CARI Malay Forums

 Forgot Pass?
 Register

Facebook Login

Login by Facebook

Forum : Gosip |  Hiburan |  Isu Semasa & Politik |  Peristiwa |  Lawak & Santai |  Sukan |  Informasi |  Kesihatan |  Soal Jawab Agama |  Negeri & Negara
Wanita & Lelaki |  Cinta & Perhubungan |  Belia & Pengetahuan |  Komputer & Internet |  Hobi |  Buku & Penulisan |  Koleksi Gambar
English Channel |  தமிழ் மக்கள் |  Jual/Beli |  Maklum Balas |  CARI Rasmi |  Cari Contest
123Next
Return Post new threads
Show: 4401|Reply: 61

[Dunia] broker kahwin dgn gadis2 pelarian Syria

[Copy link]

Rank: 15Rank: 15Rank: 15Rank: 15Rank: 15

Post on 12-2-2013 11:49 AM |All posts

To get Malaysia's most comprehensive information, news, life sharing here!
Register as a CARI member NOW!

Register Login or Facebook Login

gambar hiasan...



Gadis Syria - Elak kahwin lelaki Mesir


Wanita Syria menunggu visa untuk masuk ke Lubnan.
Kaherah: Majlis Hak Asasi Wanita Mesir (NCWR) baru-baru ini mengecam fenomena lelaki Mesir berkahwin dengan pelarian Syria.

Ramai penduduk Syria menjadi pelarian ke Mesir berikutan konflik di tanah air mereka. Jumlah pelarian Syria berdaftar mencecah 8,858 orang menurut data paling terbaru Suruhanjaya Tinggi Pelarian Pertubuhan Bangsa-bangsa Bersatu (UNHCR).

Majlis itu dalam satu kenyataan berkata, perkahwinan itu adalah jenayah dilakukan ke atas wanita atas nama agama, apabila ulama menggalakkan lelaki muda Mesir berkahwin dengan pelarian Syria.

Sesetengah lelaki mewajarkan perkahwinan itu sebagai langkah pemurah untuk menyelamatkan gadis Syria daripada status pelarian mereka walaupun hakikatnya mereka dipergunakan untuk mendapatkan wang manakala mas kahwin untuk perkahwinan itu biasanya tidak melebihi 500 pound Mesir (RM229.17).

Aktivis berkempen

Sebuah akhbar tempatan menerbitkan kisah dengan tajuk Tragedi tersembunyi perkahwinan Syria di Mesir yang melaporkan fenomena itu menghasilkan broker untuk perkahwinan itu.

Menurut status undang-undang Syria, usia minimum untuk berkahwin bagi gadis ialah 16 tahun, manakala undang-undang tidak mengawal perkara itu mengikut perlembagaan baru Mesir.

Kempen dilancarkan dalam laman rangkaian sosial. Aktivis mewujudkan ruangan di Facebook menggunakan nama Pelarian tidak ditawan dan satu hashtag di Twitter mengecam isu terbabit.

Majlis mendesak siasatan terhadap angka disebut media dengan pembabitan individu yang menjadi broker perkahwinan supaya tindakan wajar diambil. - Agensi
....stupidity at the highest levels!
Reply

Props Report

Rank: 15Rank: 15Rank: 15Rank: 15Rank: 15

Post on 12-2-2013 11:51 AM |All posts
boleh la try sapa nak... ustaz patol bari & ustaz azhar ada kosong lagi dua
....stupidity at the highest levels!
Reply

Props Report

Rank: 22Rank: 22Rank: 22Rank: 22Rank: 22Rank: 22

Moderator

Post on 12-2-2013 11:55 AM |All posts
apa kata....Ifan?

able was I ere I saw Elba
Reply

Props Report

Rank: 5Rank: 5

Post on 12-2-2013 12:07 PM |All posts
Mat Sabu nk join sekaki boleh ke?
Reply

Props Report

Rank: 12Rank: 12Rank: 12

Post on 12-2-2013 12:16 PM |All posts
ni semua kesinambungan keluar satu fatwa xlama dulu oleh seorang ostad ereb
Good job ostat
Siapa Rasis msuk Nuraka pling bwah utk Sulama2 nya...  kata org itu :p
Reply

Props Report

Rank: 12Rank: 12Rank: 12

Post on 12-2-2013 12:18 PM |All posts
ada kemungkinan wanita2 ini akan diperdagangkan utk lelongan tertutup pengebom berani mati mace kat ereb soodi ?



