CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

Facebook Login

Login by Facebook

Forum : Gosip |  Hiburan |  Isu Semasa & Politik |  Peristiwa |  Lawak & Santai |  Sukan |  Informasi |  Kesihatan |  Soal Jawab Agama |  Negeri & Negara
Wanita & Lelaki |  Cinta & Perhubungan |  Belia & Pengetahuan |  Komputer & Internet |  Hobi |  Buku & Penulisan |  Koleksi Gambar
Jual/Beli |  Maklum Balas |  CARI Rasmi |  Cari Contest
123Next
Return to list New
View: 6525|Reply: 61

[Dunia] broker kahwin dgn gadis2 pelarian Syria

[Copy link]
Post time 12-2-2013 11:49 AM | Show all posts |Read mode

To get Malaysia's most comprehensive information, news, life sharing here!
Register as a CARI member NOW!

Register Login or Facebook Login

gambar hiasan...



Gadis Syria - Elak kahwin lelaki Mesir


Wanita Syria menunggu visa untuk masuk ke Lubnan.
Kaherah: Majlis Hak Asasi Wanita Mesir (NCWR) baru-baru ini mengecam fenomena lelaki Mesir berkahwin dengan pelarian Syria.

Ramai penduduk Syria menjadi pelarian ke Mesir berikutan konflik di tanah air mereka. Jumlah pelarian Syria berdaftar mencecah 8,858 orang menurut data paling terbaru Suruhanjaya Tinggi Pelarian Pertubuhan Bangsa-bangsa Bersatu (UNHCR).

Majlis itu dalam satu kenyataan berkata, perkahwinan itu adalah jenayah dilakukan ke atas wanita atas nama agama, apabila ulama menggalakkan lelaki muda Mesir berkahwin dengan pelarian Syria.

Sesetengah lelaki mewajarkan perkahwinan itu sebagai langkah pemurah untuk menyelamatkan gadis Syria daripada status pelarian mereka walaupun hakikatnya mereka dipergunakan untuk mendapatkan wang manakala mas kahwin untuk perkahwinan itu biasanya tidak melebihi 500 pound Mesir (RM229.17).

Aktivis berkempen

Sebuah akhbar tempatan menerbitkan kisah dengan tajuk Tragedi tersembunyi perkahwinan Syria di Mesir yang melaporkan fenomena itu menghasilkan broker untuk perkahwinan itu.

Menurut status undang-undang Syria, usia minimum untuk berkahwin bagi gadis ialah 16 tahun, manakala undang-undang tidak mengawal perkara itu mengikut perlembagaan baru Mesir.

Kempen dilancarkan dalam laman rangkaian sosial. Aktivis mewujudkan ruangan di Facebook menggunakan nama Pelarian tidak ditawan dan satu hashtag di Twitter mengecam isu terbabit.

Majlis mendesak siasatan terhadap angka disebut media dengan pembabitan individu yang menjadi broker perkahwinan supaya tindakan wajar diambil. - Agensi
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 12-2-2013 11:51 AM | Show all posts | Share
boleh la try sapa nak... ustaz patol bari & ustaz azhar ada kosong lagi dua
Reply

Use magic Report

Post time 12-2-2013 11:55 AM | Show all posts | Share
apa kata....Ifan?

Reply

Use magic Report

Post time 12-2-2013 12:07 PM | Show all posts | Share
Mat Sabu nk join sekaki boleh ke?
Reply

Use magic Report

Post time 12-2-2013 12:16 PM | Show all posts | Share
ni semua kesinambungan keluar satu fatwa xlama dulu oleh seorang ostad ereb
Good job ostat
Reply

Use magic Report

Post time 12-2-2013 12:18 PM | Show all posts | Share
ada kemungkinan wanita2 ini akan diperdagangkan utk lelongan tertutup pengebom berani mati mace kat ereb soodi ?



Reply

Use magic Report

Post time 12-2-2013 12:23 PM | Show all posts | Share
biar la dorg kawen..
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 12-2-2013 12:39 PM | Show all posts | Share
penyelamat2 wanita syria yg dtg membantu dgn ikhlas...  kena buka peluang kpd umat melayu. harus berpusu2 ramainya sukarelawan
Reply

Use magic Report

Post time 12-2-2013 01:20 PM | Show all posts | Share
aku nak boley???
Reply

Use magic Report

Post time 12-2-2013 01:29 PM | Show all posts | Share
melayu2 ni amik hat yg kat kemboja ja lah...dekat sket...comey lotey juga...takyah lah pi jauh2 sgt ke syria nun
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 12-2-2013 01:42 PM | Show all posts | Share
mahatma_gundhu posted on 12-2-2013 12:07 PM
Mat Sabu nk join sekaki boleh ke?

