagus ni,dok kondem kedai lain itu ini...
1

View rating log

Apa harus ku bilang wowwwww gitu?
Reply

Props Report

Rank: 19Rank: 19Rank: 19Rank: 19Rank: 19Rank: 19

Post on 28-1-2011 07:53 PM |All posts
tu 1 hal...

alamak,auntie nak kuor dinner la plak..sambung later ek
Apa harus ku bilang wowwwww gitu?
Reply

Props Report

Rank: 15Rank: 15Rank: 15Rank: 15Rank: 15

Post on 28-1-2011 08:10 PM |All posts
x penah dgr lagi lappy ada ori ngan ap neh...mamat tu auta je lebey... hak3.. kalo x ape guna nya center untuk cover warranty...
she's gone....
Reply

Props Report

Rank: 22Rank: 22Rank: 22Rank: 22Rank: 22Rank: 22

Moderator

Post on 28-1-2011 09:18 PM |All posts
dating ke cik gegerl
If what they say is "nothing is forever" then what makes, then what makes, then what makes, then what makes, what makes, what makes love the exception. So why you, why you, why you, why you, why you are were so in denial when we know we're not happy here.
Reply

Props Report

Rank: 24Rank: 24Rank: 24Rank: 24Rank: 24Rank: 24

Super Moderator

Post on 28-1-2011 09:30 PM |All posts
1st time gak dengar netbook ada  AP ngan ori...kalau HP tu ada la...
Reply

Props Report

Rank: 24Rank: 24Rank: 24Rank: 24Rank: 24Rank: 24

Super Moderator

Post on 28-1-2011 09:31 PM |All posts
salam kepada semua,harap semua sihat2 belaka...

ok,auntie dah search topik ngan keyword lowyat da ...
auntie_girl Post at 28-1-2011 07:52 PM


bagus topik auntie ni...
Reply

Props Report

Rank: 12Rank: 12Rank: 12

Post on 28-1-2011 11:11 PM |All posts
aku ada gak dgr daripada peniaga sebuah kedai kat PAS dia ada beritahu ada sesetengah kedai comp kat Low Yat ada jual barangan reject yg dah recycled especially harddisk dan motherboard.
Reply

Props Report

Rank: 19Rank: 19Rank: 19Rank: 19Rank: 19Rank: 19

Post on 28-1-2011 11:25 PM |All posts
dating ke cik gegerl
tabasco Post at 28-1-2011 21:18



    no la..auntie balik kampung,so malam neh kuar dinner ngan parent  tadi makan kenny rogers hat baru tu...better kot rasa dari bbq flavour dia tu
Apa harus ku bilang wowwwww gitu?
Reply

Props Report

Rank: 19Rank: 19Rank: 19Rank: 19Rank: 19Rank: 19

Post on 28-1-2011 11:26 PM |All posts
x penah dgr lagi lappy ada ori ngan ap neh...mamat tu auta je lebey... hak3.. kalo x ape guna nya ce ...
cmf_death Post at 28-1-2011 20:10



    auntie pon 1st time gak dengar...jap nak sambung balik citer
Apa harus ku bilang wowwwww gitu?
Reply

Props Report

Rank: 19Rank: 19Rank: 19Rank: 19Rank: 19Rank: 19

Post on 28-1-2011 11:38 PM |All posts
sambung semula yer citer terbengkalai tadi

berbalik kat mamat-melayu-poyo-nak-mamp tu....

dia:akak amek katalog ni,kalo kedai lain,semua pakai yg potostat,kita pakai ori punya...kat sini siap tulis,harga berapa(flyer HP,netbook tu rege dalam 1.3k kot)...kat sini akak jalan2 mesti nampak pelbagai harga,derang sume tu jual yg AP....

auntie: oh,ye ke?takkan terang2 n berpakat ramai2 kot depa nak jual murah dari rege katalog ni?

dia: (lupa plak apa ke benda mamat poyo ni cakap)

so,lepas dari g tempat mamat poyo ni,auntie pegi 1 kedai HP...model yg sama,less than 1.3k pon...auntie tak tunjuk la plak flyer tu kat kedai HP tu...tapi auntie tgk,yg limited edition HP burbery pon baru rm1290/rm1299(lupa plak)  yg model dia tunjuk tu rege dah dalam 1.1k je kot....

so,lepas usya kedai HP,auntie lalu 1 booth ni,melayu gak...

