CARI Malay Forums

 Forgot Pass?
 Register

Facebook Login

Login by Facebook

Forum : Gosip |  Hiburan |  Isu Semasa & Politik |  Peristiwa |  Lawak & Santai |  Sukan |  Informasi |  Kesihatan |  Soal Jawab Agama |  Negeri & Negara
Wanita & Lelaki |  Cinta & Perhubungan |  Belia & Pengetahuan |  Komputer & Internet |  Hobi |  Buku & Penulisan |  Koleksi Gambar
English Channel |  தமிழ் மக்கள் |  Jual/Beli |  Maklum Balas |  CARI Rasmi |  Cari Contest
123456Next
Return Post new threads
Show: 8649|Reply: 140

[Dunia] Hoki Liga Dunia (W) - Perjuangan Skuad Negara Berakhir. Tewas 0 - 4 JPN (9)

[Copy link]

Rank: 11Rank: 11Rank: 11Rank: 11

Post on 16-8-2012 12:29 AM |All posts

To get Malaysia's most comprehensive information, news, life sharing here!
Register as a CARI member NOW!

Register Login or Facebook Login



THE HOCKEY WORLD LEAGUE 2012
Are you ready to join the new competition that is making an impact on hockey worldwide? Welcome to the Hockey World League 2012!
This unique global league presents hockey at its best while providing opportunities for new talent and teams to shine and eager fans to get involved.
The Hockey World League has four rounds, running from August 2012 to February 2014. Each round acts as a qualifier for the next giving every team the potential to go all the way to the final.
With twelve qualification spots for the 2014 World Cup at stake, the Hockey World League promises epic clashes and breath-taking action leaving its mark on hockey around the world. Limits are tested and new talent unleashed. Only the strongest survive.
Join the action and make your mark on hockey!


(click on graphic to enlarge)
MAKING ITS MARK ON HOCKEY!Providing new worldwide access to top-level hockeyMens and womens teams from over 60 nations are battling to make their mark in the Hockey World League. For 19 of these nations the Hockey World League is their first introduction to FIH international competition. Throughout the season, over 2000 players will take to the pitch and the worldwide fan base will be treated to free online coverage whilst encouraged to participate in and around matches.
Producing new starsThe Hockey World League gives newcomers from the lower rankings the chance to go head-to-head with giants from the top. With more than 350 matches scheduled anything can happen as players and teams are inspired to make their mark by achieving beyond their expectations.
Creating new opportunitiesA chance to test limits, the Hockey World League provides boundless opportunities: from World Cup qualification to worldwide hockey fame for players, fans and officials. Over 6000 caps will be accumulated during the first season and  teams are playing for ranking points for the first time. Over 300 officials will be involved and worldwide fans will be challenged to make their mark to win incredible prizes.
Building new excitementFast and furious, precise and powerful, hockey has it all. With speed, stamina and a mastery of intricate hand-eye coordination, hockey players are amongst the fittest and most skilled athletes in the world. The Hockey World League will generate over 500 hours of pure, adrenaline-filled hockey entertainment.




(click on graphic to enlarge)

Men's Round 1
[td]
Host
Venue
Dates
Teams
Czech Republic
Prague
Aug. 17-19
Belarus, Czech Rep., Poland, Ukraine
Singapore
Singapore
Aug. 31-Sept. 2
Bangladesh, Hong Kong, Singapore, Thailand
Wales
Cardiff
Sept. 7-9
Austria, Ireland, Sweden, Wales
Ghana
Accra
Sept. 7-9
Ghana, Egypt, Nigeria, Zimbabwe
Portugal
Lousada
Sept. 25-30
Italy, Gibraltar, Morocco, Portugal, Scotland
Trinidad & Tobago
Port of Spain
Nov. 13-17
Barbados, Chile, Puerto Rico, Trinidad & Tobago, Venezuela
USA
San Diego
Nov. 16-18
Dominican Republic. Guatamala, Mexico, United States
Qatar
Doha
Nov. 27-Dec. 2
Azerbaijan, Oman, Qatar, Sri Lanka, Turkey, UAE, Uzbekistan
Fiji
Suva (Oceania Pac. Cup)
Dec. 8-15
Fiji, Papua New Guinea, Samoa, Vanutau

