CARI Malay Forums

 Forgot Pass?
 Register

Facebook Login

Login by Facebook

Forum : Gosip |  Hiburan |  Isu Semasa & Politik |  Peristiwa |  Lawak & Santai |  Sukan |  Informasi |  Kesihatan |  Soal Jawab Agama |  Negeri & Negara
Wanita & Lelaki |  Cinta & Perhubungan |  Belia & Pengetahuan |  Komputer & Internet |  Hobi |  Buku & Penulisan |  Koleksi Gambar
English Channel |  தமிழ் மக்கள் |  Jual/Beli |  Maklum Balas |  CARI Rasmi |  Cari Contest
Show: 5699|Reply: 19

Pedang Damascus (Pedang Paling Tajam Di Dunia)

[Copy link]

Rank: 7Rank: 7Rank: 7

Post on 14-7-2012 11:54 AM |All posts

To get Malaysia's most comprehensive information, news, life sharing here!
Register as a CARI member NOW!

Register Login or Facebook Login

Post Last Edit by TheLuPikir at 14-7-2012 11:55



Ketika Perang Salib, pasukan Eropah dikejutkan oleh pedang yg dimiliki oleh pasukan Arab dan Parsi.
Pedang mereka dengan mudah menembus baju zirah pasukan crusader, bahkan mampu membelah perisai.

Inilah Pedang Damaskus, terbuat dari besi baja yang diolah dengan teknik khusus sehingga memiliki permukaan yangg sangat kuat dan tajam.



Teknik pembuatan pedang ini begitu rahsia sehingga hanya beberapa keluarga tukang besi di Damascus saja yang menguasainya, ini juga sebabnya teknik pembuatan besi baja Damascus akhirnya pupus.

.

Hingga kini teknologi metalurgi yang paling canggih pun belum mampu membuat pedang yang lebih tajam dari Pedang Damascus.

Pedang Damascus adalah pedang yg paling tajam di dunia, lebih tajam daripada Katana Jepun mahupun Keris Malaysia.

Selain kuat,besi baja Damascus juga sangat lentur sehingga betul-betul sempurna untuk dijadikan pedang atau pisau.



Pedang ini mampu membelah sutera yang dijatuhkan ke atasnya, juga mampu membelah pedang lain atau batu tanpa mengalami kerosakan sama sekali.

Sebuah penelitian mikroskopik menemui bahawa pedang ini ternyata memiliki satu lapisan kaca dipermukaannya.

Boleh dikatakan para ilmuwan muslim di timur tengah telah mencapai teknologi nano sejak seribu tahun yg lalu.

.

Beberapa ahli metalurgi modern mengaku mencipta dan membuat besi baja yangg sangat mirip dengan baja Damascus , namun tetap belum dapat meniru 100%.

Teknik pembuatan Pedang Damascus termasuk salah satu pengetahuan Islam yg terhilang.
Pedang, Tombak, dan Pisau Damascus yang tinggal kini tersebar di berbagai Museum di seluruh dunia.



.

It's only my life i care
Reply

Props Report

Rank: 10Rank: 10Rank: 10

Post on 14-7-2012 12:26 PM |All posts
Ketika Perang Salib, pasukan Eropah dikejutkan oleh pedang yg dimiliki oleh pasukan Arab dan Par ...
TheLuPikir Post at 14-7-2012 11:54


Orang2 melayu mesti kagum dengar mcm tu.. kan???

but.. the fact is.. 'damascaned' blade ni berasal dari India.. before spread to Persian and vanished later found it way back sebab mass production in damascus mase perang salib.  


the interesting fact pasal 'damascaned' blade ni..... few yg perasan, before it discovered in india in 3rd BC... it was originated from nusantara.. few keris blade serupa dgn 'damascaned' waving... and share similar compound and resistant to metal object.. tapi kelemahannye.. ianya cepat karat.
1

View rating log

www.untoldhistoriesofmalaya.blogspot.com
Reply

Props Report

Rank: 10Rank: 10Rank: 10

Post on 14-7-2012 12:47 PM |All posts
cakap banyak xnak... sini aku kasi contoh..

Damascane blade ade pattern waving yg same dgn keris blade :





damascened:





So now... Oldest Keris yg pernah dijumpai dan direkodkan... dibuat pada 1362 AD.. dipanggil "Keris Knaud"



or Keris Jalak Buda.. said to be forged in 500 AD



WHILST... Damasucs Blade cuma direkodkan dijumpai pada 1192 :



Both share same characteristic = ".. marked with ten millions of meandering lines"
1

View rating log

www.untoldhistoriesofmalaya.blogspot.com
Reply

Props Report

Rank: 7Rank: 7Rank: 7

Post on 14-7-2012 03:53 PM |All posts
cakap banyak xnak... sini aku kasi contoh..

