CARI Malay Forums

 Forgot Pass?
 Register

Facebook Login

Login by Facebook

Forum : Gosip |  Hiburan |  Isu Semasa & Politik |  Peristiwa |  Lawak & Santai |  Sukan |  Informasi |  Kesihatan |  Soal Jawab Agama |  Negeri & Negara
Wanita & Lelaki |  Cinta & Perhubungan |  Belia & Pengetahuan |  Komputer & Internet |  Hobi |  Buku & Penulisan |  Koleksi Gambar
English Channel |  தமிழ் மக்கள் |  Jual/Beli |  Maklum Balas |  CARI Rasmi |  Cari Contest
12345678910... 28Next
Return Post new threads
Show: 82491|Reply: 696

GOOGLE PLAY ( ANDROID APPLICATIONS)

  [Copy link]

Rank: 9Rank: 9Rank: 9

Post on 20-12-2011 09:07 AM |All posts

To get Malaysia's most comprehensive information, news, life sharing here!
Register as a CARI member NOW!

Register Login or Facebook Login

Post Last Edit by medangmru at 30-5-2012 06:20


Salam untuk semua. Aku sebenarnya baru nak mengenali android apps kerana belum ini banyak guna symbian apps dan ovi store. Aku tengok memang terlalu banyak apps yang ada dalam android martket nie ... beribu-ribu .. tak tau nak pilih yang mana ...so, tujuan aku bukak thread nie adalah nak dapatkan pandangan dan cadangan korang apps yang best dan memenuhi keperluan kita untuk di simpan dalam hp kita tue ...
ada banayak kategori android apps nie :

games;
books & reference;
business;
comics;
comunication;
education;
entertainment;
finance;
health & fitness;
library;
lifestyle;
live wallpaper;
media & video;
medical;
music & audio;
news & magazines;
personalisation;
productivity;
shopping;
social;
sports;
tools;
transport;
travel & local;
weather;
widgets.

Fuuhhhhh .... banyak tu, tak larat nak tengok satu-satu ... so, salah satu cara nak dapatkan pandangan untuk install adalah dengan mendapatkan feedback dan respons dari forumer semua ... klu boleh, beritahulah apa yang best dgn apps tu ...

Kepada moderator, klu thread nie dah ada, tlg merge jer ... tq ...



MAC 2012. SEKARANG ANDROID MARKET DAH TRANSFORM KEPADA GOOGLE PLAY ...


Googles Android Market has undergone some tremendous changes over the last year or so. What started as just a standalone app store has quickly grown to encompass e-books,music, videos, and now Google feels like the Android Market moniker is getting to be too restrictive, too constraining for what theyre really trying to deliver to their users.

Thats why Google is officially putting the Android Market name to rest. Starting today, all of Googles digital media services have been rebranded to fly under a brand new banner: Google Play. Thats right gadget buffs, despite some delectable new rumors Google Play isnt a new tablet from the folks at Mountain View, but rather a unified brand that seeks to tie the companys digital media services together.

According to Google Engineering Director Chris Yerga, the rebranding was something Google has been contemplating for quite some time, but the company felt that this was the natural time to pull the trigger.

Google has spent months and months building out the Android Market into a digital media hub, but constantly invoking the Android name seems to have led to a sense of exclusion for some users. Theres nothing about the process of renting movies, purchasing music, or skimming through e-books from Google that requires anyone interested to actually own an Android device. All of a users pertinent media is stored in Googles considerable cloud and accessible from run-of-the-mill web browsers, and Google wants to drive that point home with the new Google Play brand.

Rasanya apps nie sama cuma 'rebranding' kepada nama google jer ...

1

View rating log

Reply

Props Report

Rank: 9Rank: 9Rank: 9

Post on 20-12-2011 09:14 AM |All posts
ini antara android matket apps yang popular yang didownload mengikut umur ... apapapun, nie yang didownload oleh mat-mat salleh ... nak tahu juga apa yang org malaysia download ... (silap2 ramai og malaysia download yang 18sx pun apps .. hahahahaha) ...
1

View rating log

Reply

Props Report

Rank: 8Rank: 8

Post on 20-12-2011 09:15 AM |All posts
ada banyak apps,tapi yang ni sebahagian yang ada dalam hp aku la....mmg banyak dalam android market...pilih je. kebiasaannya sebelum downlod aku akan baca dulu review org yang pernah donwload dan berapa bintang dia bagi untuk apps tu.

whatsapp
fb 4 mobile
opera
4shared - kalo rasa nk tukar ringtone hp donlod je la.
mozilla
yahoo massenger
papago
pdf viewer
1

View rating log

Reply

Props Report

Rank: 11Rank: 11Rank: 11Rank: 11

Post on 20-12-2011 09:16 AM |All posts
Aku banyak install game je. Hehehe..

