CARI Malay Forums

 Forgot Pass?
 Register

Facebook Login

Login by Facebook

Forum : Gosip |  Hiburan |  Isu Semasa & Politik |  Peristiwa |  Lawak & Santai |  Sukan |  Informasi |  Kesihatan |  Soal Jawab Agama |  Negeri & Negara
Wanita & Lelaki |  Cinta & Perhubungan |  Belia & Pengetahuan |  Komputer & Internet |  Hobi |  Buku & Penulisan |  Koleksi Gambar
English Channel |  தமிழ் மக்கள் |  Jual/Beli |  Maklum Balas |  CARI Rasmi |  Cari Contest
12Next
Return Post new threads
Show: 5521|Reply: 36

[18SG]17 Mati bila Rusuhan Agama Di Myanmar:Su Kyi Campur Tgn!_ Pics 23, 24, 26#

[Copy link]

Rank: 15Rank: 15Rank: 15Rank: 15Rank: 15

Post on 10-6-2012 05:16 AM |All posts

To get Malaysia's most comprehensive information, news, life sharing here!
Register as a CARI member NOW!

Register Login or Facebook Login

Post Last Edit by tongkatwaran75 at 12-6-2012 16:33


BEBERAPA pemimpin Islam menemui pemimpin prodemokrasi Myanmar, Aung San Suu Kyi berhubung keganasan agama di Yangon, Rabu lepas.


YANGON - Pasukan keselamatan membanjiri barat Myanmar semalam bagi mengembalikan ketenteraman selepas sekurang-kurangnya tujuh nyawa melayang dalam keganasan antara penduduk Islam dan Buddha, menurut media negara berkenaan.

Stesen televisyen Myanmar melaporkan, unit polis dan tentera berjaya mengawal kekacauan yang tercetus di negeri Rakhine, dekat sempadan Bangladesh.

Keganasan agama di negeri berkenaan menyaksikan ratusan buah rumah penganut Buddha dibakar.

"Namun, keadaan kembali tenang sejak pagi ini (semalam)," menurut stesen televisyen Myanmar.

Huru-hara tercetus kelmarin apabila sekurang-kurangnya empat penduduk beragama Buddha maut dalam beberapa rusuhan di Rakhine yang didiami oleh sejumlah besar etnik Rohingya.

Pada keesokan harinya, gelombang kedua keganasan melanda beberapa perkampungan di pedalaman Myanmar apabila lebih banyak kediaman dibakar sehingga memaksa penduduk beragama Buddha melarikan diri ke bandar Maungdaw untuk mencari perlindungan.

Media rasmi pemerintah menyatakan, tujuh terbunuh, 17 cedera dan hampir 500 buah rumah musnah sepanjang kekacauan dua hari di Rakhine.

Situasi tegang di negeri itu tercetus Ahad lalu selepas 10 orang Islam yang berada di dalam sebuah bas mati dibelasah oleh 300 penduduk beragama Buddha.

Mereka tersilap menyangka mangsa adalah beberapa penjenayah yang merogol dan membunuh seorang gadis beragama Buddha di Rakhine, bulan lalu.

Sementara itu, Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) menyatakan, Rohingya merupakan antara etnik minoriti paling teruk ditindas di dunia.

Di Myanmar, Rohingya dianggap sebagai orang asing dan bukan salah satu etnik negara berkenaan.

Menurut PBB, terdapat sekitar 750,000 orang Rohingya tinggal di Myanmar dengan kebanyakan mereka menetap di Rakhine.
Lebih 1 juta lagi etnik berkenaan dipercayai hidup dalam buangan di beberapa negara lain. - AFP
"Kalau hidup ini pahit, Allah lah gulanya"
Reply

Props Report

Rank: 11Rank: 11Rank: 11Rank: 11

Post on 10-6-2012 07:04 AM |All posts


terdiam tok abah Suu Kyi belai tangannya...

in b4 this pic become the main conversation
Reply

Props Report

Rank: 10Rank: 10Rank: 10

Post on 10-6-2012 08:29 AM |All posts
Malaysia pun penah jadi mcm ni dulu
GETdaHELL..
Reply

Props Report

Rank: 12Rank: 12Rank: 12

Post on 10-6-2012 09:29 AM |All posts
Go go su ci.
Wir verteidigen dieses Land. Wer hindert Blut vergossen sicher.
Reply

