CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

Facebook Login

Login by Facebook

Forum : Gosip |  Hiburan |  Isu Semasa & Politik |  Peristiwa |  Lawak & Santai |  Sukan |  Informasi |  Kesihatan |  Soal Jawab Agama |  Negeri & Negara
Wanita & Lelaki |  Cinta & Perhubungan |  Belia & Pengetahuan |  Komputer & Internet |  Hobi |  Buku & Penulisan |  Koleksi Gambar
Jual/Beli |  Maklum Balas |  CARI Rasmi |  Cari Contest
View: 8845|Reply: 23

otot tepi mata berdenyut2 - fakta vs auta.. hehe

[Copy link]
Post time 19-12-2011 11:28 AM | Show all posts |Read mode

To get Malaysia's most comprehensive information, news, life sharing here!
Register as a CARI member NOW!

Register Login or Facebook Login

Post Last Edit by talapia at 19-12-2011 11:29

salam...

dah dua minggu ni mata kiri aku rasa berdenyut2 aje... bila tgk kt cermin tak nampak pulak gerak2... tapi rasa annoying betul la... rasa nak picit2 aje... kalau tanye orang... mula la kata ada perkara tak baik nak jadi la... aku bakal menangis la.. macam2..

tapi aku percaya sure ada penjelasan scientific pasal situasi ni... aku search around... jumpala... Benign fasciculation syndrome ... sama ke?

adakah sebab stress?? rasanye aku ok2 aje skrg.. takdela stress tahap melampau... kurang air?

apa kaitan dengan kepercayaan orang tua2 dolu2 kata kalau mata kiri gerak2 nak dapat berita buruk... mata kanan lak nak tgk org jauh. sejauh mane kebenarannya?
Reply

Use magic Report

Post time 19-12-2011 12:02 PM | Show all posts | Share
Yeke, tu la pasal, nenek ku pon ada cakap mcm ni, xkisah la mata kanan ke kiri ke kan, kalau kat hujung mata maknanya nak nangis, kalau atas mata maknanya kena timpa ujan panas n kalau kat tepi mata yg tmpt kumpul taik mata tu maknanya nk jumpa org jauh.
Tapi aku pon kadang2 rasa mcm btoi gak n kadang2 x caya gak, tapi kebanyakkan rasa mcm btoi ja, bila aku kedip2 kt ujung mata tu mula la nk nangis n kalau atas mata kedip tu mula la nk kena timpa ujan panas. Tapi ini pada aku la, pada u olss tatau la~ Mungkin pakar kesihatan lebih arif.
Reply

Use magic Report

Post time 19-12-2011 12:08 PM | Show all posts | Share
act aku punye mate mmg slalu berdenyut2...bl aku ckp kat kawan yg mate aku denyut2..derang akan kate.."bkn mate ko mmg slalu ke denyut?!"

so aku cam tamo lah caye sgt.

tp pacik aku cite. dl dia dok mane ntah. tak igt. luar negara. mate kiri dia denyut2. pas tu dia call wife dia n tnye. wife dia kate ade bende tak elok kot nk jd. pas tu hr tu ade gempa bumi yg kuat. pacik aku rase la gegaran dia n takot gile. tp dia tak pape..
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 19-12-2011 12:23 PM | Show all posts | Share
Reply 2# Munnalicious

mak ai... siap ada spesifik lagi bahagian mane maksudnye apa ye... dasat... hehe... tapi tu la kepercayaan orang tua2... sejauh mana kebenarannye... entah... mungkin ada kebenarannye... mungkin semata2 kebetulan...

macam aku ni... dah nak masuk 2 minggu berdenyut2 mata kiri. asal rasa berdenyut2 je... aku gosok2 sket mata.. kejap ilang... kejap ada lg... huhu... geram je...

pasni nk try minum air bnyk2... adakah akan hilang? sebab klau kata faktor stress... aku sangat rilex... stress tengok tentang dhia je. hehe...  klau faktor kurang minum air... mungkin... lately bnyk mkn doyan... hehe..

n klau kata ada mende sedih nak jadi ke.. mudah2an Allah lindungi aku dan keluarga dari segala malapetaka... amin
Reply

Use magic Report

Post time 20-12-2011 09:53 PM | Show all posts | Share
benda ni kebetulan je jadi to myself..
if mata kiri berdenyut tu bersiap sedia la.. mayb ada sumting yg akan buat kite sedih mcm sumting happen dgn keje ke, kena kritik ke, prob dgn family ke, dgn bf ke, result exam x ok ke.. hah benda2 mcm tu la...
n mata kanan pulak mmg benda yg happy je nak jadi mcm nak tgk org jauh, jmp kwn2, org puji kite, dpt tgk org yg kite rindu,..lebih kurang mcm tu la
Reply

Use magic Report

Post time 20-12-2011 10:50 PM | Show all posts | Share
Reply 1# talapia

aku plak..pernah mata kanan denyut dkt 2 minggu..pastu dpt tau aku ngandung.. kembar pulak tu..

then lepas bersalin..mata kiri aku berdenyut2 perlahan dkt sebulan..rupanya2 jodoh aku x panjang..