Women's Round 1
[td]
Host
Venue
Dates
Teams
Czech Rep.
Prague
Aug. 14-19
Belarus, Czech Republic, France, Italy, Scotland, Turkey
Ghana
Accra
Sept. 7-9
Ghana, Nigeria, Zimbabwe
Malaysia
Kuantan
Sept. 14-16
Kazakhstan, Malaysia, Singapore, Sri Lanka
Austria
Vienna
Sept. 18-23
Austria, Belgium, Lithuania, Russia, Ukraine, Wales
Trinidad & Tobago
Port of Spain
Nov. 11-17
Barbados, Canada, Dominican Republic, Guyana, Puerto Rico, Trinidad & Tobago, Uruguay, Venezuela
Fiji
Suva (Oceania Pac. Cup)
Dec. 8-15
Fiji, Papua New Guinea, Samoa, Vanuatu
Details for Round 2 to be announced shortly!
Every game remembered.
Every goal celebrated.
Every athlete, fan and official challenged to stand out from the crowd.

Join the Hockey World League 2012 and make your mark!


Last edited by SulurBidar on 24-2-2013 06:55 PM

I'm just an anarchist
Reply

Props Report

Fighter

Hate Crew Deathroll

Rank: 14Rank: 14Rank: 14Rank: 14

Post on 16-8-2012 12:48 AM |All posts
aik negara2 lembik saja ka? negara kuat2 tak main?
Believe what you see not what you hear.
Real eyes.Realize.Real lies.
Reply

Props Report

Rank: 11Rank: 11Rank: 11Rank: 11

Post on 16-8-2012 01:11 AM |All posts
ChildrenOfBodom posted on 16-8-2012 12:48 AM
aik negara2 lembik saja ka? negara kuat2 tak main?

Utk round pertama, semua negara yg mempunyai ranking terbawah di setiap benua akan berlawan antara satu sama lain.

Kalau kurang jelas, konsep utk layak ke 8 pasukan terbaik dunia ini lebih kurang dgn bolasepak kelayakan Piala Dunia.

Pasukan ranking teratas hanya menantikan 'kedatangan' pasukan ranking terbawah memandangkan ranking teratas mendapat bye..

Memandangkan skuad hoki wanita negara berada di ranked-23rd world, maka terpaksa melalui kelayakan yg agak perit.. Tapi, peluang tu ada since based on Asia skuad wanita kita berada di ranking ke 5

I'm just an anarchist
Reply

Props Report

Fighter

Hate Crew Deathroll

Rank: 14Rank: 14Rank: 14Rank: 14

Post on 16-8-2012 01:19 AM |All posts
SulurBidar posted on 16-8-2012 01:11 AM
Utk round pertama, semua negara yg mempunyai ranking terbawah di setiap benua akan berlawan antara ...

oo cam tu ka, patotla tak nampak team cekang2 cam india, pakistan , belanda, jerman semua. grup malaysia tu rasanya takdak masalah kot nk tibai singapok dgn srilanka. kazakh ja yg kuat sikit pong.

Believe what you see not what you hear.
Real eyes.Realize.Real lies.
Reply

Props Report

Rank: 11Rank: 11Rank: 11Rank: 11

Post on 16-8-2012 01:29 AM |All posts
ChildrenOfBodom posted on 16-8-2012 01:19 AM
oo cam tu ka, patotla tak nampak team cekang2 cam india, pakistan , belanda, jerman semua. grup ma ...


Dia macam nie COB..

Kalau ko tengok bebetul flowchart qualification tu ko akan faham...

Round pertama
semua negara ranking terbawah akan berlawan antara satu sama lain (mengikut zon benua)..

Round kedua
8 team yg berada di ranking 9 - 16 dunia akan menanti 16 pasukan terbaik daripada round pertama.
So total team yg bertanding menjadi 24..
so, akan ada 4 pool di mana setiap pool ada 6 pasukan =>
(pasukan ranked 9 - 16 dunia) + (pasukan terbaik daripada round pertama)

Round ketiga (semi final)
8 pasukan terbaik dunia (ranked 1st - 8th world) akan menanti 8 pasukan terbaik daripada round kedua.
Kali ini akan ada dua pool di mana setiap pool ada 8 pasukan.

