CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

Facebook Login

Login by Facebook

Forum : Gosip |  Hiburan |  Isu Semasa & Politik |  Peristiwa |  Lawak & Santai |  Sukan |  Informasi |  Kesihatan |  Soal Jawab Agama |  Negeri & Negara
Wanita & Lelaki |  Cinta & Perhubungan |  Belia & Pengetahuan |  Komputer & Internet |  Hobi |  Buku & Penulisan |  Koleksi Gambar
Jual/Beli |  Maklum Balas |  CARI Rasmi |  Cari Contest
123Next
Return to list New
View: 10050|Reply: 53

Asal Usul Jack Sparrow - Satu Tinjauan

[Copy link]
Post time 26-6-2012 02:41 PM | Show all posts |Read mode

To get Malaysia's most comprehensive information, news, life sharing here!
Register as a CARI member NOW!

Register Login or Facebook Login


Masih Ingatkah Anda Akan Filem Pirates of The Carribean...?
Filem Yang Mengambarkan Sebuah Keagungan Pelayar-pelayar Yang Digelar Lanun Oleh Mereka...
Tahukah Anda...
Oleh Disebabkan Ketakutan Mereka Pada Masa Lampau Menjadikan Ia Satu
Tragedi Yang Tak Dapat Dilupakan...
Kenalkah Anda Dengan Captain Jack Sparrow...??
Apa Kaitan Kapten Jack Sparrow Dengan Kapten Barbossa...??
Siapakah Mereka Berdua...?

Apabila disebut Barbossa, Saya yakin
ramai dalam kalangan kita akan
terbayangkan Watak Seorang Lanun
memakai penutup sebelah Matanya
seperti yang terdapat dalam filem
Pirates of The Carribean....

Namun tahukah Kita, Sebenarnya watak Hector Barbossa Adalah watak yang diadaptasikan dari Watak tokoh Islam yang popular dalam Dunia peradaban Islam dahulu kala...
Barbarossa bererti janggut merah dalam bahasa Itali...
Hanya terdapat tiga tokoh
besar dunia yang berjanggut merah, iaitu Maharaja Frederick daripada Rom
(1123-1190) dan dua orang adik-beradik
iaitu Aruj dan Khairuddin atau disebut
dengan Hayreddin, kedua-duanya dari
Turki.

Islam pernah mengangkat ketamadunan ke peringkat yang tertinggi di bumi Andalusia, kebudayaan, falsafah (sains)
dan teknologi (terutama infrastruktur dan senibina) lahir di wilayah semenanjung Iberia (Sepanyol) tersebut...

Thariq bin Ziyad yang telah membawa misi Islam ke bumi tersebut juga telah diabadikan namanya menjadi nama gunung di semenanjung tersebut, iaitu Jabal Thariq yang disebut oleh orang barat sebagai Gibraltar (kini berada di bawah kuasa Inggeris)....
Sebuah gunung berhampiran
dengan selat yang menghubungkan lautan Atlantik dengan Laut Tengah. Ketika era kegemilangan Islam, bangsa barat (Eropah) tercengang dengan kemajuan Andalusia, Cordoba, Granada dan Sevilla setelah dipimpin Dinasti Bani Umayyah pada tahun 756M. Umat Islam, Kristian dan Yahudi hidup aman penuh rukun selama dua abad lebih di saat itu...

Sebermulanya era Perang Salib, Eropah
telah melancarkan misi Reconquista iaitu misi penaklukan kembali wilayah-wilayah Eropah. Satu persatu bandar-bandar yang mempunyai peradaban yang maju mulai jatuh, Lisboa, Merida, Cordoba, Valencia, Murcia, Sevilla dan kemuncaknya dengan kejatuhan Granada pada tahun 1492M...

Manakala...
Siapakah Pula Watak Utama Didalam Filem Tersebut...?

Captain Jack Sparrow : Pelayar
Melayu...?

Kajilah Sejak Bila Empayar Melayu Islam Mula Menggunakan Senjata api...?
Adakah Melayu Hanya Tahu Berpencak Bersilat Semata-mata...?

Tahu Kapten Jack Sparrow Itu Diilhamkan Dari Mana...?
Senjatanya...?
Tahu Apa Itu Terakol...?

Terakol atau Tarkul adalah Antara senjata popular dikalangan pelaut, pedagang dan lanun-lanun Melayu...
Ia juga tergolong Diantara Senjata Api Melayu Yang Digelapkan Sejarah .

