CARI Malay Forums

 Forgot Pass?
 Register

Facebook Login

Login by Facebook

Forum : Gosip |  Hiburan |  Isu Semasa & Politik |  Peristiwa |  Lawak & Santai |  Sukan |  Informasi |  Kesihatan |  Soal Jawab Agama |  Negeri & Negara
Wanita & Lelaki |  Cinta & Perhubungan |  Belia & Pengetahuan |  Komputer & Internet |  Hobi |  Buku & Penulisan |  Koleksi Gambar
English Channel |  தமிழ் மக்கள் |  Jual/Beli |  Maklum Balas |  CARI Rasmi |  Cari Contest
12345678910... 30Next
Return Post new threads
Show: 62180|Reply: 739

Perang Tudung

  [Copy link]

Rank: 6Rank: 6

Post on 6-3-2012 08:09 AM |All posts

To get Malaysia's most comprehensive information, news, life sharing here!
Register as a CARI member NOW!

Register Login or Facebook Login

Dua usahawan tudung bertelingkah mengenai design sampai masuk mahkamah babitkan saman RM1 juta


Tudung war goes to court                                       
By NURBAITI HAMDAN                                                                                                                                                

SHAH ALAM: Two tudung entrepreneurs are at loggerheads over designs said to have spawned copycats.
The spat became public on one of the companies Facebook fanpage, prompting the other to file a RM1mil defamatory suit over the postings.

The owners of Syarikat Mama Secret Industry C Nor Ainna Ibrahim, 32, and her husband Azman M. Salleh, 34, who run a tudung business under the name Butik Mama C have sued Faridah Zakaria, who owns the tudung brand Fareeda.
In the statement of claim, the plaintiffs claimed that Faridah sent an e-mail on Aug 9 last year, accusing them of selling tudung with designs copied from her and asking them to stop selling the products.

On the same day, the plaintiffs denied the accusation in an e-mail reply.
The plaintiffs further claimed that the defendant posted untrue and defamatory statements on the Fareeda... Nyata Jelita fanpage, which has more than 140,000 fans.

The plaintiffs also claimed that they had received complaints from Butik Mama dealers who said they were threatened via e-mail, SMS and the fanpage, to stop selling Butik Mamas counterfeit products or face legal action.

They claimed the postings damaged Butik Mamas reputation and the business suffered losses. They asked the court to grant an injunction to stop the defendant or its agents from publishing any defamatory material, virtual or printed, against the plaintiffs.
They sought RM1mil in general damages, unspecified aggravated and exemplary damages, interest, costs and other relief deemed fit by the court.

Nor Ainna and Azman were represented by lawyer Adnan Seman.
Reply

Props Report

Rank: 6Rank: 6

Post on 6-3-2012 08:20 AM |All posts
Dua usahawan tudung ini berselisih pendapat berkaitan rekaan (design) yang dikatakan ada unsur peniruan.

"Pergaduhan" ini kemudiannya dikatahui umum melalui fanpage Facebook salah sebuah syarikat berkenaan menyebabkan pihak satu lagi mengemukakan saman berkaitan dengan posting berkenaan.
Reply

Props Report

Rank: 3Rank: 3

Post on 6-3-2012 08:24 AM |All posts
ape la dieorng pasal design tudung pun nk saman2...
anggap lar tue suma rezeki masing2...x paham aku...
Reply

Props Report

Rank: 9Rank: 9Rank: 9

Post on 6-3-2012 08:25 AM |All posts
oo...tudung fareeda mahai nie..hehe
tapi banyak je design fareeda celup nie...
i'm waiting!
Reply

Props Report

Rank: 12Rank: 12Rank: 12

Post on 6-3-2012 08:26 AM |All posts
tudung tu mmg dah macam tu. pusing-pusing sama jugak. perlu ke ada copyright bagai?
offering Bako National Park cheap tour pckg. PM me
Reply

Props Report

Rank: 20Rank: 20Rank: 20Rank: 20Rank: 20

Post on 6-3-2012 08:29 AM |All posts
okay.. fareeda mmg dah daftarkan paten tudung diorg di Perbadanan Harta Intelek M'sia... jd paten tudung tu x boleh ditiru dan tindakan undang2 akan diambil pd sesiapa yg meniru..

butik mama mmg ada keluarkan paten tudung yg exactly sama dgn fareeda.. jd fareeda ambil tindakan n butik mama pulak kemukakan saman malu...
trip 2013 DONE : Seoul-HCM-Krabi

trip 2014 : Jakarta - FEB (DONE) - next?
Reply

Props Report

Rank: 15Rank: 15Rank: 15Rank: 15Rank: 15

Post on 6-3-2012 08:29 AM |All posts
Kalo dah nak protect design tu... patent jer ler design tue...  
Biler dah kasi patent, competitor tak leh nak tiru specific design yang ada kat tudung yang dah dihasilkan tue...
I love you so much but I love myself more...
Reply

