CARI Infonet

Title: Asal usul kemunculan Ultraman [Print this page]

Author: bluezink    Time: 22-2-2012 01:51 PM
Title: Asal usul kemunculan Ultraman
Post Last Edit by bluezink at 22-2-2012 18:50




Sejarah Ultraman


Periode produksi Ultraman dibagi dua, yaitu periode Showa (sebelum tahun 1990) dan periode Heisei  (setelah tahun 1990). Pada Ultraman periode Showa, cerita antara  Ultraman satu dengan yang lain di setiap serialnya berhubungan. Mereka  diceritakan berasal dari planet  yang sama. Sedangkan sejak Periode Heisei, cerita mulai berkembang dan  lepas dari hubungan Ultraman sebelumnya. Dalam periode ini mulai  dikenalkan warna kostum biru  serta perubahan bentuk Ultraman, umumnya sampai 3 bentuk. Selain itu,  Ultraman juga berasal dari planet yang berbeda-beda, kecuali serial Ultraman Mebius  (2006) yang jalan ceritanya kembali ke periode Showa. Namun, secara  garis besar, Ultraman produksi Showa maupun Heisei memiliki persamaan  sebagai berikut:
cont...
Author: bluezink    Time: 22-2-2012 01:54 PM
Post Last Edit by bluezink at 29-2-2012 02:54


Asal UltramanGugusan nebula M78Disebut juga Tanah Cahaya, adalah asal para Ultraman periode Showa, kira-kira berjarak 3 juta tahun cahaya dengan bumi. Dikisahkan, planet ini dulunya dihuni oleh makhluk sejenis manusia. Dua ratus ribu tahun yang lampau, sebuah nebula  dalam jajaran tata surya planet ini meledak, dan bintang Ultra berada  di ambang kehancuran abadi. Untungnya, seseorang yang disebut sebagai  Ultra Elder membuat sebuah matahari yang bernama Plasma Spark dan  mengembalikn kedamaian di Planet Ultra. Tetapi, Plasma Spark memancarkan  radiasi bernama Differation Ray yang mempunyai efek yang amat besar  bagi penghuni Tanah Cahaya. Mereka berevolusi menjadi raksasa yang  mempunyai kekuatan khusus. Merekalah yang kemudian dikenal sebagai  Ultraman.
Kira-kira 30 ribu tahun yang lalu, pasukan monster dari Bangsa Empera  menyerang Planet Ultra, tetapi para Ultraman berhasil memenangi  perang tersebut. Sejak saat itulah, dibentuk Space Garrison atau Pasukan  Pelindung Galaksi. Para Ultraman bersumpah akan melindungi alam semesta  dengan kekuatan mereka. Pemimpin pasukan adalah Ultra Father yang menikah dengan Ultra Mother. Ultraman Taro adalah anak mereka. Pastinya semua Ultraman Periode Showa adalah anggota Space Garrison. Komandan tempurnya adalah Ultraman Zoffy yang merupakan cucu dari Ultraman King. Tokoh-tokoh seperti Ultraman, Ultra Seven, Ultraman Jack, dan Ultraman Ace adalah adik dari Ultraman Zoffy.
Zodiac Leo, L77L77 adalah sebuah planet yang damai, mirip dengan bumi dan terletak di rasi bintang  Leo. Namun, L77 diserang oleh bangsa Magma dengan monster kembar  bernama Red Gillas dan Black Gillas. Planet L77 dan seluruh penghuninya  musnah dalam serangan. Namun, Ultraman Leo dan adik kembarnya, Ultraman Astra berhasil meloloskan diri. Saat Astra tertangkap Bangsa Magma, Leo terdampar di bumi. Astra akhirnya diselamatkan oleh Ultraman King dan dipertemukan dengan Leo. Mereka berdua kemudian diangkat sebagai anak oleh Ultra Father dan Ultra Mother.
U 40U40 berjarak 2 juta tahun cahaya dari bumi. Planet ini mirip bumi yang memiliki banyak air. Dunia permukaannya mirip dengan kebudayaan Romawi Kuno,  sedangkan di bawah tanah, ada sekitar 9000 kota berteknologi canggih.  Para manusia cinta damai yang menghuni U40 menciptakan Ultra Mind,  sebuah hasil penemuan yang mereka sebut sebagai asal muasal kehidopan.  Tenaga dari Ultra Mind ini menyebabkan perubahan molekul di tubuh mereka  dan mengubah mereka menjadi Ultra Humanoid. Tujuh dari Ultra Humanoid  ini dapat berubah menjadi raksasa, salah satunya adalah Ultraman Jonias.
Nebula Z 45Asal Ultraman Zearth, berjarak 2.999.000 tahun cahaya dari bumi. Nama lainnya adalah The Land of Pikari, artinya Negeri Sekejap Cahaya.
BumiPeriode Heisei memulai mengubah pakem cerita dengan serial Ultraman Tiga (1996) yang dikisahkan berasal dari bumi.  Dalam serial ini, pada zaman dahulu sebelum umat manusia mendominasi  bumi seperti sekarang, para Ultraman menempati bumi namun kehidupan  mereka punah karena ada Ultraman jahat di antara mereka.  Ultraman-Ultraman masa lalu ini pun berubah menjadi batu. Serial Ultraman Dyna (1997) adalah sekuel langsung dari Ultraman Tiga. Serial Ultraman Gaia (1998), meski keseluruhan ceritanya lepas dari Tiga dan Dyna, juga dikisahkan berasal dari bumi.
M7.8Asal Ultraman Kids, berada di sebelah M78 dan merupakan planet yang bersinar merah jambu.
FelisPlanet asal Ultraman Nyan.
Nama-nama UltramanSerial televisionBerikut adalah nama para Ultraman yang memiliki serial television berikut karakteristik serta masa tayang.
Periode ShowaNama host: Shin Hayata (dilakonkan oleh Susumu Kurobe)Nama tim tempur: Science Special InvestigationJumlah episode: 39Masa tayang: 17 Julai 1966-9 April 1967Nama host: Dan Moroboshi (dilakonkan oleh Koji Moritsugu)Nama tim tempur: the Ultra GarrisonJumlah episode: 49Masa tayang: 1 Oktober 1967-8 September 1968Nama host: Hideki Goh (dilakonkann oleh Jiro Dan)Nama tim tempur: MAT (Monster Attack Team)Jumlah episode: 38Masa tayang: 2 April 1971-31 Mar 1972Nama host: Seiji Hokuto dan Yuko Minami, 2 orang berubah menjadi  satu :Ultraman. Setelah kepergian Minami, Hokuto berubah seorang diri  (diperankan oleh Keiji Takamine dan Mitsuko Hoshi)Nama tim tempur: TAC (Terrible Monster Attacking Crew)Jumlah episode: 52Masa tayang: 7 April 1972-30 Mar 1973Nama host: Kotaro Higashi (dilakonkan oleh Saburo Shinoda)Nama tim tempur: ZAT (Zariba of All Territory)Jumlah episode: 53Masa tayang: 6 April 1973-5 April 1974Nama host: Gen Ohtori (dilakonkan oleh Ryou Manatsu)Nama tim tempur: MACJumlah episode: 51Masa tayang: 12 April 1974-28 Mar 1975Nama host: Takeshi Yamato (dilakonkan oleh Hatsunori Hasegawa)Nama tim tempur: UGMJumlah episode: 50Masa tayang: 2 April 1980-25 Mar 1981
Author: bluezink    Time: 22-2-2012 01:55 PM
Post Last Edit by bluezink at 26-2-2012 22:54

