CARI Malay Forums

 Forgot password?
 Register

Facebook Login

Login by Facebook

Forum : Gosip |  Hiburan |  Isu Semasa & Politik |  Peristiwa |  Lawak & Santai |  Sukan |  Informasi |  Kesihatan |  Soal Jawab Agama |  Negeri & Negara
Wanita & Lelaki |  Cinta & Perhubungan |  Belia & Pengetahuan |  Komputer & Internet |  Hobi |  Buku & Penulisan |  Koleksi Gambar
Jual/Beli |  Maklum Balas |  CARI Rasmi |  Cari Contest
View: 3614|Reply: 103

Purata Korang Bekerja Berapa Jam Satu Hari?

[Copy link]
Post time 9-11-2011 03:10 AM | Show all posts |Read mode

To get Malaysia's most comprehensive information, news, life sharing here!
Register as a CARI member NOW!

Register Login or Facebook Login

Ramai bekerja lebih lapan jam sehari


8 November 2011

KUALA LUMPUR - Hampir separuh pekerja Malaysia bekerja lebih lapanjam sehari dan membawa pulang kerja secara tetap untuk diselesaikanpada sebelah malam, demikian menurut dapatan kajian global terbaharudari Regus.

Regus, penyedia tempat kerja fleksibel terbesar di dunia, telahmendapatkan maklum balas daripada lebih 12,000 ahli perniagaan di 85negara.


Alasan tekanan pada waktu bekerja yang boleh dipertikaikan telahmeningkat sejak beberapa tahun kebelakangan disebabkan pemulihan dalamekonomi yang perlahan di ekonomi matang dan sebaliknya sangat pantasdalam ekonomi baharu muncul, kata Regus dalam satu kenyataan di sinisemalam.

Kajian itu mendapati 32 peratus daripada pekerja Malaysia dan 38peratus daripada pekerja global biasanya bekerja antara sembilan hingga11 jam setiap hari manakala 15 peratus pekerja di Malaysia bekerjasecara tetap lebih 11 jam sehari berbanding dengan 10 peratus diseluruh dunia.

Naib Presiden Regus Asia Tenggara, Australia dan New Zealand,William Willems berkata, kajian itu mendapati terdapat kekaburanmengenai garisan kerja dan rumah.


Kesan jangka panjang terlebih kerja ini boleh merosakkan kesihatanpekerja dan produktiviti keseluruhan apabila para pekerja memaksa dirimereka bekerja teruk dan menjadi melawan, murung dan malah tidak sihatdari segi fizikal, katanya.

"Sambil kajian kami mendapati pekerja yang bekerja di tempat yangjauh dan mudah bergerak bekerja dalam dalam tempoh yang lama, wujudbukti yang menunjukkan bahawa para pekerja yang bekerja di tempat yangjauh lebih produktif, mempunyai kepuasan bekerja dan paras tekanan yangrendah," katanya, sambil menyatakan para pekerja sedemikian biasanyakurang melakukan perjalanan, sekali gus membolehkan mereka menggunakanlebih banyak masa bagi pekerjaan masing-masing.


Perniagaan yang membolehkan warga kerja masing-masing bekerja darilokasi yang berdekatan rumah dan menguruskan masa secara bebas akanmenyeimbangkan tekanan keseimbangan kerja dan kehidupan dan menjadilebih produktif, komited dan lebih sihat, katanya. - Bernama

p/s keje jgn tak keje............
Single Polls, Total 89 Users voted
5.62% (5)
17.98% (16)
30.34% (27)
4.49% (4)
17.98% (16)
19.10% (17)
4.49% (4)
Your User group have no permission to vote
Reply

Use magic Report

Post time 9-11-2011 03:56 AM | Show all posts | Share
ada yg pi opis 8 jam... tapi buat keje 1/2 jam jer...
Reply

Use magic Report

Post time 9-11-2011 05:03 AM | Show all posts | Share
tongkat hg 24/7 kat cari ke?? hg masuk survey dak??
Reply

Use magic Report

Post time 9-11-2011 06:16 AM | Show all posts | Share
it depends. kalo tengah ada program, pernah pergi kerja pukul 7 pagi, balik rumah pukul 7 pagi keesokan harinya.. kalau tengah tak sibuk, 7 hours max.
Reply