dan aku rasa byk lagi la..smpaikan bila mata kiri berdenyut2..aku dh cuak
Reply

Use magic Report

Post time 21-12-2011 02:06 AM | Show all posts | Share
Eyelid twitching can be triggered by :
-stress
-tiredness
-eye strain
-caffeine
-alcohol
-dry eyes
-nutritional imbalances
-allergies
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 21-12-2011 11:11 AM | Show all posts | Share
oo ramai jugak yang terjadi kebetulannye ek.... no wonder la cerita2 pasal ni semua turun temurun...

semalam... masih ada denyut2 kt mata kiri masa meeting. sampaikan aku rasa mcm segan kot org terperasan. haha...  pastu... ada bos komplen sket pasal dept aku... berdebar2 gile rasa... sebabnye aku kene menjawab bg pihak dept.. sebab team lain cuti. sorang2 kene backup team. cuak ayamla... pastu arini... tak sure masih ada berdenyut ke tak. tak perasan lak... nnti klau ada.. aku citer lg.. hehe

and at da same time aku juga amalkan minum air yg banyak. cuma petang semalam aku tetiba terasa pening kejap... hmmm... apsal.. darah ka... kurang air ka... kolestrol kah.. stress ka.. banyaknye kemungkinan... huhuh
Reply

Use magic Report

Post time 21-12-2011 11:17 AM | Show all posts | Share
kelopak atas mata kiri aku ni asik berdenyut2 je .. dah 2 weeks rasanya. rasa tak selesa je.
aku ada gtau ngan sorang kwn ni .. chinese guy. dia ckp akn dpt kebaikan. ntahla..
tp kat sini pulak kata alamat tak baik..
betul kot akn menangis. aku baru smlm gaduh besar ngan hb selepas lebih 7thn bersabar..
rasa puas ht aku..
Reply

Use magic Report

Post time 21-12-2011 11:34 AM | Show all posts | Share
takder apa la. Selalu gak dengar org2 tua ckp. Tapi mata aku selalu jer twitching, kiri kanan... kadang lama... terjadi bila kurang tido, keletihan atau tgh stress. Tu yg jadi pada aku la...
Reply

Use magic Report

Post time 21-12-2011 11:39 AM | Show all posts | Share
benda ni kebetulan je jadi to myself..
if mata kiri berdenyut tu bersiap sedia la.. mayb ada sumtin ...
shazm85 Post at 20-12-2011 21:53



   aku pun sama.. tak nak percaya benda gini, tapi dah selalu sangat terjadi.. kalau denyut2 belah kanan, selalunya ada benda happy nak jadi.. kalau belah kiri, selalunya benda tak best nak jadi contohnya kena marah ke, tayar pancit ke, duit hilang ke etc etc.. alhamdulillah setakat ni takde benda yg betul2 buruk berlaku, setakat yg gitu2 je.. tapi cuak betul la.. kalau belah kiri berdenyut je, mesti hari tu jadi my bad day.. fuhh
sekarang ni pun ada berdenyut2, nasib baik belah kanan.. belah kiri sekali je tadi.. apapun semua ni mungkin kebetulan, berlaku pun dengan kehendak Allah.. jangan sampai syirik sudah..
Reply

Use magic Report

Post time 21-12-2011 11:57 AM | Show all posts | Share
aku plak kalu atas mata kiri berdenyut slalu dpt benda baik..kalu kanan plak sebaliknya...

cmner ni..tp xla asik berdenyut ja..denyut kejap ja pon...
Reply

Use magic Report

Post time 21-12-2011 12:44 PM | Show all posts | Share
Huhuhu, aku pun ada pengalaman gak pasal mata berdenyut nih... Tapi aku rasa semua terjadi secara kebetulan je kot... Dari segi saintifik, mayb ko kurang minum air kot?
Reply

Use magic Report

Post time 21-12-2011 03:11 PM | Show all posts | Share
aku pn baru2 ni mata gerak2 sblah knan xhenti2...mmg rimas sgt.xpnh jd lme cmni mata bgerak2.bhari2 jgk.tp lm shari tu bkn la spnjg mse bgerak.tp ade time2 la.tp bnd ni blarutan tuk 3,4 ari.tp lpas tu xde ape2 la plak yg tjadi.baik n xbaik xjd pape pn.mgkin aku xkne kot kbetulan tu..hukhuk
Reply

Use magic Report

Post time 21-12-2011 03:30 PM | Show all posts | Share
selalu je mata gerak2 ni.. tapi xpasan lak kalu terjadi apa2 yg very significant..
Reply

Use magic Report

Post time 21-12-2011 03:39 PM | Show all posts | Share
pnah jadi kat aku... yang aku prasan bile keadaan diri aku yng sangat risau mata kiri mesti bergerak/ berdenyut.. agak rimas bile jadi mcm tu... tgk kt cermin mmg nampak kat mata tu berdnyut... lpas dari 1 hari tu aku msti nangis n bnde yang gerak kat mata ni pon ilang...
maybe tu kebetulan je kot... hehehehe
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 21-12-2011 04:21 PM | Show all posts | Share
kebetulan yang menakjubkan. hehe.. bole tak kata camtu. ok... lepas semalam aku berdebar2 menjawab untuk pihak team aku bersorangan di depan bos... arini... smpai setakat petang ni.. aku tak rasa lagi mata aku denyut2... oh sungguh kebetulan..

