CARI Malay Forums

 Forgot Pass?
 Register

Facebook Login

Login by Facebook

Forum : Gosip |  Hiburan |  Isu Semasa & Politik |  Peristiwa |  Lawak & Santai |  Sukan |  Informasi |  Kesihatan |  Soal Jawab Agama |  Negeri & Negara
Wanita & Lelaki |  Cinta & Perhubungan |  Belia & Pengetahuan |  Komputer & Internet |  Hobi |  Buku & Penulisan |  Koleksi Gambar
English Channel |  தமிழ் மக்கள் |  Jual/Beli |  Maklum Balas |  CARI Rasmi |  Cari Contest
12Next
Return Post new threads
Show: 2957|Reply: 34

Rumah ni ada sesuatu kahhh...??????

[Copy link]

Rank: 8Rank: 8

Post on 12-11-2012 09:54 AM |All posts

To get Malaysia's most comprehensive information, news, life sharing here!
Register as a CARI member NOW!

Register Login or Facebook Login

Salam dan selamat sejahtera...

Aku nak mula dari mana pun aku tak tau..aku nak mula jugak ...sorry jika ayat2 aku ni carca marba...

Next year aku nak pindah ke pahang...tempat yg sesuai adalah Raub sebab dekat dengan site opis...pilihan aku semestinya kawasan yg dekat dengan sekolah rendah..menengah n tadika anak2...aku bukan seorang cerewat aka yg bukan yg banyak songgeh...dan aku pun bukan pilih tempat tinggal yg sekolah depan pintu rumah punn...jauh sikit pun tak pe...

Kisahnya...

Baru2 ni..pi la Raub buat temujanji dengan 3 tuan rumah...2 rumah dalam kawasan taman kami tolak sebab ada sebab2 tertentu...antara sebab depan rumah sempit..tak muat 3 bijik kereta..kena ambik kira perasaan jiwa raga jiran jugak...ni kisah rumah yg ke 3..banglo 2 tingkat..6 bilik...lokasi ujung jalan...kiri rumah bangsa cina tapi bahagian belakang yg menghala rumah banglo ni...belah kanan rumah yg tuannya duduk KL..makna datang rumah untuk kemas2 saja..pas tu balik KL..belakang setor simpan barang runcit..bertembok..ada pekerja yg duduk dalam stor tuu..segala maklumat ni tuan banglo ni yg bagitau masa aku datang nak tengok rumah..sekeliling rumah yg ada pokok mangga beso 2 batang...tempat main bola keranjang ngan badminton...semestinya tinggi lalang dari aku..ok sangattt....

Bila aku masuk je rumah tu...aku tak tau nape jantung aku ni berdegup kencang...perasaan pun sangat tak selesa..tapi aku ok kan saja...aku bukan tak pernah berpindah randah...dari aku bujang sampai hari ni dah 7 8  kali aku berpindah randah..rumah baru..rumah lama..rumah besoo..rumah kecik..semer aku dah rasa...tapi ni lah kali pertama aku lain macam...aku bukan jenis org yang layan2 perasaan ni...lagi2 tengok cerita2 seram atau apa2 ala2 mesteri kaa..mistik kaa...sebab aku tak nak hidup aku diselubungi  perasaan2 misteri..aku nak yg happy2 saja...hubby aku dah macam setuju..sebab dia kata susah carik rumah kat Raub...aku macam tak percaya la pulak...hari aku datang nak tengok rumah tu aku  sempat menjoyah dengan 3 org penduduk yg berlainan...makcit klinik..pakcik kedai makan...penduduk taman berhampiran..semer kata susah carik rumah...ok betulah apa yg dikata..tuan rumah banglo ni dulu bangsa Cina..pas tu bank lelong dan tuan rumah baru ni bangsa india..aku jugak bukan jenis memandang pada bangsa...semer bangsa aku ok...

