CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

Facebook Login

Login by Facebook

Forum : Gosip |  Hiburan |  Isu Semasa & Politik |  Peristiwa |  Lawak & Santai |  Sukan |  Informasi |  Kesihatan |  Soal Jawab Agama |  Negeri & Negara
Wanita & Lelaki |  Cinta & Perhubungan |  Belia & Pengetahuan |  Komputer & Internet |  Hobi |  Buku & Penulisan |  Koleksi Gambar
Jual/Beli |  Maklum Balas |  CARI Rasmi |  Cari Contest
View: 66013|Reply: 739

Perang Tudung

  [Copy link]
Post time 6-3-2012 08:09 AM | Show all posts |Read mode

To get Malaysia's most comprehensive information, news, life sharing here!
Register as a CARI member NOW!

Register Login or Facebook Login

Dua usahawan tudung bertelingkah mengenai design sampai masuk mahkamah babitkan saman RM1 juta


Tudung war goes to court                                       
By NURBAITI HAMDAN                                                                                                                                                

SHAH ALAM: Two tudung entrepreneurs are at loggerheads over designs said to have spawned copycats.
The spat became public on one of the companies Facebook fanpage, prompting the other to file a RM1mil defamatory suit over the postings.

The owners of Syarikat Mama Secret Industry C Nor Ainna Ibrahim, 32, and her husband Azman M. Salleh, 34, who run a tudung business under the name Butik Mama C have sued Faridah Zakaria, who owns the tudung brand Fareeda.
In the statement of claim, the plaintiffs claimed that Faridah sent an e-mail on Aug 9 last year, accusing them of selling tudung with designs copied from her and asking them to stop selling the products.

On the same day, the plaintiffs denied the accusation in an e-mail reply.
The plaintiffs further claimed that the defendant posted untrue and defamatory statements on the Fareeda... Nyata Jelita fanpage, which has more than 140,000 fans.

The plaintiffs also claimed that they had received complaints from Butik Mama dealers who said they were threatened via e-mail, SMS and the fanpage, to stop selling Butik Mamas counterfeit products or face legal action.

They claimed the postings damaged Butik Mamas reputation and the business suffered losses. They asked the court to grant an injunction to stop the defendant or its agents from publishing any defamatory material, virtual or printed, against the plaintiffs.
They sought RM1mil in general damages, unspecified aggravated and exemplary damages, interest, costs and other relief deemed fit by the court.

Nor Ainna and Azman were represented by lawyer Adnan Seman.
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 6-3-2012 08:20 AM | Show all posts | Share
Dua usahawan tudung ini berselisih pendapat berkaitan rekaan (design) yang dikatakan ada unsur peniruan.

"Pergaduhan" ini kemudiannya dikatahui umum melalui fanpage Facebook salah sebuah syarikat berkenaan menyebabkan pihak satu lagi mengemukakan saman berkaitan dengan posting berkenaan.
Reply

Use magic Report

Post time 6-3-2012 08:24 AM | Show all posts | Share
ape la dieorng pasal design tudung pun nk saman2...
anggap lar tue suma rezeki masing2...x paham aku...
Reply

Use magic Report

Post time 6-3-2012 08:25 AM | Show all posts | Share
oo...tudung fareeda mahai nie..hehe
tapi banyak je design fareeda celup nie...
Reply

Use magic Report

Post time 6-3-2012 08:26 AM | Show all posts | Share
tudung tu mmg dah macam tu. pusing-pusing sama jugak. perlu ke ada copyright bagai?
Reply

Use magic Report

Post time 6-3-2012 08:29 AM | Show all posts | Share
okay.. fareeda mmg dah daftarkan paten tudung diorg di Perbadanan Harta Intelek M'sia... jd paten tudung tu x boleh ditiru dan tindakan undang2 akan diambil pd sesiapa yg meniru..

butik mama mmg ada keluarkan paten tudung yg exactly sama dgn fareeda.. jd fareeda ambil tindakan n butik mama pulak kemukakan saman malu...
Reply

