CARI Malay Forums

 Forgot Pass?
 Register

Facebook Login

Login by Facebook

Forum : Gosip |  Hiburan |  Isu Semasa & Politik |  Peristiwa |  Lawak & Santai |  Sukan |  Informasi |  Kesihatan |  Soal Jawab Agama |  Negeri & Negara
Wanita & Lelaki |  Cinta & Perhubungan |  Belia & Pengetahuan |  Komputer & Internet |  Hobi |  Buku & Penulisan |  Koleksi Gambar
English Channel |  தமிழ் மக்கள் |  Jual/Beli |  Maklum Balas |  CARI Rasmi |  Cari Contest
123456Next
Return Post new threads
Show: 8975|Reply: 131

maid indonesia no more kerja banyak

  [Copy link]

Rank: 4

Post on 15-3-2012 10:26 PM |All posts

To get Malaysia's most comprehensive information, news, life sharing here!
Register as a CARI member NOW!

Register Login or Facebook Login

JAKARTA: Indonesian maids will be employed to handle only one task - cooking or baby-sitting or taking care of the elderly or housekeeping.
This was concluded at the Malaysia-Indonesian Joint Task Force for Deployment, Placement and Protection of Indonesian Maids' meeting here on Thursday.
"If a maid is employed as a cook, she will only be tasked with chores related to cooking and will not be doing any other duties such as babysitting or washing clothes," said Dr Reyna Usman, the director-general of Indonesia's Labour Placement Development.
Reyna said that the deal concluded by the joint task force was expected to prevent recurrence of problems affecting maids and employers.
"All this while maids were not professional as they have to do all sort of duties, causing their employers to get angry. Now their skills will be tailored to their jobs," he added.
The first batch of 106 Indonesian maids bound for Malaysia are now undergoing the four skill-training courses for 21 days and will be paid at least RM700 a month.
Indonesia will eventually send between 4,000 and 5,000 skilled maids a month to Malaysia, Reyna said, adding most of them were currently being trained for specific skills in Surabaya, East Java and Bekasi, West Java.
Reyna said initially, the maids would be trained by 12 of 176 Indonesian employment agencies while their placement with employers would be taken care of by five of 221 employment agencies in Malaysia.
The deployment of maids from Indonesia was resumed after the Indonesian government withdrew its moratorium on sending maids to Malaysia on Dec 1, 2011.
Indonesia imposed a freeze on the supply of Indonesian maids to Malaysia on June 26, 2009 following reports of cases of abuse by employers. - Bernama



saya setuju.
kesian depa kena buli esp chinese employer.
Reply

Props Report

Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13

Post on 15-3-2012 10:30 PM |All posts
JAKARTA: Indonesian maids will be employed to handle only one task - cooking or baby-sitting or taki ...
27oktober Post at 15-3-2012 22:26



    anya tak percaya mereka untuk masak dan jaga anak....anya fikir kalau anya ambil pon... untuk kemas rumah saje...then again kalau kemas rumah pon tidak sebersih anya kemas pon... forget it lah....
~PleaseDon'tStandSoCloseToMe,I'mHavingTroubleBreathing~
Reply

Props Report

Rank: 4

Post on 15-3-2012 10:32 PM |All posts
Reply 2# ~anya~


    its your choice,nobody force you.
but they are ppl who need them.
Reply

Props Report

Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13

Post on 15-3-2012 10:37 PM |All posts
Reply  ~anya~


    its your choice,nobody force you.
but they are ppl who need them.
27oktober Post at 15-3-2012 22:32


correct it's a personal preference...
dan anya rasa anya prefer tidak guna maid....
anya suka privacy dan bila ada maid takde privacy...

tapi kalau orang lain nak guna maid.. go ahead, tiada masalah....
~PleaseDon'tStandSoCloseToMe,I'mHavingTroubleBreathing~
Reply

Props Report

Defender

yada yada yada

Rank: 12Rank: 12Rank: 12

Post on 15-3-2012 10:46 PM |All posts
saya ada maid indon dan stakat ni sgt2 berpuas hati dgn kerja dia. we tried to ease each other's burden. kalau saya masak, dia jaga anak2 sekejap. kalau dia buat kerja rumah, saya jaga anak2. dia pun jenis tak merungut. saya tak pernah paksa2 dia buat kerja. dia buat atas kerelaan sendiri. contohnya kalau saya balik kerja, tengok2 dia dah siapkan makan tghari. saya tak bagi dia duduk sorang dgn anak2. ada  mak mentua tolong tengokkan di rumah. kalau hujung minggu dia nak keluar atau bermalam di rumah sedara, saya izinkan je. setahun dia cuma request nak balik kampung sekali. itupun 2 minggu je. hujung thn ni, siap2 dah belikan tiket kapal terbang nak bawak dia family holiday sbg hadiah dia buat kerja dgn bgs majikan dan pekerja kena give and take. takkan sbb kita byr gaji dia, kita boleh buat dia mcm kain buruk...
Reply

