CARI Malay Forums

 Forgot Pass?
 Register

Facebook Login

Login by Facebook

Forum : Gosip |  Hiburan |  Isu Semasa & Politik |  Peristiwa |  Lawak & Santai |  Sukan |  Informasi |  Kesihatan |  Soal Jawab Agama |  Negeri & Negara
Wanita & Lelaki |  Cinta & Perhubungan |  Belia & Pengetahuan |  Komputer & Internet |  Hobi |  Buku & Penulisan |  Koleksi Gambar
English Channel |  தமிழ் மக்கள் |  Jual/Beli |  Maklum Balas |  CARI Rasmi |  Cari Contest
12Next
Return Post new threads
Show: 4342|Reply: 25

[INFORMASI] cara mengetahui tanah yang mengandungi emas

[Copy link]

Rank: 14Rank: 14Rank: 14Rank: 14

Post on 22-1-2013 02:35 AM |All posts

To get Malaysia's most comprehensive information, news, life sharing here!
Register as a CARI member NOW!

Register Login or Facebook Login

Posted byEncik Sehinggiton1/21/13

25
[url=]digg[/url] 37






Di dunia ada pulahan lombong emas ditemui, yang paling terkenal Lombong Grasberg yang hasilkan bertan-tan emas di dunia ini. Begitu juga di negara kita, Malaysia. Siapa tidak kenal dengan Lombong Emas Lubuk Mandi dan Lombong Emas Penjam. Tapi ada aku kisah semua tu. Yang penting, belakang rumah kita ada ke Emas nih.. Ni ada tip nak tau jenis tanah yang ada emas

Ciri-ciri Tanah Mengandungi Emas

  • Tanah yang mengandung mineral sulfida yang tinggi. (berbau seperti belerang)
  • Wujudnyanya mata air panas di sekitar kawasan tersebut.
  • Sekitarnya ada gunung berapi yang sudah lama ada.
  • Ada aliran sungai di kawasan berhampiran.
  • Mempunyai lapisan tanah lempung yang tebal.
  • Terdapat batuan putih berurat emas (urat kaca atau batuan kaca lutsinar)


Ciri-ciri di atas hanyalah untuk pengesanan awal sahaja, untuk memastikan kewujudan emas sebenar, ujian merkuri dan ujian-ujian lain masih perlu dilaksanakan.

Sumber : Kisahbest.my
http://sehinggit.blogspot.com/2013/01/menarik-cara-cara-mengetahui-tanah-yang.html


Dajjal Satanisme illuminati Zionisme Atheisme Demokrasi kapitalisme Komunisme Sosialisme N
Reply

Props Report

Rank: 10Rank: 10Rank: 10

Post on 22-1-2013 11:01 AM |All posts
kne tanye pakar geologi nih
(*_~)Life is only once. If u do it right, once is enough(~_*)
Reply

Props Report

Rank: 11Rank: 11Rank: 11Rank: 11

Post on 22-1-2013 11:07 AM |All posts
4.Sekitarnya ada gunung berapi yang sudah lama ada?
New Begining
Reply

Props Report

Rank: 9Rank: 9Rank: 9

Post on 22-1-2013 12:04 PM |All posts
ooooooooooooo
Reply

Props Report

Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13

Post on 22-1-2013 12:10 PM |All posts
Nak jumpa yang asli dan matang bukannya mudah.
Inggit...many many... see see... U luck me todayyy
Reply

Props Report

Rank: 11Rank: 11Rank: 11Rank: 11

Post on 22-1-2013 12:17 PM |All posts
jom kita gi cari emas..
aduyaiii..kacaula iklan ni  
Reply

Props Report

Moderator

Weapon X

Rank: 22Rank: 22Rank: 22Rank: 22Rank: 22Rank: 22

Moderator

Post on 22-1-2013 04:29 PM |All posts
Heheh jangan korang guna 'panduan' tu lepas tu jumpa fool's gold udah le. Pasal kawan tu tulis mula2 sekali 'mengandungi mineral sulfida yang tinggi'. Fool's gold ni nama sains dia iron sulfide
When the seagulls follow the trawler, it's because they think sardines will be thrown in to the sea.
Reply

Props Report

Rank: 22Rank: 22Rank: 22Rank: 22Rank: 22Rank: 22

Moderator

Post on 22-1-2013 04:30 PM |All posts
complicated..
I was almost about to lose my faith,
Was still dreaming but feared it was too late,
You took me right out of the night,
Simply by filling my heart with light.
Reply

Props Report

Rank: 8Rank: 8

Post on 22-1-2013 04:54 PM |All posts
nak terai lah
Reply

Props Report

Rank: 9Rank: 9Rank: 9

Post on 22-1-2013 05:22 PM |All posts
ye ke kg aku tu tempat org mendulang ems terkenal lagi tak de pun petua nie...yg aku tau org tua2 kata kalo nak tau tempat tu ada emas ke tak ke...kalo musim panas akan jd sepans2nye coz ems dlm tanah tu memanskan suhu di atas n kalo musim sejuk tu jd mengigil2 sejuknye...hehehe nie apa yg org tua kata lar aku dengar jer...
RANTAI TANGAN MUTIARA DGN POS LAJU PERCUMA
Reply

