Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Search
123Next
Return to list New
54618
View
70
Reply

CIMB ke atau Public Mutual?

[Copy link]

Author: molan       Show the author posts only   Descending   Read mode

Author
Jump to specified page
1#
Post time 11-7-2011 12:38 PM | Show the author posts only Reply Awards |Descending |Read mode
Salam Sume..

Aku nk tnya la, td ade kwn aku rekomen aku masuk unit trust guna kwsp tu..tp ade 2, cimb ngn public mutual. yg mana 1 ek better aku nk amik...tlng kwn2 sume..aku xtau sgt psl bende2 cmni.
Reply

Use magic Report

2#
Post time 11-7-2011 03:42 PM | Show the author posts only
advise aku...
TAK PAYAH...hanya akan mengkayakan kawan ko jer koz KOMISEN masuk tiap2 bln ke poketnya selagi ko dok invest tiap bulan..

adalah lebey baik ko msuk kat ASB jer...
buat auto invest KWSP ke PUNB...
Reply

Use magic Report

3#
Post time 12-7-2011 09:30 AM | Show the author posts only
Post Last Edit by missdirector at 12-7-2011 10:33
advise aku...
TAK PAYAH...hanya akan mengkayakan kawan ko jer koz KOMISEN masuk tiap2 bln ke poketn ...
koko2 Post at 11-7-2011 15:42


koko. aku rasa ko tak faham konsep Unit Trust ni. Dulu aku pun sgt negative sangat pasal Unit Trust. mcm ko jugak la aku fikir..

Sampai la aku pegi blaja sendiri. Sape tak buat Unit Trust ni memang ler rugi. mungkin tak nampak rugi sekarang. Tapi ketinggalan d masa depan ler. UT ni je la cara kita nak fight inflasi yang semakin teruk skang nie.

Nak ckp pasal commision. bukan banyak sangat pun. sikit giler... time masuk je pun bank charge.. tu pun 3% jek. lepas tu nak keluarkan ke nak tukar fund ke.. free of charge. kalau diikutkan insuran lagi tiap2 bulan korang bayar commision kat agen.

Unit trust ko tak terikat nak masukkan tiap2 bulan langsung. Kalau epf pun boleh masukkan every 3 atau 4 months je. Tu pun bukan paksaan tau. ( tak tau la kalau2 ade org kata tu mesti )

Imej unit trust ni banyak tercemar sebab agent yang tak bertanggungjawab.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------
" Do what other's wont today, so that you'll accomplish what others cant tommorow, The time is NOW "
Grow and plan your wealth with us. ( CIMB UT )
email : planwithcwealthadvisors@gmail.com
Reply

Use magic Report

4#
Post time 12-7-2011 09:39 AM | Show the author posts only
Salam Sume..

Aku nk tnya la, td ade kwn aku rekomen aku masuk unit trust guna kwsp tu..tp ade 2,  ...
molan Post at 11-7-2011 12:38


Salam.. Molan.

Ekceli UT ni ada banyak dan mcm2. dan kite tak leh nak bandingkan antara UT PM n CIMB. sebab dia punyai funds yang berbeza. ( unit trust yang berbeza ). Molan nak buat dua2 pun boleh. Elok jugak kalau nak pelbagaikan investment tu. tak semestinya masuk kan banyak. CIMB UT minimal RM1K je utk epf. PMutual saya tak tau.

ni saya listkan perkara yang molan kena beratkan masa nak beli unit trust. ( kalau tak nanti apa2 yang salah kita akan tertekan )

1. pilih agen yang betul - yang boleh follow up / monitor/ nasihat  n present kat molan setiap setengah tahun at least
2. ambik tau psl fund yang nak dibeli - suruh agen cerita sikit pasal fund. apa mengapa bagaimana.
3. ambik tau pasal sejarah prestasi fund yang nak dipilih
4. sit down dan bincang strategi dengan agen / consultant

kalau kita faham. kita akan nampak.k. apa2 pasal cimb UT kalau tak ade consultant lg leh sy tolong.

good luck
---------------------------------------------------------------------------------------------------------
" Do what other's wont today, so that you'll accomplish what others cant tommorow, The time is NOW "
Grow and plan your wealth with us. ( CIMB UT )
email : planwithcwealthadvisors@gmail.com
Reply

Use magic Report

5#
Post time 23-7-2011 01:13 PM | Show the author posts only
dgrnya public bank ada keluarkan 2 unit trust yg baru...ada sesiapa ada info?
Reply

Use magic Report

6#
Post time 23-7-2011 07:23 PM | Show the author posts only
Reply

Use magic Report

7#
Post time 11-8-2011 07:32 AM | Show the author posts only
beli emas & perap.......
Reply

Use magic Report

8#
Post time 14-8-2011 02:28 PM | Show the author posts only
Reply 6# Madura1

fund2 yg dah ditutup dah dibuka semula kan?
Reply

Use magic Report

9#
Post time 11-10-2011 12:37 AM | Show the author posts only
kepada yang tak dapat nak melabur dekat fund2 public mutual yg dah ditutup,boleh melabur dekat CIMB Islamic DALI Equity Growth Fund.sama je performance dia dengan public ittikal fund
Last edited by ayamgoreng on 3-8-2014 10:51 AM

Reply

Use magic Report

10#
Post time 21-10-2011 07:30 PM | Show the author posts only
kepada yang tak dapat nak melabur dekat fund2 public mutual yg dah ditutup,boleh melabur dekat CIMB  ...
ayamgoreng Post at 11-10-2011 00:37


saya ada cadangan nk melabur tp skang ni tgh cuba faham skit2 melalui pembacaan lam cari ni.. leh x tulun ajar saya serba sedikit utk kasi faham..
Reply

