CARI Malay Forums

 Forgot Pass?
 Register

Facebook Login

Login by Facebook

Forum : Gosip |  Hiburan |  Isu Semasa & Politik |  Peristiwa |  Lawak & Santai |  Sukan |  Informasi |  Kesihatan |  Soal Jawab Agama |  Negeri & Negara
Wanita & Lelaki |  Cinta & Perhubungan |  Belia & Pengetahuan |  Komputer & Internet |  Hobi |  Buku & Penulisan |  Koleksi Gambar
English Channel |  தமிழ் மக்கள் |  Jual/Beli |  Maklum Balas |  CARI Rasmi |  Cari Contest
12345Next
Return Post new threads
Show: 9890|Reply: 101

Disakiti & Menyakiti stuffs : Suami Sakiti Hati Isteri

[Copy link]

Rank: 1

Post on 8-7-2012 10:26 PM |All posts

To get Malaysia's most comprehensive information, news, life sharing here!
Register as a CARI member NOW!

Register Login or Facebook Login

SALAM

nak tnya, apa hukum suami yang selalu menyakiti hati isteri....??adakah si suami berdosa spt mne si isteri manyakiti suami.   
sbb selalu kite dengar yang isteri yang menyakiti dan lawan suami adalah berdosa besar.. Last edited by mbhcsf on 4-8-2012 02:45 PM \n\n Last edited by mbhcsf on 4-8-2012 02:45 PM \n\n

Comment

mbhcsf  Salam saudari, saya edit tajuk untuk kseragaman huruf besar - hurif kecil .  Post on 4-8-2012 02:46 PM
Reply

Props Report

Rank: 10Rank: 10Rank: 10

Post on 9-7-2012 05:47 PM |All posts
Reply 1# thewani
Kena tengoklah dulu.... apa yg menjadikan isteri sakit hati,                                                                                                               Kadang2 suami suruh isteri labuhkan tudung pun.... isteri boleh sakit hati.
Reply

Props Report

Rank: 12Rank: 12Rank: 12

Post on 9-7-2012 06:58 PM |All posts
Reply 2# Nazrulism

  
Kadang2 suami suruh isteri labuhkan tudung pun.... isteri boleh sakit hati.


Ayat kau ni kan.....buat aku gelak je....

Baik kau terbang jauh-jauh seblm aku lastik kau.....
Mari Beli buku....Beli SATU dpt SATU
stormreaders.net/jazaa gallery
Reply

Props Report

Rank: 22Rank: 22Rank: 22Rank: 22Rank: 22Rank: 22

Moderator

Post on 9-7-2012 07:48 PM |All posts
SALAM

nak tnya, apa hukum suami yang selalu menyakiti hati isteri....??adakah si suami berdosa sp ...
thewani Post at 8-7-2012 22:26



    pasai pa ni...marah je nih?   well...biasalah tu kan sedangkan lidah lagi tergigit....
able was I ere I saw Elba
Reply

Props Report

Rank: 12Rank: 12Rank: 12

Post on 9-7-2012 11:43 PM |All posts
Adapun seorang perempuan tu kalau dah jadi isteri memang selalu sakit hati ngan suami..

walaupun suami tu lebih baik dari suami jiran , pandangan dari isteri jiran...

Dia pun akan sakit hati kalau suami dia lebih baik dari suami jirannya...
http://addictivedoubt.wordpress.com/
Reply

Props Report

Rank: 10Rank: 10Rank: 10

Post on 10-7-2012 12:02 AM |All posts
Reply  Nazrulism

   

Ayat kau ni kan.....buat aku gelak je....

Baik kau terbang jauh- ...
jazaa Post at 9-7-2012 18:58

Apasal nak lastik aku lak.... Kan TT tulis;
selalu kite dengar yang isteri yang menyakiti dan lawan suami adalah berdosa besar

dosa jika menyakiti dan lawan suami ........ bila sebut dosa kerana tak ikut tentulah perkara ma'ruf yg disuruh sang suami.  Takkan jadi dosa jika ingkar suruhan suami pada perkara mungkar.


Jadi faham sendirilah ..... bila si isteri berasa sakit hati atas perkara apa yang si suami katakan/lakukan samada ma'ruf atau mungkar.      
Barulah boleh tahu suami berdosa atau tidak.