Tarkul atau Terakol ini pada awalnya menggunakan teknologi kancing roda di mana kemajuan teknologi ini
membolehkan ia membakar serbuk bedil Secara automatik tanpa memerlukan fius.
Terakol berbentuk seperti pistol dan ia
adalah perubahan bentuk dari sebuah lagi senjata silama Melayu bernama Pemuras Yang dikecilkan...
Terakol digunakan di dalam
peperangan Rajah, Datu dan Sultan-sultan di Filipina menentang Sepanyol, juga askar Brunei menentang Rajah Brooke...

Terakol juga digunakan di Patani dan
Melaka. Selain itu, dalam Perang Naning, senjata ini turut digunakan... Sekitar tahun 1530, Terakol telah menjadi maju dengan penggunaan teknologi flintlock ( kancing batu
api) dan sejak itu ia lebih dikenali sebagai pistol di Barat.

Dalam filem Pirates of Caribbean, Jack
Sparrow menggunakan Terakol jenis kancing batu api (flintlock)
Ketua Lanun, Laksamana dan Syahbandar Melayu sering bergaya menyelitkan Terakol ini di pinggang bersama-sama keris mereka.
Teknologi "flintlock" yang dicipta oleh Barat maka ketika itu bertukarlah namanya dari Terakol atau Tarkul menjadi pistol...

Mengenai Captain Jack Sparrow, dia adalah seorang Melayu. Lagenda lanun Melayu "the 19th Malay Regiments of British Royal Navy".

Kurang lebih 300 dokumen yang berkaitan kisah Captain Jack Sparrow yang berbangsa Melayu ini berada dalam simpanan kerajaan penjajah British...

Karekter Captain Jack Sparrow ini diinspirasikan daripada Raja Pelayar Dunia yang berketurunan Melayu
suatu ketika dahulu...
Manakala Nama karekter
Barbossa juga diinspirasikan
daripada seorang Pelayar asal Turki,
Hector Barbossa Dalam filem Pirates
of the Carribean : At World End (Di
Penghujung Dunia)
Semua Watak Hebat Ini...
((( Diilhamkan Dari Tokoh Islam )))

Dipenghujung Dunia...?
Masih Ingatkah Anda Ketika Ptolemy,seorang ahli geografi
Yunani melukis peta semenanjung Tanah Melayu,beliau telah menamakan
semenanjung ini 'Golden Chersonese' yang bermaksud Semenanjung Emas ketika manuskrip-manuskrip India Purba menamakan tanah ini sebagai
'Suvarnabhumi' iaitu Tanah Emas...
Sebuah manuskrip Yahudi Purba menceritakan sumber bekalan emas untuk membina negara kota Kerajaan Nabi Sulaiman diambil dari sebuah kerajaan purba di Timur Jauh yang dinamakan Ophir...
Ia Juga Mengelar Negara Dipenghujung Dunia...

Jadi Apa Kaitan Empayar Melayu Islam Melaka Dengan Empayar Islam Uthmaniah Di Turki...?

Akhir Kalam, Tiada Yang Lebih Mengembirakan Dari Melihat Saudara Ku Memahami Apa Maksud Tersirat Dengan Ucapan :
" TAKKAN MELAYU HILANG DIDUNIA"


Sumber: Ekspedisi Panji-Panji Hitam

Reply

Use magic Report

 Author| Post time 26-6-2012 02:43 PM | Show all posts | Share
Post Last Edit by koboi at 26-6-2012 14:48


Sumber: Ekspedisi Panji-Panji Hitam
Reply

Use magic Report

Post time 26-6-2012 03:19 PM | Show all posts | Share
Reply 1# koboi

      
   
Reply

Use magic Report

Post time 26-6-2012 03:20 PM | Show all posts | Share
aku x tau nak rase bangga ke rase sedih.. x sangke topik ni jadik cult culture
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 26-6-2012 03:34 PM | Show all posts | Share
aku x tau nak rase bangga ke rase sedih.. x sangke topik ni jadik cult culture
unekspekted_XII Post at 26-6-2012 15:20


Mr unekspekted_XII, boleh lontarkan persepsi anda bagaimana utk rasa Bangga dan bagaimana pula untuk Sedih tu...
Reply

Use magic Report

Post time 26-6-2012 04:02 PM | Show all posts | Share
best topic... teruskan lagi ..
Reply