Kalo app, aku ada

1. Quran Android
2. WhatsApp
3. ScoreMobile FC
4. Facebook
5. MySolat
6. Youtube
7. Wifi Analyzer
8. ColorNote
9. ASTRO
10. Dictionary - Malaysian
1

View rating log

ISLAM is the way of life.
Reply

Props Report

Rank: 8Rank: 8

Post on 20-12-2011 09:19 AM |All posts
ini antara android matket apps yang popular yang didownload mengikut umur ... apapapun, nie yang did ...
matabelalang Post at 20-12-2011 09:14


hahaha.....takkan asyik 18sx je rakyat kita donlod.....x bertamadun la kita gamaknye....hehe...jangan la donlod 18sx je...donlod yang bermanfaat dan meyenangkan urusan kita.
Reply

Props Report

Rank: 8Rank: 8

Post on 20-12-2011 09:21 AM |All posts
Aku banyak install game je. Hehehe..

Kalo app, aku ada

1. Quran Android
2. WhatsApp
3. Score ...
aLieNzDaToR Post at 20-12-2011 09:16


astro pun aku donlod gak.
Reply

Props Report

Rank: 9Rank: 9Rank: 9

Post on 20-12-2011 09:30 AM |All posts
bagi r tau apa kegunaannya ... aku blur nie???
Reply

Props Report

Rank: 11Rank: 11Rank: 11Rank: 11

Post on 20-12-2011 09:50 AM |All posts
sekarang ni masih ada ke promosi harga app yg sekupang tu? member2 aku ramai gak pakat dok beli.

matabelalang nak tau kegunaan app mana?
ISLAM is the way of life.
Reply

Props Report

Rank: 9Rank: 9Rank: 9

Post on 20-12-2011 09:54 AM |All posts
klu boleh nak tahu semuanya ... hehehehe ...

nak tahu apps 'astro'?
Reply

Props Report

Rank: 10Rank: 10Rank: 10

Post on 20-12-2011 10:03 AM |All posts
Aku banyak install game je. Hehehe..

Aku banyak install game je. Hehehe..

Kalo app, aku ada

1. Quran Android
2. WhatsApp
3. ScoreMobile FC
4. Facebook
5. MySolat
6. Youtube
7. Wifi Analyzer
8. ColorNote
9. ASTRO
10. Dictionary - Malaysia
aLieNzDaToR Post at 20-12-2011 09:16


yang no 10 tu boleh tak bagi nama penuh dia. TQ
Reply

Props Report

Rank: 11Rank: 11Rank: 11Rank: 11

Post on 20-12-2011 10:06 AM |All posts
Reply 10# al-asil


    kalo dalam market, dia tulis nama "Kamus - Bahasa Malaysia" keluaran Astrotek Technology Ltd.

yg penting free

dia ada english ke malaysia je. takde malaysia ke english. ni je jumpa kamus yg ok utk bahasa melayu.
ISLAM is the way of life.
Reply

Props Report

Rank: 11Rank: 11Rank: 11Rank: 11

Post on 20-12-2011 10:08 AM |All posts
Reply 9# matabelalang


    Astro utk tengok astro free


takde la. astro ni utk file browser. antara file browser yg free dan famous. ramai orang pakai yg ni. sbb ada tool2 tambahan dalam apps ni. bleh guna utk browse fail dalam memory card atau phone memory. nak install ape2 ke. nak view gambar or movie. sama macam windows explorer la. sila la cuba
ISLAM is the way of life.
Reply

Props Report

Rank: 9Rank: 9Rank: 9

Post on 20-12-2011 10:10 AM |All posts
hai ... dictionary dalam bahasa pun nak download???

klu tak silap la ... Kamus-Bahasa Malaysia-FREE ...
Reply

Props Report

Rank: 10Rank: 10Rank: 10

Post on 20-12-2011 10:17 AM |All posts
tahniah kepada TT, akhirnya terjebak juga ke dunia android

ni antara apps yg ada dalam henpon aku, sharing is caring:

- ES File Explorer = untuk explore file2 dlm henpon kita
- Catch Note = untuk simpan note2 penting
- imo beta = untuk chatting (YM dll)
- CamScanner = untuk ubah gambar yg kita amik tu kepada fail pdf (tak penah guna)
- WhatsApp = suma org tau ni utk apa
- AndroZip = untuk bukak file2 format .zip
- facebook
- skifta = untuk sync henpon kita dengan pc/laptop (belum pandai guna)
- Hotels.com = tempah hotel online
- ASTRO = untuk explore file2 dlm henpon kita
- MySolat = apps waktu solat yg mables
- MX Video Player = antara video player utk android yg terbaik!
- Goggles = utk baca maklumat pada gambar yg kita amik
- iris. = lawan kepada SIRI versi iPhone. aku guna x best pong
- Holiday Calendar 2.1 = utk masukkan segala cuti umum kat malaysia ni dalam kalendar kita. best!
- Book Reader for maktabah syameelah
- Gold Price Malaysia = untuk monitor harga emas kat bank2 utama malaysia
- Pixlr-o-matic = macam best tapi x penah guna
- Qibla = pencarik arah kiblat yg simple dan best pada aku
- PLUS Toll rate = utk tahu bape rate tol hiway PLUS
- TubeMate = utk donlod video2 dari youtube
- Quran Android
- Gold Price = utk monitor harga emas secara umum di malaysia
- HRS Hotels = harga hotel online
- Live Madina & Live Mecca = utk stream video dari sana live
- Anti Mosquito = utk halau nyamuk pakai gelombang (macam x berkesan je)
- macam2 games

sekarang ni aku tengah carik kamus BI/BM - BM/BI yang terbaik versi offline punya. sape tau tolong share ye
1

View rating log

Reply

Props Report

Rank: 10Rank: 10Rank: 10

Post on 20-12-2011 10:23 AM |All posts
Reply 13# matabelalang

aku merindui nokia punya kamus, mantop giler sebab:

- donlod je apa bahasa kita nak
- dia bukan hanya terjemah tapi siap huraian
- dia siap boleh sebut camana bunyik perkataan tu
Reply

Props Report

Rank: 11Rank: 11Rank: 11Rank: 11

Post on 20-12-2011 10:27 AM |All posts
Reply 15# al-asil


    a`ah. kamus nokia ni pon aku ada. giler best. siap bleh sebut perkataan tu lagi. tapi utk android tak jumpa lagi.
ISLAM is the way of life.
Reply

Props Report

Rank: 5Rank: 5

Post on 20-12-2011 12:21 PM |All posts
Reply  matabelalang

aku merindui nokia punya kamus, mantop giler sebab:

- donlod je apa bahas ...
al-asil Post at 20-12-2011 10:23



Dictionary-Malaysian...offline pun boleh guna..
Reply

Props Report

Rank: 8Rank: 8

Post on 20-12-2011 01:26 PM |All posts
klu boleh nak tahu semuanya ... hehehehe ...

nak tahu apps 'astro'?
matabelalang Post at 20-12-2011 09:54


klao tak silap aku,astro ni gunanya untuk manage kita punya SD card...
Reply

Props Report

Rank: 8Rank: 8

Post on 20-12-2011 01:33 PM |All posts
kalo dalam HP en.somi aku dia donlod:

1.stress check: untuk check tahap stress kita.
2.Heart beat rate: check kadar denyutan jantung kita.
3.business card scan: guna untuk scan gambar business kad dan sync dengan contact.
4.whatsapp
5.google++
6. gtalk.
7.astro
8.mozilla.
9.FB

dan banyak lagi yng ada dalam Hp dia sbb dia pakai HP htc lagi canggih dari aku.....
Reply

Props Report

Rank: 8Rank: 8

Post on 20-12-2011 01:37 PM |All posts
Reply  al-asil


    a`ah. kamus nokia ni pon aku ada. giler best. siap bleh sebut perkataan tu  ...
aLieNzDaToR Post at 20-12-2011 10:27



    aku ada download Dictionary-Malaysian.Boleh sebut perkataan yg kita pilih
Reply

Props Report

Rank: 8Rank: 8

Post on 20-12-2011 01:39 PM |All posts
tahniah kepada TT, akhirnya terjebak juga ke dunia android

ni antara apps yg ada dalam henpo ...
al-asil Post at 20-12-2011 10:17



    Banyaknya apps yg ada dlm phone ko.Aku ada yg berkenan dengan apps yg ada dlm phone ko tu.Heheee
Reply

