Kesultanan Melayu lambang Kemakmuran Negara? - Isu Semasa - Isu Semasa & Politik - CARI Infonet -

CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

Facebook Login

Login by Facebook

Forum : Gosip |  Hiburan |  Isu Semasa & Politik |  Peristiwa |  Lawak & Santai |  Sukan |  Informasi |  Kesihatan |  Soal Jawab Agama |  Negeri & Negara
Wanita & Lelaki |  Cinta & Perhubungan |  Belia & Pengetahuan |  Komputer & Internet |  Hobi |  Buku & Penulisan |  Koleksi Gambar
Jual/Beli |  Maklum Balas |  CARI Rasmi |  Cari Contest
12Next
Return to list New
View: 2377|Reply: 48

[Tempatan] Kesultanan Melayu lambang Kemakmuran Negara?

[Copy link]
Post time 30-1-2013 04:01 PM | Show all posts |Read mode

To get Malaysia's most comprehensive information, news, life sharing here!
Register as a CARI member NOW!

Register Login or Facebook Login

Najib: Constitutional monarchy fosters stability, prosperity
                                
                                                         
January 30, 2013
                                                                                                                                                                                                                                                        
Najib said the people should be proud of Malaysias monarchy. File pic



KUALA LUMPUR, Jan 30 D The constitutional monarchy and parliamentary democracy system practised in Malaysia has been proven effective in creating stability and prosperity in the country, Datuk Seri Najib Razak said.

The prime minister said the institution of monarchy was the basic thrust for the system ever since Malaysia gained Independence more than 50 years ago.


The roles played by Malay Rulers, who are above politics, have contributed comprehensively to the integration process of the people towards building a successful nation-state.


It also provides a solid foundation towards achieving the national vision to become a fully developed country and a high-income nation, he said in his message in the book titled Malaysias Constitutional Monarchy: Malay Rulers of the 21st Century, here.


The 512-page book is a documentation of various information about Malay Rulers in nine states and Tuan Yang Terutama in the other four states in Malaysia.


Najib said the people should be proud as the institution of monarchy in Malaysia had continued to function as an umbrella over the people, especially when many other countries failed to protect the sovereignty of their rulers in the era of modernization.


The role of the Yang di-Pertuan Agong as the countrys main pillar of strength has always been respected and admired by worlds community, he said.


Najib also expressed hope that the book could be used to teach the young generation about the monarchy institution and would increase the knowledge of the people from all walks of life.


Deputy Prime Minister Tan Sri Muhyiddin Yassin, in his message in the book, said Malaysia had proved that the constitutional monarchy and parliamentary democracy system was the most efficient and progressive governing system because it saw various leaders working together to uphold the peoples aspirations.


In addition, he said the existing government had also played its roles in developing the country in a proper manner in a bid to improve the living standard of the people towards a more advanced and higher social level.


In this era of modernization, the monarchy institution is very important in preserving political balance and stability in the country.


The roles of Rulers in preserving and protecting the sovereignty of the Malay race and valid interests of other communities should become the inspiration of all Malaysians, he said.


Meanwhile, the books publication director, Roslan Mohammed, in a statement, said the book would help improve the peoples knowledge on history of the Malay Rulers and would also serve as a source of future reference.


He said this was because since the country gained Independence in 1957, not one book that combines all the important facts and information related to the unique monarchy institution of Malaysia had ever been published.


The book is now available at a price of RM350 each in the peninsula, and RM380 each in Sabah and Sarawak. Bernama

Reply

Use magic Report

Post time 30-1-2013 04:05 PM | Show all posts | Share
pakatan rakyat = matlamat menghalalkan cara..

najib razak = nk menten kuasa menghalalkan dusta...

kah kah kah
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 30-1-2013 04:08 PM | Show all posts | Share
adakah dgn adanya kerabat2 ni negara akan maju? musykil aku...
Reply

Use magic Report

Post time 30-1-2013 04:32 PM | Show all posts | Share
ada kerabat singapor senang2 je jajah selatan tanah air  melayu termiskin ialah melayu negeri johor
Reply

Use magic Report

Post time 30-1-2013 04:44 PM | Show all posts | Share
td...tgh ari..aku tgk prima klasik..pelem lama tajuk megat terawis..
keparat dow..sultan time tuh..bini orng pon die hadap! sanggup suh lakinyer cerai..
laki pon bangsat bodo.. taknak menderhaka..so cerai bini..

puuuttuuii la...
Reply

Use magic Report

Post time 30-1-2013 04:50 PM | Show all posts | Share

i believed raja2 yang cerdik pong akan tertawa lantaran mendengar celotehan Sang Mappadulung Daeng Mattimung iniy....
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 30-1-2013 04:54 PM | Show all posts | Share
skymania posted on 30-1-2013 04:44 PM
td...tgh ari..aku tgk prima klasik..pelem lama tajuk megat terawis..
keparat dow..sultan time tuh.. ...

jgn main2...itu ketua agama islam tu...bini aku, bini aku...bini kau,bini aku...
Reply

Use magic Report

Post time 30-1-2013 05:07 PM | Show all posts | Share
TT ko tak bgtau ke kesultanan bugis dan minangkabau?
Reply

Use magic Report

Post time 30-1-2013 05:11 PM | Show all posts | Share
tak sabo menunggu sultan muhammad v untuk jadi agong.
Reply

