Budget RM10k.. mana bleh pegi..? - Penerbangan & Pelancongan - Hobi & Kehidupan - CARI Infonet -

CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

Facebook Login

Login by Facebook

Forum : Gosip |  Hiburan |  Isu Semasa & Politik |  Peristiwa |  Lawak & Santai |  Sukan |  Informasi |  Kesihatan |  Soal Jawab Agama |  Negeri & Negara
Wanita & Lelaki |  Cinta & Perhubungan |  Belia & Pengetahuan |  Komputer & Internet |  Hobi |  Buku & Penulisan |  Koleksi Gambar
Jual/Beli |  Maklum Balas |  CARI Rasmi |  Cari Contest
123Next
Return to list New
View: 8118|Reply: 70

Budget RM10k.. mana bleh pegi..?

[Copy link]
Post time 14-5-2011 11:32 AM | Show all posts |Read mode

To get Malaysia's most comprehensive information, news, life sharing here!
Register as a CARI member NOW!

Register Login or Facebook Login

salam semua.. ehehe nak mintak tlg otai2 forum.. tengah pening memikir kan destinasi bajet utk early next year..  budget cuma RM10k utk 2 adults, 2 children psl bulan oct 2012 nak g kk, n nak kumpul duit utk euro trip / orlando n new york trip early 2013 (kalau terkumpul la duit eheheh)..

so saya dah consider 2 tempat..

1) phuket / chiangmai..
    yg ni dah kira2 mmg dpt la below 10k..
    flight = max RM3k utk kl - phuket, phuket - chiangmai, chiangmai - kl, dah chk dgn air asia website
    accommodation = max RM200 perday, utk 8 mlm = RM1600
    mkn ngan expenses x byk sgt kot so mmg cukup la rs nye RM10k
    tp mslh paling besa is husben x interested nak pegi thailand uhuuhu.. dia ckp rs cam x selamat n x best.. dia prefer english-speaking country (tp budget ciput )

2) perth / new zealand
    tp x cukup lak 10k.. uhuhuhu

so sape2 ada cadangan tpt2 yg menarik..? tgh nak survey jepun tp rs cam x cukup je rm10k tu.. kalau dpt nak international psl ujung taun plan nak travel local..

tima kasih in advance
Reply

Use magic Report

Post time 14-5-2011 12:13 PM | Show all posts | Share
10k better pi china....byk tempat bleh pegi, gi beijing ;agi berbaloi kot...tak pon pi la Hong kong ke, shanghai ke...rase cam tak bape best je mengabehkan 10k kat thailand je :p
Reply

Use magic Report

Post time 14-5-2011 12:21 PM | Show all posts | Share
10k boleh dah gi buat umah utk 2 orang
Reply

Use magic Report

Post time 14-5-2011 12:40 PM | Show all posts | Share
10k boleh dah gi buat umah utk 2 orang
akubaik3 Post at 14-5-2011 12:21


Umrah ke?

BTW, kalau gold gost tu pun bleh, tp kena pandai cari tmpt yg budgeted lah cam hotel dan makan.
kena byk survey.
Kalau gi China, mmg lebih dari cukup 10K tu.. antara Shenzen, Guanzhao atau Beijing. Just kena pilih tarikh ikut
musim cuaca apa yg sesuai utk awak sekeluarga.

Tak pun Taiwan + Hong kong....
Reply

Use magic Report

Post time 14-5-2011 12:54 PM | Show all posts | Share
* umrah.....
Reply

Use magic Report

Post time 14-5-2011 01:14 PM | Show all posts | Share
salam semua.. ehehe nak mintak tlg otai2 forum.. tengah pening memikir kan destinasi bajet utk early ...
stroberi79 Post at 14-5-2011 11:32



    Pegi Perth rasanya cukup provided kamu beli tiket promo aax, normally tiket ke Perth boleh dapat less than 1k per pax.
Namun begitu kena lihat juga cara kamu travel.
Kalau kamu stok harus tinggal hotel 5 bintang dan wajib shopping then tak cukup la. Hehehehe.