dia:dik nak cari laptop apa?berapa bajet?
auntie:tumpang tanya,betol ke ada netbook ori n ap?
dia:betol dik,yg ni ap...(sambil tunjuk 1 netbook acer aspire one)
auntie:macam serupa je ngan yg ori....
dia:mmg la dik,tapi kalo ori abg kata ori,kalo ap abg bagitau adik
auntie: ooo,dah tu berapa rege yg ap ni?
dia:dalam 800++ leh dapat la dik
auntie:yg ni berapa plak?(sambil tunjuk ke 1 netbook HP)
dia:yg ni ori dik,student price abg leh kasik 1020...
auntie: jap ek bang,nak g tengok2 dulu...

pastu,auntie cakap ke kawan auntie,'ntah2 kedai yg sama...tapi pe ke halnya,kedai sana panggil auntie akak,kedai ni panggil auntie adik,walhal depa tu umo lebih kurang je'

eh jap,ada lagi 1 part cam best nak citer tentang mamat poyo 1 tu...
Apa harus ku bilang wowwwww gitu?
Reply

Props Report

Rank: 19Rank: 19Rank: 19Rank: 19Rank: 19Rank: 19

Post on 28-1-2011 11:44 PM |All posts
situasi:  berbalik ke booth mamat poyo ye kawan2

auntie: nak cari asus yg sea shell,asus eee apa tah tu...
dia: (dgn kompiden) ehhhhhhhh,tu model lama,mana ada org amek dah...
kawan auntie: biar betol,kitaorg g kedai lain,semua kata stock tak sampai lagi.ada 1 kedai kat bawah tu je yg stock dah ada
dia:tgk,yg mana 1?
kawan auntie pon tunjuk katalog yg kitaorg ada tu
dia:  oooo,yg ni kita tak amek...org kata asus ni cepat rosak,sebab tu kita tak amek sangat asus ni.
auntie: aik,kalo gugel,asus ni 1 of top brand..yg model ni antara dalam top 10...
dia: oh yeke? blalallalala(lupa dah sampah ni bebel apa)

kesimpulan auntie adalah, dalam konon dia ni nak tolong melayu dari ditipu,auntie rasa dia ni yg kuat menipu...rasa nak maki jer...konon bangsa itu la,bangsa ini la

pelik gak,kalo kedai lain mmg kasik rege standard dalam 1.2-1.3k,dia leh plak sampai dekat 1.5k dengan berbekalkan hat dia tu ori
Apa harus ku bilang wowwwww gitu?
Reply

Props Report

Rank: 19Rank: 19Rank: 19Rank: 19Rank: 19Rank: 19

Post on 28-1-2011 11:46 PM |All posts
1st time gak dengar netbook ada  AP ngan ori...kalau HP tu ada la...
medangmru Post at 28-1-2011 21:30



    khennnn?

aku pulak g dengan kawan,yg mana kitaorg bukan la org IT pon...
Apa harus ku bilang wowwwww gitu?
Reply

Props Report

Rank: 19Rank: 19Rank: 19Rank: 19Rank: 19Rank: 19

Post on 28-1-2011 11:48 PM |All posts
bagus topik auntie ni...
medangmru Post at 28-1-2011 21:31



    aku jadi tak puas hati la med...dah ala2 menghasut tu 1...kalo berasas takpe gak...ni dia dok burukkan kedai lain,tapi tak jelaskan bebetol product dia pon
Apa harus ku bilang wowwwww gitu?
Reply

Props Report

Rank: 19Rank: 19Rank: 19Rank: 19Rank: 19Rank: 19

Post on 28-1-2011 11:50 PM |All posts
and lagi 1,betol ke wujud budaya ala2 samseng kat lowyat tu seperti yg didakwa?

dan kalo betol,kenapa takde tindakan?

hearsay,pernah la terdengar kata low yat dipayung kongsi gelap besar...

again,it's hearsay...

habis tu,maknanya membeli di lowyat ada risiko ditipu dan jika nak mempertahankan hak pengguna akan diperapa2kan ke?

haruskah bawak 1 bapak polisi escort time nak beli barang kat lowyat tu?
Apa harus ku bilang wowwwww gitu?
Reply

Props Report

Rank: 19Rank: 19Rank: 19Rank: 19Rank: 19Rank: 19

Post on 29-1-2011 12:06 AM |All posts
aku ada gak dgr daripada peniaga sebuah kedai kat PAS dia ada beritahu ada sesetengah kedai comp kat ...
roblucci Post at 28-1-2011 23:11



    ni tadi aku search2 kat cari ada la jumpa posting cenggini...i mean yg kata derang replace by non-ori spare part etc...

dah tu,kat mana tempat yg jual computer murah dan tak menipu di mesia neh
Apa harus ku bilang wowwwww gitu?
Reply