mat sabu taste dia layen...
Reply

Use magic Report

Post time 12-2-2013 02:15 PM | Show all posts | Share
ambo taste melayu jah

kemboja....vietnam pun x minat

yg ereb ereb punya lagiiiiiii la x berkonan
Reply

Use magic Report

Post time 12-2-2013 02:47 PM | Show all posts | Share
takut LEMASSSS ka abe jehhh?
kecik ati ragad abe jehh tak bekenan dgn kemantopan dia
Reply

Use magic Report

Post time 12-2-2013 02:55 PM From the mobile phone | Show all posts | Share
Org laki mmg pandai cari peluang... selain drpd kahwin, takde cara lain ke nak tolong
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 12-2-2013 02:56 PM | Show all posts | Share
snowflakes posted on 12-2-2013 02:55 PM
Org laki mmg pandai cari peluang... selain drpd kahwin, takde cara lain ke nak tolong

tak ada.    dugaannya tinggi.
Reply

Use magic Report

Post time 12-2-2013 02:59 PM | Show all posts | Share
sah anak comeyy kan
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 12-2-2013 03:09 PM | Show all posts | Share
wafeenaulia posted on 12-2-2013 02:59 PM
sah anak comeyy kan

klu anak ikut muka bapak tetap muka tak siap.
Reply

Use magic Report

Post time 12-2-2013 03:27 PM | Show all posts | Share
cantiknya muka depa...kalau anak dara tu body pun lawa...

Reply

Use magic Report

Post time 12-2-2013 04:04 PM | Show all posts | Share
harus la kawen.pompuan syria mmg cun2.pastu lg lembut la banding dgn pompuan arab yg lain.gigi pon takde la haabedah sgt
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 12-2-2013 04:45 PM | Show all posts | Share
TERKINI

Dilaporkan sehingga kini, pelarian rakyat Syria di Lubnan adalah sebanyak 260 000 orang manakala di Algeria meningkat sebanyak 11000 orang.

Doakan mereka.



Last edited by tobby on 12-2-2013 04:48 PM

Reply

Use magic Report

 Author| Post time 12-2-2013 04:46 PM | Show all posts | Share
SEHINGGA DUNIA MENGERTI...

Inilah 'rumah' yang terpaksa didiami oleh sebuah keluarga di Rastan setelah mana rumah asal mereka musnah dibom oleh rejim Basyar.

Moga masyarakat dunia membuka mata.


Reply

Use magic Report

Post time 12-2-2013 05:08 PM | Show all posts | Share
hzln posted on 12-2-2013 02:47 PM
takut LEMASSSS ka abe jehhh?
kecik ati ragad abe jehh tak bekenan dgn kemantopan dia

yg besor2 ni kalo lambat mandi...bau hapak skit
Reply

Use magic Report

Post time 12-2-2013 05:11 PM | Show all posts | Share
hzln posted on 12-2-2013 01:29 PM
melayu2 ni amik hat yg kat kemboja ja lah...dekat sket...comey lotey juga...takyah lah pi jauh2 sgt  ...

rohingya kat myanmar pun dekat gakk
Reply

Use magic Report

Post time 12-2-2013 05:32 PM | Show all posts | Share
perempuan2 di sini kecil hati bila jantan2 berckp bab 2,3,4 di forum mcmlah isteri dirumah tu dah mampus..


lelaki mmg sial.
Reply

Use magic Report

Post time 12-2-2013 05:46 PM | Show all posts | Share

Arob2 sunni Moselim pujaan mulayu ni dalam bab menutoh pandai aje masok lobang....
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

Pesanan penting Segala pendapat dan pandangan yang dikongsi di ruangan forum atau halaman yang berkaitan merupakan pandangan peribadi individu dan tidak sesekali mewakili pendapat/pandangan CARI. CARI juga tidak bertanggungjawab bagi setiap pandangan yang dikongsi. Oleh kerana forum beroperasi dalam waktu sebenar atau 'real time', CARI tidak, dan tidak dapat menapis sebarang bentuk penyampaian dari pengguna setiap masa, namun CARI menggalakkan setiap pengguna mengamalkan budi bicara serta budaya hormat-menghormati untuk tidak menggunakan sebarang perkataan yang menyalahi undang-undang, berbahaya, mengancam, kesat,mengganggu, memfitnah, kasar, lucah, mengeji, menceroboh privasi orang lain, bersifat kebencian, atau perkauman, etnik atau sebaliknya. CARI berhak untuk menahan dan/atau mengeluarkan mana-mana pautan yang berkemungkinan sebagai individu, entiti atau kumpulan yang berpotensi mewujudkan rasa malu dan fitnah. CARI juga berhak untuk menerima, edit dan / atau mengeluarkan apa-apa pautan yang dianggap tidak sesuai dalam mana-mana cara/keadaan/bentuk/situasi/kaedah.
Hosted by

Archiver|Mobile|CARI Infonet

31-8-2015 01:57 AM GMT+8 , Processed in 0.986661 second(s), 15 queries , Gzip On.

Powered by Discuz! X3.2

© 2001-2013 Comsenz Inc.

Quick Reply To Top Return to the list