CARI Malay Forums

 Forgot Pass?
 Register

Facebook Login

Login by Facebook

QQ登录

只需一步,快速开始

Forum : Gosip |  Hiburan |  Isu Semasa & Politik |  Peristiwa |  Lawak & Santai |  Sukan |  Informasi |  Kesihatan |  Soal Jawab Agama |  Negeri & Negara
Wanita & Lelaki |  Cinta & Perhubungan |  Belia & Pengetahuan |  Komputer & Internet |  Hobi |  Buku & Penulisan |  Koleksi Gambar
English Channel |  தமிழ் மக்கள் |  Jual/Beli |  Maklum Balas |  CARI Rasmi |  Cari Contest
Show: 6261|Reply: 13

Pengalaman pesakit leukemia (Acute Myeloid Leukemia-AML)

[Copy link]

Rank: 1

Post on 16-5-2011 02:41 PM |All posts

To get Malaysia's most comprehensive information, news, life sharing here!
Register as a CARI member NOW!

Register Login or Facebook Login

Salam sejahtera,

Saya sangat berbesar hati sekiranya ada dikalangan forumer yg ada pengalaman menjadi pengidap AML atau mempunyai keluarga/kenalan yg menghidap penyakit ini. Saya merupakan isteri kepada suami yg menghidap penyakit ini. Saya sangat2 menghargai sebarang perkongsian berkenaan AML ini.
Suami masih muda lg, 30an. Sesungguhnya kami tidak menyangka yg kami akan diuji dgn ujian yg sebegini. Saya tak nafikan beliau terpaksa menjalani rawatan demi rawatan dan proses itu amat menyakitkan, namun sebagai orang yg paling dekat, saya juga merasakan yg saya perlu kuat utk hadapi trauma emosi ini. Banyak benda yg saya perlu belajar utk menjadi penyokong kuat kpd pesakit sebegini. Moga-moga perkongsian ini dapat menjadi ruang utk bertukar-tukar cerita.
Reply

Props Report

Rank: 22Rank: 22Rank: 22Rank: 22Rank: 22Rank: 22

Moderator

Post on 16-5-2011 03:26 PM |All posts
pm aku.
meowwwwwwwwwwww...!!!!!!!!
Reply

Props Report

Rank: 2

Post on 17-5-2011 09:45 PM |All posts
try cellfood ini .
Reply

Props Report

Rank: 4

Post on 8-6-2011 11:57 AM |All posts
salam...dapatkan rawatan segera untuk penyakit leukimia yang dihidapi oleh suami u dengan kaedah rawatan tradisonal (PERUBATAN AYURVEDA - perubatan herba india paling lama di dunia) di SUMMIT, Subang Jaya. Untuk maklumat lanjut ttg pusat rawatan ini, sila layari http://www.luqmanherbscentre.com atau bercakap terus dengan Dr Luqman di talian 014 633 2307.  Ttg rawatan hospital moden, puan boleh layari tajuk ini: What Doctors Dont Tell You untuk mengetahui sejauh mana perubatan moden boleh menyembuhkan penyakit leukimia. Kemoterapi yang dijalankan terhadap suami puan tidak akan menyebabkan suami puan sembuh kerana kemoterapi akan menyebabkan sel2 tubuh suami yg masih elok turut musnah dan ini akan tambah melemahkan suami puan.

Berikut adalah fakta benar ttg perubatan herba AYURVEDA untuk makluman puan.

Threatened Chinese and Ayurvedic herbs help fight cancer, lung disease and infection

Chinese and Indian Ayurvedic medicines are under serious attack in Europe – and yet three studies have this week proven they can help in the treatment of cancer, in easing a lung condition, and they may well hold the answer to the antibiotic-resistant superbugs.

The studies have been published just three weeks after the EU’s Traditional Herbal Medicinal Products Directive came into force, and all Chinese and Ayurvedic products were removed from the shelves.  

All practitioners will have to be registered with a recognised professional trade body by April next year, or they will be forced to cease practice, and the remedies will be completely unavailable to the public – other than from a conventional doctor.

The first study has discovered that the Indian spice, curcumin, can help in the treatment of head and neck cancers.  The spice stops the cells’ resistance to the chemotherapy.  In one study, oncologists were able to reduce the dose of the chemotherapy drug, cisplatin, by a factor of four, and still get a positive outcome, after the patients had been given the spice.

In the second study, a Traditional Chinese Medicine (TCM) herbal paste – Xiao Chuan – can help ease the worst symptoms of the lung condition COPD (chronic obstructive pulmonary disease) during the winter.  The paste has been used to ease breathing difficulties in China for more than a thousand years.

