CARI Malay Forums

 Forgot Pass?
 Register

Facebook Login

Login by Facebook

Forum : Gosip |  Hiburan |  Isu Semasa & Politik |  Peristiwa |  Lawak & Santai |  Sukan |  Informasi |  Kesihatan |  Soal Jawab Agama |  Negeri & Negara
Wanita & Lelaki |  Cinta & Perhubungan |  Belia & Pengetahuan |  Komputer & Internet |  Hobi |  Buku & Penulisan |  Koleksi Gambar
English Channel |  தமிழ் மக்கள் |  Jual/Beli |  Maklum Balas |  CARI Rasmi |  Cari Contest
123456Next
Return Post new threads
Show: 5995|Reply: 130

Kembalikan Fungsi Asal Station2 Radios

[Copy link]

Rank: 3Rank: 3

Post on 12-12-2012 01:00 AM |All posts

To get Malaysia's most comprehensive information, news, life sharing here!
Register as a CARI member NOW!

Register Login or Facebook Login

Saya terpanggil untuk membuka thread ini kerana sebagai pendengar radio selama 10 minit masa nak pegi keje frm my place to LRT station to park my car, few observations yg i nampak dan secara ikhlasnya pandangan ini lebih mengutamakan org2 Islam

1. Pelambakan Prank Calls


seperti musim durian, sekarang nih tak kira la station melayu or omputih, terlalu banyak segmen2 prank calls yg bukan sahaja tak membina minda malah boleh membuatkan org marah. walaupon segmen tu sekejap, tapi mampu membuatkan orang nangis, malu, marah etc. did u guys aware the news about prank call kat Australia yg menyebabkan tragic ending tu? silalah google yer.

Hadith:
Daripada Abu Hubairah Aid bin Amru al-Muzanni dia adalah seorang daripada ahli Baiah ar-Ridhuan RA, bahawa Abu Sufian datang kepada Sulaiman, Suhaib, Bilal dan beberapa orang sahabat lagi lalu mereka berkata,Pedang-pedang Allah belum selesai tugasnya mengambil musuh-musuh Allah. Berkata Abu Bakar RA, inikah yang kamu katakan terhadap seorang kenamaan Quraisy dan penghulunya? Lalu beliau mengadap Rasulullah SAW dan memberitahunya, maka nabi bersabda, Wahai Abu Bakar boleh jadi engkau telah menyebabkan kemarahan mereka. Jika engkau telah menyebabkan mereka marah sesungguhnya engkau telah menyebabkan kemarahan tuhan kamu. Maka Abu Bakar menemui mereka tadi dan berkata, Wahai saudara-saudaraku, adakah aku telah menyebabkan kemarahan kamu? Mereka berkata, Tidak, semoa Allah mengampuni bagimu wahai saudaraku.

Huraian Hadith:

                                    
  • Orang Islam disuruh lebih mengutamakan perhubungan sesama mereka dengan tidak bercakap sesuatu yang boleh menyinggung perasaan.
  • Allah SWT tidak meredhai seseorang terhadap sesuatu perkataan atau perbuatan yang menyakitkan hati saudaranya sesama Islam.
  • Islam menggalakkan umatnya menjalin hubungan yang baik antara mereka.
2. Ruangan Gossip

Dari Abu Hurairah r.a meriwayatkan bahawa Rasulullah SAW telah bersabda: Barangsiapa yang beriman kepada Allah SWT dan hari akhirat, maka hendaklah dia mengatakan kebaikan atau diam. (HR Bukhari).

