CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

Facebook Login

Login by Facebook

Forum : Gosip |  Hiburan |  Isu Semasa & Politik |  Peristiwa |  Lawak & Santai |  Sukan |  Informasi |  Kesihatan |  Soal Jawab Agama |  Negeri & Negara
Wanita & Lelaki |  Cinta & Perhubungan |  Belia & Pengetahuan |  Komputer & Internet |  Hobi |  Buku & Penulisan |  Koleksi Gambar
Jual/Beli |  Maklum Balas |  CARI Rasmi |  Cari Contest
View: 5827|Reply: 109

VW nak beli Proton...lebih baik Syed Bukhary jual...kereta di Malaysia akan jadi

[Copy link]
Post time 19-7-2012 11:12 PM | Show all posts |Read mode

To get Malaysia's most comprehensive information, news, life sharing here!
Register as a CARI member NOW!

Register Login or Facebook Login

Post Last Edit by ifanonline at 19-7-2012 23:39

VW mulls renewed bid for Proton: Sources
                                
July 19, 2012
                                                                                                                                                                                

BERLIN, July 19 C Volkswagen is considering launching a new bid for Malaysias Proton as Europes largest car maker aims to tap growing southeast Asian markets in its quest for global dominance, sources familiar with the matter said today.

VW, which failed in 2007 to form a tie-up with Proton, might seek either a minority holding in the owner of UK sports-car manufacturer Lotus or a controlling stake, two sources said on condition they not be identified.

Wolfsburg-based VW assembles the Passat sedan in partnership with Malaysian automotive and property conglomerate DRB-HICOM at the companys plant in Pekan. VW, which does not have a factory in Malaysia, also plans to produce the Jetta and Polo models at DRB-HICOMs factory.

Toyota has declared the area as its own backyard, said Christoph Stuermer, a Frankfurt-based analyst at research firm IHS Automotive. But southeast Asia plays a considerable role in VWs global expansion plan; they cant afford not to be there.

German publication Manager Magazin reported earlier today that VW was considering another bid for Proton, noting that its deliberations might even include a full-scale acquisition in the long term.

VW spokesman Eric Felber declined to comment on the report.

The German car maker, which surpassed Toyota last year to become the worlds second-biggest manufacturer behind General Motors, has a goal of boosting global deliveries to more than 10 million vehicles by 2018.

Six-month sales, including the groups Audi and Skoda brands, rose 8.9 per cent to 4.45 million vehicles, putting VW on track to beat last years record 8.3 million. Deliveries in the Asia-Pacific region surged 17.6 per cent to 1.48 million cars, of which 1.3 million were sold in China, VWs biggest market.

Previous talks with VW foundered partly because of pressure from Malaysias former Prime Minister Mahathir Mohamad, who, as Proton adviser, said that the company (which was then state-owned) must remain in Malaysian hands. Malaysias state investment arm Khazanah sold its 42.7 per cent stake in Proton in January to DRB-HICOM for US$411.9 million (RM1.30 billion).

Underlining its push for world dominance, VW announced a major reshuffle of group and brand managers on June 2 to drive growth in emerging markets and accelerate a planned integration of its truck-making divisions.

Its our clear goal to continue the successful (expansion) course of past years with great dynamics and stability, Chief Executive Martin Winterkorn said on June 2. C Reuters


amacam pengemar-pengemar proton? mau jual atau tidak? mungkin akan di jual kalau che det sudah jalan...wallahualam...
Reply

Use magic Report

Post time 19-7-2012 11:18 PM | Show all posts | Share
jual je la proton tu..............
Reply

Use magic Report

Post time 19-7-2012 11:24 PM | Show all posts | Share
jual lah Plontong tuh, tak sabar aku nak pakai CKD bende nih....


Reply

Use magic Report

 Author| Post time 19-7-2012 11:24 PM | Show all posts | Share
Reply 2# card_reader

org masih segan nak jual...malu alah dgn che det...tunggu dier pejam mata dulu...baru la jual...tak lama dah pun 5-6 tahun lagi...
Reply

Use magic Report

Post time 19-7-2012 11:24 PM | Show all posts | Share
sure ke akan jadi murah?? tapi dari segi kualiti mungkin ada perubahan kalau vw yg beli..ermm
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 19-7-2012 11:27 PM | Show all posts | Share
Reply 5# Elle_mujigae

sebab proton la kereta lain2 tu jadik mahal...harga sebenar honda jazz pun dlm lingkungan 40-50k...mcm harga myvi jah...
Reply

Use magic Report

Post time 19-7-2012 11:29 PM | Show all posts | Share
aduh,, malu aku sbg pngguna tegar vw,,
Reply

Use magic Report

Post time 19-7-2012 11:29 PM | Show all posts | Share
Reply 4# ifanonline


   masalah sungguh che det nie....   apa la yg dicarinyer dalam proton tu./....
Reply

Use magic Report

Post time 19-7-2012 11:33 PM | Show all posts | Share
apa kata peYno?

