CARI Malay Forums

 Forgot Pass?
 Register

Facebook Login

Login by Facebook

Forum : Gosip |  Hiburan |  Isu Semasa & Politik |  Peristiwa |  Lawak & Santai |  Sukan |  Informasi |  Kesihatan |  Soal Jawab Agama |  Negeri & Negara
Wanita & Lelaki |  Cinta & Perhubungan |  Belia & Pengetahuan |  Komputer & Internet |  Hobi |  Buku & Penulisan |  Koleksi Gambar
English Channel |  தமிழ் மக்கள் |  Jual/Beli |  Maklum Balas |  CARI Rasmi |  Cari Contest
12Next
Return Post new threads
Show: 11751|Reply: 29

sakit Tumit

[Copy link]

Rank: 7Rank: 7Rank: 7

Post on 24-2-2011 01:16 PM |All posts

To get Malaysia's most comprehensive information, news, life sharing here!
Register as a CARI member NOW!

Register Login or Facebook Login

salam...saya cuma nak share pengalaman saya.  umur saya sekarang 35thn dan dah ada anak 4 org.  sejak bersalin anak yg ketiga, saya mengalami masalah sakit tumit sebelah kiri.  selepas 2 minggu jer bersalin, sakit tumit akan datang dan berpanjangan...hinggakan saya berjalan terjengket2.  mcm2 vitamin saya makan, dan dah pergi jumpa pakar tulang...bila x-ray doktor tu cakap, ada masalah tulang lebih kat tumit tu...sebab tu bila pijak rasa sakit dan sengal..kalu nak hilang rasa sakit, doktor tu sarankan cucuk kat tumit atau operate buang je tulang yg lebih tu...eeee..saya takut nak buat.

bila jumpa doktor pakar perbidanan dan sakit puan, dia bagitau sebab darah banyak keluar masa bersalin, jadi kalsium dlm bdn hilang.  so, its take time nak refill balik kalsium tu dlm tulang..

macam2 cara dah aku buat, ttp tak solve the problem. aku dah urut, joging, kurangkan berat badan...tak jadi jugak. hilang sekejap, jadi balik.

pastu, selepas bersalin anak keempat 3 bulan yg lepas, sakit tumit makin teruk.  aku dah malas nak ambik vitamin, last2 aku minum susu Anlene 2 kali sehari..dgn sukatan 4 sudu besar utk satu mug setiap pagi dan malam.  alhamdullillah, selepas 3 minggu, sakit tumit aku pulih sepenuhnya.  sampai sekarang, takde masalah langsung, rasa stamina pun makin kuat. kalau dulu malas nak dukung baby pegi round kat Giant, sekarang ni beres jer...

so, bagi aku, susu mengandungi segala zat yg diperlukan dlm badan kita.  ianya lebih mudah menyerap dlm badan kita.  tak perlu berhabis duit utk beli vitamin yg kdg2 langsung tak memberi kebaikan.

oklah, aku cuma share je..kot2 ada yg mengalami masalah macm aku ni...
aku mencari..hanya redha Allah
Reply

Props Report

Rank: 3Rank: 3

Post on 24-2-2011 02:02 PM |All posts
saye pun ader masalh yg same...sakit tumit belah kiri....mule2 dulu puas gak srh org urut la...rendam kaki lah....tp still sakit gak...saye x plk g jmpa dokter...sbb takut...hihihihi....suami asyik bising kate berat badan naik..sbb tu sakit tumit...sabar jer....agaknye masalah saye same cam awak gak kot...kurang calcium...anak dah dua....anak yg no 2 dah 4 tahun...tp tumit ni start sakit sejak 4 bulan lepas..tmbh2 klu asyik jalan je keje...sok tu siap la....sakit giler....
klu camni..saye nak minum gak la anlene tu....tp yg coklat la...yg rase biase tu x leh masuk kat anak tekak ni.....nak tgk x...ader perubahan x nnt....tengkiu ek TT sbb bkk topik ni... at lease xder la saye risau ngat........
Reply