Props Report

Rank: 8Rank: 8

Post on 6-3-2012 08:34 AM |All posts
bkn klu perniagaan nih jenis tanpa sempadan ke...rekaan ke hape...
sue
Reply

Props Report

Rank: 8Rank: 8

Post on 6-3-2012 08:36 AM |All posts
tudung tu mmg dah macam tu. pusing-pusing sama jugak. perlu ke ada copyright bagai?
rayna_raynes Post at 6-3-2012 08:26



    kannnn....kat pasar malam tu banyak jee tudung yg macam pesen yg ikut jenama yg mahal.. ada jumpa tudung jenama ARIANA....terpikirlah kejap..adakan adik kembar jenama ARIANI.....tapi kan jika dah ada pelanggan yg tetap mesti pelanggan tu akan tetap guna jenama yg sama..
Reply

Props Report

Rank: 12Rank: 12Rank: 12

Post on 6-3-2012 08:36 AM |All posts
tudung overprice...beli mahal2 tp pakai2 dpt dose je sbb nasi lemak pun tak tutup...
dah nama pengusaha tudung muslimah...buat/jual la yg betul2 ikut syariat..labuhkan tudung tu..ni tak....kut celah mana muslimah pun aku tatau....
Use the link below to get traffic and earn money 10$ -> http://bit.ly/1eVP4v4
Reply

Props Report

Rank: 8Rank: 8

Post on 6-3-2012 08:43 AM |All posts
tudung overprice...beli mahal2 tp pakai2 dpt dose je sbb nasi lemak pun tak tutup...
dah nama  ...
peachRose Post at 6-3-2012 08:36



    hahaha...rambut saja yg perlu ditutup katanya...pilihan ditangan sendiri..nak yg tutup nasi lemak 2 hinggt tu pilih la saiz tudung XL ka..XXL kaa..nak bagi nampak labuci kat dada baju kaa...nak bagi nampak rantai laboh kaaa..amiklah yg S..
Reply

Props Report

Rank: 8Rank: 8

Post on 6-3-2012 08:45 AM |All posts
industri fesyen internasional selambe jah ciplak menciplak neh
Reply

Props Report

Rank: 14Rank: 14Rank: 14Rank: 14

Post on 6-3-2012 08:46 AM |All posts
hahaha...rambut saja yg perlu ditutup katanya...pilihan ditangan sendiri..nak yg tutup nas ...
pehbedah Post at 6-3-2012 08:43


  ... kan kaka bedah....
setujuk ya amat ngan statement kaka ni
This is how we do ... this is no big deal ...
Reply

Props Report

Rank: 7Rank: 7Rank: 7

Post on 6-3-2012 08:47 AM |All posts
tudung fareeda ni jejak smp rm200 ke rm300 pon ada..tp pendek nye atas dr dada
INBOX ME !!! ONLY RM 180
RAYBAN ORYGINAL ALL
Reply

Props Report

Rank: 7Rank: 7Rank: 7

Post on 6-3-2012 08:47 AM |All posts
xde ke gmbr tudong tuh??

share lah,nk jgk tgk camne
Reply

Props Report

Rank: 14Rank: 14Rank: 14Rank: 14

Post on 6-3-2012 08:47 AM |All posts
tudung overprice...beli mahal2 tp pakai2 dpt dose je sbb nasi lemak pun tak tutup...
dah nama  ...
peachRose Post at 6-3-2012 08:36


hahahahaha... nama tudung muslimah tu marketing punya strategy kaka peach...
biler dah pakai tudung tue... ya ler... memang muslimah ler sesangat
This is how we do ... this is no big deal ...
Reply

Props Report

Rank: 12Rank: 12Rank: 12

Post on 6-3-2012 08:49 AM |All posts
Use the link below to get traffic and earn money 10$ -> http://bit.ly/1eVP4v4
Reply

Props Report

Rank: 12Rank: 12Rank: 12

Post on 6-3-2012 08:51 AM |All posts
FAREEDA..Nyata Jelita
Salam kepada semua pengedar, reseller baru dan bakal reseller baru,

Pihak FAREEDA sedang memantau dan mendapati masih ada pengedar dan reseller baru yang masih berhubung dengan penjual tudung tiruan FAREEDA secara langsung atau tidak langsung.