1

View rating log

Reply

Props Report

Rank: 2

Post on 10-7-2012 10:08 PM |All posts
tak boleh kah kalu suami isteri itu saling menjaga perasaan satu sama lain.?
Reply

Props Report

Rank: 22Rank: 22Rank: 22Rank: 22Rank: 22Rank: 22

Moderator

Post on 10-7-2012 11:05 PM |All posts
SALAM

nak tnya, apa hukum suami yang selalu menyakiti hati isteri....??adakah si suami berdosa sp ...
thewani Post at 8-7-2012 22:26



    so ia bergantung pada konteks yakni situasi atau keadaan.
able was I ere I saw Elba
Reply

Props Report

Rank: 8Rank: 8

Post on 10-7-2012 11:08 PM |All posts
Salam. Tentang sakit hati ni puncanya adalah nafsu. Jika ada nafsu yg menyebabkan kesombongan, jgn bicara siapa salah dan siapa betul. Nerakalah tempat orang2 yg sombong walaupun anda dipihak benar. Allah SWT memberikan garis panduan didalam Al-Quran dgn jelas perihal ini. Jgn berhukumkan nafsu kesombongan. Bacalah Al-Quran dan sendiri fikir jika anda benar pengakuan terhadapNya. Jika apa yg anda baca (anda maksudkan orang lain salah lebih dari diri sendiri) maka anda telah disesatkan Allah kerana sifat fasik dan kufur terhadap ketentuan yg telah ditetapkan Allah kepada umat yg mengaku beriman. Bertaqwalah kamu kepada Allah jika kamu inginkan kebahagiaan di dunia dan akhirat kerana Allah.
Reply

Props Report

Rank: 22Rank: 22Rank: 22Rank: 22Rank: 22Rank: 22

Moderator

Post on 10-7-2012 11:10 PM |All posts
Post Last Edit by mbhcsf at 10-7-2012 23:11
tak boleh kah kalu suami isteri itu saling menjaga perasaan satu sama lain.?
zarith_dayana Post at 10-7-2012 22:08



    well, itu ideal world but then in reality , sedangkan lidah lagi tergigit..tapi then kalau suami muka siap and  ada Maher  Zain like quality...hahahah  boleh lupakan saja  kita gaduh ....hahahaa

dan  i think Nabi Muhammad SAW pada suatu ketika pernah dengan cara hikmahlah baginda tunjuk tanda  yg baginda less keen terhadap satu perbuatan isteri isteri baginda yg lain dalam kes Mariah Qibtiah , kan?

betuklkan saya  kalau salah sebab takut jugak kalau  tak betul, yg suatu ketika Hafsah ke sapa terserempak dengan baginda with hamba Mariah Qibtiah ...then ... sapa ingat , sampai beberapa minggu ...gitu baginda tak campur isteri  yg lain


sapa ingat ?
able was I ere I saw Elba
Reply

Props Report

Rank: 8Rank: 8

Post on 10-7-2012 11:13 PM |All posts
Berbaik sangkalah dengan pasangan mu sekiranya anda tidak berilmu. Tanya diri kenapa rasa sakit hati sedangkan saya beriman kepada Allah? Tanya diri adakah saya dah laksanakan apa yg Allah perintahkan "kami dengar dan kami taat"? Nanti dapatlah jawapannya. Jika tak dapat ikut sunnah Rasullullah SAW tentang perihal merawat hati. Wallah hualam
Reply

Props Report

Rank: 22Rank: 22Rank: 22Rank: 22Rank: 22Rank: 22

Moderator

Post on 10-7-2012 11:22 PM |All posts
apa yang berlaku sebenarnya?

conflict unresolved?
able was I ere I saw Elba
Reply

Props Report

Rank: 8Rank: 8

Post on 10-7-2012 11:30 PM |All posts
Ingat key ini (kepada yg beriman dan bertaqwa)