Final
8 pasukan terbaik dunia yg layak daripada round ketiga (semi final) akan berlawan antara satu sama lain dan kejohanan liga hoki dunia ini jugak menawarkan 12 SLOT utk layak ke Piala Dunia Hoki dan Sukan Olimpik di Rio. Last edited by SulurBidar on 16-8-2012 01:31 AM

I'm just an anarchist
Reply

Props Report

Fighter

Hate Crew Deathroll

Rank: 14Rank: 14Rank: 14Rank: 14

Post on 16-8-2012 01:39 AM |All posts

and interesting

SulurBidar posted on 16-8-2012 01:29 AM
Dia macam nie COB..

Kalau ko tengok bebetul flowchart qualification tu ko akan faham...

ok aku dah faham.
team laki mesia dah dok round 2 la kan sebab dok rank 13....pastu 8 team yg layal dari round 2 akan masuk round 3 lawan dgn 8 pasukan ranking terbaik dunia yg dah sedia menanti. pastu 8 dari 16 team round 3 akan masuk final. very unique and interesting.

Believe what you see not what you hear.
Real eyes.Realize.Real lies.
Reply

Props Report

Rank: 11Rank: 11Rank: 11Rank: 11

Post on 16-8-2012 01:43 AM |All posts
ChildrenOfBodom posted on 16-8-2012 01:39 AM
ok aku dah faham.
team laki mesia dah dok round 2 la kan sebab dok rank 13....pastu 8 team yg lay ...

Betullah tu...

Maknanya ko dah faham....

mmg interesting sebab this type of qualification bagi peluang kepada semua pasukan hoki utk bertemu dgn jaguh hoki sama ada jaguh benua ataupun jaguh dunia.
its totally homogeneus

Dan dari 1st round ke final stage tu memakan masa selama dua tahun.
I'm just an anarchist
Reply

Props Report

Rank: 11Rank: 11Rank: 11Rank: 11

Post on 23-8-2012 12:14 AM |All posts
A Newcomers Guide: World League 101
August 21st, 2012
The first tournament of the Hockey World League is in the books with six teams already qualified for Round 2 action. But with this new competition, comes many questions. Here, the FIH answers the Frequently Asked Questions about the new Hockey World League.

What is the format of the new Hockey World League?
The Hockey World League is split up into four rounds that last over a two-year cycle. For one cycle, the World League will serve as the qualifier for the World Cup and in the next cycle it is the qualifier for the Olympics.

How do the various round of the Hockey World League work?
Round 1 will be as local as possible to minimize travel costs to the smaller hockey countries. The number of Round 1 events will vary in each cycle depending on the number of national teams entered. The number of teams in each Round 1 event will also vary, which means that the number of teams qualified for Round 2 from each tournament will be different.

Round 2 will be regional and generally cover more than one continent. There will be four Round 2 tournaments with six teams each. The format will be a single pool Round Robin.

Round 3 - Semi-Final will be global. There will be two Round 3 tournaments with eight teams each. These tournaments will feature two pools of four teams and will have placement games following the Round Robin.

Round 4 - Final  will be one global tournament with the top eight teams with the same tournament format as in Round 3.
How were teams placed into the various rounds?

When the FIH asked for entries, teams ranked 1-8 in the FIH World ranking were given a bye to Round 3; teams ranked 9-16 were given a bye to Round 2. Host countries are also given a bye to the various rounds, but essentially will fit into the structure for the event they are hosting.

Who can play in the Hockey World League?
Any member national association with a national team may enter the Hockey World League. It is the first international hockey event to be all-inclusive for every country.

When will the Hockey World League be played?
FIH will seek to try and ensure tournaments, particularly Rounds 3 and 4, are played within FIH windows whenever possible (December C February and June C August). In general, the aim is to play as follows:

Round 1 will be played in December /February and June/July
Round 2 will be played between August/September and in December/January
Round 3 will be played in February and/or June
Continental Championships will be played after Round 3
Round 4 will be played from September onwards

What is the benefit for teams playing in the Hockey World League?
National teams gain two important things from taking part in the World League. On the measurable side, they gain FIH World Ranking points. In addition, for many teams this will be a rare chance to gain valuable international playing experience against other national teams with minimal travel in the first two rounds.

