CARI Malay Forums

 Forgot Pass?
 Register

Facebook Login

Login by Facebook

Forum : Gosip |  Hiburan |  Isu Semasa & Politik |  Peristiwa |  Lawak & Santai |  Sukan |  Informasi |  Kesihatan |  Soal Jawab Agama |  Negeri & Negara
Wanita & Lelaki |  Cinta & Perhubungan |  Belia & Pengetahuan |  Komputer & Internet |  Hobi |  Buku & Penulisan |  Koleksi Gambar
English Channel |  தமிழ் மக்கள் |  Jual/Beli |  Maklum Balas |  CARI Rasmi |  Cari Contest
123Next
Return Post new threads
Show: 3428|Reply: 72

[Tempatan] London Economist : BN dijangka menang, Pakatan gagal tunaikan manifesto

[Copy link]

Rank: 11Rank: 11Rank: 11Rank: 11

Post on 9-2-2013 06:06 AM |All posts

To get Malaysia's most comprehensive information, news, life sharing here!
Register as a CARI member NOW!

Register Login or Facebook Login

The Economist Intelligence Unit predicts Barisan Nasional as likely winners because of Pakatan Rakyat's costly promises.

PETALING JAYA: The Economist Intelligence Unit (EIU) has predicted Barisan Nasional (BN) as the likely winner in the upcoming general election.

However, analysts predict the ruling coalition will probably fail to attain the two-thirds parliamentary majority to make constitutional changes unchallenged.


The Economist Intelligence Unit is part of Londons Economist, a weekly global news magazine.

In a recent report on their website, EIU claims Pakatan Rakyat (PR) have been making costly promises to gain power.

However, the opposition alliances efforts have attracted less attention than the generosity of BN, which had spent lavishly in two consecutive budgets to please voters.

In addition, the government is offering many local incentives to ensure the return of BN representatives at federal and state level, it said, elaborating that Prime Minister Najib Tun Razak recently offered Penangs Pakatan-controlled state assembly 20,000 affordable houses and a monorail to ease traffic congestion.

The next election is likely to be a tight race, but we do not expect the outcome to lead to a dramatic improvement in the public finances, it added.

The EIU also said it is clearly not feasible for Pakatan to implement all of its campaign promises in one go.

For example, providing free secondary education would cost the government RM43 billion, while abolishing car duty would cut tax revenue by RM4.6 billion a year, it explained.

It also pointed out that Pakatan had been accused of breaking its promises that include financial assistance for pre-school education, and for university students, senior citizens and the disabled; free healthcare for those over 65; lower property taxes; and assistance for home buyers.

Citing Malaysias richest state Selangor as an example, the report quotes BN as claiming Pakatan had implemented only 15 per cent of the RM2.4 billion-worth of its 31 election pledges made in its 2008 manifesto.

Selangors Menteri Besar Khalid Ibrahim, commented that a manifesto is not a promise but conceded that voters may think otherwise, it then said.

The report also quoted latest opinion polls which showed Najibs approval rating of more than 60 per cent, but noted 47 per cent ofthose surveyed saying that they were satisfied with the government.

This disparity might translate into a loss of seats for the BN at the next election, the EIU warned.

Both (BN and Pakatan) will need to appeal to young, first-time voters, given that nearly three million people in this crucial voting block have been added to the electoral register since the last election, it added.

The EIU claimed the bulk of this group was undecided about which party to vote for and could swing the outcome of GE13.

The stakes are high for both the bidding war is likely to continue as both sides make preparations for what is being billed as one of the hardest-fought elections in Malaysias history, it said.

On the one hand, Najib needs to win big in order to secure the future of his reform agenda, while on the other hand, the opposition leader, Anwar Ibrahim, wants to be the first to break the BNs stranglehold on power.
Reply

Props Report

Rank: 12Rank: 12Rank: 12

Post on 9-2-2013 06:07 AM |All posts
versi bahasa melayu takder ke.. english ni tak berapa nak paham ah ..
Juara Marble Saga
Reply

Props Report

Rank: 11Rank: 11Rank: 11Rank: 11

Post on 9-2-2013 06:08 AM |All posts
lavendernovella posted on 9-2-2013 06:07 AM
versi bahasa melayu takder ke.. english ni tak berapa nak paham ah ..

Google translate



Economist Intelligence Unit meramalkan Barisan Nasional (BN) sebagai pemenang mungkin kerana janji mahal Pakatan Rakyat.