Jika musibah didunia kita alami, terimalah sebagai ketentuanNya dan wajib kita memahami kenapa terjadi. Kerana orang yg bermuhasabah diri sentiasa memandang Allah selaku Al-Haq yg patut dingati. Mohonlah ampun dan perlindungan darinya supaya iman dan taqwa kita diteguhkan utk menghadapi dunia ini. Sabar, sabar, sabar...
Jika permusuhan terjadi didunia ini, maafkanlah diri dan orang yg menyebab permusuhan kerana didalamnya terdapat kebaikkan yg meliputi seluas alam. Allah suka melihat kita menjalin persaudaraan dan sesungguhnya kemaafan membuktikan iman dan taqwa kepadaNya. Sabar, sabar, sabar..
Jika kegagalan terjadi didunia ini, carilah penyelesaian yg sebanding dengan kegagalan dan bukannya melihat kepada kegagalan berkenaan. Mohonlah kepada Allah akan petunjuk dan bantuan bagi menguatkan iman dan taqwa kepadaNya.
Hamba2 Allah tidak pernah disempitkan sebalik sentiasa Reda dengan ketentuannya. Adalah lebih baik akhirat dari dunia yg bersifat sementara?

Allah jua Yang Maha Mengetahui. Wallah Hualam
1

View rating log

Reply

Props Report

Rank: 22Rank: 22Rank: 22Rank: 22Rank: 22Rank: 22

Moderator

Post on 11-7-2012 01:37 AM |All posts
Post Last Edit by mbhcsf at 11-7-2012 15:25

kalau dalam situasi suami sering lemparkan kata kata kesat,  deraan secara mental...

bagaimana nak melihat ini dari perspektif Islam

adakah si isteri wajib hanya diam? or  anything >

yg soal remeh tu tak palah
tappi dalam konteks kes deraan  emosi yg ntah apa apa

apakah  wajar sekiranya pihak isteri merasakan satu penjelasan  diperlukan atas kenapa hatinya disakiti - sebab may be dia tak faham then , apakah dikira ego?

sebab bagi saya

a) yg perkara suami wajib tegur , kena tegur dan  wife mmg kena ikut  lelebih kalau hukum
that's that and  tak pa pun...

b) tapi bagi kes  lain ..yg jenis teledera ??
able was I ere I saw Elba
Reply

Props Report

Rank: 10Rank: 10Rank: 10

Post on 11-7-2012 02:47 PM |All posts
kalau dalam situasi suami sering lemparkan kata kata kesat,  deraan sevara mental...

bagaimana nak melihat ini dari perspektof Islam

adakah si isteri wajib hanya diam? or  anything >
mbhcsf Post at 11-7-2012 01:37

Untuk Cik mod bila berumah tangga nanti bila menghadapi situasi tersebut... sentiasa kekalkan ciri Isteri Solehah, tak perlu curahkan minyak pada bara api... nanti api menyala dan membakar diri.

Nikmat dari disyari'atkan perkahwinan seperti yang disentuh firman Allah;
Ar Ruum:21
Dan di antara tanda-tanda kekuasaan-Nya ialah Dia menciptakan untukmu isteri-isteri dari jenismu sendiri, supaya kamu cenderung dan merasa tenteram kepadanya, dan dijadikan-Nya diantaramu rasa kasih dan sayang. Sesungguhnya pada yang demikian itu benar-benar terdapat tanda-tanda bagi kaum yang berfikir.


Ayat ini menjadikan sasaran atau tujuan hidup bersuami istri ialah ketenteraman hati, cinta, dan kasih sayang antara keduanya, yang semua ini merupakan aspek kejiwaan,  bukan material. Tidak ada artinya kehidupan bersuami istri yang sunyi dari aspek-aspek maknawi ini, sehingga badan berdekatan tetapi ruh berjauhan.

Pihak suami juga perlu merenungkan pengertian ini, jika suami berterusan menyakiti isteri, bagaimana isteri dapat memberi perasaan tenteram kepadanya. berasa tenteram kepada isteri hanya boleh diperolehi dari isteri yg tenteram hatinya.

Dalam hal ini banyak suami yang kelirupadahal diri mereka sebenarnya baikketika mereka mengira bahwa kewajiban mereka terhadap isteri mereka ialah memberi nafkah, pakaian, dan tempat tinggal, tidak ada yang lain lagi. Dia melupakan bahwa wanita  itu bukan hanya memerlukan makan, minum, pakaian, dan lain-lain keperluan material, tetapi juga memerlukan ucapan yang baik, wajah yang ceria, senyum yang manis, sentuhan yang lembut, ciuman yang mesra, pergaulan yang penuh kasih sayang, dan belaian yang lembut yang menyenangkan hati dan menghilangkan gundah gulana.   

