CARI Malay Forums

 Forgot Pass?
 Register

Facebook Login

Login by Facebook

Forum : Gosip |  Hiburan |  Isu Semasa & Politik |  Peristiwa |  Lawak & Santai |  Sukan |  Informasi |  Kesihatan |  Soal Jawab Agama |  Negeri & Negara
Wanita & Lelaki |  Cinta & Perhubungan |  Belia & Pengetahuan |  Komputer & Internet |  Hobi |  Buku & Penulisan |  Koleksi Gambar
English Channel |  தமிழ் மக்கள் |  Jual/Beli |  Maklum Balas |  CARI Rasmi |  Cari Contest
12Next
Return Post new threads
Show: 3077|Reply: 25

Cerita Tahun Baru 2013

[Copy link]

Rank: 5Rank: 5

Post on 4-1-2013 06:04 PM |All posts

To get Malaysia's most comprehensive information, news, life sharing here!
Register as a CARI member NOW!

Register Login or Facebook Login

       Aku pernah share citer pasal rumah kat kampung aku ada "org tumpang" sebelum nie. Sebenarnya aku pindah kat rumah baru masa berumur 17 tahun. So, masa baru2 pindah nie tak adalaa aku perasan sgt bende yg pelik berlaku kat rumah aku. Tapi bila malam2 aku duk sorang .... tgk tv kat hall rumah mcm perasan2 ada bende "tgk" or melintas kat dapur. Abah aku pun cerita benda yg sama. Tapi kiteorg buat tak tahu jer.
        Lepas pindah 3-4 bulan aku masuk U.  Dari situ mula laaa episod kacau2 nie. Bila tido kat bilik tgh pasti aku kena hempap laa...org tarik kaki laa. Tapi aku wat tak tahu jer, malas nak pk. Aku btau mak bapak aku pun diorg wat tak tahu. Sampailaa satu masa abah aku suruh sorang ustaz tgk kan rumah kami. Ustaz btau tapak rumah tue ada "org yg menumpang" dah lama sebelum rumah tu siap. Masalahnya....bende tue tak nak lari jugak , ada jer kat situ. Ustaz tue cakap bende ni takkan ganggu org. So, sampai sakng nie ada laaa kot bende tu  kat umah aku.
         Aku rasa sejak peristiwa tu .... lebih 5-6 tahun kot aku tak kena kacau. Maybe adik aku or mak bapak aku kena laa. Tapi diorg tak bercerita. So, nak dijadikan cerita....aku balik kampung haritue (mlm tahun baru) . Kiteorg kuar lepas meghrib....nak pergi makan. So, semua org tgh bersiap masa tue. Aku paling last kuar ....sebab tertinggal barang kat bilik. Masa aku kat bilik ....aku terdengar bunyi org main guli. Pastu aku pergi laa ketuk pintu ingatkan lipas...tikus. Perasan aku ketuk pintu ...abah aku masuk balik rumah. Suruh aku masuk bilik tgh...bila masuk bunyi tue lagi kuat! Seram aku.....tetiba mak aku cakap tak per diorg tgh main kot. Memandangkan isteri aku penakut .... aku ada 2 anak kecil, sampai harinie aku tak cerita kat dier.
          Rupa2nya akhir-akhir nie... bende ni nakal skit. Dier ada kacau bapak aku. Bapak aku jenis yg suke bgn pagi2 semayang. So, selalu laa dier perasan kelibat....kaki kena tarik dan sebagainya. Ok...nanti aku citer lagi...nak balik keje dah nie.