Props Report

Rank: 9Rank: 9Rank: 9

Post on 22-1-2013 09:33 PM |All posts
ujian merkuri.....bahaya giler tuh....
Reply

Props Report

Rank: 9Rank: 9Rank: 9

Post on 22-1-2013 09:37 PM |All posts
Jom carik emas...Jgn curik emas ok...
Reply

Props Report

Rank: 8Rank: 8

Post on 22-1-2013 09:45 PM |All posts
rasanya blakang umah aku ada sejongkong dua kalo gi cari nih
~roll like a buffalo~ *__*
Reply

Props Report

Rank: 9Rank: 9Rank: 9

Post on 22-1-2013 10:26 PM |All posts
BeasT posted on 22-1-2013 09:33 PM
ujian merkuri.....bahaya giler tuh....

ujian tu bahaya ke?
Reply

Props Report

Rank: 11Rank: 11Rank: 11Rank: 11

Post on 22-1-2013 10:40 PM |All posts
aku tau ade 1 tempat di pahang.. ade emas berkualiti tggi.. ramai org xtau..
Success is not the key to happiness. Happiness is the key to success -Albert Sch
Reply

Props Report

Rank: 6Rank: 6

Post on 23-1-2013 11:16 AM |All posts
klu emas zulian cmne plk nk detek?..hehehe
Reply

Props Report

Moderator

Weapon X

Rank: 22Rank: 22Rank: 22Rank: 22Rank: 22Rank: 22

Moderator

Post on 23-1-2013 02:25 PM |All posts
hellblazer666 posted on 23-1-2013 11:16 AM
klu emas zulian cmne plk nk detek?..hehehe

bila orang tu dah sengkek tapi emas tetap dipakai...seba takleh nak pi pajak gadai
When the seagulls follow the trawler, it's because they think sardines will be thrown in to the sea.
Reply

Props Report

Rank: 8Rank: 8

Post on 23-1-2013 03:15 PM |All posts

he he he...................
:-)
bobo_haha
Reply

Props Report

Rank: 8Rank: 8

Post on 23-1-2013 03:38 PM |All posts
yeke..nanti aku test kat tmpat aku nie...keh3...
Reply

Props Report

Rank: 14Rank: 14Rank: 14Rank: 14

Post on 24-1-2013 11:13 PM |All posts
kalo laman depan umah tu ada emas ... kayooo... mmg kayo.... tak payah kerja... nak duit, korek tanah cari emas mentah ...lepas tu jual
life is like riding a bicycle, to stay balance you must keep moving
Reply

Props Report

Rank: 3Rank: 3

Post on 27-1-2013 07:42 PM |All posts
lepas nie boleh la start mencangkul belakang rumah.......
Reply

Props Report

Rank: 9Rank: 9Rank: 9

Post on 27-1-2013 10:19 PM |All posts
merry01 posted on 22-1-2013 09:45 PM
rasanya blakang umah aku ada sejongkong dua kalo gi cari nih

kat ner?...dalam toilet ker?
Reply

Props Report

Rank: 11Rank: 11Rank: 11Rank: 11

Post on 28-1-2013 01:35 AM |All posts
cuba ko cari di badan isteri ko....

ko akan jumpa emas...paling tidak di jari-jemari mulus beliau...

selebihnya ko jgn mimpi nak cari emas...
Reply

Props Report

Rank: 11Rank: 11Rank: 11Rank: 11

Post on 28-1-2013 01:36 AM |All posts
MissNigga posted on 24-1-2013 11:13 PM
kalo laman depan umah tu ada emas ... kayooo... mmg kayo.... tak payah kerja... nak duit, korek tana ...

hai MissNigga,,,,


xboleh jadikan emas tu aset...sebarang penemuan dlm bumi seperti emas itu adalah hak kerajaan...

kalau MissNigga jumpa selipar buruk saja baru boleh simpan buat harta, sebab yg tu kerajaan xnak...
Reply

Props Report

Rank: 14Rank: 14Rank: 14Rank: 14

Post on 28-1-2013 09:07 AM |All posts
HannahMontana posted on 28-1-2013 01:36 AM
hai MissNigga,,,,

kalo jumpa garam galian at own backyard... diam diam ajer ler... jgn habag kat sesapa ...
life is like riding a bicycle, to stay balance you must keep moving
Reply

Props Report

12Next
Return Post new threads
You need to login first Login | Register Facebook Login

Important Notice: The views and opinions expressed on the forum or the related pages are of the owner alone, and are not endorsed by CARI, nor is CARI responsible for them. Due to the nature of the Internet forum is in real time, CARI does not, and can not censor any submission, but asks that each user use discretion and respect for other users, and does not contribute any word that is unlawful, harmful, threatening, abusive, harassing, tortious, defamatory, vulgar, obscene, libelous, invasive of another's privacy, hateful, or racially, ethnically or otherwise objectionable. CARI reserve the right to withhold and/or remove any link that might possibly hold an individual, entity or group ridicule, potential embarrassment or potential defamation. CARI also reserves the right to accept, edit and/or remove any link that is deemed inappropriate in any way.
Hosted by

Archiver|Mobile|CARI Malay Forums

GMT+8, 1-9-2014 07:15 PM , Processed in 0.164654 second(s), 37 queries , Gzip On.

Powered by Discuz!

© 2001-2012 Comsenz Inc.

Top