CARI Malay Forums

 Forgot Pass?
 Register

Facebook Login

Login by Facebook

Forum : Gosip |  Hiburan |  Isu Semasa & Politik |  Peristiwa |  Lawak & Santai |  Sukan |  Informasi |  Kesihatan |  Soal Jawab Agama |  Negeri & Negara
Wanita & Lelaki |  Cinta & Perhubungan |  Belia & Pengetahuan |  Komputer & Internet |  Hobi |  Buku & Penulisan |  Koleksi Gambar
English Channel |  தமிழ் மக்கள் |  Jual/Beli |  Maklum Balas |  CARI Rasmi |  Cari Contest
12345Next
Return Post new threads
Show: 16360|Reply: 121

Peralatan Membaiki Motherboard hingga ke komponen Level

[Copy link]

Rank: 2

Post on 12-5-2011 11:13 AM |All posts

To get Malaysia's most comprehensive information, news, life sharing here!
Register as a CARI member NOW!

Register Login or Facebook Login

Post Last Edit by mirage at 12-5-2011 19:20

Salam...

Sesiapa di sini pernah mengikuti kursus membaiki barang2 elektronik seperti:
1. laptop motherboard,
2. pc motherboard,
3. grafik kad
4. MAC book / Apple board

Peralatan repair yg biasa kita ketahui ialah:
1. Blower/Heater
2. Ball Grid Array (BGA) Re-balling machine ( Fonton, Oki, Hakko)
3. Pemateri (Hakko, Antex, Oki, Weller)
4. Multimeter (Sanwa, Kyoritsu, Fluke)
5. Tracker : for advance user: ( Huntron Tracker 2700...etc)
6. Osiloskop

tanpa peralatan yg lengkap seperti di atas, "limitation" pada anda. Kebanyakan mengatakan "Ganti baru, Tukar baru" tetapi asal nye barang tersebut masih boleh di baiki.

Mari kongsi pengalaman anda di sini. Dan nyatakan dari peralatan repair 6 di atas, nombor berapa yg anda biasa guna kan.

Contoh:
mirage
Pengalaman: 3 tahun
Kemahiran: Repair pc motherboard, laptop motherboard, Console PS3, Xbox360 dan MAC Apple Logic Board
Peralatan di gunakan: 1,2,3,4 dan 5.Blower,Pemateri Hakko, BGA Re-Balling machine, Multimeter Sanwa Analog and Digital, Huntron Tracker 2700
Reply

Props Report

Rank: 14Rank: 14Rank: 14Rank: 14

Post on 12-5-2011 02:28 PM |All posts
huhu... aku pernah guna pamateri jer .... tak tau n takpernah repair mobo
Fragmen Fragmen Fragmen Fragmen Fragmen Fragmen Fragmen Fragmen Fragmen Fragmen Fragmen Fr
Reply

Props Report

Rank: 2

Post on 12-5-2011 07:18 PM |All posts
Reply 2# adie82


    so far aku mmg repair je. 24 jam keje aku repair. sekali sekala jer tukar baru.
Reply

Props Report

Moderator

ketua polis jepun

Rank: 22Rank: 22Rank: 22Rank: 22Rank: 22Rank: 22

Moderator

Post on 12-5-2011 07:32 PM |All posts
Reply 3# mirage

    wow, ko bleh buat reball ke? kasi reball nvdia chipset leptop brapa charge?
JANGAN P.M. aku kalo ada masalah komputer. tanye kat forum kita kongsi ilmu sama-sama.
pm inbox utk private chat je. HARAP MAKLUM.

Personal Message: Hello! If you leave a message, I'll call you soon. If you leave a sexy message, I'll call sooner.

**TradeMark of MegiKawah Inc.**.
Reply

Props Report

Rank: 2

Post on 12-5-2011 07:36 PM |All posts
Reply 4# bzzts


boleh!. sy ada acuan utk smua chip. ATI, nvidia, console PS3, Wii, Xbox 360, dan Intel.

saya ada gmbr chip2 yg dah buat and SUCCESS!

nak tau gak re-ball ke mane? maksud nye laptop brand ape dan model nye?

