CARI Malay Forums

 Forgot Pass?
 Register

Facebook Login

Login by Facebook

Forum : Gosip |  Hiburan |  Isu Semasa & Politik |  Peristiwa |  Lawak & Santai |  Sukan |  Informasi |  Kesihatan |  Soal Jawab Agama |  Negeri & Negara
Wanita & Lelaki |  Cinta & Perhubungan |  Belia & Pengetahuan |  Komputer & Internet |  Hobi |  Buku & Penulisan |  Koleksi Gambar
English Channel |  தமிழ் மக்கள் |  Jual/Beli |  Maklum Balas |  CARI Rasmi |  Cari Contest
1234567Next
Return Post new threads
Show: 38306|Reply: 157

Asal usul kemunculan Ultraman

[Copy link]

Rank: 12Rank: 12Rank: 12

Post on 22-2-2012 01:51 PM |All posts

To get Malaysia's most comprehensive information, news, life sharing here!
Register as a CARI member NOW!

Register Login or Facebook Login

Post Last Edit by bluezink at 22-2-2012 18:50




Sejarah Ultraman


Periode produksi Ultraman dibagi dua, yaitu periode Showa (sebelum tahun 1990) dan periode Heisei  (setelah tahun 1990). Pada Ultraman periode Showa, cerita antara  Ultraman satu dengan yang lain di setiap serialnya berhubungan. Mereka  diceritakan berasal dari planet  yang sama. Sedangkan sejak Periode Heisei, cerita mulai berkembang dan  lepas dari hubungan Ultraman sebelumnya. Dalam periode ini mulai  dikenalkan warna kostum biru  serta perubahan bentuk Ultraman, umumnya sampai 3 bentuk. Selain itu,  Ultraman juga berasal dari planet yang berbeda-beda, kecuali serial Ultraman Mebius  (2006) yang jalan ceritanya kembali ke periode Showa. Namun, secara  garis besar, Ultraman produksi Showa maupun Heisei memiliki persamaan  sebagai berikut:
  • Umumnya berwarna dasar dominan perak  serta corak merah. Dalam perkembangannya pada periode Heisei, Ultraman juga memiliki warna biru.
  • Memiliki sebuah color timer (life gauge/energy core)  berwarna biru berbentuk bulat di tengah dada yang akan berkedip-kedip  jika energi Ultraman telah habis. Umumnya Ultraman akan kehabisan energi  setelah lewat 3 menit bertarung. Ultraseven tidak memiliki color timer, dan bentuk di Ultra N project adalah seperti huruf V memanjang ke samping.
  • Sebagai seorang pahlawansuper, musuh Ultraman adalah monster bumi (kaijuu, sejenis Godzilla) dan makhluk luar angkasa. Monster yang kemunculannya menjadi langganan dalam serial Ultraman adalah Alien Baltan (tidak muncul dalam Ultraman Nexus). Ultraman juga mampu mengecilkan tubuhnya menjadi seukuran manusia untuk menghadapi musuh yang bukan raksasa.
  • Dapat mengeluarkan energi beam yang sangat kuat dengan  menyilangkan kedua tangannya secara tegak lurus (jurus Specium Ray),  beam ditembakkan dari lengan kiri yang vertikal. Meski memiliki banyak  jurus lain dan berbeda antara Ultraman satu dengan yang lain, gerakan  tadi selalu menjadi jurus pamungkas atau ciri khas dari setiap Ultraman.
  • Didukung oleh sebuah tim pelindung bumi yang dibentuk oleh  sekelompok manusia yang memiliki senjata dan pesawat super canggih.  Namun, biasanya teknologi ini tidak sampai mampu menghancurkan para  monster raksasa selain Ultraman yang harus mengalahkannya.
  • Memiliki host   atau menumpang dalam tubuh manusia bumi untuk dijadikan medium. Para  host ini pasti adalah seseorang yang menjadi anggota tim tempur, kecuali  Ultraman Mebius yang menyamar sebagai manusia. Khusus dalam serial Ultraman Nexus,  manusia yang ditumpangi disebut dunamist, dan manusia yang menjadi  dunamist belum tentu orang dari tim tempur. Host berubah menjadi  Ultraman dengan menggunakan sebuah benda yang menyinari tubuhnya dengan  cara diacukan ke atas. Ultrazeven berubah dengan menggunakan sejenis  kacamata, dan Ultraman Jack berubah tanpa alat.
cont...
1