Props Report

Rank: 7Rank: 7Rank: 7

Post on 24-2-2011 05:56 PM |All posts
ok...takde masalahnya...saya rasa yg coklat tu cuma perisa jer...kandungan zat kat dlm tu still sama kan...
tp make sure awak buat satu mug tu, mesti 4 sudu besar susu..jgn kurang...saya sukat dgn sudu susu tepung anak tu...sudu yg satu scoop utk 2 auns air tu..jadi 4 scoop utk satu mug pagi hari...dan 4 scoop lagi utk satu mug minum malam...insya'Allah...
lagi satu kan..kalau minum susu ni...dgn sendirinya perut kenyang, so badan pun mmg turun...alhamdulillah...
ok..awak cuba dulu ek...nanti update psl sakit awak kat saya...nak jugak tau keberkesanannya....
orait...sharing is caring...
aku mencari..hanya redha Allah
Reply

Props Report

Rank: 7Rank: 7Rank: 7

Post on 24-2-2011 06:17 PM |All posts
ada gak sakit tumit..dua2 belah..agaknye berat bertambah tp xdela berat sgt..sy jenis yg suke minum susu..esp anlene coklat tp x effect pape pon..berat makin bertmbah..kesan berbeza2 agaknye..tumit ok pas wat reflekologi..
Reply

Props Report

Rank: 7Rank: 7Rank: 7

Post on 24-2-2011 06:46 PM |All posts
ada gak sakit tumit..dua2 belah..agaknye berat bertambah tp xdela berat sgt..sy jenis yg suke minum  ...
mawar_pink Post at 24-2-2011 18:17



    maybe jugak sbb berat bertambah...tapi tak taulah saya pun..cuma saya minum anlene biasa tu...
aku mencari..hanya redha Allah
Reply

Props Report

Rank: 7Rank: 7Rank: 7

Post on 24-2-2011 06:49 PM |All posts
kdg2 sakit tumit biasa berkaitan dgn rahim kita kan...maybe rahim tak berapa sihat dan bermasalah...tu apa yg aku dengar dr bidan kampung yg mahir...
aku mencari..hanya redha Allah
Reply

Props Report

Rank: 7Rank: 7Rank: 7

Post on 24-2-2011 06:55 PM |All posts
a'ah penah dgr gak...org ckp kalo sakit tumit mesti ada prob dgn rahim..sahih ke dongeng?
Reply

Props Report

Rank: 1

Post on 24-2-2011 10:03 PM |All posts
aa'ah penah dgr gak...org ckp kalo sakit tumit mesti ada prob dgn rahim..sahih ke dongeng?

ye ke gitu.?
Reply

Props Report

Rank: 7Rank: 7Rank: 7

Post on 25-2-2011 09:38 AM |All posts
rasanya ,mcm betul kot....sebab urat kaki bersambung terus dgn rahim....sebab tu bidan yg pandai2..dia tak berani nak urut tapak kaki kuat2 masa dlm pantang...bimbang rosak peranakan...biasanya sakit tumit yg berkaitan dgn peranakan tu...dia rasa mcm sejuk tapak kaki bila bangun pagi, pastu rasa sengal masa awal2 pagi...ni base on experience mak bidan tu ah cite...sebab tu aku tanya mak bidan tu samada masalah sakit tumit sku berkaitan dgn peranakan ke tak...dia kata bukan...sebab tak memenuhi ciri2 kat atas tu...hehhehe
aku mencari..hanya redha Allah
Reply

Props Report

Rank: 9Rank: 9Rank: 9

Post on 25-2-2011 03:52 PM |All posts
aa'ah penah dgr gak...org ckp kalo sakit tumit mesti ada prob dgn rahim..sahih ke dongeng?

ye ke ...
ku_jei Post at 24-2-2011 22:03



masa baru2 kawen saya sakit tumit sebelah kanan, sakit sangat2 lagi2 kalo bawak jalan, kalo duduk pun sakit..last2 pegi berurut...bidan tu sengkak peranakan...pastu alhamdulillah tak sakit lagi...cuma belum ada rezeki nk dapat anak lah..betullah tu agaknya ada kene mengena ngan rahim.  kalo dari segi prubatan moden tu tak sure pulak
Reply

Props Report

Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13

Post on 27-2-2011 02:40 AM |All posts
ku mmg ada sakit tumit.. agaknya lah kurang kalsium.. so pas ni kena selalu minum susu lah...
Losers mmg kerja meroyan 24 jam kan ...kan...kan...
Reply

Props Report

Rank: 7Rank: 7Rank: 7

Post on 27-2-2011 10:54 AM |All posts
yup...diharap dpt membantu
aku mencari..hanya redha Allah
Reply

