Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Search
4531
View
19
Reply

[SEJARAH] Asal usul Jenama ADIDAS

[Copy link]

Author: wawacayang       Show all posts   Read mode

Author
Post time 13-2-2013 08:21 PM | Show all posts |Read mode
Sejarah jenama kasut yang sangat terkenal ini dimulai pada tahun 1920 oleh Adi (Adolf) Dassler di kawasan cuci milik Ibunya. Waktu itu Adi Dassler membuat projek kecil-kecilan dengan membuat kasut sukan. Kerana tingginya kualiti kasut yang dihasilkannya, akhirnya bisnes kecil-kecilan tersebut mula membuahkan hasil. Pada tahun 1924, Adi Dassler dan saudaranya Rudolf Dassler mendirikan "Dassler Brothers OGH" .









Komitmen Adi Dassler pada kualiti, membawa Dassler Brothers sebagai pengilang kasut berkualiti tinggi, sehingga sering dipakai oleh atlit-atlit legenda masa itu untuk Sukan Olimpik. Puncak kegemilangan kasut Dassler Brothers adalah ketika Jesse Owen menjadi atlit paling berjaya pada Sukan Olimpik Berlin pada tahun 1936 dengan menggunakankasut buatan Dassler.







Pada tahun 1948, Adi dan Rudolf memutuskan untuk berpisah dan masing-masing membuat jenama kasut sendiri. Rudolf membuat jenama kasut 'Puma' sedangkan Adi membuat jenama 'Adidas.' Pengambilan nama Adidas berasal dari nama Adi Dassler dengan menggabungkan nama depan Adi dan satu suku kata nama belakang Dassler iaitu 'das' sehingga menjadi kata 'Adidas'. Sekadar informasi bahawa nama asli dari Adi Dassler adalah Adolf Dassler, tapi orang Jerman sering memanggil nama Adolf sebagai Adi.








Disokong oleh kemajuan bidang penyiaran dan pertelevisian, adidas menikmati keuntungan dari acara sukan seperti Sukan Olimpik atau bola sepak, kerana logo 3 stripes mereka mudah dikenali dari jauh. Ia pun mendafarkan logo 3 stripes sebagai trademark dari adidas. 3 stripes yang diciptakan agar kaki stabil, namun akhirnya menjadi logo.









Penggunaan logo Adidas sendiri baru dipergunakan pada sekitar tahun 1948, pada ketikat dua bersaudara Dassler tersebut berpisah. Secara visual, logo Adidas hanya berupa huruf Adidas, dengan nama Adolf Dassler diatasnya serta ilustrasi kasut ditengahnya. Dengan jenama ini, kasut buatan Adi Dassler mencapai tahap kegemilangannya, dengan diakuinya jenama kasut Adidas pada acara sukan dunia seperti Sukan Olimpik Helsinki, Melbourne, Roma dan lainnya. Serta waktu itu pasukan bola sepak Jerman menjadi juara dunia dengan menggunakan kasut Adidas.







Pada tahun 1972, logo Adidas mengalami perubahan iaitu dengan menggunakan konsep 'Trefoil Logo', iaitu logo dengan visual tiga daun terangkai. Konsep tiga daun ini memiliki makna simbolisasi dari semangat Sukan Olimpik yang menghubungkan 3 benua. Sejak waktu itulah Adidas menjadi kasut rasmi yang dipergunakan pada acara Sukan Olimpik seluruh dunia.






Akhirnya setelah bertahun-tahun berjaya dan mengalami liku-liku perkembangan usaha, pada tahun 1996, Adidas mengalami modernisasi dengan menerapkan konsep 'We knew then - we know now' yang menggambarkan kejayaan masa lalu dan kejayaan hingga kini. Adapun logo baru yang digunakan secara visual berupa tiga angka condong yang membentuk tanjakan yang menggambarkan kekuatan, daya tahan serta masa depan. Sejak waktu itu logo Adidas tidak pernah mengalami perubahan, serta masih berjaya hingga sekarang.











