CariDotMy

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

View: 124106|Reply: 10

Cara Kekalkan Kulit Popia Goreng rangup

[Copy link]
Post time 3-3-2012 11:43 PM | Show all posts |Read mode
macam mn ye nk kekal kn popia goreng yg kita masak kekal rangup..selalunya lepas masak letak dlm pinggan, lama2 kulit tu agak lembik (sebab berpeluh) so dah xrangup lagi..tp kalau beli yg kat gerai2 tu, even dah bungkus dlm plastik, still rangup, bkn popia goreng je, kuih gereng yg lain pun cam tu gak, cam pisang goreng
sape2 ada petua boleh la share ye..
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 7-3-2012 01:59 PM | Show all posts
Reply 1# yundayayi

menghadapi masalah yg sama gak. kalau karipap boleh ker letak sourtening untuk kekal rangup
Reply

Use magic Report

Post time 8-3-2012 12:47 AM | Show all posts
2 syarat:

inti perlu ditos, tak boleh berair
teknik goreng - masa nak masukkan popia api kena kuat, lepas tu slow/sederhanakankan api, gorengan mesti tenggelam atau kene selalu balikkan..once dah mula garing baru kuatkan semula api untuk kegaringan yang sekata..
insyaallah kalau digoreng dengan caa yang betul..goreng pagi pun rangupnya bertahan hingga malam

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 8-3-2012 08:46 AM | Show all posts
Nak tambah sikit, waktu menghidang, popia goreng ni jangan di susun berbaring, tapi susun lah berdiri.
Reply

Use magic Report

Post time 8-3-2012 05:51 PM | Show all posts
Reply 4# diari_maya

susun baring ke, berdiri ke takde masalah kalau popia dah benar- benar sejuk sebab takda haba yg akan terperangkap dan menyebabkan pemelowapan berlaku
Reply

Use magic Report

Post time 20-3-2012 12:28 PM | Show all posts
Pernah terdengan org kata...letak straw dalam minyak menggoreng tu (ada diamalkan oleh org yg jual goreng pisang, keledek dsb. - tp x tau la betul ke tak), ampunnn.
Reply

Use magic Report

Follow Us
Post time 23-3-2012 02:09 PM | Show all posts
ada terbaca satu petua tu,

minyak gorengan + lelemak sayur, nisbah 4:1

cubalah kot jadi...
Reply

Use magic Report

Post time 25-5-2012 11:56 PM | Show all posts
ada x petua nk mudahkan masa nk pisah kn kulit popia?lekat je..
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 5-9-2012 03:14 PM | Show all posts
popiah sayur Last edited by sherry70 on 23-5-2013 02:21 AM

This post contains more resources

You have to Login for download or view attachment(s). No Account? Register

x
Reply

Use magic Report

Post time 5-9-2012 03:24 PM | Show all posts
sherry70 posted on 5-9-2012 03:14 PM
popiah sayur....

cara yg saya guna memang ranggup sekali...cara2 nya cuma guna 2 popiah skin  ...

yer ker? boleh try ni... sbb kita buat popia selalu lembik bila dah sejuk

Reply

Use magic Report

Post time 25-9-2012 03:40 PM | Show all posts
baru semalam buat popia..
kali ni buat, sayurnya x goreng dulu
just guna kobis, carrot, sengkuang..lupa nk beli tauge
guna kulit popia yg kecik..maybe sbb guna inti yg kering2 gitu, popia sy x mudah lemau
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

Category: ExploRasa


ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 


ADVERTISEMENT
Follow Us

ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CariDotMy

20-9-2024 12:22 AM GMT+8 , Processed in 0.070903 second(s), 25 queries , Gzip On, Redis On.

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list