CARI Malay Forums

 Forgot password?
 Register

Facebook Login

Login by Facebook

Forum : Gosip |  Hiburan |  Isu Semasa & Politik |  Peristiwa |  Lawak & Santai |  Sukan |  Informasi |  Kesihatan |  Soal Jawab Agama |  Negeri & Negara
Wanita & Lelaki |  Cinta & Perhubungan |  Belia & Pengetahuan |  Komputer & Internet |  Hobi |  Buku & Penulisan |  Koleksi Gambar
Jual/Beli |  Maklum Balas |  CARI Rasmi |  Cari Contest
123Next
Return to list New
View: 3318|Reply: 66

[Tempatan] PAPA: RM6,700 untuk ambik maid Indon. MAMA pulak bantah

[Copy link]
Post time 4-1-2013 11:14 PM | Show all posts |Read mode

To get Malaysia's most comprehensive information, news, life sharing here!
Register as a CARI member NOW!

Register Login or Facebook Login

KUALA LUMPUR: The Malaysian Association of Foreign Maid Agencies (Papa) has announced the new price of RM6,700 for hiring an Indonesian domestic worker, with immediate effect.
Apart from this, there will be an additional RM1,800 as loan to the domestic worker for her share of foreign placement fee in Indonesia.
Papa president Jeffrey Foo said the actual cost incurred by the employer was only RM6,700.
"The cost is the result of lengthy negotiations with the association's Indonesian counterpart, Asosiasi Perusahaan Jasa Tenaga Kerja Indonesia (Apjati), in the past few months," he told a news conference here Friday.
Foo said under the previous memorandum of understanding between Indonesia and Malaysia, the one-off agency fee for the hiring of an Indonesian domestic maid was fixed at RM4,511, of which RM2,711 had to be paid by the employer and the remaining RM1,800 by the maid.
He said the new cost structure of RM6,700 was reasonable as it matched market supply and demand.
He expected the new cost structure to attract more than 10,000 Indonesian domestic workers and believed it would be accepted by the Malaysian and Indonesian governments.
"We acknowledge and appreciate the good faith of our Human Resources Ministry in allowing Papa to propose and observe a fair price structure," said Foo, adding that the recruitment, via Papa members, would be done according to proper procedures and be regulated.
"We will engage our Indonesian counterparts (Apjati) in identifying suitable candidates to be recruited and trained. We anticipate good response from them in the coming months," he said.
Meanwhile, Foo said a foreign representative office would be set up in Malaysia by Apjati next month to monitor their workers' welfare and safety. - Bernama

Last edited by R2D2 on 5-1-2013 10:27 PM

Reply

Use magic Report

Post time 4-1-2013 11:34 PM | Show all posts | Share
Macam laknat je, meniaga orang lagi untuk dari unta.
Reply

Use magic Report

Post time 4-1-2013 11:45 PM | Show all posts | Share
sib baik saya tidak memerlukan maid ....
Reply

Use magic Report

Post time 4-1-2013 11:52 PM | Show all posts | Share
PAPA jahat
Reply

Use magic Report

Post time 5-1-2013 06:56 AM | Show all posts | Share
Asal boleh...
Reply

Use magic Report

Post time 5-1-2013 07:07 AM | Show all posts | Share
suka suki dia je nk letak brp rege.. berkuatkuasa serta merta lak tu..
MAMA mana lakkkkk?
Reply

Use magic Report

Post time 5-1-2013 07:17 AM | Show all posts | Share
Harga sudah melampau.Kenapa Malaysia tak train ibu tunggal sebagai pembantu rumah baik beri orang kita sendiri RM700 sebulan daripada Indon. Kalau buat part time RM50 per day 9am - 5pm. Saya rasa malaysia patut think about heiping the locals daripada bangsa asing

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 5-1-2013 07:20 AM | Show all posts | Share
ssbrosi posted on 5-1-2013 07:17 AM
Harga sudah melampau.Kenapa Malaysia tak train ibu tunggal sebagai pembantu rumah baik beri orang ki ...