atau..

semalam jugak aku ada rasa pening sekali imbas. tengak sikat2 rambut anak.. tetiba rasa pening dalam tak smpai seminit kot... then ok. aku bnykkn minum air masak.. tp takdela beza sangat kuantitinye dengan hari2 lain.. hehe

stress level.. masih sama.

so kesimpulannya... adakah kebetulan  - denyut2 sebab aku nk kene berdepan dengan big bos.. (ala2 bad day la)
atau ada kaitan dengan maybe tekanan darah.. or kolestrol ... klau kata stress.. aku memang tak stress.
Reply

Use magic Report

Post time 21-12-2011 04:24 PM | Show all posts | Share
biasanya aku kalo berdenyut sebelah kiri mmg betul2 aku dapat berita sedih ataupun aku nangis... ntah la pelik aku nape asyk betul je..tp kalo kanan xde ape berlaku pun...
aku fobia btl la sebelah kiri nie....
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 21-12-2011 04:52 PM | Show all posts | Share
kebetulan yang menakjubkan. hehe.. bole tak kata camtu. ok... lepas semalam aku berdebar2 menjawab u ...
talapia Post at 21-12-2011 16:21



    ku tarik balik kata2 ku kt posting atas ni. sebab? barusan bentar tadi mataku denyut2 lagi... adehh.... mau ku tenyeh2 rasanye
Reply

Use magic Report

Post time 21-12-2011 05:18 PM | Show all posts | Share
bagi aku semua tu fakta..not auta..coz benda ni sllu terjadi kat aku..

aku paling tkt kalo yg belah kanan tu denyut2 startlah aku nangis

dulu masa msh dgn ex hubby asal belah kanan tu berdenyut mesti berlaku perang bsr dgn hubby...sampai ari ni even dah brpsh dgn hubby pon aku msh fobia kalo mata aku berdenyut
Reply

Use magic Report

Post time 23-12-2011 11:54 PM | Show all posts | Share
dua tiga hari lepas kan aku cakap denyut2 belah kanan.. so dua tiga hari ni memang happy day.. takde la happy ape, tapi memang takde stress.. alhamdulillah..

2 minggu lepas denyut2 belah kiri.. lama gak sampai 2 hari denyut macam tu.. aku pun dah agak mesti ada pape nak jadi.. rupanya tak lama pastu aku gadoh ngan pakcik aku..
Reply

Use magic Report

Post time 27-12-2011 07:53 AM | Show all posts | Share
mata kiri aku dah lbh 1bln berdenyut2...
masa aku bitau mak aku 2 minggu lps..mak aku kata nak tgk someone la tuu..
tiba2 ada org mai rumah dok merisik aku..so mak aku kata mungkin tu kot org yg aku nak tgk..
tp esoknya dok berdenyut2 lg sampai la semalam...harini plak belum ada berdenyut2 lg..
Reply

Use magic Report

Post time 6-3-2013 12:44 PM | Show all posts | Share
ni ha..mata kanan saya bawah dok berdenyut2 ni.. x selesa betul..
Reply

Use magic Report

Post time 7-3-2013 12:59 PM | Show all posts | Share
.....semuanya kebetulan je
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

Pesanan penting Segala pendapat dan pandangan yang dikongsi di ruangan forum atau halaman yang berkaitan merupakan pandangan peribadi individu dan tidak sesekali mewakili pendapat/pandangan CARI. CARI juga tidak bertanggungjawab bagi setiap pandangan yang dikongsi. Oleh kerana forum beroperasi dalam waktu sebenar atau 'real time', CARI tidak, dan tidak dapat menapis sebarang bentuk penyampaian dari pengguna setiap masa, namun CARI menggalakkan setiap pengguna mengamalkan budi bicara serta budaya hormat-menghormati untuk tidak menggunakan sebarang perkataan yang menyalahi undang-undang, berbahaya, mengancam, kesat,mengganggu, memfitnah, kasar, lucah, mengeji, menceroboh privasi orang lain, bersifat kebencian, atau perkauman, etnik atau sebaliknya. CARI berhak untuk menahan dan/atau mengeluarkan mana-mana pautan yang berkemungkinan sebagai individu, entiti atau kumpulan yang berpotensi mewujudkan rasa malu dan fitnah. CARI juga berhak untuk menerima, edit dan / atau mengeluarkan apa-apa pautan yang dianggap tidak sesuai dalam mana-mana cara/keadaan/bentuk/situasi/kaedah.
Hosted by

Archiver|Mobile|CARI Infonet

31-8-2015 09:15 PM GMT+8 , Processed in 0.061283 second(s), 11 queries , Gzip On.

Powered by Discuz! X3.2

© 2001-2013 Comsenz Inc.

Quick Reply To Top Return to the list