How will teams now qualify for the World Cup and Olympics?
The following teams will now qualify for the Olympics and World Cup:

The host nation (for Olympics the host must meet IOC minimum criteria)
The five Continental Champions
The six highest-placed nations in Round 3 of the Hockey World League

Note:  When a qualified team is either a host or a Continental Champion, the seven highest placed nations in Round 3 will be qualified. In case of a tie at any level, the FIH World Ranking will be the determining factor.
Last edited by SulurBidar on 23-8-2012 12:27 AM

I'm just an anarchist
Reply

Props Report

Rank: 11Rank: 11Rank: 11Rank: 11

Post on 23-8-2012 12:14 AM |All posts
Semoga skuad hoki lelaki (ranked 13th world and 4th Asia) dan skuad hoki wanita negara (ranked 22nd world and 5th Asia) mampu berusaha utk mencapai prestasi terbaik, sekaligus memperbaiki ranking negara utk berada di dalam kelompok top 10 world (bagi skuad hoki lelaki) dan top 20 world bagi skuad hoki wanita dlm tempoh dua tahun..
Last edited by SulurBidar on 23-8-2012 12:17 AM

I'm just an anarchist
Reply

Props Report

Rank: 22Rank: 22Rank: 22Rank: 22Rank: 22Rank: 22

Moderator

Post on 23-8-2012 12:16 AM |All posts
good luck ...seperti selalunya ...so sebelum ni performance hoki wanita kita bagus ke ? ranking ?
able was I ere I saw Elba
Reply

Props Report

Rank: 11Rank: 11Rank: 11Rank: 11

Post on 23-8-2012 12:22 AM |All posts
mbhcsf posted on 23-8-2012 12:16 AM
good luck ...seperti selalunya ...so sebelum ni performance hoki wanita kita bagus ke ? ranking ?

Personally, pemerhatian aku skuad hoki wanita negara berada di dalam ranking 22 terbaik di dunia... dan 5 terbaik Asia...

di Kejohanan hoki Remaja Asia (wanita) baru-baru ini, kita hanya tewas tipis dgn india ranking 15 dunia dgn 2-1
dan tewas dgn juara hoki remaja Asia China hanya 3-0..
Semakin lama aku lihat, walaupun kita kalah, jurang jaringan semakin mengecil.. Dan aku sudah tidak dengar lagi skuad hoki wanita negara tewas dgn jaringan besar berbanding sekitar 2004 -2009,,

Selepas kejohanan remaja Asia, ranking skuad hoki wanita negara naik setingkat daripada ranked 23rd kepada 22nd..

Kalau cakap pasal ASEAN, tak perlu hantar skuad utama...
hantar skuad pelapis hoki wanita negara, boleh dapat emas..
Pencabar terdekat utk skuad hoki wanita negara di rantau ASEAN adalah Thailand...

I'm just an anarchist
Reply

Props Report

Rank: 22Rank: 22Rank: 22Rank: 22Rank: 22Rank: 22

Moderator

Post on 23-8-2012 12:36 AM |All posts
SulurBidar posted on 23-8-2012 12:22 AM
Personally, pemerhatian aku skuad hoki wanita negara berada di dalam ranking 22 terbaik di dunia.. ...


wow cool recaps....hmm interesting thanks. okay jugak ye M'sia ni ...so jurulatih hoki kita lelaki dan wanita ni kita pakai khidmat mane? sebab seingat saya Terry walsh tu dulu okaylah tapi pencapaian skuad hoki kita masa tu zaman minarwan nawawi semua  sepatutnya  boleh naik lagi le...
able was I ere I saw Elba
Reply

Props Report

Rank: 11Rank: 11Rank: 11Rank: 11

Post on 23-8-2012 12:55 AM |All posts
mbhcsf posted on 23-8-2012 12:36 AM
wow cool recaps....hmm interesting thanks. okay jugak ye M'sia ni ...so jurulatih hoki kita lela ...


Terry Walsh?
Itu zaman awal atau pertghan 90-an kalau tak silap....

lepas tu Paul Lissek ambik alih... assitant Stephen Van Huizen (one of the best M'sian hockey coach)

Ketika itu, bermula 1996 - 2002 skuad hoki lelaki negara (Mirnawan, Nor Saiful Zaini, S. Kuhan, Maninderjit Singh, Nor Azlan Nakar, Chua Boon Huat n the geng) berada di kemuncak prestasi dgn berada di rank ke-8 dunia dan pada masa yg sama kita digelar pakar seri oleh pasukan handalan dunia lantaran ketika itu, asal lawan dgn pasukan teratas dunia (kecuali pasukan no 1 dunia - Australia), kita asyik seri...