1

View rating log

Reply

Props Report

Rank: 3Rank: 3

Post on 4-1-2013 07:38 PM |All posts
Sampai sekarang ke gangguan tu TT?
IndaHnYe DunIE nI
Reply

Props Report

Rank: 7Rank: 7Rank: 7

Post on 5-1-2013 01:38 AM |All posts
Menanti sambungan
MH370 dalam kenangan
dari maintanence crew boeing 737
Reply

Props Report

Rank: 5Rank: 5

Post on 5-1-2013 05:02 AM From mobile phone |All posts
Sambung2...hiyakkk!!
Reply

Props Report

Rank: 10Rank: 10Rank: 10

Post on 5-1-2013 02:40 PM |All posts
SEREMMMMMMMMMMMMMM
you playing a game right now - Aitthipat Kulapongvanich
Reply

Props Report

Rank: 12Rank: 12Rank: 12

Post on 5-1-2013 10:29 PM |All posts
leh lak mak bapak ko bertahan bertahun2 x pindah. knp x jual je umah tu n beli umah lain jerk...
No more loneranger. In relationship.
otai_g is fully owner by N** A*** K********
Reply

Props Report

Rank: 3Rank: 3

Post on 5-1-2013 11:04 PM |All posts
to be continued...ayoooooooooo..abg tt, hari senin ler baru boleh baca citer abang ni......
Reply

Props Report

Rank: 5Rank: 5

Post on 7-1-2013 10:00 AM |All posts
Sambungannya.....
Bayangkanlah aku pindah rumah tu umur 17 tahun....skang dah 30 tahun dah umur aku. Nak kata selalu ada gangguan, x berani laa nak cakap. Maklumlaaa umur 18 masuk U....pastu kerja, semua di KL. Mcm skang nie tinggal mak dgn ayah aku jer kat rumah.
Diorg nie mcm malas skit nak bercerita bab2 bende ni. Sebabnya diorg tak mahu kiteorg takut. Almaklumlaa anak2 jarang balik....kang takut plak nak balik. Ekekekkeke..... tapi yg palin lucu ialah masa malam kawen aku. Biasala duk rumah teres.... sebelah menyebelah. Sebelah rumah aku nie ...tinggal satu famili, laki bini guru. So, nak dijadikan cerita selepas majlis kahwin aku. Esoknya, jiran aku tanya mak aku....pagi2 ni. "Kak, semalam dalam kul 12..... ada ker adek (adik bongsu aku (21 tahun) main guli memalam". Main apa kebendenya.....tgh malam. Guli lain adala . Mak aku pun tak tahu nak explain macam mana. Tapi sebabkan dier jiran....mak aku cerita laaa semua bende dekat dier. Sebanarnya, dier pun selalu dgr bunyi guli dari rumah kiteorg. Pelikkan!!

Masa aku balik baru2 nie.... Ayah aku ada cerita. Ada satu malam lepas semyang mlm (dlm kul 2-3 pagi). Dier tido balik. Masa dier tido, tetiba dia rasa kaki dier kena rentap. Terbangun terus ayah aku. Mcm biasa ayah aku  berdeham jer......ekkkekek. Pas tu tido balik. Tapi masa bgn nak semayang Subuh. Terasa sengal laaa kakinya. Kesian ayah aku.......
Sat lagi aku perincikan cara gangguan yg aku terima ...masa baru2 pindah....
Last edited by mertzxx on 7-1-2013 10:06 AM

Reply

Props Report

Rank: 5Rank: 5

Post on 7-1-2013 10:03 AM |All posts
otai_g posted on 5-1-2013 10:29 PM
leh lak mak bapak ko bertahan bertahun2 x pindah. knp x jual je umah tu n beli umah lain jerk...

Mungkin sebab diorg boleh handle kot.... Lagipun tahap kekacauan mereka mcm tahap normal jer. Tak der laaa extreme mcm yg selalu kita baca kat sni. Tapi aku rasa mak and ayah aku ada simpan cerita lain kot....maksudnya diorg mungkin ada kena kacau lebih teruk.

