harga barang kemas terpakai??? - Tanya Wanita - Wanita & Lelaki - CARI Infonet -

CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

Facebook Login

Login by Facebook

Forum : Gosip |  Hiburan |  Isu Semasa & Politik |  Peristiwa |  Lawak & Santai |  Sukan |  Informasi |  Kesihatan |  Soal Jawab Agama |  Negeri & Negara
Wanita & Lelaki |  Cinta & Perhubungan |  Belia & Pengetahuan |  Komputer & Internet |  Hobi |  Buku & Penulisan |  Koleksi Gambar
Jual/Beli |  Maklum Balas |  CARI Rasmi |  Cari Contest
View: 6457|Reply: 14

harga barang kemas terpakai???

[Copy link]
Post time 3-12-2011 04:02 PM | Show all posts |Read mode

To get Malaysia's most comprehensive information, news, life sharing here!
Register as a CARI member NOW!

Register Login or Facebook Login

Assalamualaikum, sory kalau saya silap post. mula2 nak post kat bhgian classified, tapi bila fikir2 balik, ini cuma soal selidik dan saya bukan nak jual apa2, so better saya tanya kat sini.

disebabkan perhiasan kemas ni selalu dikaitkan dengan kaum hawa, saya nak tanya kepada korang yang pernah jual barang kemas milik korang.

harga emas ni dikira ikut gram, so berapa harga yang diambil oleh orang yg beli barang kemas anda tu??? kalau boleh tolong beritahu  ketulenan emas tersebut. 999/950/916/825...

tak kisah la korang pernah jual cincin ke, rantai kaki ke, rantai tangan ke, rantai leher ke, gelang ke.





(gambar hiasan semata-mata)
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 3-12-2011 04:08 PM | Show all posts | Share
tolong2...tolong jawab sape2 yg pernah berurusan seperti yg ditanya di atas.
Reply

Use magic Report

Post time 4-12-2011 04:28 PM | Show all posts | Share
dulu kira2 dua tahun lepas aku penah jual kt kedai pajak...diorang kira macamni harga ikut pasaran semasa ditolak dgn 30% n tolak dgn kos upah..
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 4-12-2011 04:43 PM | Show all posts | Share
tolak 30%??? banyak tu..pastu tolak kos upah lagi. patotla ramai seller main used gold. untung lg besar..
Reply

Use magic Report

Post time 4-12-2011 06:27 PM | Show all posts | Share
biasanya kalu jual kat kedai, dia akan timbang dan kira ikut harga pasaran semasa. kemudian jumlahnya akan ditolak dengan 30-40%. sbb barang kemas ni ada susut nilainya.
Reply

Use magic Report

Post time 5-12-2011 12:16 PM | Show all posts | Share
20% harga yg ditolak dari jual pasaran atas sebab nak tukar set baru... pergi ler tanya poh kong, habib, wah chan... tu standard rate yg derang amik... tp kalu jual & tukaran cash... x silap 40% derang amik.... mmg cekik darah.....
Reply

Use magic Report

Post time 5-12-2011 01:04 PM | Show all posts | Share
saya pun baru kol habib tadi tnye klu nak jual emas 916 brp dorang amik. habib bgtau klu amik cash caj dia rm143 (rate hari ni) utk 1 gm. klu nak trade in rate dia rm151. Rate dia x sama, esok mungkin berubah samada naik atau turun.  kedai emas lain cam poh kong @ wah chan saya x kol lagi.  tp masa g wah chan hari sabtu lps, dia trus ckp tolak 30%.  mahal wo...
Reply

Use magic Report

Post time 5-12-2011 04:52 PM | Show all posts | Share
eh emas da turun la.. boleh beli nih...
Reply

Use magic Report

Post time 6-12-2011 10:28 AM | Show all posts | Share
pada sesapa yg sempit duit nak jual brg kemas..tak yah la..rugi..
dah jual nak beli balik susah..then makin mahal kualiti kurang..

elok pajak ke kat Ar-rahnu yg bagi rega tinggi..
then tebus la balik...
then tader $$ gadai balik..then tebus balik...
camtu la idop ni...
Reply

Use magic Report

Post time 6-12-2011 01:02 PM | Show all posts | Share
Di habib jewel bg cash klu kita nak jual emas, trade in pun blh-harga dorang amik pun tinggi dari Poh Kong @ Wah Chan.  Betul kita akan rasa rugi klu kita nak berniaga @ nak kira untung.  Saya cuma ambil kira harga yg saya beli dulu je.  

