CARI Malay Forums

 Forgot Pass?
 Register

Facebook Login

Login by Facebook

Forum : Gosip |  Hiburan |  Isu Semasa & Politik |  Peristiwa |  Lawak & Santai |  Sukan |  Informasi |  Kesihatan |  Soal Jawab Agama |  Negeri & Negara
Wanita & Lelaki |  Cinta & Perhubungan |  Belia & Pengetahuan |  Komputer & Internet |  Hobi |  Buku & Penulisan |  Koleksi Gambar
English Channel |  தமிழ் மக்கள் |  Jual/Beli |  Maklum Balas |  CARI Rasmi |  Cari Contest
1234567Next
Return Post new threads
Show: 25065|Reply: 150

MPV Mampu milik yang ok

[Copy link]

Rank: 22Rank: 22Rank: 22Rank: 22Rank: 22Rank: 22

Moderator

Post on 24-6-2011 09:40 AM |All posts

To get Malaysia's most comprehensive information, news, life sharing here!
Register as a CARI member NOW!

Register Login or Facebook Login

Salam...
Nak tanya pendapat masing2 pasal MPV mampu milik yang bagus untuk golongan yg sederhana macam aku ni
MPV yg mahal2 macam Estima,ODC,Velfire tu takyahla sebut...

contoh:- Exora,Citra,avanza,carrens...dll.
Reply

Props Report

Rank: 8Rank: 8

Post on 24-6-2011 09:42 AM |All posts
exora ok kot
Reply

Props Report

Rank: 22Rank: 22Rank: 22Rank: 22Rank: 22Rank: 22

Moderator

Post on 24-6-2011 09:49 AM |All posts
nak tunggu apa feedback org yg pakai exora...
Reply

Props Report

Rank: 7Rank: 7Rank: 7

Post on 24-6-2011 11:02 AM |All posts
Alza pun agak affordable la rasanya.
Reply

Props Report

Rank: 22Rank: 22Rank: 22Rank: 22Rank: 22Rank: 22

Moderator

Post on 24-6-2011 11:06 AM |All posts
alza kalau anak 3 org ok lagi...tapi kalau lebih pada 3 org..agak sempit dah..
tambah2 lagi kalau dah masuk barang...
tapi kalau dari segi penjimatan & engine performance...better then exora....
ofis mate ada yg pakai alza....depa kata ok, tapi tak rekmen kalau anak lebih dari 3 org...
Reply

Props Report

Rank: 4

Post on 24-6-2011 11:10 AM |All posts
Aku pernah pakai Avanza 1.3 Auto
Feedback:
Sbb ini kereta MPV aku yang pertama jadi memang excited sangat2.
Tapi beberapa bulan guna, rasa mcm nak jual balik. Sbbnya bouncingnya teruk. Springnya keras, tuned untuk muatkan 7 org. Kalau bawa seorang memang teruklah. Kalau bawa orang yang ringan2 badannya pun memang teruklah bouncingnya. Orang belakang mabuk dan tak selesa. Tapi selepas tu aku tukar suspensionnya. Banyak improve, sambunglah pakai.

Satu lagi masalah ialah pertukaran gear 2 ke gear 3 tak smooth. Tapi lepas buat GC, gear jadi smooth banyak improve. Aku pun sukalah Avanza dengan harga budget mcm tu, memang ok sangat.

Selain dari itu semua, Avanza quite robust. Takda masalah lain. Nak dekat habis warranty tu, aku ada masalah enjin mati bila berjalan slow. Pergi SC, tinggalkan kereta. Mereka dapati fuel pump rosak dan ditukarnya FOC! 2 hari lepas tu warrantynya habis. Maintenance rendah dan servis Toyota pun bagus.

Enjin pun takda masalah untuk bawa 7 orang. Tak terasa underpower, naik Genting memang takda masalah. Cuma janganlah nak expect pick up nya bagus. Harga budget pun. RM 59K aja masa tu. Selepas habis warranty, aku servis di luar. Memang murah, servis biasa dlm RM 200.