View rating log

    
Reply

Props Report

Rank: 12Rank: 12Rank: 12

Post on 22-2-2012 01:54 PM |All posts
Post Last Edit by bluezink at 29-2-2012 02:54


Asal UltramanGugusan nebula M78Disebut juga Tanah Cahaya, adalah asal para Ultraman periode Showa, kira-kira berjarak 3 juta tahun cahaya dengan bumi. Dikisahkan, planet ini dulunya dihuni oleh makhluk sejenis manusia. Dua ratus ribu tahun yang lampau, sebuah nebula  dalam jajaran tata surya planet ini meledak, dan bintang Ultra berada  di ambang kehancuran abadi. Untungnya, seseorang yang disebut sebagai  Ultra Elder membuat sebuah matahari yang bernama Plasma Spark dan  mengembalikn kedamaian di Planet Ultra. Tetapi, Plasma Spark memancarkan  radiasi bernama Differation Ray yang mempunyai efek yang amat besar  bagi penghuni Tanah Cahaya. Mereka berevolusi menjadi raksasa yang  mempunyai kekuatan khusus. Merekalah yang kemudian dikenal sebagai  Ultraman.
Kira-kira 30 ribu tahun yang lalu, pasukan monster dari Bangsa Empera  menyerang Planet Ultra, tetapi para Ultraman berhasil memenangi  perang tersebut. Sejak saat itulah, dibentuk Space Garrison atau Pasukan  Pelindung Galaksi. Para Ultraman bersumpah akan melindungi alam semesta  dengan kekuatan mereka. Pemimpin pasukan adalah Ultra Father yang menikah dengan Ultra Mother. Ultraman Taro adalah anak mereka. Pastinya semua Ultraman Periode Showa adalah anggota Space Garrison. Komandan tempurnya adalah Ultraman Zoffy yang merupakan cucu dari Ultraman King. Tokoh-tokoh seperti Ultraman, Ultra Seven, Ultraman Jack, dan Ultraman Ace adalah adik dari Ultraman Zoffy.
Zodiac Leo, L77L77 adalah sebuah planet yang damai, mirip dengan bumi dan terletak di rasi bintang  Leo. Namun, L77 diserang oleh bangsa Magma dengan monster kembar  bernama Red Gillas dan Black Gillas. Planet L77 dan seluruh penghuninya  musnah dalam serangan. Namun, Ultraman Leo dan adik kembarnya, Ultraman Astra berhasil meloloskan diri. Saat Astra tertangkap Bangsa Magma, Leo terdampar di bumi. Astra akhirnya diselamatkan oleh Ultraman King dan dipertemukan dengan Leo. Mereka berdua kemudian diangkat sebagai anak oleh Ultra Father dan Ultra Mother.
U 40U40 berjarak 2 juta tahun cahaya dari bumi. Planet ini mirip bumi yang memiliki banyak air. Dunia permukaannya mirip dengan kebudayaan Romawi Kuno,  sedangkan di bawah tanah, ada sekitar 9000 kota berteknologi canggih.  Para manusia cinta damai yang menghuni U40 menciptakan Ultra Mind,  sebuah hasil penemuan yang mereka sebut sebagai asal muasal kehidopan.  Tenaga dari Ultra Mind ini menyebabkan perubahan molekul di tubuh mereka  dan mengubah mereka menjadi Ultra Humanoid. Tujuh dari Ultra Humanoid  ini dapat berubah menjadi raksasa, salah satunya adalah Ultraman Jonias.
Nebula Z 45Asal Ultraman Zearth, berjarak 2.999.000 tahun cahaya dari bumi. Nama lainnya adalah The Land of Pikari, artinya Negeri Sekejap Cahaya.
BumiPeriode Heisei memulai mengubah pakem cerita dengan serial Ultraman Tiga (1996) yang dikisahkan berasal dari bumi.  Dalam serial ini, pada zaman dahulu sebelum umat manusia mendominasi  bumi seperti sekarang, para Ultraman menempati bumi namun kehidupan  mereka punah karena ada Ultraman jahat di antara mereka.  Ultraman-Ultraman masa lalu ini pun berubah menjadi batu. Serial Ultraman Dyna (1997) adalah sekuel langsung dari Ultraman Tiga. Serial Ultraman Gaia (1998), meski keseluruhan ceritanya lepas dari Tiga dan Dyna, juga dikisahkan berasal dari bumi.
M7.8Asal Ultraman Kids, berada di sebelah M78 dan merupakan planet yang bersinar merah jambu.
FelisPlanet asal Ultraman Nyan.
Nama-nama UltramanSerial televisionBerikut adalah nama para Ultraman yang memiliki serial television berikut karakteristik serta masa tayang.
Periode ShowaNama host: Shin Hayata (dilakonkan oleh Susumu Kurobe)Nama tim tempur: Science Special InvestigationJumlah episode: 39Masa tayang: 17 Julai 1966-9 April 1967Nama host: Dan Moroboshi (dilakonkan oleh Koji Moritsugu)Nama tim tempur: the Ultra GarrisonJumlah episode: 49Masa tayang: 1 Oktober 1967-8 September 1968Nama host: Hideki Goh (dilakonkann oleh Jiro Dan)Nama tim tempur: MAT (Monster Attack Team)Jumlah episode: 38Masa tayang: 2 April 1971-31 Mar 1972Nama host: Seiji Hokuto dan Yuko Minami, 2 orang berubah menjadi  satu :Ultraman. Setelah kepergian Minami, Hokuto berubah seorang diri  (diperankan oleh Keiji Takamine dan Mitsuko Hoshi)Nama tim tempur: TAC (Terrible Monster Attacking Crew)Jumlah episode: 52Masa tayang: 7 April 1972-30 Mar 1973Nama host: Kotaro Higashi (dilakonkan oleh Saburo Shinoda)Nama tim tempur: ZAT (Zariba of All Territory)Jumlah episode: 53Masa tayang: 6 April 1973-5 April 1974Nama host: Gen Ohtori (dilakonkan oleh Ryou Manatsu)Nama tim tempur: MACJumlah episode: 51Masa tayang: 12 April 1974-28 Mar 1975Nama host: Takeshi Yamato (dilakonkan oleh Hatsunori Hasegawa)Nama tim tempur: UGMJumlah episode: 50Masa tayang: 2 April 1980-25 Mar 1981
    