Reply

Props Report

Rank: 5Rank: 5

Post on 7-1-2013 11:08 AM |All posts
Oklaaa, sebabkan aku ada masa.....aku sambung.
Masa baru2 pindah dulu aku selalu kena kacau. Tapi x derlaa parah sgt. Aku rasa "diorg" nak memain jer dgn aku kot. Malam2 kalau mak dgn ayah aku keluar. Selalunya aku malas nak keluar sebab nak tgk TV. Bila tinggal sensorang nie. Aku mmg berbaring sajalaa sambil tgk TV. Tgh2 tgk TV tue.....mesti aku dgr mcm ada org kat dapur. Bila pergi dapur tak der plak org. Kekadang tue dgr mcm periuk dibuka laa, pinggan laaa. Tapi aku tak pernah laaa nak kata....bende2 tue yg kacau aku. Aku cuma wat tak kesah jer.
Aku duk asrama kan ....so bab2 kena himpit, kena hempap nie kira biasalaaa waktu tuekan. So, masa masuk rumah baru ni tak kira masa....siang pun boleh kena. Sampai kan kadang2 mcm semput aku dibuatnya. Satu mlm aku tidor mcm biasa kat bilik tgh. Sebelum tidor tue aku ada rasa panaslaa. So, aku pun bukak laaa baju. Tgh lena tidor tetiba aku kena himpit ...punyalaa kuat and lama. Mcm2 aku baca....tapi tak berjaya juga. Sampaila..... aku berniat dalam hati. Baik ngko tunjukkan diri ngko. Aku tak suka kena himpit2 nie. Pada waktu tue aku pun tak tahu kenapa aku rasa berani sgt....walaupun aku sebenarnya penakut. Last2 aku mcm nampak bende warna hitam....bgn dari badan aku. Aku mmg tak nampak mukenya.....tapi mmg besarlaa. Sebab dier berdiri depan aku.....Tingginya sampai ke syiling rumah aku. Lepas tue apa lagi tutup mata jerlaa....wat2 tidur. Bgn2 basah badan aku dengan peluh.... Jahatkan diorg nie.
Reply

Props Report

Rank: 5Rank: 5

Post on 7-1-2013 11:09 AM |All posts
zie_haqqin posted on 5-1-2013 11:04 PM
to be continued...ayoooooooooo..abg tt, hari senin ler baru boleh baca citer abang ni......

Yer...yer dah sambung. Silalah baca. Sekadar berkongsi pengalaman, tak ngeri mana pun. Rasanya ramai yg ada pengalam mcm nie

Reply

Props Report

Rank: 11Rank: 11Rank: 11Rank: 11

Post on 7-1-2013 04:18 PM |All posts
nak lagi cerita, best2
sabar....sabar....sabar
http://rynzbeads.blogspot.com/
Reply

Props Report

Rank: 1

Post on 8-1-2013 10:41 AM |All posts
mana ni TT ni.....sambung lah lagi cerita....
Reply

Props Report

Rank: 9Rank: 9Rank: 9

Post on 8-1-2013 12:02 PM |All posts
laaaaaaa............tu saja kaaaaaaaaa..........susah payah panjat gunung, nak baca, tu saja..............haishhhhhhh
tu dia aihh....
Reply

Props Report

Rank: 8Rank: 8

Post on 8-1-2013 02:06 PM |All posts
tt cter rumah baru, tp dh bebelas tahun dh. hehehe

anyway kalo slalu sgt kna tindih, tidur telentang letak bantal atas dada

ataupon masa kena cuba azan. mula2 dlm hati. smpi dh blh becakap habiskan azan jgn berhenti. jgn kuat sgtlh karang tekejut plak satu rumah

slalu saya wat camni. insyaAllah serik gak lah menda tu. bebulan gak lah baru kena balik