Suami juga kena ingat ayat ini;
An Nisaa:19
Hai orang-orang yang beriman, tidak halal bagi kamu mempusakai wanita dengan jalan paksa dan janganlah kamu menyusahkan mereka karena hendak mengambil kembali sebagian dari apa yang telah kamu berikan kepadanya, terkecuali bila mereka melakukan pekerjaan keji yang nyata. Dan bergaullah dengan mereka secara makruf. Kemudian bila kamu tidak menyukai mereka, (maka bersabarlah) karena mungkin kamu tidak menyukai sesuatu, padahal Allah menjadikan padanya kebaikan yang banyak.  


Tugas besar mukmin dalam berkeluarga adalah menjauhkan keluarganya dari api neraka, jika isteri menjadi ahli neraka kerana melawan suami... suami juga akan terseret sama ke neraka kerana gagal menjalankan tanggung jawabnya.

At Tahriim:6
Hai orang-orang yang beriman, peliharalah dirimu dan keluargamu dari api neraka yang bahan bakarnya adalah manusia dan batu; penjaganya malaikat-malaikat yang kasar, keras, dan tidak mendurhakai Allah terhadap apa yang diperintahkan-Nya kepada mereka dan selalu mengerjakan apa yang diperintahkan.


Suami juga harus meneladani adab Rasulullah s.a.w terhadap isterinya ... banyak hadith2 yg boleh dirujuk.

Sabda Nabi SAW;      
"Sebaik-baik kamu ialah yang paling baik terhadap keluarganya, dan aku adalah orang yang paling baik terhadap keluargaku."
1

View rating log

Reply

Props Report

Rank: 10Rank: 10Rank: 10

Post on 11-7-2012 02:56 PM |All posts
tak boleh kah kalu suami isteri itu saling menjaga perasaan satu sama lain.?
zarith_dayana Post at 10-7-2012 22:08

Itu yang terbaeekkkkkkkkkkk !
Reply

Props Report

Rank: 10Rank: 10Rank: 10

Post on 11-7-2012 03:43 PM |All posts
Post Last Edit by Nazrulism at 11-7-2012 15:48
dan  i think Nabi Muhammad SAW pada suatu ketika pernah dengan cara hikmahlah baginda tunjuk tanda  yg baginda less keen terhadap satu perbuatan isteri isteri baginda yg lain dalam kes Mariah Qibtiah , kan?

betuklkan saya  kalau salah sebab takut jugak kalau  tak betul, yg suatu ketika Hafsah ke sapa terserempak dengan baginda with hamba Mariah Qibtiah ...then ... sapa ingat , sampai beberapa minggu ...gitu baginda tak campur isteri  yg lain  
mbhcsf Post at 10-7-2012 23:10

Sesuatu yang dihalalkan kepada Nabi s.a.w juga boleh menjadi punca sakit hati isterinya (hafsah), kerana nak menyenangkan hati isterinya itu, Nabi s.a.w bersumpah dihadapan Hafsah mengharamkan yang halal untuk dirinya (At-Tahrim:1-2). Sumpah itu yg sepatutnya menjadi rahsia  Hafsah telah dibocorkan kepada Aisyah dan mereka berpakat untuk menyakiti hati Rasulullah bila Baginda mendatangi mereka tetapi telah diketahui oleh Nabi melalui Wahyu (At-Tahrim:3).