PETALING JAYA: Economist Intelligence Unit (EIU) telah meramalkan Barisan Nasional (BN) sebagai pemenang dalam pilihan raya umum akan datang yang mungkin.

Walau bagaimanapun, penganalisis meramalkan parti pemerintah mungkin akan gagal untuk mencapai majoriti dua pertiga parlimen untuk membuat perubahan perlembagaan tidak dicabar.

Unit Economist Intelligence adalah sebahagian daripada Economist, London sebuah majalah berita mingguan global.

Dalam laporan baru-baru ini di laman web mereka, EIU mendakwa Pakatan Rakyat (PR) telah membuat "janji mahal" untuk mendapatkan kuasa.

Walau bagaimanapun, usaha pakatan pembangkang telah menarik perhatian yang kurang daripada kemurahan hati BN, yang telah dibelanjakan mewah dalam dua belanjawan berturut-turut sila pengundi.

"Di samping itu, kerajaan yang menawarkan insentif tempatan banyak untuk memastikan yang pulangan wakil BN di peringkat persekutuan dan negeri," katanya, mengulas bahawa Perdana Menteri Najib Tun Razak baru-baru ini ditawarkan Pakatan-dikawal negeri Pulau Pinang perhimpunan 20.000 rumah yang berpatutan dan monorel untuk mengurangkan kesesakan lalu lintas.

"Pilihan raya seterusnya adalah berkemungkinan untuk menjadi satu bangsa yang ketat, tetapi kita tidak mengharapkan keputusan untuk membawa kepada peningkatan dramatik dalam kewangan awam," katanya.

EIU juga berkata ia adalah "jelas tidak sesuai" untuk Pakatan untuk melaksanakan semua kempen menjanjikan dalam satu pergi.

"Sebagai contoh, menyediakan pendidikan menengah percuma akan kos kerajaan RM43 bilion, manakala memansuhkan duti kereta akan mengurangkan pendapatan cukai sebanyak RM4.6 bilion setahun," jelasnya.

Ia juga menegaskan bahawa Pakatan Rakyat telah dituduh melanggar janji yang termasuk bantuan kewangan untuk pendidikan pra-sekolah, dan untuk pelajar universiti, warga emas dan orang kurang upaya; penjagaan kesihatan percuma untuk mereka lebih 65; cukai harta yang lebih rendah; dan bantuan untuk pembeli rumah .

Memetik negeri Malaysia Selangor terkaya sebagai contoh, BN laporan memetik sebagai mendakwa Pakatan Rakyat telah dilaksanakan hanya 15 peratus daripada RM2.4 bilion bernilai 31 pilihan raya janji yang dibuat dalam manifesto 2008.

"Selangor Menteri Besar Khalid Ibrahim, mengulas bahawa manifesto tidak adalah janji tetapi mengakui bahawa pengundi mungkin berfikir sebaliknya," maka ia berkata.

Laporan itu juga memetik undian pendapat terkini yang menunjukkan penarafan kelulusan Najib lebih daripada 60 peratus, tetapi berkata 47 peratus ofthose ditinjau mengatakan bahawa mereka berpuas hati dengan kerajaan.

"Perbezaan ini mungkin diterjemahkan kepada kehilangan kerusi BN pada pilihanraya akan datang," EIU memberi amaran.

"Kedua-dua (BN dan Pakatan) akan perlu untuk merayu kepada pengundi muda, kali pertama, memandangkan bahawa hampir tiga juta orang di blok mengundi penting ini telah ditambah kepada daftar pemilih sejak pilihan raya lepas," katanya.

EIU mendakwa "Sebahagian besar daripada kumpulan ini" belum membuat keputusan mengenai parti mana untuk mengundi dan boleh swing hasil GE13.

"Kepentingan yang tinggi bagi kedua-dua ... perang bidaan adalah berkemungkinan untuk meneruskan kerana kedua-dua pihak membuat persiapan untuk apa yang sedang diiktiraf sebagai salah satu pilihan raya yang paling sukar berjuang dalam sejarah Malaysia," katanya.

"Dalam satu tangan, Najib perlu menang besar dalam usaha untuk menjamin masa depan agenda reformasi beliau, manakala di sisi lain, pemimpin pembangkang, Anwar Ibrahim, mahu untuk menjadi yang pertama untuk memecahkan cengkaman BN pada kuasa."