Damascane blade ade pattern waving yg same dgn keris ...
unekspekted_XII Post at 14-7-2012 12:47


thanks for the extra info
It's only my life i care
Reply

Props Report

Rank: 7Rank: 7Rank: 7

Post on 14-7-2012 04:46 PM |All posts
Good info...thanks..
Reply

Props Report

Rank: 11Rank: 11Rank: 11Rank: 11

Post on 14-7-2012 08:03 PM |All posts

unekspekted_XII Post at 14-7-2012 12:47
Ini bagus punya barang
kedai=bisnes caprut
Reply

Props Report

Rank: 10Rank: 10Rank: 10

Post on 14-7-2012 08:09 PM |All posts
Reply 6# BotakChinPeng

the original damascaned blade dari nusantara boleh berdiri.. waluapun keris tu bengkang bengkok.. yg original made, dgn campuran yg betul.. dia boleh berdiri kalau ditegakkan.. = thus, itu name "keris berdiri"  

bukan sebab yg dirikan tu terrer bak dewa dewi.... aku yang jahanam ni pun boleh dirikan.. .korang yg hancur latarbelakang pun same jgak bleh dirikan, subjected to originality of that damascaned blade
www.untoldhistoriesofmalaya.blogspot.com
Reply

Props Report

Rank: 6Rank: 6

Post on 14-7-2012 08:11 PM |All posts
berapa harga pasaran keris ni?

masyukkkk
Reply

Props Report

Rank: 7Rank: 7Rank: 7

Post on 14-7-2012 08:58 PM |All posts
info menarik...
You could be my unintended
Reply

Props Report

Rank: 7Rank: 7Rank: 7

Post on 15-7-2012 04:56 PM |All posts
TT TQ for sharing
SOME LUCKY DAY EACH NOVEMBER
Reply

Props Report

Rank: 6Rank: 6

Post on 15-7-2012 07:20 PM |All posts
Aku ada sebatang
Semua salah UMNO/BN
Kalau bg peluang kat PAKATAN.. tentu ti
Reply

Props Report

Rank: 11Rank: 11Rank: 11Rank: 11

Post on 15-7-2012 09:48 PM |All posts
Tak ada bukti kukuh besi damascus berasal dari india.  
Di zaman silam sebahagian besar asia tenggara juga  dianggap sebagai india oleh bangsa arab. Maka besi india yang dimaksudkan mungkin sebenarnya diimport tukang pedang arab dari nusantara.
kedai=bisnes caprut
Reply

Props Report

Rank: 9Rank: 9Rank: 9

Post on 16-7-2012 08:27 AM |All posts
wahhh...hebat2....sayangnya pembuatnya pedang dan keris ni tak diwarisi
luv u more n more
Reply

Props Report

Rank: 4

Post on 16-7-2012 04:32 PM |All posts
keris ini lagi karat lagi bagus...lagi bisa kerana di sepuh dgn racun .tak payah di asah mcm pedang semurai jepun.
Reply

Props Report

Rank: 3Rank: 3

Post on 16-7-2012 04:37 PM |All posts
Reply 7# unekspekted_XII

Bukan Jin ke yang dirikan? Atau org tu ada aura dalaman yg kuat..



Reply

Props Report

Rank: 10Rank: 10Rank: 10

Post on 16-7-2012 04:48 PM |All posts
Reply 15# Mata_coklat

mengarut jee ade jin yg dirikan... ko boleh pilih satu keris berdiri ni.. then panggil mat gian kt kampung ko.. sure dia pun boleh dirikan... xpayah tunggu org2 yg konon ade ilmu dalam



the materials inside the keris yg buat dia stabil... how.. i don't know.
www.untoldhistoriesofmalaya.blogspot.com
Reply

Props Report

Rank: 5Rank: 5

Post on 16-7-2012 04:55 PM |All posts
Reply  BotakChinPeng

the original damascaned blade dari nusantara boleh berdiri.. waluapun keris ...
unekspekted_XII Post at 14-7-2012 20:09



   Tergelak aku baca komen ko ni But nice info..pernah baca yg keris ni campuran dia seimbang, tu yg bole berdiri tegak...hatta org mabuk sekalipun  boleh dirikan keris ni...huhuhu...
.....
Reply

Props Report

Conqueror

EVO7 Limited Edition

Rank: 16Rank: 16Rank: 16Rank: 16

Post on 16-7-2012 07:24 PM |All posts
Pedang Kedah dulu dI Eksport ke Benua Arab...
Reply

Props Report

Rank: 11Rank: 11Rank: 11Rank: 11

Post on 17-7-2012 12:35 AM |All posts
pakai buat kawen ni ok jgk ni
like FB PAGE >>> Kisah Seram Dari Buku 555

wechat id  -- theflash08
Reply

Props Report

Rank: 6Rank: 6

Post on 17-7-2012 12:58 AM |All posts
kalau seseorang itu ada 10 keris lama..kalau jual kaya tak?
pedang damascus sekarang ada kat mana?
Reply

Props Report

You need to login first Login | Register Facebook Login

Important Notice: The views and opinions expressed on the forum or the related pages are of the owner alone, and are not endorsed by CARI, nor is CARI responsible for them. Due to the nature of the Internet forum is in real time, CARI does not, and can not censor any submission, but asks that each user use discretion and respect for other users, and does not contribute any word that is unlawful, harmful, threatening, abusive, harassing, tortious, defamatory, vulgar, obscene, libelous, invasive of another's privacy, hateful, or racially, ethnically or otherwise objectionable. CARI reserve the right to withhold and/or remove any link that might possibly hold an individual, entity or group ridicule, potential embarrassment or potential defamation. CARI also reserves the right to accept, edit and/or remove any link that is deemed inappropriate in any way.
Hosted by

Archiver|Mobile|CARI Malay Forums

GMT+8, 23-11-2014 10:27 PM , Processed in 0.140646 second(s), 33 queries , Gzip On.

Powered by Discuz!

© 2001-2012 Comsenz Inc.

Top