CARI Malay Forums

 Forgot Pass?
 Register

Facebook Login

Login by Facebook

Forum : Gosip |  Hiburan |  Isu Semasa & Politik |  Peristiwa |  Lawak & Santai |  Sukan |  Informasi |  Kesihatan |  Soal Jawab Agama |  Negeri & Negara
Wanita & Lelaki |  Cinta & Perhubungan |  Belia & Pengetahuan |  Komputer & Internet |  Hobi |  Buku & Penulisan |  Koleksi Gambar
English Channel |  தமிழ் மக்கள் |  Jual/Beli |  Maklum Balas |  CARI Rasmi |  Cari Contest
123Next
Return Post new threads
Show: 7266|Reply: 70

Budget RM10k.. mana bleh pegi..?

[Copy link]

Rank: 3Rank: 3

Post on 14-5-2011 11:32 AM |All posts

To get Malaysia's most comprehensive information, news, life sharing here!
Register as a CARI member NOW!

Register Login or Facebook Login

salam semua.. ehehe nak mintak tlg otai2 forum.. tengah pening memikir kan destinasi bajet utk early next year..  budget cuma RM10k utk 2 adults, 2 children psl bulan oct 2012 nak g kk, n nak kumpul duit utk euro trip / orlando n new york trip early 2013 (kalau terkumpul la duit eheheh)..

so saya dah consider 2 tempat..

1) phuket / chiangmai..
    yg ni dah kira2 mmg dpt la below 10k..
    flight = max RM3k utk kl - phuket, phuket - chiangmai, chiangmai - kl, dah chk dgn air asia website
    accommodation = max RM200 perday, utk 8 mlm = RM1600
    mkn ngan expenses x byk sgt kot so mmg cukup la rs nye RM10k
    tp mslh paling besa is husben x interested nak pegi thailand uhuuhu.. dia ckp rs cam x selamat n x best.. dia prefer english-speaking country (tp budget ciput )

2) perth / new zealand
    tp x cukup lak 10k.. uhuhuhu

so sape2 ada cadangan tpt2 yg menarik..? tgh nak survey jepun tp rs cam x cukup je rm10k tu.. kalau dpt nak international psl ujung taun plan nak travel local..

tima kasih in advance
Reply

Props Report

Rank: 12Rank: 12Rank: 12

Post on 14-5-2011 12:13 PM |All posts
10k better pi china....byk tempat bleh pegi, gi beijing ;agi berbaloi kot...tak pon pi la Hong kong ke, shanghai ke...rase cam tak bape best je mengabehkan 10k kat thailand je :p
Reply

Props Report

Rank: 8Rank: 8

Post on 14-5-2011 12:21 PM |All posts
10k boleh dah gi buat umah utk 2 orang
~Usaha Tangga Kejayaan~
Reply

Props Report

Rank: 9Rank: 9Rank: 9

Post on 14-5-2011 12:40 PM |All posts
10k boleh dah gi buat umah utk 2 orang
akubaik3 Post at 14-5-2011 12:21


Umrah ke?

BTW, kalau gold gost tu pun bleh, tp kena pandai cari tmpt yg budgeted lah cam hotel dan makan.
kena byk survey.
Kalau gi China, mmg lebih dari cukup 10K tu.. antara Shenzen, Guanzhao atau Beijing. Just kena pilih tarikh ikut
musim cuaca apa yg sesuai utk awak sekeluarga.

Tak pun Taiwan + Hong kong....
** Linux YLMF User **
Reply

Props Report

Rank: 8Rank: 8

Post on 14-5-2011 12:54 PM |All posts
* umrah.....
~Usaha Tangga Kejayaan~
Reply

Props Report

Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13

Post on 14-5-2011 01:14 PM |All posts
salam semua.. ehehe nak mintak tlg otai2 forum.. tengah pening memikir kan destinasi bajet utk early ...
stroberi79 Post at 14-5-2011 11:32



    Pegi Perth rasanya cukup provided kamu beli tiket promo aax, normally tiket ke Perth boleh dapat less than 1k per pax.
Namun begitu kena lihat juga cara kamu travel.
Kalau kamu stok harus tinggal hotel 5 bintang dan wajib shopping then tak cukup la. Hehehehe.