bagus idea nih....


stop using foreign maid..
Reply

Use magic Report

Post time 5-1-2013 07:29 AM | Show all posts | Share
indon ni lepas 6 bulan kerja, diaorg cabut lari dari tokei...

indon2 dah plan awal2.. masuk malaysia bukan utk kerja, tapi nak keluar daripada negara indonesia tu.. tak kira kerja maid ke, plantation ke... kumpul gaji 3-4 bulan, terus cabut lari...

bagi diaorang, passport tu bagaikan toilet paper.. sekali guna toilet paper saja, terus buang.. diaorg jadikan passport diaorg pun mcm tu gak.. guna sekali utk masuk thru KLIA immigration, pastu terus cabut... biar takde passport..
Reply

Use magic Report

Post time 5-1-2013 08:08 AM | Show all posts | Share
MengkuduMasam posted on 5-1-2013 07:20 AM
bagus idea nih....

Betol tu..kita kene tolong ibu tunggal..nak nak yg muka mcm nora danish
Reply

Use magic Report

Post time 5-1-2013 08:17 AM | Show all posts | Share
6700.....
baik tambah sikit cari bini no 2.....
hahahahahar
Reply

Use magic Report

Post time 5-1-2013 08:28 AM | Show all posts | Share
kenapa gadis gadis local tak nak jadi baby sitter ker, part time maid ker sementara nak dapat kerja tetap. lebih suka menganggor atau melepak jer...
kalau kat europe ramai jer remaja yang sanggup jadi baby sitter.
sapa nak meh aku bagi rm800 sebulan.
Reply

Use magic Report

Post time 5-1-2013 08:35 AM | Show all posts | Share
masalahnya lokal xnak jadi pmbantu rmah. depa lbih rela kja di kilang,kdai, supermarket  dan fastfood outlet.  
Reply

Use magic Report

Post time 5-1-2013 08:58 AM | Show all posts | Share
memperdaganagkan org secara profesional,
Reply

Use magic Report

Post time 5-1-2013 09:01 AM | Show all posts | Share
kelana36 posted on 5-1-2013 08:28 AM
kenapa gadis gadis local tak nak jadi baby sitter ker, part time maid ker sementara nak dapat kerja  ...

saye nak
Reply

Use magic Report

Post time 5-1-2013 09:07 AM From the mobile phone | Show all posts | Share
Biasanyer kalo nk murah kene buat segalaburusan sendiri dri a-z bru dpt murah,cuma kite yg letih kesana ke mari nk settlekannyer
Reply

Use magic Report

Post time 5-1-2013 09:29 AM | Show all posts | Share
slhnye krjn gak ikut sgt ckp indon bt per...bertegas la stk...jepun negara maju tu pun tak ramai pendatang...n org asing yg keje kat sana kene bayar cukai yg tinggi...
Reply

Use magic Report

Post time 5-1-2013 09:33 AM | Show all posts | Share
mum n dad aku kt kg mintak tlg jiran indon cari kn maid..
dad bg 3k je...org tu kte cukup.
Reply

Use magic Report

Post time 5-1-2013 09:34 AM | Show all posts | Share
Kat Jepun, boleh jer diorang training org2 diorang sendiri utk jadi org gaji. Tak perlu nak import2 org luar.
Reply

Use magic Report

Post time 5-1-2013 09:37 AM | Show all posts | Share
aku rasa pun kerajaan kena bertindak sesuatu...jangan bergantung sangat dengan maid luar...
mungkin boleh buat latihan pada mana2 ibu tunggal yg berada di kawasan pedalaman sna tu...
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 5-1-2013 10:07 AM | Show all posts | Share
selalunya murah tu kalau tak melalui agensi
melalui org yg bekalkan maid secara partime
atau kita cari sendiri terus di sana
Reply

Use magic Report

Post time 5-1-2013 10:38 AM | Show all posts | Share
Bukan kerajaan kena buat sesuatu untuk menurunkan harga tersebut. Kita yang perlu buat sesuatu untuk diri kita sendiri. Kalau terlalu bergantung dengan org ini la kesannya.

