CARI Malay Forums

 Forgot Pass?
 Register

Facebook Login

Login by Facebook

Forum : Gosip |  Hiburan |  Isu Semasa & Politik |  Peristiwa |  Lawak & Santai |  Sukan |  Informasi |  Kesihatan |  Soal Jawab Agama |  Negeri & Negara
Wanita & Lelaki |  Cinta & Perhubungan |  Belia & Pengetahuan |  Komputer & Internet |  Hobi |  Buku & Penulisan |  Koleksi Gambar
English Channel |  தமிழ் மக்கள் |  Jual/Beli |  Maklum Balas |  CARI Rasmi |  Cari Contest
12Next
Return Post new threads
Show: 15132|Reply: 34

Perbezaan antara Kolej Vokasional,Sekolah Teknik dan Sekolah Vokasional

[Copy link]

Rank: 15Rank: 15Rank: 15Rank: 15Rank: 15

Post on 29-12-2011 11:38 PM |All posts

To get Malaysia's most comprehensive information, news, life sharing here!
Register as a CARI member NOW!

Register Login or Facebook Login

Apa yang membezakan antara ketiga2 - tiga institusi ini? Mcm Kolej Vokasional,jangkamasa blajor ialah 4 tahun..makna nya masuk selepas form 4 iaitu masa umor 15 tahun..abis selepas umur 19 tahun...kluor dapat diploma....so adakah budak2 kolej ni akan ambik SPM jugak???
SPESIS ANTI KELATE DAN PELAGA  MAZHAB SUNNI DAN SYIAH ADALAH BAKA LEMBOOOOO...  
Reply

Props Report

Rank: 15Rank: 15Rank: 15Rank: 15Rank: 15

Post on 29-12-2011 11:47 PM |All posts
Kolej Vokasional

Penerangan Bidang

Bidang Kolej Vokasional memberi peluang kepada pelajar yang berpencapaian baik dan sederhana yang berminat kepada pembelajaran bercorak vokasional. Kandungan bidang Kolej Vokasional mempunyai 30% teori dan 70% praktikal. Objektif aliran ini adalah untuk membantu melahirkan separa profesional (juruteknik/pembantu teknik) dalam bidang kejuruteraan dan bukan kejuruteraan. Setelah tamat pengajian, murid berpeluang ke IPTA, IPTS dan institut latihan kemahiran awam dan swasta atau terus ke alam pekerjaan.



Pakej yang ditawarkan:
  • Teknologi Automotif
  • Teknologi Penyejukbekuan & Penyamanan Udara
  • Pemesinan Industri
  • Teknologi Kimpalan
  • Teknologi Binaan
  • Teknologi Elektrik
  • Teknologi Elektronik
  • Fesyen & Membuat Pakaian
  • Seni Kulinari
  • Kosmetologi
  • Hortikultur Hiasan
  • Landskap
  • Mekanisasi Agro
  • Agroindustri Tanaman
  • Agroindustri Ternakan Ruminan
  • Agroindustri Ternakan Poltri
SPESIS ANTI KELATE DAN PELAGA  MAZHAB SUNNI DAN SYIAH ADALAH BAKA LEMBOOOOO...  
Reply

Props Report

Rank: 15Rank: 15Rank: 15Rank: 15Rank: 15

Post on 29-12-2011 11:50 PM |All posts
Latihan Kemahiran

Penerangan Bidang
Bidang kemahiran dikhususkan kepada murid pencapaian rendah pada peringkat PMR dan sangat cenderung kepada pembelajaran secara hands-on (amali). Isi kandungan kursus-kursus bidang kemahiran ditetapkan oleh Jabatan Pembangunan Kemahiran (JPK), Kementerian Sumber Manusia. Murid yang tamat dengan jayanya mengikut peraturan yang ditetapkan oleh JPK akan dianugerahkan Sijil Kemahiran Malaysia (SKM) yang diiktiraf oleh industri.


Murid akan dilatih menjadi tenaga kerja mahir untuk bekerja di industri atau membuka perniagaan sendiri apabila tamat pengajian. Disamping itu juga, murid boleh melanjutkan latihan kemahiran pada peringkat yang lebih tinggi di Institut Latihan Perindustrian (ILP), Institut Kemahiran Belia Negara (IKBN), kolej komuniti, dan pelbagai institut latihan kemahiran swasta.