peYno setuju dak?
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 19-7-2012 11:35 PM | Show all posts | Share
Reply 8# card_reader

tidak ada untungnya pada rakyat kalau terpaksa membeli kereta (yg merupakan satu keperluan sekarang) dgn harga mahal semata-mata nasional pride...a pride for one man should not be paid by million of malaysians...
Reply

Use magic Report

Post time 20-7-2012 12:05 AM | Show all posts | Share
jd ker xjd ni
Reply

Use magic Report

Post time 20-7-2012 12:13 AM | Show all posts | Share
aisehhhhhh.....bunuh dirilah vendor2 cap ayam proton tuh nanti...
Reply

Use magic Report

Post time 20-7-2012 12:58 AM | Show all posts | Share
ni salah satu strategi NWO dan yahudi zionis memonopoli dunia
Reply

Use magic Report

Post time 20-7-2012 01:03 AM | Show all posts | Share
nak tunggu proton dijual kepada open market untuk bebaskan kekangan cukai tingggi dari rakyat malaysia sebiji macam nak tunggu SYABAS dapat kepada kerajaan negeri selangor....
Reply

Use magic Report

Post time 20-7-2012 01:08 AM | Show all posts | Share
apa kena mengena ngan harga murah?  tu pun kalau dealer setuju nak jual murah...VW pun bukannya murah walaupun pasang di msia...
Reply

Use magic Report

Post time 20-7-2012 01:11 AM | Show all posts | Share
apa kena mengena ngan harga murah?  tu pun kalau dealer setuju nak jual murah...VW pun bukannya mura ...
abgboroi Post at 20-7-2012 01:08



   kiranya setelah proton dijual pada VW,, secara otomatik ia dah tak menjadi pegangan kerajaan dah.. dan dia dah menjadi level kereta antarabngsa.. jadi kekangan cukai 300% pada kereta import lain boleh laa dikecualikan terus dalam negara.. seterusnya rakyat malaysia dah boleh bebas membeli kereta apa sahaja kereta yg mereka minati pada kadar harga sebenar.. tidak seperti sekarang dapat pakai mazda 3 pun dah kira bangga amat cam org kaya dah... padahal zaman mak bapak dulu.. keta mazda nih laa yg murah masa tuh...
Reply

Use magic Report

Post time 20-7-2012 01:48 AM | Show all posts | Share
Reply  Elle_mujigae

sebab proton la kereta lain2 tu jadik mahal...harga sebenar honda jazz pun d ...
ifanonline Post at 19-7-2012 23:27



bukan proton punca harga kereta lain mahal...kalau ko tgk harga kereta yg sama di canada dan US pun x sama sebab faktor pembelian yg berbeza di setiap negara...

negara kita mengenakan cukai kereta yg tinggi kepada jenama kereta luar...sistem ni ada kelebihan dan kelemahan..ni satu cara juga kerajaan mengenakan cukai yg tinggi kepada golongan yg lebih mampu dan bercitarasa tinggi...
Reply

Use magic Report

Post time 20-7-2012 02:01 AM | Show all posts | Share
kiranya setelah proton dijual pada VW,, secara otomatik ia dah tak menjadi pegangan kerajaa ...
slippergombak Post at 20-7-2012 01:11



    zaman dulu lain citer beb...peugeot..subaru ntah apa lagi..buat kereta lenjan ajer...atok aku pakai ford masa tu...

pada aku proton buat masa ni masih jenama nasional tunggal...sepatutnya banyakkan lagi kereta nasional...baru laa fight sama proton....
Reply

Use magic Report

Post time 20-7-2012 02:08 AM | Show all posts | Share
zaman dulu lain citer beb...peugeot..subaru ntah apa lagi..buat kereta lenjan ajer...atok  ...
abgboroi Post at 20-7-2012 02:01



   nak tau fight tak fight... bebaskan lah kekangan kuasa proton keatas rakyat malaysia..... barulah bleh tgk potensi sebenar proton nih..... kalu kuar produk yg terbaik.. org tetap akan beli proton dari keta luar.. ini kuar2 model baru.. pakat2 berlumba pegi SC... aper cer...
Reply

Use magic Report

Post time 20-7-2012 02:18 AM | Show all posts | Share
nak tau fight tak fight... bebaskan lah kekangan kuasa proton keatas rakyat malaysia..... b ...
slippergombak Post at 20-7-2012 02:08



    satu jenama nasional agak membosankan juga...buat laa cam kia dan hyundai...kasi fight laa kan...ehe...
Reply

Use magic Report

Post time 20-7-2012 02:26 AM | Show all posts | Share
satu jenama nasional agak membosankan juga...buat laa cam kia dan hyundai...kasi fight laa ...
abgboroi Post at 20-7-2012 02:18



   dalam keadaan sekarang nih... kalu kerajaan open market dalam industri otomobil dari kekangan pihak2 kepentingan berkenaan.. rasanya malaysia dah melambak jenama2 kereta sendiri... org malaysia sebenarnya ramai kreatif.... kalau body dan part2 enjin semua kilang malaysia dah bleh buat sendiri.... nak siapkan sebiji kereta pun bleh dengan acuan malaysia.....
ko beli keta proton sekarang.. part2 semua bahagian dah ada dibuat dalam kilang2 kat malaysia.... jepun dulu memula buat kereta pun camtuh.. beli keta amerika... tiru part2 amerika.. ubah dan modified lebih kurang, dah jadi keta jepun yg ekonomi dan lebih murah....

