CARI Malay Forums

 Forgot Pass?
 Register

Facebook Login

Login by Facebook

Forum : Gosip |  Hiburan |  Isu Semasa & Politik |  Peristiwa |  Lawak & Santai |  Sukan |  Informasi |  Kesihatan |  Soal Jawab Agama |  Negeri & Negara
Wanita & Lelaki |  Cinta & Perhubungan |  Belia & Pengetahuan |  Komputer & Internet |  Hobi |  Buku & Penulisan |  Koleksi Gambar
English Channel |  தமிழ் மக்கள் |  Jual/Beli |  Maklum Balas |  CARI Rasmi |  Cari Contest
12Next
Return Post new threads
Show: 17771|Reply: 31

Bengkak Kelenjar Leher

[Copy link]

Rank: 1

Post on 24-5-2011 01:30 PM |All posts

To get Malaysia's most comprehensive information, news, life sharing here!
Register as a CARI member NOW!

Register Login or Facebook Login

salam semua.
nak tanya ada sape2 yang pernah mengalami bengkak kelenjar leher.
camne nak mengubatinya. saya dah pegi klinik banyak kali masih xde perubahan.
Dr kata saya ada sinus pastu dia bagi antibiotik. Sekarang ni ubat dah abis tekak pulak sakit..
Dah naik risau nie.....
Reply

Props Report

Rank: 8Rank: 8

Post on 24-5-2011 01:44 PM |All posts
adik aku dulu kelenjar air liur membengkak, dia operate. hang bengkak pasai apa?
Reply

Props Report

Rank: 1

Post on 24-5-2011 01:58 PM |All posts
Reply 2# MinyakAngin

x tau lah ... mula2 tu leher sakit macam tido salah bantal pastu mula bengkak sikit.
kata dr sebab sinus tu (katanya bakteria dah menang sebab tu kelenjar tu bengkak) katanya..
Reply

Props Report

Rank: 1

Post on 24-5-2011 02:19 PM |All posts
aslm...ni tonsil bengkak ni..
jgn diteruskan amik anti biotik tu..sbb side effect antibiotik ni kemudian hari baru kita rasa..
apa yang saya boleh sarankan ialah, cek balik kadar pembuangan air besar dan air kecil kita..
nak tau normal atau tak:
pembuangan air besar;
1. 1 atau 2x sehari
2. besar , panjang dan terapung
3. berwarna kuning dan tidak busuk mana
4. lawas maksudnya tak berjam2 dlm toilet..

pembuangan air kecil:
1. lawas
2. banyak
3. warna jernih.

cek balik diri masing2 sama ada dapat tak benda2 ni..cukup tak buah2an yang kita makan, cukup tak air yang kita minum...kencing hanya boleh kuning masa kita bangun tido je..lepas tu sepatutnya jernih smp ke malam..kalau kuning between time tu, kurang minum air la gamaknya..
kalau nak beli produk2 kt luar tu, di harap tanya balik soalan ni..
1. lepas makan/minum produk tu, keluar tak najis2 hitam (yg backdated @ yg menapai dlm usu)
2. pahit atau tak ubat tu?sbb ubat yang pahit baru la boleh menyembuhkan hati..

apabila perut bersih, hati pun akan ikut sama bersih dan darah pun akan jadi berkualiti..cukup oksigen..takde la masalah2 seperti saudara ni..

sy bukan nak promo tapi kalau pernah dgr lingzhi dari syarikat shuang hor, bro cuba la.. ni website dia www.shuanghor.com.my.. syarikat lain saya tak tau..tapi yg ni mak saya dah buat 19thn..huhu selingan skit..

sekian,
shahril
0169199235
Reply

Props Report

Rank: 1

Post on 24-5-2011 02:24 PM |All posts
Reply  MinyakAngin

x tau lah ... mula2 tu leher sakit macam tido salah bantal pastu mula bengkak ...
cikyahus Post at 24-5-2011 13:58


bakteria menang tu betul..sbb kita punya imun system rendah..tu yang boleh attack tu..kalau mengikut statement ni saya rasa saudara/saudari ni ada masalah dalam pembuangan air besar secara asasnya..then effect la pada hati kita..sbb imun system yang stabil (tak boleh cakap kuat sbb kalau imun sys kuat, dia akan attack kita balik..mcm penyakit SLE,kencing manis,etc) terhasil dari hati yang normal dan stabil..
makan banyak buah2an yang berserat cthnya yg paling saya sarankan is betik..minum air kosong yang banyak..lebih takpe..
kalau perlu nak tau lebih lanjut, pm saya pun boleh..
Reply