Periode Heisei

    Ultraman Tiga

    Nama host: Daigo Madoka (dilakonkan oleh Hiroshi Nagano (anggota V6)
    Nama tim tempur: GUTS (Global Unlimited Task Squad)
    Jumlah episode: 52
    Masa tayang: 7 September 1996-30 Aug 1997

    Ultraman Dyna

    Nama host: Shin Asuka (diperankan oleh Takeshi Tsuruno)
    Nama tim tempur: Super GUTS
    Jumlah episode: 51
    Masa tayang: 6 September 1997-29 Aug 1998

    Ultraman Gaia

    Nama host: Gamu Takayama (dilakonkan oleh Yoshioka Takeshi)
    Nama tim tempur: XIG (The eXpanded Interceptive Guardians)
    Jumlah episode: 51
    Masa tayang: 5 September 1998-28 Aug 1999

    Ultraman Cosmos

    Nama host: Haruno Musashi (dilakonkan oleh Taiyou Sugiura)
    Nama tim tempur: EYES
    Jumlah episode: 65
    Masa tayang: 7 Julai 2001-28 September 2002

    Ultraman Nexus

    Nama host: bergantian mulai dari Himeya Jun sebagai host pertama, selanjutnya Ren Senjyu, kemudian Nagi Saijyo, dan terakhir Kazuki Komon (berturut-turut diperankan oleh Yusuke Kirishima, Masato Uchiyama, Yasue Sato, dan Takuji Kawakubo).
    Nama tim tempur: Night Rider
    Jumlah episode: 37
    Masa tayang: 2 Oktober 2004-25 Jun 2005

    Ultraman Max

    Nama host: Souma Kaito (diperankan oleh Shouta Aoyama)
    Nama tim tempur: DASH (Defense Action Squad Heroes)
    Jumlah episode: 40
    Masa tayang: 2 Juli 2005-1 Mar 2006

    Ultraman Mebius

    Nama host: Tidak ada. Mebius menyamar menjadi manusia dengan identiti Mirai Hibino(diperankan oleh Shunji Igarashi)
    Nama tim tempur: GUYS (Guard of Utility Situation)
    Jumlah episode: 50
    Masa tayang: 8 April 2006-Mar 2007

    Ultraseven X

    Nama host: Jin (diperankan oleh Eriku Yoza)
    Nama tim tempur: DEUS
    Jumlah episode: 12
    Masa tayang: 5 Oktober-21 Desember 2007

Anime
Ultraman juga diproduksi dalam format serial anime di televisi:

    Ultraman Jonias (1979¨C1980)
    Ultraman Kids (4 April 1979-26 Mar 1980)
    Ultraman Nyan: Extraordinary Cat who Descended from the Starry Sky (1997-1998)

Film layar lebar

    Ultraman Zoffy (1984)
    Ultraman Zearth, 2 buah film layar lebar

    Nama host: Katsuto Asashi (diperankan oleh
    Nama tim tempur: MYDO
    Mulai diputar: 9 Mar 1996, dan 12 April 1997

    Ultraman ¡°The Next¡±

    Nama host: Shunichi Maki (diperankan oleh Tetsuya Bessho)
    Nama tim tempur: Tidak ada, dikisahkan belum dibentuk.
    Mulai diputar: 18 Desember 2004

Ultraman lain
Ultraman juga ada yang tidak dibuatkan serial tersendiri tapi muncul sebagai  pembantu dalam serial Ultraman yang lain, seperti:

    Ultra Father, Ultra Mother, Ultraman King, Astra, dan Zoffy. Mereka muncul dalam serial Ultraman Periode Showa dan Ultraman Mebius
    Ultraman Agul, muncul dalam serial Ultraman Gaia
    Ultraman Justice, muncul dalam Ultraman Cosmos
    Ultraman Noa & Zero, muncul dalam Ultraman Nexus
    Ultraman Xenon, muncul dalam Ultraman Max
    Ultraman Hikari, muncul dalam Ultraman Mebius
    Ultra Seven 21,muncul dalam Ultraman Neos

Ultraman luar Jepon
Ultraman begitu populer di luar Jepon hingga dibuatkan Ultraman versi Barat di A S dan Australia.

