CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

Facebook Login

Login by Facebook

Forum : Gosip |  Hiburan |  Isu Semasa & Politik |  Peristiwa |  Lawak & Santai |  Sukan |  Informasi |  Kesihatan |  Soal Jawab Agama |  Negeri & Negara
Wanita & Lelaki |  Cinta & Perhubungan |  Belia & Pengetahuan |  Komputer & Internet |  Hobi |  Buku & Penulisan |  Koleksi Gambar
Jual/Beli |  Maklum Balas |  CARI Rasmi |  Cari Contest
View: 6654|Reply: 5
Print Prev. thread Next thread

Demerit 10 mata lesen P

[Copy link]
Jump to specified page
1#
Post time 3-3-2011 07:07 AM | Show the author posts only Reply Awards |Descending |Read mode

To get Malaysia's most comprehensive information, news, life sharing here!
Register as a CARI member NOW!

Register Login or Facebook Login

Baru tengah hari tadi, saye kene saman untuk speeding lebih 40km sejam daripada speed limit. Time tu speed limit 80km sejam.. tapi sebab kebodohan saye yang tidak terkate, saye time tu bawak kete dlm 125km sejam. Padan kene tahan polis. So saye sepatutnye da ade 10 mate demerit. Tapi yg pelik nye, polis bagi saman tapi x bagi tau ape2 pon pasal mate dimerit. Bile lesen kene tarik eh agak2nye? time bayar saman ke? kalo nak buat rayuan kat mane? proses berape lama? kalo buat rayuan tak rasmi time bayar saman bole ke? mcm suro org kat kaunter untuk kurangkan mate demerit.. sbb time2 nih saye kalo hilang lesen mmg susa la.. pengajaran yg paling best setakat ni.
Share: 0
Reply

Use magic Report

2#
Post time 3-3-2011 08:07 AM | Show the author posts only | Share
terer hg no bawak sampai 125km/h...bawak ferari ekkk????
Reply

Use magic Report

3#
Post time 3-3-2011 08:16 AM | Show the author posts only | Share
emm lajunya mu bawak keta
Reply

Use magic Report

4#
Post time 3-3-2011 08:46 AM | Show the author posts only | Share
Hehe..kalau aku pun speeding laju jugak..susah la speeding slow ni. Tapi disebabkan sekarang kerajaan tengah nak curi duit rakyat untuk mengundi, jadi aku drive kereta kedua aku iaitu kancil. Selamat walafiat..
Reply

Use magic Report

5#
Post time 3-3-2011 01:40 PM | Show the author posts only | Share
Post Last Edit by satusembilan at 3-3-2011 13:42

Satu Sistem Pemberian Mata Demerit Kesalahan Jalanraya kepada pemandu-pemandu kenderaan bermotor yang disabitkan dengan kesalahan-kesalahan terjadual di bawah Motor Vehicles (Demerit Points) Rules 1997.

Objektif Sistem Kejara

   1. Meningkatkan kesedaran pemandu-pemandu mematuhi undang-undang dan peraturan jalanraya.
   2. Mewujudkan pemandu-pemandu yang berdisiplin, bertanggungjawab dan bertimbangrasa di jalanraya.
   3. Membantu usaha-usaha kerajaan mengurangkan kadar kemalangan jalanraya .

Pelaksanaan Sistem Kejara

Sistem Kejara telah dilaksanakan melalui Seksyen 35 , 35A , 37 dan 38 , Akta Pengangkutan Jalan 1987 dan Motor Vehicles ( Demerit Points ) Rules 1997.
Mata demerit pemandu terkumpul di dalam pangkalan data JPJ (Sistem Sikap) apabila pemandu berkenaan di sabitkan oleh mahkamah atau setelah membayar denda di atas kesalahan-kesalahan terjadual yang dilakukan olehnya .
Penalti yang dikenakan di bawah Sistem Kejara

Penalti yang dikenakan terhadap pemegang lesen CDL yang mengumpul 15 atau lebih mata demerit

    * Kali Pertama - lesen memandu digantung tidak lebih dari 6 bulan
    * Kali Kedua - lesen memandu hendaklah digantung tidak lebih dari 12 bulan
    * Kali Ketiga - lesen memandu hendaklah digantung tidak lebih 12 bulan; dan

Lesen memandu hendaklah dibatalkan , sekiranya kesalahan dilakukan bagi kali ketiga dalam tempoh 5 tahun.

Lesen P dibatalkan apabila mengumpul 10 atau lebih mata demerit.

Bagi lesen CDL yang digantung, pemandu berkenaan tidak boleh memandu atau mendapatkan suatu lesen, samada lesen belajar memandu atau selainnya, untuk memandu kenderaan daripada apa-apa kelas semasa tempoh penggantungan. Bagi pemandu yang telah dibatalkan lesen memandu (Lesen 'P'), tidak boleh memandu atau mendapatkan suatu lesen, samada lesen belajar memandu atau selainnya daripada apa-apa kelas bagi tempoh dua belas bulan dari tarikh penyerahan balik lesen.

Penalti : Memandu semasa lesen memandu digantung atau dibatalkan boleh didenda RM1,000.00 atau enam(6) bulan penjara

Pemberian Bonus

Bagi pemandu-pemandu lesen CDL yang mendapatkan mata demerit kurang daripada 15 mata, jika tidak melakukan apa-apa kesalahan terjadual selama tempoh 24 bulan berturut-turut, 7 mata demerit akan diketepikan.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

6#
Post time 7-3-2011 08:17 AM | Show the author posts only | Share
Apa macam nak mengelakkan diri daripada kena saman nanti?
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

Pesanan penting Segala pendapat dan pandangan yang dikongsi di ruangan forum atau halaman yang berkaitan merupakan pandangan peribadi individu dan tidak sesekali mewakili pendapat/pandangan CARI. CARI juga tidak bertanggungjawab bagi setiap pandangan yang dikongsi. Oleh kerana forum beroperasi dalam waktu sebenar atau 'real time', CARI tidak, dan tidak dapat menapis sebarang bentuk penyampaian dari pengguna setiap masa, namun CARI menggalakkan setiap pengguna mengamalkan budi bicara serta budaya hormat-menghormati untuk tidak menggunakan sebarang perkataan yang menyalahi undang-undang, berbahaya, mengancam, kesat,mengganggu, memfitnah, kasar, lucah, mengeji, menceroboh privasi orang lain, bersifat kebencian, atau perkauman, etnik atau sebaliknya. CARI berhak untuk menahan dan/atau mengeluarkan mana-mana pautan yang berkemungkinan sebagai individu, entiti atau kumpulan yang berpotensi mewujudkan rasa malu dan fitnah. CARI juga berhak untuk menerima, edit dan / atau mengeluarkan apa-apa pautan yang dianggap tidak sesuai dalam mana-mana cara/keadaan/bentuk/situasi/kaedah.
Hosted by

Archiver|Mobile|CARI Infonet

4-5-2015 08:47 AM GMT+8 , Processed in 0.127622 second(s), 13 queries , Gzip On.

Powered by Discuz! X3.2

© 2001-2013 Comsenz Inc.

Quick Reply To Top Return to the list