stopthelies.my
muststopthis.blogspot
Reply

Props Report

Rank: 5Rank: 5

Post on 8-1-2013 05:56 PM |All posts
Kami sekeluarga tak adalah dibelenggu dengan masalah ini. Sebab aku percaya ... diorg cuma menumpang. Lagipun dah try dgn sorang ustaz nie. Tapi tak moo jln jugak. Bapak aku kata....selagi tak ganggu yg pelik2 x perlaaa. Biasala mana2 kawasan perumahan pun pasti ada sebiji dua rumah yg ada penghuni lain. Takut....siapa tak takut. Cuma kena kuatkan diri laaa.
Kekadang aku pelik jugak .... bila aku bgn semyang mlm kat rumah tue. Dari dulu sampai sekarang.....mesti ada rasa panas nya....siap berpeluh-peluh lagi. Agaknya diorg ada duk kat sekeliling aku kot. ...kekkeke.
Baru dapat baby hari tue...bawak balik kampung mmg agak risau jugaklaa. Tapi aku wat tak kesah jer depan bini aku. Aku tawakal. Semayang berdoa...dijauhkan daripada sebarang gangguan. Alhamdulillah .... x der gangguan.
Cerita pasal baby. Aku ada cerita lain skit..... anak aku dilahirkan kat hos[ital swasta di subang jaya. Lepas 2 hari....kami dibenarkan pulang. Cuma doktor minta aku pantau keadaan kuning dier. So, setiap 2 hari kami ke hospital buat test. Masuk hari ke 5, baby aku admitted. Yg paling sedih...masa tue semua bilik dah penuh. My wife tak der pilihan kecuali stay kat bilik susuan...sebab nak susukan baby. Kesian keadaan wife aku,baru lepas bersalin....x cukup rehat kena tido kat kerusi jer. Masuk hari kedua...bilik masih penuh. Aku tension/kesian tgk wife aku. So, aku pun merayulaaa kat dirog agar diberikan juga bilik.  Rayu punya rayu....Akhirnya dapat kat OLD Wing...tingkat 5 kalau tak silap. Walaupun jauh dari tmpt baby aku sanggup jer. Asalkan wife aku dapat rest. Bila kami sampai kat floor tue. Rupanya diorg bukak satu wing baru....ada dalam 20-30 bilik.....tapi semua bilik kosong. Diorg cuma siapkan bilik kami. Dari bilik kami nak ke nurse lobby......mmg jauh. So kiranya....kat situ cuma ada aku, wife and my daughter. Ok esok sambung.... Last edited by mertzxx on 8-1-2013 05:57 PM

Reply

Props Report

Rank: 4

Post on 8-1-2013 10:34 PM From mobile phone |All posts
Im waiting..hehe
Reply

Props Report

Rank: 2

Post on 9-1-2013 02:04 PM |All posts
menunggu juga
Reply

Props Report

Rank: 10Rank: 10Rank: 10

Post on 9-1-2013 03:15 PM |All posts
alamak lambat plak tt nak sambung..
New Begining
Reply

Props Report

Rank: 7Rank: 7Rank: 7

Post on 9-1-2013 05:11 PM |All posts
Sambungan plzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzz
Reply

Props Report

Rank: 2

Post on 10-1-2013 01:48 AM |All posts
menunggu sambungan
Reply

Props Report

Rank: 5Rank: 5

Post on 10-1-2013 10:56 AM |All posts
Sambungan......
Bila sampai bilik aku suruh laa wife aku rest/tido. Wife aku kata kami ada 2-3 jam before kena pergi menyusukan baby. Wife mula rasa lain macam jer. Ialah tak der org lain masa tue. Tapi aku suruh tido jer. So my wife and doughter tido laa. Masa tue dalam jam 4-5 ptg laa. Masa diorg tido aku pun keluar laa tgk2 sekeliling. Bilik2 kat situ mmg semua kosong lagi. Ada bau cat....mcm baru renovation jer. Mula2 tue aku pasang niatlaa nak jalan kehujung floor....tapi separuh jalan aku patah balik. Rasa semacam jer...maklumlaa lampu pun tak semua nyala. So, aku pun masuk bilik balik. Sampai bilik anak aku nangis. Mula2 cuak jugalaa. Pujuk punya pujuk ..dier tertido balik. Mulala mcm2 perasaan bermain difikiran....hantulaa, jin laaa.
Walaupun aku mmg penakut tapi disebabkan anak bini aku wat tak tahu jer. Dlm kul 6 camtue..lepas wife aku bangun. Aku keluar sebab nak beli dinner utk aku and my daughter. Lepas beli makanan semua...aku pun balik. Masa aku melintas kat depan nurse punya room ...semua mcm pandang jer aku. Lagi laaa aku rasa pelik...mcm semacam jer. Tapi alhamdulillah tak der apa2. Dlm kul 7 tue.....dapat call dari baby room cakap susu habis. So, kami pun ke baby room. Dah sampai semua...Dalam kul 8 aku beritahu wife aku, aku nak kebilik sebab nak semyang. Dier sruh sembahyang kat situ jer. Tapi aku bagi alasan ...seluar kotor.
Sebenarnya, aku nak check bilik ok ker tidak. Maklumlaaa my daughter pun nak tido sama. Apa2 biar aku kena dulu. Aku tak tahulaaa mcm mana semangat ini dtg. 15 minit lepas tue...aku kat depan bilik. Ada rasa cuak juga sebenarnya. Aku terus berwudhu and azan.. (slow-slow jer ) Lepas tue sembahyang. Masa sembahyang tue....tetiba badan aku panas giller. Berpeluh-peluh, walhal aku dah On air-cond. Kejap yer ada keje.... Last edited by mertzxx on 10-1-2013 10:59 AM