    Ultraman USA, serial kartun produksi Amerika Serikat (1987)
    Ultraman Great, Australia

    Nama host: Jack Shindo (diperankan oleh Dore Krause)
    Nama tim tempur: UMA (Universal Multipurpose Agency)
    Jumlah episode: 13
    Masa tayang: 4 Januari-28 Mar 1992

    Ultraman Powered, Amerika Serikat

    Nama host: Kenichi Kai (diperankan oleh Kane Kosugi)
    Nama tim tempur: WINR (Worldwide Investigation Network Response)
    Jumlah episode: 13
    Masa tayang: 8 April-1 Julai 1995


sos:THE ULTRA-FAMILY WHO'S WHO
Author: billionman78    Time: 22-2-2012 02:27 PM
ultraman ni dari zaman aku kecik..sampailah dah ada anak 3...anak aku pulak skang mewarisi kegilaan aku terhadap ultraman..

hehehhe giler legend ultraman ni
Author: Zaizenki    Time: 22-2-2012 02:30 PM
Skg nipun Ultraman ade agi ye.. Masih lagik ramai yg minat..
Author: mamalubaid    Time: 22-2-2012 02:40 PM
anak2 akak suka giler... akak x caya jer citer ni akak ikut dolu2....
Author: halimi78    Time: 22-2-2012 03:00 PM
ultraman nexus = ultraman the next 2004..

list movie tu lama sangat x hapdet... last movie yg aku tgk.. "ultraman zero -revenge of belial".. rasanya br2 ni ada kot masuk tibi.. muvi prequel utk siri tv ultraman zero..

haish.. bila la plak nak dpt tgk ultraman saga.................
Author: gbam    Time: 22-2-2012 03:05 PM
bagi aku ultraman ni tak lah misteri sangat. yg menjadi persoalannya mengapa perlu ultraman membesarkan dirinya berkali ganda sampai nampak bangunan kecik aje. nampak sangat ultraman tak kuat, apsal ultraman kecil tak boleh lawan raksasa besar.
Author: toet2meoww    Time: 22-2-2012 04:36 PM
anak buah aku dok lyn otromen ni smpai suh aku rewind cd otromen dorg berulang kali..ari tu lg bes..minx kat aku patung otromen sebesar otromen yg real..penin otak aku dok lyn..
Author: DayangKirana    Time: 22-2-2012 05:14 PM
time kecik2 dlu,bile tgk otromen dh lemah takleh nk fight raksase lg,punye la ku terloncat2 n jerit2 happy bile tengok family members otromen trun tolong lawan raksase tuh.. Puas hati giler time tuh..
Author: maharani_gebu    Time: 22-2-2012 05:29 PM
Periode Heisei

    Ultraman Tiga

    Nama host: Daigo Madoka (dilakonkan oleh Hiroshi Nagano ( ...
bluezink Post at 22-2-2012 01:55 PM



    Ai ader anak buah - gegirl... umo 1 thn 2 bulan...   Ai jugak ader adik laki bongsu. Umo 25 tahun.
Minggu lpas adik ai belikan anak buah ai ( + anak buah dia jugak arr..) patung mainan ultraman. Sbelum ni teman main si Gegirl patung si Mr Bean.. now dia dh gian nak main patung ultraman lbih2 lagi bila lampu kat dada ultraman tu bertukar kaler dan memekak bunyi siren smpai adik ai kena baling dgn sudip by my bonda gara2 semak dgr siren tu bunyi 24 jam!

Motif ai citer suma nie???? = Sajer nak share khebatan ultraman nie.. sambil2 tu blh gak tambah tacang!!!
Author: Weller    Time: 22-2-2012 06:59 PM
ultraman = pakwe lama zaman kanak2 riang



huhu
Author: kurtzuandy    Time: 22-2-2012 07:35 PM
jaman ujung2 90'an ade citer katun ultraman mase dia kecik,ultraman ni pergi mengembara sebab nak pulihkan kawan dia kalo xsilap. musuh2 dia yg dlm filem/drama mase dia da beso tu dulu geng2 yg dia jumpe mase dlm adventure tu. ape ek tajuk citer tu nak crk la
Author: HangPC2    Time: 22-2-2012 08:05 PM
Post Last Edit by HangPC2 at 23-2-2012 23:41

boleh cerita Sejarah  Syarikat Tsuburaya (Jepun) dengan Chaiyo Production (Thailand) sebab dulu syarikat ini pernah berkerjasama sebelum berpecah..... Thailand pun ada Versi Ultraman Sendiri....
Author: halimi78    Time: 22-2-2012 11:09 PM
Reply 14# HangPC2

Court Rules against Thailand¡¯s Chaiyo Productions in Ultraman Case
Author: Keith Aiken and Bob Johnson
Source: Yahoo! Japan, The Nation, Yale Global, Asahi, Asiaweek, Ushiki International Patent Office, Bangkok Post, Teleport City, 4DK, various
Special thanks to Oki Miyano, James Ballard, and John Cassidy

On June 14, Sampote Thianthong of Pro-Link, the official licensing agent for Ultraman in Thailand, announced that Thai department stores and retailers can no longer display or sell Ultraman products licensed by Chaiyo Productions Co., Ltd. The news comes in the wake of an International Property Court ruling in favor of Ultraman¡¯s creators and owner, Tsuburaya Productions Co., Ltd. of Japan (TPC), and marks the latest in a string of defeats for the Thai company Chaiyo and its chairman Sompote Saengduenchai, who has long claimed exclusive worldwide rights outside of Japan to all Ultraman characters and trademarks.

Unbeknownst to many Ultraman fans around the world, for more than a decade Tsuburaya Productions and Chaiyo Productions have been waging a legal battle over the rights to several of TPC¡¯s programs and characters. The case has been heard in courtrooms in Japan, China, and Thailand, with the results determining how Ultraman and related Tsuburaya properties will be licensed, marketed, and distributed outside of Japan.


leh baca penuh pasal tu kat sini... dr awal sblm legal case tu lagi..
http://www.scifijapan.com/articles/2007/07/01/legal-victories-for-tsuburaya-productions/

dah lama dah pasal tu... aku pon dah lupa...
Author: alphawolf    Time: 23-2-2012 07:51 AM
bagi aku ultraman ni tak lah misteri sangat. yg menjadi persoalannya mengapa perlu ultraman membesar ...
gbam Post at 22-2-2012 15:05


Sebab ultraman guna pendekatan 'fight someone your own size!'
Author: second_link    Time: 23-2-2012 10:59 AM
Asal usul Doremon xde?
Author: nofturner    Time: 23-2-2012 11:33 AM
legend ultraman nie...anak buah aku smpai leh cakap jepun skit2 dah...
Author: wanty    Time: 23-2-2012 11:45 AM
hebat penangan ultraman nie...hubby yg dah umur 33 thn pun masih minat ...siap layan beli dvd lagi....
Author: kertasputih    Time: 23-2-2012 12:00 PM
tumpang tanya..
Ultraman prg sekolah mana dulu???