Props Report

Rank: 12Rank: 12Rank: 12

Post on 28-2-2011 12:57 AM |All posts
rasanya kena Plantar Fasciitis ni... cuba gugel benda ni, tgk sama tak symptom2 dia..
sbb lips sakit tumit gak....
[the earth has music for those who listen]
                           meow
Reply

Props Report

Rank: 1

Post on 15-3-2011 03:34 PM |All posts
Reply 1# myahakeem

salam
saya pun ada sakit tumit.. sejak besalin until now.. kalu bangun tido, nk pijak lantai, aduhh sakit.. kekadang jalan tumit tak tekan sangat kat lantai.. sakit sangat...
saya rasa sebab urat kembang kot n maybe boleh jadi sebab kalsium..
saya nk cuba la minum susu anlene.. t saya update any news
thanks tt =)
Reply

Props Report

Rank: 4

Post on 15-3-2011 03:55 PM |All posts
saya pun alami masalah yg sama ....alaa risau pulak dgr macam2 pasal rahim ni .....chilie sakit tumit belah kiri
Reply

Props Report

Rank: 7Rank: 7Rank: 7

Post on 16-3-2011 06:57 AM |All posts
syuk n chille: try minum anlene setiap pagi dan malam....mana tahu, kot2 membantu...maybe berkat sebab ambik sunnah Rasullulah...
satu lagi, kalau mslh dalaman ni, try amalkan minum madu dikacau dlm air masak setiap pagi...fungsi memanaskan badan
aku mencari..hanya redha Allah
Reply

Props Report

Rank: 3Rank: 3

Post on 19-3-2011 03:58 AM |All posts
saya pun alami masalah yg sama ....alaa risau pulak dgr macam2 pasal rahim ni .....chilie sakit tumi ...
redchilie Post at 15-3-2011 15:55


betul tu..ada beberapa patient saya yg ada penyakit berkaitan rahim ada mengadu sakit tumit berpanjangan sebelum ini.
Reply

Props Report

Rank: 9Rank: 9Rank: 9

Post on 21-3-2011 03:08 PM |All posts
eerrkkk...
saya pun mengalami masalah yg sama
start masa usia kandungan anak bongsu ni dalam 7 bulan la lebih kurang
memula tu ingat berpunca sbb pernah jatuh tangga dulu
ari tu gi urut...tp tk kurang pun

saya pun sakit tumit belah kiri
paling kronik time bangun pagi lar
keredhaan itu adalah kekuatan
Reply

Props Report

Rank: 9Rank: 9Rank: 9

Post on 21-3-2011 03:10 PM |All posts
ok...takde masalahnya...saya rasa yg coklat tu cuma perisa jer...kandungan zat kat dlm tu still sama ...
myahakeem Post at 24-2-2011 17:56



kat rumah ade la sudu susu utk 1 scoop 1 aun tuh
so...kalo pakai sudu tuh kene amik 8 scoop la kan
keredhaan itu adalah kekuatan
Reply

Props Report

Rank: 7Rank: 7Rank: 7

Post on 22-3-2011 10:33 PM |All posts
kat rumah ade la sudu susu utk 1 scoop 1 aun tuh
so...kalo pakai sudu tuh kene amik 8 scoop l ...
seeri_7843 Post at 21-3-2011 15:10



    ya...
aku mencari..hanya redha Allah
Reply

Props Report

Rank: 1

Post on 7-9-2011 05:15 PM |All posts
rawatan prolotherapy amat berkesan lihat: www.prolotherapy.my
Reply

Props Report

Rank: 1

Post on 8-9-2011 11:00 AM |All posts
Reply 14# syukriadda


   kalau dah cuba itu cuba ini, sy cadangkan rawatan ProlothERAPY, GERENTI baik punya!utk info lanjut lihat sendiri: www.prolotherapy.my
Reply

Props Report

Rank: 8Rank: 8

Post on 21-1-2013 10:49 PM |All posts
Saya pun sakit tapak kaki kiri yg terramat. Duduk saja2 pun rasa sengal.
Last year pergi buat akupuntur, kata nya sbb trrlalu byk angin dlm bdn.
Tambah lagi habit mandi malam dan tak pakai selipar dlm rumah yg bersimen.
Rawatan ni   Berkesan utk saya.