Siapa Rasis msuk Nuraka pling bwah utk Sulama2 nya...  kata org itu :p
Reply

Props Report

Rank: 7Rank: 7Rank: 7

Post on 12-2-2013 12:23 PM |All posts
biar la dorg kawen..
No Signature
Reply

Props Report

Rank: 15Rank: 15Rank: 15Rank: 15Rank: 15

Post on 12-2-2013 12:39 PM |All posts
penyelamat2 wanita syria yg dtg membantu dgn ikhlas...  kena buka peluang kpd umat melayu. harus berpusu2 ramainya sukarelawan
....stupidity at the highest levels!
Reply

Props Report

Survivor

PENDEKAR LOK 7

Rank: 10Rank: 10Rank: 10

Post on 12-2-2013 01:20 PM |All posts
aku nak boley???
nampak tak?
antara mulia ngan tak...
Reply

Props Report

Rank: 16Rank: 16Rank: 16Rank: 16

Post on 12-2-2013 01:29 PM |All posts
melayu2 ni amik hat yg kat kemboja ja lah...dekat sket...comey lotey juga...takyah lah pi jauh2 sgt ke syria nun
BN MUST GO!
Reply

Props Report

Rank: 15Rank: 15Rank: 15Rank: 15Rank: 15

Post on 12-2-2013 01:42 PM |All posts
mahatma_gundhu posted on 12-2-2013 12:07 PM
Mat Sabu nk join sekaki boleh ke?

mat sabu taste dia layen...
....stupidity at the highest levels!
Reply

Props Report

Rank: 16Rank: 16Rank: 16Rank: 16

Post on 12-2-2013 02:15 PM |All posts
ambo taste melayu jah

kemboja....vietnam pun x minat

yg ereb ereb punya lagiiiiiii la x berkonan
Here we go,come with me
Reply

Props Report

Rank: 16Rank: 16Rank: 16Rank: 16

Post on 12-2-2013 02:47 PM |All posts
takut LEMASSSS ka abe jehhh?
kecik ati ragad abe jehh tak bekenan dgn kemantopan dia
BN MUST GO!
Reply

Props Report

Rank: 10Rank: 10Rank: 10

Post on 12-2-2013 02:55 PM From mobile phone |All posts
Org laki mmg pandai cari peluang... selain drpd kahwin, takde cara lain ke nak tolong
Reply

Props Report

Rank: 15Rank: 15Rank: 15Rank: 15Rank: 15

Post on 12-2-2013 02:56 PM |All posts
snowflakes posted on 12-2-2013 02:55 PM
Org laki mmg pandai cari peluang... selain drpd kahwin, takde cara lain ke nak tolong

tak ada.    dugaannya tinggi.
....stupidity at the highest levels!
Reply

Props Report

Rank: 9Rank: 9Rank: 9

Post on 12-2-2013 02:59 PM |All posts
sah anak comeyy kan
Oh Malaysiaku kenapa semakin haru biru?
Reply

Props Report

Rank: 15Rank: 15Rank: 15Rank: 15Rank: 15

Post on 12-2-2013 03:09 PM |All posts
wafeenaulia posted on 12-2-2013 02:59 PM
sah anak comeyy kan

klu anak ikut muka bapak tetap muka tak siap.
....stupidity at the highest levels!
Reply

Props Report

Rank: 19Rank: 19Rank: 19Rank: 19Rank: 19Rank: 19

Post on 12-2-2013 03:27 PM |All posts
cantiknya muka depa...kalau anak dara tu body pun lawa...