Props Report

Rank: 4

Post on 15-3-2012 10:47 PM |All posts
Reply 4# ~anya~

tapi susah juga nak asing2kan kerja.
in theory mcm tu,tak kan dia nak report,habis tu asyik nak tukar maid jerlah kejenyer
Reply

Props Report

Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13

Post on 15-3-2012 11:00 PM |All posts
Reply  ~anya~

tapi susah juga nak asing2kan kerja.
in theory mcm tu,tak kan dia nak report,habi ...
27oktober Post at 15-3-2012 22:47


it's their right to report what... kalau suda ada undeng2 sebegini....
~PleaseDon'tStandSoCloseToMe,I'mHavingTroubleBreathing~
Reply

Props Report

Rank: 4

Post on 15-3-2012 11:14 PM |All posts
Reply 7# ~anya~


    memanglah.
nanti back to square,maid lari etc.
then indon govt ban semula maid depa.
tak habis2 maid issue ni.
Reply

Props Report

Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13

Post on 15-3-2012 11:16 PM |All posts
Reply  ~anya~


    memanglah.
nanti back to square,maid lari etc.
then indon govt ban semula  ...
27oktober Post at 15-3-2012 23:14



    as it is ramai juga maid yang lari... anya fikir mungkin dengan skop kerja yang lebih jelas, takde lah mereka terasa didera kan...
~PleaseDon'tStandSoCloseToMe,I'mHavingTroubleBreathing~
Reply

Props Report

Rank: 7Rank: 7Rank: 7

Post on 15-3-2012 11:18 PM |All posts
amah ni utk golongan yg mampu sahaja...yg tak mampu tu, sila kawal kemaluan masing2...nobody force u to get pregnant...
Reply

Props Report

Rank: 4

Post on 15-3-2012 11:42 PM |All posts
Reply 10# JohnnyDepp


    ade ke kes mcm tu
Reply

Props Report

Rank: 4

Post on 16-3-2012 12:05 AM |All posts
While this is a choice for the prospective employer, the malaysian potential employees also should be informed of this single skill requirement with minimum pay of RM700 monthly. If the employer can agree for the foreign workers, I think our locals should take this opportunity as well.
Berani kerana benar. Takut kerana salah. Berbuat baik demi tuhan yang satu
Reply

Props Report

Rank: 12Rank: 12Rank: 12

Post on 16-3-2012 12:06 AM |All posts
bini2 yg malas jek guna maid
Don't waste your life trying to impress others!
Reply

Props Report

Rank: 12Rank: 12Rank: 12

Post on 16-3-2012 12:40 AM |All posts
rm700 utk jaga anak n masak j
baik aku hantar taska

kang taK pasal2 ank aku masak sendiri kat rumah
maid terkangkang tengok sinetron
Kum! zalzil zalzalah...zalzil amna Israel...
Reply

Props Report

Rank: 14Rank: 14Rank: 14Rank: 14

Post on 16-3-2012 12:48 AM |All posts
bini2 yg malas jek guna maid
BATUAPI8888 Post at 16-3-2012 00:06


kerna sifat pemalas orang malaysia la buatkn satu jobs kt warga indon..

cube semua surirumah jadi rajin, tak kira dh bekerja ke ape... (except surirumah tu betul2 OKU @ brain dead), mesti warga indon tk jadi maid langsung kt bumi malaysia ni.. pasal tarak peluang kerjaya sbg maid...
[html]Select * password[/html]
Reply

Props Report

Rank: 12Rank: 12Rank: 12

Post on 16-3-2012 12:50 AM |All posts
kerna sifat pemalas orang malaysia la buatkn satu jobs kt warga indon..

cube semua surirumah  ...
batmana Post at 16-3-2012 00:48


bagi aku, daripada aku bagi rm700 kat maid, baik aku bagi extra tu kat bini dan anak aku yg sama2 tolong buat keje rumah.
Don't waste your life trying to impress others!
Reply

Props Report

Rank: 9Rank: 9Rank: 9

Post on 16-3-2012 12:55 AM |All posts
akak dulu waktu first lahirkan baby lelaki, mmg sangat memerlukan maid..... yerlah, nak brgantung kat mak mentua, dia dah tua... laki pulak sibuk kerja.... kita nak bangun buat kerja rumah mana dapat... masih dlm pantang.... so akak hire temporary maid jer..... bayar dia utk kemas rumah dan siapkan makan keluarga.... itu jer... akak jaga sendiri baby akak...
this is me.......
Reply