Use magic Report

Post time 9-11-2011 07:01 AM | Show all posts | Share
ramai yg BERADA DI TEMPAT KERJA selama 8-9 jam...tp berkerja hnya 1-2 jam
Reply

Use magic Report

Post time 9-11-2011 07:11 AM | Show all posts | Share
ramai yg BERADA DI TEMPAT KERJA selama 8-9 jam...tp berkerja hnya 1-2 jam
TanSriJess Post at 9-11-2011 07:01



   btol...nih pon kira lama berbanding ngan apa yg lecturer sky cakap..
ada satu kajian dolo..die kata..masa bekerja efisyen bagi seseorng kebanykkannyer hanya 45 min sahaja dlm tempoh waktu bekerja dlm seari..

nih objek kajian neh derang amik di kalangan pekerja kerajaan.. 45 min neh mmg bol2 tekun buat kerja..
Reply

Use magic Report

Post time 9-11-2011 07:14 AM | Show all posts | Share
bos i cina ...paling kuat bekerja...memang kagum dengan dia...dan memang kaya pun...berbanding dengan bos melayu...kebanyakan orang cina ni memang nampak perbezaan...tapi kaya pun memang ketara cina berbanding melayu..


walau umurnya kira mudala awal 40an...tapi kereta mewah..rumah  banglo pun dah berapa biji dia ada..tu tak termasuk kilang padi...ladang orkid dan macam2 lagi dia pelbagaikan usaha selain sebagai pemaju....tapi memang beliau keje sepenuh masa..tak kira masa...24jam fikir pasal keja..

Reply

Use magic Report

Post time 9-11-2011 07:59 AM | Show all posts | Share
bos i cina ...paling kuat bekerja...memang kagum dengan dia...dan memang kaya pun...berbanding denga ...
mierrr Post at 9-11-2011 07:14


If there were to be one factor yang buat kau takmo rembes dgn dia...apakah factor tersebut?
Reply

Use magic Report

Post time 9-11-2011 08:04 AM | Show all posts | Share
aku keje shift 12 jam sehari. 5 hari keje, 4 hari cuti...
Reply

Use magic Report

Post time 9-11-2011 08:10 AM | Show all posts | Share
ada yg pi opis 8 jam... tapi buat keje 1/2 jam jer...
schumacher Post at 9-11-2011 03:56



   aku lah tu
Reply

Use magic Report

Post time 9-11-2011 08:11 AM | Show all posts | Share
ramai yg BERADA DI TEMPAT KERJA selama 8-9 jam...tp berkerja hnya 1-2 jam
TanSriJess Post at 9-11-2011 07:01



   precisely describing about me
Reply

Use magic Report

Post time 9-11-2011 08:13 AM | Show all posts | Share
If there were to be one factor yang buat kau takmo rembes dgn dia...apakah factor tersebut?
stinger_attack Post at 9-11-2011 07:59



sori ye ...i tak reti nak rembes2 dgn bos..
Reply

Use magic Report

Post time 9-11-2011 08:31 AM | Show all posts | Share
aku keje shift 12 jam sehari. 5 hari keje, 4 hari cuti...
shahx Post at 8-11-2011 06:04 PM

laki me pun keja 12 jam sehari, tapi 3 hari keja, 4 hari cuti
Reply

Use magic Report

Post time 9-11-2011 08:37 AM | Show all posts | Share
org m'sia pekerja plg rajin didunia...tp gajinya antara yg terendah di rantau ini
Reply

Use magic Report

Post time 9-11-2011 08:44 AM | Show all posts | Share
laki me pun keja 12 jam sehari, tapi 3 hari keja, 4 hari cuti
faraway1 Post at 9-11-2011 08:31



    wah.. bestnye.. keje ape tu?
Reply

Use magic Report

Post time 9-11-2011 08:47 AM | Show all posts | Share
ramai yg BERADA DI TEMPAT KERJA selama 8-9 jam...tp berkerja hnya 1-2 jam
TanSriJess Post at 9-11-2011 07:01



mike le tu
Reply

Use magic Report

Post time 9-11-2011 08:49 AM | Show all posts | Share
ekonomi kadang2 meningkat..kebiasaan org yg kerja lebih 8jam ialah org2 businessman...

yg kerja ngam2 8jam or less kebanyakkan makan gaji....
Reply

Use magic Report

Post time 9-11-2011 08:54 AM | Show all posts | Share
keje + gogosip ngan kengkawan + berporem + men game 8 jam gak....fuhhhh...x sangka banyak tul aku leh wat dlm sehari
ni namanya ALL IN 1.....
Reply

