CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

Facebook Login

Login by Facebook

Forum : Gosip |  Hiburan |  Isu Semasa & Politik |  Peristiwa |  Lawak & Santai |  Sukan |  Informasi |  Kesihatan |  Soal Jawab Agama |  Negeri & Negara
Wanita & Lelaki |  Cinta & Perhubungan |  Belia & Pengetahuan |  Komputer & Internet |  Hobi |  Buku & Penulisan |  Koleksi Gambar
Jual/Beli |  Maklum Balas |  CARI Rasmi |  Cari Contest
View: 6106|Reply: 19

Pedang Damascus (Pedang Paling Tajam Di Dunia)

[Copy link]
Post time 14-7-2012 11:54 AM | Show all posts |Read mode

To get Malaysia's most comprehensive information, news, life sharing here!
Register as a CARI member NOW!

Register Login or Facebook Login

Post Last Edit by TheLuPikir at 14-7-2012 11:55



Ketika Perang Salib, pasukan Eropah dikejutkan oleh pedang yg dimiliki oleh pasukan Arab dan Parsi.
Pedang mereka dengan mudah menembus baju zirah pasukan crusader, bahkan mampu membelah perisai.

Inilah Pedang Damaskus, terbuat dari besi baja yang diolah dengan teknik khusus sehingga memiliki permukaan yangg sangat kuat dan tajam.



Teknik pembuatan pedang ini begitu rahsia sehingga hanya beberapa keluarga tukang besi di Damascus saja yang menguasainya, ini juga sebabnya teknik pembuatan besi baja Damascus akhirnya pupus.

.

Hingga kini teknologi metalurgi yang paling canggih pun belum mampu membuat pedang yang lebih tajam dari Pedang Damascus.

Pedang Damascus adalah pedang yg paling tajam di dunia, lebih tajam daripada Katana Jepun mahupun Keris Malaysia.

Selain kuat,besi baja Damascus juga sangat lentur sehingga betul-betul sempurna untuk dijadikan pedang atau pisau.



Pedang ini mampu membelah sutera yang dijatuhkan ke atasnya, juga mampu membelah pedang lain atau batu tanpa mengalami kerosakan sama sekali.

Sebuah penelitian mikroskopik menemui bahawa pedang ini ternyata memiliki satu lapisan kaca dipermukaannya.

Boleh dikatakan para ilmuwan muslim di timur tengah telah mencapai teknologi nano sejak seribu tahun yg lalu.

.

Beberapa ahli metalurgi modern mengaku mencipta dan membuat besi baja yangg sangat mirip dengan baja Damascus , namun tetap belum dapat meniru 100%.

Teknik pembuatan Pedang Damascus termasuk salah satu pengetahuan Islam yg terhilang.
Pedang, Tombak, dan Pisau Damascus yang tinggal kini tersebar di berbagai Museum di seluruh dunia.



.

Reply

Use magic Report

Post time 14-7-2012 12:26 PM | Show all posts | Share
Ketika Perang Salib, pasukan Eropah dikejutkan oleh pedang yg dimiliki oleh pasukan Arab dan Par ...
TheLuPikir Post at 14-7-2012 11:54


Orang2 melayu mesti kagum dengar mcm tu.. kan???

but.. the fact is.. 'damascaned' blade ni berasal dari India.. before spread to Persian and vanished later found it way back sebab mass production in damascus mase perang salib.  


the interesting fact pasal 'damascaned' blade ni..... few yg perasan, before it discovered in india in 3rd BC... it was originated from nusantara.. few keris blade serupa dgn 'damascaned' waving... and share similar compound and resistant to metal object.. tapi kelemahannye.. ianya cepat karat.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 14-7-2012 12:47 PM | Show all posts | Share
cakap banyak xnak... sini aku kasi contoh..

Damascane blade ade pattern waving yg same dgn keris blade :





damascened:





So now... Oldest Keris yg pernah dijumpai dan direkodkan... dibuat pada 1362 AD.. dipanggil "Keris Knaud"



or Keris Jalak Buda.. said to be forged in 500 AD



WHILST... Damasucs Blade cuma direkodkan dijumpai pada 1192 :



Both share same characteristic = ".. marked with ten millions of meandering lines"

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

 Author| Post time 14-7-2012 03:53 PM | Show all posts | Share
cakap banyak xnak... sini aku kasi contoh..