So silalah judge sendiri kalau faham intipati hadith ini. kalau x paham tu tak taula nak cakap apa. dan byk lagi hadith2 or quotes yg mengatakan kita tak boleh menyebarkan perkara yg betul atau tidak

3. Kelayakan DJ

sekarang ni pulak trend DJ-DJ yg kita tak tau kelayakan apa, sibuk nak jadi kounselor pulak. tau tak kalau nak bagi sesuatu opinions tu mestilah melalui knowledge, kelayakan etc. I mean who are u DJs to advise ppl about their problems? takkan semata2 diorang ni glamor membuatkan diorang layak nak bagi pendapat? ada pulak sesetengah pendengar yg x segan silu berkongsi masalah yg private and taksub menayangkan aib sendiri melalui public media atas nama "yeay, at least aku dapat masuk radio". u know that kind of mentality

4. Info Traffic
ini lagi satu perkara yg x berapa munasabah. kalau dah pagi tu mestila semua traffic jam. semua la station2 ni nak berebut2 report pasal keadaan traffic. secara amnya radio boleh je conclude " SEMUA JALAN JAM PAGI2 SEBAB SEMUA ORG NAK MASUK KL NAK PEGI KEJE OR SEKOLAH! SEKIAN HARAP MAKLUM"

5. Pelambakan Iklan


ni mmg tak boleh nak buat apa la sebab salah satu biz nak menjana pendapatan melalui iklan

kesimpulannya, believe it or not..sepanjang2 10-15 minit tu...hanya 2-3 lagu je yg sempat dengar...yg lain tu..hmm..sama ada salah satu di atas or semua secara serentak!

Last edited by Olsen_Twins on 12-12-2012 10:21 AM

Reply

Props Report

Rank: 3Rank: 3

Post on 12-12-2012 04:35 AM |All posts
Aku setuju sgt,terutama pasal prank calls.. Serius, lebih banyak memudaratkan dr apepun..

Aku try gak dengar pelbagai stesen radio sepanjang waktu keje, mcm cthnya hr ni dengar THR Gegar Pantai Timur, esok dengar era, lusa dengar suria, camtu.. Apa yg boleh aku cakap walaupun era ni terlampau byk cakap cthnya, tapi terhibur gak dengar lawak2 Johan/Johara, kadang2 lagi best kalau dorg ni suka fokus satu2 topik dan bincang dengan pendengar2.. THR tu suka gak bila dj suka buat satu topik dan pendengar bg komen/cite pengalaman masing2 tentang topik tu..
Aku ok je apepun, nak cakap ke nak bg info memanjang mcm berita ke, asalkan tak menyakitkan hati org lain, tu je..

Ah dan yg no 3 ngan 4 tu pun, sokong sesangat.. Last edited by AeriSha on 12-12-2012 04:39 AM

Reply

Props Report

Rank: 10Rank: 10Rank: 10

Post on 12-12-2012 04:57 AM |All posts
Aku plg menyampah dgn segmen TOP5  HotFM.. it's rubbish! pastu buat lawak bajet org ketawa..
lg 1 segmen A.M Crew HotFM jugak... kalau ada pemanggil ckp ape2 je topik mesti DJ akan buat lawak bodoh walaupun bincang pasal benda yg sensisitif!
"You don't have to be PHENOMENAL to do PHENOMENAL things"...
Reply

Props Report

Rank: 8Rank: 8

Post on 12-12-2012 05:17 AM |All posts
setuju...nak2 kalo bukak hot fm..kalo naik keta dkat2 mmg x sempat nk dgr lagu..abes mase kt iklan jer n tips2 yg beratus kali ulg...rasio era wkt jtuh skjap tu da ok..ni bila rating da naik blk asik iklan jerla..pagi2 lg best layan mix fm xpn ikim fm..ade gak pekdahnyer
rio+ferdy =man utd rules!!~
ak setia ngan man utd smp bile2
Reply

Props Report

Rank: 9Rank: 9Rank: 9

Post on 12-12-2012 06:56 AM |All posts
Xperlu la kot kalau nk ckp dr sudut Islam sampai hadis2
Sbb dengar lagu dalam radio tu pun is not a good thing isn't it?
Mencintai bukan bermakna memiliki...
Reply

