CARI Malay Forums

 Forgot Pass?
 Register

Facebook Login

Login by Facebook

Forum : Gosip |  Hiburan |  Isu Semasa & Politik |  Peristiwa |  Lawak & Santai |  Sukan |  Informasi |  Kesihatan |  Soal Jawab Agama |  Negeri & Negara
Wanita & Lelaki |  Cinta & Perhubungan |  Belia & Pengetahuan |  Komputer & Internet |  Hobi |  Buku & Penulisan |  Koleksi Gambar
English Channel |  தமிழ் மக்கள் |  Jual/Beli |  Maklum Balas |  CARI Rasmi |  Cari Contest
1234567Next
Return Post new threads
Show: 9871|Reply: 152

[Jenayah] Mudahnya Tertipu Dengan mudah.my

[Copy link]

Rank: 10Rank: 10Rank: 10

Post on 1-1-2013 10:22 AM |All posts

To get Malaysia's most comprehensive information, news, life sharing here!
Register as a CARI member NOW!

Register Login or Facebook Login

apa punya bongoks.. tak pernah jumpa, senang2 jerk bank in duit kat orang yg tidak dikenali.. pastu masuk s/khabar cakap tertipu, ditipu dan tipu tipu lagi..


artikel terlalu kecil? klik pada imej & klik icon actual size
Reply

Props Report

Rank: 8Rank: 8

Post on 1-1-2013 10:23 AM |All posts
Impreza RM25000??? Btw mpreza laju. Boleh challenge R35.
Reply

Props Report

Rank: 12Rank: 12Rank: 12

Post on 1-1-2013 10:25 AM |All posts
kdg2 kita perlu berterima kasih kpd org2 yg kita kata bodoh sbb krn dia ramai dpt belajar.

bg yg tak nak belajar tu mmg elok sgtlah kita bongokkan ja.

Reply

Props Report

Rank: 15Rank: 15Rank: 15Rank: 15Rank: 15

Post on 1-1-2013 10:27 AM |All posts
Selalu juga jual beli kat sana..so far okay je sebab cod... kalau harga murah sesangat of coz kena rasa curiga..mcm kat lowyat ada kes macbook jual murah,dah bank in barang tak sampai2..
♫ ♡ .,. la vie en rose.., (>‿◠)✌
Reply

Props Report

Rank: 12Rank: 12Rank: 12

Post on 1-1-2013 10:28 AM |All posts
kalau mudah.com ni kena jumpa kalau lelong.com ok sikit
mak !!!!!! nak susu. tadi kan ada orang buli hadek.
Reply

Props Report

Rank: 12Rank: 12Rank: 12

Post on 1-1-2013 10:30 AM |All posts
si pembeli yg xcerdik sebenarnya
masa aku jual kete dulu si pembeli dtg tgk brg dulu
pastu dia mintak title/geran photostat(coz dia nk byr deposit)..pandai mamat tu dia xmau byr by cash dia nk bank in..takut aku tipu
so wa bg copy dah amik ic dia sume baru wa tkr nama sume..patu baru byr balance
mudah.my xtipu tp mamat tu xcerdik..dan penyangak terlebih pandai
no hard feelings,right?
Reply

Props Report

Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13

Post on 1-1-2013 10:35 AM |All posts
Excited sgt sampai tak blh nak fikir...ntah2 si wong tu dah kaut puluh ribu...

Saya pernah iklankan kereta kat mudah, ada jgk scam. Tak psl2 kita plak kena uruskan diorg nak beli kereta...duduk luar negara tapi nak beli kereta kat malaysia. Berhati2 lah.
Looking for homestay in Bangi? PM me.  
Reply

Props Report

Rank: 12Rank: 12Rank: 12

Post on 1-1-2013 10:37 AM |All posts
tapi mamat tu pun rasanya tak leh lepas. no tipon, no akaun mana mau lari. cuma lambat dengan cepat saja nak kena cekup
mak !!!!!! nak susu. tadi kan ada orang buli hadek.
Reply

Props Report

Rank: 14Rank: 14Rank: 14Rank: 14

Post on 1-1-2013 10:38 AM |All posts
amik iktibar apa yang kena kat lelaki ni
esok2 kot2 sedara mara kita kena ke or nak terkena ke.. tak pon diri kita sendiri

mana tau
tiba2 jadi mcm blur2
bcos im H A P P Y  
Reply

Props Report

Rank: 10Rank: 10Rank: 10

Post on 1-1-2013 10:40 AM |All posts
otomen_taro posted on 1-1-2013 10:30 AM
si pembeli yg xcerdik sebenarnya
masa aku jual kete dulu si pembeli dtg tgk brg dulu
pastu dia min ...