Use magic Report

Post time 9-11-2011 09:12 AM | Show all posts | Share
lebih 8 jam... kadang2 sampai 4 pagi.. tapi ada break la...
tapi no komplen2 la sbb kadang2 mmg takde kerja lansung...
Reply

Use magic Report

Post time 9-11-2011 09:15 AM | Show all posts | Share
bagi aku keje kat malaysia ni long hours espesialy swasta, kerja melebihi dari tahap gaji..skg keje dgn gomen paling berbaloi masa kerja dgn gaji setanding,+ 5 days and semua public holiday sapu, x payah kejra teruk2...contoh kalau pejabat gomen pukul 5 kebanyakan tutup apa2 urusan sambung besok,, tapi tidak bagi swasta lagi 2 minit pukul 5 pun kalau customer dtg kene entertain sampai la customer balik..

aku dgr kat negeri omputih keje sampai kul 4+ sahaja.. dan ptg masa untuk bersantai betul ke?.. bagi aku keje 8 jam sehari + 5 1/2 day or 6days a week adalah terlalu lama untuk bekerja..kurang masa untuk berkeluarga// kalau la aku byk duit.. aku nak jual kuih tepi jalan habiskan masa n melabur sana sini makan hasil je.. keje penat sgt
Reply

Use magic Report

Post time 9-11-2011 09:17 AM | Show all posts | Share
korang jgn bagi contoh keje kat cina korea jepun lagi lama ok? depa tu beraja kan duit
Reply

Use magic Report

Post time 9-11-2011 09:22 AM | Show all posts | Share
aku keje from 9 to 6. walaupun ade rehat sejam tp tak penah pun utilizekan rehat sejam tu. after solat zuhur terus masuk keje.

tp tulah malangnye kite ni overworked tp still underpaid...mcm tak berbaloi pun ade gak
Reply

Use magic Report

Post time 9-11-2011 09:29 AM | Show all posts | Share
Kalau yang keje opis tu, abis pukul 5pm, malam malam lepak mamak jual penapis air/gelang magnet, nak kira berapa jam kerja ya?
Reply

Use magic Report

Post time 9-11-2011 09:36 AM | Show all posts | Share
i kerja kadang2 more than 11 hours a day.. kul 7.30pg dah masuk office, smp umah kul 6lbh.. tu x kira outstation lagi.. semua kerja buat... memang under paid la...time kerja merungut nak cuti, bila cuti plak asyik teringat kerja..
Reply

Use magic Report

Post time 9-11-2011 09:40 AM | Show all posts | Share
Reply 22# annehuda

ye sokong, bagi aku rehat itu adalah Rehat dari berbuat apa2... aku 1 jam rehat, makan solat p balik umah dah habis 1 jam..tu tak termasuk friday, sepatutnya org islam diberi xtra 1 hour utk solat jumaat, tpi aku dalam masa 1 jam tu lah aku nak solat, makan p balik keje.. aku rasa penat sgt apa aku lalui ;-(...kdg aku rasa best org keje gomen ni, biar la p lantak org nak kata keje sikit ngular lebih.. itu lebih baik dari keje swasta espcially with chinese boss.. yg tak nak rugi seminit pun
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

Important Notice: The views and opinions expressed on the forum or the related pages are of the owner alone, and are not endorsed by CARI, nor is CARI responsible for them. Due to the nature of the Internet forum is in real time, CARI does not, and can not censor any submission, but asks that each user use discretion and respect for other users, and does not contribute any word that is unlawful, harmful, threatening, abusive, harassing, tortious, defamatory, vulgar, obscene, libelous, invasive of another's privacy, hateful, or racially, ethnically or otherwise objectionable. CARI reserve the right to withhold and/or remove any link that might possibly hold an individual, entity or group ridicule, potential embarrassment or potential defamation. CARI also reserves the right to accept, edit and/or remove any link that is deemed inappropriate in any way.
Hosted by

Archiver|Mobile|CARI Infonet

4-3-2015 06:35 AM GMT+8 , Processed in 0.132802 second(s), 14 queries , Gzip On.

Powered by Discuz! X3.2

© 2001-2013 Comsenz Inc.

Quick Reply To Top Return to the list