Reply

Props Report

Rank: 12Rank: 12Rank: 12

Post on 22-2-2012 01:55 PM |All posts
Post Last Edit by bluezink at 26-2-2012 22:54

Periode Heisei

    Ultraman Tiga

    Nama host: Daigo Madoka (dilakonkan oleh Hiroshi Nagano (anggota V6)
    Nama tim tempur: GUTS (Global Unlimited Task Squad)
    Jumlah episode: 52
    Masa tayang: 7 September 1996-30 Aug 1997

    Ultraman Dyna

    Nama host: Shin Asuka (diperankan oleh Takeshi Tsuruno)
    Nama tim tempur: Super GUTS
    Jumlah episode: 51
    Masa tayang: 6 September 1997-29 Aug 1998

    Ultraman Gaia

    Nama host: Gamu Takayama (dilakonkan oleh Yoshioka Takeshi)
    Nama tim tempur: XIG (The eXpanded Interceptive Guardians)
    Jumlah episode: 51
    Masa tayang: 5 September 1998-28 Aug 1999

    Ultraman Cosmos

    Nama host: Haruno Musashi (dilakonkan oleh Taiyou Sugiura)
    Nama tim tempur: EYES
    Jumlah episode: 65
    Masa tayang: 7 Julai 2001-28 September 2002

    Ultraman Nexus

    Nama host: bergantian mulai dari Himeya Jun sebagai host pertama, selanjutnya Ren Senjyu, kemudian Nagi Saijyo, dan terakhir Kazuki Komon (berturut-turut diperankan oleh Yusuke Kirishima, Masato Uchiyama, Yasue Sato, dan Takuji Kawakubo).
    Nama tim tempur: Night Rider
    Jumlah episode: 37
    Masa tayang: 2 Oktober 2004-25 Jun 2005

    Ultraman Max

    Nama host: Souma Kaito (diperankan oleh Shouta Aoyama)
    Nama tim tempur: DASH (Defense Action Squad Heroes)
    Jumlah episode: 40
    Masa tayang: 2 Juli 2005-1 Mar 2006