Masuk ja dalam rumah..ruang tamu..bilik2..dapur segala ceruk aku jengok..memang aku tak selesa..semacam badan aku ni...aku malas bising..hubby kata dah lama carik rumah kat Raub tak jumpa2..ada banyak rumah kosong tapi tak de no untuk dihubungi...staff2 pun dah tolong carikkan..dan hasilnya 3 rumah ni lahh...aku cerita dengan mak aku..dia cakap tak yah amik rumah tu...PANAS katanya..aku paham apa yg dikata PANAS nii..tapi hubby aku...dia memang tak caya menda2 ni semer..ni aku tahu dari dulu..sebab jika kami pindah masuk rumah baru memang tak pernah buat kenduri doa selamt masuk rumah....dia kata kann kita dah solat hari2...mungkin dia ada sebab atau alasan tersendiri...bila aku cerita perasaan aku masuk rumah tu panjang lebar..dia cuma kata OK...2 huruf tu je yg keluar..dan aku tau dia akan jawap cam tu...dia memang tak percaya benda2 cenggini...ker aku yg terlebey kampunggg....

kat sini aku nak mintak share dengan sesapa..yg ada pengalaman masuk rumah ada sesuatu????..atau ini hanya mainan perasaan..dan bagaimana korang atasi...kalo boleh aku memang nak rumah ni...sebab  sekolah2 tak jauh sangat...sambil tu sapa2 ada rumah or kanalan nak sewakan rumah leh PM aku..dlm masa yg sama aku carik gak kat ejen..tengah menanti..nak duduk ujung bulan Nov..TQ
1

View rating log

Reply

Props Report

Rank: 9Rank: 9Rank: 9

Post on 12-11-2012 10:33 AM |All posts
oh Bedah....mama pun baru pindah masuk rumah, tp ni rumah sendiri yg lama ditinggalkan sbb kami duduk KL. masa mula mula masuk kena uji dan kacau, ni tok sah cakaplah...akhirnya setelah 4 bulan tersiksa, mama pun kena sampuk tahap kronik,  anak anak pun kena...kami panggeil team darul shifa datang berubat...hampir sebulan benda tu tak nak keluaq...tersiksa bedah oiiii....rasa nak pindah balik skrg...sbb??? anak sulung setiap malam kul 3 akan menangis, dan mama pulak sakit perut,,,yg pelik tepat kul 3. kat dapur mmg sentiasa seram. kalau mama cerita, jadi thread mama plak....so my humble advise is....

tak yah la amik rumah tu, kalau first instinct dah rasa pelik...bukan apa, nanti nasib awak endup mcm mama...bukan dia kacau mcm tu saja...mama hari hari bergaduh dgn hubby, alhamdulillah la, hubby mama ni faham dan banyak bersabar...
Awak carilah rumah kat lain, tunggu ja jawapan dari agen....tpi rumah tu jgn amik!!! kita tak nak penat penat pindah, lain jadinya!!
tu dia aihh....
Reply

Props Report

Rank: 15Rank: 15Rank: 15Rank: 15Rank: 15

Post on 12-11-2012 10:34 AM |All posts


6 Tanda-tanda Rumah Berhantu

- Hantu, pasti anda sering mendengar kata yang satu ini. Hantu merupakan makhluk halus yang tidak boleh dilihat secara mata kasar oleh sembarangan orang. Pada umumnya, hantu sangat suka berada di tempat-tempat sepi, kotor, lembap, atau rumah kosong dan tidak terurus. Namun apa jadinya jika hantu tersebut singgah dan tinggal di rumah anda? Di bawah ini ada beberapa tanda bahawa rumah anda ada hantu :

1. Perasaan aneh. Anda merasakan perasaan yang aneh bila berada di rumah. Merasa tidak tenang atau gelisah terus menerus. Atmosfera rumah anda terasa tebal, sempit atau berat.

2. Sering terdengar suara-suara aneh. Yang paling sering adalah suara ketukan-ketukan pada dinding rumah anda, kadang-kadang juga dapat terdengar langkah orang berjalan, berlari atau suara orang sedang mandi di bilik air.

3. Tercium bau-bauan. Biasanya bau bunga kubur iaitu bunga kenanga, harum malam atau bau bunga melati yang wangi, bau darah, bau busuk. Hantu yang mengganggu atau jahat biasanya
kedatangannya disertai dengan bau busuk seperti bangkai atau sejenisnya.

4. Benda bergerak sendiri. Seperti perabot bergerak sendiri, malahan yang parah anda mungkin mengalami "gempa bumi dalam rumah" iaitu perabot bergoyang-goyang semua padahal tidak ada pergerakkan pada lantai rumah seperti gempa bumi.

