CARI Malay Forums

 Forgot Pass?
 Register

Facebook Login

Login by Facebook

Forum : Gosip |  Hiburan |  Isu Semasa & Politik |  Peristiwa |  Lawak & Santai |  Sukan |  Informasi |  Kesihatan |  Soal Jawab Agama |  Negeri & Negara
Wanita & Lelaki |  Cinta & Perhubungan |  Belia & Pengetahuan |  Komputer & Internet |  Hobi |  Buku & Penulisan |  Koleksi Gambar
English Channel |  தமிழ் மக்கள் |  Jual/Beli |  Maklum Balas |  CARI Rasmi |  Cari Contest
Show: 4425|Reply: 5

Demerit 10 mata lesen P

[Copy link]

Rank: 1

Post on 3-3-2011 07:07 AM |All posts

To get Malaysia's most comprehensive information, news, life sharing here!
Register as a CARI member NOW!

Register Login or Facebook Login

Baru tengah hari tadi, saye kene saman untuk speeding lebih 40km sejam daripada speed limit. Time tu speed limit 80km sejam.. tapi sebab kebodohan saye yang tidak terkate, saye time tu bawak kete dlm 125km sejam. Padan kene tahan polis. So saye sepatutnye da ade 10 mate demerit. Tapi yg pelik nye, polis bagi saman tapi x bagi tau ape2 pon pasal mate dimerit. Bile lesen kene tarik eh agak2nye? time bayar saman ke? kalo nak buat rayuan kat mane? proses berape lama? kalo buat rayuan tak rasmi time bayar saman bole ke? mcm suro org kat kaunter untuk kurangkan mate demerit.. sbb time2 nih saye kalo hilang lesen mmg susa la.. pengajaran yg paling best setakat ni.
Reply

Props Report

Rank: 10Rank: 10Rank: 10

Post on 3-3-2011 08:07 AM |All posts
terer hg no bawak sampai 125km/h...bawak ferari ekkk????
Reply

Props Report

Rank: 10Rank: 10Rank: 10

Post on 3-3-2011 08:16 AM |All posts
emm lajunya mu bawak keta
Reply

Props Report

Rank: 5Rank: 5

Post on 3-3-2011 08:46 AM |All posts
Hehe..kalau aku pun speeding laju jugak..susah la speeding slow ni. Tapi disebabkan sekarang kerajaan tengah nak curi duit rakyat untuk mengundi, jadi aku drive kereta kedua aku iaitu kancil. Selamat walafiat..
Share INFO..
Reply

Props Report

Rank: 19Rank: 19Rank: 19Rank: 19Rank: 19Rank: 19

Post on 3-3-2011 01:40 PM |All posts
Post Last Edit by satusembilan at 3-3-2011 13:42

Satu Sistem Pemberian Mata Demerit Kesalahan Jalanraya kepada pemandu-pemandu kenderaan bermotor yang disabitkan dengan kesalahan-kesalahan terjadual di bawah Motor Vehicles (Demerit Points) Rules 1997.

Objektif Sistem Kejara

   1. Meningkatkan kesedaran pemandu-pemandu mematuhi undang-undang dan peraturan jalanraya.
   2. Mewujudkan pemandu-pemandu yang berdisiplin, bertanggungjawab dan bertimbangrasa di jalanraya.
   3. Membantu usaha-usaha kerajaan mengurangkan kadar kemalangan jalanraya .

Pelaksanaan Sistem Kejara

Sistem Kejara telah dilaksanakan melalui Seksyen 35 , 35A , 37 dan 38 , Akta Pengangkutan Jalan 1987 dan Motor Vehicles ( Demerit Points ) Rules 1997.
Mata demerit pemandu terkumpul di dalam pangkalan data JPJ (Sistem Sikap) apabila pemandu berkenaan di sabitkan oleh mahkamah atau setelah membayar denda di atas kesalahan-kesalahan terjadual yang dilakukan olehnya .
Penalti yang dikenakan di bawah Sistem Kejara

Penalti yang dikenakan terhadap pemegang lesen CDL yang mengumpul 15 atau lebih mata demerit

    * Kali Pertama - lesen memandu digantung tidak lebih dari 6 bulan
    * Kali Kedua - lesen memandu hendaklah digantung tidak lebih dari 12 bulan
    * Kali Ketiga - lesen memandu hendaklah digantung tidak lebih 12 bulan; dan

Lesen memandu hendaklah dibatalkan , sekiranya kesalahan dilakukan bagi kali ketiga dalam tempoh 5 tahun.

Lesen P dibatalkan apabila mengumpul 10 atau lebih mata demerit.

Bagi lesen CDL yang digantung, pemandu berkenaan tidak boleh memandu atau mendapatkan suatu lesen, samada lesen belajar memandu atau selainnya, untuk memandu kenderaan daripada apa-apa kelas semasa tempoh penggantungan. Bagi pemandu yang telah dibatalkan lesen memandu (Lesen 'P'), tidak boleh memandu atau mendapatkan suatu lesen, samada lesen belajar memandu atau selainnya daripada apa-apa kelas bagi tempoh dua belas bulan dari tarikh penyerahan balik lesen.

Penalti : Memandu semasa lesen memandu digantung atau dibatalkan boleh didenda RM1,000.00 atau enam(6) bulan penjara

Pemberian Bonus

Bagi pemandu-pemandu lesen CDL yang mendapatkan mata demerit kurang daripada 15 mata, jika tidak melakukan apa-apa kesalahan terjadual selama tempoh 24 bulan berturut-turut, 7 mata demerit akan diketepikan.
1

View rating log

                                        ~ lari sampai pengsan ~                                        
Reply

Props Report

Rank: 9Rank: 9Rank: 9

Post on 7-3-2011 08:17 AM |All posts
Apa macam nak mengelakkan diri daripada kena saman nanti?
Reply

Props Report

You need to login first Login | Register Facebook Login

Important Notice: The views and opinions expressed on the forum or the related pages are of the owner alone, and are not endorsed by CARI, nor is CARI responsible for them. Due to the nature of the Internet forum is in real time, CARI does not, and can not censor any submission, but asks that each user use discretion and respect for other users, and does not contribute any word that is unlawful, harmful, threatening, abusive, harassing, tortious, defamatory, vulgar, obscene, libelous, invasive of another's privacy, hateful, or racially, ethnically or otherwise objectionable. CARI reserve the right to withhold and/or remove any link that might possibly hold an individual, entity or group ridicule, potential embarrassment or potential defamation. CARI also reserves the right to accept, edit and/or remove any link that is deemed inappropriate in any way.
Hosted by

Archiver|Mobile|CARI Malay Forums

GMT+8, 21-4-2014 03:35 PM , Processed in 0.109329 second(s), 26 queries , Gzip On.

Powered by Discuz!

© 2001-2012 Comsenz Inc.

Top