Mulai tahun 2010, BPTV memperkenalkan program traineeship kepada murid aliran ini jika mereka berminat dan mendapat persetujuan ibubapa. Program ini membolehkan murid mengikuti pembelajaran di sekolah selama 3 hari, dan 2 hari di tempat kerja yang sesuai dengan kursus yang diikuti murid. Tempat kerja ditentukan dengan persetujuan sekolah dan ibubapa dengan kerjasama industri. Program traineeship ini memberi peluang murid mendapat pendedahan awal kepada alam pekerjaan semasa di bangku sekolah lagi.

Program yang ditawarkan:
  • Pemesin Am
  • Jurukimpal Arka Logam Berperisai (Keluli Karbon)
  • Pelukis Pelan Kejuruteraan Mekanikal
  • Juruteknik Automotif
  • Mekanik Penyejukbekuan & Penyamanan Udara  (Domestik)
  • Furniture Maker
  • Jurubina Bangunan
  • Jurubina Bangunan Berasaskan Kayu
  • Jurukerja Paip
  • Pelukis Muda Pelan Senibina Bangunan
  • Timber Processing and Finishing
  • Juruteknik Elektrik Rendah
  • Juruteknik Rendah Elektronik Industri - Peralatan
  • Pembantu Penyedia Makanan
  • Pembuat Pakaian Wanita
  • Pendandan Rambut Muda
  • Jurukecantikan
  • Juruteknik Rendah Akuakultur
  • Pekerja Ladang Pertanian
  • Operator Pengeluaran Pemprosesan Makanan
SPESIS ANTI KELATE DAN PELAGA  MAZHAB SUNNI DAN SYIAH ADALAH BAKA LEMBOOOOO...  
Reply

Props Report

Rank: 15Rank: 15Rank: 15Rank: 15Rank: 15

Post on 29-12-2011 11:54 PM |All posts
Post Last Edit by razhar at 29-12-2011 23:57

Bidang Vokasional

Penerangan Bidang

Bidang vokasional memberikan peluang kepada pelajar yang berpencapaian baik dan sederhana dalam akademik dan berminat kepada pembelajaran bercorak vocational (berkaitan pekerjaan).  Isi kandungan bidang vokasional mempunyai komponen teori dan praktikal yang seimbang.

Objektif aliran ini adalah untuk membantu melahirkan separa profesional (juruteknik/pembantu teknik) dalam bidang kejuruteraan dan bukan kejuruteraan. Setelah tamat pengajian, murid berpeluang ke IPTA, IPTS, dan institut latihan kemahiran awam dan swasta, atau terus ke alam pekerjaan.


Pakej yang ditawarkan:

1.
Automotif

2.
Penyejukanbekuan & Penyamanan Udara

3.
Amalan Bengkel Mesin

4.
Kimpalan

5.
Elektrik & Elektronik

6.
Binaan Bangunan

7.
Pengurusan Teknologi Pejabat

8.
Pengurusan Perniagaan

9.
Fesyen

10.
Katering

11.
Seni Kecantikan

12.
Perkhidmatan & Perkembangan Kanak-Kanak

13.
Bakeri

14.
Pelancongan

15.
Hortikultur Hiasan & Landskap

16.
Teknologi Tanaman

17.
Agroindustri Tanaman

18.
Agroindustri Ternakan

SPESIS ANTI KELATE DAN PELAGA  MAZHAB SUNNI DAN SYIAH ADALAH BAKA LEMBOOOOO...  
Reply

Props Report

Rank: 15Rank: 15Rank: 15Rank: 15Rank: 15

Post on 29-12-2011 11:55 PM |All posts
Bidang Teknikal

Penerangan Bidang

Bidang teknikal dikhususkan kepada murid yang cemerlang dalam akademik pada peringkat PMR. Objektif bidang teknikal adalah untuk membantu melahirkan tenaga profesional dalam bidang kejuruteraan dan bukan kejuruteraan (pertanian dan perdagangan). Setelah tamat pengajian di SMT, pelajar berpeluang melanjutkan pelajaran ke peringkat yang lebih tinggi di peringkat diploma di IPTA (universiti, politeknik, kolej komuniti), kolej matrikulasi teknikal, kolej matrikulasi umum atau Tingkatan 6.