Props Report

Rank: 8Rank: 8

Post on 24-5-2011 02:26 PM |All posts
cadangan aku, jumpa doktor pakar..
Reply

Props Report

Rank: 1

Post on 24-5-2011 03:51 PM |All posts
Reply 4# shah^ayu

betul lah tu... kalau part buang air besar ni 2-3 hari maunya pastu rasa macam x lawas je..
apa pun terima kasih atas penerang cik/en.... kalau x ok gak lagi ingat nak g pakar je..
sya saudari..........................
Reply

Props Report

Rank: 1

Post on 24-5-2011 04:11 PM |All posts
hehe maaf yer..terkonpius la..
takde masalah pegi jumpa pakar..tapi kalau pakar kata kena buang tonsil, diharap jgn la buang tonsil tu..ada sebab Allah buat..tonsil ni sama cam appendix manusia..tugas nya ialah sentry..doktor akan cakap buang takpe..padahal itu adalah salah satu kelenjar manusia..boleh hairwire hormon nanti..lagi2 plak perempuan..ni saya belum keluarkan details2 pasal hormon and period ni..takut nanti dgr..huhu mcm saya cakap, kalau ada apa2 nak tanya pm je..
sekian..harap saudari semboh cepat..
Reply

Props Report

Rank: 4

Post on 25-5-2011 02:06 PM |All posts
hehe maaf yer..terkonpius la..
takde masalah pegi jumpa pakar..tapi kalau pakar kata kena buang ton ...
shah^ayu Post at 24-5-2011 16:11


sama macam appendix, kalau dah sebelum bernanah, kena buang, kes tonsilitis yang teruk memang kena buang, tonsil bukan tempat penghasilan hormon yang perting. tugas tonsil umpama menapis bakteria, 1st line defense, sapa yang kerap sakit tekak, maknanya rumah anda penuh bakteria, gigi gosok tak bersih.. hehehe.. saya telah membuang tonsil selepas tonsil hampir meragut nyawa saya. Bayangkan, oleh kerana tonsil saya selalu membengkak, satu hari die terus bernanah tanpa di sedari, pagi bernanah, petang demam, malam terus kena asma + demam (41 degree c), hampir kena sawan, dah tak sedar, pengsan.. Dulu saya macam awak juga percaya dengan pelbagai mitos tentang pembuangan tonsil. Tpi buanglah tonsil kalau dah terus bengkak. Ada sesetengah mati kerana tonsil membengkak, menyebabkan tersumbat selalu nafas, sebb tu orang ada tonsil akan tidur berdengkur, badan lemah. sbb kurang oksigen dan udara masuk pda waktu malam.
Reply

Props Report

Rank: 1

Post on 26-5-2011 09:00 AM |All posts
Reply 9# amwer12345


Thank for the info.
dulu u buat operation buang tonsil katne... GH ke Hospital Swasta
Reply

Props Report

Rank: 7Rank: 7Rank: 7

Post on 26-5-2011 10:58 AM |All posts
hehe maaf yer..terkonpius la..
takde masalah pegi jumpa pakar..tapi kalau pakar kata kena buang ton ...
shah^ayu Post at 24-5-2011 16:11


ni mana punya pahaman ni...kata buang tonsil affect hormon apa la, mitosnya.......

saya female, dah buang tonsil. lepas buang alhamdulillah lagi sihat...kalau tak seminggu 2-3 kali demam. mc kerap sgt...lps buang, diorg hantar gi lab tonsil saya tu, mmg dah rotten. kalau benda dah tak elok, nak simpan buat apa lagi
Reply

Props Report

Rank: 7Rank: 7Rank: 7

Post on 26-5-2011 11:01 AM |All posts
lps buang, takde pun hormon saya terganggu, period macam biasa je....

fyi, appendiks saya pun dah buang, lagi awal dr tonsil....alhamdulillah semuanya ok smp skang...takde sife effect apa pun...cuma parut je tggl
Reply

Props Report

Rank: 3Rank: 3

Post on 26-5-2011 12:32 PM |All posts
cuba madu habatus sawda penawar kpd semua penyakit seperti disebut dlm Al-Quran dan Hadith..
bukan nk promote tp klu kita bg jln org sakit jd sihat kn dpt ganjaran.
boleh tgk : http://wwwazimacorner.blogspot.com
h/p : 013-6074631
Reply