Contoh: Brand Acer. Model 5570Z.
Reply

Props Report

Rank: 14Rank: 14Rank: 14Rank: 14

Post on 12-5-2011 11:31 PM |All posts
mirage , ko dulu amik course ape?
ke time study amik course lain, pstu repair2 ni just hobby.
[html]Select * password[/html]
Reply

Props Report

Rank: 2

Post on 12-5-2011 11:58 PM |All posts
Post Last Edit by mirage at 13-5-2011 00:04

   


Seperti yg saya janji kan.. Inilah equipment sy. dan Alhamdulilah, banyak membantu masa membaiki setiap masalah.

Say no to limitation.

Sy berguru. Mengikuti kelas yg di sediakan. Dari segi teori dan praktikal. Make sure belajar benda2 ni dari org yg betul2 berpengalaman luas dan mempunyai peralatan lengkap.
1

View rating log

Reply

Props Report

Rank: 22Rank: 22Rank: 22Rank: 22Rank: 22Rank: 22

Moderator

Post on 13-5-2011 12:38 AM |All posts
Reply 7# mirage

menarik............... katne nih?
KIVA...wake_up!
Reply

Props Report

Rank: 14Rank: 14Rank: 14Rank: 14

Post on 13-5-2011 01:25 AM |All posts
leh repair speaker tak?
Fragmen Fragmen Fragmen Fragmen Fragmen Fragmen Fragmen Fragmen Fragmen Fragmen Fragmen Fr
Reply

Props Report

Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13

Post on 13-5-2011 05:16 AM |All posts
tahniah mirage....hebat ko
Pahit Akan Manis Akhirnya - GGH 019
Reply

Props Report

Rank: 2

Post on 13-5-2011 08:46 AM |All posts
@halimi78

kat seksyen 13 shah alam. ofis kat situ. sy ada kat ofis dari 9 pagi sampai 8mlm.

@adie82

insyAllah boleh

@mycos79

masih dlm proses belajar lagi .
Reply

Props Report

Rank: 14Rank: 14Rank: 14Rank: 14

Post on 13-5-2011 11:54 AM |All posts
Post Last Edit by adie82 at 13-5-2011 11:58




ni speka aku Altec Lansing ADA-885. dia punya controller unit(right satellite speaker) rosak.... boleh on tapi takder bunyik kat semua (left, surround and sub).. aku dah try guna controller unit yg lain leh idop... so memang controller unit aku tu rosak la... bila on, skrin dia menyala macam biasa tapi takder sound.. pastu bila tekan mana2 button pun dia terus akan berkelip2... pusing button volume pun sama jugak... dia akan kelip2... guna remote pun sama!...

camner aku nak bagi katko? leh ker aku hantar controller unit saja? controller unit saja dah berat 1.5kg... subwoofer dia lagi la...mau 7-8 KG
Fragmen Fragmen Fragmen Fragmen Fragmen Fragmen Fragmen Fragmen Fragmen Fragmen Fragmen Fr
Reply

Props Report

Rank: 2

Post on 13-5-2011 03:47 PM |All posts
@ adie82

bagi la kontek nombor. senang nak roger!

boleh jer repair. meh bawak ke ofis kat seksyen 13 shah alam. bwk satu set senang.
Reply

Props Report

Rank: 14Rank: 14Rank: 14Rank: 14

Post on 13-5-2011 06:22 PM |All posts
aku kat penang bro!.....
Fragmen Fragmen Fragmen Fragmen Fragmen Fragmen Fragmen Fragmen Fragmen Fragmen Fragmen Fr
Reply

Props Report

Rank: 2

Post on 13-5-2011 07:19 PM |All posts
uiyo! jauh nye. huhu. kalo postage mau lebih dari kos repair.

ada sesiapa di sini nak amik training dlm membaiki elektronik?
Reply

Props Report

Rank: 9Rank: 9Rank: 9

Post on 13-5-2011 08:00 PM |All posts
Wahh mirage..speaker pun buleh repair eh...bagus baguss..

Kalau aku nak repair Altec Lansing VS4121 buleh ke?Berapa lama masa nak repair & berapa agak2?? Speaker aku ni takde power. Tak tau pasal apa. Ada kata board terbakar & ada kata fius dan pekejadah lagik. Nak buang sayang..Most kedai yg aku pegi semua kata bagus beli baru je..