Use magic Report

Post time 30-1-2013 05:11 PM | Show all posts | Share
apa la dok kisah sangat dengan sultan2 ni..biaq pi kat dia la dengan cara tradisi turun temurun nih..kenapa skrg baru nak bisin2 itu ini...sultan2 nih tak pernah kacau pun gaji2 hanpa nih semua kan??setakat nih kalau nak pakai preve sultan x kacau pun kan?
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 30-1-2013 05:16 PM | Show all posts | Share
dainese posted on 30-1-2013 05:11 PM
apa la dok kisah sangat dengan sultan2 ni..biaq pi kat dia la dengan cara tradisi turun temurun nih. ...

gaji sultan di bayar oleh rakyat...kacau la tu...
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 30-1-2013 05:16 PM | Show all posts | Share
the_killer posted on 30-1-2013 05:07 PM
TT ko tak bgtau ke kesultanan bugis dan minangkabau?

ya, mereka juga melayu...
Reply

Use magic Report

Post time 30-1-2013 05:23 PM | Show all posts | Share
ifanonline posted on 30-1-2013 05:16 PM
ya, mereka juga melayu...

prttt..sejak bila bugis dan minangkabau jadi melayu?
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 30-1-2013 05:24 PM | Show all posts | Share
the_killer posted on 30-1-2013 05:23 PM
prttt..sejak bila bugis dan minangkabau jadi melayu?

sejak di beri IC biru oleh jabatan pendaftaran negara...
Reply

Use magic Report

Post time 30-1-2013 05:24 PM | Show all posts | Share
negara bankrap pun sultan tetap kaya
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 30-1-2013 05:28 PM | Show all posts | Share


sultan swaziland memlih bakal isteri...

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 30-1-2013 05:37 PM | Show all posts | Share
ifanonline posted on 30-1-2013 04:08 PM
adakah dgn adanya kerabat2 ni negara akan maju? musykil aku...

ntahnya.... bkn dok perabis duit rakyat ke....mcm yg kat pahang nun
Reply

Use magic Report

Post time 30-1-2013 05:37 PM | Show all posts | Share
ifanonline posted on 30-1-2013 05:28 PM
sultan swaziland memlih bakal isteri...

mak aaaai... gambo takde censored punya
Reply

Use magic Report

Post time 30-1-2013 05:43 PM | Show all posts | Share
sapa yg makmur....
sultan ker negara....


HAr
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 30-1-2013 05:45 PM | Show all posts | Share
dino posted on 30-1-2013 05:37 PM
mak aaaai... gambo takde censored punya

mana tau sultan2 kita jadik mcm ni pada masa akan dtg...
Reply

Use magic Report

Post time 30-1-2013 05:58 PM | Show all posts | Share
dino posted on 30-1-2013 05:37 PM
mak aaaai... gambo takde censored punya

Hehehe....Gelak besarrr aku tgk pic ni. Selamba je ye, buahan2 sorg2 tergantung ranun gitu, org petik kangg jgn marahhh....
Reply

Use magic Report

Post time 30-1-2013 06:02 PM | Show all posts | Share
Raja-Raja Melayu adalah tiang agama Islam Melayu

Sudah tentu akan memakmurkan dan mengekalkan keamanan negara
Reply

Use magic Report

Post time 30-1-2013 06:08 PM | Show all posts | Share
malas nk komen
Reply

Use magic Report

Post time 30-1-2013 06:12 PM | Show all posts | Share
statement x logik...

umpama mengatakan...   mengorbankan lembu mendatangkan hujan

celah mana institusi beraja boleh memajukan negara/ menjadi negara berpendpatan tinggi?
Reply

Use magic Report

Post time 30-1-2013 06:36 PM | Show all posts | Share
Malas nk komen jugak

Reply

Use magic Report

12Next
Return to list New
You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

Pesanan penting Segala pendapat dan pandangan yang dikongsi di ruangan forum atau halaman yang berkaitan merupakan pandangan peribadi individu dan tidak sesekali mewakili pendapat/pandangan CARI. CARI juga tidak bertanggungjawab bagi setiap pandangan yang dikongsi. Oleh kerana forum beroperasi dalam waktu sebenar atau 'real time', CARI tidak, dan tidak dapat menapis sebarang bentuk penyampaian dari pengguna setiap masa, namun CARI menggalakkan setiap pengguna mengamalkan budi bicara serta budaya hormat-menghormati untuk tidak menggunakan sebarang perkataan yang menyalahi undang-undang, berbahaya, mengancam, kesat,mengganggu, memfitnah, kasar, lucah, mengeji, menceroboh privasi orang lain, bersifat kebencian, atau perkauman, etnik atau sebaliknya. CARI berhak untuk menahan dan/atau mengeluarkan mana-mana pautan yang berkemungkinan sebagai individu, entiti atau kumpulan yang berpotensi mewujudkan rasa malu dan fitnah. CARI juga berhak untuk menerima, edit dan / atau mengeluarkan apa-apa pautan yang dianggap tidak sesuai dalam mana-mana cara/keadaan/bentuk/situasi/kaedah.
Hosted by

Archiver|Mobile|CARI Infonet

5-8-2015 03:56 AM GMT+8 , Processed in 0.069111 second(s), 12 queries , Gzip On.

Powered by Discuz! X3.2

© 2001-2013 Comsenz Inc.

Quick Reply To Top Return to the list