Kalau stay di apartment biasa dan perbelanjaan basic bagi saya dah cukup kot untuk pergi For a few days
Reply

Use magic Report

Post time 14-5-2011 01:18 PM | Show all posts | Share
Stay in apartment you can cook, dah banyak jimat untuk food sebab di negara caucasian food yg mahal apabila convert to rm.

Saya pernah ke Perth tak habis pun 300aud For 4nights namun saya memang tak shopping.
Souvenir murah Di Australia.
300 tu excluding flight ticket.
Reply

Use magic Report

Post time 14-5-2011 01:22 PM | Show all posts | Share
Untuk kelainan perasaan dan pandangan memang saya prefer ke negara caucasian, kalau pergi negara Asia, more or less di negara kita sahaja.
Reply

Use magic Report

Post time 14-5-2011 01:38 PM | Show all posts | Share
Post Last Edit by Haidi at 14-5-2011 13:39

Antara Phuket, Chiangmai, Perth n New Zealand kalau budget 10K prefer english-speaking country gi perth cukup rasanya.  Provided tak kesah sangat pasal penginapan n ambik air asia promotion.  Bab makan agak senang nak cari kat perth kalau pandai ronda2.  Ada gak Malaysian n Indonesian yg buka restaurant kat sana.  Kalau nak budget kat area food court yg tak jauh dari kawasan china town tu pun boleh jumpa indonesian buka stall jual halal sunda and jawa food.
Reply

Use magic Report

Post time 14-5-2011 01:43 PM | Show all posts | Share
bajet 10k utk 4 orang tu rasa china la..lebih dr cukup sbb sana barang murah
prefer english speaking, setuju dgn pendapat yang utk ke perth
last year pg perth mmg byk jimat..duit yg dibawa hanya utk beli souvenir saje..sana mmg murah
Reply

Use magic Report

Post time 14-5-2011 01:51 PM | Show all posts | Share
Ada forumer gi jepun bugdet dlm10k .. tapi tak guna tra vel agent la...
Cend pun nakg ujung tahun ni ..2 adult , 2 kids... budget dlm tu gak ... tiket dh beli masa offer hari tu...


Siss , ta nak try g India... best bacapengalaman diorg yg g India kat benang India tu ..
Cend pun tgh tunggu 0 fare ni ..ingat nak gi bulan 3 tahun depan..10k  t more than enough dah kalau g India...
Reply

Use magic Report

Post time 14-5-2011 02:03 PM | Show all posts | Share
B pun setuju...kalo 10 k cam takberbaloi sgt nak gi thailand...kalo thailand 5k dah cukup kot...
nak suggest tmpt2 lain xreti plak...ehehhe...sbb B pun byk tempat lagi blum pegi...
nanti try tnya k nila...rasanya die lebih arif
Reply

Use magic Report

Post time 16-5-2011 02:57 PM | Show all posts | Share
i prefer TT pergi Germany or Italy..alang2 nak travel..siyes akan dpt 1 kenangan
yg xkan dpt TT lupakan..but kena additional sket budget TT tu untuk makan minum
& accommodation
Reply

Use magic Report

Post time 16-5-2011 03:04 PM | Show all posts | Share
10k for me blh pegi nz utk 2 org dh.
mcm aku....bwt budget skali flight, makan, accom, kete, shopping(souvenirs je) + activities like bungee + skydiving...

kalo setakat nk perabih 10k kat thailand...xyah ler...dh la panas mcm mesia je. kalo nk jgk, better pi perth. not bad jgk
Reply

Use magic Report

Post time 16-5-2011 09:57 PM | Show all posts | Share
Reply 14# bdk2


    setuju...

hari tu masa AA buat promo gi NZ, i booked 5 return tickets (semua adult) to NZ. pergi balik baru 2.2K...

sekarang tengah nak book bilik, tak habis khatam lagi... but anticipate tak cecah 10K la sebab mata wang NZ macam singapore... tak tinggi sangat
Reply