Bila tiba masanya aku jual, harganya tak turun banyak. So, secara keseluruhannya, aku rasa puas dengan khidmat Avanza aku tu!

Sekarang ni dah ada banyaklah jugak choice.
Chery Eastar pun ada. 2.0. Aku pernah test drive. Ok, bagus. Dalamnya luas. Besarnya hampir saiz Grandis. Dapat jugak Leather seat dan GPS. Tapi aku tak berkenan cosmetic dalamnya. Kalau nak jual balik pun nanti, pengalamannya berbezalah dari Avanza aku.

Kalau ruang, Alza sempitlah ruangnya. Exora besar. Ada yang cakap underpower. Mungkin tunggulah turbo tapi harga pasti naik. Kalau harga dah naik, mesti akan bersaing dengan Livina, Rondo.
1

View rating log

Reply

Props Report

Rank: 6Rank: 6

Post on 24-6-2011 11:11 AM |All posts
ko tanya tuan punya mmg la ok,, walaupun ada prob diaorang senyap jer .. yang penting ko gi test drive dulu baru puas hati
http://gadget.trydulu.com
Reply

Props Report

Rank: 18Rank: 18Rank: 18Rank: 18Rank: 18

Post on 24-6-2011 11:16 AM |All posts
mpv mampu milik? = atos!!!
ai em lejen
Reply

Props Report

Rank: 22Rank: 22Rank: 22Rank: 22Rank: 22Rank: 22

Moderator

Post on 24-6-2011 11:17 AM |All posts
setakat ni yg mampu milik memang avanzala... cuma tak berapa suka dgn ruang kokpit pemandu yg agak sempit... dah try bawa, dah masuk dlm list 'reseve'...hehe...TQ bro 'golpos'

chery pun ok, cuma ia buatan china...takut gak....saper part/mentenen tinggi...
Reply

Props Report

Rank: 22Rank: 22Rank: 22Rank: 22Rank: 22Rank: 22

Moderator

Post on 24-6-2011 11:18 AM |All posts
atos tu mpv ke...hehehe...baik amik kenari je
Reply

Props Report

Rank: 4

Post on 24-6-2011 11:28 AM |All posts
Zulka, ada jugak aku terbaca yang Avanza nak keluar yang baru. Tak silap, akan dikeluarkan di Indonesia dulu. Kemudian sampai ke mari. Mungkin ada sesiapa yg boleh kongsi info ini.
Kalau mengikut apa yang zulka terangkan, mungkin boleh pilih antara Avanza dan Exora lah atau Citra (takda pengalaman dengan Citra ini).

Beli first MPV memang seronok betul sbb semua keluarga selesa duduk dalam satu kereta. Bagus untuk travel bersama-sama. Selepas MPV yang pertama, pilihan seterusnya menjadi lebih sukar sedikit sbb kalau nak upgrade, harganya pun kena up banyak. Contohnya dari sekitar budget permulaan RM60-70K ke 100K dan ke atas. Kalau boleh beli MPV ini ikut peredaran saiz famili kita. Mereka pun meningkat usianya. Saiz badan pun semakin besar. Beg pun nanti besar2 sbb baju dah besar dan dah pandai nak bawa itu ini. Bila dah remaja ke atas, mungkin dah mula tak berapa nak ikut famili sbb ada aktiviti sendiri. Jadi pilihan MPV seterusnya penting ikut perkembangan famili kita.
1

View rating log

Reply

Props Report

Rank: 22Rank: 22Rank: 22Rank: 22Rank: 22Rank: 22

Moderator

Post on 24-6-2011 03:31 PM |All posts
betul tu bro golpos...
memang dlm hati avanza atau exora je yg mampu milik setakat ni...
minat kat grand livina tapi harga dia boleh tahan juga...
citra tak la kot....byk feedback negatif dari kawan2 pasal third row seat...
Reply

Props Report

Rank: 18Rank: 18Rank: 18Rank: 18Rank: 18

Post on 24-6-2011 05:12 PM |All posts
Reply 10# zulka


    x percaya bukan?.... tp percayalah! atos adalah seekor MPV!