Use magic Report

Post time 6-3-2012 08:29 AM | Show all posts | Share
Kalo dah nak protect design tu... patent jer ler design tue...  
Biler dah kasi patent, competitor tak leh nak tiru specific design yang ada kat tudung yang dah dihasilkan tue...
Reply

Use magic Report

Post time 6-3-2012 08:34 AM | Show all posts | Share
bkn klu perniagaan nih jenis tanpa sempadan ke...rekaan ke hape...
Reply

Use magic Report

Post time 6-3-2012 08:36 AM | Show all posts | Share
tudung tu mmg dah macam tu. pusing-pusing sama jugak. perlu ke ada copyright bagai?
rayna_raynes Post at 6-3-2012 08:26



    kannnn....kat pasar malam tu banyak jee tudung yg macam pesen yg ikut jenama yg mahal.. ada jumpa tudung jenama ARIANA....terpikirlah kejap..adakan adik kembar jenama ARIANI.....tapi kan jika dah ada pelanggan yg tetap mesti pelanggan tu akan tetap guna jenama yg sama..
Reply

Use magic Report

Post time 6-3-2012 08:36 AM | Show all posts | Share
tudung overprice...beli mahal2 tp pakai2 dpt dose je sbb nasi lemak pun tak tutup...
dah nama pengusaha tudung muslimah...buat/jual la yg betul2 ikut syariat..labuhkan tudung tu..ni tak....kut celah mana muslimah pun aku tatau....
Reply

Use magic Report

Post time 6-3-2012 08:43 AM | Show all posts | Share
tudung overprice...beli mahal2 tp pakai2 dpt dose je sbb nasi lemak pun tak tutup...
dah nama  ...
peachRose Post at 6-3-2012 08:36



    hahaha...rambut saja yg perlu ditutup katanya...pilihan ditangan sendiri..nak yg tutup nasi lemak 2 hinggt tu pilih la saiz tudung XL ka..XXL kaa..nak bagi nampak labuci kat dada baju kaa...nak bagi nampak rantai laboh kaaa..amiklah yg S..
Reply

Use magic Report

Post time 6-3-2012 08:45 AM | Show all posts | Share
industri fesyen internasional selambe jah ciplak menciplak neh
Reply

Use magic Report

Post time 6-3-2012 08:46 AM | Show all posts | Share
hahaha...rambut saja yg perlu ditutup katanya...pilihan ditangan sendiri..nak yg tutup nas ...
pehbedah Post at 6-3-2012 08:43


  ... kan kaka bedah....
setujuk ya amat ngan statement kaka ni
Reply

Use magic Report

Post time 6-3-2012 08:47 AM | Show all posts | Share
tudung fareeda ni jejak smp rm200 ke rm300 pon ada..tp pendek nye atas dr dada
Reply

Use magic Report

Post time 6-3-2012 08:47 AM | Show all posts | Share
xde ke gmbr tudong tuh??

share lah,nk jgk tgk camne
Reply

Use magic Report

Post time 6-3-2012 08:47 AM | Show all posts | Share
tudung overprice...beli mahal2 tp pakai2 dpt dose je sbb nasi lemak pun tak tutup...
dah nama  ...
peachRose Post at 6-3-2012 08:36


hahahahaha... nama tudung muslimah tu marketing punya strategy kaka peach...
biler dah pakai tudung tue... ya ler... memang muslimah ler sesangat
Reply

Use magic Report

Post time 6-3-2012 08:49 AM | Show all posts | Share
Reply

Use magic Report

Post time 6-3-2012 08:51 AM | Show all posts | Share
FAREEDA..Nyata Jelita
Salam kepada semua pengedar, reseller baru dan bakal reseller baru,

Pihak FAREEDA sedang memantau dan mendapati masih ada pengedar dan reseller baru yang masih berhubung dengan penjual tudung tiruan FAREEDA secara langsung atau tidak langsung.

Kami ingin memberi ingatan seperti yang termaktub dalam surat perjanjian iaitu jika didapati anda ada sebarang hubungan dengan penjual tudung tiruan FAREEDA maka status anda sebagai pengedar sah atau bakal pengedar sah atau reseller akan terbatal.