Props Report

Rank: 8Rank: 8

Post on 20-12-2011 02:01 PM |All posts
Aku nak share juga apps yg ada dlm phone aku.Masa mula2 aku beli phone aku download
1)Angry Bird.Anak2 nak main.
2)Aliens-Game ni aku suka.Aku dah level 37 skrg ni.
Pastu dari hari ke sehari aku download la pelbagai apps.Contohnya:
3)Skype-Tak pernah guna pun.Sbb tak der member yg guna Skyper.
4)iQuran
5)Mysolat-tapi aku nak setting waktu kat Ipoh tak boleh.Kat Kota tinggi Johor boleh pulak.
6)Muslim Pro-Waktu solat siap dengan laungan azan sekali.
7)Android Antivirus
8)whatsApp-jarang guna sbb tak ramai kawan guna
9)YM-Chatting
10)Workout Trainer-utk ajar senaman.pilih la nak program body cantik ke,utk jantung ke
11)My Calender-Kalender kuda(dah nak habis thn 2011,versi 2012 blum ada lagi
12)Test your English
13)Talking Tom- anak2 suka dengar suara kucing tu ajuk balik apa yg kita ckap
14)Qibla compass-tak pernah guna.tak tahu betul atau tak arak kiblat yg ditunjukkan.
15)Pool master-tak pandai main.tapi ada juga menang
16)xpiano-Dah pandai main lagu twinkle2 little star
17)3D bowling-bowling ni selalu dapat strike.klu main yg betul masuk longkang je
18)Flashlight-lampu suluh waktu kecemasan atau dlm gelap
19)Equalizer- nak bagi bunyi sedap waktu dengar muzik
20)3D Digital Weather-Nak tahu cuaca
21)QR Barcode Scanner-Tak berfungsi sangat.lambat
22)Solo Lite-Gitar tp tak pandai main.Nak minta kwn tolong ajarkan
23)Financial Calculator
24)Viber
25)Sygic
26)Real player
27)CPU master Free-Takut nak guna
28)My car-Nak kira berapa kos minyak dan maintenen
29)Advanced task killer-Tak tahu la berkesan ke tidak
30)Kamus translate-Indon -BI, BI-Indon
31)Dictionary-Malaysian-Boleh sebut perkataan yg kita pilih serta makna
SMS lock-Tp mcm tak berkesan je.time nak hantar msg kena masukkan pin.tapi nak baca msg tak perlu masukkan pin.Apa punya sistem da?

Ni antara apps yg ada dlm phone aku.macam yahoo mail tu tak perlu la aku senaraikan.Apps mcm tu biasa je kan.bagus juga kita share apa yg kita download dr market ni ya.Boleh kongsi2
Reply

Props Report

Rank: 10Rank: 10Rank: 10

Post on 20-12-2011 02:07 PM |All posts
Banyaknya apps yg ada dlm phone ko.Aku ada yg berkenan dengan apps yg ada dlm phone ko tu.Heheee
zuraida8177 Post at 20-12-2011 13:39


sharing is caring

yang sebenarnya aku pon nak tahu sama apa apps yg korang pakai
Reply

Props Report

Rank: 9Rank: 9Rank: 9

Post on 20-12-2011 02:29 PM |All posts
Reply 14# al-asil
tq ... sangat infomatif ...
Reply

Props Report

Rank: 9Rank: 9Rank: 9

Post on 20-12-2011 02:35 PM |All posts
Reply 22# zuraida8177


tq ... dengan maklumat ini, aku download sekarang juga ... tak payah check satu persatu, just key ini, terus dpt apps yang kita nak ...
Reply

Props Report

You need to login first Login | Register Facebook Login

Important Notice: The views and opinions expressed on the forum or the related pages are of the owner alone, and are not endorsed by CARI, nor is CARI responsible for them. Due to the nature of the Internet forum is in real time, CARI does not, and can not censor any submission, but asks that each user use discretion and respect for other users, and does not contribute any word that is unlawful, harmful, threatening, abusive, harassing, tortious, defamatory, vulgar, obscene, libelous, invasive of another's privacy, hateful, or racially, ethnically or otherwise objectionable. CARI reserve the right to withhold and/or remove any link that might possibly hold an individual, entity or group ridicule, potential embarrassment or potential defamation. CARI also reserves the right to accept, edit and/or remove any link that is deemed inappropriate in any way.
Hosted by

Archiver|Mobile|CARI Malay Forums

GMT+8, 30-9-2014 06:22 PM , Processed in 0.143770 second(s), 23 queries , Gzip On.

Powered by Discuz!

© 2001-2012 Comsenz Inc.

Top