Props Report

Rank: 1

Post on 26-5-2011 02:16 PM |All posts
aslm..
mana punya pahaman?mana punya pahaman kata buang tonsil dgn appendix tu takde masalah? tuhan cipta benda tu saja2 ke? haizzz cakap biar pikir dulu...
macam amwer12345 cakap, tonsil tu 1st line of defense..so skrg kalau dah buang defense apa jadi? negara kalau takde askar apa jadi?camtu la jugak tugas tonsil kita tu..
lawak la..banyakkan membaca and banyakkan research..
mmg takkan rasa side effect dari pembuangan benda2 tu skrg ni..tunggu la pabila dah banyak kuman dah lepas masuk dalam badan, tunggu la bila imun system dah terlampau lemah..time tu menyesal tak guna..
tonsil manusia sepatutnya kuat utk menghalang mana2 jenis bacteria@virus yang masuk badan kita ni..camne boleh jadi lemah seterusnya membengkak and bernanah? bila body base tak kuat..bila darah jadi kotor..
darah supplied dari hati..hati organ yang dekat dgn usus besar kita..and dekat hati banyak saraf2 halus yang power absorption nya..bila pembuangan air besar tak betul, so saraf tu akan absorf segala benda2 kotor dari usus kita..macam ni la, kita ada rumah, tapi kita basuh rumah kita pakai air longkang..apa akan jadi?
bila dah jadi camtu, hati pun akan jadi kotor..so apa akan jadi pada darah yang sepatutnya ditapis oleh hati?jadi kotor..kurang oksigen..bila kualiti darah macam tu,
itulah punca2 penyakit dalam badan kita ni..tisu dan sel2 badan dalam badan kita ni perlukan oksigen..baru dia boleh jadi sihat..kita pun jadi sihat..cuma sel otak je tak boleh di renewkan..huhu
boleh kata segala jenis penyakit asalnya dari sembelit..cuba search pasal buku dr.bernard jensen..ada cerita pasal benda2 suma ni..
Reply

Props Report

Rank: 4

Post on 26-5-2011 06:20 PM |All posts
Reply  amwer12345


Thank for the info.
dulu u buat operation buang tonsil katne... GH ke Hospi ...
cikyahus Post at 26-5-2011 09:00



    Goverment hospital.. I student UiTM, so free lah. saya ada kencing manis jadi baik dalam 2 minggu. tp member normal, 2-3 hari dah boleh makan macam biasa......
Reply

Props Report

Rank: 3Rank: 3

Post on 26-5-2011 08:54 PM |All posts
cne nk tau itu bengkak tonsil atau bengkak tiroid?
cikgu nur_aswad200183
Reply

Props Report

Rank: 9Rank: 9Rank: 9

Post on 26-5-2011 10:56 PM |All posts
dah pegi buat FNAC (fine needle aspiration) lum?
doktor amek cell kat stu, n bole tengok sakit pe.
visit here : http://my-crafting.blogspot.com
Reply

Props Report

Rank: 8Rank: 8

Post on 27-5-2011 03:47 AM |All posts
salam semua.
nak tanya ada sape2 yang pernah mengalami bengkak kelenjar leher.
camne nak menguba ...
cikyahus Post at 24-5-2011 13:30



   leher part mana yg bengkak n besar mana? bila tekan baru rasa sakit ke?
billionaire wannabe
Reply

Props Report

Rank: 8Rank: 8

Post on 27-5-2011 03:55 AM |All posts
aslm..
mana punya pahaman?mana punya pahaman kata buang tonsil dgn appendix tu takde masalah? tuhan ...
shah^ayu Post at 26-5-2011 14:16



  memang betul Tuhan cipta apa2 organ dalam badan ni ada fungsi dia walau sebesar kuman sekalipun...konsepnya macam ni...contoh kita ada panadol, panadol untuk sakit kepala...1 day kita sakit kepala pastu tengok panadol tu dah expired, kat situ dah cakap kalau dah expired jangan makan nanti jadi benda lain...kita akan makan ke buang??? buang kan? sebab takut ada effect lain..sama macam buang tonsil ke appendix ke apa ke...walaupun benda tu dicipta untuk elak serangan kuman ke apa ke, kalau dah benda tu sendiri penyebab tercetusnya penyakit lain atau boleh membawa maut,obviously kena buang...tak belajar medic pun tau...
juz my 2cents..
billionaire wannabe
Reply