    Ultraman Mebius

    Nama host: Tidak ada. Mebius menyamar menjadi manusia dengan identiti Mirai Hibino(diperankan oleh Shunji Igarashi)
    Nama tim tempur: GUYS (Guard of Utility Situation)
    Jumlah episode: 50
    Masa tayang: 8 April 2006-Mar 2007

    Ultraseven X

    Nama host: Jin (diperankan oleh Eriku Yoza)
    Nama tim tempur: DEUS
    Jumlah episode: 12
    Masa tayang: 5 Oktober-21 Desember 2007

Anime
Ultraman juga diproduksi dalam format serial anime di televisi:

    Ultraman Jonias (1979C1980)
    Ultraman Kids (4 April 1979-26 Mar 1980)
    Ultraman Nyan: Extraordinary Cat who Descended from the Starry Sky (1997-1998)

Film layar lebar

    Ultraman Zoffy (1984)
    Ultraman Zearth, 2 buah film layar lebar

    Nama host: Katsuto Asashi (diperankan oleh
    Nama tim tempur: MYDO
    Mulai diputar: 9 Mar 1996, dan 12 April 1997

    Ultraman The Next

    Nama host: Shunichi Maki (diperankan oleh Tetsuya Bessho)
    Nama tim tempur: Tidak ada, dikisahkan belum dibentuk.
    Mulai diputar: 18 Desember 2004

Ultraman lain
Ultraman juga ada yang tidak dibuatkan serial tersendiri tapi muncul sebagai  pembantu dalam serial Ultraman yang lain, seperti:

    Ultra Father, Ultra Mother, Ultraman King, Astra, dan Zoffy. Mereka muncul dalam serial Ultraman Periode Showa dan Ultraman Mebius
    Ultraman Agul, muncul dalam serial Ultraman Gaia
    Ultraman Justice, muncul dalam Ultraman Cosmos
    Ultraman Noa & Zero, muncul dalam Ultraman Nexus
    Ultraman Xenon, muncul dalam Ultraman Max
    Ultraman Hikari, muncul dalam Ultraman Mebius
    Ultra Seven 21,muncul dalam Ultraman Neos

Ultraman luar Jepon
Ultraman begitu populer di luar Jepon hingga dibuatkan Ultraman versi Barat di A S dan Australia.

    Ultraman USA, serial kartun produksi Amerika Serikat (1987)
    Ultraman Great, Australia

    Nama host: Jack Shindo (diperankan oleh Dore Krause)
    Nama tim tempur: UMA (Universal Multipurpose Agency)
    Jumlah episode: 13
    Masa tayang: 4 Januari-28 Mar 1992

    Ultraman Powered, Amerika Serikat

    Nama host: Kenichi Kai (diperankan oleh Kane Kosugi)
    Nama tim tempur: WINR (Worldwide Investigation Network Response)
    Jumlah episode: 13
    Masa tayang: 8 April-1 Julai 1995


sos:THE ULTRA-FAMILY WHO'S WHO
    
Reply

Props Report

Rank: 8Rank: 8

Post on 22-2-2012 02:27 PM |All posts
ultraman ni dari zaman aku kecik..sampailah dah ada anak 3...anak aku pulak skang mewarisi kegilaan aku terhadap ultraman..

hehehhe giler legend ultraman ni
fb- herbalife johor bahru
Reply

Props Report

Rank: 7Rank: 7Rank: 7

Post on 22-2-2012 02:30 PM |All posts
Skg nipun Ultraman ade agi ye.. Masih lagik ramai yg minat..
Reply

Props Report

Rank: 3Rank: 3

Post on 22-2-2012 02:40 PM |All posts
anak2 akak suka giler... akak x caya jer citer ni akak ikut dolu2....
Reply

Props Report

Rank: 22Rank: 22Rank: 22Rank: 22Rank: 22Rank: 22

Moderator

Post on 22-2-2012 03:00 PM |All posts
ultraman nexus = ultraman the next 2004..

list movie tu lama sangat x hapdet... last movie yg aku tgk.. "ultraman zero -revenge of belial".. rasanya br2 ni ada kot masuk tibi.. muvi prequel utk siri tv ultraman zero..

haish.. bila la plak nak dpt tgk ultraman saga.................
KIVA...wake_up!
Reply

Props Report

Rank: 7Rank: 7Rank: 7

Post on 22-2-2012 03:05 PM |All posts
bagi aku ultraman ni tak lah misteri sangat. yg menjadi persoalannya mengapa perlu ultraman membesarkan dirinya berkali ganda sampai nampak bangunan kecik aje. nampak sangat ultraman tak kuat, apsal ultraman kecil tak boleh lawan raksasa besar.
Reply