5. Binatang peliharaan nampak gelisah.Seperti kucing, ayam, burung, ikan dalam akuarium, anjing.Dan lain-lain binatang peliharaan yang ada.

6. Kemunculan depan mata. Wah ! Yang ini paling menakutkan. Anda mungkin saja langsung ditemui oleh hantu untuk memberi tahu bahwa mereka ada di sekitar anda.

Hantu yang paling sering muncul di negara kita antara lain pontianak, pocong, hantu raya, hantu pelesit, saka dari keturunan kita, roh-roh yang tidak diterima bumi atau hantu tanpa kepala.

Untuk menghalau hantu yang mengganggu rumah, banyak cara yang dilakukan orang terpulang kepercayaannya. Namun yang terpenting tentunya kita harus selalu yakin bahwa Allah akan selalu memberikan perlindungan kepada kita.

Boleh juga dengan menaburkan garam kasar.Tapi awas ! Garam kasar boleh mencederakan dan membunuh hingga teruk makhluk-makhluk halus ini.Sehinggakan rumah anda akan berbau
hanyir akibat kecederaan makhluk halus tersebut akan membalas dendam
Last edited by skeezotone on 12-11-2012 10:36 AM

Skeez's Out of tone but skeez's not stone.
Reply

Props Report

Rank: 7Rank: 7Rank: 7

Post on 12-11-2012 10:46 AM |All posts
pekata awk upah org utk scan rumah tu dulu ... kat dlm porem ni pun ada beberapa org yg bleh buat kerja tu ... bukan apa nnti dah penat2 berpindah tak pasal2 kena berpindah balik!
Reply

Props Report

Rank: 8Rank: 8

Post on 12-11-2012 11:19 AM |All posts
mamaezah posted on 12-11-2012 10:33 AM
oh Bedah....mama pun baru pindah masuk rumah, tp ni rumah sendiri yg lama ditinggalkan sbb kami dudu ...

tak pa la mama....sharing is caringg kannn....banyak pun tak paa..memang di harap dapat share pengalaman cenggini...hal rumah pun boleh jadi isu porak peranda ekk...
Reply

Props Report

Rank: 8Rank: 8

Post on 12-11-2012 11:26 AM |All posts
kalau dah susah nak carik rumah kat raub tu, and rumah tu memang strategik untuk anak-anak pergi sekolah, apakata sebelum tt pindah masuk, tt suruh lah yang pakar dalam hal macam ni check dulu apa yang patut. kalau ada yang patut dibunuh, bunuh je. yang patut dihalau dipagar, buat je. sebab kat dunia ni, mane-mane je ada benda-benda macam tu. tapi memandangkan didunia kita, rumah tu, hak manusia, jadi tt berhak halau dorang tu semua. itu kalau tt masih nak rumah tu laa ek.

sebabnya, sebelum ni pun family kiteorang pindah rumah baru. rumah kampung. sebb parent suka. sebelum tu ramai yang duk rumah tu tak tahan lama, asyik keluar je. tak sampai setahun, semua pindah. kononnya rumah tu berhantu. macam2 cerita keluar dari mulut org sebelum kiteorang pindah masuk. tp parent rilex je. sebelum pindah masuk, ayah siap cakap lagi, "aku nak duduk rumah ni, ko jangan kacau family aku, aku pun tak kacau hidup korang." lebih kurang gitu la ayah berdialog dengan benda tu.

malam first dan sebulan seterusnya memang tak boleh tidor. sume kumpul kat ruang tamu nak tidor. mcam2 bunyi didengar. tapi kiteorang buat tak tau je. but then, makin lama, kiteorang dah tak rasa pape dah. pendek kata family kiteorang dah conquer rumah tu la daripada dorang tu. nak kata tak pernah terserempak, tak jugak. banyak hantu jugak la dah kiteorang terserempak. pocong, pontianak, hantu raya. dan sume tu dorang ternampak dalam bilik aku. tapi aku relax je tidor dalam tu. mungkin sebab perasaan yang ditanam "hak rumah, hak kami!" tu dah sangat mendalam, jadi, mcmmane pun benda tu kacau, tak tergugat pun nokssss..