Use magic Report

Post time 26-6-2012 04:34 PM | Show all posts | Share
Bukan topik ini Uneks yang mula2 buka di laman maya ini?
Reply

Use magic Report

Post time 26-6-2012 05:04 PM | Show all posts | Share
tu la ... payah sbb dalam alam maya ni tak da copyright ....
tapi apa apa pun dah tau sebab Unex  dah cete dulu
Reply

Use magic Report

Post time 26-6-2012 05:10 PM | Show all posts | Share
Nasib baik la ko koboi tak kena lahar dengan uneks....
Reply

Use magic Report

Post time 26-6-2012 08:24 PM | Show all posts | Share
Reply 9# alphawolf


   hehehehee setujuuuu
Reply

Use magic Report

Post time 26-6-2012 09:01 PM | Show all posts | Share
Mr unekspekted_XII, boleh lontarkan persepsi anda bagaimana utk rasa Bangga dan bagaimana pula u ...
koboi Post at 26-6-2012 03:34 PM


yo ko cedok dari nternet ni adelah karya asal unek.     
Reply

Use magic Report

Post time 27-6-2012 02:33 AM | Show all posts | Share
dah ler cedok artikel uneks pastu letak watermark nama sendiri pulak tu...
Reply

Use magic Report

Post time 27-6-2012 03:00 AM | Show all posts | Share
kat blog uneks pun takde watermark...
apa salahnye letak cop mohor kat gambar2 tue....

bulih jer refer kat post nomot 19 kat sini:
http://mforum.cari.com.my/viewth ... &extra=page%3D1


p/s: teringhin nak nengok tandatangan uneks yg bengkang bengkok bila dia guna paint  

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 27-6-2012 07:41 AM | Show all posts | Share
walaupun aku masih tak setuju dengan andaian uneks yang kata Jack Sparrow diilhamkan dari lanun melayu tapi aku lagi tak setuju orang angkat kerja orang lain tapi tak bagi kredit

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 27-6-2012 08:25 AM | Show all posts | Share
copy paste punya lah jauh sanad dia...
Reply

Use magic Report

Post time 27-6-2012 10:11 AM | Show all posts | Share
Reply 13# system_failure
p/s: teringhin nak nengok tandatangan uneks yg bengkang bengkok bila dia guna paint


aku ade syndrome "xboleyfokus"
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 27-6-2012 10:21 AM | Show all posts | Share
dah ler cedok artikel uneks pastu letak watermark nama sendiri pulak tu...
system_failure Post at 27-6-2012 02:33



   maaf system_faiilure, watermark tu bukan saya yg letak, automatik diletakkan oleh forum cari bila saya uplod.   maaf unek, saya jumpa dalam fb Ekspedisi Panji-Panji Hitam, dan mmg sy ada tulis kat bawah tu reference.

   maaf, mod, kalau ini menjadi satu dosa, mohon deletekan thred ini
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 27-6-2012 10:26 AM | Show all posts | Share
yo ko cedok dari nternet ni adelah karya asal unek.
winamp05 Post at 26-6-2012 21:01

walaupun aku masih tak setuju dengan andaian uneks yang kata Jack Sparrow diilhamkan dari lanun mela ...
alphawolf Post at 27-6-2012 07:41


maaf system_faiilure, watermark tu bukan saya yg letak, automatik diletakkan oleh forum cari bila saya uplod.   maaf unek, saya jumpa dalam fb Ekspedisi Panji-Panji Hitam, dan mmg sy ada tulis kat bawah tu reference.
maaf, mod winamp05 dan  alphawolf.
saya tidak tahu ini dari unek, mcm saya kata, saya baca dari fb Ekspedisi Panji-Panji Hitam, dan mmg sy ada tulis kat bawah tu reference. yg gambar tu ada watermark nama saya tu bukan saya yg buat, tapi otomatik bila uplod kat forum cari, watermark tu ada.
maaf, mod winamp05 dan
alphawolf., kalau ini menjadi satu dosa, mohon deletekan thred ini
kalau ini menjadi satu dosa, saya berikrar utk tidak lagi tulis thred dalam Lagenda, Mitos & Sejarah dan berikrar utk tidak buat apa-apa posting lagi lagi selepas ini.
bukan salah saya sepenuhnya melainkan berlaku sbb kebodohan saya sahaja, dan saya mohon maaf atas kebodohan ini
Reply