Props Report

Rank: 9Rank: 9Rank: 9

Post on 22-2-2012 04:36 PM |All posts
anak buah aku dok lyn otromen ni smpai suh aku rewind cd otromen dorg berulang kali..ari tu lg bes..minx kat aku patung otromen sebesar otromen yg real..penin otak aku dok lyn..
mama n kiko luv papa so much..
   ^^
(>_<)
(^^)_
Reply

Props Report

Rank: 9Rank: 9Rank: 9

Post on 22-2-2012 05:14 PM |All posts
time kecik2 dlu,bile tgk otromen dh lemah takleh nk fight raksase lg,punye la ku terloncat2 n jerit2 happy bile tengok family members otromen trun tolong lawan raksase tuh.. Puas hati giler time tuh..
Reply

Props Report

Rank: 11Rank: 11Rank: 11Rank: 11

Post on 22-2-2012 05:29 PM |All posts
Periode Heisei

    Ultraman Tiga

    Nama host: Daigo Madoka (dilakonkan oleh Hiroshi Nagano ( ...
bluezink Post at 22-2-2012 01:55 PM



    Ai ader anak buah - gegirl... umo 1 thn 2 bulan...   Ai jugak ader adik laki bongsu. Umo 25 tahun.
Minggu lpas adik ai belikan anak buah ai ( + anak buah dia jugak arr..) patung mainan ultraman. Sbelum ni teman main si Gegirl patung si Mr Bean.. now dia dh gian nak main patung ultraman lbih2 lagi bila lampu kat dada ultraman tu bertukar kaler dan memekak bunyi siren smpai adik ai kena baling dgn sudip by my bonda gara2 semak dgr siren tu bunyi 24 jam!

Motif ai citer suma nie???? = Sajer nak share khebatan ultraman nie.. sambil2 tu blh gak tambah tacang!!!
Reply

Props Report

Rank: 8Rank: 8

Post on 22-2-2012 06:59 PM |All posts
ultraman = pakwe lama zaman kanak2 riang



huhu
aku yang kaki donlod.....
Reply

Props Report

Rank: 4

Post on 22-2-2012 07:35 PM |All posts
jaman ujung2 90'an ade citer katun ultraman mase dia kecik,ultraman ni pergi mengembara sebab nak pulihkan kawan dia kalo xsilap. musuh2 dia yg dlm filem/drama mase dia da beso tu dulu geng2 yg dia jumpe mase dlm adventure tu. ape ek tajuk citer tu nak crk la
Kurtzuandy
Reply

Props Report

Superior

EVO7 Limited Edition

Rank: 17Rank: 17Rank: 17Rank: 17Rank: 17

Post on 22-2-2012 08:05 PM |All posts
Post Last Edit by HangPC2 at 23-2-2012 23:41

boleh cerita Sejarah  Syarikat Tsuburaya (Jepun) dengan Chaiyo Production (Thailand) sebab dulu syarikat ini pernah berkerjasama sebelum berpecah..... Thailand pun ada Versi Ultraman Sendiri....
Reply

Props Report

Rank: 22Rank: 22Rank: 22Rank: 22Rank: 22Rank: 22

Moderator

Post on 22-2-2012 11:09 PM |All posts
Reply 14# HangPC2

Court Rules against Thailands Chaiyo Productions in Ultraman Case
Author: Keith Aiken and Bob Johnson
Source: Yahoo! Japan, The Nation, Yale Global, Asahi, Asiaweek, Ushiki International Patent Office, Bangkok Post, Teleport City, 4DK, various
Special thanks to Oki Miyano, James Ballard, and John Cassidy

On June 14, Sampote Thianthong of Pro-Link, the official licensing agent for Ultraman in Thailand, announced that Thai department stores and retailers can no longer display or sell Ultraman products licensed by Chaiyo Productions Co., Ltd. The news comes in the wake of an International Property Court ruling in favor of Ultramans creators and owner, Tsuburaya Productions Co., Ltd. of Japan (TPC), and marks the latest in a string of defeats for the Thai company Chaiyo and its chairman Sompote Saengduenchai, who has long claimed exclusive worldwide rights outside of Japan to all Ultraman characters and trademarks.