Kepada pelanggan dan peminat setia FAREEDA, anda boleh juga memberi maklumat kepada pihak FAREEDA dengan menghubungi 03-89257164/03-89121772 atau email ke members@fareedascarf.com sekiranya mendapati ada pengedar atau reseller baru yang mempunyai hubungan atau berhubung (termasuk yang add friend) dengan penjual tudung tiruan FAREEDA ini.

Tindakan dan kerjasama anda semua sangat di hargai.

Terima kasih.

Friend dlm fb pun tak boleh nokssss...sampai gini skali nk control
Reply

Use magic Report

Post time 6-3-2012 08:53 AM | Show all posts | Share
asyik dengki mendengki aja....banyak brand sama pun...tu pun persaingan sihat...kalau org lebih maju tak yahla dengki2..

apa la sangat design tudung ...memang lebih kurang sama la pun...

bila orang lain maju jualan..mulala sakit hati tuduh menuduh...
Reply

Use magic Report

Post time 6-3-2012 08:55 AM | Show all posts | Share
beli tudung saji jer lah nampaknyer....
Reply

Use magic Report

Post time 6-3-2012 08:58 AM | Show all posts | Share
hahahahaha... nama tudung muslimah tu marketing punya strategy kaka peach...
biler dah pakai t ...
MissNigga Post at 6-3-2012 08:47



kannnn...sekadar nama je muslimah..tapi tgh fesyen mana ntah muslimahnyer..
kaka penah le dulu beli tudung kuhnun nak wat jual..nampak dlm gbr cam labuh..bila beli..ayyakk..hujung tudung ngam2 je dgn puting nenen ..tak sanggup  nak jual..sedekah je kat adik/sepupu kecik.....sib baik beli 1 kodi jah.
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 6-3-2012 08:58 AM | Show all posts | Share
setahu aku the cake is sooo big, apa nak gado gado
Reply

Use magic Report

Post time 6-3-2012 08:58 AM | Show all posts | Share
Post Last Edit by peachRose at 6-3-2012 09:01



kalau blh wat tudung 3-4 layer, knp tak boleh buat yg labuh skit?
tang leher pun skit lg nk nampak..kalau yg pakai bonggol unta tu..terus nampak leher...
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 6-3-2012 08:59 AM | Show all posts | Share
Dia saman malu, kalau dia kalah tak ke lagi malu
Reply

Use magic Report

Post time 6-3-2012 09:01 AM | Show all posts | Share
kes mcm nie dh lama berlaku pn...cume xdi ketahui umum je...
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

Pesanan penting Segala pendapat dan pandangan yang dikongsi di ruangan forum atau halaman yang berkaitan merupakan pandangan peribadi individu dan tidak sesekali mewakili pendapat/pandangan CARI. CARI juga tidak bertanggungjawab bagi setiap pandangan yang dikongsi. Oleh kerana forum beroperasi dalam waktu sebenar atau 'real time', CARI tidak, dan tidak dapat menapis sebarang bentuk penyampaian dari pengguna setiap masa, namun CARI menggalakkan setiap pengguna mengamalkan budi bicara serta budaya hormat-menghormati untuk tidak menggunakan sebarang perkataan yang menyalahi undang-undang, berbahaya, mengancam, kesat,mengganggu, memfitnah, kasar, lucah, mengeji, menceroboh privasi orang lain, bersifat kebencian, atau perkauman, etnik atau sebaliknya. CARI berhak untuk menahan dan/atau mengeluarkan mana-mana pautan yang berkemungkinan sebagai individu, entiti atau kumpulan yang berpotensi mewujudkan rasa malu dan fitnah. CARI juga berhak untuk menerima, edit dan / atau mengeluarkan apa-apa pautan yang dianggap tidak sesuai dalam mana-mana cara/keadaan/bentuk/situasi/kaedah.
Hosted by

Archiver|Mobile|CARI Infonet

3-9-2015 05:43 AM GMT+8 , Processed in 0.066079 second(s), 12 queries , Gzip On.

Powered by Discuz! X3.2

© 2001-2013 Comsenz Inc.

Quick Reply To Top Return to the list