Reply

Props Report

Rank: 11Rank: 11Rank: 11Rank: 11

Post on 9-2-2013 06:15 AM |All posts
Tak lama lagi ada la mat saleh dpt datukship tu
why is 6 afraid of 7? because 7-8-9
Reply

Props Report

Rank: 8Rank: 8

Post on 9-2-2013 06:19 AM |All posts
MIMPI...
abidziq.net
Reply

Props Report

Rank: 10Rank: 10Rank: 10

Post on 9-2-2013 06:35 AM |All posts

manifesto bukan perjanjian tu,abistu manifesto tu apa?
Reply

Props Report

Rank: 11Rank: 11Rank: 11Rank: 11

Post on 9-2-2013 07:09 AM |All posts
Kalau la Economist tu kata pakatan yg menang, mau bersorak sakan cacai2 pkr sbb org putih yg cakap.. bukan setakat bank Islam jer...
Danial, Fitri & Dania
Reply

Props Report

Post on 9-2-2013 07:46 AM |All posts
Horeeeeeee ..... Kumpulan Kaum Pendatang Asal Indonesia (UMNO) bakalan terus berkuasa di Malaysia ....

Saya yakin ini adalah akibat strategi yang paling SMART dari UMNO mengundang juta-juta orang asal Indonesia datang ke Malaysia dan kemudian mendapatkan IC negara tersebut ... So, jelas ini akan mempermudah akuisisi Malaysia oleh Indonesia di masa depan .... Last edited by wartakita on 9-2-2013 07:48 AM

Reply

Props Report

Rank: 8Rank: 8

Post on 9-2-2013 07:52 AM |All posts
Najib pandai main GENDANG..dia dah BERJAYA meraih undi kau CINA



abidziq.net
Reply

Props Report

Rank: 12Rank: 12Rank: 12

Post on 9-2-2013 07:56 AM |All posts
xsabar nak dgr putar pakatan lepas ni since manifesto bukan janji..
Hoi di Sana
Reply

Props Report

Rank: 9Rank: 9Rank: 9

Post on 9-2-2013 08:12 AM |All posts
walau pun bukan pakar politik......kembang kempis idong aku bangga dengan economist ni.....yer la kan...UMNO dah tunai segala janji.....
Reply

Props Report

Rank: 9Rank: 9Rank: 9

Post on 9-2-2013 09:14 AM |All posts
wartakita posted on 9-2-2013 07:46 AM
Horeeeeeee ..... Kumpulan Kaum Pendatang Asal Indonesia (UMNO) bakalan terus berkuasa di Malaysia .. ...

east timor pun terlepas. wilayah2 lain pun ada yg memberontak, ada hati... akusisi kepala bapak ko.
kiyomi abah ko!
Reply

Props Report

Rank: 14Rank: 14Rank: 14Rank: 14

Post on 9-2-2013 09:17 AM |All posts
wa pecaya bn menang sekiranaya pendatang yg dpt ic boleh ngundi,


sbb rata2 rakyat malaysia dh tolak bn,, jenis orthodok je msih sokong BN,,

walaupun tgk pemimpin rembat duit berbeliun2, saman guna AES
tapi msih nk ngundi bn
VW #DRIVERS WANTED#
Reply

Props Report

Rank: 9Rank: 9Rank: 9

Post on 9-2-2013 09:30 AM |All posts

talian hayat BN tetap pada pendatang haram berIC biru....dah lama dah.....
rakyat jati Malaysia.... majoriti mana nak sokong BN dah....
Reply

Props Report

Rank: 15Rank: 15Rank: 15Rank: 15Rank: 15

Post on 9-2-2013 10:02 AM |All posts
kat semenanjung dulu 45% jer undi umno/bn
kalau tak kerana sabah sarawak umno/bn dah jadik pembangkang dah

yg dulu tak suka umno/bn sekarang dah tukar jadi jijik dah

sekarang umo/bn berharap dgn guna duit rakyat billion2 tabur sana sini undi untuk mereka akan naik
parti sakai macam ini elok kita flush terus dlm jamban politik

why this kolaveri kolaveri kolaveri, jib.
Reply

Props Report

Rank: 14Rank: 14Rank: 14Rank: 14

Post on 9-2-2013 10:14 AM |All posts
albronzzo posted on 9-2-2013 08:12 AM
walau pun bukan pakar politik......kembang kempis idong aku bangga dengan economist ni.....yer la ka ...

JANJI DITEPATI......... mana yg dah tepati tuh..?? cer tepek skit...


facebook.com/selipargombak

Harapan Baru Rakyat Malaysia
Reply

Props Report

Rank: 14Rank: 14Rank: 14Rank: 14

Post on 9-2-2013 10:16 AM |All posts
MAAF PAKATAN RAKYAT...