ye betul.. aku pun ada gak mengiklan guna mudah.my nih utk jual rumah dan jual kereta.. mmg efektif tapi sebagai seller/buyer pastikan org yg anda deal with betul2 genuine.. maksudnya, aku sebagai seller betul2 genuine nak jual dan pontential buyer diluar sana betul2 genuine nak beli..

cuma yg tak best nya bila scammer menggunakan platform mudah.my nih utk menipu dengan mudahnya memperdaya mangsa.. salah satu cara mengenal scam ialah bila harga yg ditawarkan separuh daripada harga pasaran (too good to be true), seller push buyer utk buat bayaran padahal tak jumpa lagi..

sebagai langkah berhati2, screen dulu seller/buyer, meet up kat tempat terbuka dan bila dua2 pihak betul2 puas hati baru la buat bayaran..
artikel terlalu kecil? klik pada imej & klik icon actual size
Reply

Props Report

Rank: 10Rank: 10Rank: 10

Post on 1-1-2013 10:43 AM |All posts
awangbok posted on 1-1-2013 10:28 AM
kalau mudah.com ni kena jumpa kalau lelong.com ok sikit

setuju.. lelong ada feature "verified seller/non-verified seller" dan mengamalkan sistem rating & feedback.. kalau seller tu verified, rating tinggi dan feedback +ve selalunya trade ngan dia jarang2 ada problem..
artikel terlalu kecil? klik pada imej & klik icon actual size
Reply

Props Report

Rank: 12Rank: 12Rank: 12

Post on 1-1-2013 11:28 AM |All posts
selalu gak berurusan di mudah...tapi untuk beli buku/novel terpakai shj...
Alhamdulillah, x pernah kena tipu lagi
Im RAMians
Reply

Props Report

Rank: 11Rank: 11Rank: 11Rank: 11

Post on 1-1-2013 11:33 AM |All posts
takper.. pengajaran utk dia dan utk org lain jugak... sometimes we have to learn in a hard way...
Danial, Fitri & Dania
Reply

Props Report

Rank: 10Rank: 10Rank: 10

Post on 1-1-2013 11:40 AM |All posts
selalu dengar buyer kena tipu ngn seller..kes aku mamat nigga scam claim from kanada nak beli lens aku untuk anak dia dekat nigeria..
wth...mintak detail account bank aku semua..cerdik jugak puak ni..
prrrrrftttttt......
Reply

Props Report

Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13

Post on 1-1-2013 11:47 AM |All posts
Kat dalam mudah.my pun ada org cam Anwat ye?
takbirrrrr!
Reply

Props Report

Rank: 9Rank: 9Rank: 9

Post on 1-1-2013 11:51 AM |All posts
awangbok posted on 1-1-2013 10:37 AM
tapi mamat tu pun rasanya tak leh lepas. no tipon, no akaun mana mau lari. cuma lambat dengan cepat  ...

member aku pun kena tipu mcm ni la, sama. mudah.my. nak beli keta gak. cuma die br bayar rm1k je. yg aku pelik, member aku report polis, bagi no. akaun & no. hp penipu tu, tp xde ape2 tindakan pun? no. akaun tu nama pompuan, yg tipu tu lelaki..

aku ada dgr bnyk kes lain kwn2 aku kena tipu dlm internet (fb, mudah, lelong, lowyat, etc), mmg ada no. akaun si penipu, tp bila report polis xde ape tindakan pun? smpi ada yg terdesak mintak tolong kwn2 lain yg keje bank, cari segala info tentang akaun tu (alamat branch bank, lokasi withdrawal) utk trace penipu2 bangsat ni..

so, aku mcm agak skeptik, walaupun kita ada no. akaun si penipu, tp diorg xkena tangkap pun..
kiyomi abah ko!
Reply

Props Report

Rank: 4

Post on 1-1-2013 11:52 AM |All posts
personally aku dah banyak kali buat transaction guna modah.com nih... jual 4 barang beli 2 barang sumer ok je tapi prinsip cod la ..
Reply

Props Report

Rank: 14Rank: 14Rank: 14Rank: 14

Post on 1-1-2013 11:56 AM |All posts
kasmela posted on 1-1-2013 11:47 AM
Kat dalam mudah.my pun ada org cam Anwat ye?

kadang2 ade manusia yg sehari tak meratib nuart...rohnya tak aman...
I've found the masterpiece in you...lovely girl.
Reply

Props Report

Rank: 11Rank: 11Rank: 11Rank: 11

Post on 1-1-2013 12:00 PM |All posts
setakat bank in duit dulu tu thieo rasa biasa lah. hampir semua website trading international macam itu. tengok aja amazon, ebay dan semua.