aku ingat lagi, kalau aku ternampak yang pelik-pelik dalam bilik tu, aku pejam je mata tidor, malas layan, nanti pandai la ko blah sendiri. tpi bile dua ekor tikur (besarrrrrr gilerrrrr) berkejaran nak mengawan (takde tempat lain nak buat maksiat ke?) and tikus bongok tu melompat atas langsir tingkap aku, aku melompat macam orang gila. agaknya kalau almari aku boleh dipanjat, aku dah panjat dah. tapi akhirnya aku lari tidor masuk bilik my sis jugak.. weh, aku trauma lebih pada tikus berbanding hantu tu. haha.

lagi satu, sebelah kiri rumah, kiteorang berjiran ngn perkampungan bunian, belakang rumah, rumah tinggal dah macam rumah hantu dalam filem tu. sebelah kanan rumah berjiran ngan sorang pompuan pelik yang suka marah-marah kiteorang. bawah rumah kiteorang sarang ular sawa. (sebab kucing kitorang dah lebih 10 ekor dok hilang je bila main bawah rumah tu.) - rumah kiteorang rumah kampung yang masih bertiang dan dibawah rumah pulak laluan anak sungai. boleh tak korang bayangkan? kiteorang duduk sini pun sebab parent suka suasana kampung dan dekat ngn sekolah adik2.

tapi kalau tt tak nak and tak berani amik risiko, carik je umah lain k. sebb mungkin family kiteorang je takde perasaan nak layan mende macam tu. tp aku plg penakut la sebnrnya. hihi. sori tt, mcm thread aku lak. hihikk.
Nak mati beriman. amin.
Reply

Props Report

Rank: 8Rank: 8

Post on 12-11-2012 11:31 AM |All posts
msrosse posted on 12-11-2012 10:46 AM
pekata awk upah org utk scan rumah tu dulu ... kat dlm porem ni pun ada beberapa org yg bleh buat ke ...

kaedah scan menscan ni memang ada dalam fikiran ni..peratusan amat tipis untuk diterima oleh pihak satu laginanti dia kata..perempuan ni suka pikir yg bukan2...kenapa asyik pikir benda yg tak nampak...pikirlah benda yg nampak...
Reply

Props Report

Rank: 9Rank: 9Rank: 9

Post on 12-11-2012 11:46 AM |All posts
pehbedah posted on 12-11-2012 11:31 AM
kaedah scan menscan ni memang ada dalam fikiran ni..peratusan amat tipis untuk diterima oleh pihak ...

make him see reason kenapa perlu scan rumah tu...ataupun pindah jugak masuk, tapi jgn unpack, sbb kalau jadi pa pa, senang pindah balik. mama pub dlm proses nak pindah semula ke kl. huhuhuu....
tu dia aihh....
Reply

Props Report

Rank: 12Rank: 12Rank: 12

Post on 12-11-2012 11:52 AM |All posts
pehbedah posted on 12-11-2012 11:31 AM
kaedah scan menscan ni memang ada dalam fikiran ni..peratusan amat tipis untuk diterima oleh pihak ...

alah.. scan senyap2 je.. buat dr jauh.. ramai ley tlg tengok kan dari jauh
kerana lidah, boleh murtad jadinya.. maka berhati2lah dalam berkata2..

~Gwa Schizo~
Reply

Props Report

Rank: 17Rank: 17Rank: 17Rank: 17Rank: 17

Post on 12-11-2012 11:56 AM |All posts
iolss rase umah tu ade antu melo...
+patek philippe+
Reply

Props Report

Rank: 7Rank: 7Rank: 7

Post on 12-11-2012 12:09 PM |All posts
pehbedah posted on 12-11-2012 11:31 AM
kaedah scan menscan ni memang ada dalam fikiran ni..peratusan amat tipis untuk diterima oleh pihak ...

ckp terus terang jer dgn dia .. bgtau instinct awk bgtau ada sesuatu dgn rumah tu & awk perlu lakukan sesuatu demi kesejahteraan keluarga ...

maybe awk perlu keluarkan ayat ni jg :
"Sy akan keluarkan duit sendiri utk suruh org tgk2 kan rumah ni"

rasanya hubby awk takkan ader masalah klu dgr ayat tu ...
Reply

Props Report

Rank: 8Rank: 8

Post on 12-11-2012 12:19 PM |All posts
skeezotone posted on 12-11-2012 10:34 AM
6 Tanda-tanda Rumah Berhantu

- Hantu, pasti anda sering mendengar kata yang satu ini. Hantu  ...