In the third study, several herbal remedies from the Ayurvedic tradition have been found to act as an effective antibiotic against infections following chemotherapy after the immune system has been impaired.  Herbs that were tested included wild asparagus, desert date, false daisy, curry tree, caster oil plant and fenugreek.

(Sources: curcumin study – Archives of Otolaryngology, 2011; 137: 499; Xiao Chuan study – ATS 2011 International Conference, Denver;  antibiotic study – Annals of Clinical Microbiology and Antimicrobials, 2011; 10:21).
Reply

Props Report

Rank: 1

Post on 3-8-2011 02:09 PM |All posts
Reply 1# piris

Sila layari http://www.facebook.com/photo.php?fbid=222259537813002&set=a.222237937815162.53438.218247431547546&type=1&theater

dan ini juga http://www.facebook.com/photo.php?fbid=218272061545083&set=a.218266541545635.52689.218247431547546&type=1&theater
Reply

Props Report

Rank: 9Rank: 9Rank: 9

Post on 5-8-2011 11:06 AM |All posts
suh dia slalu2 mkn buah durian belanda..
yang aku bace..
khasiat durian belanda ni 10ribu kali lebih kuat dan bkesan dr kimoterapi.
dn yg paling penting dia x bunuh sel2 badan yg sehat
dia bunuh sel2 kanser je....
i love u dear!
Reply

Props Report

Rank: 10Rank: 10Rank: 10

Post on 5-8-2011 11:53 AM |All posts
salam,

semoga puan tabah dalam melalui ujian yang berat ini. Ada seorang anak jiran saya menghidap leukimia, dan dia dah pon jalankan chemo apa smua jenis rawatan spital. alhamdulillah skrg dia dah ok. tapi sejauh mana dia ok saya tak pasti sbb parents dia takde cerita detail. tp yang parents dia bgtau... dia ambil transfer factor. yang lain2 saya tak pasti. harap bole cari more info pasal TF ni.
Reply

Props Report

Rank: 3Rank: 3

Post on 18-9-2012 09:45 PM |All posts
Saya adalah salah seorang pesakit lukimia CML dan perlu mengambil ubat Glivec setiap hari. Alhamdulillah sudah enam tahun saya makan ubat dan saya sudah sihat seperti biasa dan boleh bekerja. Untuk membaca cerita sepenuhnya baca di penawar-lukimia.blogspot.com. mungkin sebahagian daripada pengalaman saya itu boleh dijadikan sebagai panduan. kerana pesakit lukima CML tak perlu jalani kimoterapi tetapi lukima jenis yang lain kena jalani kimoterapi.
penawar-lukimia.blogspot.com
Reply

Props Report

Rank: 11Rank: 11Rank: 11Rank: 11

Post on 18-9-2012 10:56 PM |All posts
syarih posted on 18-9-2012 09:45 PM
Saya adalah salah seorang pesakit lukimia CML dan perlu mengambil ubat Glivec setiap hari. Alhamduli ...



time kasih tuan krn sudi berkongsi cerita dgn kami.. sesungguhnya penawar penyakit yg baik adalah usaha dan tawakal.. saya telah mbaca blog tuan.. sgt2 bagus.. terima kasih skali lagi.. semoga tuan dipanjangkan umur dan dimurahkan rezeki..
Success is not the key to happiness. Happiness is the key to success -Albert Sch
Reply

Props Report

Rank: 3Rank: 3

Post on 18-9-2012 11:56 PM |All posts
ajis_kg posted on 18-9-2012 10:56 PM
time kasih tuan krn sudi berkongsi cerita dgn kami.. sesungguhnya penawar penyakit yg baik ada ...

terima kasih...sudah ramai orang yang berpenyakit lukimia membaca blog saya dan ada yang hantar pertanyaan melalui email....alhamdulillah saya sedia menjawab semampu saya.....bagi pesakit AML rasanya apabila bilangan darah menjadi terlalu rendah maka doktor akan menjalankan rawatan kimoterapi...maka selepas rawatan itu carilah makanan kesihatan supaya dapat memulihkan semula bilangan darah dan juga membaiki kerosakkan sel-sel.....dari pembacaan saya amalan meminum air serai (buat sendiri atau yang segera) akan dapat membantu memulihkan keadaan dan tenaga....insyaallah.  
penawar-lukimia.blogspot.com
Reply

