CARI Malay Forums

 Forgot Pass?
 Register

Facebook Login

Login by Facebook

Forum : Gosip |  Hiburan |  Isu Semasa & Politik |  Peristiwa |  Lawak & Santai |  Sukan |  Informasi |  Kesihatan |  Soal Jawab Agama |  Negeri & Negara
Wanita & Lelaki |  Cinta & Perhubungan |  Belia & Pengetahuan |  Komputer & Internet |  Hobi |  Buku & Penulisan |  Koleksi Gambar
English Channel |  தமிழ் மக்கள் |  Jual/Beli |  Maklum Balas |  CARI Rasmi |  Cari Contest
12345678910... 16Next
Return Post new threads
Show: 27512|Reply: 383

Singapore Part 4

[Copy link]

Rank: 22Rank: 22Rank: 22Rank: 22Rank: 22Rank: 22

Moderator

Post on 3-12-2012 11:13 PM |All posts

To get Malaysia's most comprehensive information, news, life sharing here!
Register as a CARI member NOW!

Register Login or Facebook Login

Previous Threads:-
http://mforum3.cari.com.my/forum.php?mod=viewthread&tid=362939
http://mforum.cari.com.my/forum.php?mod=viewthread&tid=488348

Direct to/from Malaysia:-
  • Aeroline, ☎ +65 62588800, Luxury buses with meal on-board, power sockets, lounge area etc, to Kuala Lumpur and Petaling Jaya. Departures from HarbourFront Centre.
  • First Coach, ☎ +65 68222111,  No frills, but the buses have good legroom and use the Second Link.  Another selling point is convenient public transport: buses depart from Novena Square (Novena MRT) in Singapore and arrive right next to Bangsar LRT in Kuala Lumpur.
  • NiCE, ☎ +65 62565755,  Over 20 daily departures from Kuala Lumpur's old railway station.  Double-decker NiCE 2 buses (27 seats) RM80, luxury NiCE++ buses (18 seats) RM88.  Departures from Copthorne Orchid Hotel on Dunearn Rd. 085297589379 berastagi north sumatra
  • Transnasional, ☎ +60 2 62947034 (Malaysia), Malaysia's largest bus operator, offers direct buses from Singapore through the peninsula. Departures from Lavender St.

Transtar, ☎ +65 62999009, Transtar's sleeper-equipped Solitaire ($63) and leather-seated First Class ($49) coaches are currently the best around with frills like massaging chairs, onboard attendants, video on demand and even wifi.
Departures from Golden Mile Complex, Beach Rd (near Lavender MRT).

Attractions
Marina Bay Sands
Double helix bridge at Marina Bay
Universal Studios Singapore
Night Safari
St James Power Station
Singapore Flyer
Marina Barrage
Art galleries at Tanjong Pagar Distripark
Raffles Amrita Spa
Clarke Quay

atau baca sini...
http://www.tripadvisor.co.uk/Attractions-g294265-Activities-Singapore.html

dan sini....
http://www.lonelyplanet.com/singapore/things-to-do









Last edited by LelaRentaka7 on 11-12-2012 05:17 PM

Don't PM me if u r not batman with a bat phone
Reply

Props Report

Rank: 22Rank: 22Rank: 22Rank: 22Rank: 22Rank: 22

Moderator

Post on 3-12-2012 11:15 PM |All posts
The following infos are credited to @cranko21  
...............but yet to be updated.......................
WHAT YOU NEED TO KNOW WHEN ENTERING SINGAPORE
WHAT YOU NEED TO KNOW WHEN ENTERING SINGAPORE.
It is best to read here on what you need to know abt Singapore.
http://www.visitorsingapore.com/
If you are driving, then this is the webpage to go to :

As a summary, before driving into Singapore, make sure your Road Tax is valid. upon arriving kat immigration Singapore, u kena beli an Autopass.
Autopass ni untuk bayar toll/car charges (VEP), harga autopass ni tak silap akak dlm S$10 (mesti sediakan duit Singapore untuk bayar). Toll is chargeable, klik sini TOLL CHARGES

Setiap kereta Foreign yg masuk Singapore akan dikenakan VEP fees of S$20 sehari for Monday to Friday between 2am to 5pm.