Selepas bersaranya Mirnawan n the geng, prestasi hoki merosot teruk.... hinggalah kini dan dgn harapan terletak pada skuad hoki remaja yg menjuarai Piala Asia baru-baru ini, kita mampu utk memperbaiki ranking daripada rank 13 dunia utk berada di dalam 10 pasukan terbaik dunia, lebih-lebih lagi dgn perlantikan jurulatih baru (South African + Malaysian - Arul Selvaraj ex-national player)

Utk skuad hoki wanita tatkala ini menggunapakai tenaga tempatan iaitu bekas penjaga gol kebangsaan era Mirnawan, Nasihin Nubli Ibrahim.
Last edited by SulurBidar on 23-8-2012 12:59 AM

I'm just an anarchist
Reply

Props Report

Rank: 10Rank: 10Rank: 10

Post on 23-8-2012 01:09 AM |All posts
Hoki dengan BOLA LISUT itu adik bradik eh?

Anyone?
SATU MALAYSIA? An IMPOSE Unity, is a FALSE Unity..........
Reply

Props Report

Rank: 11Rank: 11Rank: 11Rank: 11

Post on 23-8-2012 01:16 AM |All posts
stinger_attack posted on 23-8-2012 01:09 AM
Hoki dengan BOLA LISUT itu adik bradik eh?

Anyone?

Bola lisut tu seingat aku takrifannya adalah sofbol...

Adik beradik?
aku tak tau... Tanya yg lebih arif dalam bab sejarah sukan..
I'm just an anarchist
Reply

Props Report

Rank: 10Rank: 10Rank: 10

Post on 23-8-2012 06:34 AM |All posts
mbhcsf posted on 23-8-2012 12:16 AM
good luck ...seperti selalunya ...so sebelum ni performance hoki wanita kita bagus ke ? ranking ?

Ber GOOD LUCK GOOD LUCK ni ungkapan dorongan semangat budaya orang sebelah mana minah oooiii?

Very the not soleh kan?

Do your utmost best and our prayers go out with you...........bukankah soleh sikit bunyinya.....?

Sekian........



SATU MALAYSIA? An IMPOSE Unity, is a FALSE Unity..........
Reply

Props Report

Rank: 22Rank: 22Rank: 22Rank: 22Rank: 22Rank: 22

Moderator

Post on 23-8-2012 12:33 PM |All posts
stinger_attack posted on 23-8-2012 06:34 AM
Ber GOOD LUCK GOOD LUCK ni ungkapan dorongan semangat budaya orang sebelah mana minah oooiii?

V ...

good luck kalau maksud literal mmglah tuah yang baik

tapi itu literal translation - kalau nak dialih sesuai dengan frasa BM then  : semoga berjaya...

bergantung pada apa yg dimaksudkan penulis lerr...well wishes lah ...


able was I ere I saw Elba
Reply

Props Report

Rank: 22Rank: 22Rank: 22Rank: 22Rank: 22Rank: 22

Moderator

Post on 23-8-2012 12:35 PM |All posts
SulurBidar posted on 23-8-2012 12:55 AM
Terry Walsh?
Itu zaman awal atau pertghan 90-an kalau tak silap....

wow that 's good. sebab hoki ini kekadang senyap kekadang 'happening ' jugak...

tapi kurang menonjol sikitlaa dari liputan media  berbanding dengan badminton...
able was I ere I saw Elba
Reply

Props Report

Rank: 10Rank: 10Rank: 10

Post on 23-8-2012 01:06 PM |All posts
mbhcsf posted on 23-8-2012 12:33 PM
good luck kalau maksud literal mmglah tuah yang baik

tapi itu literal translation - kalau nak  ...

Tak sesia ko menuntut ilmu KABERLINE dgn aku kat dalam bilk termenung selama 3 hari 3 malam........

You have always been one of my very few good students...........

Ha ha ha
SATU MALAYSIA? An IMPOSE Unity, is a FALSE Unity..........
Reply

Props Report

Rank: 22Rank: 22Rank: 22Rank: 22Rank: 22Rank: 22

Moderator

Post on 23-8-2012 01:08 PM |All posts
stinger_attack posted on 23-8-2012 01:06 PM
Tak sesia ko menuntut ilmu KABERLINE dgn aku kat dalam bilk termenung selama 3 hari 3 malam....... ...

nolah itu direct answer ...cover line apernyer dengan you ... i am answering the question as is.
able was I ere I saw Elba
Reply

Props Report

Rank: 10Rank: 10Rank: 10

Post on 23-8-2012 01:10 PM |All posts
mbhcsf posted on 23-8-2012 01:08 PM
nolah itu direct answer ...cover line apernyer dengan you ... i am answering the question as is.