Props Report

Post on 30-9-2012 01:14 AM |All posts
Mungkin ramai yang belum mengetahui kehebatan produk SNE dalam membantu meningkatkan tahap kesihatan individu, dan Kapsul SNE telah membantu beribu-ribu individu berpenyakit kronik mendapatkan kembali kesihatan mereka dan pesakit-pesakit ini membina kembali kehidupan mereka.Berasaskan Buah Seabuckthorn yang mengandungi lebih dari 200 vitamin & mineral yang digabungkan bersama 27 makanan berkhasiat. 100% bahan semulajadi, rawatan selamat, berkesan, tempoh pemulihan yang singkat, tiada kesan sampingan dan diperakui oleh Kementerian Kesihatan Malaysia dan HALAL.Ikhtiar kepada penyakit anda atau ahli keluarga hadapi..........

www.produksne.com.my
Reply

Props Report

Rank: 1

Post on 16-11-2012 11:05 PM |All posts
saya ada post pasal kanser darah - leukimia nie.., jemput ke
http://penawarsihat.blogspot.com ... r-kanser-darah.html

Insya Allah dapat membantu suami puan dalam menangani penyakit ini. Mudah2an dikurniakan jalan oleh Allah ke arah penyembuhan
AloeVera -
Reply

Props Report

Rank: 5Rank: 5

Post on 27-11-2012 12:35 AM |All posts
Assalamualaikum, walaupon thread ni dah lama, yapi saya nak kpng sikit. Arwah abang saya dulu pengidap leukimia. Oleh kerana itu semua orang dalam keluarga kena kuat. Dari segi mental, bukan sahaja pesakiy, malahan ahli keluarga pon stress. Dia dah pulang ke pangkuan Ilahi, lebih 5 tahun yang lalu. Awah mmg sangat tabah. Tak nampaj pon yang dia putus asa. kecuali beberapa bulan yang terakhir, dia menangis agak kerap. buakn kerana give up tapi tak tahan sakit. untuk pengetahuan, selepas 6 bulan di sahkan mengidP Leukimia, arwah berhenti buat kemo dan memilih rwatan alternatif. dan alhamdulillah beliau disahkan bebas dari sel cancer sbyk 99%. dengan pemakanan dan gaya hidup yang positif, arwah dapat bekerja dengan baik dan rezeki dapat posting ke kg halaman. ketika di kg lah sel cancer nya kembali aktif. tapi tidak serius. ketika ini arwah hanya tambah dara dal 2 le sebulan sekali. namun akhirnya leadaannya semakin teruk sehingga meninggal. maafkan saya, saya tak berniat nak melemahkan semangat sesiapa. sebenarnya, arwah meningal bukan sahaja disebabkan oleh cancer tapu juga disebabkan oleh sihir yang ,ini kerana saya juga sedNG melaluinya. kesimpulannya, berdasarkan sejarah arwah, sikap positif juga sangat penting dalam melawan penyakit ini. sakit arwah makin teruk bukan sahaja lerana sihir malah dia juga ketika itu sedang melalui patah hati dengan bekas kekasihnya. walaupon arwah tak pytus asa, tapi psikologinya sudah menurun. itu menyebabkan semangatnya kurang dLAM melawan sakit ini. pada saya senagai ahli keluarga, kita kena sentiasa positif dan bersemangat supaya si pesakit juga bersemangat. hubungan dengan Tuhan juga penting. saya pernah ternaca, solat malam dan zikir boleh merawat penyakit. mungkin ada kaedah2 tertentu. apapon sebagai isteri persiapan mental tentang segala kemungkinan haruslah diperkukuhkan. semoga kisah saya sedikit membantu. insyaAllah.
ku cari damai dihati
Reply

Props Report

Rank: 2

Post on 27-11-2012 07:47 PM |All posts
cuba try produk SNE....sbb dah ada org dah bebas dari Luekimia..........cuba tgk ni http://www.youtube.com/watch?v=M ... ...............info tentang produk ni leh masuk www.produksne.com.my
www.produksne.com.my
Reply

Props Report

You need to login first Login | Register Facebook Login

Important Notice: The views and opinions expressed on the forum or the related pages are of the owner alone, and are not endorsed by CARI, nor is CARI responsible for them. Due to the nature of the Internet forum is in real time, CARI does not, and can not censor any submission, but asks that each user use discretion and respect for other users, and does not contribute any word that is unlawful, harmful, threatening, abusive, harassing, tortious, defamatory, vulgar, obscene, libelous, invasive of another's privacy, hateful, or racially, ethnically or otherwise objectionable. CARI reserve the right to withhold and/or remove any link that might possibly hold an individual, entity or group ridicule, potential embarrassment or potential defamation. CARI also reserves the right to accept, edit and/or remove any link that is deemed inappropriate in any way.
Hosted by

Archiver|Mobile|CARI Malay Forums

GMT+8, 22-12-2014 04:49 AM , Processed in 0.133193 second(s), 31 queries , Gzip On.

Powered by Discuz!

© 2001-2012 Comsenz Inc.

Top