Author: budakgraphic    Time: 23-2-2012 12:00 PM
Aku tetap setia bersama masked rider dan kamen rider... hehehehe...
Author: coolie83    Time: 23-2-2012 12:19 PM
ade gak ultraman and kamen rider bergabung dlm satu movie.raksaksa diorg pun ade yg power x ingat..
Author: want2bhappy    Time: 23-2-2012 12:51 PM
me start ultraman hideki goh tu la... me suka sgt.. lagu pembuka citer ni kan...
Author: lizache    Time: 23-2-2012 01:12 PM
HAYATA become ultraman!!!!!!!!!
Author: kasba    Time: 23-2-2012 01:17 PM
terbaik la...zaman aku blum start skolah lagi dah ade citer ni...mule nye kalau aku x silap ultraman taro...lps tu bile dah start skolah....lyn lak ultraman ace....tapi ultraman ace ni la yg paling aku minat...x tau nape.....
Author: maidencrewz    Time: 23-2-2012 02:03 PM
Otromen apa yg paling kuat ha? aku dulu ke main meloncat bila cite nak mula . skang ni  anak plak yg meloncat atas aku.... adeiiss
Author: tdpp2006    Time: 23-2-2012 02:06 PM
ultraman ace ni la yg paling aku minat...x tau nape.
kasba Post at 23-2-2012 13:17



    Ultraman Ace paling manja siap pangge abang  - abang dia bila terperangkap.. Seronot la dapat tengok ramai Ultraman...
Author: fifie_olin    Time: 23-2-2012 02:06 PM
anak teruna aku mmg minat gile ngan ultraman...hari2 sok bukak u-tube tgk ultraman ni bergasak dgn raksasa...pening aku tgk...

dedulu aku tgk gitu2 jek xde la panatikk pon...ngarot jek citer ni...
Author: bluezink    Time: 23-2-2012 02:27 PM
me start ultraman hideki goh tu la... me suka sgt.. lagu pembuka citer ni kan...
want2bhappy Post at 23-2-2012 12:51



    oooo!! lagukkaettekita Urutoraman ..oo! habang Goh


KIMI NIMO MIERU URUTORA NO HOSHI
TOHKU HANARETE CHIKYUH NI HITORI
KAIJUH TAIJI NI SHIMEI O KAKETE
MOERU MACHI NI ATO WAZUKA
TODOROKU SAKEBI O MIMI NI SHITE
KAETTEKITAZO KAETTEKITAZO
URUTORAMAN

JYUHJI O KUNDE NERATTA TEKI WA
HISSATSU WAZA NO OKURI MONO
DAICHI O TONDE RYUHSEI PANCHI
CHIKAKU NI TATTE URUTORA CHOPPU
KYOH'AKU KAIJUH TAOSU TAME
KAETTEKITAZO KAETTEKITAZO
URUTORAMAN

HONOH NO NAKANI KUZURERU KAIJUH
TATAKAI SUNDE ASA GA KURU
HARUKA KANATA NI KAGAYAKU HOSHI WA
ARE GA ARE GA FURUSATO DA
SEIGI TO HEIWA O MAMORU TAME
KAETTEKITAZO KAETTEKITAZO
URUTORAMAN
Author: kurga    Time: 23-2-2012 02:43 PM
aku kalau bab ultraman ni aku mesti gelak teringat zaman aku sekolah dulu... ade sorang kawan aku ni mmg dari skolah rendah smpai skolah menengah kot.. dok gila ultraman... yg paling aku tak tahan... ada satu masa tu da skolah menengah ler...

dia ni aku nak cakap iq rendah ke apa ntah laa.. tp, maybe kerana masa tu kawan yg sebaya da x layan ultraman..maka dia mencari rakan-2 kalangan budak-2 berumor dlm lingkungan 9-12 tahun untuk bersembang citer ultraman ni..so, ada lah satu hari tu, dia dtg sekolah dia citer kat kitorang yg dia da beli 1 citer ultraman baru..

so, kitorang pon layan laa dia.. tp, yg kelakor nyer.. dia kata cd tu cover ultraman..tp, citer dlm tu x da ultraman.. pastu aku tanya la citer apa... dia kata ada laki ngan pompuan bogel-2.. adehhh... aku cakap ler itu citer biru  punyer... yg kelakornyer.. da cakap camtu pon blurrr...siap cakap nak pi tukar cd... hahahah.. tapi apa yg aku tau masa tu da kuatkuasa pengharaman cd cetak rompak and lucah.. so, yg dia beli tu.. kira org kedai cover laa... sorry ter off topic...
Author: want2bhappy    Time: 23-2-2012 02:55 PM
oooo!! lagukaettekita Urutoraman ..oo! habang Goh


KIMI NIMO MIERU URUTORA NO HOSHI ...
bluezink Post at 23-2-2012 14:27


terus donlod tadi.. hideki go ni hensem kan ... cam hairi othman lak...
Author: want2bhappy    Time: 23-2-2012 03:00 PM
terus donlod tadi.. hideki go ni hensem kan ... cam hairi othman lak...
want2bhappy Post at 23-2-2012 14:55


dgr lagu ni cam nak grab gitar le pulak..
Author: norzyy    Time: 23-2-2012 03:37 PM
otoman mmg best. skang ni pun kalau anak tgk...dgn mak2 nya layan sekali.hehe
Author: Freer    Time: 23-2-2012 04:40 PM
anak buah aku kalau tengok ultraman jgn harap dapat gune TV lagi..dri pagi sampai mlm pun boleh ulang2..kalau t'tido baru lah dapat tngok tv..huhuhuhu..terpaksa bagio tengok kat pc..

sekian,
Ultraman Taro
Author: firdaruddin    Time: 23-2-2012 05:26 PM
Reply 29# bluezink


    aku layan ultraman ni start dari Ultraman Jack (tahun 1985-87 rasanya)..teringat lagi masa dia lawan dengan Zeaton(?) yang dekat stadium tu...rupa macam burung tu..dan ada sekor lagi yg follow raksasa Zeaton tu tadi.. dan sekarang aku dah 33 tahun...n anak aku menyambung legasi aku dengan Ultraman Dyna dan Tiga pulak...

siap suh ulang sampai muak2 tu aku nak layan.

p/s sorang lagi peminat ultraman yg aku rasa agak tegar berbanding aku... Mr. bzzts
Author: finn    Time: 23-2-2012 05:31 PM
penat plak nk baca....
Author: capiloton    Time: 23-2-2012 09:57 PM
Post Last Edit by capiloton at 23-2-2012 22:05

aku dulu masa kecik cukup minat tengok Ultraman Jack..
hideki goh pun macho giler, hehe..
yang buat sampai skang tak bole lupa, intro lagu dia..
sama macam gaban.. n ksatria baja hitam (masked rider)..