Pantang kena angkatzzzzzz.......

Ha ha ha
SATU MALAYSIA? An IMPOSE Unity, is a FALSE Unity..........
Reply

Props Report

Rank: 22Rank: 22Rank: 22Rank: 22Rank: 22Rank: 22

Moderator

Post on 23-8-2012 01:12 PM |All posts
stinger_attack posted on 23-8-2012 01:10 PM
Pantang kena angkatzzzzzz.......

Ha ha ha

no ... i am answering the question as is.

you are the one taking all the credits ...cheh...
able was I ere I saw Elba
Reply

Props Report

Rank: 11Rank: 11Rank: 11Rank: 11

Post on 23-8-2012 01:12 PM |All posts
mbhcsf posted on 23-8-2012 12:35 PM
wow that 's good. sebab hoki ini kekadang senyap kekadang 'happening ' jugak...

tapi kurang men ...

Sebab hoki ni tak ramai yg pandai main dan tak ramai yg tahu teknik serta undang-undang main hoki nie..
Tapi sebenarnya hoki ni mmg happening..  Setiap tahun ada jee.. Piala Sultan Azlan Shah, dan baru aje dibuat, Piala Sultan Johor..
Cuma mereka yg tak ambik tahu pekembangan sukan hoki negara je yg tak tahu apa-apa pasal kehebatan skuad hoki lelaki dan wanita..

Kalau badminton dan bola, budak 5 tahun pun tahu main...

Dan hoki adalah sukan berpasukan padang yg paling pantas di dunia... Tak caya?

By the way, aku lebih gemar hoki tetap low profile berbanding bolasepak yg.......................................................... (semua orang dah tahu.. Last edited by SulurBidar on 23-8-2012 01:14 PM

I'm just an anarchist
Reply

Props Report

Rank: 22Rank: 22Rank: 22Rank: 22Rank: 22Rank: 22

Moderator

Post on 23-8-2012 01:14 PM |All posts
SulurBidar posted on 23-8-2012 01:12 PM
Sebab hoki ni tak ramai yg pandai main dan tak ramai yg tahu teknik serta undang-undang main hoki  ...

tapi hoki ni ...agak risky jugaklah ...u tak takut ke kayu hoki depa hayun kang kena muka semua ...???

i mean goalkeeper tu tak per lah ada protective caps? helmets bagai

ni yg players ni ....


lagi satu rugby ...ya rabbi  high imppact sports ni bahaye ler

able was I ere I saw Elba
Reply

Props Report

Rank: 10Rank: 10Rank: 10

Post on 23-8-2012 01:16 PM |All posts
SulurBidar posted on 23-8-2012 01:12 PM
Sebab hoki ni tak ramai yg pandai main dan tak ramai yg tahu teknik serta undang-undang main hoki  ...

The only reason mbhcsf tak terpilih wakili uni dia dulu sebab she cannot fit into the skirt............





















SATU MALAYSIA? An IMPOSE Unity, is a FALSE Unity..........
Reply

Props Report

123456Next
Return Post new threads
You need to login first Login | Register Facebook Login

Important Notice: The views and opinions expressed on the forum or the related pages are of the owner alone, and are not endorsed by CARI, nor is CARI responsible for them. Due to the nature of the Internet forum is in real time, CARI does not, and can not censor any submission, but asks that each user use discretion and respect for other users, and does not contribute any word that is unlawful, harmful, threatening, abusive, harassing, tortious, defamatory, vulgar, obscene, libelous, invasive of another's privacy, hateful, or racially, ethnically or otherwise objectionable. CARI reserve the right to withhold and/or remove any link that might possibly hold an individual, entity or group ridicule, potential embarrassment or potential defamation. CARI also reserves the right to accept, edit and/or remove any link that is deemed inappropriate in any way.
Hosted by

Archiver|Mobile|CARI Malay Forums

GMT+8, 20-12-2014 10:15 AM , Processed in 0.168527 second(s), 24 queries , Gzip On.

Powered by Discuz!

© 2001-2012 Comsenz Inc.

Top