Jiwa raga aku yg brutal ni duduk hat nomot 1 tuu..masuk je tiap sudut aku rasa sayup2..bila keluar rumah tu..ahhh..leganya..rasa lapang..terang berderang..haiihhh...
Reply

Props Report

Rank: 8Rank: 8

Post on 12-11-2012 12:24 PM |All posts
aerolz posted on 12-11-2012 11:26 AM
kalau dah susah nak carik rumah kat raub tu, and rumah tu memang strategik untuk anak-anak pergi sek ...

Kebil2 aku baca pengalaman hang ni.....siyes serem...seboleh bolehnya aku tak nak alami perkara2 cam ni...pasti akan jadi mimpi ngeri sepanjang hayat...
Reply

Props Report

Rank: 15Rank: 15Rank: 15Rank: 15Rank: 15

Post on 12-11-2012 12:37 PM |All posts
pehbedah posted on 12-11-2012 12:19 PM
Jiwa raga aku yg brutal ni duduk hat nomot 1 tuu..masuk je tiap sudut aku rasa sayup2..bila keluar ...

so.. try la wat sumthing. cr la org2 pandai dtg tgk2kan.

Skeez's Out of tone but skeez's not stone.
Reply

Props Report

Rank: 8Rank: 8

Post on 12-11-2012 01:08 PM |All posts
msrosse posted on 12-11-2012 12:09 PM
ckp terus terang jer dgn dia .. bgtau instinct awk bgtau ada sesuatu dgn rumah tu & awk perlu laku ...

my hubby bukan dalam kategori hj bakhil bin hj kedekut...bab2 rm ni setakat yg dia mampu..no hal punya...kalo dah di luar kemampuan mau kena pelangkung...perkara2 cam ni lebih pada kepercayaan individu tu sendiri kott...perkara cenngini kami kerap berselisih pendapat...dia percaya benda halus memang wujud...tapi hujah dia...benda tu tak kacau kita..nape kita nak kacau dia..atau nape kita nak bangunkan dia...yg selalu dia cakap perempuan memang cenggitu...suka sangat dengar suara hati..suka pikir benda yg tak nampak...suka pikir remeh temeh..sebab kami tak pernah alami perkara2 cam ni sehingga hari nii...
Reply

Props Report

Rank: 9Rank: 9Rank: 9

Post on 12-11-2012 01:34 PM |All posts
pehbedah posted on 12-11-2012 01:08 PM
my hubby bukan dalam kategori hj bakhil bin hj kedekut...bab2 rm ni setakat yg dia mampu..no hal p ...

Aku cadangkan, pindah umah baru nih ko wat baca Yassin dan Surah Al-Baqarah satu keluarga.
mencari diri dan erti...mencari damai di hati....mencari 'aku' yang berselindung di sebalik hakikat penciptaan.
Reply

Props Report

Rank: 5Rank: 5

Post on 12-11-2012 02:44 PM |All posts
Salam...

Puan TT...mohon share exact location...rumah mana di Raub ni? Mana tahu ada orang boleh membantu...aku pun agak biasa dengan Raub... Dari segi sejarahnya, Raub ni sebuah bandar lama yang popular dengan pentadbiran British, lombong emas sejak zaman sebelum merdeka lagi...jadi kemungkinan ada kesan 'tinggalan' itu memang ada...
Reply

Props Report

Rank: 3Rank: 3

Post on 12-11-2012 03:08 PM |All posts
tarabas1976 posted on 12-11-2012 01:34 PM
Aku cadangkan, pindah umah baru nih ko wat baca Yassin dan Surah Al-Baqarah satu keluarga.

Ustaz saya kata, kalau baca surah Al-Baqarah di rumah kita, jin& iblis akan lari keluar dan tak masuk rumah kita selama 3 hari. Tapi , lepas tu, kenalah baca lagi supaya diaekor tak datang balik menetap kat rumah kita. Maknanya, bacaan surah Al-Baqarah ini harus dimalkan sentiasa, at least 3 hari sekali...wallahu a'lam..

Reply

Props Report

Rank: 3Rank: 3

Post on 12-11-2012 03:14 PM |All posts
aerolz posted on 12-11-2012 11:26 AM
kalau dah susah nak carik rumah kat raub tu, and rumah tu memang strategik untuk anak-anak pergi sek ...