SAYA PILIH UMNO




SEBAGAI PEMBANGKANG MALAYSIA....

facebook.com/selipargombak

Harapan Baru Rakyat Malaysia
Reply

Props Report

NBH  

Rank: 7Rank: 7Rank: 7

Post on 9-2-2013 11:16 AM |All posts
mesti UMNO dah bayar juta2 guna duit rakyat kat EIU nih .
Reply

Props Report

Rank: 10Rank: 10Rank: 10

Post on 9-2-2013 11:22 AM |All posts
Xkena pecat ka org ni?
celaan-sinis.blogspot.com
Reply

Props Report

Rank: 15Rank: 15Rank: 15Rank: 15Rank: 15

Post on 9-2-2013 11:23 AM |All posts
Janji negeri2 yg dikuasai PR paling untung sebab dua2 pihak dari negeri dan pusat berlumba2 utk memenangi hati rakyat dgn macam2 yg dia bagi.
Reply

Props Report

Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13

Post on 9-2-2013 11:25 AM |All posts
baghal_bortuqal posted on 9-2-2013 06:15 AM
Tak lama lagi ada la mat saleh dpt datukship tu

Kalo tak Pahang, Melaka.
Kacak.......? - Kumisku.
Tampan ...? - Spek itamku.
Bergaya ...? - Ya..inilah hero sejati.
Reply

Props Report

Rank: 11Rank: 11Rank: 11Rank: 11

Post on 9-2-2013 11:29 AM |All posts
aku nak malaysia jadi kaya macam singapok tp xmo jadi nanny state ala pas dan xmo rasis mcm umno.

senang citer aku nak malaysia jadi mcm amerika boley...

Reply

Props Report

NBH  

Rank: 7Rank: 7Rank: 7

Post on 9-2-2013 11:57 AM |All posts
Decaffeinated posted on 9-2-2013 11:29 AM
aku nak malaysia jadi kaya macam singapok tp xmo jadi nanny state ala pas dan xmo rasis mcm umno.

...

amerika? .  kadar penggangguran lagi tinggi dari malaysia. separuh rakyat america hidup dalam kategori low income. itu yg nak jadi contoh malaysia?
Reply

Props Report

Rank: 4

Post on 9-2-2013 11:58 AM |All posts
EIU - bukan ke badan ni buat study hanya pada laporan media semata-mata. Takde buat survey..jauh sekali interview....maksud aku dia pon menumpang survey dan analisis pihak lain dan mix and match ikut kehendak diorang..aku boleh katakan ini satu lazy analysts... dekat UK ni ada beratus2 badan yang buat analisis macam ni...tapi biasa la pihak BN atau PR sekali pon akan pick mana2 analisis yg berpihak pada diorang..sama macam kat Mesia ni...sana buat sini buat..NGO tu buat ngo ni buat...mana yg BN rasa analisis tu berpihak kat diorang..diorang akan pick dan hebah berminggu2 dam media...mana yang tak sebelah diorang..diorang buat bodo je seolah tak wujud..

apa2 pon tunggu PRU13 je...
nape, tak caye?
Reply

Props Report

Rank: 12Rank: 12Rank: 12

Post on 9-2-2013 12:17 PM |All posts
meta analysis mesti berdasarkan sumber yang relevan. meta analysis selalunya berdasarkan sumber primer dari berbagai research
mak !!!!!! nak susu. tadi kan ada orang buli hadek.
Reply

Props Report

123Next
Return Post new threads
You need to login first Login | Register Facebook Login

Important Notice: The views and opinions expressed on the forum or the related pages are of the owner alone, and are not endorsed by CARI, nor is CARI responsible for them. Due to the nature of the Internet forum is in real time, CARI does not, and can not censor any submission, but asks that each user use discretion and respect for other users, and does not contribute any word that is unlawful, harmful, threatening, abusive, harassing, tortious, defamatory, vulgar, obscene, libelous, invasive of another's privacy, hateful, or racially, ethnically or otherwise objectionable. CARI reserve the right to withhold and/or remove any link that might possibly hold an individual, entity or group ridicule, potential embarrassment or potential defamation. CARI also reserves the right to accept, edit and/or remove any link that is deemed inappropriate in any way.
Hosted by

Archiver|Mobile|CARI Malay Forums

GMT+8, 23-7-2014 05:52 PM , Processed in 0.155916 second(s), 36 queries , Gzip On.

Powered by Discuz!

© 2001-2012 Comsenz Inc.

Top