Yang kerajaan perlu  buat ialah, memperbanyakkan lagi pusat2 jagaan anak/ org tua yang berkualiti. Sebab ramai yg perlukan maid ini adalah untuk menjaga anak2 dan ibu bapa yg uzur. Aku tak pakai maid. Anak2 hantar ke rumah orang. Letih, tapi apa boleh buat. Rasanya mampu lagi untuk ambik maid, tapi aku lbh prefer hantar ke rumah org. Kalau hantar rumah org pun jgn la berkira sangat pasal gaji. Ada sesetengah yg siap potong2 lagi kalau hantar tak cukup sebulan. Aku hantar 2 minggu je pun bayar penuh. Sekurang2nya org menghargai apa yg kita buat.

Tak mampu... jgn pakai maid. buat sendiri
Reply

Use magic Report

Post time 5-1-2013 10:41 AM | Show all posts | Share
ssbrosi posted on 5-1-2013 07:17 AM
Harga sudah melampau.Kenapa Malaysia tak train ibu tunggal sebagai pembantu rumah baik beri orang ki ...

sangat setuju. lg pun indon2 yg dtg ni bukan btl2 jd maid. alasan aja utk jadi maid, nanti lari keje restoran mana2
Reply

Use magic Report

Post time 5-1-2013 10:42 AM | Show all posts | Share
ssbrosi posted on 5-1-2013 07:17 AM
Harga sudah melampau.Kenapa Malaysia tak train ibu tunggal sebagai pembantu rumah baik beri orang ki ...

dari train ibu tunggal tu, baik suh somi jadikn ibu tunggal tu bini no. 2,
dh bini seniri tkde msa nk jaga anak, sibuk keje kehulu hilir..lebih elok jadikn famili terus, dpt juge bantu ibu tunggal.

kamu yg lelaki2 kt sini perlukan maid, pegila kawin dua, ramai sgt ibu tunggal yg masih bergetah kt kg tu.dari buang duit byar maid, baik jadikn bini.. tunjukkn lar korang ni jantan, ni asik ikut ckp bini, suh amik maid, suh amik maid, suh amik maidd.... cm laki dayus la plak..



Reply

Use magic Report

Post time 5-1-2013 11:14 AM | Show all posts | Share
zach2008 posted on 5-1-2013 10:38 AM
Bukan kerajaan kena buat sesuatu untuk menurunkan harga tersebut. Kita yang perlu buat sesuatu untuk ...

setujuk bangget ahhh....hal2 rumahtangga uruslah sendiri...kemas mengemas tu ujung minggu panggil la org cuci...bersepah je serbis cuci rumah ujung minggu..tak yah pening pala..bayar ribu riban amik maid tup2 main larikk..dah la gaji cukup2 tekak saja...dah masalah lain timbul...

Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

Important Notice: The views and opinions expressed on the forum or the related pages are of the owner alone, and are not endorsed by CARI, nor is CARI responsible for them. Due to the nature of the Internet forum is in real time, CARI does not, and can not censor any submission, but asks that each user use discretion and respect for other users, and does not contribute any word that is unlawful, harmful, threatening, abusive, harassing, tortious, defamatory, vulgar, obscene, libelous, invasive of another's privacy, hateful, or racially, ethnically or otherwise objectionable. CARI reserve the right to withhold and/or remove any link that might possibly hold an individual, entity or group ridicule, potential embarrassment or potential defamation. CARI also reserves the right to accept, edit and/or remove any link that is deemed inappropriate in any way.
Hosted by

Archiver|Mobile|CARI Infonet

4-3-2015 08:45 PM GMT+8 , Processed in 0.141933 second(s), 17 queries , Gzip On.

Powered by Discuz! X3.2

© 2001-2013 Comsenz Inc.

Quick Reply To Top Return to the list