Pakej yang ditawarkan:
1.Kejuruteraan Mekanikal
2.Kejuruteraan Elektrik
3.Kejuruteraan Awam
4.Perdagangan
5.Sains Pertanian
6.Agroteknologi
1

View rating log

SPESIS ANTI KELATE DAN PELAGA  MAZHAB SUNNI DAN SYIAH ADALAH BAKA LEMBOOOOO...  
Reply

Props Report

Rank: 15Rank: 15Rank: 15Rank: 15Rank: 15

Post on 29-12-2011 11:58 PM |All posts
Dijemput sapa2 khas nya warga tenaga pengajor2 di institusi yg terlibat dapat memberi pandangan..ai tgk agak bercelaru sikit..anak ai akan jejak form 3 tahun 2015 nanti..
SPESIS ANTI KELATE DAN PELAGA  MAZHAB SUNNI DAN SYIAH ADALAH BAKA LEMBOOOOO...  
Reply

Props Report

Rank: 12Rank: 12Rank: 12

Post on 30-12-2011 12:18 AM |All posts
Kolej Vokasional - projek  perintis utk keluarkan student terus ke pasaran keje. so lps abis spm x perlu lg apply institut kemahiran yg lain mcm ilp, ikbn dll utk continue study sbb apa yg ada kat institut tu dah dibawa ke kolej vokasional. so hasil keluaran dr kolej ni mmg btl2 mahir la sbb 4 tahun menghadap bnd yg sama both teori dan praktikal. ikutkan abis expert dan mmg industri rmi cari. tp apa pun depends gak pd standard kolej tu sendiri sbb standard yg dikeluarkan oleh jpk just minimal level.

Sekolah Teknik dan Sekolah Vokasional - ni bnd lama. just setakat form 5 jerk. pastu kalo nak sambung kena gi institut kemahiran mcm aku ckp kat atas td.
No more loneranger. In relationship.
otai_g is fully owner by N** A*** K********
Reply

Props Report

Rank: 15Rank: 15Rank: 15Rank: 15Rank: 15

Post on 30-12-2011 11:56 AM |All posts
Reply 7# otai_g


so adakah student2 kolej ni AKAN kena ambik jugak SPM? ye la..kalo depa nak apply masuk IPTA,IPTS tu..mesti ada SPM kan?
SPESIS ANTI KELATE DAN PELAGA  MAZHAB SUNNI DAN SYIAH ADALAH BAKA LEMBOOOOO...  
Reply

Props Report

Rank: 15Rank: 15Rank: 15Rank: 15Rank: 15

Post on 30-12-2011 11:57 AM |All posts
adakah juga Politeknik tak berkualiti compared dgn budak2 kolej Vokasional?
SPESIS ANTI KELATE DAN PELAGA  MAZHAB SUNNI DAN SYIAH ADALAH BAKA LEMBOOOOO...  
Reply

Props Report

Rank: 12Rank: 12Rank: 12

Post on 30-12-2011 12:17 PM |All posts
Reply 8# razhar

yg bab spm ni aku x sure la. tp kalo nak masuk ipta/ipts aku rs ini bukan laluan yg betul.
kalo nak masuk ipta/ipts baik pegi matrikulasi atau ambik stpm.
rsnya aliran kemahiran bkn jambatan utk masuk ke u. aliran kemahiran target utk terus bekerja di industri.

kalo x silap utem dah start ambik bdk2 aliran kemahiran utk sambung degree kat sana di bawah fakulti teknologi kejuruteraan. so in future mmg x de masalah kot dr kolej vokasional nak ke U.janji result mau power..
No more loneranger. In relationship.
otai_g is fully owner by N** A*** K********
Reply

Props Report

Rank: 12Rank: 12Rank: 12

Post on 30-12-2011 12:19 PM |All posts
Post Last Edit by otai_g at 30-12-2011 12:20

Reply 9# razhar

graduate dr kolej vokasional pun x de lg, so mcm nak compare?

kalo ada comparison yg dibuat pun just base on assumption not fact at all...
No more loneranger. In relationship.
otai_g is fully owner by N** A*** K********
Reply

Props Report

Rank: 22Rank: 22Rank: 22Rank: 22Rank: 22Rank: 22

Moderator

Post on 3-1-2012 08:18 AM |All posts
masuk je la aliran teknik....

aku amek elektrik n elektronik engineering just sebab nak masuk skolah teknik jeh.. pas spm masuk u amek account...kekekek
Wahai porumer sekalian...
- Insulting others is never a way of correcting them. Instead it causes more damage and prove that we need help ourselves-
~Mufti Ismail Menk~
Reply

