CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

Facebook Login

Login by Facebook

Forum : Gosip |  Hiburan |  Isu Semasa & Politik |  Peristiwa |  Lawak & Santai |  Sukan |  Informasi |  Kesihatan |  Soal Jawab Agama |  Negeri & Negara
Wanita & Lelaki |  Cinta & Perhubungan |  Belia & Pengetahuan |  Komputer & Internet |  Hobi |  Buku & Penulisan |  Koleksi Gambar
Jual/Beli |  Maklum Balas |  CARI Rasmi |  Cari Contest
12Next
Return to list New
View: 12195|Reply: 47

honda freed vs nissan grand livina

[Copy link]
Post time 13-2-2013 03:57 PM | Show all posts |Read mode

To get Malaysia's most comprehensive information, news, life sharing here!
Register as a CARI member NOW!

Register Login or Facebook Login

salam.saya sedang consider nak beli antara 2 kereta ni.mohon review n pandangan dari pemilik2 kedua kereta ni.thanks.
Reply

Use magic Report

Post time 13-2-2013 04:08 PM | Show all posts | Share
Tunggu PR perintah malaysia. mana tahu ada rezeki turun tax AP.. nasihat aq jgn beli sekarang.. tunggu perubahan politik.. kalau xde juga. just kumpul duit and beli
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 13-2-2013 04:32 PM | Show all posts | Share
AdamBillionaire posted on 13-2-2013 04:08 PM
Tunggu PR perintah malaysia. mana tahu ada rezeki turun tax AP.. nasihat aq jgn beli sekarang.. tung ...

aku ni tersilap thread ke?rasanye betul da.
Reply

Use magic Report

Post time 13-2-2013 04:58 PM | Show all posts | Share
bedtypeZ posted on 13-2-2013 04:32 PM
aku ni tersilap thread ke?rasanye betul da.

aq bg tips atas janji PR.. nak turunkan cukai AP. sebab tu sekarang tauke2 kereta tgh cari jalan? cmne nak habiskan stok kereta kena cukai AP? sebab meka dh bayar dh cukai AP? andai kata cukai AP diturunkan? stok2 kereta lama xterjual sure kena jual under value.. nk beli kereta import murah2 hanya di KL dan selangor sahaja. negeri2 lain totally mahal..

ni mmg thread pasal kereta.. kereta ko nak beli ni kereta PROTON ke? PERODUA ke? yg tak de kena cukai AP? huhu. jd aq cadangkan jgn beli sebelum PRU.. sebab keputusan dan polisi kerajaan akan beri kesan pada cukai AP. harap maklum ok mana tahu kerajaan BN nak turunkan harga kereta lepas PRU?? sape tahu kan? jd simpan dulu duit..tnggu info2 menarik lepas PRU
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 13-2-2013 05:08 PM | Show all posts | Share
AdamBillionaire posted on 13-2-2013 04:58 PM
aq bg tips atas janji PR.. nak turunkan cukai AP. sebab tu sekarang tauke2 kereta tgh cari jala ...

baru tersedar ke thread ni pasal kereta.so tak perlu la nak ckp pasal politik.bukan masalah aku nak beli sebelum or selepas pilhanraya 13.tapi nak minta pendapat pasal kedua2 kereta ni.bukan pasal politik.kalau masuk thread kereta,cakap la pasal kereta.kalo nak cakap pasal politik,dgn hormatnya sila pergi thread politik.thanks.
Reply

Use magic Report

Post time 13-2-2013 05:10 PM | Show all posts | Share
bedtypeZ posted on 13-2-2013 05:08 PM
baru tersedar ke thread ni pasal kereta.so tak perlu la nak ckp pasal politik.bukan masalah aku na ...

ok. fikir nak beli kereta. hanya tanya sahaja rupa2nye tak pelah. bg pendapat pun salah. beli jek kereta kalau dh kempunan kumpul duit . jgn berangan angan mat jenin je
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 13-2-2013 05:31 PM | Show all posts | Share
AdamBillionaire posted on 13-2-2013 05:10 PM
ok. fikir nak beli kereta. hanya tanya sahaja rupa2nye tak pelah. bg pendapat pun salah. b ...

tak salah bagi pendapat.cuma biar kene pada tempatnye.ape perasaan ko sendiri kalo sedang bercakap pasal performance kereta tiba2 org lain menyampuk ckp pasal politik?
nak beli kereta bukan mcm nak beli ikan kat pasar..kene buat survey secukup2nye.kene check performance.value for money..melainkan ko ni bilionaire la.
Reply