Seterusnya perintah Allah pada mereka (isteri-isteri Nabi);           
Jika kamu berdua bertaubat kepada Allah, maka sesungguhnya hati kamu berdua telah condong, dan jika kamu berdua bantu membantu menyusahkan Nabi, maka sesungguhnya Allah adalah Pelindungnya dan (begitu pula) Jibril dan orang-orang mukmin yang baik; dan selain dari itu malaikat-malaikat adalah penolongnya pula. (At Tahrim:4)

Jika Nabi menceraikan kamu, boleh jadi Tuhannya akan memberi ganti kepadanya dengan isteri-isteri yang lebih baik daripada kamu, yang patuh, yang beriman, yang taat, yang bertaubat, yang mengerjakan ibadat, yang berpuasa, yang janda dan yang perawan. (At Tahrim:5)

Pada pendapat saya... Nabi tidak membalas dengan menyakiti hati isteri2 ( beberapa minggu tidak mencampuri mereka), Tapi Nabi mahu mereka berubah sikap ... Jangan menyusahkan Nabi (suami mereka).  -Wallahu'alam.
Reply

Props Report

Rank: 2

Post on 11-7-2012 03:54 PM |All posts
itula kan, sedangkan lidah lagi tergigit, ini kan suami isteri.
Reply

Props Report

Rank: 22Rank: 22Rank: 22Rank: 22Rank: 22Rank: 22

Moderator

Post on 11-7-2012 05:19 PM |All posts
Sesuatu yang dihalalkan kepada Nabi s.a.w juga boleh menjadi punca sakit hati isterinya (hafsah),  ...
Nazrulism Post at 11-7-2012 15:43


u dah kahwin, ke Nazrul?
able was I ere I saw Elba
Reply

Props Report

Rank: 10Rank: 10Rank: 10

Post on 11-7-2012 05:24 PM |All posts
Reply 19# mbhcsf

Belum Kahwin lagi .... baru sekali !
Reply

Props Report

Rank: 22Rank: 22Rank: 22Rank: 22Rank: 22Rank: 22

Moderator

Post on 11-7-2012 05:41 PM |All posts
Reply  mbhcsf

Belum Kahwin lagi .... baru sekali !
Nazrulism Post at 11-7-2012 17:24



    'ala kulli haal  ...alhamdulillah good for you...i mean judging from your post namak macam ada pengalaman , matured opinion  so i just asked anyway.

hehehe
able was I ere I saw Elba
Reply

Props Report

Rank: 10Rank: 10Rank: 10

Post on 11-7-2012 05:57 PM |All posts
'ala kulli haal  ...alhamdulillah good for you...i mean judging from your post namak macam ...
mbhcsf Post at 11-7-2012 17:41


    
Reply

Props Report

Rank: 22Rank: 22Rank: 22Rank: 22Rank: 22Rank: 22

Moderator

Post on 11-7-2012 06:01 PM |All posts
Nazrulism Post at 11-7-2012 17:57



    dah.... dah.... hahahahah
able was I ere I saw Elba
Reply

Props Report

Rank: 8Rank: 8

Post on 13-7-2012 11:59 PM |All posts
Post Last Edit by Abangcute at 14-7-2012 00:15

Sebab itu Allah turunkan Al-Quran. Sebab itulah dilahir Rasullullah SAW dikalangan manusia. Jika kita semua berfikir untuk apa kejadian kita sekiranya SEMUANYA KERANA ALLAH, then ALL SOLVE. Jawapan di depan mata.

Menggunakan hukum akal kadang2 boleh menyebabkan kita terpesong dengan didikan sebenar yang diterapkan dalam Islam.

Sebagai contoh :
Ramai orang yang mengaku Islam, akan tetapi berapa ramai yang mengerjakan solat wajib? Dan berapa ramai yang mengerjakan solat wajib yang melaksanakan solat sunat? Dan berapa ramai yang telah melaksanakan yang dimaksudkan menyampaikan dalam erti kata sebenar? Adakah perlu diajar perkara-perkara yang patut diketahui sebagai Umat Muhammad? Ataupun sekadar tahu Islam tapi sekadar berkata-kata tanpa memahami kita ini HAMBA di dunia ini? Yang membezakan hambaNya dan hamba yang ingkar terletak kepada RUKUN ISLAM. Belum lagi rukun Imam. Adakah anda faham, makna ihsan? Sudahkah anda semua MEMIKIRKAN, MELAKSANAKAN, dan MENYAMPAIKANNYA pada setiap HARI KEPADA DIRI SENDIRI, KELUARGA, MASYARAKAT dan NEGARA?

