CARI Malay Forums

 Forgot password?
 Register

Facebook Login

Login by Facebook

Forum : Gosip |  Hiburan |  Isu Semasa & Politik |  Peristiwa |  Lawak & Santai |  Sukan |  Informasi |  Kesihatan |  Soal Jawab Agama |  Negeri & Negara
Wanita & Lelaki |  Cinta & Perhubungan |  Belia & Pengetahuan |  Komputer & Internet |  Hobi |  Buku & Penulisan |  Koleksi Gambar
Jual/Beli |  Maklum Balas |  CARI Rasmi |  Cari Contest
Search
12Next
Return to list New
View: 5386|Reply: 25

[INFORMASI] cara mengetahui tanah yang mengandungi emas

[Copy link]
Post time 22-1-2013 02:35 AM | Show all posts |Read mode

To get Malaysia's most comprehensive information, news, life sharing here!
Register as a CARI member NOW!

Register Login or Facebook Login

Posted byEncik Sehinggiton1/21/13

25
[url=]digg[/url] 37






Di dunia ada pulahan lombong emas ditemui, yang paling terkenal Lombong Grasberg yang hasilkan bertan-tan emas di dunia ini. Begitu juga di negara kita, Malaysia. Siapa tidak kenal dengan Lombong Emas Lubuk Mandi dan Lombong Emas Penjam. Tapi ada aku kisah semua tu. Yang penting, belakang rumah kita ada ke Emas nih.. Ni ada tip nak tau jenis tanah yang ada emas

Ciri-ciri Tanah Mengandungi Emas

  • Tanah yang mengandung mineral sulfida yang tinggi. (berbau seperti belerang)
  • Wujudnyanya mata air panas di sekitar kawasan tersebut.
  • Sekitarnya ada gunung berapi yang sudah lama ada.
  • Ada aliran sungai di kawasan berhampiran.
  • Mempunyai lapisan tanah lempung yang tebal.
  • Terdapat batuan putih berurat emas (urat kaca atau batuan kaca lutsinar)


Ciri-ciri di atas hanyalah untuk pengesanan awal sahaja, untuk memastikan kewujudan emas sebenar, ujian merkuri dan ujian-ujian lain masih perlu dilaksanakan.

Sumber : Kisahbest.my
http://sehinggit.blogspot.com/2013/01/menarik-cara-cara-mengetahui-tanah-yang.html


Reply

Use magic Report

Post time 22-1-2013 11:01 AM | Show all posts | Share
kne tanye pakar geologi nih
Reply

Use magic Report

Post time 22-1-2013 11:07 AM | Show all posts | Share
4.Sekitarnya ada gunung berapi yang sudah lama ada?
Reply

Use magic Report

Post time 22-1-2013 12:04 PM | Show all posts | Share
ooooooooooooo
Reply

Use magic Report

Post time 22-1-2013 12:10 PM | Show all posts | Share
Nak jumpa yang asli dan matang bukannya mudah.
Reply

Use magic Report

Post time 22-1-2013 12:17 PM | Show all posts | Share
jom kita gi cari emas..
Reply

Use magic Report

Post time 22-1-2013 04:29 PM | Show all posts | Share
Heheh jangan korang guna 'panduan' tu lepas tu jumpa fool's gold udah le. Pasal kawan tu tulis mula2 sekali 'mengandungi mineral sulfida yang tinggi'. Fool's gold ni nama sains dia iron sulfide
Reply

Use magic Report

Post time 22-1-2013 04:30 PM | Show all posts | Share
complicated..
Reply

Use magic Report

Post time 22-1-2013 04:54 PM | Show all posts | Share
nak terai lah
Reply

Use magic Report

Post time 22-1-2013 05:22 PM | Show all posts | Share
ye ke kg aku tu tempat org mendulang ems terkenal lagi tak de pun petua nie...yg aku tau org tua2 kata kalo nak tau tempat tu ada emas ke tak ke...kalo musim panas akan jd sepans2nye coz ems dlm tanah tu memanskan suhu di atas n kalo musim sejuk tu jd mengigil2 sejuknye...hehehe nie apa yg org tua kata lar aku dengar jer...
Reply

Use magic Report

Post time 22-1-2013 09:33 PM | Show all posts | Share
ujian merkuri.....bahaya giler tuh....
Reply