Props Report

Rank: 14Rank: 14Rank: 14Rank: 14

Post on 16-3-2012 01:00 AM |All posts
anya tak percaya mereka untuk masak dan jaga anak....anya fikir kalau anya ambil pon... un ... untuk kemas rumah saje...then again kalau kemas rumah pon tidak sebersih anya kemas pon... forget it lah....
~anya~ Post at 15-3-2012 22:30


patut lah lelaki kat porem cari yg nak cari bini pompuan yg rajin kemas rumah cam anya jadi tak membazirkan duit gaji amah jawa
Dajjal Satanisme illuminati Zionisme Atheisme Demokrasi kapitalisme Komunisme Sosialisme N
Reply

Props Report

Rank: 14Rank: 14Rank: 14Rank: 14

Post on 16-3-2012 01:01 AM |All posts
ayoyoooooooo banyak nye thread pasal amah indon ni
ramai nye pecinta amah jawa makan katak ni
Dajjal Satanisme illuminati Zionisme Atheisme Demokrasi kapitalisme Komunisme Sosialisme N
Reply

Props Report

Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13

Post on 16-3-2012 01:05 AM |All posts
patut lah lelaki kat porem cari yg nak cari bini pompuan yg rajin kemas rumah cam anya jadi tak  ...
eltoro Post at 16-3-2012 01:00



    ke situ plak bang toro nih...anya ada cara spesifik untuk kemas rumah anya, orang lain buat anya tidak puas hati... jadinya bukan salah maid, anya yang cerewet....
~PleaseDon'tStandSoCloseToMe,I'mHavingTroubleBreathing~
Reply

Props Report

Rank: 14Rank: 14Rank: 14Rank: 14

Post on 16-3-2012 01:07 AM |All posts
ke situ plak bang toro nih...anya ada cara spesifik untuk kemas rumah anya, orang lain bua ...dinya bukan salah maid, anya yang cerewet....
~anya~ Post at 16-3-2012 01:05


pompuan kalo tak cerewet ,tak sah lah jadi pompuan
Dajjal Satanisme illuminati Zionisme Atheisme Demokrasi kapitalisme Komunisme Sosialisme N
Reply

Props Report

Rank: 9Rank: 9Rank: 9

Post on 16-3-2012 01:09 AM |All posts
pompuan kalo tak cerewet ,tak sah lah jadi pompuan
eltoro Post at 16-3-2012 01:07



    pompuan perlukan kesempurnaan..... sbb tu kena cerewet....
this is me.......
Reply

Props Report

Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13

Post on 16-3-2012 01:13 AM |All posts
pompuan kalo tak cerewet ,tak sah lah jadi pompuan
eltoro Post at 16-3-2012 01:07



    bang toro sexist...
~PleaseDon'tStandSoCloseToMe,I'mHavingTroubleBreathing~
Reply

Props Report

Rank: 9Rank: 9Rank: 9

Post on 16-3-2012 01:28 AM |All posts
selalu yg perah bagai nak gila ni majikan cina.... tak cukup buat keja kat umah, buat keja plak kat kedai....
Reply

Props Report

Legenderer

www.sardin.co.nr

Rank: 20Rank: 20Rank: 20Rank: 20Rank: 20

Post on 16-3-2012 02:52 AM |All posts
JAKARTA: Indonesian maids will be employed to handle only one task - cooking or baby-sitting or taki ...
27oktober Post at 15/3/2012 22:26
maid utk belai aku je ada tak?
GST baik utk Rakyat | PKR partai MUNAFIK
I stand with Khalid Ibrahim
justice for papa KETUM only
Reply

Props Report

123456Next
Return Post new threads
You need to login first Login | Register Facebook Login

Important Notice: The views and opinions expressed on the forum or the related pages are of the owner alone, and are not endorsed by CARI, nor is CARI responsible for them. Due to the nature of the Internet forum is in real time, CARI does not, and can not censor any submission, but asks that each user use discretion and respect for other users, and does not contribute any word that is unlawful, harmful, threatening, abusive, harassing, tortious, defamatory, vulgar, obscene, libelous, invasive of another's privacy, hateful, or racially, ethnically or otherwise objectionable. CARI reserve the right to withhold and/or remove any link that might possibly hold an individual, entity or group ridicule, potential embarrassment or potential defamation. CARI also reserves the right to accept, edit and/or remove any link that is deemed inappropriate in any way.
Hosted by

Archiver|Mobile|CARI Malay Forums

GMT+8, 22-11-2014 01:43 AM , Processed in 0.147735 second(s), 29 queries , Gzip On.

Powered by Discuz!

© 2001-2012 Comsenz Inc.

Top