Props Report

Rank: 14Rank: 14Rank: 14Rank: 14

Post on 12-12-2012 07:14 AM |All posts
prank calls ni dah ada lama dah. udah setat dari tahun 90an lagi.

tak silap aku, pelopornya adalah gary ratnam (scam boy) dan nigel green (green man), deejay radio 4 RTM (sekarang udah jadi traxx fm). diorang sangat glemer dengan the big breakfast show satu ketika dulu. dan diorang la feveret djs aku sampai sekarang. sebab aku memang udah tidak mendengar radio generasi baru ini. tidak masuk di jiwa aku.

prank calls yang kamu rasa genius sekarang, gary dan nigel ini udah lama buat. malah bagi aku mereka lebih kelakar berbanding djs hitz fm yang entah sapa aku tak ingat nama itu.
Reply

Props Report

Rank: 3Rank: 3

Post on 12-12-2012 07:45 AM |All posts
slyfynx posted on 12-12-2012 06:56 AM
Xperlu la kot kalau nk ckp dr sudut Islam sampai hadis2
Sbb dengar lagu dalam radio tu pun is not a ...

Yer mmg

Tapi that is the least that i can do

X salahkan klu sekali sekala kita ingat memperingati

Sbb kita ni manusia, no angels

X perfect

And kita dgr radio pon sekali sekali cause keje



Reply

Props Report

Rank: 3Rank: 3

Post on 12-12-2012 07:48 AM |All posts
RatuDunia94 posted on 12-12-2012 04:57 AM
Aku plg menyampah dgn segmen TOP5  HotFM.. it's rubbish! pastu buat lawak bajet org ketawa..
lg 1 s ...

Itu i setuju sgt2

Bila ada org cakap bende yg serious mesti nk buat lawak

X respect ke sensitivity org?

I x nafikan sometimes diorg mmg lawak tapi kenala ikut kesesuaian tajuk

Discussion tu
Reply

Props Report

Rank: 7Rank: 7Rank: 7

Post on 12-12-2012 07:55 AM |All posts
RatuDunia94 posted on 12-12-2012 04:57 AM
Aku plg menyampah dgn segmen TOP5  HotFM.. it's rubbish! pastu buat lawak bajet org ketawa..
lg 1 s ...

pastu gelak sendiri cam org gile kan?? aku pon nyampah...panggilan hangit tu bukan nk stop dh ke tp ad pulak yg su sambung...
Reply

Props Report

Rank: 3Rank: 3

Post on 12-12-2012 08:34 AM |All posts
funnyTONE posted on 12-12-2012 07:55 AM
pastu gelak sendiri cam org gile kan?? aku pon nyampah...panggilan hangit tu bukan nk stop dh ke t ...

seriously?

oh my

so kita x boleh salahkan pihak radio jelah pasal prank calls ni?

ada jugak pendengar2 yg suka nak aibkan org atas nama lawak

jangan sampai satu hari nanti org tak puas hati and saman station radio
Reply

Props Report

Rank: 9Rank: 9Rank: 9

Post on 12-12-2012 08:51 AM |All posts
pd meow, xde yg funny pon psl crank calls ke prank calls ke panggilan hangit ke ape ... it was funny the first few times, pastu dah ntah ape2 ... agaknya nk tunggu tragedi nurse tu blaku kat msia baru nk bhenti buat.

overall, radio stations byk iklan ja ... n bebelan djs yg non stop. part lagu ... sikit sgt. itu pon asyik lagu yg sama ja.
Reply

Props Report

Rank: 11Rank: 11Rank: 11Rank: 11

Post on 12-12-2012 08:52 AM |All posts
fungsi stesen radio jd mcm tu sbb demand korang la yg nak berhibur 24 jam..  haha
cubalah dengar radio2 lain selain hotfm,era, mix, hitz dan yg seumpamanya..  
spt radio kl ke, radio2 rtm yg lain..
radio2 lain walaupun tak se glamer radio2 ni.. tp pengisian ilmiah dia lebih bagus..