Sek 13 S.Alam tu belah mana? Lot kedai kat area Stadium tu ke? Aku kat Puchong. Kalau buleh..besok jugak aku gi jumpa ko..
Reply

Props Report

Rank: 22Rank: 22Rank: 22Rank: 22Rank: 22Rank: 22

Moderator

Post on 13-5-2011 10:47 PM |All posts
Reply 15# mirage

menarik... tp cam jauh la plak shah alam...
KIVA...wake_up!
Reply

Props Report

Rank: 10Rank: 10Rank: 10

Post on 13-5-2011 10:53 PM |All posts
oo boleh reballing ke.. senang la nak baiki ps3 YLOD problem..
Reply

Props Report

Rank: 14Rank: 14Rank: 14Rank: 14

Post on 14-5-2011 12:35 AM |All posts
kalau aku duduk kat SA, kompom aku dah pi carik ko skang ni!
Fragmen Fragmen Fragmen Fragmen Fragmen Fragmen Fragmen Fragmen Fragmen Fragmen Fragmen Fr
Reply

Props Report

Rank: 14Rank: 14Rank: 14Rank: 14

Post on 14-5-2011 01:56 AM |All posts
Sy berguru. Mengikuti kelas yg di sediakan. Dari segi teori dan praktikal. Make sure belajar benda2 ni dari org yg betul2 berpengalaman luas dan mempunyai peralatan lengkap.
mirage Post at 12-5-2011 23:58


mirage,
ko berguru dlm course yg ko studi ke?, atau amik course luar.

ko amik bidang apa sbnrnya?.
[html]Select * password[/html]
Reply

Props Report

Rank: 14Rank: 14Rank: 14Rank: 14

Post on 14-5-2011 02:11 PM |All posts
kalau aku hantar satelit spekaer saja ko leh tgk2 kan tak? tapicamner nak test OK ke tak ok yer tak?
Fragmen Fragmen Fragmen Fragmen Fragmen Fragmen Fragmen Fragmen Fragmen Fragmen Fragmen Fr
Reply

Props Report

Defender

Please Fasten Your Seatbelt

Rank: 12Rank: 12Rank: 12

Post on 15-5-2011 08:19 AM |All posts
Wah! Macam bagus.... Good good... walaupun aku tak paham menatang apa itu RE-BALL tapi aku rase mesti payah nak buat...
www.flickr.com/photos/matdue77
Reply

Props Report

Rank: 10Rank: 10Rank: 10

Post on 15-5-2011 01:00 PM |All posts
reball rasanye tukar solder bawah chip tuh ganti baru.

memang payah la kat kilang pon pakai auto mounting ni kan pulak pakai manual
heheh

kalau ikut industries.. mula2 solder paste printing kat atas main board. pastu masuk mounting machine
letak chip.. lepas tu masuk reflow machine.
kalau manual ntah ler camno.. tangan terketar2 tak bule kot. lari nanti kedudukan
Reply

Props Report

Rank: 9Rank: 9Rank: 9

Post on 15-5-2011 01:28 PM |All posts
mirage oooo mirage...mana ko larik...??
Reply

Props Report

Rank: 14Rank: 14Rank: 14Rank: 14

Post on 15-5-2011 05:57 PM |All posts
dia cuti kot!....
Fragmen Fragmen Fragmen Fragmen Fragmen Fragmen Fragmen Fragmen Fragmen Fragmen Fragmen Fr
Reply

Props Report

12345Next
Return Post new threads
You need to login first Login | Register Facebook Login

Important Notice: The views and opinions expressed on the forum or the related pages are of the owner alone, and are not endorsed by CARI, nor is CARI responsible for them. Due to the nature of the Internet forum is in real time, CARI does not, and can not censor any submission, but asks that each user use discretion and respect for other users, and does not contribute any word that is unlawful, harmful, threatening, abusive, harassing, tortious, defamatory, vulgar, obscene, libelous, invasive of another's privacy, hateful, or racially, ethnically or otherwise objectionable. CARI reserve the right to withhold and/or remove any link that might possibly hold an individual, entity or group ridicule, potential embarrassment or potential defamation. CARI also reserves the right to accept, edit and/or remove any link that is deemed inappropriate in any way.
Hosted by

Archiver|Mobile|CARI Malay Forums

GMT+8, 2-9-2014 09:57 AM , Processed in 0.135391 second(s), 26 queries , Gzip On.

Powered by Discuz!

© 2001-2012 Comsenz Inc.

Top