Author: capiloton    Time: 23-2-2012 10:01 PM
Otromen apa yg paling kuat ha? aku dulu ke main meloncat bila cite nak mula . skang ni  anak plak yg ...
maidencrewz Post at 23-2-2012 14:03


yang paling kuat mesti la otromen malaysia..


Author: HangPC2    Time: 23-2-2012 11:44 PM
Reply  HangPC2



leh baca penuh pasal tu kat sini... dr awal sblm legal case tu lagi..


da ...
halimi78 Post at 22-2-2012 23:09




jadi Chaiyo Production ada hak dekat karakter Ultraman dari Ultraman hingga Ultraman Tiga......
Author: AlienGurlz    Time: 24-2-2012 12:45 AM
Paling aku minat ialah Ultraman Tiga dengan Dyna. Siap rakam lagi dulu.. Huhu..
Tapi Tiga la yang paling best
Author: laksamanadia    Time: 24-2-2012 01:18 AM
minami hakuto.....
Author: ziee    Time: 24-2-2012 08:26 AM
anak buah aku umur 4 taun siap boleh bezakan gaya setiap ultraman nak 'fire' raksaksa..
kagum betul aku{:4_182:}

tapi x heran,sbb suami aku siap hapal lagi susur galur keluarga ultraman ni..
sape sulung,pastu sape,yg bongsu sape

aku?suke ultraman ace jer
Author: want2bhappy    Time: 24-2-2012 08:54 AM
Reply  bluezink


    aku layan ultraman ni start dari Ultraman Jack (tahun 1985-87 rasanya)..te ...
firdaruddin Post at 23-2-2012 17:26


nama laki tu hideki go.. tu maknanya.. ekau sezaman dgn den... and yes.. den tuo setahun dari ko..
Author: pirdauz    Time: 24-2-2012 08:56 AM
Post Last Edit by pirdauz at 24-2-2012 08:57

ni kene tanya mod bzzts , die peminat fanatic superman ni...  


Author: want2bhappy    Time: 24-2-2012 09:02 AM
kalau korang citer ultraman apa yg korang minat , leh agak umur korang ekekekeke.... betul tak?
Author: a'isha    Time: 24-2-2012 10:47 AM
Reply 45# want2bhappy

Haah betul tu.aku dulu minat gila dgn otromen ace
Author: want2bhappy    Time: 24-2-2012 10:48 AM
Reply  want2bhappy

Haah betul tu.aku dulu minat gila dgn otromen ace
a'isha Post at 24-2-2012 10:47


ekau ni lahir tahun 89 - 90 gitu kan...
Author: want2bhappy    Time: 24-2-2012 10:50 AM
aku dulu masa kecik cukup minat tengok Ultraman Jack..
hideki goh pun macho giler, hehe..
yang bua ...
capiloton Post at 23-2-2012 21:57


ekau ni 30 an kan.. ( motif den ni pak nujum la pulak dah... )
Author: a'isha    Time: 24-2-2012 10:55 AM
Reply 47# want2bhappy

Salah lah otromen ace taun bila dia tayang? Tu aku nk tau. Aku lahir 85
Author: want2bhappy    Time: 24-2-2012 11:06 AM
Reply  want2bhappy

Salah lah otromen ace taun bila dia tayang? Tu aku nk tau. Aku lahir 85
a'isha Post at 24-2-2012 10:55


tak igt tapi ni zaman adik2 den ni.. dialahir sekitar tahun ni la... mungkin thn 92 dia on air kut... den bila dah masuk ultraman tu siap ada hakutu minami tu.. siap ada tanduk tu sumer... den jadi dah tka minat.. den setio pado ultraman jack jer.. ekekekek
Author: bluezink    Time: 24-2-2012 11:56 AM
Title: URUTORAMAN
Post Last Edit by bluezink at 24-2-2012 18:48

URUTORAMAN mengikut urutan:
URUTORAMAN ERA SHOWA (Ultraman Classic):


Hayata (The First/Original URUTORAMAN)
Zoffy
Ultraseven
Ace
Taro
Father of Ultra
Mother of Ultra
Leo
Astra
80
Yullian
King
Jonias
Ultramans USA - Scott
                Chuck
                Beth
The Great
Powered

URUTORAMAN ERA HEISEI (URUTORAMAN Generasi Baru ):

Neos
Ultraseven 21
Zearth
Tiga
Dyna
Gaia
Agul
Cosmos
Justice
Legend (cosmos+justice)
The Next
Nexus
Noa
Max
Xenon
Mebius
Mebius Infinity
Hikari
Ultraseven X
Reimon (URUTORAMAN baru dalam Ultra Galaxy: Daikyaju Battle,)

URUTORAMAN Special (URUTORAMAN yg tiada siri tv dan lain2)

Nice(Selepas Gaia.Hanya ada siri iklan selama 1 minit setiap hari)

URUTORAMAN Boy(URUTORAMAN kanak2 dalam satu rancangan di Jepun)

Alpha(URUTORAMAN gabungan animasi 3D & betul.Mempunyai 1 episod hanya di u tube)

Android(URUTORAMAN yg dipersembahkan di- Live Stage:4D Show di Thailand.)

Elite & Milennium(URUTORAMAN ciptaan Thailand yg dipersembahkan di- Live Stage:4D Show & mempunyai siri tv)

URUTORAMAN Idemitsujin:Ultraman Hotto, Kitto, Motto (URUTORAMAN yang bersaiz seperti manusia, memakai kot,tie,berpakaian kemas dan berkepala URUTORAMAN. Mereka juga mempunyai iklan mereka tersendiri.