Props Report

Rank: 1

Post on 27-5-2011 12:15 PM |All posts
itu yang saya kata lebih baik dirawat tonsil tu..rawat puncanya..mak saya penah ada kes tonsil smp bernanah..alhamdulillah takjadi buang..sebab puncanya itu dirawat.. sel dalam badan manusia ni suma nya boleh generate blik kecuali sel di otak...orang yang kencing manis dah busuk pun boleh dirawat..
kenapa doktor lebih suka sarankan potong/buang/etc? sbb dia nak mengelak menjadi lebih teruk...tapi pernah tanya doktor tu apa punca and camne nak mengelakannya?  kakak ipar saya sendiri doktor kat hukm tu..dia pun agreed dgn apa yang saya cakapkan kat sini...dia sendiri tak bagi ubat kat anak dia..
tapi in the end, masing2 ada pendapat and kepandaian masing2..saya cuma memberi maklumat je kat sini..maaf kalau ada yg tersinggung..

btw, additional info..tau tak side effect panadol/ponstan/atau apa2 paint killer? ianya akan memutuskan/memblok saraf kita dari rasa sakit tu..yg jenis kuat punya, setiap biji yang masuk dalam badan kita akan memutuskan saraf kita..bila kita sakit kepala/perut/etc, itu tanda badan kita nak bgtau kita ada benda yang tak kena..so rawat cepat2..tapi bukan dgn cara makan those "medicine" dari doktor..tapi rawat dari usus kita..
Reply

Props Report

Rank: 1

Post on 27-5-2011 02:02 PM |All posts
Reply 18# farahanafarah

Mula-mula bengkak sebelah kanan (bawah telinga) pastu gi klinik panel sebab ingatkan kena
beguk/benguk tapi dr kata bukan. Lama pastu dia lagi besar dan mula sakit bila disentuh/ditekan.
sekarang ni belah kiri pun dah mula bengkak sikit pun sakit bila disentuh/ditekan.

yang sya ingat benda nie jadi masa cuaca panas sangat ari tu.. bila saya teliti statement
yang Shah>ayu bagi tu banyak yang betul mengenai diri sya... susah buang air... kurang
minum air/buah....Thank a lot to Shah>ayu
Reply

Props Report

Rank: 8Rank: 8

Post on 28-5-2011 01:51 AM |All posts
Reply 21# cikyahus


   saya pernah jadi bengkak kelenjar ni...sy cadangkan jgn urut or usik2 benda tu...biar je...kalau tak sentuh or tekan tak sakit kan?so buat xtaw je..kalau makin membesar tu baru pergi general hospital or swasta..jgn pegi klinik...jangan urut bengkak tu...sambil2 tu buat cam ada forumer cadangkan tu...byk minum air n makan serat...
billionaire wannabe
Reply

Props Report

Rank: 7Rank: 7Rank: 7

Post on 29-5-2011 12:44 PM |All posts
itu yang saya kata lebih baik dirawat tonsil tu..rawat puncanya.


sy setuju dgn shah ayu, jangan dibuang tonsil tu...pendapat sy sama mcm awk,dulu sy pn ader masalah yg samer, sejak dr kecil... hampir2 nak kena buang dlm umur 4 thn

tp ada sorang doc pakar ni bagi ubat tuk rawat tonsil sy, bayangkan dulu tengah makan antibiotik pun sy still demam kerana tonsil

lepas tonsil tu dirawat untillll now sy dh sembuh, n tonsil sy selamat x yah dibuang

sekarang sy kena jaga sebaik tonsil sy agar x dijangkiti

tonsil ibarat polis dlm tubuh kita, menapis segala baktiria

terpulang pd individu masing2, itu saya tp anda bagaimana?

tiada paksaan
Reply

Props Report

Rank: 7Rank: 7Rank: 7

Post on 29-5-2011 12:47 PM |All posts
saya pernah jadi bengkak kelenjar ni.


anak sy baru sembuh dr bengkak kelanjar ni sebulan yg lalu 2 minggu makan antibiotik

skrg dh ok...

mmg merisaukan sangat masa bengkak tu, 2 biji besar belah kiri bwh telinga, n yg kecil2
Reply

Props Report

Rank: 22Rank: 22Rank: 22Rank: 22Rank: 22Rank: 22

Moderator

Post on 29-5-2011 07:34 PM |All posts
Post Last Edit by mbhcsf at 29-5-2011 19:38
salam semua.
nak tanya ada sape2 yang pernah mengalami bengkak kelenjar leher.
camne nak menguba ...
cikyahus Post at 24-5-2011 13:30


i am NOT a doctor tau ...so ....nak tanya  jugak laa sebab dok risau tapi macam u risau suam suam kuku jer , why not pi jumpa doktor tu balik ? or tanya dia bebetul apa sebab kelenjar saya bengkak?