Saya rasa, kalau boleh carilah rumah lain..takut nanti jadi macam pengalaman princebrunei (sila check thread belakang..). Lagipun, awak ada anak-anak yang bersekolah, takut nati anak-anak ni akan jadi lemah semangat bila nak kena deal hal-hal misteri/mistik ni.. Bila dah kena gangguan, banyak masalah nak cari tukang ubat pulak, dapat-dapat pulak tukang ubat yang tak serasi..
Jangan cari penyakit..mencegah tu lebih baik dari mengubati!

Sekian, pesanan ikhlas dari kak jay..


Reply

Props Report

Rank: 4

Post on 12-11-2012 05:49 PM |All posts
rumahnya dah kena tinggal lama ke?
kalau dah lama memang dah ada benda lain numpang la..
lagi pulak owner lama cina,jin2 tokong dia tertinggal kot kt situ..
sapa kata kita tak kacau dia,dia tak kacau kita..dia dah anggap tu rumah dia.marah la dia kalau ada org masuk..
lagi pulak kalau yg menghuni tu jenis kafir..
Reply

Props Report

Rank: 7Rank: 7Rank: 7

Post on 12-11-2012 06:48 PM |All posts
apa salahnya kalau buat doa selamat dulu kt rumah baru tu..jemput jiran2...pahala pun dpt hantu pun lariiii...
putihkan KETIAK anda dgn sabun bebas kimia MARINE ESSENCE!!
Reply

Props Report

Rank: 9Rank: 9Rank: 9

Post on 12-11-2012 08:20 PM |All posts
'PANAS' sbb xpasang kipas...

buat lahh doa selamat, barulahh selamat dok dlm umah baru tu..
LOVE me LOVE me not
Reply

Props Report

Rank: 7Rank: 7Rank: 7

Post on 12-11-2012 09:55 PM |All posts
ape kate try test sendiri dulu? ajak hubby... bile die alami sendiri baru pecaye kot...
cube try tido sehari kat rumah tu... try sehari je... bawak toto jadi la...
lepas tu pasang mp3 ruqyah dari pagi hari tu, sampai la pagi hari esoknye...
sile cube. kalo ade kejadian2 menarik bagitau la kat sini... hehehe...
Reply

Props Report

Rank: 7Rank: 7Rank: 7

Post on 12-11-2012 09:55 PM |All posts
philipinoe2 posted on 12-11-2012 11:56 AM
iolss rase umah tu ade antu melo...

hantu melo... hehehe....
Reply

Props Report

Rank: 8Rank: 8

Post on 13-11-2012 05:00 AM |All posts
sham-xv1986 posted on 12-11-2012 09:55 PM
ape kate try test sendiri dulu? ajak hubby... bile die alami sendiri baru pecaye kot...
cube try t ...

Rasapun nak wat cenggini...betul lah tu..jika tak takkan timbul ayat tak cuba tak tau..dah cuba.. hahh amik ko..tapi bila pikir secara waras no..no..no....aku tak nak ambik risiko...bila baca kisah 2 3 kengkawan dalam ni...seram betul...
Reply

Props Report

12Next
Return Post new threads
You need to login first Login | Register Facebook Login

Important Notice: The views and opinions expressed on the forum or the related pages are of the owner alone, and are not endorsed by CARI, nor is CARI responsible for them. Due to the nature of the Internet forum is in real time, CARI does not, and can not censor any submission, but asks that each user use discretion and respect for other users, and does not contribute any word that is unlawful, harmful, threatening, abusive, harassing, tortious, defamatory, vulgar, obscene, libelous, invasive of another's privacy, hateful, or racially, ethnically or otherwise objectionable. CARI reserve the right to withhold and/or remove any link that might possibly hold an individual, entity or group ridicule, potential embarrassment or potential defamation. CARI also reserves the right to accept, edit and/or remove any link that is deemed inappropriate in any way.
Hosted by

Archiver|Mobile|CARI Malay Forums

GMT+8, 31-10-2014 12:52 PM , Processed in 0.173443 second(s), 31 queries , Gzip On.

Powered by Discuz!

© 2001-2012 Comsenz Inc.

Top