CARI Malay Forums

 Forgot Pass?
 Register

Facebook Login

Login by Facebook

Forum : Gosip |  Hiburan |  Isu Semasa & Politik |  Peristiwa |  Lawak & Santai |  Sukan |  Informasi |  Kesihatan |  Soal Jawab Agama |  Negeri & Negara
Wanita & Lelaki |  Cinta & Perhubungan |  Belia & Pengetahuan |  Komputer & Internet |  Hobi |  Buku & Penulisan |  Koleksi Gambar
English Channel |  தமிழ் மக்கள் |  Jual/Beli |  Maklum Balas |  CARI Rasmi |  Cari Contest
12345678910... 102Next
Return Post new threads
Show: 153311|Reply: 2538

Suntikan Vitamin C

   Close [Copy link]

Rank: 9Rank: 9Rank: 9

Post on 5-12-2011 11:50 AM |All posts

To get Malaysia's most comprehensive information, news, life sharing here!
Register as a CARI member NOW!

Register Login or Facebook Login

sy berminat nak tahu lebih ape suntikan vitamin C....Berdosa x??uolls leh kongsikan disinih
iolls nak cari suntikan ni kat puchong,,xjumpa2

Pada saya tidak salah memasukkan jarum ke dalam urat-urat tangan untuk Vitamin C menjejaki seluruh badan! Pengalaman pertama kali mencucuk Vitamin C adalah ketika pada tahun 2005 di sebuah klinik di Jalan Pudu. Klinik yang ada segala macam susuk itu telah diperkenalkan oleh rakan saya. Pada ketika itu memang semua orang gila nak mencucuk Vitamin C. Seakan-akan Vitamin C adalah cecair ajaib.Macam mana orang gila kolagen pada hari ni, macam tu la kegilaan Vitamin C.
I received a lot of interesting feedback, comments and questions when I told them I am going for Vitamin C injection!
i. Pendapat: Ada yang cakap berdosa cucuk Vitamin C. Tapi pada pendapat saya, suntikan ini tidak mengubah apa-apa keadaan semulajadi badan kita,  konsepnya sama dengan makan Vitamin C tetapi kaedah ini ia terus masuk  ke dalam badan kita. Maafkan saya jika salah ye, pengetahuan agama saya sangat cetek please correct me if I am wrong!
ii.  Pertanyaan: bahawa Vitamin C  selamat ke tidak. Jawapan saya ialah jika diambil mengikut nasihat doktor, insyallah selamat!
iii. Pertanyaan: C jenis suntikan Vit C. Sekarang ini setakat pengetahuan saya yang obses nak kulit secantik  Awal Ashaari (he has a flawless skin!), ada beberapa jenis suntikan Vitamin C seperti jenis water based, oil based, Vitamin C with collagen dan sebagainya.
iv. Soalan: mahal ke nak cucuk vitamin C? Kos pula bergantung, daripada RM50 sehingga beratus-ratus ringgit.
v. Soalan: Bergantung kepada doktor kali terakhir saya cucuk tidak sakit langsung!!! tapi pernah dengan sesetengah doktor tu memang sakit gila!
Sebenarnya dah lama saya tidak mencucuk Vitamin C sehinggalah kini. Rasanya dah masuk dekat 8 bulan tak mencucuk. Tetapi sejak akhir-akhir ini jerawat tiba-tiba bercambah serentak terutamanya di sebelah kiri pipi. Tak tau kenapa, nak salahkan hormon muda remaja, rasanya umur dah meningkat, cuma tidak monopos je lagi. Pada waktu ni, alhamdullillah jerawat sudah berhenti tumbuh tapi muka penuh dengan parut.  Bagaiman nak hilang parut ni supaya saya cepat boleh pergi majlis tanpa rasa rendah diri?
Jawapannya ialah Mencucuk Vitamin C!
Saksikanlah aksi-aksi saya semasa dicucuk Vitamin C.

Masuk sikit-sikit dulu.

Mula-mula masuk, sakit sikit..

Dah masuk setengah, terasa sakit, maintain sabar, sikit je lagi..