Props Report

Rank: 15Rank: 15Rank: 15Rank: 15Rank: 15

Post on 29-1-2011 12:44 AM |All posts
tp skang neh kena ati2 gak.. pasal laptop pun diorang bleh klon skang.. dulu kite dgr pc je bleh klon... contoh brand HP.. luar je HP lam tu brand len.. uhuhuh
she's gone....
Reply

Props Report

Rank: 19Rank: 19Rank: 19Rank: 19Rank: 19Rank: 19

Post on 29-1-2011 12:47 AM |All posts
tp skang neh kena ati2 gak.. pasal laptop pun diorang bleh klon skang.. dulu kite dgr pc je bleh klo ...
cmf_death Post at 29-1-2011 00:44



    klon=ap ke?
Apa harus ku bilang wowwwww gitu?
Reply

Props Report

Rank: 15Rank: 15Rank: 15Rank: 15Rank: 15

Post on 29-1-2011 12:51 AM |All posts
klon=ap ke?
auntie_girl Post at 29-1-2011 00:47


bkn.. rasanya akak slh paham td.. HP tu bukan handphone.. tp HP compaq(slh satu brand laptop/pc)... hehehe

kalo ap enset tu... warranty kdai je..kalo ori sumer center cover..
ok berbalik cite klon laptop tuh.. kt luar(casing je HP) tp lam tu bkn barang dr HP ataupun diorang letak hardware murah/rekon
she's gone....
Reply

Props Report

Rank: 19Rank: 19Rank: 19Rank: 19Rank: 19Rank: 19

Post on 29-1-2011 01:05 AM |All posts
Post Last Edit by auntie_girl at 29-1-2011 01:07
bkn.. rasanya akak slh paham td.. HP tu bukan handphone.. tp HP compaq(slh satu brand laptop/pc) ...
cmf_death Post at 29-1-2011 00:51



erk...kat mana yg ahkak salah paham?

hp=henpon
HP=hewlett packard

soalan akak yg ap=klon tu merujuk kepada,adakah sebenarnya penjual melayu tu cuba nyatakan klon berleluasa di lowyat?  tapi dia main hembus guna AP instead of clone?

henfon AP set,zaman berzaman mmg ahkak sedia maklum...hatta dari tahun 2000 time tu ahkak matrik lagi,henfon nokia 3310 pon tak mampu ahkak nak beli

tahun 2011,masuk dekad baru,ahkak tetiba dengar term netbook AP  dalam banyak2 kedai ahkak g,tetiba yg booth melayu 1 neh yg kuarkan statement netbook ori and AP

tapi tak ke pelik kalau sume kedai ada 1 je rege,tetiba yg dia ni ada 2 rege?   siap dia bagitau ahkak neh, yg netbook AP dia untung dalam 400,yg ori tu dia dapat dalam rm80
Apa harus ku bilang wowwwww gitu?
Reply

Props Report

Rank: 19Rank: 19Rank: 19Rank: 19Rank: 19Rank: 19

Post on 29-1-2011 01:08 AM |All posts
nyesal lak tak tangkap gambar 1-1 kedai yg ahkak g...ni nak describe pon poning2
Apa harus ku bilang wowwwww gitu?
Reply

Props Report

Rank: 15Rank: 15Rank: 15Rank: 15Rank: 15

Post on 29-1-2011 01:12 AM |All posts
erk...kat mana yg ahkak salah paham?

hp=henpon
HP=hewlett packard

soalan akak yg ap= ...
auntie_girl Post at 29-1-2011 01:05



hak3.. sori2...ap tu x sama ngan klon... klon neh yg mcm sy citekan td la... x semestinya HP.. acer. asus pun diorang bleh 'klon' kan.. body kt luar len.. tp barang kt dalam len.. cth nya mobo.. diorang mungkin guna yg rekon/cap ayam nya mobo..
she's gone....
Reply

Props Report

Rank: 19Rank: 19Rank: 19Rank: 19Rank: 19Rank: 19

Post on 29-1-2011 01:16 AM |All posts
hak3.. sori2...ap tu x sama ngan klon... klon neh yg mcm sy citekan td la... x semestinya HP.. ...
cmf_death Post at 29-1-2011 01:12



    ahkak tak kata death yg samakan dan ahkak mmg tau clone n ap 2 entiti berbeza...masalahnya skrg adakah mangkuk tersebut sebenarnya cuba nyatakan yg kedai2 lain jual netbook clone?