Pergi jumpa dr homopaty, katanya byk sgt asid urik.

Tah la. Dah hampir 5/6 bln tak minum anlene  nano minum balik la lepas ni.
Tq utk tuan rumah yg mahu bkongsi tips ini.
Formula for success: rise early, work hard, strike oil.
Reply

Props Report

Rank: 1

Post on 23-1-2013 01:31 PM |All posts
Salam, sakit tumit juga berlaku pada saya, teringat jiran cakap masa pantang tak jaga betul..maybe ya coz anak sy yg pertama dilahirkan ade masalah kena tahan kat hospital lebih kurang 2 weeks..terpaksalah ulang alik ke hospital..rindukan anak..so penjagaan dah kurang..family pulak jauh kat kampung..tapi sekarang dah kurang sikit coz saya cuba pakai detox foot patch yg boleh mengurangkan toxin dlm bdn..selama 3 malm berturut2 terasa tumit dah tak sakit lagi, bdn pun terasa ringan..siap beli banyak untk keluarga lagi..sape2 yang berminat bolehlah layari www.yatibiz.blogspot.com sebelum ni cuba rendam kaki ngan air suam + garam pun dah buat..tapi sekejap je dtg sakit balik...klu duduk lama lipat kain ke...nak bangun sakitnya tak tahan sampai terhinjut2 jalan menahan sakit tumit...skrg alhamdulillah sejak pakai detox ni...tapi ape2 pun kena jaga juga cara pemakanan kita hehe...yg sejuk2 tu kurangkan.
Reply

Props Report

Rank: 8Rank: 8

Post on 23-1-2013 03:18 PM |All posts
Kalau sakit tumit sebelah aje confirm samada kena plantar fascitiis atau heel spur.  Bukan sebab kurang kalsium ke apa.  4 tahun aku menderita sakit ni.  Itupun sebab mulanya aku pergi klinik biasa.  Biasalah doc, bila sakit tumit, dia mesti cakap samada ko gemuk atau terseliuh lah, itulah, inilah.  Pastu bagi pain killer.  Sampailah awal tahun lepas bila aku dah fed up pi klinik biasa sebab tak baik-baik.  Lagi bertambah teruk adalah.

Aku pergi jumpa pakar pulak.. Lepas dia check kaki & buat xray, sah aku kena plantar fascitiis & ada heel spurs kat tumit kaki aku.  Tu yang buat aku sakit kaki yang amat sangat.  Sebabnya, heel spurs (tulang lebihan) aku punyalah panjang sampai dia dah tekan saraf kat tumit kaki aku.  Cuba korang bayangkan kalau aku berjalan sakit dia sampai ke betis.  Tak tahan betul aku masa tu.  

Doc cakap kena buat injection kat tumit sebab sakit aku dah lama sangat. Nak tak nak terpaksalah buat walaupun sakit. Kata doc ubat tu bertindak reputkan heel spurs tu.  Alhamdulillah, sekarang dah baik sepenuhnya. Tak ada lagi tulang lebih.. So, saran aku siapa yang sakit tumit tu pergilah jumpa doctor.  Manalah tau kena macam aku ke....

Last edited by zafira on 23-1-2013 03:24 PM

Reply

Props Report

12Next
Return Post new threads
You need to login first Login | Register Facebook Login

Important Notice: The views and opinions expressed on the forum or the related pages are of the owner alone, and are not endorsed by CARI, nor is CARI responsible for them. Due to the nature of the Internet forum is in real time, CARI does not, and can not censor any submission, but asks that each user use discretion and respect for other users, and does not contribute any word that is unlawful, harmful, threatening, abusive, harassing, tortious, defamatory, vulgar, obscene, libelous, invasive of another's privacy, hateful, or racially, ethnically or otherwise objectionable. CARI reserve the right to withhold and/or remove any link that might possibly hold an individual, entity or group ridicule, potential embarrassment or potential defamation. CARI also reserves the right to accept, edit and/or remove any link that is deemed inappropriate in any way.
Hosted by

Archiver|Mobile|CARI Malay Forums

GMT+8, 17-4-2014 06:07 AM , Processed in 0.138302 second(s), 31 queries , Gzip On.

Powered by Discuz!

© 2001-2012 Comsenz Inc.

Top