dengan memaklumkan pada seluruh warga forum - bengkak kat leher - dan saya pasti warga lain pun you think akan faham maksud you  ..tapi sebenarnya ...bagi saya  penerangan anada adalah tidak begitu jelas lagi ya saudari/a

- sebab i tak tahu kat mana spesifik lokasi  ..yessss kena bagi precise / spesifik  kat mana bengkak tu - dalam tekak ke
- luar leher ke? kalau luat  kat bagn mana bawah rahang ke , kat belakang telinga ke , where ??????
- sakit ke tak?
- adakah dia bengkak selaras dengan bila u demam, sinus?
-  adakah bengkak tu kat bhgn halkum [adam's apple -  kalau u lelaki] dan bengkak tu bergerak bersama dengan pergerakan peti suara you ketika u cakap ke , atau minum air?

so u know banyak benda laaaaaa so oleh itu lebih baik pi jumpa doktor  tu balik

dan nyatakan

a) mengapa u tak puas hati atas penerangan diberikan - adakah sebab you tak faham akan anotomi kelenjar limfatik / lymph nodes [ now google mymph nodes , google juga apa tugas lymph nodes]
b) adakah u takut u dapat penyakit tertentu  tapi tak nyatakan pada doktor tu ? like u takut cancer ke apa tapi u tak berani nak cakap kat doktor, like  - eh doctior i am afraid of having certain form of cancers ke because my  blablabla , or i  have read somewhere [ u boleh nyatakan ni yeeeeeeeeeeeeeeee kat doktor tu ..sebab ? kalau doktor tu tak address / highlight / tekankan apa your IDEAS , expectation ( E) and Concern ( C) = ICE ) maka dia failed laa dalam consultation tu sebab dia tak address u punya underlying concern - u bimbang pasal something obviously tapi u tak let your dokctor know - it is your JOB to actually habaq benda ni so that doktor tu BOLEH BAGI PENERANGAN - dengan bertanya kat forum maka you akan dapat lebih banyak jawapan yg agak merapu.... hehehehehehe muahahhahhahhha [ gelak sikit ni nak bagi relaxxxxx sebab nanti ada org cakap saya marah, saya relax jer   muahahahahahahahahaha  ]

so your homework - google thyroid glands  google thyropid problems
google sinusitis

tapi logic lah  sinusitis sebab kan kelenjar limfatik / lymph nodes you bengkak sebab kelenjar kat leher tu / adalah kelenjer limfatik yg masa you belajar form 5 ke form 4 dalam biology atau sains  ada kan depa sebut untuk sistem pertahanan badan so apa apa  jangkitan pun yg ada kat kepala you ka, tekak  you ka , mulut , muka you ka mmg akan sebabkan bengkak kat bahagian kelenjar limfatik leher sebab depa dok buat kerja...

so pada i why worries so much - and your doctor sepatutnya bagi u tahu ini ...kalau u tak puas hati gi pakar ...i mean itu lagi bagus...sebab i takut jugak doktor GP yg asal boleh kat malaysia ni lainlah i knwo yg ada depa train yg i know  bagus  punya ...



    dah berapa lama dah ? makin  teruk ke makin sakit ? ada demam ke tak ? gegatal badan? ada  weight loss / berat badan turun dengan teruk tak? ada deman malam malam tak?

tapi u cakap u ada sinus - so far - makan ubat apa for your sinus ?
able was I ere I saw Elba
Reply

Props Report

12Next
Return Post new threads
You need to login first Login | Register Facebook Login

Important Notice: The views and opinions expressed on the forum or the related pages are of the owner alone, and are not endorsed by CARI, nor is CARI responsible for them. Due to the nature of the Internet forum is in real time, CARI does not, and can not censor any submission, but asks that each user use discretion and respect for other users, and does not contribute any word that is unlawful, harmful, threatening, abusive, harassing, tortious, defamatory, vulgar, obscene, libelous, invasive of another's privacy, hateful, or racially, ethnically or otherwise objectionable. CARI reserve the right to withhold and/or remove any link that might possibly hold an individual, entity or group ridicule, potential embarrassment or potential defamation. CARI also reserves the right to accept, edit and/or remove any link that is deemed inappropriate in any way.
Hosted by

Archiver|Mobile|CARI Malay Forums

GMT+8, 21-8-2014 10:23 AM , Processed in 0.211961 second(s), 27 queries , Gzip On.

Powered by Discuz!

© 2001-2012 Comsenz Inc.

Top