Kalau stay di apartment biasa dan perbelanjaan basic bagi saya dah cukup kot untuk pergi For a few days
Reply

Props Report

Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13

Post on 14-5-2011 01:18 PM |All posts
Stay in apartment you can cook, dah banyak jimat untuk food sebab di negara caucasian food yg mahal apabila convert to rm.

Saya pernah ke Perth tak habis pun 300aud For 4nights namun saya memang tak shopping.
Souvenir murah Di Australia.
300 tu excluding flight ticket.
Reply

Props Report

Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13

Post on 14-5-2011 01:22 PM |All posts
Untuk kelainan perasaan dan pandangan memang saya prefer ke negara caucasian, kalau pergi negara Asia, more or less di negara kita sahaja.
Reply

Props Report

Rank: 3Rank: 3

Post on 14-5-2011 01:38 PM |All posts
Post Last Edit by Haidi at 14-5-2011 13:39

Antara Phuket, Chiangmai, Perth n New Zealand kalau budget 10K prefer english-speaking country gi perth cukup rasanya.  Provided tak kesah sangat pasal penginapan n ambik air asia promotion.  Bab makan agak senang nak cari kat perth kalau pandai ronda2.  Ada gak Malaysian n Indonesian yg buka restaurant kat sana.  Kalau nak budget kat area food court yg tak jauh dari kawasan china town tu pun boleh jumpa indonesian buka stall jual halal sunda and jawa food.
Reply

Props Report

Rank: 12Rank: 12Rank: 12

Post on 14-5-2011 01:43 PM |All posts
bajet 10k utk 4 orang tu rasa china la..lebih dr cukup sbb sana barang murah
prefer english speaking, setuju dgn pendapat yang utk ke perth
last year pg perth mmg byk jimat..duit yg dibawa hanya utk beli souvenir saje..sana mmg murah
Reply

Props Report

Rank: 9Rank: 9Rank: 9

Post on 14-5-2011 01:51 PM |All posts
Ada forumer gi jepun bugdet dlm10k .. tapi tak guna tra vel agent la...
Cend pun nakg ujung tahun ni ..2 adult , 2 kids... budget dlm tu gak ... tiket dh beli masa offer hari tu...


Siss , ta nak try g India... best bacapengalaman diorg yg g India kat benang India tu ..
Cend pun tgh tunggu 0 fare ni ..ingat nak gi bulan 3 tahun depan..10k  t more than enough dah kalau g India...
http://ladywa.blogspot.com/
Reply

Props Report

Rank: 6Rank: 6

Post on 14-5-2011 02:03 PM |All posts
B pun setuju...kalo 10 k cam takberbaloi sgt nak gi thailand...kalo thailand 5k dah cukup kot...
nak suggest tmpt2 lain xreti plak...ehehhe...sbb B pun byk tempat lagi blum pegi...
nanti try tnya k nila...rasanya die lebih arif
afiacollections.blogspot.com
Reply

Props Report

Rank: 9Rank: 9Rank: 9

Post on 16-5-2011 02:57 PM |All posts
i prefer TT pergi Germany or Italy..alang2 nak travel..siyes akan dpt 1 kenangan
yg xkan dpt TT lupakan..but kena additional sket budget TT tu untuk makan minum
& accommodation
^ Lihatlah Dunia Dari Mata Burung ^
Reply

Props Report

Rank: 10Rank: 10Rank: 10

Post on 16-5-2011 03:04 PM |All posts
10k for me blh pegi nz utk 2 org dh.
mcm aku....bwt budget skali flight, makan, accom, kete, shopping(souvenirs je) + activities like bungee + skydiving...

kalo setakat nk perabih 10k kat thailand...xyah ler...dh la panas mcm mesia je. kalo nk jgk, better pi perth. not bad jgk
Susahkan macam ni, kene tegur skit terus buat muka sedih. Kalo terlebih excited tu, cuba kawal diri baca dulu sebelum bertanya.
Reply

Props Report

cn7  

Rank: 10Rank: 10Rank: 10

Post on 16-5-2011 09:57 PM |All posts
Reply 14# bdk2


    setuju...

