CARI Malay Forums

 Forgot Pass?
 Register

Facebook Login

Login by Facebook

Forum : Gosip |  Hiburan |  Isu Semasa & Politik |  Peristiwa |  Lawak & Santai |  Sukan |  Informasi |  Kesihatan |  Soal Jawab Agama |  Negeri & Negara
Wanita & Lelaki |  Cinta & Perhubungan |  Belia & Pengetahuan |  Komputer & Internet |  Hobi |  Buku & Penulisan |  Koleksi Gambar
English Channel |  தமிழ் மக்கள் |  Jual/Beli |  Maklum Balas |  CARI Rasmi |  Cari Contest
12Next
Return Post new threads
Show: 10579|Reply: 26

LCD @ LED...

[Copy link]

Rank: 1

Post on 4-1-2012 09:26 PM |All posts

To get Malaysia's most comprehensive information, news, life sharing here!
Register as a CARI member NOW!

Register Login or Facebook Login

Salam semua...aku baru tgh survey2 harga LCD & LED...so rasanya jenama apa yg bagus & harga berpatutan...bajet dalam rm1500  - rm1700 je...
Reply

Props Report

Rank: 9Rank: 9Rank: 9

Post on 4-1-2012 09:50 PM |All posts
ni cerita pasal TV ke?
Reply

Props Report

Rank: 15Rank: 15Rank: 15Rank: 15Rank: 15

Post on 18-1-2012 02:53 AM |All posts
led bro... aku baru smbar led monitor sbiik.. gmbar cun wooo
she's gone....
Reply

Props Report

Rank: 8Rank: 8

Post on 1-2-2012 11:04 PM |All posts
Ada perancangan untuk membeli tv LCD jenama Samsung jenis smart TV sbb skrg aku dan hubby guna Samsung Smartphone.Tapi harga tak servey lagi.Dan mana yang lagi elok antara  TV Samsung dengan Philip ye?
Reply

Props Report

Rank: 14Rank: 14Rank: 14Rank: 14

Post on 13-2-2012 11:59 PM |All posts
iols pom ade soklan..

1) ape beza LED n LCD?which 1 is better n worth to buy?
2) LED/LCD tv - samsung, sony, toshiba...which 1 yg paling bagos?

mohon pencerahan...iols dlm perancangan n telah mendapat offer utk beli tv neh..but need u guys nya review dulu..kalo tny kat kedai, masing2 akan ckp yg theyols tu lah yg paling bagos
No Strings Attached
Reply

Props Report

Rank: 7Rank: 7Rank: 7

Post on 18-2-2012 02:44 AM |All posts
Post Last Edit by FraidyCat at 18-2-2012 02:47
iols pom ade soklan..

1) ape beza LED n LCD?which 1 is better n worth to buy?
2) LED/LCD tv - samsung, sony, toshiba...which 1 yg paling bagos?

mohon pencerahan...iols dlm perancangan n telah mendapat offer utk beli tv neh..but need u guys nya review dulu..kalo tny kat kedai, masing2 akan ckp yg theyols tu lah yg paling bagos
ShaCroft Post at 13-2-2012 23:59


aku nih pun tak pandai sangat lah tapi dalam beberapa minggu ni aku dok research pasal benda nih. ada la ilmu sikit. cuba jawab la sikit.

1) TV LCD teknologi lama sikit pakai LCD, teknologi latest LED tapi LED ini tak fully LED. TV LED ni tetap pakai LCD cuma dia guna LED kat certain part dalam TV tu saja. kalau dia pakai LED kat bahagian belakang skrin ni panggil local dimming. kalau dia pakai LED kat keliling skrin bahagian tepi di panggil edge lit. worth to buy ambil teknologi latest la LED.

2)yang ini ada banyak perbezaan pendapat tapi ada 3 nama yang stand out iaitu Samsung, LG dan Sharp. Kalau pilih mana-mana antara 3 jenama ini biasanya sudah buat pilihan yang baik.

p/s : biasanya Sony ni overprice, mahal sebab nama brand yang gah. elakkan kalau nak jimat. Sony kat pejabat aku pun takleh play banyak format melalui USB. kalau Toshiba boleh play banyak format thru USB port.
1

View rating log

would you like some aloe vera? you just got BURNED.
Reply

Props Report

Rank: 8Rank: 8

Post on 9-3-2012 03:47 PM |All posts
Aku dah beli LED 3D smart tv Samsung.Semalam tv tu baru sampai.Sebelum ambil keputusan nak beli aku round2 dulu buat perbandingan harga antara satu kedai dan kedai yang lain.Lepas tu antara jenama.Aku memang cari jenama Samsung sbb aku pakai smartphone SGS2.