Reply

Props Report

Rank: 5Rank: 5

Post on 10-1-2013 12:04 PM |All posts
OK sambungannya....
Dalam sembahyang tue mmg aku berpeluh-peluh laa. Hati pun tak tenteram. Mmg cuaklaa....takut pun ada. Mcm2 perasaan masa tue. Rasa mcm ada benda perhatikan aku. Lepas semyang aku wirid skit....berdoa pada Allah agar dijauhkan dari sebarang malapetaka/gangguan. Sebelum keluar...aku siap beritahu lagi. "Kalau nak tumpang.....tumpangla. Jgn ganggu aku sekeluarga". Mcm mana aku boleh dapat idea ni pun aku tak tahu.  
Dalam kul 11 mlm kami balik bilik. Aku request kat nurse tue...hantar kan aku air. Selang10 minit ada sorang nurse dtg. Tapi mcm berlari jer...dari jauh dgr org berlari. Letak air .....zssssst terus blah. Lagi laaa kau takut. Dah laaa suasana masa tue gelap, suram and sunyi. Bertambah laaa debarannya. Masa masuk bilik.... aku tgk anak aku OK jer. Tak nangis...busy dengan Iphone . Lepas mandi semua aku pun suruh diorg tidor. Aku nak pastikan diorg tidor dulu...baru aku tidor. Aku risau kalu apa2 jadi. Lepas semyang semua aku pun try laaa nak tidur. Tgh aku duk atas kerusi panjang tue. Tetiba ada rasa debaran. Pastu....aku perpeluh giller. Tetiba jer rasa amat takut....takut sgt. Kalau sesiapa pernah menginap kat sni mesti tau.....aircond kat sni mmg sejuk giller. Ubahlaa mcm mana pun akan still sejuk. Dalam takut2...berpeluh, seram. Aku pergi berwudhu...semayang sunat. Minta dijauhkan segala gangguan. Nak kaco aku...kacolaaa. Jgn anak dan wife aku. Aku duk atas sejadah tue...baca segala apa yg aku tahu. Kira2 lepas kul 2 pagi tue...aku dah ngantuk sgt. Tak ley tahan dah. Aku cuba tidur. Masa tgh nak tidur.....aku rasa mcm angin panas kot menerpa muka aku. Mungkin "diorg " marah kot. Aku wat tak tahu and baca ayat kursi jer.....
Alhamdulillah semua selamat sampai pagi. Pagi tue jugak doktor btau anak aku boleh keluar hospital.  Nanti aku share pengalaman anak aku diganggu. Tak der laaa teruk mana....skit2 jer. Tapi bolehlaa kita share sebagai panduankan

Reply

Props Report

Rank: 7Rank: 7Rank: 7

Post on 11-1-2013 08:22 AM |All posts
mana sambunganya tt..ngah syok lyn stori tt ne....
    