Dah masuk habis, masa ni sakit sikit..

Vitamin telah dimasukkan ke dalam badan

SEBENARNYA TAK SAKIT LANGSUNG. TQ Doc

This is my arm!
Suntikan Vitamin C dapat mempercepatkan proses menghilangkan parut tu. Saya tahu kerana saya telah mencubanya dan jika mengamalkannya secara konsisten, parut dapat dihilangkan dalam masa kurang sebulan. Tapi janganlah setiap hari nak cucuk kan, seminggu sekali cukuplah!
Antara kesan  ketara suntikan Vitamin C ialah kulit kita lebih lembap dan nampak segar. Tapi ingat, kesannya tidaklah berkekalan, hanya untuk beberapa hari atau minggu.
Saya juga teringat kata-kata Ifa Raziah waktu orang tanya apakah kesan sampingan suntikan Vitamin C, jawapannya ialah kita akan lebih cantik!
Setakat ini saya hanya mencucuk Vitamin C sahaja, TIADA botox dan sebagainya. Kalau saya cucuk botox, Ill let you know!
Lepas ni kalau ada yang tanya lebih-lebih, saya nak jawab macam Ifa Raziah jawab je!


kredit : http://cutecarry.com/2010/01/14/suntikan-vitamin-c/
; ) ho!!!!ho!!!hooo Balik kampung!!
Reply

Props Report

Rank: 1

Post on 5-12-2011 06:41 PM |All posts
Reply 1# PrincesCity

ai..sis pun amik vit c gak..klu nk sis ade stok..
Reply

Props Report

Rank: 8Rank: 8

Post on 6-12-2011 03:33 PM |All posts
xde update ke...harga ke...

apa2 la
sue
Reply

Props Report

Rank: 7Rank: 7Rank: 7

Post on 6-12-2011 05:03 PM |All posts
mahal ke cucuk vitamin c ni?
Reply

Props Report

Rank: 7Rank: 7Rank: 7

Post on 6-12-2011 05:20 PM |All posts
nak tau gak...... mahal ke?

selalu cucuk kat mana
www.ayudress.com ~ saya jual acar buah... tolong la order :
Reply

Props Report

Rank: 7Rank: 7Rank: 7

Post on 6-12-2011 07:19 PM |All posts
nak tau gak...... mahal ke?

selalu cucuk kat mana
ayudress Post at 6-12-2011 17:20



Selalu kalau pegi klinik, diorg caj mahal campur consultation, picagari, etc, serum/vit C sekali. Kalau nk murah, kita beli vit C+collagen sendiri, then suruh doctor jab je. Boleh beli dgn forumer Leyya, dia supplier brg2 kecantikan jab ni. Iols pon beli dgn dia. Result sgt OK
Reply

Props Report

Post on 6-12-2011 08:28 PM |All posts
Post Last Edit by ratu_cinta at 6-12-2011 22:22

vitamin c memang baik...dalam mg yg bersesuaian...tapi suntikan vitamin c ni baguskah???

produk2 jab ada yg tak ori di pasaran yg saya terbaca....dan biasa produk jab2 ni supplier ambil dari mana pula????.....
sihat...ceria...wonderfull...best
Reply

Props Report

Post on 6-12-2011 08:30 PM |All posts
cucuk sekali berapa mg vitamin c masuk dalam badan kita???adakah melebihi had vitamin c mg yg ditetapkan dalam sehari???...
sihat...ceria...wonderfull...best
Reply

Props Report

Post on 6-12-2011 08:46 PM |All posts
Post Last Edit by ratu_cinta at 6-12-2011 20:47

saya jumpa article yg bagus...untuk saya kongsikan

the vitamin c injection fad

.........Some patients?go for daily jabs, others every two days, once a week or once a fortnight. But it’s not all glowing face and rosy cheeks; there are some very real side effects. They include localised inflammation of the vein, thinning of bones, kidney problems and allergic reactions. While some of the side effects may be temporary and not really serious, there are others which may lead to death.