Poh Kong blh trade in je tp still tolak bnyk. Wah Chan blh trade in @ cash, tp dorang tolak sgt banyak - yg ni mmg rugi sgt. kedai emas lain tak tau lah camne...
Reply

Use magic Report

Post time 6-12-2011 01:48 PM | Show all posts | Share
25% kat poh kong masa raya puasa hari tu....
kalo barang kemas tak rosak , tak yah ler dok jual tak pepasal hanya kerana mengejar fesyen, rugi, kalo trade in masa mahal, yang kita dapat beratnya tak sama dgn yang kita tukar.
Reply

Use magic Report

Post time 7-12-2011 12:03 PM | Show all posts | Share
trade in kt Poh Kong, depa tolak 20% dari harga semasa, tp sales girl tu ckp, boleh aje nak tolak cincin ke rantai, wpon x trade in. but still tolak 20%.. bila fikir2 mcm rugi aje plak nk trade in..

dulu masa beli thn 2009, harga dlm 125 aje 1 gram..lani dekat2 RM200..
Reply

Use magic Report

Post time 10-12-2011 11:59 PM | Show all posts | Share
trade in d sri ayu dlm 13-15%
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 11-12-2011 12:03 AM | Show all posts | Share
ooo...xtaw pulak saya emas bleh trade in haha. tp yg dibincangkn tu hrga kat kedai2 yg dah femes. so, camne ngan kedai yg xfemes, contoh macam kedai emas Ali. rate dia macam mane pulak tu?
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 11-12-2011 12:05 AM | Show all posts | Share
& 1 lgi, ada sesiapa ada pengalaman jual kt orang perseorangn? i mean, yg macam iklan2 yg diorg tampal kt tiang2 tu..yg tulis 'MEMBELI BARANG KEMAS ANDA DENGAN HARGA TERTINGGI'.. biasanya org mcm ni ambik berapa?
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

Pesanan penting Segala pendapat dan pandangan yang dikongsi di ruangan forum atau halaman yang berkaitan merupakan pandangan peribadi individu dan tidak sesekali mewakili pendapat/pandangan CARI. CARI juga tidak bertanggungjawab bagi setiap pandangan yang dikongsi. Oleh kerana forum beroperasi dalam waktu sebenar atau 'real time', CARI tidak, dan tidak dapat menapis sebarang bentuk penyampaian dari pengguna setiap masa, namun CARI menggalakkan setiap pengguna mengamalkan budi bicara serta budaya hormat-menghormati untuk tidak menggunakan sebarang perkataan yang menyalahi undang-undang, berbahaya, mengancam, kesat,mengganggu, memfitnah, kasar, lucah, mengeji, menceroboh privasi orang lain, bersifat kebencian, atau perkauman, etnik atau sebaliknya. CARI berhak untuk menahan dan/atau mengeluarkan mana-mana pautan yang berkemungkinan sebagai individu, entiti atau kumpulan yang berpotensi mewujudkan rasa malu dan fitnah. CARI juga berhak untuk menerima, edit dan / atau mengeluarkan apa-apa pautan yang dianggap tidak sesuai dalam mana-mana cara/keadaan/bentuk/situasi/kaedah.
Hosted by

Archiver|Mobile|CARI Infonet

3-8-2015 04:37 PM GMT+8 , Processed in 0.067300 second(s), 12 queries , Gzip On.

Powered by Discuz! X3.2

© 2001-2013 Comsenz Inc.

Quick Reply To Top Return to the list