Props Report

Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13

Post on 10-6-2012 09:53 AM |All posts
terdiam tok abah Suu Kyi belai tangannya...

in b4 this pic become the main conversation
nameloo Post at 9-6-2012 23:04



    Batal wuduk dia....kena pi amik balik....
Don't trust in what you've heard, trust only half in what you've seen.
If you want to make enemies, try to change something.
Lots of times you have to pretend to join a parade in which you're
not really interested in order to get where you're going.
Reply

Props Report

Rank: 3Rank: 3

Post on 10-6-2012 10:08 AM |All posts
gambor ni jugak eh diorg letak..
Reply

Props Report

Rank: 14Rank: 14Rank: 14Rank: 14

Post on 10-6-2012 07:03 PM |All posts
rohingya ni cm ramai kt malaysia..
[html]Select * password[/html]
Reply

Props Report

Rank: 7Rank: 7Rank: 7

Post on 10-6-2012 08:00 PM |All posts
Post Last Edit by Darien_Fawkes at 10-6-2012 20:58

something fishy.. cari alasan aje puak rohingya nie...
"10 orang Islam yang berada di dalam sebuah bas mati dibelasah oleh 300 penduduk beragama Buddha."


bas apa tu boleh muat 300 orang?

patutnya puak rohingya ni dibuang aje dalam laut..
Reply

Props Report

Rank: 9Rank: 9Rank: 9

Post on 10-6-2012 08:47 PM |All posts
Reply 8# Darien_Fawkes

adoi, 10 org tu kena tarik keluar pastu kena belasah dgn 300 org le. apebende ko ni mcm tu pun x faham..

kalau x silap, bapak su kyi ni pun bole tahan gak anti islam..
kiyomi abah ko!
Reply

Props Report

Rank: 7Rank: 7Rank: 7

Post on 10-6-2012 08:57 PM |All posts
Post Last Edit by Darien_Fawkes at 10-6-2012 20:59
Reply  Darien_Fawkes

adoi, 10 org tu kena tarik keluar pastu kena belasah dgn 300 org le. apeben ...
raxief Post at 10-6-2012 20:47



    ko ta paham ke aku tak paham?
dalam berita kata 10 orang yang berada didalam bas mati dibelasah...
ada dia kata mereka diheret keluar dan dibelasah??
ada?? klu xda jangan cakap sendiri la..
Reply

Props Report

Post on 10-6-2012 09:06 PM |All posts
camni lah kalo islam tu minority mesti di tindas tapi kalo islam yg majority ugama2 lain aman 2 saje
Reply

Props Report

Rank: 14Rank: 14Rank: 14Rank: 14

Post on 10-6-2012 09:56 PM |All posts
rohingya ni cm ramai kt malaysia..
batmana Post at 10-6-2012 05:03 AM

even dekat sini, yang perempuan berpurdah bagai
dan oh coz jadi kontraversi jugak..
http://chibouqui4.blogspot.ca/
Reply

Props Report

Rank: 22Rank: 22Rank: 22Rank: 22Rank: 22Rank: 22

Moderator

Post on 10-6-2012 10:05 PM |All posts
we have tak bai we have this now

yg penting sapa provocateur tu

i am sure ...ada.
able was I ere I saw Elba
Reply

Props Report

Rank: 22Rank: 22Rank: 22Rank: 22Rank: 22Rank: 22

Moderator

Post on 10-6-2012 10:08 PM |All posts
something fishy.. cari alasan aje puak rohingya nie...


bas apa tu boleh muat 300 orang?

patu ...
Darien_Fawkes Post at 10-6-2012 20:00



    ada kes rogol , and somehow penganut buddha yg probably fanatics kat sana ( yg tak amalkan ajaran  yg betul kot sebba i think siddharta gautama dia ni sukakan kasih sayang gitu  (that jalan 8 lapis semua tu, kan? ) yg sembrono dan serang 10 org islam dalam bus

so ini response to it lah

so nak kata rohingya salah tu ...i guess ...kena cari provocateur  tu
able was I ere I saw Elba
Reply

Props Report

Rank: 22Rank: 22Rank: 22Rank: 22Rank: 22Rank: 22

Moderator

Post on 10-6-2012 10:09 PM |All posts
Reply  Darien_Fawkes

adoi, 10 org tu kena tarik keluar pastu kena belasah dgn 300 org le. apeben ...
raxief Post at 10-6-2012 20:47