Damascane blade ade pattern waving yg same dgn keris ...
unekspekted_XII Post at 14-7-2012 12:47


thanks for the extra info
Reply

Use magic Report

Post time 14-7-2012 04:46 PM | Show all posts | Share
Good info...thanks..
Reply

Use magic Report

Post time 14-7-2012 08:03 PM | Show all posts | Share

unekspekted_XII Post at 14-7-2012 12:47
Ini bagus punya barang
Reply

Use magic Report

Post time 14-7-2012 08:09 PM | Show all posts | Share
Reply 6# BotakChinPeng

the original damascaned blade dari nusantara boleh berdiri.. waluapun keris tu bengkang bengkok.. yg original made, dgn campuran yg betul.. dia boleh berdiri kalau ditegakkan.. = thus, itu name "keris berdiri"  

bukan sebab yg dirikan tu terrer bak dewa dewi.... aku yang jahanam ni pun boleh dirikan.. .korang yg hancur latarbelakang pun same jgak bleh dirikan, subjected to originality of that damascaned blade
Reply

Use magic Report

Post time 14-7-2012 08:11 PM | Show all posts | Share
berapa harga pasaran keris ni?

masyukkkk
Reply

Use magic Report

Post time 14-7-2012 08:58 PM | Show all posts | Share
info menarik...
Reply

Use magic Report

Post time 15-7-2012 04:56 PM | Show all posts | Share
TT TQ for sharing
Reply

Use magic Report

Post time 15-7-2012 07:20 PM | Show all posts | Share
Aku ada sebatang
Reply

Use magic Report

Post time 15-7-2012 09:48 PM | Show all posts | Share
Tak ada bukti kukuh besi damascus berasal dari india.  
Di zaman silam sebahagian besar asia tenggara juga  dianggap sebagai india oleh bangsa arab. Maka besi india yang dimaksudkan mungkin sebenarnya diimport tukang pedang arab dari nusantara.
Reply

Use magic Report

Post time 16-7-2012 08:27 AM | Show all posts | Share
wahhh...hebat2....sayangnya pembuatnya pedang dan keris ni tak diwarisi
Reply

Use magic Report

Post time 16-7-2012 04:32 PM | Show all posts | Share
keris ini lagi karat lagi bagus...lagi bisa kerana di sepuh dgn racun .tak payah di asah mcm pedang semurai jepun.
Reply

Use magic Report

Post time 16-7-2012 04:37 PM | Show all posts | Share
Reply 7# unekspekted_XII

Bukan Jin ke yang dirikan? Atau org tu ada aura dalaman yg kuat..



Reply

Use magic Report

Post time 16-7-2012 04:48 PM | Show all posts | Share
Reply 15# Mata_coklat

mengarut jee ade jin yg dirikan... ko boleh pilih satu keris berdiri ni.. then panggil mat gian kt kampung ko.. sure dia pun boleh dirikan... xpayah tunggu org2 yg konon ade ilmu dalam



the materials inside the keris yg buat dia stabil... how.. i don't know.
Reply

Use magic Report

Post time 16-7-2012 04:55 PM | Show all posts | Share
Reply  BotakChinPeng

the original damascaned blade dari nusantara boleh berdiri.. waluapun keris ...
unekspekted_XII Post at 14-7-2012 20:09



   Tergelak aku baca komen ko ni But nice info..pernah baca yg keris ni campuran dia seimbang, tu yg bole berdiri tegak...hatta org mabuk sekalipun  boleh dirikan keris ni...huhuhu...
Reply

Use magic Report

Post time 16-7-2012 07:24 PM | Show all posts | Share
Pedang Kedah dulu dI Eksport ke Benua Arab...
Reply

Use magic Report

Post time 17-7-2012 12:35 AM | Show all posts | Share
pakai buat kawen ni ok jgk ni
Reply

Use magic Report

Post time 17-7-2012 12:58 AM | Show all posts | Share
kalau seseorang itu ada 10 keris lama..kalau jual kaya tak?
pedang damascus sekarang ada kat mana?
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

Pesanan penting Segala pendapat dan pandangan yang dikongsi di ruangan forum atau halaman yang berkaitan merupakan pandangan peribadi individu dan tidak sesekali mewakili pendapat/pandangan CARI. CARI juga tidak bertanggungjawab bagi setiap pandangan yang dikongsi. Oleh kerana forum beroperasi dalam waktu sebenar atau 'real time', CARI tidak, dan tidak dapat menapis sebarang bentuk penyampaian dari pengguna setiap masa, namun CARI menggalakkan setiap pengguna mengamalkan budi bicara serta budaya hormat-menghormati untuk tidak menggunakan sebarang perkataan yang menyalahi undang-undang, berbahaya, mengancam, kesat,mengganggu, memfitnah, kasar, lucah, mengeji, menceroboh privasi orang lain, bersifat kebencian, atau perkauman, etnik atau sebaliknya. CARI berhak untuk menahan dan/atau mengeluarkan mana-mana pautan yang berkemungkinan sebagai individu, entiti atau kumpulan yang berpotensi mewujudkan rasa malu dan fitnah. CARI juga berhak untuk menerima, edit dan / atau mengeluarkan apa-apa pautan yang dianggap tidak sesuai dalam mana-mana cara/keadaan/bentuk/situasi/kaedah.
Hosted by

Archiver|Mobile|CARI Infonet

28-4-2015 11:57 PM GMT+8 , Processed in 0.140922 second(s), 13 queries , Gzip On.

Powered by Discuz! X3.2

© 2001-2013 Comsenz Inc.

Quick Reply To Top Return to the list