CARI Malay Forums

 Forgot Pass?
 Register

Facebook Login

Login by Facebook

Forum : Gosip |  Hiburan |  Isu Semasa & Politik |  Peristiwa |  Lawak & Santai |  Sukan |  Informasi |  Kesihatan |  Soal Jawab Agama |  Negeri & Negara
Wanita & Lelaki |  Cinta & Perhubungan |  Belia & Pengetahuan |  Komputer & Internet |  Hobi |  Buku & Penulisan |  Koleksi Gambar
English Channel |  தமிழ் மக்கள் |  Jual/Beli |  Maklum Balas |  CARI Rasmi |  Cari Contest
12Next
Return Post new threads
Show: 3708|Reply: 49

[Tempatan] Melaka Maju: Pulau buatan RM20 bilion terhebat didunia bakal dibina

[Copy link]

Rank: 14Rank: 14Rank: 14Rank: 14

Post on 4-12-2012 10:39 AM |All posts

To get Malaysia's most comprehensive information, news, life sharing here!
Register as a CARI member NOW!

Register Login or Facebook Login

MEGAN Mestika Sdn Bhd, syarikat pemaju tempatan menjalin kerjasama dengan konglomerat dari China, Dewan Perdagangan Qinghai-Gansu China bagi memajukan pulau buatan, Mestika Heritage di Pulau Besar, Melaka dengan nilai pembangunan kasar (GDV) lebih RM20 bilion.
Untuk tujuan itu, kedua-dua pihak mewujudkan syarikat kerjasama yang dikenali sebagai Mestika IEPU JV Sdn Bhd.

Pengerusi Megan Mestika, Mohd Jasmi Mohammad Jais berkata, projek yang menelan belanja sebanyak RM15 bilion itu dijangka menjadi pusat perdagangan dan hab halal terbesar dunia menjelang 2020 dan dijangka disiapkan dalam tempoh lima hingga tujuh tahun.

Ia akan dilaksanakan dalam lima fasa berasingan di atas pulau buatan seluas kira-kira 600 hektar dengan peringkat permulaan merangkumi proses tambakan mengandungi lima jenis pembangunan di atas pulau berkeluasan 256 hektar yang bermula awal tahun depan dan dijangka siap dalam tempoh tiga tahun.

Fasa berikutnya pula, sebanyak tujuh jenis pembangunan akan dibangunkan di atas pulau seluas 280 hektar, katanya pada sidang media selepas majlis memeterai perjanjian itu di Seri Kembangan, semalam.

Antara lima projek yang dibangunkan menerusi fasa satu adalah rumah kelab dan padang golf, taman tema dan Laguna Villa.

Fasa kedua pula merangkumi universiti Islam dan OIC Heritage Village, pusat perdagangan OIC, OIC Residential Village dan One Malaysia One World Centre.

Mohd Jasmi berkata, sebanyak 10 syarikat kontraktor tempatan dan luar negara dikenal pasti untuk membangunkan projek terbesar di Melaka itu.


Artikel ini disiarkan pada : 2012/12/04

Reply

Props Report

Rank: 12Rank: 12Rank: 12

Post on 4-12-2012 10:42 AM |All posts
ala tolong la majukan dulu whatever center yg dekat area masjid selat tu. konon nak buat arab town kat situ. bertahun2 dok terbengkalai je.
Reply

Props Report

Rank: 9Rank: 9Rank: 9

Post on 4-12-2012 10:42 AM |All posts
Takde pusat judi tak cun la
Reply

Props Report

Rank: 12Rank: 12Rank: 12

Post on 4-12-2012 10:46 AM |All posts
memajukan pulau buatan, Mestika Heritage di Pulau Besar, Melaka dengan nilai pembangunan kasar (GDV) lebih RM20 bilion.


pulau besar di perbesarkan ke ...atau ...pulau baru
Q:16:123 Kemudian Kami wahyukan kepada engkau(ya Muhammad):  Ikutlah agama Ibrahim
Reply

