CARI Malay Forums

 Forgot Pass?
 Register

Facebook Login

Login by Facebook

Forum : Gosip |  Hiburan |  Isu Semasa & Politik |  Peristiwa |  Lawak & Santai |  Sukan |  Informasi |  Kesihatan |  Soal Jawab Agama |  Negeri & Negara
Wanita & Lelaki |  Cinta & Perhubungan |  Belia & Pengetahuan |  Komputer & Internet |  Hobi |  Buku & Penulisan |  Koleksi Gambar
English Channel |  தமிழ் மக்கள் |  Jual/Beli |  Maklum Balas |  CARI Rasmi |  Cari Contest
Show: 4192|Reply: 14

harga barang kemas terpakai???

[Copy link]

Rank: 3Rank: 3

Post on 3-12-2011 04:02 PM |All posts

To get Malaysia's most comprehensive information, news, life sharing here!
Register as a CARI member NOW!

Register Login or Facebook Login

Assalamualaikum, sory kalau saya silap post. mula2 nak post kat bhgian classified, tapi bila fikir2 balik, ini cuma soal selidik dan saya bukan nak jual apa2, so better saya tanya kat sini.

disebabkan perhiasan kemas ni selalu dikaitkan dengan kaum hawa, saya nak tanya kepada korang yang pernah jual barang kemas milik korang.

harga emas ni dikira ikut gram, so berapa harga yang diambil oleh orang yg beli barang kemas anda tu??? kalau boleh tolong beritahu  ketulenan emas tersebut. 999/950/916/825...

tak kisah la korang pernah jual cincin ke, rantai kaki ke, rantai tangan ke, rantai leher ke, gelang ke.





(gambar hiasan semata-mata)
Reply

Props Report

Rank: 3Rank: 3

Post on 3-12-2011 04:08 PM |All posts
tolong2...tolong jawab sape2 yg pernah berurusan seperti yg ditanya di atas.
Reply

Props Report

Rank: 5Rank: 5

Post on 4-12-2011 04:28 PM |All posts
dulu kira2 dua tahun lepas aku penah jual kt kedai pajak...diorang kira macamni harga ikut pasaran semasa ditolak dgn 30% n tolak dgn kos upah..
Reply

Props Report

Rank: 3Rank: 3

Post on 4-12-2011 04:43 PM |All posts
tolak 30%??? banyak tu..pastu tolak kos upah lagi. patotla ramai seller main used gold. untung lg besar..
Reply

Props Report

Rank: 6Rank: 6

Post on 4-12-2011 06:27 PM |All posts
biasanya kalu jual kat kedai, dia akan timbang dan kira ikut harga pasaran semasa. kemudian jumlahnya akan ditolak dengan 30-40%. sbb barang kemas ni ada susut nilainya.
Reply

Props Report

Rank: 14Rank: 14Rank: 14Rank: 14

Post on 5-12-2011 12:16 PM |All posts
20% harga yg ditolak dari jual pasaran atas sebab nak tukar set baru... pergi ler tanya poh kong, habib, wah chan... tu standard rate yg derang amik... tp kalu jual & tukaran cash... x silap 40% derang amik.... mmg cekik darah.....
http://supplement-harian.blogspot.com/
Reply

Props Report

Rank: 3Rank: 3

Post on 5-12-2011 01:04 PM |All posts
saya pun baru kol habib tadi tnye klu nak jual emas 916 brp dorang amik. habib bgtau klu amik cash caj dia rm143 (rate hari ni) utk 1 gm. klu nak trade in rate dia rm151. Rate dia x sama, esok mungkin berubah samada naik atau turun.  kedai emas lain cam poh kong @ wah chan saya x kol lagi.  tp masa g wah chan hari sabtu lps, dia trus ckp tolak 30%.  mahal wo...
Reply

Props Report

Rank: 7Rank: 7Rank: 7

Post on 5-12-2011 04:52 PM |All posts
eh emas da turun la.. boleh beli nih...
lam ati ader taman....
Reply