hari tu masa AA buat promo gi NZ, i booked 5 return tickets (semua adult) to NZ. pergi balik baru 2.2K...

sekarang tengah nak book bilik, tak habis khatam lagi... but anticipate tak cecah 10K la sebab mata wang NZ macam singapore... tak tinggi sangat
Reply

Props Report

Rank: 11Rank: 11Rank: 11Rank: 11

Post on 16-5-2011 10:15 PM |All posts
pergi bali la kalau low budget

tukar 10k sana terus jadi millionaire
LEGENDARY THREAD KILLER
Reply

Props Report

Rank: 4

Post on 17-5-2011 05:29 AM |All posts
Pergi bandung dah lepas dah tu.. haha
Reply

Props Report

Rank: 4

Post on 17-5-2011 07:30 AM |All posts
10k dah leh gi london dah..
Reply

Props Report

Post on 17-5-2011 06:36 PM |All posts
Reply

Props Report

Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13

Post on 17-5-2011 07:06 PM |All posts
disebabkan ada kanak2 nak dibawa, pegi lah hong kong! bole laa masuk hong kong disneyland, ocean park.. mak bapaknye pule bole soping2 kat bandar HK..
Reply

Props Report

Rank: 3Rank: 3

Post on 18-5-2011 09:30 AM |All posts
Reply 2# opie5662


    opie.. ahahaha mmg dah lama berngan nak g hong kong, shanghai, guangzhou.. pendek kata area2 situ la.. psl sng nak shopping murah2.. tp hubby x berkenan la.. dia ckp x suka chinese food uhuhuhu.. x agak2 alasan.. x de idea lain la tu ehehe..
Reply

Props Report

Rank: 3Rank: 3

Post on 18-5-2011 09:31 AM |All posts
Reply 4# hairul123


   hairul.. gold coast dah pegi awal taun aritu.. tp kitorg aritu x bape reti nak bajet, 1st time trip oversea.. so mmg double la bajet nye dr rm10k tu uhuhu
Reply

Props Report

Rank: 3Rank: 3

Post on 18-5-2011 09:33 AM |All posts
Reply 6# Vokuro


    vokuro.. oo bleh cukup eh 10k g perth.. okes kena start ni usya2 tiket murah.. kali ni x shopping.. nak jln2 je ehehee..
Reply

Props Report

Rank: 3Rank: 3

Post on 18-5-2011 11:09 AM |All posts
Reply 7# Vokuro


    vokuro.. awak pegi aritu aud300 for 4 nites utk bape org..?  tp mmg save kan kalau main masak2.. saya aritu g gold coast pun masak ari2 psl sng nak bagi mkn anak2.. mmg save abis la..
Reply

Props Report

Rank: 3Rank: 3

Post on 18-5-2011 11:10 AM |All posts
Reply 9# Haidi


kan.. ramai ckp perth.. cam best je.. haidi.. penah gi melbourne x..? mana best ek melbourne ngan perth..? best in terms of jalan2 yg bwk anak2 skali.. x shopping sgt kot this time. psl bajet ciput ehehehe
Reply

Props Report

123Next
Return Post new threads
You need to login first Login | Register Facebook Login

Important Notice: The views and opinions expressed on the forum or the related pages are of the owner alone, and are not endorsed by CARI, nor is CARI responsible for them. Due to the nature of the Internet forum is in real time, CARI does not, and can not censor any submission, but asks that each user use discretion and respect for other users, and does not contribute any word that is unlawful, harmful, threatening, abusive, harassing, tortious, defamatory, vulgar, obscene, libelous, invasive of another's privacy, hateful, or racially, ethnically or otherwise objectionable. CARI reserve the right to withhold and/or remove any link that might possibly hold an individual, entity or group ridicule, potential embarrassment or potential defamation. CARI also reserves the right to accept, edit and/or remove any link that is deemed inappropriate in any way.
Hosted by

Archiver|Mobile|CARI Malay Forums

GMT+8, 25-10-2014 05:27 PM , Processed in 0.145023 second(s), 33 queries , Gzip On.

Powered by Discuz!

© 2001-2012 Comsenz Inc.

Top