Kembali ke asal kejadian manusia ditugaskan selaku KHALIFAH di muka bumi dan memakmurkan bumi. Adakah agama Islam memaksa umatNya untuk MELAKSANAKAN APA YANG DIPERINTAHNYA? Jawapan : TIDAK, malah diberi PILIHAN. Dan berapa ramai yang benar-benar faham matlamat kehidupan dalam didunia dalam Islam dalam erti kata yang sebenar-benarnya?

Tentang deraan yang anda tanya nak mohon maaf banyak-banyak SAYA BUKAN NAK PANCUNG TAPI SAYA NAK INGATKAN :
Bagi menjawab soalan ini kembali kita kepada HUDUD dalam Islam. Di negara kita ada melaksanakan HUDUD dalam erti kata yang sebenar-benarnya? Ada ker sumpah kepada SUAMI/ISTERI/PENCURI/PEROGOL yang menipu dalam perbicaraan? Tak ada kan? Ada sesiapa yang BERSUMPAH untuk TAAT KEPADA ALLAH dalam KEHIDUPANNYA? Minoriti aje tapi RAMAI YANG BENCI ORANG JENIS INI. So SOLVE PROBLEM masaalah yang ditanya dan TAK PERLU DITANYA kerana sesungguhnya ilmu dan soalan yang ditanya lebih LEMAH dari pengetahuan Allah YANG MAHA MENGETAHUI seluas ALAM dan SEISINYA. So please, sila baca Al-Quran untuk keterangan lanjut semuanya COMPLETE cuma kita aje tak sedar kerana kita dibutakan oleh urusan dunia berbanding urusan sebenar iaitu menjadi hambaNYA. Kalau si bertanya tak puas hati dengan jawapan saya ANDA SOMBONG DENGAN ALLAH dalam erti kata sebenar. Menggunakan hukum akal dan melupakan ketetapan Allah dalam kehidupan adalah satu KEJAHILAN dan KEJAHILAN antara kunci ke neraka.

Kepada yang kerap bertanya dan menggunakan HUKUM AKAL yang PELIK MELIK tu... kamu ni ISLAM ke BUKAN ISLAM? Islam adalah MUDAH dan tak susah kalau kita "Dengar dan Patuh dengan PerintahNYA". Kerana kebodohan dalam mencari ilmu Islam kita dah jadi BUTA AGAMA. Kerana kebodohan kita dalam mengenali sejarah dakwah Rasullullah kita jadi BISU AGAMA. Kerana kebodohan kita SOMBONG dalam MENGAKU DIRI ISLAM, akhirnya jadilah orang-orang yang PEKAK AGAMA. Hinggakan ada yang MENJADI TALIBARUT pihak-pihak yang MEMUSNAHKAN ISLAM itu sendiri. Dimana keadaan anda yang sebenar-benarnya sekarang ini?

Kalau anda USTAZ, TOK IMAM, TOK KADI, DOKTOR, Perdana Menteri, Menteri, Pekerja buruh dan apa jua Jawatan Dunia yang anda pegang dan dikira dahsyat, kalau ada perkara-perkara yang saya katakan.... Jawapannya ANDA ANTARA YANG DISESATKAN ALLAH. Ilmu agama TAK PERNAH HABIS kepada yang mahu mencari dan mencintai Allah. Kepada yang PUAS dengan apa yang ada dalam kehidupannya umpama BUIH DI LAUTAN berdasarkan kepada sabda baginda Rasullullah SAW mengenai AKHIR ZAMAN. So tanyalah diri anda saya ni DIMANA SEKARANG INI? Adakah sekadar menggunakan ilmu yang kita tahu atau kembali kepada Agama dalam menyelesaikan SEGALA MAK NENEK ISU TANPA MELETAKKAN SYARAT DUNIA? Saya tahu ramai yang takut untuk melaksanakan hukum HUDUD tapi apalah gunanya kalau ditakdirkan Allah SWT kiamatkan kita sebelum kita laksanakan HUDUD (adakah anda mati kerana Allah atau kerana DIRI SENDIRI)? Adakah berbaloi kehidupan anda selepas itu? Saya tahu ramai yang takut hilang kerja untuk mentaati perintah Allah (makan atas angin "ada gak kebaikkannya kepada yang melaksanakan dalam erti kata yang sebenar-> berdasarkan kepada hadis Rasullullah tapi jumlahnya yang selamat SEDIKIT berbanding yang RAMAI), tapi apalah gunanya kalau esok anda berada di padang mahsyar, kalau Allah berkehendakkan kita sedemikian rupa mampu ke nak tahan ketentuanNya semasa berada disana? Satu soalan untuk diri anda sendiri, dimana anda berada sekarang ini? Di taman tema lagi ker? di pusat karaoke lagi ker? tengah berjudi lagi ker? tengah tido lagi ker? tengah mengumpat lagi ker? tengah guna agama demi kepentingan PARTI POLITIK ker? tengah buat kajian berapa banyak undi boleh dapat ker? SEMUA TU TIADA MAKNA KALAU ALLAH KIAMAT KITA SEMUA. Tak sedar-sedar lagi ke TAGHUT tu menatang apa? tak sedar-sedar lagi ker fikiran pun boleh jadi TAGHUT? Kerja pun boleh jadi TAGHUT? Jawatan yang kita kerja antara cabang TAGHUT? tak sedar-sedar lagi ke Allah SWT tengah warning, cuma tak amik nyawa kita semua lagi? tak sedar-sedar lagi KITA NI SEBENARNYA TAK BACA AL-QURAN dan TAK PERNAH NAK AMIK TAU TENTANG PERINTAH ALLAH? Susah ke nak IKUT? Susah ke nak faham? Ataupun anda adalah antara MEREKA-MEREKA yang Allah sesatkan kerana KEFASIKAN dan KEKUFURAN kerana KESOMBONGAN DENGAN ALLAH? Takkah BODOH MENENTANG KETENTUAN ALLAH?