Props Report

Rank: 15Rank: 15Rank: 15Rank: 15Rank: 15

Post on 4-12-2012 10:51 AM |All posts
Like i said before
Melaka dapat peruntukan duit macam air dari kerajaan pusat
Kelantan - jangan harap lah
Kena sekat lagi adalah

Maklum lah.. harta negara ni milik umno
Suka hati mak bapak depa ja nak agih camno
Bangsat
Selamat hari raya uolss
Reply

Props Report

Rank: 12Rank: 12Rank: 12

Post on 4-12-2012 10:59 AM |All posts
sakit hati....mencik mencik
Siapa Rasis msuk Nuraka pling bwah utk Sulama2 nya...  kata org itu :p
Reply

Props Report

Rank: 12Rank: 12Rank: 12

Post on 4-12-2012 11:00 AM |All posts
xlama lagi nti muncul herrhughie versi Melaka  
Siapa Rasis msuk Nuraka pling bwah utk Sulama2 nya...  kata org itu :p
Reply

Props Report

Rank: 12Rank: 12Rank: 12

Post on 4-12-2012 11:08 AM |All posts
AbukRokok posted on 4-12-2012 11:00 AM
xlama lagi nti muncul herrhughie versi Melaka

Baik, saya mulakan. Melaka punya makanan paling best kat rantau ini.
I am who I am.
Reply

Props Report

Rank: 20Rank: 20Rank: 20Rank: 20Rank: 20

Legenderer

Post on 4-12-2012 11:13 AM |All posts
spiderman80 posted on 4-12-2012 11:08 AM
Baik, saya mulakan. Melaka punya makanan paling best kat rantau ini.


apsl tak buat kat penang
Kaulah kangkung hidupku...
Reply

Props Report

Rank: 11Rank: 11Rank: 11Rank: 11

Post on 4-12-2012 11:13 AM |All posts
pusat perdagangan + halal hub. tapi nak buat dulu golf club, vila, taman tema.

wadefak. property sure go up hwanggggg
tokyo ghetto pussy
Reply

Props Report

Rank: 12Rank: 12Rank: 12

Post on 4-12-2012 11:17 AM |All posts
dino posted on 4-12-2012 11:13 AM
apsl tak buat kat penang

Penang tak cukup tempat.
I am who I am.
Reply

Props Report

Rank: 20Rank: 20Rank: 20Rank: 20Rank: 20

Legenderer

Post on 4-12-2012 11:20 AM |All posts
spiderman80 posted on 4-12-2012 11:17 AM
Penang tak cukup tempat.

sbb tu kena buat pulau buatan
Kaulah kangkung hidupku...
Reply

Props Report

Rank: 22Rank: 22Rank: 22Rank: 22Rank: 22Rank: 22

Moderator

Post on 4-12-2012 11:20 AM |All posts
gugel dpt gambar ni//dah gondol rata dahh

..dan sebenarnya...
..Dark Knight...
..ryan giggs...
Reply

Props Report

Rank: 22Rank: 22Rank: 22Rank: 22Rank: 22Rank: 22

Moderator

Post on 4-12-2012 11:22 AM |All posts
13km dari mainland..kena buat bot feri bagai lah nnt..ke buat jembatan


Pulau Besar is an island off the coast of Malacca, Malaysia, and is located approximately 13 km from the mainland.
..dan sebenarnya...
..Dark Knight...
..ryan giggs...
Reply

Props Report

Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13

Post on 4-12-2012 11:27 AM |All posts
melaka nak buat jambatan ke sumaktera kan
aku adalah aku..engkau adalah engkau
Reply

Props Report

Rank: 9Rank: 9Rank: 9

Post on 4-12-2012 11:31 AM |All posts
bolehla kjaan Pas kelantan buat rombongan ke tapak terbengkalai kelak.
55yrs isn't a democracy but a single party regime!
Reply