Use magic Report

Post time 13-2-2013 05:42 PM | Show all posts | Share
byk thread pasal grand livina... tunggu sifu dia @AnisSuraya kasik review... utk freed sifu dia si @dainese  link ada kat sini freed
  
Reply

Use magic Report

Post time 13-2-2013 11:48 PM | Show all posts | Share
Lebai selekeh ada dimana2
Reply

Use magic Report

Post time 13-2-2013 11:49 PM | Show all posts | Share
hooo..nak review pasai GL dgn freed..
macam teman..memula tuh dah kenan dgn livina..dh test drive semua.memang rasa ok la..tp saje g tengok honda freed pulak..test drive freed..rasa sangat puas hati...

dari segi ruang:
Freed memang selesa berbanding lavina.2nd n 3rd row dia selesa n senang bergerak..roof tinggi n x lemas..teman dah tes duduk 3rd row lavina mahupun wish..ternyata freed selesa untuk kategori teman yg kaki panjang nih..ruang dalaman teratur n senang nak bergerak dari depan sampai ke belakang..kalau lavina memang x boleh buat gitu...
yg penting, freed boleh bawak masuk sebijik basikal MTB tanpa bukak tayar n lepas bawak balik sofa IKEA ke ipoh..haha..

dari segi interior:
lavina bagi teman terlalu biasa sgt kokpit dier.freed nih nampak freak sikit..yg best, freed pintu power sliding door yg boleh diremote dari jauh n sangat2 safety..memang takkan risau budak tersepit sebab ada sensor yg akan tolak balik pintu tuh..pasal blower aircond freed dkat depan aje tp yg 3rd row tuh x de mslh nak dapat sebab yg 2nd row tuh ada 2 seat je..

design:
Freed ni memang nampak macam pelik sikit..macam alien..nampak kecik  kontot kak luar.tapi bila masuk dalam, ramai yg tekejut sebab rasa luas..freed ni kalau lepas masuk bodykit mugen, double ekjos..memang cung..hehe..livina pun cun biler dah makeup..

power:
off course la livina ni lagi power sebab 1.6 n 1.8..tapi jangan tekejut dengan enjin ivtec 1.5 freed ni...kalau dah tekan tu, setakat 140-150 memang steady..rekod (bukan freed teman) cecah 180kmh..pikap freed agak slow sebab pakai drive by wire..memang untuk jimat minyak n steady..yer la..mpv kompak kot..hehe..tapi kalau dah cecah 100 tuh dia macam nak pegi lagi dan lagi kalau x dikontrol...(x payah la nak laju2, bawak fmly)...

harga:
boleh compare sendiri kot..tepuk dada ikut selera..macam teman, akhirnya kecundang kepada freed lepas test drive walopun rege freed mcm x masuk akal boleh dpt livina impul, tp rasa berbaloi sangat2 setakat ni...

sekian..

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 13-2-2013 11:52 PM | Show all posts | Share
bedtypeZ posted on 13-2-2013 05:31 PM
tak salah bagi pendapat.cuma biar kene pada tempatnye.ape perasaan ko sendiri kalo sedang bercakap ...

cool bro...
biarkan..otak kalau dah serabut dengan politik, keje hapah tak jadi...sudahnya jadi macai n hamba politik..cakap pandai tapi kosong..jenih ikut orang..takda jatidiri, takda pendirian...
semua benda nak dipolitikkan..
ok...jangan layan...aku dah bagi sikit info tu

Reply

Use magic Report

Post time 14-2-2013 01:21 AM | Show all posts | Share
dainese posted on 13-2-2013 11:49 PM
hooo..nak review pasai GL dgn freed..
macam teman..memula tuh dah kenan dgn livina..dh test drive s ...

wowww...

tringin jugak nak merasa bawak freed nih..

so far ok x..??
Reply

Use magic Report

Post time 14-2-2013 08:11 AM | Show all posts | Share
sok_suci posted on 14-2-2013 01:21 AM
wowww...

tringin jugak nak merasa bawak freed nih..

so far teramat la ok..drive long distance tak letih...sebab kerusi dia tinggi berbanding livina n drive macam kereta sedan..
Reply

