Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Search
12Next
Return to list New
5386
View
49
Reply

[Tempatan] Melaka Maju: Pulau buatan RM20 bilion terhebat didunia bakal dibina

[Copy link]

Author: R2D2       Show all posts   Read mode

Author
Post time 4-12-2012 10:39 AM | Show all posts |Read mode
MEGAN Mestika Sdn Bhd, syarikat pemaju tempatan menjalin kerjasama dengan konglomerat dari China, Dewan Perdagangan Qinghai-Gansu China bagi memajukan pulau buatan, Mestika Heritage di Pulau Besar, Melaka dengan nilai pembangunan kasar (GDV) lebih RM20 bilion.
Untuk tujuan itu, kedua-dua pihak mewujudkan syarikat kerjasama yang dikenali sebagai Mestika IEPU JV Sdn Bhd.

Pengerusi Megan Mestika, Mohd Jasmi Mohammad Jais berkata, projek yang menelan belanja sebanyak RM15 bilion itu dijangka menjadi pusat perdagangan dan hab halal terbesar dunia menjelang 2020 dan dijangka disiapkan dalam tempoh lima hingga tujuh tahun.

Ia akan dilaksanakan dalam lima fasa berasingan di atas pulau buatan seluas kira-kira 600 hektar dengan peringkat permulaan merangkumi proses tambakan mengandungi lima jenis pembangunan di atas pulau berkeluasan 256 hektar yang bermula awal tahun depan dan dijangka siap dalam tempoh tiga tahun.

Fasa berikutnya pula, sebanyak tujuh jenis pembangunan akan dibangunkan di atas pulau seluas 280 hektar, katanya pada sidang media selepas majlis memeterai perjanjian itu di Seri Kembangan, semalam.

Antara lima projek yang dibangunkan menerusi fasa satu adalah rumah kelab dan padang golf, taman tema dan Laguna Villa.

Fasa kedua pula merangkumi universiti Islam dan OIC Heritage Village, pusat perdagangan OIC, OIC Residential Village dan One Malaysia One World Centre.

Mohd Jasmi berkata, sebanyak 10 syarikat kontraktor tempatan dan luar negara dikenal pasti untuk membangunkan projek terbesar di Melaka itu.


Artikel ini disiarkan pada : 2012/12/04

Reply

Use magic Report

Post time 4-12-2012 10:42 AM | Show all posts
ala tolong la majukan dulu whatever center yg dekat area masjid selat tu. konon nak buat arab town kat situ. bertahun2 dok terbengkalai je.
Reply

Use magic Report

Post time 4-12-2012 10:42 AM | Show all posts
Takde pusat judi tak cun la
Reply

Use magic Report

Post time 4-12-2012 10:46 AM | Show all posts
memajukan pulau buatan, Mestika Heritage di Pulau Besar, Melaka dengan nilai pembangunan kasar (GDV) lebih RM20 bilion.


pulau besar di perbesarkan ke ...atau ...pulau baru
Reply

Use magic Report

Post time 4-12-2012 10:51 AM | Show all posts
Like i said before
Melaka dapat peruntukan duit macam air dari kerajaan pusat
Kelantan - jangan harap lah
Kena sekat lagi adalah

Maklum lah.. harta negara ni milik umno
Suka hati mak bapak depa ja nak agih camno
Bangsat
Reply

Use magic Report

Post time 4-12-2012 10:59 AM | Show all posts
sakit hati....mencik mencik
Reply

Use magic Report

Post time 4-12-2012 11:00 AM | Show all posts
xlama lagi nti muncul herrhughie versi Melaka  
Reply

Use magic Report

Post time 4-12-2012 11:08 AM | Show all posts
AbukRokok posted on 4-12-2012 11:00 AM
xlama lagi nti muncul herrhughie versi Melaka

Baik, saya mulakan. Melaka punya makanan paling best kat rantau ini.
Reply

Use magic Report

Post time 4-12-2012 11:13 AM | Show all posts
spiderman80 posted on 4-12-2012 11:08 AM
Baik, saya mulakan. Melaka punya makanan paling best kat rantau ini.


apsl tak buat kat penang
Reply

Use magic Report

Post time 4-12-2012 11:13 AM | Show all posts
pusat perdagangan + halal hub. tapi nak buat dulu golf club, vila, taman tema.

wadefak. property sure go up hwanggggg
Reply

Use magic Report

Post time 4-12-2012 11:17 AM | Show all posts
dino posted on 4-12-2012 11:13 AM
apsl tak buat kat penang

Penang tak cukup tempat.
Reply

Use magic Report

Post time 4-12-2012 11:20 AM | Show all posts
spiderman80 posted on 4-12-2012 11:17 AM
Penang tak cukup tempat.

sbb tu kena buat pulau buatan
Reply

Use magic Report

Post time 4-12-2012 11:20 AM | Show all posts
gugel dpt gambar ni//dah gondol rata dahh

Reply

Use magic Report

Post time 4-12-2012 11:22 AM | Show all posts
13km dari mainland..kena buat bot feri bagai lah nnt..ke buat jembatan


Pulau Besar is an island off the coast of Malacca, Malaysia, and is located approximately 13 km from the mainland.
Reply

Use magic Report

Post time 4-12-2012 11:27 AM | Show all posts
melaka nak buat jambatan ke sumaktera kan
Reply

Use magic Report

Post time 4-12-2012 11:31 AM | Show all posts
bolehla kjaan Pas kelantan buat rombongan ke tapak terbengkalai kelak.
Reply

Use magic Report

Post time 4-12-2012 11:34 AM | Show all posts
ni pulau yg org pegi mandi safar ngan bagi pulut kuning ke? ke aku silap pulau..
Reply

Use magic Report

Post time 4-12-2012 11:36 AM | Show all posts
utk team bola melaka brp bajet lak????

siap wat kutip derma lg....malu aku sbg anak melaka (wp x melaka sgt)
Reply

Use magic Report

Post time 4-12-2012 11:40 AM | Show all posts
20 billion....
mak aih.....membazir tahap neraka dah ni....
bawak la wat mende lai....
tanah kat melaka pun byk lagi yg tak dibangunkan....



WTF
Reply

Use magic Report

Post time 4-12-2012 11:45 AM | Show all posts
membazir tahap dewa murugan mcm duit mak pak depa ikut suka tabur merata benci giler
Reply

Use magic Report

Post time 4-12-2012 12:00 PM | Show all posts
bagi 1% dari 20 biliyun tu kat aku pun bagus, boleh buat meniaga.
Reply

Use magic Report

Post time 4-12-2012 12:11 PM | Show all posts
20biliun tu, bila nak balik modal? satu gelas coke jual RM20 ke?
Reply

Use magic Report

Post time 4-12-2012 04:08 PM | Show all posts
kasibiman posted on 4-12-2012 11:13 AM
pusat perdagangan + halal hub. tapi nak buat dulu golf club, vila, taman tema.

wadefak. property  ...

U has a point there..........................kasibiman

Padang Golf, Resort, Club...................................utk saper yer???
Utk LEMBU LEMBU kot???


p/s mana Kak Ijat???
Reply

Use magic Report

Post time 4-12-2012 04:12 PM | Show all posts
cak! posted on 4-12-2012 11:20 AM
gugel dpt gambar ni//dah gondol rata dahh

besar nih jah.. 20 billion... biar betul... berapa orang jah boleh muat time holiday nih
Reply

Use magic Report

Post time 4-12-2012 06:35 PM | Show all posts
jagalah pulau kita sendiri
Reply

Use magic Report

12Next
Return to list New
You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Apple App Store
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2016 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.079346s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list