Unbeknownst to many Ultraman fans around the world, for more than a decade Tsuburaya Productions and Chaiyo Productions have been waging a legal battle over the rights to several of TPCs programs and characters. The case has been heard in courtrooms in Japan, China, and Thailand, with the results determining how Ultraman and related Tsuburaya properties will be licensed, marketed, and distributed outside of Japan.


leh baca penuh pasal tu kat sini... dr awal sblm legal case tu lagi..
http://www.scifijapan.com/articles/2007/07/01/legal-victories-for-tsuburaya-productions/

dah lama dah pasal tu... aku pon dah lupa...
KIVA...wake_up!
Reply

Props Report

Moderator

Weapon X

Rank: 22Rank: 22Rank: 22Rank: 22Rank: 22Rank: 22

Moderator

Post on 23-2-2012 07:51 AM |All posts
bagi aku ultraman ni tak lah misteri sangat. yg menjadi persoalannya mengapa perlu ultraman membesar ...
gbam Post at 22-2-2012 15:05


Sebab ultraman guna pendekatan 'fight someone your own size!'
When the seagulls follow the trawler, it's because they think sardines will be thrown in to the sea.
Reply

Props Report

Rank: 10Rank: 10Rank: 10

Post on 23-2-2012 10:59 AM |All posts
Asal usul Doremon xde?
Reply

Props Report

Rank: 3Rank: 3

Post on 23-2-2012 11:33 AM |All posts
legend ultraman nie...anak buah aku smpai leh cakap jepun skit2 dah...
Reply

Props Report

Rank: 5Rank: 5

Post on 23-2-2012 11:45 AM |All posts
hebat penangan ultraman nie...hubby yg dah umur 33 thn pun masih minat ...siap layan beli dvd lagi....
Reply

Props Report

Rank: 7Rank: 7Rank: 7

Post on 23-2-2012 12:00 PM |All posts
tumpang tanya..
Ultraman prg sekolah mana dulu???

Reply

Props Report

Rank: 15Rank: 15Rank: 15Rank: 15Rank: 15

Post on 23-2-2012 12:00 PM |All posts
Aku tetap setia bersama masked rider dan kamen rider... hehehehe...
  It's just a matter of time!!!
Reply

Props Report

Rank: 5Rank: 5

Post on 23-2-2012 12:19 PM |All posts
ade gak ultraman and kamen rider bergabung dlm satu movie.raksaksa diorg pun ade yg power x ingat..
Reply

Props Report

Rank: 9Rank: 9Rank: 9

Post on 23-2-2012 12:51 PM |All posts
me start ultraman hideki goh tu la... me suka sgt.. lagu pembuka citer ni kan...
Love for All Hatred for None
Reply

Props Report

Rank: 3Rank: 3

Post on 23-2-2012 01:12 PM |All posts
HAYATA become ultraman!!!!!!!!!
Reply

Props Report

Rank: 7Rank: 7Rank: 7

Post on 23-2-2012 01:17 PM |All posts
terbaik la...zaman aku blum start skolah lagi dah ade citer ni...mule nye kalau aku x silap ultraman taro...lps tu bile dah start skolah....lyn lak ultraman ace....tapi ultraman ace ni la yg paling aku minat...x tau nape.....
Reply

Props Report

1234567Next
Return Post new threads
You need to login first Login | Register Facebook Login

Important Notice: The views and opinions expressed on the forum or the related pages are of the owner alone, and are not endorsed by CARI, nor is CARI responsible for them. Due to the nature of the Internet forum is in real time, CARI does not, and can not censor any submission, but asks that each user use discretion and respect for other users, and does not contribute any word that is unlawful, harmful, threatening, abusive, harassing, tortious, defamatory, vulgar, obscene, libelous, invasive of another's privacy, hateful, or racially, ethnically or otherwise objectionable. CARI reserve the right to withhold and/or remove any link that might possibly hold an individual, entity or group ridicule, potential embarrassment or potential defamation. CARI also reserves the right to accept, edit and/or remove any link that is deemed inappropriate in any way.
Hosted by

Archiver|Mobile|CARI Malay Forums

GMT+8, 21-12-2014 01:56 AM , Processed in 0.155208 second(s), 39 queries , Gzip On.

Powered by Discuz!

© 2001-2012 Comsenz Inc.

Top