***motip ayat aku mcm dlm iklan tv je
ai em lejen
Reply

Props Report

Rank: 4

Post on 24-6-2011 06:18 PM |All posts
citra tak la kot....byk feedback negatif dari kawan2 pasal third row seat...
zulka Post at 24-6-2011 15:31


Oh ic. Citra yg lama dulu tu pernah cuba duduk dalamnya. Tak berkenan masa tu sebab nak masuk ke 3rd row seat tu macam nak kena duck walk. Sesiapa yang ada masalah lutut, duduk di belakang sejam bila masa nak keluar dari 3rd row seat tu memang kena 'menitik' lah jawabnya dan lutut mesti tergeliut. Itu Citra yang lama lah. Sekarang tak cuba. Tapi kalau MPV harga size mcm itu, memanglah 3rd row seatnya sesuai untuk budak2. Lainlah kalau mcm Estima, Grandis, Mazda 8 dan kelas2 lain. Tapi bukanlah semua MPV yang harganya atas RM 100K itu luas untuk kegunaan famili yang ramai. Contohnya mcm Pug 5008. Tempat duduk 3rd row tu memang sempit dan tempat letak barang pun betul2 terhad. Harganya dalam RM 160K. Starex lebih murah dari Pug 5008 tapi keluasannya memang tak boleh nak cakap. 11 seater (12 pun boleh masuk sbb 1st row boleh muat 3 org. Harganya sekitar RM 145K (tengok nilai discountlah). Ni bulan Julai ini nak keluar facelift Starex yang baru. 2nd row seat boleh pusing2 dan tambah pulak dengan ESP. Masalahnya Starex ini kalau kita beli saiznya memang gedabaklah. Banyak syarikat sekarang buat kegunaan perniagaan. Kalau kita nak beli satu aja kenderaan untuk keluarga kita, beli Starex tak sesuai sbb takkanlah nak bawa hari2 ke opis sorang2. Nak bawah pun boleh, pokok pangkal apa imej yang kita nak dengan character kereta itu.

Kalau kita anak lebih dari 3 orang dan masih kecil2 lagi (bawah 14 tahun), Avanza dan Exora menepati kegunaan dan perkembangan keluarga kita. Duit pun dapat jimat. FC Avanza, kalau highway, boleh dapat 13km/l. Kalau highway/bandar, mungkin di antara 10km-12km/l. Exora, golpos tak tahu.
1

View rating log

Reply

Props Report

Rank: 10Rank: 10Rank: 10

Post on 25-6-2011 02:04 AM |All posts
ambik je innova.. harga pun tak mahai sangat.. okey pun okey.. tahan pun tahan.. seken pun harga dlm rm60k-70k .. third row pun selesa dewasa nak duduk..
http://cetusan-elastik.blogspot.com
Reply

Props Report

Rank: 8Rank: 8

Post on 25-6-2011 02:20 AM |All posts
Reply 15# Alt-F4

aku pun setuju...ambik innova seken...harga tak mahal...luas pun luas...
Reply

Props Report

Rank: 7Rank: 7Rank: 7

Post on 26-6-2011 07:33 AM |All posts
Naza Citra pun ok gak, naza ria pun dah murah
Gaya Mutu dan Keunggulan
Reply

Props Report

Rank: 20Rank: 20Rank: 20Rank: 20Rank: 20

Legenderer

Post on 26-6-2011 10:43 AM |All posts
Naza Citra pun ok gak, naza ria pun dah murah
Senyum86 Post at 26-6-2011 07:33



    x tahan la wei.. maintenance tinggi. iols da jual pon
J'aime compter les jours. mais si la journe sera en attente pour moi
Reply

Props Report

Rank: 10Rank: 10Rank: 10

Post on 26-6-2011 02:04 PM |All posts
ambik je innova.. aku dah buat kajian mendalam terhadap mpv bajet sederhana ni.. paling terbaik adalah innova..