Use magic Report

Post time 16-5-2011 10:15 PM | Show all posts | Share
pergi bali la kalau low budget

tukar 10k sana terus jadi millionaire
Reply

Use magic Report

Post time 17-5-2011 05:29 AM | Show all posts | Share
Pergi bandung dah lepas dah tu.. haha
Reply

Use magic Report

Post time 17-5-2011 07:30 AM | Show all posts | Share
10k dah leh gi london dah..
Reply

Use magic Report

Post time 17-5-2011 06:36 PM | Show all posts | Share
Reply

Use magic Report

Post time 17-5-2011 07:06 PM | Show all posts | Share
disebabkan ada kanak2 nak dibawa, pegi lah hong kong! bole laa masuk hong kong disneyland, ocean park.. mak bapaknye pule bole soping2 kat bandar HK..
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 18-5-2011 09:30 AM | Show all posts | Share
Reply 2# opie5662


    opie.. ahahaha mmg dah lama berngan nak g hong kong, shanghai, guangzhou.. pendek kata area2 situ la.. psl sng nak shopping murah2.. tp hubby x berkenan la.. dia ckp x suka chinese food uhuhuhu.. x agak2 alasan.. x de idea lain la tu ehehe..
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 18-5-2011 09:31 AM | Show all posts | Share
Reply 4# hairul123


   hairul.. gold coast dah pegi awal taun aritu.. tp kitorg aritu x bape reti nak bajet, 1st time trip oversea.. so mmg double la bajet nye dr rm10k tu uhuhu
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 18-5-2011 09:33 AM | Show all posts | Share
Reply 6# Vokuro


    vokuro.. oo bleh cukup eh 10k g perth.. okes kena start ni usya2 tiket murah.. kali ni x shopping.. nak jln2 je ehehee..
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 18-5-2011 11:09 AM | Show all posts | Share
Reply 7# Vokuro


    vokuro.. awak pegi aritu aud300 for 4 nites utk bape org..?  tp mmg save kan kalau main masak2.. saya aritu g gold coast pun masak ari2 psl sng nak bagi mkn anak2.. mmg save abis la..
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 18-5-2011 11:10 AM | Show all posts | Share
Reply 9# Haidi


kan.. ramai ckp perth.. cam best je.. haidi.. penah gi melbourne x..? mana best ek melbourne ngan perth..? best in terms of jalan2 yg bwk anak2 skali.. x shopping sgt kot this time. psl bajet ciput ehehehe
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

Pesanan penting Segala pendapat dan pandangan yang dikongsi di ruangan forum atau halaman yang berkaitan merupakan pandangan peribadi individu dan tidak sesekali mewakili pendapat/pandangan CARI. CARI juga tidak bertanggungjawab bagi setiap pandangan yang dikongsi. Oleh kerana forum beroperasi dalam waktu sebenar atau 'real time', CARI tidak, dan tidak dapat menapis sebarang bentuk penyampaian dari pengguna setiap masa, namun CARI menggalakkan setiap pengguna mengamalkan budi bicara serta budaya hormat-menghormati untuk tidak menggunakan sebarang perkataan yang menyalahi undang-undang, berbahaya, mengancam, kesat,mengganggu, memfitnah, kasar, lucah, mengeji, menceroboh privasi orang lain, bersifat kebencian, atau perkauman, etnik atau sebaliknya. CARI berhak untuk menahan dan/atau mengeluarkan mana-mana pautan yang berkemungkinan sebagai individu, entiti atau kumpulan yang berpotensi mewujudkan rasa malu dan fitnah. CARI juga berhak untuk menerima, edit dan / atau mengeluarkan apa-apa pautan yang dianggap tidak sesuai dalam mana-mana cara/keadaan/bentuk/situasi/kaedah.
Hosted by

Archiver|Mobile|CARI Infonet

8-7-2015 01:35 AM GMT+8 , Processed in 0.182611 second(s), 11 queries , Gzip On.

Powered by Discuz! X3.2

© 2001-2013 Comsenz Inc.

Quick Reply To Top Return to the list