But I'm only human
And I bleed when I fall down
I'm only human
And I crash and I break down
Reply

Props Report

Rank: 9Rank: 9Rank: 9

Post on 12-2-2013 04:04 PM |All posts
harus la kawen.pompuan syria mmg cun2.pastu lg lembut la banding dgn pompuan arab yg lain.gigi pon takde la haabedah sgt
my mind full of world conspiration
Reply

Props Report

Rank: 15Rank: 15Rank: 15Rank: 15Rank: 15

Post on 12-2-2013 04:45 PM |All posts
TERKINI

Dilaporkan sehingga kini, pelarian rakyat Syria di Lubnan adalah sebanyak 260 000 orang manakala di Algeria meningkat sebanyak 11000 orang.

Doakan mereka.



Last edited by tobby on 12-2-2013 04:48 PM

....stupidity at the highest levels!
Reply

Props Report

Rank: 15Rank: 15Rank: 15Rank: 15Rank: 15

Post on 12-2-2013 04:46 PM |All posts
SEHINGGA DUNIA MENGERTI...

Inilah 'rumah' yang terpaksa didiami oleh sebuah keluarga di Rastan setelah mana rumah asal mereka musnah dibom oleh rejim Basyar.

Moga masyarakat dunia membuka mata.


....stupidity at the highest levels!
Reply

Props Report

Rank: 16Rank: 16Rank: 16Rank: 16

Post on 12-2-2013 05:08 PM |All posts
hzln posted on 12-2-2013 02:47 PM
takut LEMASSSS ka abe jehhh?
kecik ati ragad abe jehh tak bekenan dgn kemantopan dia

yg besor2 ni kalo lambat mandi...bau hapak skit
Here we go,come with me
Reply

Props Report

Rank: 9Rank: 9Rank: 9

Post on 12-2-2013 05:11 PM |All posts
hzln posted on 12-2-2013 01:29 PM
melayu2 ni amik hat yg kat kemboja ja lah...dekat sket...comey lotey juga...takyah lah pi jauh2 sgt  ...

rohingya kat myanmar pun dekat gakk
Reply

Props Report

Rank: 11Rank: 11Rank: 11Rank: 11

Post on 12-2-2013 05:32 PM |All posts
perempuan2 di sini kecil hati bila jantan2 berckp bab 2,3,4 di forum mcmlah isteri dirumah tu dah mampus..


lelaki mmg sial.
Reply

Props Report

Rank: 14Rank: 14Rank: 14Rank: 14

Post on 12-2-2013 05:46 PM |All posts

Arob2 sunni Moselim pujaan mulayu ni dalam bab menutoh pandai aje masok lobang....
Do Not Use Orally After Using Rectally
Reply

Props Report

123Next
Return Post new threads
You need to login first Login | Register Facebook Login

Important Notice: The views and opinions expressed on the forum or the related pages are of the owner alone, and are not endorsed by CARI, nor is CARI responsible for them. Due to the nature of the Internet forum is in real time, CARI does not, and can not censor any submission, but asks that each user use discretion and respect for other users, and does not contribute any word that is unlawful, harmful, threatening, abusive, harassing, tortious, defamatory, vulgar, obscene, libelous, invasive of another's privacy, hateful, or racially, ethnically or otherwise objectionable. CARI reserve the right to withhold and/or remove any link that might possibly hold an individual, entity or group ridicule, potential embarrassment or potential defamation. CARI also reserves the right to accept, edit and/or remove any link that is deemed inappropriate in any way.
Hosted by

Archiver|Mobile|CARI Malay Forums

GMT+8, 21-4-2014 04:57 AM , Processed in 0.155544 second(s), 34 queries , Gzip On.

Powered by Discuz!

© 2001-2012 Comsenz Inc.

Top