Props Report

Rank: 15Rank: 15Rank: 15Rank: 15Rank: 15

Post on 3-1-2012 01:41 PM |All posts
Reply 12# teky


Adakah semua sek. vok akan diupgrade ke kolej vok? ai rasa gitu kot....anak ai minat automotive tapi ai lebih suka dia ambik elektrik or kejuruteraan elektrik....
SPESIS ANTI KELATE DAN PELAGA  MAZHAB SUNNI DAN SYIAH ADALAH BAKA LEMBOOOOO...  
Reply

Props Report

Rank: 3Rank: 3

Post on 5-1-2012 02:52 PM |All posts
yap..semua akan diupgrade menjelang 2013..saya salah seorang tenaga pengajar
Reply

Props Report

Rank: 15Rank: 15Rank: 15Rank: 15Rank: 15

Post on 5-1-2012 03:45 PM |All posts
yap..semua akan diupgrade menjelang 2013..saya salah seorang tenaga pengajar
nadna Post at 5/1/2012 14:52



maksud nya semua Sek. Vok akan diupgrade ke level Kolej ye? dan adakah student kolej ni akan ambik SPM(v)? jika mereka mahu masuk IPTS,IPTA..mesti nak SPM kan? dan tahun last rasa nya exam PMR..so mcm mana nak apply nanti? based on what?
SPESIS ANTI KELATE DAN PELAGA  MAZHAB SUNNI DAN SYIAH ADALAH BAKA LEMBOOOOO...  
Reply

Props Report

Rank: 3Rank: 3

Post on 6-1-2012 08:07 AM |All posts
tidak akan ambil spm lagi tapi sijil kemahiran malaysia.KV akan keluarkan diploma vokasional
Reply

Props Report

Rank: 22Rank: 22Rank: 22Rank: 22Rank: 22Rank: 22

Moderator

Post on 6-1-2012 09:28 AM |All posts
Reply 13# razhar


    aliran vokasional neh die nyer spm xder la tuff sgt mcm spm biase.... sebab die lebih kepada kemahiran... tpi bile diupgrade nanti mustahil xder sijil spm.. aper pon aku xleh nak jawab sebab xder lagikan pekeliling berdasarkan upgrade mende ni... dlm bajet ritu mmg ader sebut kan..
Wahai porumer sekalian...
- Insulting others is never a way of correcting them. Instead it causes more damage and prove that we need help ourselves-
~Mufti Ismail Menk~
Reply

Props Report

Rank: 22Rank: 22Rank: 22Rank: 22Rank: 22Rank: 22

Moderator

Post on 6-1-2012 09:29 AM |All posts
Reply 14# nadna


    mohon untuk member pencerahan skit... aku pun kelam kelabu lagi nehh....
Wahai porumer sekalian...
- Insulting others is never a way of correcting them. Instead it causes more damage and prove that we need help ourselves-
~Mufti Ismail Menk~
Reply

Props Report

Rank: 22Rank: 22Rank: 22Rank: 22Rank: 22Rank: 22

Moderator

Post on 6-1-2012 09:30 AM |All posts
Reply 7# otai_g


    so dua entiti berbeza kaa?? skolah dulu then baru masuk institut or kolej??
Wahai porumer sekalian...
- Insulting others is never a way of correcting them. Instead it causes more damage and prove that we need help ourselves-
~Mufti Ismail Menk~
Reply

Props Report

Rank: 12Rank: 12Rank: 12

Post on 6-1-2012 10:15 AM |All posts
Reply 19# teky

kalo pki sistem skang mmg entiti tu berbeza. kena masuk sekolah dulu, amik spm then br leh masuk institut kemahiran.

so dgn adanya kolej vokasional ni leh direct dr pmr terus ke institut kemahiran iaitu kolej vokasional.

institut kemahiran ada bnyk kat msia bkn kolej vokasional ni jerk.

itu apa yg aku paham la. kalo aku silap phm aku x bertanggungjawab..
No more loneranger. In relationship.
otai_g is fully owner by N** A*** K********
Reply

Props Report

Rank: 22Rank: 22Rank: 22Rank: 22Rank: 22Rank: 22

Moderator

Post on 6-1-2012 10:56 AM |All posts
Reply 20# otai_g


    kekekek ermm ok gak tuh kann... xder spm terus dpt diploma or wat so ever laa...
Wahai porumer sekalian...
- Insulting others is never a way of correcting them. Instead it causes more damage and prove that we need help ourselves-
~Mufti Ismail Menk~
Reply