tapi yang bodoh nya dia ni, mengharap kan impreza rm25k. dasar semikin nak kereta sport tapi bayar harga perodua third hand aja. ptuihhh padan muka tamak macam ni. dah tak mampu menaku aja lah tak mampu berangan kaya macam bayangan tohan kuhnun. kalu dia tak kena tipu dengan mudah.my pon, pasti kena tipu dengan stok2 mlm rugi 20k loan jua. dasar semikin berangan kaya cepat memang akhir nya akan tertipu pon.


teringat thieo tred dekat CI dolu2 kena tipu jua, beli ipong harga berapa ratus entah. alih2 dapat ipong mainan dan berus jamban. dasar melayu semikin mahu cepat mewah memang kena tipu. Last edited by thieo on 1-1-2013 12:02 PM

re log in just for a sonnet. *seeking someone* owh, that could be you.
Reply

Props Report

Rank: 15Rank: 15Rank: 15Rank: 15Rank: 15

Post on 1-1-2013 12:02 PM |All posts
impressive..dapat kaitkan DSA dgn kes ni...
♫ ♡ .,. la vie en rose.., (>‿◠)✌
Reply

Props Report

Rank: 10Rank: 10Rank: 10

Post on 1-1-2013 12:03 PM |All posts
Ini bukan masalah Mudah.my....ini masalah kebengapan si pembeli yg tak reti dlm bab jual beli nih... Kalau nak beli bende riban2 RM, mana bleh trus bank-in tanpa sbrg jaminan akan wang tu....security lebih utama kalau deal scara internet nih...

Ramai je yg dah brjaya ber'trading di Mudah.my takde masalah, so yg terkena tu sah2 le mmg mudah ditipu....Mudah.my utk memudahkan mencari barang2 utk dibeli, bukan utk mudah ditipu....
KOMEN INI DICETAK OLEH KOMPUTER DAN TIDAK MEMERLUKAN TANDATANGAN
Reply

Props Report

Rank: 16Rank: 16Rank: 16Rank: 16

Post on 1-1-2013 12:04 PM |All posts
thieo posted on 1-1-2013 12:00 PM
setakat bank in duit dulu tu thieo rasa biasa lah. hampir semua website trading international macam  ...

yerp..salahkan dia yang tamak...

tapi kena terima jugak lah..dalam seribu mesti ada sorang dua macam ni untuk bagi pengajaran..
one day more . . . .
Reply

Props Report

Rank: 10Rank: 10Rank: 10

Post on 1-1-2013 12:05 PM |All posts
ifanonline posted on 1-1-2013 11:56 AM
kadang2 ade manusia yg sehari tak meratib nuart...rohnya tak aman...

Sebenarnya ade org2 tertentu yg sgt mencintai Anwat....maka setiap hari meratib namanya dgn harapan suatu hari nanti akan menjadi pengganti Sepol Baukari...
KOMEN INI DICETAK OLEH KOMPUTER DAN TIDAK MEMERLUKAN TANDATANGAN
Reply

Props Report

Rank: 11Rank: 11Rank: 11Rank: 11

Post on 1-1-2013 12:06 PM |All posts
5229 posted on 1-1-2013 12:04 PM
yerp..salahkan dia yang tamak...

tapi kena terima jugak lah..dalam seribu mesti ada so ...

kalu tak da oram macam ini limo, macam mana AC dan tokey2 mlm stok2 penipu bulih kaya
re log in just for a sonnet. *seeking someone* owh, that could be you.
Reply

Props Report

Rank: 11Rank: 11Rank: 11Rank: 11

Post on 1-1-2013 12:10 PM |All posts
mudah tempat iklan ja pun bukan mcm ebay amazon,
pon kena tipu jugak...
BITW - Best In The World
Reply

Props Report

1234567Next
Return Post new threads
You need to login first Login | Register Facebook Login

Important Notice: The views and opinions expressed on the forum or the related pages are of the owner alone, and are not endorsed by CARI, nor is CARI responsible for them. Due to the nature of the Internet forum is in real time, CARI does not, and can not censor any submission, but asks that each user use discretion and respect for other users, and does not contribute any word that is unlawful, harmful, threatening, abusive, harassing, tortious, defamatory, vulgar, obscene, libelous, invasive of another's privacy, hateful, or racially, ethnically or otherwise objectionable. CARI reserve the right to withhold and/or remove any link that might possibly hold an individual, entity or group ridicule, potential embarrassment or potential defamation. CARI also reserves the right to accept, edit and/or remove any link that is deemed inappropriate in any way.
Hosted by

Archiver|Mobile|CARI Malay Forums

GMT+8, 28-11-2014 02:17 AM , Processed in 0.153941 second(s), 39 queries , Gzip On.

Powered by Discuz!

© 2001-2012 Comsenz Inc.

Top