malaysia pernah buat keta sendiri TD 2000 iaitu keta klassik dari fiber... malaysia dah lama buat lori sendiri dimana kilang2 beli casis dan enjin ajer.. yg lain buat sendiri.....
Reply

Use magic Report

Post time 20-7-2012 02:33 AM | Show all posts | Share
dalam keadaan sekarang nih... kalu kerajaan open market dalam industri otomobil dari kekang ...
slippergombak Post at 20-7-2012 02:26


hmm aku setuju lagi pun nak mantapkan industri ni kena laa banyak player...apa guna keluarkan graduan industrial design  tu tapi kerja terhad..dah tu yg kreatif ni pun x boleh pergi mana...aku percaya kalau kekangan ni dibuang akan lahir pelbagai jenama kereta dan design dari anak msia sendiri...enjin pun pasti lagi mantap...budak budak TOC atau MLVK sekalipun hari hari tgk enjin x kan sekor pun boleh fikir benda tu...sebenarnya kita dah mampu dari segi teknikal semua tu...
Reply

Use magic Report

Post time 20-7-2012 02:40 AM | Show all posts | Share
jual je la proton tu..............
card_reader Post at 19-7-2012 23:18



  
kalau VW beli Proton..nanti adakah kualiliti proton akan ditingkatkan atau proton akan direbadge dgn keter2 spt VW GOlf?
Gaji pekerja2 proton akan naik ke? atau sebaliknya??
aku rasa VW tentu dah tahu kekuatan Proton tp top management proton tak tahu or tak nak ambil tahu as long as bulan2 dlm accoun diaorg masyukkkkkkkkkkk...
Reply

Use magic Report

Post time 20-7-2012 02:42 AM | Show all posts | Share
hmm aku setuju lagi pun nak mantapkan industri ni kena laa banyak player...apa guna keluarkan gr ...
abgboroi Post at 20-7-2012 02:33



   bukan sekarang kita mampu.. tapi dah lama sebenarnya kita mampu bina kereta sendiri... ko ingat bach2 lama masa potong kuar dulu kena hantar belajar dan kerja di kilang mitsu kat jepun sana.. berapa ramai yg balik reatif.. contoh macam zul design tuh.. punya kreatif, dia bleh reka semula apa yg dia tengok depan mata siap modified lagik.. tapi apa hasilnya dia sekarang.. dok kampung ajer jadi pencipta kampung... tak kemana skill kepandaian rakyat malaysia nih selagi kekangan dan tak mahu pergunakan orang cerdik pandai dalam negara berbakti pada negara....
Reply

Use magic Report

Post time 20-7-2012 02:43 AM | Show all posts | Share
apa kena mengena ngan harga murah?  tu pun kalau dealer setuju nak jual murah...VW pun bukannya mura ...
abgboroi Post at 20-7-2012 01:08



    tak kisahlar..but this is a good new to perodua and Naza...tentu jualan keter diaorg meletup2 cam tu sbb dah takde saingan kannnn
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

Pesanan penting Segala pendapat dan pandangan yang dikongsi di ruangan forum atau halaman yang berkaitan merupakan pandangan peribadi individu dan tidak sesekali mewakili pendapat/pandangan CARI. CARI juga tidak bertanggungjawab bagi setiap pandangan yang dikongsi. Oleh kerana forum beroperasi dalam waktu sebenar atau 'real time', CARI tidak, dan tidak dapat menapis sebarang bentuk penyampaian dari pengguna setiap masa, namun CARI menggalakkan setiap pengguna mengamalkan budi bicara serta budaya hormat-menghormati untuk tidak menggunakan sebarang perkataan yang menyalahi undang-undang, berbahaya, mengancam, kesat,mengganggu, memfitnah, kasar, lucah, mengeji, menceroboh privasi orang lain, bersifat kebencian, atau perkauman, etnik atau sebaliknya. CARI berhak untuk menahan dan/atau mengeluarkan mana-mana pautan yang berkemungkinan sebagai individu, entiti atau kumpulan yang berpotensi mewujudkan rasa malu dan fitnah. CARI juga berhak untuk menerima, edit dan / atau mengeluarkan apa-apa pautan yang dianggap tidak sesuai dalam mana-mana cara/keadaan/bentuk/situasi/kaedah.
Hosted by

Archiver|Mobile|CARI Infonet

22-5-2015 05:59 PM GMT+8 , Processed in 0.150080 second(s), 11 queries , Gzip On.

Powered by Discuz! X3.2

© 2001-2013 Comsenz Inc.

Quick Reply To Top Return to the list