URUTORAMAN "Hanuman" (URUTORAMAN yg macam Dewaberuk )

Hanuman(ciptaan Thailand juga untuk Live Stage:4D Show dan muncul di dalam siri tv elite & milennium.  rupa Hanuman tak macam URUTORAMAN dan ,bewarna putih.Tapi dia pernah bertarung bersama2 ngan Ultraman Brother)






1. Ultraman
2. Zophy
3. Ultraseven
4. Ultraman Jack (referred to simply as ¡°Ultraman¡± during his show ¡°Return of Ultraman¡±, but he¡¯s not original Ultraman. Later named ¡°Ultraman Jack¡±)
5. Ultraman Ace
6. Ultra Father
7. Ultra Mother
8. Ultraman Taro
9. Ultraman Leo
2nd Row:
10. Astra
11. Ultraman King
12. Ultraman Jonias
13. Ultraman 80
14. Yullian
15. Ultraman Scott
16. Ultraman Chuck
17. Ultraman Beth
18. Ultraman Great

3rd Row:
19. Ultraman Powered
20. Ultraman Zearth
21. Ultraman Tiga

22. Ultraman Dyna
23. Ultraman Gaia
24. Ultraman Agul
25. Ultraman Nice
26. Ultraman Neos
27. Ultraseven 2-1 (pronounced ¡°Ultraseven Two-One¡±.) He¡¯s in Neos¡¯ show
4th Row
28. Ultraman Cosmos
29. Ultraman Justice
30. Ultraman Legend (a temporary merger of both ¡°Ultraman Cosmos¡± and ¡°Ultraman Justice¡±).
31. Ultraman Noa (final form of Ultraman Nexus)
32. Ultraman The Next (referred to simply as ¡°Ultraman¡± during his movie, but he¡¯s not original Ultraman.)

33. Ultraman Nexus
34. Ultraman Max
35. Ultraman Zenon (from Max¡¯s show)

not in pictured
36. Ultraman Mebius
37. Ultraman Hikari (Hikari means ¡°Light¡±; he also has an armoured form: ¡°Hunter Knight Tsurugi¡±; he¡¯s on Mebius¡¯s show).
Author: bluezink    Time: 24-2-2012 12:02 PM
Title: eiji tsuburaya (ƒÒ¹È Ó¢¶þ, Tsuburaya Eiji):URUTORAMAN's father of tokusatsu
  
   

Author: wrdzin    Time: 24-2-2012 12:04 PM
Skang ni tipula kalo sekor budak pun yg x kenal ultraman
Author: cmf_Arwen    Time: 24-2-2012 01:16 PM
minat giler dgn ultraman go tu dulu..kira hero paling hensem la pada pandangan mata ni pada masa tu.  tak pernah miss.  tapi sedey la masa last episode tu....

p/s :  anak2 aku tak kenal dan tak tau kewujudan ultraman ni kat tv...sbb sejak ultraman go dah takde aku memang dah tak layan citer ultraman nih..
Author: a'isha    Time: 24-2-2012 01:40 PM
Aku rasa bkn otromen ace je yg aku tengok mungkin ada lagi otromen jenis lain. Dah lupa la sbb masa tu kecik lg. Byk betul otromen rupanya ye
Author: firdaruddin    Time: 24-2-2012 01:42 PM
Reply 37# capiloton


    apa tajuk lagu ni ye?animetal x rockkan lagu ni lagi... lagi satu lagu yg masa babak lawan tu...
Author: a'isha    Time: 24-2-2012 01:42 PM
Reply 50# want2bhappy

Nak tgk otromen jack la plak. Tuo2 pun leh tgk otromen lg ke? Kaver line ngan anak la. Ajak tgk sekali hehe
Author: a'isha    Time: 24-2-2012 01:45 PM
Reply 52# bluezink

Kelakar tgk gamba raksakse tue
Author: firdaruddin    Time: 24-2-2012 01:45 PM
Reply 57# a'isha


    x jumpa dah dvdnya...

p/s cari dvd utk triton of the sea dgn space cop gaban kalau ada... (jangan lupa black mask rider yg 1st skali-kesatria baja hitam..)
Author: a'isha    Time: 24-2-2012 01:49 PM
Reply 59# firdaruddin

La youtube takde ke? Kesatria baja hitam hmm tak igt dah cite dia. Tp mmg penah tgk.
Author: want2bhappy    Time: 24-2-2012 02:01 PM
minat giler dgn ultraman go tu dulu..kira hero paling hensem la pada pandangan mata ni pada masa tu. ...
cmf_Arwen Post at 24-2-2012 13:16


same goes here... ari tu kan my fren anak dia masuk spital... dia kata kat katil sebelah, ada baby patah kaki dgn tangan, gara abg dia lompat atas dia .. tak igt lak tiru asik apa... antara power rangers atau ultraman... bahaya jgk kalau budak tiru ni.... huhuhu
Author: hyeed    Time: 24-2-2012 02:08 PM
last year akak aku g jepun die beli buku salasilah kuarge otromen tok anak die...
pergh da mcm btl2 ujud otromen ni dibuatnye...huhuhu...
Author: elorna    Time: 24-2-2012 02:32 PM
anak buah mek, gegel umur 4tahun menggila otroman..
smpai mek belikan patong otroman besar..
dia x penah suka barbie... camne??
Author: cmf_Arwen    Time: 24-2-2012 02:37 PM
anak buah mek, gegel umur 4tahun menggila otroman..
smpai mek belikan patong otroman besar..
dia  ...
elorna Post at 24-2-2012 14:32


mesti anak2 sedara mek tu jenis yg brutal kan...tu sbb x minat barbie...
Author: elorna    Time: 24-2-2012 02:55 PM
mesti anak2 sedara mek tu jenis yg brutal kan...tu sbb x minat barbie...
cmf_Arwen Post at 24-2-2012 14:37


xla brutel mana.. apa yg mek pasan mek rajin beli kan dres2 seksi cantik2 gitu..
tp dia selalu pakai suar jer.. pastu permainan dia semua permainan ala2 lelaki..
pastu dia suka sgt otromen..
Author: firdaruddin    Time: 24-2-2012 04:45 PM
Reply 60# a'isha


    yg utube x clear..kita cari dvd je terus.
Author: capiloton    Time: 24-2-2012 07:10 PM
ekau ni 30 an kan.. ( motif den ni pak nujum la pulak dah... )
want2bhappy Post at 24-2-2012 10:50


pak nujum memang terer..
betol tekaannya, hehe..
Author: capiloton    Time: 24-2-2012 07:14 PM
Reply  capiloton


apa tajuk lagu ni ye?animetal x rockkan lagu ni lagi... lagi satu lagu yg masa babak lawan tu...
firdaruddin Post at 24-2-2012 13:42