Sama-samalah kita scan diri kita sendiri..... ADAKAH AKU LAYAK MASUK SYURGA? Kepada Allah kita memohon ampun dan petunjuk yang sebenar-benarnya... Tak guna berkata-kata kalau TAK PERNAH MELAKSANAKAN PERINTAH ALLAH. Sebelum melaksanakan perintah Allah SWT... BACALAH AL-Quran... BACALAH AL-Quran... BACALAH AL-Quran untuk diri sendiri kerana Allah. Janganlah campakkan diri kita menjadi orang-orang yang JELAS FASIK dan KUFUR menggunakan hukum akal tanpa bimbingan dariNYA. Wallah Hualam
Reply

Props Report

Rank: 22Rank: 22Rank: 22Rank: 22Rank: 22Rank: 22

Moderator

Post on 14-7-2012 11:25 AM |All posts
so TT apa pandangan anda? dah terjawab ke?  jawapannya ikut konteks.

tapi kena beza antara cercaan as in menghinakan dan  ini penting.


dan saya ingin ingatkan bahawa

a) ini forum , maka kita berhal discuss dan bincang selagi mana tak menghinakan sesiapa dan  agama itu sendiri.

b) bila kata forum maksudnya berbincang dan bukan medan konfrontasi dan meletakkan hukum so kalau u fikir macam ni so and so  - that is very narrow dan mengekang topik  itu  dan selagi mana dia tak bercanggah ini tak apa

c) bila kita berforum maksudnya kita tukar pendapat , pandangan  dan bukan mencela dan menghukum orang.
able was I ere I saw Elba
Reply

Props Report

12345Next
Return Post new threads
You need to login first Login | Register Facebook Login

Important Notice: The views and opinions expressed on the forum or the related pages are of the owner alone, and are not endorsed by CARI, nor is CARI responsible for them. Due to the nature of the Internet forum is in real time, CARI does not, and can not censor any submission, but asks that each user use discretion and respect for other users, and does not contribute any word that is unlawful, harmful, threatening, abusive, harassing, tortious, defamatory, vulgar, obscene, libelous, invasive of another's privacy, hateful, or racially, ethnically or otherwise objectionable. CARI reserve the right to withhold and/or remove any link that might possibly hold an individual, entity or group ridicule, potential embarrassment or potential defamation. CARI also reserves the right to accept, edit and/or remove any link that is deemed inappropriate in any way.
Hosted by

Archiver|Mobile|CARI Malay Forums

GMT+8, 16-4-2014 03:24 PM , Processed in 0.178074 second(s), 23 queries , Gzip On.

Powered by Discuz!

© 2001-2012 Comsenz Inc.

Top