Props Report

Rank: 7Rank: 7Rank: 7

Post on 4-12-2012 11:34 AM |All posts
ni pulau yg org pegi mandi safar ngan bagi pulut kuning ke? ke aku silap pulau..
You can check-out any time you like
But you can never leave
Reply

Props Report

Rank: 7Rank: 7Rank: 7

Post on 4-12-2012 11:36 AM |All posts
utk team bola melaka brp bajet lak????

siap wat kutip derma lg....malu aku sbg anak melaka (wp x melaka sgt)
....boleh b*d*h kan diri sendiri tp jgn b*d*h kan rakyat
Reply

Props Report

Rank: 14Rank: 14Rank: 14Rank: 14

Post on 4-12-2012 11:40 AM |All posts
20 billion....
mak aih.....membazir tahap neraka dah ni....
bawak la wat mende lai....
tanah kat melaka pun byk lagi yg tak dibangunkan....



WTF
Reply

Props Report

Rank: 7Rank: 7Rank: 7

Post on 4-12-2012 11:45 AM |All posts
membazir tahap dewa murugan mcm duit mak pak depa ikut suka tabur merata benci giler
lebih baik jadi bekas orang jahat dari bekas orang baik
Reply

Props Report

Rank: 3Rank: 3

Post on 4-12-2012 12:00 PM |All posts
bagi 1% dari 20 biliyun tu kat aku pun bagus, boleh buat meniaga.
Reply

Props Report

Warrior

loose pon loose la

Rank: 15Rank: 15Rank: 15Rank: 15Rank: 15

Post on 4-12-2012 12:11 PM |All posts
20biliun tu, bila nak balik modal? satu gelas coke jual RM20 ke?
meh sechewen...
Reply

Props Report

Rank: 22Rank: 22Rank: 22Rank: 22Rank: 22Rank: 22

Moderator

Post on 4-12-2012 04:08 PM |All posts
kasibiman posted on 4-12-2012 11:13 AM
pusat perdagangan + halal hub. tapi nak buat dulu golf club, vila, taman tema.

wadefak. property  ...

U has a point there..........................kasibiman

Padang Golf, Resort, Club...................................utk saper yer???
Utk LEMBU LEMBU kot???


p/s mana Kak Ijat???
Afaman kaana mukminann kamann kaana fasiqa, laa yas tawuun - 32:19
Reply

Props Report

Rank: 14Rank: 14Rank: 14Rank: 14

Post on 4-12-2012 04:12 PM |All posts
cak! posted on 4-12-2012 11:20 AM
gugel dpt gambar ni//dah gondol rata dahh

besar nih jah.. 20 billion... biar betul... berapa orang jah boleh muat time holiday nih
Reply

Props Report

Rank: 11Rank: 11Rank: 11Rank: 11

Post on 4-12-2012 06:35 PM |All posts
jagalah pulau kita sendiri
Reply

Props Report

12Next
Return Post new threads
You need to login first Login | Register Facebook Login

Important Notice: The views and opinions expressed on the forum or the related pages are of the owner alone, and are not endorsed by CARI, nor is CARI responsible for them. Due to the nature of the Internet forum is in real time, CARI does not, and can not censor any submission, but asks that each user use discretion and respect for other users, and does not contribute any word that is unlawful, harmful, threatening, abusive, harassing, tortious, defamatory, vulgar, obscene, libelous, invasive of another's privacy, hateful, or racially, ethnically or otherwise objectionable. CARI reserve the right to withhold and/or remove any link that might possibly hold an individual, entity or group ridicule, potential embarrassment or potential defamation. CARI also reserves the right to accept, edit and/or remove any link that is deemed inappropriate in any way.
Hosted by

Archiver|Mobile|CARI Malay Forums

GMT+8, 19-9-2014 07:43 AM , Processed in 0.157779 second(s), 41 queries , Gzip On.

Powered by Discuz!

© 2001-2012 Comsenz Inc.

Top