Health director-general Datuk Dr Ismail Merican believes that Vitamin C administered intravenously is of no real benefit to anyone. “I strongly believe that women are being duped into parting with their money by some using baseless claims,?he said.
He said the perception that Vitamin C helped overall wellness needed to be proved by facts.
sihat...ceria...wonderfull...best
Reply

Props Report

Post on 6-12-2011 08:50 PM |All posts
Malaysia Dermatology Association president Dr Gangaram Hemandas said claims attached to the Vitamin C injections were exaggerated. From a scientific point of view, there is no justification for its use as an intravenous infusion,?he said, adding that the best way to deliver Vitamin C to the skin was applying it as a cream.

]As far as aesthetic purposes are concerned, Vitamin C does not reach the skin in significant amounts to be effective.
I really don’t know who started the whole story with these baseless claims.? He said the association had written to the Health Ministry and the National Pharmaceutical Bureau on the issue. We are against this practice because the product is not registered, the intake has side-effects and consumers are being duped into believing claims which are baseless.


source:http://medicine.com.my/wp/?p=111
sihat...ceria...wonderfull...best
Reply

Props Report

Post on 6-12-2011 08:52 PM |All posts
maklumat yg menarik lagi:

PDRHealth: Vitamin C
This link has comprehensive information on ascorbic acid (vitamin C)

The MMR Says:
1) The best source of vitamins, including vitamin C, are a good helping of fruits and veg. This is truly natural. Anything that comes in a pill, capsule, bottle or injection is no longer natural.
2) More is not necessarily better. It may be harmful.
3) The main effect of expensive Vitamin C injections will be an increased production of expensive urine (Vitamin C is water soluble and is excreted in the urine)
sihat...ceria...wonderfull...best
Reply

Props Report

Rank: 9Rank: 9Rank: 9

Post on 6-12-2011 09:04 PM |All posts
lil pon penah jab...dlm 4x kot..pastu stop sbb xtahan sakit...
dan kinik yg lil g tu...cuma dr perempuan je blh jab...kne g waktu mlm
dan reaksi dr dr. tu...sgt -ve...
mcm la lil suh dia suntik dadah plak....
pinjamkan hatimu...
Reply

Props Report

Rank: 1

Post on 6-12-2011 09:20 PM |All posts
btl ke boleh bagi kulit glowing?
Reply

Props Report

Rank: 9Rank: 9Rank: 9

Post on 7-12-2011 01:13 PM |All posts
korang pegi klinik maner ar? ader tak yg murah sket? aku gi KPJ ampang skali suntik jek rm500 woohh..
AKU SGT MENGHARGAI AIR!
Reply

Props Report

Rank: 9Rank: 9Rank: 9

Post on 7-12-2011 01:15 PM |All posts
Reply 13# Dibah_nor


    memg betui la, kompom, yg kusam pun leh cerah n padat. aku tak tipu, yela umuq 30an cam aku ni telan la byk maner pil pun result kan lambat, so suntikan vitamin c ni nmpak kesan tp jgn ar overdose. aku nk carik yg murah sket, nk cantekkan sket lg jek pehtu aku smbung minum collagen jek tuk maintain,
AKU SGT MENGHARGAI AIR!
Reply

Props Report

Rank: 9Rank: 9Rank: 9

Post on 7-12-2011 04:09 PM |All posts
Reply  Dibah_nor


    memg betui la, kompom, yg kusam pun leh cerah n padat. aku tak tipu, yela ...
plainjane Post at 7-12-2011 13:15



   Plainjane mahalnye RM 500, kalau vit C dah ada utk upah jab je dalam RM 10-20..Vit C tu tgk brand.Yang RM 500 tu termasuk vit C ke?
Reply

Props Report

Rank: 5Rank: 5

Post on 7-12-2011 06:33 PM |All posts
boleh hilang parut cepat ek..sape ade pengalaman..taruk la gamba bfore and after...
Reply