Use magic Report

11#
Post time 22-10-2011 11:12 AM | Show the author posts only
Re-Opening of Public Ittikal Fund for Employees Provident Fund (EPF) Investments@ 20Oct 2011
Reply

Use magic Report

12#
Post time 24-10-2011 05:55 PM | Show the author posts only
Post Last Edit by ayamgoreng at 24-10-2011 17:59

saya ada cadangan nk melabur tp skang ni tgh cuba faham skit2 melalui pembacaan lam cari ni.. le ...
BondaQalQimy Post at 21-10-2011 19:30

konsep dia sama macam Amanah Saham Bumiputra (ASB).Bezanya harga seunit naik turun setiap hari berbanding ASB yang kekal RM1 seunit pada setiap masa.Kalau asb tuan dapat untung daripada dividen sahaja.Kalau unit trust ni tuan dapat untung daripada kenaikan harga seunit + dividen. Last edited by ayamgoreng on 3-8-2014 10:51 AM

Reply

Use magic Report

13#
Post time 24-10-2011 07:44 PM | Show the author posts only
Reply 12# ayamgoreng


    terima kasih... saya budak baru belajar..
Reply

Use magic Report

14#
Post time 24-10-2011 08:25 PM | Show the author posts only
Reply  ayamgoreng


    terima kasih... saya budak baru belajar..
BondaQalQimy Post at 24-10-2011 19:44



    No problem.Bila dah rasa nak melabur britau yer
Reply

Use magic Report

15#
Post time 25-10-2011 07:27 PM | Show the author posts only
Reply 14# ayamgoreng

saya dan encik suami memang berminat tapi jarak tempat tinggal kami sekarang x mengizinkan..
Reply

Use magic Report

16#
Post time 1-11-2011 09:09 AM | Show the author posts only
Reply 7# Acong
aku setuju yang ini .......huhuhuhuhuhu
Reply

Use magic Report

17#
Post time 1-11-2011 01:25 PM | Show the author posts only
You Need Trust...
Reply

Use magic Report

18#
Post time 1-11-2011 05:34 PM | Show the author posts only
Reply 3# missdirector


    btul tu missdirector, sy pun join UT under public mutual...
keuntungan nyer xnmpak pd masa skrg tp utk msa hadapan,,
sy dh join around 2 thn, dividen sy dh melebihi 2k...
Reply

Use magic Report

19#
Post time 2-11-2011 01:53 PM | Show the author posts only
Reply 3# missdirector


   mmg klu nk tkr fund x kna caj ker...
Reply

Use magic Report

20#
Post time 2-11-2011 01:59 PM | Show the author posts only
Kalau unit trust ni tuan dapat untung daripada kenaikan harga seunit + dividen
ayamgoreng Post at 24-10-2011 17:55


klu hrg jatuh camna plak...ape yg berlaku..
Reply

Use magic Report

21#
Post time 2-11-2011 02:48 PM | Show the author posts only
Reply 20# jijiklah


tak silap dengar hari tu kalau harga jatuh dia cuma on paper...
kalau melabur melalui KWSP, setiap 3 bulan baru boleh buat pengeluaran dan itu pun hanya ac 1..kenapa ac 1? sebab ac 1 kita tak boleh keluarkan sampai kita cecah umur pencen..so duit tu dpt banyak la...masa tu baru boleh kita keluarkan..dan if harga turun..jgn kuarkan masa tu..tunggu naik sebab market price ni turun naik kejap je..
best part kalau melabur UT ni..dia kira unit..dan dividend pun normally tinggi..ASB bukan tak bagus..bagus gak cuma unit dia kekal RM1/unit.
Kalau PM cuma ada selected dana je dibenarkan utk dicarum..CIMB tak sure...
saya berminat gak cuma ac 1 tak cukup nak wat KWSP..so saya buat saving through cash...
Reply

Use magic Report

22#
Post time 2-11-2011 03:23 PM | Show the author posts only
aku cadang pun takyah ler hanya untung kat agen jer, aku penah buat 4 thn 200k end up dgn rugi, lain kata satu sen pun tak untung. saham nih tak menjamin asb je aku rekomen kalo nk labur sgt pun 7%
Reply

Use magic Report

23#
Post time 2-11-2011 03:25 PM | Show the author posts only
bergantung pd agen jgk, lepas ko labur bwh dia kalo dia tak cekap, rugi la ko, nak2 agen yg kejar sale nih, after sale pedulik apa klien aku rugi ke untung, saham jatuh pun tak switch, tak monitor sbb byk sgt customer
Reply

Use magic Report

24#
Post time 2-11-2011 04:07 PM | Show the author posts only
tapi komisyen diaorg bukan banyak pun...sikit je..
by the way mcmana blh rugi?
sebab kawan saya saving 20K dengan CIMB Wealth..dalam masa 6 bulan, market naik dan agent dia tanya nak jual ke tak..so alhamdulillah..dalam tempoh 6 bulan dapat la jugak 3K untung...then dia bukak lagi dana yg lain simpan 2K..1K dia joli..eheheh
Reply

Use magic Report

25#
Post time 3-11-2011 10:17 AM | Show the author posts only
Reply 20# jijiklah


    Harga jatuh buat RCA
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Apple App Store
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2016 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.076622s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list