Reply

Props Report

Rank: 5Rank: 5

Post on 11-1-2013 09:56 AM |All posts
Aku cerita pengalaman anak aku diganggu...
Semoga cerita ini boleh dijadikan pengajaran. Aku ni bukanlah jenis yg alim sgt. Kami suami isteri ...alhamdulillah maseh boleh menjaga solat 5 kali sehari semalam. Amalan lain tak derlaa. My wifenyer punyer family mcm "modern family" skit. Especially ayahnya....tak percaya sgt benda2 ghaib. Dia percaya tapi x seluruhnya. Mcm family aku dari kampung...mmg agak percaya laaa benda2 nie, especially mak aku. Aku mmg ada keyakinan benda nie wujud, kadang2 suka ganggu orang dan sebagainya. Nak dijadikan cerita satu hari aku balik kampung rumah makcik aku. Kampung aku nie (rumah makcik aku) mmg terkenal dgn org yg "berisi." Ramai sgt org yg mempunyai belaan dan menuntut ilmu. So diorg nie mmg suke sakat2...nak test power.
Aku pun masa kecik2 jarang balik kampung sebab .."takut". Mak and ayah aku pun pernah terkena. Masa nak balik ke rumah makcik aku...mak aku dah pesan. Bacalaa selawat ker, ayat kursi , 3 kul kat anak tue. So aku pun buat laaa. Kebetulan masa tue kenduri bertunang cousin aku. So, mmg ramai laa org datang. Lepas majlis semua, aku terus balik KL.
Beginilah kisahnya.....tak der seram pun
Dalam pukul 1030 mlm anak aku pun tidur. Aku tidur lambat skit sebab nak layan movie dulu. Tgh syok layan movie tepat kull 12 mlm...mmg tepat sgt. Anak aku menangis..giler kuat. Cam biasa bini akulaa bgn tepuk2....tepuk2 pun nangis juga. Tapi pelik mata dier mcm dah bukak...tanya ngaper dier tak jawab. Tgk keadaan mcm tue. Aku pun pergilaaa dapatkan dier. Peluk and angkat. Sambil angkat/dukung aku azan laaa, baca ayat kursi semua. Pastu dier ok....tido balik. Bagi aku biasalah maybe sebab penatkan. Bini aku pun rasa mcm tue.
Hari kedua.....tepat jam 12 nangis lagi. Kuat giller !!!...Mata celik ...tanya tak nak jawab. Masa tue kebetulan aku kat bawah sebab tgk bola . Aku dgr pintu bilik buka....aku sampai atas mak mertua aku pun ada. Tgk dier pun cuba nak tenangkan anak aku. Selawat...ayat kursi and adalaa doa yg dier baca. Tak jalan juga. Tak berjaya bini aku bagi aku. Aku pun dukung anak aku bwak masuk bilik. Aku mengadap kiblat azan....ayat kursi + doa2 skit. Baru dier kurang nangis. Pastue tertido. Masa tu aku dah syak something. Bila bini aku tanya nape...aku jawab maybe ada bende kacau. Dier percaya laaa. Tapi mak mertua aku tak percaya.
So, esoknya aku wat panggilan ke kampung. Lepas cerita kat mak aku. Mak aku call laaa adik aku. So, adik aku pergilaa jumpa seorg ustaz nie tgk2an. Mengikut kata ustaz ni. Anak aku ada ternampak beberapa bende halus yg mengikut balik dari kampung. Bende nie mcm takut2kan dier laa. Tak serius mana pun. Ustaz nie cuma bagi air wat minum and sapu2 muka.
Malam ke3 .....alhamdulillah tak der gangguan. Betul org tua2 cakap budak2 nie mmg nampak bende halus and terdedah dgn kekacauan mereka . Hati2laa....
Reply

Props Report

12Next
Return Post new threads
You need to login first Login | Register Facebook Login

Important Notice: The views and opinions expressed on the forum or the related pages are of the owner alone, and are not endorsed by CARI, nor is CARI responsible for them. Due to the nature of the Internet forum is in real time, CARI does not, and can not censor any submission, but asks that each user use discretion and respect for other users, and does not contribute any word that is unlawful, harmful, threatening, abusive, harassing, tortious, defamatory, vulgar, obscene, libelous, invasive of another's privacy, hateful, or racially, ethnically or otherwise objectionable. CARI reserve the right to withhold and/or remove any link that might possibly hold an individual, entity or group ridicule, potential embarrassment or potential defamation. CARI also reserves the right to accept, edit and/or remove any link that is deemed inappropriate in any way.
Hosted by

Archiver|Mobile|CARI Malay Forums

GMT+8, 16-4-2014 12:14 PM , Processed in 0.157802 second(s), 34 queries , Gzip On.

Powered by Discuz!

© 2001-2012 Comsenz Inc.

Top