Props Report

Rank: 1

Post on 7-12-2011 09:49 PM |All posts
Reply  Dibah_nor


    memg betui la, kompom, yg kusam pun leh cerah n padat. aku tak tipu, yela ...
plainjane Post at 7-12-2011 13:15

eh eh mcm besh la gak..... terhingin nak try gak, tp dgr cas suntik RM500 mau fengsan babe
Reply

Props Report

Rank: 1

Post on 7-12-2011 09:55 PM |All posts
Plainjane mahalnye RM 500, kalau vit C dah ada utk upah jab je dalam RM 10-20..Vit C tu tgk ...
llisamaisarah Post at 7-12-2011 16:09


klau + Vit C RM500 ok gak .... Di tengok ade org jual kat FB (ntah ape name dia dah lupe) RM800 satu kotak 10 botol.... Yelah...la ni semua pon nak gak anti-ageing...
Reply

Props Report

Rank: 9Rank: 9Rank: 9

Post on 8-12-2011 01:32 PM |All posts
Reply 16# llisamaisarah


    haah, termasuk vitamin c.. tak larat aku nk maintain semahai tu la
AKU SGT MENGHARGAI AIR!
Reply

Props Report

Rank: 22Rank: 22Rank: 22Rank: 22Rank: 22Rank: 22

Moderator

Post on 8-12-2011 07:22 PM |All posts
aku cucuks 2 minggu sekali. rm50 sekali jab kat dr estetik.
Reply

Props Report

Rank: 5Rank: 5

Post on 8-12-2011 08:39 PM |All posts
Reply 21# nazadiyah


    u byr utk upah cucuk shj n bawa brg sendiri ke? or itu adalah kos cucuk+ brg klinik tu sendiri?
aku sweet...;)
Reply

Props Report

Rank: 5Rank: 5

Post on 8-12-2011 08:45 PM |All posts
i pnh cucuk vit c+collagen kt klinik mutiara, wangsa maju....doctor tu cucuk lembut je....langsung x sakit....upah cucuk RM20 kalo bw brg sendiri...agak mahal compared to sesetgh tempt yg cuma chg RM5...tp berbaloi cos doctor tu mmg pakar estetik (kecantikan), nama dia Dr Izeta Ahmad, baik lg....skang i dah x cucuk dah cos i carry on dgn chemical peel kt muka je...kt klinik yg sama juga sbb dah biasa dgn dr tu
aku sweet...;)
Reply

Props Report

Rank: 7Rank: 7Rank: 7

Post on 9-12-2011 06:54 AM |All posts
i pnh cucuk vit c+collagen kt klinik mutiara, wangsa maju....doctor tu cucuk lembut je....langsung x ...
jejakajambu Post at 8-12-2011 20:45


baper rege jab vit c + colagen kt situ???
new me!!!
Reply

Props Report

Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13

Post on 9-12-2011 07:11 AM |All posts
sape boleh jawab...

bape umo yg sesuai utk suntik vitamin c ni??

sbb dl abg kawan aku doc. dia ckp umo 20an tak elok suntik2 lg sbb kulit tgh fresh...
Reply

Props Report

12345678910... 102Next
Return Post new threads
You need to login first Login | Register Facebook Login

Important Notice: The views and opinions expressed on the forum or the related pages are of the owner alone, and are not endorsed by CARI, nor is CARI responsible for them. Due to the nature of the Internet forum is in real time, CARI does not, and can not censor any submission, but asks that each user use discretion and respect for other users, and does not contribute any word that is unlawful, harmful, threatening, abusive, harassing, tortious, defamatory, vulgar, obscene, libelous, invasive of another's privacy, hateful, or racially, ethnically or otherwise objectionable. CARI reserve the right to withhold and/or remove any link that might possibly hold an individual, entity or group ridicule, potential embarrassment or potential defamation. CARI also reserves the right to accept, edit and/or remove any link that is deemed inappropriate in any way.
Hosted by

Archiver|Mobile|CARI Malay Forums

GMT+8, 25-10-2014 06:11 PM , Processed in 0.300233 second(s), 34 queries , Gzip On.

Powered by Discuz!

© 2001-2012 Comsenz Inc.

Top