Use magic Report

Post time 14-2-2013 11:57 AM | Show all posts | Share
dainese posted on 14-2-2013 08:11 AM
so far teramat la ok..drive long distance tak letih...sebab kerusi dia tinggi berbanding livina n  ...

ooo bagus. tu la sy ni memang nak cari 2nd car yg jenis tempat duduk tinggi. kalau sedan2 biasa ni rse mcm duduk agak terperosok & kalau lutut lebih tinggi dari peha tu memang rse x selesa. so kalau dpt kete yg seat dia seolah2 mcm duduk atas kerusi, hmmm memang selesa.

ni bulan2 bayar brape & ikat brape tahun ni..?
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 14-2-2013 12:51 PM | Show all posts | Share
dainese posted on 13-2-2013 11:49 PM
hooo..nak review pasai GL dgn freed..
macam teman..memula tuh dah kenan dgn livina..dh test drive s ...

bro.freed da kluar model facelift.model e ade leather seat.dashboard pun da lain skit.semlm pegi honda bangi.tapi model baru xde lagi.salesman tu pun mcm x familiar sebab x dihantar training lagi katenye.dia kata maybe model facelift masuk showroom bulan 3 or 4..aku memang cari kete tinggi pun.crv x mampu..seat driver freed boleh adjust height.da try drive naik genting or cameroon??miker punye freed pakai mugen or modulo?semlm salesman tu ckp kalo modulo 2k++ n kalo mugen mahal skit 3k++.
Reply

Use magic Report

Post time 14-2-2013 06:41 PM | Show all posts | Share
freed kategori van...roadtax Rm120.. .aku beli dis thn lepas ada diskaun rm10k model E...so far mmg berbaloi.....cuba test drive dulu....grand livina ok but finishing honda more styling....bawa van rasa macam bawa sedan.....hehe
Reply

Use magic Report

Post time 15-2-2013 01:28 AM | Show all posts | Share
Mmm dh ada livina 1.8 n jazz 1.5 (enjin sama freed). Dri segi pick up livina sedap tp dri segi selesa mkin freed kot. Kerusi livina tinggi,  tempat simpan brg kecil, kerusi 2 &3 nk kena adjust bila ada yg nk keluar n masuk. Air cond belakang x de sama je dgn freed.  mmm sedang fikirkan juga mcm nk let go itu livina..
Reply

Use magic Report

Post time 15-2-2013 03:21 PM | Show all posts | Share
hihihihihihih...pemilik livina 1.8A...so far berpuashati dengannya....tahun ni genaplah 5 tahun bersama...masih servis di sc nissan di balakong walau dah habis warranty...minyak jimat, enjin senyap..ruang dalaman so far ok je..mcm2 barang leh masuk kalau nak balik kg...pada me....apa jenis pun model dan brand..yg penting yg bayar bulan2 kat bank ni suka kat kete tu..tak yah sgt ikut ckp org kecuali org yg byk cakap tu tolong bayarkan bulan2 kat bank...hihihihihih
Reply

Use magic Report

Post time 15-2-2013 03:41 PM | Show all posts | Share
hhehehe..ni kes ada 2 pilihan, just taktau nak pilih yg mana satu..actually kena dengar jugak pendapat orang lain since setiap orang ada kegemaran/kesukaan pada model tertentu, dan sudah pasti bila mereka suka pada model tertentu2 tu..ada alasan-alasan dan hujahnya.

TT boleh ambik pendapat yg orang lain  dan boleh guide TT utk buat pilihan yg lebih tepat..

Rasanya TT kena buat list down / perbandingan antara dua model tu..letak side by side..(kawan saya buat mcm ni masa dia dok pening nak amik livina 1.6 or exora bold cfe..)..

TT boleh compare dr segi..

1. harga antara dua model tu..
2. space untuk first row, second row dan third row
3. ketinggian bumbung kereta
4. kualiti enjin
5. fuel consumption
6. style
7. aircond
8. confort riding (keselesaan masa pemanduan) - kena test drive

TT boleh list ikut kepentingan yg TT mahu, then bandingkan antara dua model tu, yg mana lebih banyak markah..itulah yg terbaik..kiranya ni penilaian berasaskan logik, bukan berasaskan perasaan (sebab dah suka) semata2..hehehe..
Reply