Use magic Report

Post time 27-6-2012 11:29 AM | Show all posts | Share
Reply 18# koboi


    relaks la koboi. setiap manusia ada khilaf. kalau aku terjumpa maklumat ni, aku pon taktau yg hasil karya ni uneksp punya. sebab aku kadang2 je dok ikut bod ni.
Reply

Use magic Report

Post time 27-6-2012 12:02 PM | Show all posts | Share

Asal Usul Jack Sparrow - Satu Tinjauan

Reply 18# koboi


    rilek arr koboi.. Nada suare mcm pompuan merajuk sbb tak dapat jer.. Aku lempang lelaju kang... hahahahaha


Emm, tak tau le pulak skrg ni bila upload gmbr dia terus embed watermark si peng upload.. So aku pun bersalah gak arr tuduh ko camtu..
:(


(posted by mobile)
Reply

Use magic Report

Post time 27-6-2012 12:24 PM | Show all posts | Share
takpe.....thread yg asal ni pun dah kemana2 daa......
Reply

Use magic Report

Post time 27-6-2012 12:38 PM | Show all posts | Share
/^ Post Last Edit by .*? at .*?

/s*double post*
Reply

Use magic Report

Post time 27-6-2012 12:51 PM | Show all posts | Share
Woi TT...

ko patut = diverse topic.. bukan copy bulat2.. tambah sane sini...

mase aku blajar oberse dulu.. aku tulis paper sampai 230 mukesurat.. berpuluh2 buku buat reference... last2 lecturer aku campak kt muke aku..

dia cakap... "I ask you to write.. not copy"

mat saleh lain tulis 12 page jee dapat A flush... lepas tu baru aku sedar. yg dia tulis tu berdasarkan pemahaman dia.. bukan 'pemahaman' buku2 rujukan dia

Kapishh????????????????????
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 27-6-2012 02:16 PM | Show all posts | Share
Woi TT...

ko patut = diverse topic.. bukan copy bulat2.. tambah sane sini...

mase aku blajar oberse dulu.. aku tulis paper sampai 230 mukesurat.. berpuluh2 buku buat reference... last2 lecturer aku campak kt muke aku..

dia cakap... "I ask you to write.. not copy"

mat saleh lain tulis 12 page jee dapat A flush... lepas tu baru aku sedar. yg dia tulis tu berdasarkan pemahaman dia.. bukan 'pemahaman' buku2 rujukan dia

Kapishh????????????????????
unekspekted_XII Post at 27-6-2012 12:51


ye
itu kebodohan saya
mintak maap yang amat
Reply

Use magic Report

Post time 27-6-2012 02:18 PM | Show all posts | Share
tak kisah la yang mana2 pun. janji tajuk ni best. cepat2 update citer lagi..ker dah abis?
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

Pesanan penting Segala pendapat dan pandangan yang dikongsi di ruangan forum atau halaman yang berkaitan merupakan pandangan peribadi individu dan tidak sesekali mewakili pendapat/pandangan CARI. CARI juga tidak bertanggungjawab bagi setiap pandangan yang dikongsi. Oleh kerana forum beroperasi dalam waktu sebenar atau 'real time', CARI tidak, dan tidak dapat menapis sebarang bentuk penyampaian dari pengguna setiap masa, namun CARI menggalakkan setiap pengguna mengamalkan budi bicara serta budaya hormat-menghormati untuk tidak menggunakan sebarang perkataan yang menyalahi undang-undang, berbahaya, mengancam, kesat,mengganggu, memfitnah, kasar, lucah, mengeji, menceroboh privasi orang lain, bersifat kebencian, atau perkauman, etnik atau sebaliknya. CARI berhak untuk menahan dan/atau mengeluarkan mana-mana pautan yang berkemungkinan sebagai individu, entiti atau kumpulan yang berpotensi mewujudkan rasa malu dan fitnah. CARI juga berhak untuk menerima, edit dan / atau mengeluarkan apa-apa pautan yang dianggap tidak sesuai dalam mana-mana cara/keadaan/bentuk/situasi/kaedah.
Hosted by

Archiver|Mobile|CARI Infonet

21-4-2015 04:18 PM GMT+8 , Processed in 0.163154 second(s), 13 queries , Gzip On.

Powered by Discuz! X3.2

© 2001-2013 Comsenz Inc.

Quick Reply To Top Return to the list