hee
Reply

Props Report

Rank: 11Rank: 11Rank: 11Rank: 11

Post on 12-12-2012 09:06 AM |All posts
so gossipnya??
sila baca sampai habis sebelum gatal tangan nak reply....
Reply

Props Report

Rank: 9Rank: 9Rank: 9

Post on 12-12-2012 09:18 AM |All posts
setuju sgt2,lagu2 kat radio sekarang sgt la bosan
Reply

Props Report

Rank: 3Rank: 3

Post on 12-12-2012 09:20 AM |All posts
missus_meow posted on 12-12-2012 08:51 AM
pd meow, xde yg funny pon psl crank calls ke prank calls ke panggilan hangit ke ape ... it was funny ...

betul tu

kalau bebelan yg manfaat takpe

ini sibuk ngan pendapat diorang yg ntah ada basis ke tak

the question is, layak ke DJ-DJ ni nak bagi advise utk ppl's problems?

apa background of studies, qualifications?

masalahnya bila topic yg serious, mulalah nak buat lawak2 yg annoying

x respect ke sensitivity pendengar?

Reply

Props Report

Rank: 3Rank: 3

Post on 12-12-2012 09:22 AM |All posts
adieqchomelz posted on 12-12-2012 09:06 AM
so gossipnya??

hidup bukan utk bergossip je saudara

tapi this is a good platform for me to highlight the issues

di ruangan gossip yg popular nih
Reply

Props Report

Rank: 12Rank: 12Rank: 12

Post on 12-12-2012 09:23 AM |All posts
klu dj ismahalil ada lagi best selamaba jer..... tengah2 malam drive balik kampung sambil dengar kisah seram kekekeke
Siapa Rasis msuk Nuraka pling bwah utk Sulama2 nya...  kata org itu :p
Reply

Props Report

Rank: 9Rank: 9Rank: 9

Post on 12-12-2012 09:24 AM |All posts
aku pon dah lama xdgr radio, sebab selalu bermotor je ke tmpt kerja, sejak2 dpt bwk kereta ni, baru nak mula dgr radio, tp mmg xdgr dah radio melayu,bukan masalah dgn DJ, tp dgn lagu2 melayu zaman skrg..so aku dgr hitz.fm.. pagi2 penuh dgn prank calls, mula2 layan la, pastu xtahan la, asyik memekak ja, org nak dgr lagu kan.. so tukar dgr suria.fm sbb ada nabil, yg ni mmg kelakar.. mmg aku suka dgr dorang berceloteh.. pastu dah bosan, dgr mixfm, kadang2 litefm..  tapi morning show ni selalunya suka bincang topik2, so susah nak dgr lagu.. main tukar2 channel je la.. nak wat  camna kereta xda cd player T_T

kalau petang2 balik kerja, layan mixfm, kadang2 ada mixtape session.. tak pun dgr hitzfm ada lagu je kadang2..radio kat kereta tu memang x set pon radio Era & hotfm.. bosan la asyik iklan iklan iklan..
Hate self centered people. Not everything is about you. Sorry.
Reply

Props Report

Rank: 3Rank: 3

Post on 12-12-2012 09:26 AM |All posts
KarinaKapur posted on 12-12-2012 09:24 AM
aku pon dah lama xdgr radio, sebab selalu bermotor je ke tmpt kerja, sejak2 dpt bwk kereta ni, baru  ...

mmg tak boleh nak salahkan radio sebab iklan is their biggest income

tapi agak2la kan?

pagi2 tu mmg xde peluang nak dengar lagu

kalau x iklan, mulalah dengar DJ-DJ tu membebel, buat lawak and gelak ramai2

mcm penuh dah konti tu masing2 nak bercakap

tolongla, bukan semua pendengar suka nak dengar issue2 yg merapu
Reply

Props Report

Rank: 12Rank: 12Rank: 12

Post on 12-12-2012 09:28 AM |All posts
ASEK NAK KENAKAN ORANG JE KLAKN
T.o.M.e.T
Reply