Kami ingin memberi ingatan seperti yang termaktub dalam surat perjanjian iaitu jika didapati anda ada sebarang hubungan dengan penjual tudung tiruan FAREEDA maka status anda sebagai pengedar sah atau bakal pengedar sah atau reseller akan terbatal.

Kepada pelanggan dan peminat setia FAREEDA, anda boleh juga memberi maklumat kepada pihak FAREEDA dengan menghubungi 03-89257164/03-89121772 atau email ke members@fareedascarf.com sekiranya mendapati ada pengedar atau reseller baru yang mempunyai hubungan atau berhubung (termasuk yang add friend) dengan penjual tudung tiruan FAREEDA ini.

Tindakan dan kerjasama anda semua sangat di hargai.

Terima kasih.

Friend dlm fb pun tak boleh nokssss...sampai gini skali nk control
Use the link below to get traffic and earn money 10$ -> http://bit.ly/1eVP4v4
Reply

Props Report

Rank: 19Rank: 19Rank: 19Rank: 19Rank: 19Rank: 19

Post on 6-3-2012 08:53 AM |All posts
asyik dengki mendengki aja....banyak brand sama pun...tu pun persaingan sihat...kalau org lebih maju tak yahla dengki2..

apa la sangat design tudung ...memang lebih kurang sama la pun...

bila orang lain maju jualan..mulala sakit hati tuduh menuduh...
But I'm only human
And I bleed when I fall down
I'm only human
And I crash and I break down
Reply

Props Report

Rank: 12Rank: 12Rank: 12

Post on 6-3-2012 08:55 AM |All posts
beli tudung saji jer lah nampaknyer....
camera saya buruk dan murah, tapi boleh saya ambik gambar awak?  
Reply

Props Report

Rank: 12Rank: 12Rank: 12

Post on 6-3-2012 08:58 AM |All posts
hahahahaha... nama tudung muslimah tu marketing punya strategy kaka peach...
biler dah pakai t ...
MissNigga Post at 6-3-2012 08:47



kannnn...sekadar nama je muslimah..tapi tgh fesyen mana ntah muslimahnyer..
kaka penah le dulu beli tudung kuhnun nak wat jual..nampak dlm gbr cam labuh..bila beli..ayyakk..hujung tudung ngam2 je dgn puting nenen ..tak sanggup  nak jual..sedekah je kat adik/sepupu kecik.....sib baik beli 1 kodi jah.
Use the link below to get traffic and earn money 10$ -> http://bit.ly/1eVP4v4
Reply

Props Report

Rank: 6Rank: 6

Post on 6-3-2012 08:58 AM |All posts
setahu aku the cake is sooo big, apa nak gado gado
Reply

Props Report

Rank: 12Rank: 12Rank: 12

Post on 6-3-2012 08:58 AM |All posts
Post Last Edit by peachRose at 6-3-2012 09:01



kalau blh wat tudung 3-4 layer, knp tak boleh buat yg labuh skit?
tang leher pun skit lg nk nampak..kalau yg pakai bonggol unta tu..terus nampak leher...
Use the link below to get traffic and earn money 10$ -> http://bit.ly/1eVP4v4
Reply

Props Report

Rank: 6Rank: 6

Post on 6-3-2012 08:59 AM |All posts
Dia saman malu, kalau dia kalah tak ke lagi malu
Reply

Props Report

Rank: 9Rank: 9Rank: 9

Post on 6-3-2012 09:01 AM |All posts
kes mcm nie dh lama berlaku pn...cume xdi ketahui umum je...
Setiap Kesabaran Pasti Ada GANJARAN
Reply

Props Report

You need to login first Login | Register Facebook Login

Important Notice: The views and opinions expressed on the forum or the related pages are of the owner alone, and are not endorsed by CARI, nor is CARI responsible for them. Due to the nature of the Internet forum is in real time, CARI does not, and can not censor any submission, but asks that each user use discretion and respect for other users, and does not contribute any word that is unlawful, harmful, threatening, abusive, harassing, tortious, defamatory, vulgar, obscene, libelous, invasive of another's privacy, hateful, or racially, ethnically or otherwise objectionable. CARI reserve the right to withhold and/or remove any link that might possibly hold an individual, entity or group ridicule, potential embarrassment or potential defamation. CARI also reserves the right to accept, edit and/or remove any link that is deemed inappropriate in any way.
Hosted by

Archiver|Mobile|CARI Malay Forums

GMT+8, 1-11-2014 04:07 PM , Processed in 0.156932 second(s), 33 queries , Gzip On.

Powered by Discuz!

© 2001-2012 Comsenz Inc.

Top