  Masa aku gi servey kat Court sales asst dia cadangkan aku ambil Sony.Sony yang dicadangkan tu cuma TV LED tak der 3D.Harga dalam RM2999 kalau tak silap.Pastu dia memang puji TV Sony berbanding samsung.Tapi akhirnya aku beli TV LED 3D Samsung Smart TV model D6600 40 inci.
Reply

Props Report

Rank: 24Rank: 24Rank: 24Rank: 24Rank: 24Rank: 24

Super Moderator

Post on 10-3-2012 07:02 PM |All posts
Aku dah beli LED 3D smart tv Samsung.Semalam tv tu baru sampai.Sebelum ambil keputusan nak beli aku  ...
zuraida8177 Post at 9-3-2012 03:47 PM


pilihan yg bijak sbb pilih Samsung....BTW beza harga dengan zony spec yg sama tu berapa banyak??
Reply

Props Report

Rank: 8Rank: 8

Post on 10-3-2012 10:38 PM |All posts
Reply 8# medangmru


      Sony harganya rm3999.tp kt Seng Heng klu membebr dpt diskaun dlm rm800 lebih.so xban  yak beza harga dgn samsung sbb tv yg aku beli m4599.utk member dpt diskaun rm1850 .
      klu kt court jual model basic samsung smart tv 3d led je dah rm4 k lebih tak diskaun.tp dpt phone galaxy ace,cermin mata 2dan dogle sbb model basic xda build in wifi.yg aku beli ada build in wifi.
     klu beli tv sony design dia xcantik.yg samsung nipis dan cantik.
Reply

Props Report

Rank: 5Rank: 5

Post on 21-3-2012 04:52 PM |All posts
LED sebab dia nipis
Reply

Props Report

Rank: 3Rank: 3

Post on 28-5-2012 12:56 PM |All posts
Ada TV LCD tapi guna LED backlight....

Macam Sharp Aquos 40 inch. Code model dia LCD tapi nipis...

Aku pernah tengok Sharp, Samsung ngan LG diletak sebelah menyebelah. Gambar Sharp Aquous yang paling cantik.
Reply

Props Report

Rank: 4

Post on 29-5-2012 07:08 PM |All posts
sony ok aper
Reply

Props Report

Rank: 9Rank: 9Rank: 9

Post on 30-5-2012 07:07 PM |All posts
toshiba led ok ke 32" = rm999
wcr dot tm dot net dot my
Reply

Props Report

Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13

Post on 8-6-2012 03:19 PM |All posts
nak beli gak la TV LED 3D Samsung Smart TV model D6600 40 inci. berapa harga ya
kau...
kau selalu tetap tinggal dihatiku...
Reply

Props Report

Rank: 3Rank: 3

Post on 11-7-2012 09:46 AM |All posts
aku punya panasonic plasma full HD.  Tengok movie donlod 720p atau 1080p...bulu roma pun boleh nampak beb
Reply

Props Report

Rank: 12Rank: 12Rank: 12

Post on 11-7-2012 03:58 PM |All posts
aku pakai Samsung gak... 40"
so far so good.. takde lah plak ape2 masalah
design dier nampak kemas & ekceli lagi nipis dari Sharp
Sharp tu ader lah pics dier cantik sikit sebab dier ader 4 jenis kaler ker ape tu kot
tapi tak lah ketara sangat & yang aku beli nie aku rase sangat puas hati mengikut standard aku lah
mencari redha Ilahi, kerana di hujung kehidupan itu Ku kan bertemu denganNya
Reply

Props Report

Rank: 15Rank: 15Rank: 15Rank: 15Rank: 15

Post on 14-7-2012 03:26 PM |All posts
ade tak harga led tv yg <1k

nak letak dlm bilik je.
Geng Gagak Hitam (GGH) - 037
Reply

Props Report

Post on 8-6-2013 05:31 PM |All posts
beli LED TV lebih baik
Reply

Props Report

Rank: 24Rank: 24Rank: 24Rank: 24Rank: 24Rank: 24

Super Moderator

Post on 13-6-2013 03:59 PM |All posts
zuraida8177 posted on 1-2-2012 11:04 PM
Ada perancangan untuk membeli tv LCD jenama Samsung jenis smart TV sbb skrg aku dan hubby guna Samsu ...

Samsung...aku dah guna Philips...tak sampai setahun dah kong...walaupun jarang pakai...