    Jeneral aung san? oh ? i tatau pulak yang ni...
able was I ere I saw Elba
Reply

Props Report

Rank: 3Rank: 3

Post on 11-6-2012 12:00 AM |All posts
Kat Malaysia jer pendatang leh hidup aman damai, tu pun ader yg dh naik tocang.
Reply

Props Report

Rank: 11Rank: 11Rank: 11Rank: 11

Post on 11-6-2012 01:01 AM |All posts
kesian gak kat diorang ni jadi peminta sedekah kat negara kita
winningelevennextgen
Reply

Props Report

Rank: 12Rank: 12Rank: 12

Post on 11-6-2012 01:57 AM |All posts
kesian gak kat diorang ni jadi peminta sedekah kat negara kita
roblucci Post at 11-6-2012 01:01


maybe sbb rakyat Malaysia ni cepat kesian
mereka pelarian
tp x bermkna mereka xleh bekerja bukan
para PATI tuh ramai je xde dokumen bekerja gigih kt Malaysia nih
penah jumap sorang perempuan rohingya..meminta sedekah dr 1 meja ke 1 meja mkn di kwsn saya bekerja
beliau minta duit dr tuan kedai juga
tuan kedai kata..nak duit? saya bagi tp kerja dgn saya
gigih dia xmo..
esoknya saya nampak beliau lagi..msih aktiviti yg sama.,.meinta sedekah dr 1 meja ke satu meja
Reply

Props Report

Rank: 11Rank: 11Rank: 11Rank: 11

Post on 12-6-2012 10:39 AM |All posts
Post Last Edit by capiloton at 12-6-2012 10:51
something fishy.. cari alasan aje puak rohingya nie...
"10 orang Islam yang berada di dalam sebuah bas mati dibelasah oleh 300 penduduk beragama Buddha."



bas apa tu boleh muat 300 orang?

patutnya puak rohingya ni dibuang aje dalam laut...
Darien_Fawkes Post at 10-6-2012 20:00


10 orang = dari di dalam sebuah bas (org rohingya Islam)..

300 orang = penduduk kat situ (Buddhist)..
kalo di panggil penumpang, bole la ko rasa something fishy ada bas boleh masuk 300 orang, kahkahkah..

benda simple macam ni pun boleh keliru jugak ker?
dalam thread ni memang nampak ko sorang jer yang tak paham..
jangan jadi bodoh sombong..
ko kan salah sekor puak urban Islamophobia dalam CI ni.. mana geng2 ko yang lain?
panggil diaorang cepat masuk sini.. boleh meratib terrorist ke hulu.. terrorist ke hilir..

of cos la org2 rohingya mengamuk, tak pasal2 kena tuduh n bunuh takde usul periksa..
kaum minoriti ni mmg kena tindas kat sana..
tu pasal pelarian dia ada ramai di malaya..
YM - neo05080201
Reply

Props Report

Rank: 9Rank: 9Rank: 9

Post on 12-6-2012 10:44 AM |All posts
maybe sbb rakyat Malaysia ni cepat kesian
mereka pelarian
tp x bermkna mereka xleh bekerja buk ...
chaintea Post at 11-6-2012 01:57



    gigih nak menadah, lagi banyak masyukkk!
Reply

Props Report

Rank: 15Rank: 15Rank: 15Rank: 15Rank: 15

Post on 12-6-2012 11:07 AM |All posts
seeeeee..... betapa amannya kita di Malaysia nan permai ini ....
FB: Lid Beauty Mall
Blog / Web: LidBeautyMall.Com / .My

IMPIAN SEMAKIN JAUH DARI GAPAIAN. PASRAH
Reply

Props Report

Rank: 11Rank: 11Rank: 11Rank: 11

Post on 12-6-2012 03:46 PM |All posts
berita ni wat aku tengok atlas map tuh
tak tau lak myanmar and bangladesh ni berjiran
mcm lain plak
sempadan ni muka kecinaan, sempadan ni muka keindiaan
Reply

Props Report

Rank: 15Rank: 15Rank: 15Rank: 15Rank: 15

Post on 12-6-2012 03:58 PM |All posts
satu pihak yg mendakwa diserang....tapi dituduh menyerang....
begitu juga di pihak yang lain.....
walhal sebenarnya siapa yg menyerang siapa?