Props Report

Rank: 12Rank: 12Rank: 12

Post on 6-1-2012 11:01 AM |All posts
Reply 21# teky

diploma kemahiran.

sbg cth la, kalo nak jd tukang kayu rsnya x pki sgt subjek2 spm tu mcm add math la, prinsip akaun ke, sajarah ke. more to kerja tangan kan.

maybe math pki skit la utk kira pnjg kayu ke apa, tp math pmr pun dah cover bnd2 tu..
No more loneranger. In relationship.
otai_g is fully owner by N** A*** K********
Reply

Props Report

Rank: 15Rank: 15Rank: 15Rank: 15Rank: 15

Post on 6-1-2012 11:07 AM |All posts
so makna nya graduate2 KV ni x ada pluang la nak sambung ke IPTS,IPTA?
SPESIS ANTI KELATE DAN PELAGA  MAZHAB SUNNI DAN SYIAH ADALAH BAKA LEMBOOOOO...  
Reply

Props Report

Rank: 4

Post on 6-1-2012 03:54 PM |All posts
Wahh, topik yg menarik dan kene sangat dgn situasiku sekarang ini..hebat2

anak sy pompuan dpt offer sekolah teknik dlm bidang kejuruteraan awam, dpt 8a1c(bahasa arab) pmr baru2 nie...n lapor diri hari ahad 8hb nie...

dia minat sains, result pun alhamdulillah sains a cemerlang....

masalahnya dia konpius samada nak pegi ke tak, sbb masa nak mintak surat berhenti skolah tu ramai cikgu2 tak galakkan, diorg suruh stay aje kat skolah skrg..ambik sains tulen

dah la masa suntuk, sy pulak tak tahu nak buat camne, kalau ikutkan hati mmg nak anto je anak kat sekolah teknik, duduk asrama...

tapi anak sy tertanya2, kalau ambik civil engineering...maknanya tak belajar la, fizik, bio n kimia tu...sy tak dpt jawab sbb sy pun tak tau...

harap2 cikgu2 yg mengajar sekolah teknik tolong terangkan dgn lebih lanjut, terima kasih...
Reply

Props Report

Rank: 12Rank: 12Rank: 12

Post on 7-1-2012 02:02 PM |All posts
Reply 24# ridz09

dpt sek teknik mana?

actually sek teknik pun ada kelas2 dia jgk. walaupun di mata kasar kita nmpk semua sekolah teknik mcm sama tp sbnrnya x. bnd ni mmg sengaja dirahsiakan supaya x nak org beza2kan sek teknik.

so far pd zaman aku dulu, teknik cheras n teknik ipoh mmg grand.

masing2 ada pro n kontra, stay sekolah lama or gi teknik. andai betul anak ko minat subjek sains mcm kimia, fizik dan bio solution terbaik ialah jd doktor perubatan. sbb kalo jd sivil engineer maybe x pakai bio n kalo jd microbiologist maybe x pakai fizik. so far kalo nak jd doktor perubatan berada di sek teknik its not the right path, the better path its berada dlm aliran pure sience n go to marikulasi after spm. sekolah harian biasa mmg ada aliran ni.

tp perangai bdk2 ni mcm2. mcm ari ni dia minat sains, esok lusa kat u maybe minat tu blh berubah. minat nak jd artis pulak ke. dah stau hal nak masuk aswara plk
No more loneranger. In relationship.
otai_g is fully owner by N** A*** K********
Reply

Props Report

12Next
Return Post new threads
You need to login first Login | Register Facebook Login

Important Notice: The views and opinions expressed on the forum or the related pages are of the owner alone, and are not endorsed by CARI, nor is CARI responsible for them. Due to the nature of the Internet forum is in real time, CARI does not, and can not censor any submission, but asks that each user use discretion and respect for other users, and does not contribute any word that is unlawful, harmful, threatening, abusive, harassing, tortious, defamatory, vulgar, obscene, libelous, invasive of another's privacy, hateful, or racially, ethnically or otherwise objectionable. CARI reserve the right to withhold and/or remove any link that might possibly hold an individual, entity or group ridicule, potential embarrassment or potential defamation. CARI also reserves the right to accept, edit and/or remove any link that is deemed inappropriate in any way.
Hosted by

Archiver|Mobile|CARI Malay Forums

GMT+8, 30-7-2014 01:01 PM , Processed in 0.139051 second(s), 22 queries , Gzip On.

Powered by Discuz!

© 2001-2012 Comsenz Inc.

Top