Use magic Report

Post time 22-1-2013 09:37 PM | Show all posts | Share
Jom carik emas...Jgn curik emas ok...
Reply

Use magic Report

Post time 22-1-2013 09:45 PM | Show all posts | Share
rasanya blakang umah aku ada sejongkong dua kalo gi cari nih
Reply

Use magic Report

Post time 22-1-2013 10:26 PM | Show all posts | Share
BeasT posted on 22-1-2013 09:33 PM
ujian merkuri.....bahaya giler tuh....

ujian tu bahaya ke?
Reply

Use magic Report

Post time 22-1-2013 10:40 PM | Show all posts | Share
aku tau ade 1 tempat di pahang.. ade emas berkualiti tggi.. ramai org xtau..
Reply

Use magic Report

Post time 23-1-2013 11:16 AM | Show all posts | Share
klu emas zulian cmne plk nk detek?..hehehe
Reply

Use magic Report

Post time 23-1-2013 02:25 PM | Show all posts | Share
hellblazer666 posted on 23-1-2013 11:16 AM
klu emas zulian cmne plk nk detek?..hehehe

bila orang tu dah sengkek tapi emas tetap dipakai...seba takleh nak pi pajak gadai
Reply

Use magic Report

Post time 23-1-2013 03:15 PM | Show all posts | Share

he he he...................
Reply

Use magic Report

Post time 23-1-2013 03:38 PM | Show all posts | Share
yeke..nanti aku test kat tmpat aku nie...keh3...
Reply

Use magic Report

Post time 24-1-2013 11:13 PM | Show all posts | Share
kalo laman depan umah tu ada emas ... kayooo... mmg kayo.... tak payah kerja... nak duit, korek tanah cari emas mentah ...lepas tu jual
Reply

Use magic Report

Post time 27-1-2013 07:42 PM | Show all posts | Share
lepas nie boleh la start mencangkul belakang rumah.......
Reply

Use magic Report

Post time 27-1-2013 10:19 PM | Show all posts | Share
merry01 posted on 22-1-2013 09:45 PM
rasanya blakang umah aku ada sejongkong dua kalo gi cari nih

kat ner?...dalam toilet ker?
Reply

Use magic Report

Post time 28-1-2013 01:35 AM | Show all posts | Share
cuba ko cari di badan isteri ko....

ko akan jumpa emas...paling tidak di jari-jemari mulus beliau...

selebihnya ko jgn mimpi nak cari emas...
Reply

Use magic Report

Post time 28-1-2013 01:36 AM | Show all posts | Share
MissNigga posted on 24-1-2013 11:13 PM
kalo laman depan umah tu ada emas ... kayooo... mmg kayo.... tak payah kerja... nak duit, korek tana ...

hai MissNigga,,,,


xboleh jadikan emas tu aset...sebarang penemuan dlm bumi seperti emas itu adalah hak kerajaan...

kalau MissNigga jumpa selipar buruk saja baru boleh simpan buat harta, sebab yg tu kerajaan xnak...
Reply

Use magic Report

Post time 28-1-2013 09:07 AM | Show all posts | Share
HannahMontana posted on 28-1-2013 01:36 AM
hai MissNigga,,,,

kalo jumpa garam galian at own backyard... diam diam ajer ler... jgn habag kat sesapa ...
Reply

Use magic Report

12Next
Return to list New
You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

Important Notice: The views and opinions expressed on the forum or the related pages are of the owner alone, and are not endorsed by CARI, nor is CARI responsible for them. Due to the nature of the Internet forum is in real time, CARI does not, and can not censor any submission, but asks that each user use discretion and respect for other users, and does not contribute any word that is unlawful, harmful, threatening, abusive, harassing, tortious, defamatory, vulgar, obscene, libelous, invasive of another's privacy, hateful, or racially, ethnically or otherwise objectionable. CARI reserve the right to withhold and/or remove any link that might possibly hold an individual, entity or group ridicule, potential embarrassment or potential defamation. CARI also reserves the right to accept, edit and/or remove any link that is deemed inappropriate in any way.
Hosted by

Archiver|Mobile|CARI Malay Forums

28-2-2015 12:49 AM GMT+8 , Processed in 0.128068 second(s), 11 queries , Gzip On.

Powered by Discuz! X3.2

© 2001-2013 Comsenz Inc.

Quick Reply To Top Return to the list