Props Report

Rank: 11Rank: 11Rank: 11Rank: 11

Post on 6-12-2011 10:28 AM |All posts
pada sesapa yg sempit duit nak jual brg kemas..tak yah la..rugi..
dah jual nak beli balik susah..then makin mahal kualiti kurang..

elok pajak ke kat Ar-rahnu yg bagi rega tinggi..
then tebus la balik...
then tader $$ gadai balik..then tebus balik...
camtu la idop ni...
Syukran Jazilan...
Aku berjaya menikmati tiap minit kehidupan ini dgn tenang & senang
Reply

Props Report

Rank: 3Rank: 3

Post on 6-12-2011 01:02 PM |All posts
Di habib jewel bg cash klu kita nak jual emas, trade in pun blh-harga dorang amik pun tinggi dari Poh Kong @ Wah Chan.  Betul kita akan rasa rugi klu kita nak berniaga @ nak kira untung.  Saya cuma ambil kira harga yg saya beli dulu je.  

Poh Kong blh trade in je tp still tolak bnyk. Wah Chan blh trade in @ cash, tp dorang tolak sgt banyak - yg ni mmg rugi sgt. kedai emas lain tak tau lah camne...
Reply

Props Report

Rank: 12Rank: 12Rank: 12

Post on 6-12-2011 01:48 PM |All posts
25% kat poh kong masa raya puasa hari tu....
kalo barang kemas tak rosak , tak yah ler dok jual tak pepasal hanya kerana mengejar fesyen, rugi, kalo trade in masa mahal, yang kita dapat beratnya tak sama dgn yang kita tukar.
hati adalah cermin
tpt dosa & pahala berpadu
Reply

Props Report

Rank: 3Rank: 3

Post on 7-12-2011 12:03 PM |All posts
trade in kt Poh Kong, depa tolak 20% dari harga semasa, tp sales girl tu ckp, boleh aje nak tolak cincin ke rantai, wpon x trade in. but still tolak 20%.. bila fikir2 mcm rugi aje plak nk trade in..

dulu masa beli thn 2009, harga dlm 125 aje 1 gram..lani dekat2 RM200..
Reply

Props Report

Rank: 7Rank: 7Rank: 7

Post on 10-12-2011 11:59 PM |All posts
trade in d sri ayu dlm 13-15%
Reply

Props Report

Rank: 3Rank: 3

Post on 11-12-2011 12:03 AM |All posts
ooo...xtaw pulak saya emas bleh trade in haha. tp yg dibincangkn tu hrga kat kedai2 yg dah femes. so, camne ngan kedai yg xfemes, contoh macam kedai emas Ali. rate dia macam mane pulak tu?
Reply

Props Report

Rank: 3Rank: 3

Post on 11-12-2011 12:05 AM |All posts
& 1 lgi, ada sesiapa ada pengalaman jual kt orang perseorangn? i mean, yg macam iklan2 yg diorg tampal kt tiang2 tu..yg tulis 'MEMBELI BARANG KEMAS ANDA DENGAN HARGA TERTINGGI'.. biasanya org mcm ni ambik berapa?
Reply

Props Report

You need to login first Login | Register Facebook Login

Important Notice: The views and opinions expressed on the forum or the related pages are of the owner alone, and are not endorsed by CARI, nor is CARI responsible for them. Due to the nature of the Internet forum is in real time, CARI does not, and can not censor any submission, but asks that each user use discretion and respect for other users, and does not contribute any word that is unlawful, harmful, threatening, abusive, harassing, tortious, defamatory, vulgar, obscene, libelous, invasive of another's privacy, hateful, or racially, ethnically or otherwise objectionable. CARI reserve the right to withhold and/or remove any link that might possibly hold an individual, entity or group ridicule, potential embarrassment or potential defamation. CARI also reserves the right to accept, edit and/or remove any link that is deemed inappropriate in any way.
Hosted by

Archiver|Mobile|CARI Malay Forums

GMT+8, 1-9-2014 07:13 PM , Processed in 0.112660 second(s), 26 queries , Gzip On.

Powered by Discuz!

© 2001-2012 Comsenz Inc.

Top