mangkuk tingkat sangat
Apa harus ku bilang wowwwww gitu?
Reply

Props Report

Rank: 15Rank: 15Rank: 15Rank: 15Rank: 15

Post on 29-1-2011 01:21 AM |All posts
Post Last Edit by cmf_death at 29-1-2011 01:23
ahkak tak kata death yg samakan dan ahkak mmg tau clone n ap 2 entiti berbeza...masalahnya ...
auntie_girl Post at 29-1-2011 01:16



skali salah paham daa... sori2... rasanya dia mmg sngaja nk kondem kdai len kot..
sbb ape.. dh byk bijik laptop sy beli.. x penah dgr lg ada ap ngan ori neh... kalo laptop rekon tu penah dgr la..

pasal laptop klon tu,menda ni baru wujud je.. x berleluasa lagi la makna nya..

nak lagi besh.. akak bawak le member2 yg reti sal laptop neh.. suh mamat tuh kuarkan yg ori ngan ap...pastu bandingkan... tp kena pilih jenis/model/siri yg sama la
she's gone....
Reply

Props Report

Rank: 12Rank: 12Rank: 12

Post on 29-1-2011 01:37 AM |All posts
Post Last Edit by otai_g at 29-1-2011 02:23

honestly la penjual2 leptop kat lowyat tu actually bukan paham sgt all about komputer.
sbb tu dia jd jurujual.kalo dia pndi bab2 komputer mesti dia jd technician.

aku tau sbb aku pernah keje area2 situ la (jiran low yatt).

kalo dia cerita bnd btl bleh la terima, tp cerita bnd yg popra/tanggapan dia jerk.

not fact at all..

kalo rajin pegi la tanya jurujual tu apa perbezaan leptop yg pakai processor core2duo dgn i3?

hah tergagap dorang nak jawab.

abis kuat pun jawab i3 lebih power dr core2duo.

masalahnya kalo jwb mcm tu bdk sek rendah pun tau jawapannya
No more loneranger. In relationship.
otai_g is fully owner by N** A*** K********
Reply

Props Report

Rank: 19Rank: 19Rank: 19Rank: 19Rank: 19Rank: 19

Post on 29-1-2011 08:30 AM |All posts
skali salah paham daa... sori2... rasanya dia mmg sngaja nk kondem kdai len kot..
sbb ape.. d ...
cmf_death Post at 29-1-2011 01:21



    hikhik...

neway, time ahkak g kat booth melayu no 2 tu kan(yg dok bahasakan diri dia abg tu),dia jual HP model apa tah tu dgn harga rm1020(kalo tak silap akak)...rasanya model tu kat salah 1 authorized seller leh dapat less than 900 pon...

yg buat ahkak lari dari booth dia adalah,dia tak on netbook tu siap2 depan ahkak  bila soh on,dia kata tu display unit je,kalo ahkak beli,dia kuarkan hat lain  bila ahkak tanya,apa spec netbook tu?dia cakap,'sama je ngan netbook yg ahkak dah g tgk'...dalam hati ahkah,'apakah neraka?' sebab kan kengmain banyak model yg ahkak dah nengok

adik ahkak org IT gak la,tapinya smlm time akak citer ke dia,dia kata,netbook AP-ori,ni 1st time dia dgr....kalo netbook clone pon,ala2 1st time dgr gak

kesimpulan:mamat melayu yg kunun nak tolong bangsa melayu tu kencing hancing sehancing2nya apa dia hengat ahkak ni budak2 ke mudah nak ditipu bulat2
Apa harus ku bilang wowwwww gitu?
Reply

Props Report

123Next
Return Post new threads
You need to login first Login | Register Facebook Login

Important Notice: The views and opinions expressed on the forum or the related pages are of the owner alone, and are not endorsed by CARI, nor is CARI responsible for them. Due to the nature of the Internet forum is in real time, CARI does not, and can not censor any submission, but asks that each user use discretion and respect for other users, and does not contribute any word that is unlawful, harmful, threatening, abusive, harassing, tortious, defamatory, vulgar, obscene, libelous, invasive of another's privacy, hateful, or racially, ethnically or otherwise objectionable. CARI reserve the right to withhold and/or remove any link that might possibly hold an individual, entity or group ridicule, potential embarrassment or potential defamation. CARI also reserves the right to accept, edit and/or remove any link that is deemed inappropriate in any way.
Hosted by

Archiver|Mobile|CARI Malay Forums

GMT+8, 22-9-2014 12:12 PM , Processed in 0.154349 second(s), 24 queries , Gzip On.

Powered by Discuz!

© 2001-2012 Comsenz Inc.

Top