Tapi If your car baru 1st time masuk Singapore, dpt 10 hari free entry {VEP-FREE} untuk tahun pertama masuk S'pore (after the 10 days free VEP or after 1 year, barulah keter tu kena bayar VEP charges )

Vehicle Category
Vehicle Entry Permit (VEP) Fees at Tuas Checkpoint and Woodlands Checkpoint
Mondays - Fridays
(2am - 5pm)*
Mondays - Fridays
(5pm - 2am)*, Saturdays, Sundays and Singapore Public Holidays
Cars
S$20 per dayNo VEP fee payable
Motorcycles
S$4 per day
No VEP fee payable

However, If you choose to drive thru the ERP charges (only applicable during weekdays' busy period in Town & Business district area), then bila you keluar nanti akan di kenakan bayaran sebanyak S$5.00 sehari.. Nak info lebih, klik sini 10 DAYS FREE VEP


Vehicle Category
Woodlands Checkpoint
(on departure only)
Tuas Checkpoint
(on both arrival and departure)
Motorcycles
NilS$0.70
Cars
S$1.20
S$4.60
Vans/Light Goods Vehicles *S$1.90S$10.50
Heavy Goods VehiclesS$2.60S$21.00
TaxisS$0.60
S$3.50
BusesS$1.00S$5.60

Untuk memudahkan adik2 yg tak sure samada kena ke tak charges VEP & ERP or how much you akan kena, you boleh gunakan website ini untuk calculate the appx cost so you know how much to top up your Autopass upon exiting Singapore.

http://app.lta.gov.sg/Calculate_Toll_ERP_VEP.asp

If you're taking the bus express, then the webpages to look at are :
https://www.aeroline.com.my/ <https://www.aeroline.com.my/>
http://www.airebus.com.my
http://www.parkmayberhad.com/expservice.html <http://www.parkmayberhad.com/expservice.html>
http://www.nadi.com.my/transportation_services_executive.asp <http://www.nadi.com.my/transportation_services_executive.asp

nak info tentang accommodation KLIK SINI

Info about how to get around and transportation sila KLIK SINI .....

Info about mana nak pegi atau apa nak buat kat Singapore sila KLIK SINI

Last skali...mana nak makan..... klik sini pulaksss!!!

Okay... ni info buat sementara...nnt saya update....kalau ada yg dah outdated lemme know and again credits to cranko21.....

have fun and selamat bercuti
















Last edited by LelaRentaka7 on 11-12-2012 05:46 PM

Don't PM me if u r not batman with a bat phone
Reply

Props Report

Rank: 4

Post on 11-12-2012 10:38 AM |All posts

Singapore - Part 4

Salam...sy nak check pasal singore..tgk part 3 dh abis..
jd sy bukak thread baru la... part 4
yeayyyy.. dah kahwin.. hiks
Reply

Props Report

Rank: 10Rank: 10Rank: 10

Post on 11-12-2012 04:30 PM |All posts
Thanks Lela for the info!
Last edited by bdk2 on 23-12-2012 11:55 PM

Susahkan macam ni, kene tegur skit terus buat muka sedih. Kalo terlebih excited tu, cuba kawal diri baca dulu sebelum bertanya.
Reply

Props Report

Rank: 8Rank: 8

Post on 11-12-2012 04:56 PM |All posts
Baru2 ini pada sabtu yang lepas 08/12/2012 saya telah berlepas ke Singapura untuk menghadiri majlis kenduri kahwin saudara.Menggunakan khidmat SIA dan telah mendarat dengan selamatnya di Lapangan Terbang Antarabangsa Changi di Singapura.Perancangan seterusnya adalah New Zealand untuk cuti rehat...hehehe
Reply

Props Report

Rank: 4

Post on 11-12-2012 06:18 PM |All posts
ni masa wa gi singapore 2 minggu lepas.. wa nginap di Marina Bay Sand

Apa Marina Bay Sand ohhh yang bawah ni Landmark terbaru di Singapura





ini bilik Hotel wa deluxe city view harga kat SD500 @rm1250  :woohoo:









apa ada kat atas Hotel sebab sekarang sangat Popular ramai nak naik kat atas tengok view Singa city



Garden city kat bawah








DAPigs Kiasu and Racist gooks
Anakpencen3=Tungkai
Reply

Props Report

Rank: 4

Post on 11-12-2012 06:19 PM |All posts
wa lupa Chef Wan ada Restoran baru bukak kat Plaza Singapura Orchard namanya 1 Market
tapi Chef Wan tak bukak kat KL nape ?????







ini tempat makan kat Sing wa selalu makan kalau singgah kat sana



hampir semua kedai jual satey.. sekurang2nya lebih sedap dari satey kajang
yang dah tutrun kualiti sedapnya

DAPigs Kiasu and Racist gooks
Anakpencen3=Tungkai
Reply

Props Report

Rank: 3Rank: 3

Post on 13-12-2012 12:31 PM |All posts
salam forumer sekalian..

saya akan ke singapore pada 26-28 jun 2012.bertolak dari penang(malam) drive kereta sendiri.plan nak drive kereta terus masuk singapore terus menuju masjid soltan untuk breakfast dan mustaffa centre.

persoalan saya ialah:

1)tambak johor pada jam 5-6pagi masih clear atau sudah mula sesak?
2)tempat parking keta,rate yang murah area masjid sultan
3)ada tak hostel yang boleh disewa per hour dikawasan berdekatan (untuk mandi,bersiap)

harap boleh membantu...terima kasih
Reply

Props Report

Rank: 4

Post on 13-12-2012 03:15 PM |All posts
apalah ko ni lalu 2nd link lah bagus ...trus masuk Highway ke Orchard lepas tu Bugis Street lepas tu Masjid Soltan..

ko nak parking susah weee Parking kat Bugis Junction lah..
DAPigs Kiasu and Racist gooks
Anakpencen3=Tungkai
Reply

Props Report

Rank: 9Rank: 9Rank: 9

Post on 14-12-2012 08:12 AM |All posts
wanthird posted on 13-12-2012 12:31 PM
salam forumer sekalian..

saya akan ke singapore pada 26-28 jun 2012.bertolak dari penang(malam) d ...



ni kau tulis atau mod tepek?
aku takut anjing..
Reply

Props Report

Rank: 9Rank: 9Rank: 9

Post on 14-12-2012 08:13 AM |All posts
Anakpencen3 posted on 13-12-2012 03:15 PM
apalah ko ni lalu 2nd link lah bagus ...trus masuk Highway ke Orchard lepas tu Bugis Street le ...

wrong info lah bro.. expressway mana ada kat orchard..
aku takut anjing..
Reply

Props Report

Rank: 9Rank: 9Rank: 9

Post on 14-12-2012 08:14 AM |All posts
Anakpencen3 posted on 11-12-2012 06:18 PM
ni masa wa gi singapore 2 minggu lepas.. wa nginap di Marina Bay Sand

Apa Marina Bay Sand o ...

i really like these... permandangan & bilik hotel sangat nyaman... tapi aku takut heights
aku takut anjing..
Reply

Props Report

Rank: 9Rank: 9Rank: 9

Post on 14-12-2012 08:18 AM |All posts
Anakpencen3 posted on 11-12-2012 06:19 PM
wa lupa Chef Wan ada Restoran baru bukak kat Plaza Singapura Orchard namanya 1 Market
tapi Chef Wa ...

dah pergi ke 1Market.. sangat bagus.. makanan rata-rata semua nya enak.. aku pergi lunch.. dinner mungkin bulan depan sebab sekarang nak buat reservation sangat lah susah...

mee cina nya (nama dah lupa) sangat sedap.. makan berkali

dlm restaurant ni takde tempat solat.. nearest mussollah di hotel concorde.. nearest masjid-> masjid bencoolen & masjid al-falah



Last edited by redz85 on 9-1-2013 08:26 AM

aku takut anjing..
Reply

Props Report

Rank: 4

Post on 14-12-2012 02:18 PM |All posts
wa pung tak cakap Expressway tu sampai Orchard wa cakap trus ke Orchard

Sambal Godok satu

ko orang Singapore ke redz85 pandai buat Sambal Godok tak..



kalau makan kat Restoran Puteri KL dia pedas sikit

DAPigs Kiasu and Racist gooks
Anakpencen3=Tungkai
Reply

Props Report

Rank: 9Rank: 9Rank: 9

Post on 14-12-2012 04:52 PM |All posts
aku tak pernah jumpa pun sambal tu...



aku takut anjing..
Reply

Props Report

Rank: 9Rank: 9Rank: 9

Post on 14-12-2012 09:15 PM |All posts
Saya akan ke Singapore 20-23hb dec ni.
Ini kali pertama saya akan ke sana.
Saya naik train dr kl sentral malam pukul 11 sepi woodlands dalam pukul 7.
Menginap di 5footway.inn project Bugis.
Saya nak tanya,apa transport yg paling mudah ye dr woodlands ke Bugis?
Saya baca blog,ada yg naik bas..kalau taxi mahal sgt tak?
Tq
pasarkapas.blogspot.com
Reply

Props Report

Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13

Post on 14-12-2012 11:44 PM |All posts
willy_wonka posted on 14-12-2012 09:15 PM
Saya akan ke Singapore 20-23hb dec ni.
Ini kali pertama saya akan ke sana.
Saya naik train dr kl s ...


Naik MRT pun senang boleh turun kat Bugis MRT Station.  Tapi kalau naik keretapi dan turun kat Woodlands lagi senang kalau naik teksi Last edited by Artemesiaa on 14-12-2012 11:47 PM

Inggit...many many... see see... U luck me todayyy
Reply

Props Report

Rank: 4

Post on 15-12-2012 01:52 PM |All posts
nampak sangat ko ni bukan Singaporean Redz85 ko ni mungkin Boyan Malaysia kan

wa selalu makan kat sebelah Masjid Soltan Restoran Minang tu kat Changi Airport Terminal 3 pun cedap

tapi paling best masa wa kecik2 makan kat Geylang dan Tampines Sambal Godok ni cedap..