Props Report

Rank: 3Rank: 3

Post on 12-12-2012 09:28 AM |All posts
AbukRokok posted on 12-12-2012 09:23 AM
klu dj ismahalil ada lagi best selamaba jer..... tengah2 malam drive balik kampung sambil dengar kis ...

kalau entertaining mcm tu takpe bro

sebab kena ngan tema

malam=hantu

tapi ni annoying gila bila pagi2 dah penuh ngan gotcha calls, panggilan hangit la

ini ke mentality Malaysian society?

semuanya nak lawak, ketawa yg mostly x amusing
Reply

Props Report

Rank: 3Rank: 3

Post on 12-12-2012 09:29 AM |All posts

Jarang buka stesen radio hiburan sbb tak berapa suka dgr dj dia wat lawak pastu gelak sendiri.
Tp aku xkisah pun, mgkn pendengar lain suka,
maka sekarang aku beralih ke ikim.fm
Kalau perjalanan 5-10 minit tu mmg mcm2 info la aku dapat dari ikim.fm
Reply

Props Report

Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13

Post on 12-12-2012 09:32 AM |All posts
tapi kan benda2 ni semua untuk suka2 ala2 mengeratkan hubungan dj2 dengan pendengar gitu...agaknye semua radio patut bersiaran seperti radio rtm barulah best, gitu? mungkin juga mereka patut menggubal semula itinerary mereka dengan mengambil kira faktor2 sensitiviti begini...
"Album terbaru Dato' Siti Nurhaliza #FRAGMEN di pasaran mulai 30 Jun 2014"
Reply

Props Report

Rank: 11Rank: 11Rank: 11Rank: 11

Post on 12-12-2012 09:34 AM |All posts
Olsen_Twins posted on 12-12-2012 09:22 AM
hidup bukan utk bergossip je saudara

tapi this is a good platform for me to highlight the issue ...

saya rasa lebih afdhal saudara tulis surat/email hantar kat bahagian komplen/aduan kat suratkhabar...
mungkin kementerian berkenaan boleh ambil tindakan lanjut terhadap kebimbangan saudara ini....



sila baca sampai habis sebelum gatal tangan nak reply....
Reply

Props Report

Rank: 9Rank: 9Rank: 9

Post on 12-12-2012 09:37 AM |All posts
itu la, kita dah la nak pergi kerja, makan masa 15minit, dalam 15minit tu kurang2 boleh dgr 5lagu berdurasi 3minit, tapi disebabkan non stop dok bersembang, sampai je office baru dorang pasang lagu..

sapa2 tau tak mana2 radio yang pasang lagu saja pagi2? kongsi2 la sama.. flyfm ok ke x ek?
Hate self centered people. Not everything is about you. Sorry.
Reply

Props Report

123456Next
Return Post new threads
You need to login first Login | Register Facebook Login

Important Notice: The views and opinions expressed on the forum or the related pages are of the owner alone, and are not endorsed by CARI, nor is CARI responsible for them. Due to the nature of the Internet forum is in real time, CARI does not, and can not censor any submission, but asks that each user use discretion and respect for other users, and does not contribute any word that is unlawful, harmful, threatening, abusive, harassing, tortious, defamatory, vulgar, obscene, libelous, invasive of another's privacy, hateful, or racially, ethnically or otherwise objectionable. CARI reserve the right to withhold and/or remove any link that might possibly hold an individual, entity or group ridicule, potential embarrassment or potential defamation. CARI also reserves the right to accept, edit and/or remove any link that is deemed inappropriate in any way.
Hosted by

Archiver|Mobile|CARI Malay Forums

GMT+8, 31-7-2014 03:14 AM , Processed in 0.147792 second(s), 36 queries , Gzip On.

Powered by Discuz!

© 2001-2012 Comsenz Inc.

Top