TV smartphone ni masih mahal...kalau rega cam ko nak tu mebe susah skeeet la melainkan kalau yng 2nd hand...
Reply

Props Report

Rank: 24Rank: 24Rank: 24Rank: 24Rank: 24Rank: 24

Super Moderator

Post on 13-6-2013 04:01 PM |All posts
Njang posted on 11-7-2012 09:46 AM
aku punya panasonic plasma full HD.  Tengok movie donlod 720p atau 1080p...bulu roma pun boleh nampa ...

cer nengok film Bluray...perghhhhhhh....manthopppppppppp
Reply

Props Report

Rank: 24Rank: 24Rank: 24Rank: 24Rank: 24Rank: 24

Super Moderator

Post on 13-6-2013 04:02 PM |All posts
Armoury posted on 28-5-2012 12:56 PM
Ada TV LCD tapi guna LED backlight....

Macam Sharp Aquos 40 inch. Code model dia LCD tapi nipis.. ...

Sharp Aquos mmg kualiti gambar boleh sayur memana TV yg sama saiz....aku tgh aim Sharp Aquos 60' yg rega RM4999 tu.....
Reply

Props Report

Rank: 24Rank: 24Rank: 24Rank: 24Rank: 24Rank: 24

Super Moderator

Post on 13-6-2013 04:07 PM |All posts
FraidyCat posted on 18-2-2012 02:44 AM
Post Last Edit by FraidyCat at 18-2-2012 02:47

ya betul.......mmg kebanyakan tv LED yh dijual bukanlah true LED....kalau true LED mmg mahal oiii.....hanya certain TV dr jenama Samsung dan Sony kalau x silap aku yg pakai true LED....reganya pun mmg bebetui true Expensive laaa....

senang je nak bandingkan ...esp dr segi rega....TV Samsung 50"FULL HD  LED = RM2599  dengan Samsung  FULL HD 50" = RM4999...saiz sama...jenama Sama.....Spec Full HD sama...tp rega lain2...
Reply

Props Report

Rank: 8Rank: 8

Post on 14-7-2013 09:21 PM |All posts
TV LED tu tetap TV LCD.. yang bezanya adalah backlight...LCD biasa pakai CCFL...LCD LED gunakan LED sebagai backlight.... panel tvnya tetap LCD...LCD dan LCD LED sesuai untuk tontonan di tempat yang cerah....jika hanya untuk menonton bluray pada waktu malam gelap dan ada dedicated theater romm disarankan menggunakan PLASMA sebab true black. dan jugak kualiti gambar memang lcd led tak buleh nak nak menang dengan PLASMA kecuali OLED tv...sekian terima kasih..kalau beli plasma sila buat display calibration..nescaya akan bertambah cantik dan natural kualiti gambar.
KILLING PEOPLE IS EASY, BEING POLITICALLY CORRECT IS PAIN IN THE ASS
Reply

Props Report

Rank: 7Rank: 7Rank: 7

Post on 10-3-2014 04:02 PM From mobile phone |All posts
anyone ble bg review pasal smart tv..
Reply

Props Report

Super Moderator

Legends Of The Dark Knight

Rank: 24Rank: 24Rank: 24Rank: 24Rank: 24Rank: 24

Sr Super Moderator Legenderer

Post on 5-4-2014 08:26 PM |All posts

Hmmm...

cucusaddam posted on 30-5-2012 07:07 PM
toshiba led ok ke 32" = rm999



Kualiti gambar dan bunyi cukop syarat jer... Tapi not bad lah... Boleh lar...


Jizzz... Klong! Klong!

I saw the worst in the human nature. My Hands are stained with blood of death. Attack all ghosts. I'm like a soldier. Wasted minds that are all alike. I never came back from that trench. I can't be alone. I won't be alone. A schizophrenic cycle of paranoia. Trauma of war! Freedom comes with a hail of bullets. - SePuLTuRa
(C) 1997 - 2014 tangAND
Reply

Props Report

12Next
Return Post new threads
You need to login first Login | Register Facebook Login

Important Notice: The views and opinions expressed on the forum or the related pages are of the owner alone, and are not endorsed by CARI, nor is CARI responsible for them. Due to the nature of the Internet forum is in real time, CARI does not, and can not censor any submission, but asks that each user use discretion and respect for other users, and does not contribute any word that is unlawful, harmful, threatening, abusive, harassing, tortious, defamatory, vulgar, obscene, libelous, invasive of another's privacy, hateful, or racially, ethnically or otherwise objectionable. CARI reserve the right to withhold and/or remove any link that might possibly hold an individual, entity or group ridicule, potential embarrassment or potential defamation. CARI also reserves the right to accept, edit and/or remove any link that is deemed inappropriate in any way.
Hosted by

Archiver|Mobile|CARI Malay Forums

GMT+8, 2-8-2014 08:22 AM , Processed in 0.148575 second(s), 35 queries , Gzip On.

Powered by Discuz!

© 2001-2012 Comsenz Inc.

Top