kajian aku tu berlandaskan skop praktikal dalam kehidupan la.. kalo nak melawa.. nak merembes sana sini.. nak eksyen ngan mpv.. bukan innova la jawapan dia..

tp drpd sudut space.. value for money.. praktikal.. kelasakan.. sekenhen value.. mentenen.. fuel consumption.. ambik je la innova. gerenti puas hati.
1

View rating log

http://cetusan-elastik.blogspot.com
Reply

Props Report

Rank: 12Rank: 12Rank: 12

Post on 26-6-2011 02:34 PM |All posts
ZZR1100 pon ok gak,
pasang box kiri kanan,
ekzos yosimurah...
kompen tangkap leleh..
If you closed your eyes... :3
Reply

Props Report

Rank: 7Rank: 7Rank: 7

Post on 26-6-2011 04:02 PM |All posts
Maintenance ape? Tukar minyak Hitam aje kan?
Gaya Mutu dan Keunggulan
Reply

Props Report

Rank: 10Rank: 10Rank: 10

Post on 27-6-2011 12:37 AM |All posts
ZZR1100 pon ok gak,
pasang box kiri kanan,
ekzos yosimurah...
kompen tangkap leleh..
dune1989 Post at 26-6-2011 14:34


itu suda pasti dune... baru2 ni ada lagi member lain cakap bunyi motor menangkap jantung.. hahaha
http://cetusan-elastik.blogspot.com
Reply

Props Report

Rank: 10Rank: 10Rank: 10

Post on 27-6-2011 12:40 AM |All posts
Maintenance ape? Tukar minyak Hitam aje kan?
Senyum86 Post at 26-6-2011 16:02



  aha.. tukar myk enjin.. filter.. air filter.. tu je la..
kalo parts yg aku pernah tanya.. absober belakang innova rm90 sebijik.. avanza rm60 sebijik.. yg tu je aku sempat tanya..


nanti aku update apa benda yg dah ditukar kat mpv aku..


tp masalahnya sekarang.. mpv aku tu takde benda nak tukar.. semua elok lagi.. :@ .. so camna erk??
http://cetusan-elastik.blogspot.com
Reply

Props Report

Rank: 7Rank: 7Rank: 7

Post on 27-6-2011 08:02 AM |All posts
Reply  Alt-F4

aku pun setuju...ambik innova seken...harga tak mahal...luas pun luas...
Brutal Post at 25-6-2011 02:20



    hahaha bro tak abis promote innova die.. paper pun innova memang antara pilihan yang terbaik dengan harga 2nd yg ok.. kelasakan yang terbukti dengan chasis hilux nye... lagipun 2000cc siap vvti lagi paperpun tepuk dada seluk poket :-D
Reply

Props Report

Rank: 10Rank: 10Rank: 10

Post on 27-6-2011 08:07 AM |All posts
innova ni tak bumping macam avanza ke
Reply

Props Report

1234567Next
Return Post new threads
You need to login first Login | Register Facebook Login

Important Notice: The views and opinions expressed on the forum or the related pages are of the owner alone, and are not endorsed by CARI, nor is CARI responsible for them. Due to the nature of the Internet forum is in real time, CARI does not, and can not censor any submission, but asks that each user use discretion and respect for other users, and does not contribute any word that is unlawful, harmful, threatening, abusive, harassing, tortious, defamatory, vulgar, obscene, libelous, invasive of another's privacy, hateful, or racially, ethnically or otherwise objectionable. CARI reserve the right to withhold and/or remove any link that might possibly hold an individual, entity or group ridicule, potential embarrassment or potential defamation. CARI also reserves the right to accept, edit and/or remove any link that is deemed inappropriate in any way.
Hosted by

Archiver|Mobile|CARI Malay Forums

GMT+8, 18-4-2014 02:34 AM , Processed in 0.139804 second(s), 30 queries , Gzip On.

Powered by Discuz!

© 2001-2012 Comsenz Inc.

Top