Use magic Report

Post time 15-2-2013 04:24 PM | Show all posts | Share
sok_suci posted on 14-2-2013 11:57 AM
ooo bagus. tu la sy ni memang nak cari 2nd car yg jenis tempat duduk tinggi. kalau sedan2 biasa ni ...

bulan2 1170, 7 tahun
Reply

Use magic Report

Post time 15-2-2013 04:26 PM | Show all posts | Share
bedtypeZ posted on 14-2-2013 12:51 PM
bro.freed da kluar model facelift.model e ade leather seat.dashboard pun da lain skit.semlm pegi h ...

tu la..sakit ati jugak, sekarang dah kluar model baru..hehehe...
selalu je naik cameron..serius pikap ok..x de masalah..aku skang buh filter KN..lagi ler ok..
bodykit mugen..

Reply

Use magic Report

 Author| Post time 17-2-2013 12:48 PM From the mobile phone | Show all posts | Share
dainese posted on 15-2-2013 04:26 PM
tu la..sakit ati jugak, sekarang dah kluar model baru..hehehe...
selalu je naik cameron..serius p ...

Relax yop.kereta ni kalo nak tunggu yg the latest memang smpai bila2 la x beli.mcm henpon jugak.pasang bodykit mugen kat honda or workshop luar?berape?kalo miker x kisah tepek le 1-2 gambo kereta.
Reply

Use magic Report

Post time 17-2-2013 03:36 PM | Show all posts | Share
kenapa la tak beli freed ni ujung tahun lepas? kat honda sungai long bagi diskaun sampai 12k.
Reply

Use magic Report

Post time 18-2-2013 10:31 AM | Show all posts | Share
mmg betul, tak leh ikut perasaan sbb dah suka tapi kena compare berdasarkan penilaian logik...buat yang suka dgn Livina, dia akan kata livina the best..buat yg suka brand honda, huduh camner pun design dia..tetap dikatakan terbest jugak...buat yg kata toyota terbaik, mereka pun akan kata brand toyota adalah yang terbest...sebelum me beli livina, I pun wat test drive model lain...then tengok kocek sendiri...kemampuan diri sendiri..kalau ikut pandangan kawan2...ramai yg suruh beli estima la..stream la...wish la..tapi itulah...livina gak yg jadi pilihan...setakat hari ini, memang puashati dengan prestasi dia..walau dalaman dia sempoi sgt...ala2 design org tua....apapun, pilihan di tangan TT sendiri..kekawan just bagi pandangan dan pendapat..good luck
Reply

Use magic Report

Post time 20-2-2013 12:23 PM | Show all posts | Share
betui tuh macit anis...senang citer ikut taste memasing..macam teman, memang x akan blame kete lain sebab ikut taste memasing la kan..at last, ikut je pilihan kite n citarasa memasing...tuh aje yg sudahnye kan..
Reply

Use magic Report

12Next
Return to list New
You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

Pesanan penting Segala pendapat dan pandangan yang dikongsi di ruangan forum atau halaman yang berkaitan merupakan pandangan peribadi individu dan tidak sesekali mewakili pendapat/pandangan CARI. CARI juga tidak bertanggungjawab bagi setiap pandangan yang dikongsi. Oleh kerana forum beroperasi dalam waktu sebenar atau 'real time', CARI tidak, dan tidak dapat menapis sebarang bentuk penyampaian dari pengguna setiap masa, namun CARI menggalakkan setiap pengguna mengamalkan budi bicara serta budaya hormat-menghormati untuk tidak menggunakan sebarang perkataan yang menyalahi undang-undang, berbahaya, mengancam, kesat,mengganggu, memfitnah, kasar, lucah, mengeji, menceroboh privasi orang lain, bersifat kebencian, atau perkauman, etnik atau sebaliknya. CARI berhak untuk menahan dan/atau mengeluarkan mana-mana pautan yang berkemungkinan sebagai individu, entiti atau kumpulan yang berpotensi mewujudkan rasa malu dan fitnah. CARI juga berhak untuk menerima, edit dan / atau mengeluarkan apa-apa pautan yang dianggap tidak sesuai dalam mana-mana cara/keadaan/bentuk/situasi/kaedah.
Hosted by

Archiver|Mobile|CARI Infonet

30-5-2015 06:15 AM GMT+8 , Processed in 0.151699 second(s), 16 queries , Gzip On.

Powered by Discuz! X3.2

© 2001-2013 Comsenz Inc.

Quick Reply To Top Return to the list