tajuk lagu bluezink ada kat post kat #29, siap ada lirik sekali..
memang nostalgia lagu nih, hehe..
Author: firdaruddin    Time: 24-2-2012 11:18 PM
Reply 68# capiloton
ultraman jack

    dah jumpa.tapi xleh download plak..huhuhu

Episode 01 www.filesonic.com/file/570288354/
Episode 02 www.filesonic.com/file/570285334/
Episode 03 www.filesonic.com/file/570283474/
Episode 04 www.filesonic.com/file/570285384/
Episode 05 www.filesonic.com/file/568547004/
Episode 06 www.filesonic.com/file/568547044/
Episode 07 www.filesonic.com/file/568538734/
Episode 08 www.filesonic.com/file/568534974/
Episode 09 www.filesonic.com/file/1073589071/
Episode 10 www.filesonic.com/file/568523514/
Episode 11 www.filesonic.com/file/568526494/
Episode 12 www.filesonic.com/file/568527094/
Episode 13 www.filesonic.com/file/568499384/
Episode 14 www.filesonic.com/file/1073477431/
Episode 15 www.filesonic.com/file/599042834
Episode 16 www.filesonic.com/file/568499564/
Episode 17 www.filesonic.com/file/568501284/
Episode 18 www.filesonic.com/file/568501514/
Episode 19 www.filesonic.com/file/568501644/
Episode 20 www.filesonic.com/file/568498294/
Episode 21 www.filesonic.com/file/568500804/
Episode 22 www.filesonic.com/file/1048391961
Episode 23 www.filesonic.com/file/568496271/
Episode 24 www.filesonic.com/file/568476484/
Episode 25 www.filesonic.com/file/568474414/
Episode 26 www.filesonic.com/file/568474224/
Episode 27 www.filesonic.com/file/568474084/
Episode 28 www.filesonic.com/file/568473824/
Episode 29 www.filesonic.com/file/568468864/
Episode 30 www.filesonic.com/file/570212064/
Episode 31 www.filesonic.com/file/1073700001/
Episode 32 www.filesonic.com/file/569877334/
Episode 33 www.filesonic.com/file/569971314/
Episode 34 www.filesonic.com/file/570245014/
Episode 35 www.filesonic.com/file/569669424/
Episode 36 www.filesonic.com/file/569875354/
Episode 37 www.filesonic.com/file/569879194/
Episode 38 www.filesonic.com/file/568527694/
Episode 39 www.filesonic.com/file/570138094/
Episode 40 www.filesonic.com/file/568407284/
Episode 41 www.filesonic.com/file/568407074/
Episode 42 www.filesonic.com/file/568404814/
Episode 43 www.filesonic.com/file/568388764/
Episode 44 www.filesonic.com/file/568389894/
Episode 45 www.filesonic.com/file/568389464/
Episode 46 www.filesonic.com/file/568390174/
Episode 47 www.filesonic.com/file/568389074/
Episode 48 www.filesonic.com/file/568361294/
Episode 49 www.filesonic.com/file/568360494/
Episode 50 www.filesonic.com/file/568360304/
Episode 51 www.filesonic.com/file/568355534/


kepada mod = xpe share kot...bukannye leh download...sbb bukan aku nyer file,
Author: firdaruddin    Time: 25-2-2012 12:29 AM
Reply  bluezink


   
firdaruddin Post at 23-2-2012 17:26 aku layan ultraman ni start dari Ultraman Jack (tahun 1985-87 rasanya)..teringat lagi masa dia lawan dengan Zeaton(?) yang dekat stadium tu...rupa macam burung tu..dan ada sekor lagi yg follow raksasa Zeaton tu tadi.. dan sekarang aku dah 33 tahun...n anak aku menyambung legasi aku dengan Ultraman Dyna dan Tiga pulak...

siap suh ulang sampai muak2 tu aku nak layan.

p/s sorang lagi peminat ultraman yg aku rasa agak tegar berbanding aku... Mr. bzzts



   

part ni yg aku maksudkan tu..perghh..leh ingat scene ni smpi sekarang..haahah
Author: bzzts    Time: 25-2-2012 12:43 AM
ni kene tanya mod  , die peminat fanatic superman ni...
pirdauz Post at 24-2-2012 08:56 AM



    aku lain... aku romen2 je tau... kekekeke....

http://www.youtube.com/watch?v=9YbfXPyqvDE

Author: HangPC2    Time: 25-2-2012 11:58 AM
aku lain... aku romen2 je tau... kekekeke....
bzzts Post at 25-2-2012 00:43




bzzts  lama tak nampak...........
Author: HangPC2    Time: 25-2-2012 12:04 PM
Ultraman Show Reel




Director : Panupan Sudjai

Production : Tossakun film

Actors : yodmanud.com team






http://www.youtube.com/watch?v=nEUjoYoclF0



Behind the Ultraman Show Reel





http://www.youtube.com/watch?v=FIlFl1hsQLo












Author: HangPC2    Time: 25-2-2012 12:08 PM
Ultrawomen















Sources : http://www.marsmag.net/








Author: HangPC2    Time: 25-2-2012 12:12 PM

Author: chit_ana    Time: 25-2-2012 03:52 PM
time kecik2 dulu selalu tengok.skrang anak buah suka tengok.sume baju,permainan dia sume jenis ultraman je
Author: bluezink    Time: 25-2-2012 06:28 PM
Title: The Man behind 1st Urotaraman!


Shodai Urutoraman, the first Urutoraman, Urutoraman Hayata (a reference to his host¡¯s surname)
Author: ultrakasino    Time: 26-2-2012 12:08 AM
Reply 37# capiloton

ni mesti lahir 80-an ni... layan kastria baja hitam dan gaban dan otomon gak kakakaka... siap kena halau empunya TV sebab buat bising time nonton...
Author: blinkazwa    Time: 27-2-2012 12:54 PM
Aku kenal ultraman taro jer.. Pastu baru aku tau ultraman ada adik beradik mak bapak bagai..

Gara2 nak tiru ultraman, berdiri atas kerusi, datang kakak aku, dia tolak.. Berparut pipi sampai skang sebab pipi tersagat atas karpet..