  






Reuters reported witnessing rival mobs of Muslims and Buddhists torching houses
and police firing into the air to disperse crowds.


  
An ethnic Rakhine man holds homemade weapons as he stands in front of a house that was burnt.
"Kalau hidup ini pahit, Allah lah gulanya"
Reply

Props Report

Rank: 15Rank: 15Rank: 15Rank: 15Rank: 15

Post on 12-6-2012 04:01 PM |All posts
Post Last Edit by tongkatwaran75 at 12-6-2012 16:05

Muslim massacre in Arakan









"Kalau hidup ini pahit, Allah lah gulanya"
Reply

Props Report

Rank: 15Rank: 15Rank: 15Rank: 15Rank: 15

Post on 12-6-2012 04:05 PM |All posts
Riots threaten Myanmar's image

AFP, Reuters

                                                                Tuesday, Jun 12, 2012


SITTWE, MYANMAR - North-Western Myanmar was tense yesterday, after sectarian violence engulfed its largest city over the weekend, with rival mobs of Rohingya Muslims and Rakhine Buddhists torching houses, and police firing into the air to disperse crowds.

At least eight people were killed and many wounded, said the authorities, in the worst communal violence since a reformist government replaced a junta last year and vowed to forge unity in one of Asia's most ethnically diverse countries.
"We have not had any sleep for the last five days," said Ms Ma Ohn May, a 42-year-old textile-shop owner in the coastal port of Sittwe, adding that residents were holed up and bracing themselves for further ethnic clashes.

The fighting erupted last Friday in the Rakhine state's town of Maungdaw, but has spread to the capital Sittwe and villages nearby, prompting the government to declare on Sunday a state of emergency and impose a dawn-to-dusk curfew.

On Sunday, Reuters saw residents of a mainly Rakhine village near Sittwe set ablaze houses which they said were Muslim-owned.
Foreign-aid workers have begun pulling out, aid sources said.

Plumes of black smoke rose over parts of Sittwe, a port town of mainly wooden houses where Buddhists and Muslims have long lived in uneasy proximity. Some Buddhists were seen carrying bamboo stakes and other makeshift weapons.

Mr Zaw Htay, director of the President's Office, said: "We have now ordered troops to protect the airport and the Rakhine villages under attack in Sittwe."

The unrest undermines the image of ethnic unity and stability that helped persuade the United States and Europe to suspend economic sanctions this year, while increasing curfews could threaten tourism and foreign investment - rewards for emerging from nearly half a century of army rule.

The region's Rohingya Muslims are seen by the government as illegal immigrants from Bangladesh and are not officially recognised as one of the country's national ethnic minorities.

Although some are recent settlers, many have lived in Myanmar for generations.

The government's position has rendered the Rohingya people effectively stateless, and rights groups said that they have long suffered discrimination.

Mr Phil Robertson, the deputy Asia director for Human Rights Watch, said: "It's a tinderbox. These people feel like they're trapped in a box, surrounded by enemies, and there is an extremely high level of frustration.
"Kalau hidup ini pahit, Allah lah gulanya"
Reply

Props Report

12Next
Return Post new threads
You need to login first Login | Register Facebook Login

Important Notice: The views and opinions expressed on the forum or the related pages are of the owner alone, and are not endorsed by CARI, nor is CARI responsible for them. Due to the nature of the Internet forum is in real time, CARI does not, and can not censor any submission, but asks that each user use discretion and respect for other users, and does not contribute any word that is unlawful, harmful, threatening, abusive, harassing, tortious, defamatory, vulgar, obscene, libelous, invasive of another's privacy, hateful, or racially, ethnically or otherwise objectionable. CARI reserve the right to withhold and/or remove any link that might possibly hold an individual, entity or group ridicule, potential embarrassment or potential defamation. CARI also reserves the right to accept, edit and/or remove any link that is deemed inappropriate in any way.
Hosted by

Archiver|Mobile|CARI Malay Forums

GMT+8, 25-7-2014 09:41 PM , Processed in 0.161046 second(s), 35 queries , Gzip On.

Powered by Discuz!

© 2001-2012 Comsenz Inc.

Top