Reply

Use magic Report

Post time 13-2-2013 09:35 PM | Show all posts
ooooo  adi das ler rupanya
Reply

Use magic Report

Post time 13-2-2013 09:38 PM | Show all posts
ooooo i seeeee
wut eva is it... either Adidas or Puma... both are well known sports wear in the world ...
hebat adik beradik nie
Reply

Use magic Report

Post time 13-2-2013 10:30 PM | Show all posts
huhu
adi das ler...

hebat wooo
skang ada je adidas ori bangga2 sudehh
Reply

Use magic Report

Post time 13-2-2013 11:11 PM | Show all posts
Baru aku tau
Reply

Use magic Report

Post time 13-2-2013 11:31 PM | Show all posts
Masa piala dunia bola sepak hari tu, aku ada tgk kisah pasal adidas ni kat chanel history
Reply

Use magic Report

Post time 14-2-2013 12:06 AM | Show all posts
selesa pakai adidas..tapi bila rasa tak mampu aku pakai asadi je
Reply

Use magic Report

Post time 14-2-2013 01:52 AM | Show all posts
ok, ade sape2 leh post pasal asal-usul Asadi?
Reply

Use magic Report

Post time 14-2-2013 07:44 AM | Show all posts
TT thanks for the Info
Reply

Use magic Report

Post time 14-2-2013 08:28 AM | Show all posts
adibas plak mcm mane?
Reply

Use magic Report

Post time 14-2-2013 09:16 AM | Show all posts
baru tau puma n adidas adik beradik
Reply

Use magic Report

Post time 14-2-2013 09:28 AM | Show all posts
thanx 4 da info....
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 14-2-2013 11:15 AM | Show all posts
yusryimran posted on 14-2-2013 07:44 AM
TT thanks for the Info

same-same
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 14-2-2013 11:16 AM | Show all posts
anees~nuhara posted on 14-2-2013 09:28 AM
thanx 4 da info....

your welcome
Reply

Use magic Report

Post time 14-2-2013 11:19 AM | Show all posts
kasut gombak?
Reply

Use magic Report

Post time 14-2-2013 11:24 AM | Show all posts
tapi tahu tak rivalry antara dua beradik ni?? masalah keluarga yang buat depa ni putus sedara...
tak salah aku, adi ada affair dengan rudolf punya wife... memang depa tak baik sampai berpuluh tahun..
banyak lagi sebab2 rivalry adi dan rudolf ni.. salah faham, cemburu sebab kejayaan company salah sorang (adidas), wife depa masing2 bermusuh.. banyak sejarah adidas dgn puma.. apapun, dua2 aku brand aku minat... hahaha
Reply

Use magic Report

Post time 14-2-2013 12:23 PM | Show all posts
Kasut Adidas memang selesa
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 14-2-2013 12:34 PM | Show all posts
taji2906 posted on 14-2-2013 11:24 AM
tapi tahu tak rivalry antara dua beradik ni?? masalah keluarga yang buat depa ni putus sedara...
ta ...

laa yeke??sesama biras pon bergaduh?ape pon adidas lagi best huhu

Reply

Use magic Report

Post time 14-2-2013 03:03 PM | Show all posts
wah.. info yg sgt menarik..
Reply

Use magic Report

Post time 28-8-2016 02:38 PM | Show all posts
IKON PERALATAN SUKAN G.S GILL MENINGGAL DUNIA





Kuala Lumpur 27 Ogos C Tokoh korporat peralatan sukan Malaysia, Tan Sri G.S Gill meni­nggal dunia hari ini pada usia 92 tahun.

Mendiang merupakan pengasas syarikat G.S. Gill Sdn. Bhd. pada 1946 yang berpangkalan di Jalan Tuanku Abdul Rahman, Kuala Lumpur.

Syarikat berkenaan juga pernah menjadi pemegang lesen pengedar barangan sukan jenama terkenal Adidas di Malaysia sejak 1952.

Bekas Setiausaha Persekutuan Hoki Malaysia (PHM), Datuk G. Vijayanathan turut terkejut ketika dimaklumkan tentang pemergian rakan karibnya itu yang kali terakhir ditemuinya Februari lalu.

Kami macam adik-beradik dan mendiang seorang yang gemar menolong orang seperti menaja jersi dan kelengkapan sukan lain.

Setahu saya, mendiang ada dua anak perempuan. Kali ter­akhir saya jumpa mendiang ialah ketika majlis hari jadinya pada 4 Februari lalu dan dia sihat ketika itu.

Mendiang juga seorang yang kuat bekerja dan memang tidak suka duduk diam di rumah walaupun pada usia le­bih 90 tahun, katanya kepada Utusan Malaysia di sini hari ini.

Bekas Presiden Persekutuan Kebangsaan Berbasikal Malaysia (PKBM) dan pemimpin Gerak Sikh Malaysia, Tan Sri G. Darshan Singh berkata: Saya mendapat tahu berita kematiannya daripada anak saya, Manjit yang mengetahui­nya menerusi Facebook.

Ketika diberitahu saya dalam perjalanan ke Kuala Terengganu atas urusan kerja di mahkamah.

Saya difahamkan upacara pengurusan mayatnya akan diadakan petang esok di krematorium Jalan Kuari, Cheras, Kuala Lumpur, katanya.


- Utusan Malaysia -




Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Apple App Store
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2016 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.068234s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list