Dan disebabkan ultraman jugak, abang kakak aku panggil aku gigi ultraman buzz buzz.. gigi depan aku dua batang tak betul senget.. Sampai skang jugak diorang panggil aku gigi ultraman buzz buzz..!
Author: salimrock    Time: 27-2-2012 04:02 PM
walopun plot cerita otraman sama tiap2 minggu...cuma berlainan raksasa...peminat ultraman tetap terpesona dgn kegigihan ultraman melawan raksasa...
Author: salimrock    Time: 27-2-2012 04:13 PM
org suka otraman pasal dah dialih bahasa kot...

lg best tgk cerita alih bahasa dr tgk cerita melayu yg dah rojak melayu nye...byk pakai bahasa pasar/ bahsa jalanan cth ( apa celop toq..cm siot ) dn bhs campur2

melayu inggeris

cth ''sayang, u must make sure that the pegangan saham syarikat dpt kat kita...jgn bagi kat our competitor ''

kalo dlm cerita otromen plak..


cth
minami :hakuto..cepat..lepaskan peluru berpandu keatas raksasa XXXX itu..

hakuto :ahh.tidak..minami...pesawat saya telah terkena bedilan ekor raksasa..ahh...sy akan terhempas ni..minami cepat tolong saya...

minami: hakuto cepat bertukar kepada ultraman

hakuto: aahhh..tidak..pesawat saya akan terhempas...


pstu ada plak sore latar..cth..

ultraman telah dilemah kan oleh raksasa biru...dgn keadaan nye yg lemah..lampu merah pun menyala..ini adalah tanda ultraman sudah kehilangan tenaga...apakah yg bakal berlaku...?

he.he.tersusun je bahasa melayu dia...kan...pakai bahasa buku ...pastu budak2 pun ikut..kan bagus...

wa rasa cerita alih bahsa ni bagus utk pembelajaran bahasa melayu yg betul la..
Author: m0g    Time: 27-2-2012 06:13 PM
zaman aku dulu atromen taro yg top
Author: wan_fizah    Time: 27-2-2012 09:05 PM
kalo yg lahir 80an...skang msti bleh temankan anak2 tgok otomen...smbil wat revision citer otomen
Author: letter2    Time: 28-2-2012 03:26 AM
Title: Asal usul kemunculan Ultraman
atoman ace paling best.


(posted by mobile)
Author: lkick2113    Time: 28-2-2012 07:53 AM
Ultraman Ace.....
Author: babyhungger    Time: 28-2-2012 10:33 AM
org suka otraman pasal dah dialih bahasa kot...

lg best tgk cerita alih bahasa dr tgk cerita mela ...
salimrock Post at 27-2-2012 16:13



wakakaka..terbaek la...tringat btul time kecik2 dulu...siap baring dpan tv smpai abis citer layan otromen..tahun 79/80 pun da ada citer otromen ni..

otromen skrg nih da xbraper nk layan sgt sbb da x best da..bahasa dan alih suara dia pun da x best mcm dulu2
Author: want2bhappy    Time: 28-2-2012 11:07 AM
per kata buek poll... baru leh tau umur masing berdasarkan ultraman yg korang minat ( motif ... ekekekekek )
Author: mala0n    Time: 28-2-2012 03:06 PM
aku igt yg ultraman ada perkataan MAT kat kapal diorg. mcm nama team diorg kot.

abis kat arm rest kerusi kena cakar MAT oleh sepupu aku
Author: salimrock    Time: 28-2-2012 03:42 PM
wakakaka..terbaek la...tringat btul time kecik2 dulu...siap baring dpan tv smpai abis ...
babyhungger Post at 28-2-2012 10:33



    betul..dulu kawan2 jiran2..semua kalo main2 mesti terikut2 stail ultraman..cara cakap pun sama..

ckp stail alih bahasa...kira bahasa melayu buku la...

wa rasa cerita ultraman patut diangkat kerna memartabatkan bahasa melayu
Author: salimrock    Time: 28-2-2012 03:44 PM
aku igt yg ultraman ada perkataan MAT kat kapal diorg. mcm nama team diorg kot.

abis kat arm rest ...
mala0n Post at 28-2-2012 15:06



    zaman wa dulu ada team ultraman pakai keta alfa romeo tu..x igt ultraman apa...

apa2 pn ultaman ialah hero sepanjang zaman...ha.ha..
Author: mala0n    Time: 28-2-2012 03:47 PM
Reply 90# salimrock


    wah hero jepun naik continental car!

cara mudah utk jadi ultraman, sarung cover reket badminton kat kepala {:4_241:}
Author: HangPC2    Time: 29-2-2012 11:16 AM
aku igt yg ultraman ada perkataan MAT kat kapal diorg. mcm nama team diorg kot.

abis kat arm rest ...
mala0n Post at 28-2-2012 15:06




Nama Pesawat Jet  Pasukan MAT tak silap dalam bahasa Melayu... '' Pesawat Anak Panah ''
Author: bluezink    Time: 29-2-2012 12:04 PM
zaman wa dulu ada team ultraman pakai keta alfa romeo tu..x igt ultraman apa...

apa2 pn ...
salimrock Post at 28-2-2012 15:44



nah ne dia Alfa romeo GT dlm team DASH(Defense Action Squad Heroes) episode Urutoraman Max
Author: bluezink    Time: 29-2-2012 05:42 PM
Title: The creative force behind Urotaraman

  



Author: RED 666    Time: 2-3-2012 09:13 AM
lagu atromen kelate

http://www.youtube.com/watch?v=5df2G_hMQyA


atromen menari poco poco

http://www.youtube.com/watch?v=bYcYYBJA4ro&feature=related
Author: HangPC2    Time: 2-5-2012 07:27 PM

Author: paler kembang    Time: 3-5-2012 07:58 PM
Jepun ada Ultraman, Amerika ada superman, Malaysia ada Assman..
Author: GLoucci    Time: 4-5-2012 10:00 PM
lol..terfikir zaman kanak kanak i
Author: RED 666    Time: 5-5-2012 05:58 PM
Jepun ada Ultraman, Amerika ada superman, Malaysia ada Assman..
paler kembang Post at 3-5-2012 19:58



malaysia ada keluang man dan cicak man
Author: AuReusium    Time: 7-5-2012 12:35 AM
hideki goh ni ultraman yg mana? siapakah nama asalnya?  ni ultraman sepanyol kah?




Welcome to CARI Infonet (http://mforum.cari.com.my/) Powered by Discuz! X3.2