tu sedap Fendi Ahmed sama Aaron Aziz pun suka
DAPigs Kiasu and Racist gooks
Anakpencen3=Tungkai
Reply

Props Report

Rank: 4

Post on 15-12-2012 01:55 PM |All posts
wa pernah jalan Kaki dari Woodlands ke Bugis street.. alah Singapore bukan besar pung 2.5 jam dah sampai lalu Bukit Timah lepas tu lalu Nanyang Poly lepas tu lalu Little India
DAPigs Kiasu and Racist gooks
Anakpencen3=Tungkai
Reply

Props Report

Rank: 3Rank: 3

Post on 15-12-2012 11:57 PM |All posts
willy_wonka posted on 14-12-2012 08:15 PM
Saya akan ke Singapore 20-23hb dec ni.
Ini kali pertama saya akan ke sana.
Saya naik train dr kl s ...

u stay 5foot way inn kt sultan mosque ke? aliwal street? i kt sini skrg...klu tpt yg sama. .lps turun train kt woodlands kena amik bas or teksi ke mrt. kitorang amik teksi ke mrt kranji sbb xde syiling nk naik bas. tambang teksi $4.50, lps tu kt kranji beli tiket mrt ke nicoll highway, $2.40..kena interchange d marinabay or bishan tukar ke circle line nk ke nicoll highway. turun mrt nanti naik je escalator tu terus je lps tu turun tangga ada kedai mkn cina...cross traffic light, lalu kt shoplot then masuk simpang kanan lps shoplot tu, terus je...u akn jpa hostel tu on ur right.
Reply

Props Report

Rank: 7Rank: 7Rank: 7

Post on 16-12-2012 04:29 AM |All posts
terbuking tiket AA 4h3m kt singapore...mati kutu la kt sana tak tau nk wat apa...tgh gigih study benang ni tuk kumpul maklumat.
AKs BeRHaD THe GReAt
Reply

Props Report

Rank: 9Rank: 9Rank: 9

Post on 16-12-2012 07:00 PM |All posts
Anakpencen3 posted on 15-12-2012 01:52 PM
nampak sangat ko ni bukan Singaporean Redz85 ko ni mungkin Boyan Malaysia kan

wa selalu mak ...

sorry lah bro.. aku bukan melayu/boyan/jawa/bugis/banjar pun..

kawasan Masjid Sultan aku pernah makan hanya di zam-zam, victory (murtabak & nasi beriani) & di amirah's grill restaurant and cafe (Bussorah St) . makanan timur tengah.. sedap jugak

nanti aku cuba sambal godok ni kalau jumpa...
aku takut anjing..
Reply

Props Report

Rank: 9Rank: 9Rank: 9

Post on 16-12-2012 07:05 PM |All posts
aks_berhad posted on 16-12-2012 04:29 AM
terbuking tiket AA 4h3m kt singapore...mati kutu la kt sana tak tau nk wat apa...tgh gigih study ben ...

tarikh bila?
aku takut anjing..
Reply

Props Report

Rank: 3Rank: 3

Post on 17-12-2012 09:03 AM |All posts
redz85 posted on 14-12-2012 08:12 AM
ni kau tulis atau mod tepek?

tulis sendiri la bang..

tak ada info yang boleh membantu nampaknya..

Reply

Props Report

Rank: 9Rank: 9Rank: 9

Post on 17-12-2012 09:09 AM |All posts
wanthird posted on 17-12-2012 09:03 AM
tulis sendiri la bang..

tak ada info yang boleh membantu nampaknya..

salam forumer sekalian..

saya akan ke singapore pada 26-28 jun 2012.bertolak dari penang(malam) drive kereta sendiri.plan nak drive kereta terus masuk singapore terus menuju masjid soltan untuk breakfast dan mustaffa centre.


aku tanya sebab ni dah 6 bulan lepas...
aku takut anjing..
Reply

Props Report

You need to login first Login | Register Facebook Login

Important Notice: The views and opinions expressed on the forum or the related pages are of the owner alone, and are not endorsed by CARI, nor is CARI responsible for them. Due to the nature of the Internet forum is in real time, CARI does not, and can not censor any submission, but asks that each user use discretion and respect for other users, and does not contribute any word that is unlawful, harmful, threatening, abusive, harassing, tortious, defamatory, vulgar, obscene, libelous, invasive of another's privacy, hateful, or racially, ethnically or otherwise objectionable. CARI reserve the right to withhold and/or remove any link that might possibly hold an individual, entity or group ridicule, potential embarrassment or potential defamation. CARI also reserves the right to accept, edit and/or remove any link that is deemed inappropriate in any way.
Hosted by

Archiver|Mobile|CARI Malay Forums

GMT+8, 2-10-2014 12:24 PM , Processed in 0.165112 second(s), 27 queries , Gzip On.

Powered by Discuz!

© 2001-2012 Comsenz Inc.

Top