CARI Malay Forums

 Forgot Pass?
 Register

Facebook Login

Login by Facebook

Forum : Gosip |  Hiburan |  Isu Semasa & Politik |  Peristiwa |  Lawak & Santai |  Sukan |  Informasi |  Kesihatan |  Soal Jawab Agama |  Negeri & Negara
Wanita & Lelaki |  Cinta & Perhubungan |  Belia & Pengetahuan |  Komputer & Internet |  Hobi |  Buku & Penulisan |  Koleksi Gambar
English Channel |  தமிழ் மக்கள் |  Jual/Beli |  Maklum Balas |  CARI Rasmi |  Cari Contest
Show: 2075|Reply: 18

[SEJARAH] Asal usul Jenama ADIDAS

[Copy link]

Rank: 7Rank: 7Rank: 7

Post on 13-2-2013 08:21 PM |All posts

To get Malaysia's most comprehensive information, news, life sharing here!
Register as a CARI member NOW!

Register Login or Facebook Login

Sejarah jenama kasut yang sangat terkenal ini dimulai pada tahun 1920 oleh Adi (Adolf) Dassler di kawasan cuci milik Ibunya. Waktu itu Adi Dassler membuat projek kecil-kecilan dengan membuat kasut sukan. Kerana tingginya kualiti kasut yang dihasilkannya, akhirnya bisnes kecil-kecilan tersebut mula membuahkan hasil. Pada tahun 1924, Adi Dassler dan saudaranya Rudolf Dassler mendirikan "Dassler Brothers OGH" .









Komitmen Adi Dassler pada kualiti, membawa Dassler Brothers sebagai pengilang kasut berkualiti tinggi, sehingga sering dipakai oleh atlit-atlit legenda masa itu untuk Sukan Olimpik. Puncak kegemilangan kasut Dassler Brothers adalah ketika Jesse Owen menjadi atlit paling berjaya pada Sukan Olimpik Berlin pada tahun 1936 dengan menggunakankasut buatan Dassler.







Pada tahun 1948, Adi dan Rudolf memutuskan untuk berpisah dan masing-masing membuat jenama kasut sendiri. Rudolf membuat jenama kasut 'Puma' sedangkan Adi membuat jenama 'Adidas.' Pengambilan nama Adidas berasal dari nama Adi Dassler dengan menggabungkan nama depan Adi dan satu suku kata nama belakang Dassler iaitu 'das' sehingga menjadi kata 'Adidas'. Sekadar informasi bahawa nama asli dari Adi Dassler adalah Adolf Dassler, tapi orang Jerman sering memanggil nama Adolf sebagai Adi.








Disokong oleh kemajuan bidang penyiaran dan pertelevisian, adidas menikmati keuntungan dari acara sukan seperti Sukan Olimpik atau bola sepak, kerana logo 3 stripes mereka mudah dikenali dari jauh. Ia pun mendafarkan logo 3 stripes sebagai trademark dari adidas. 3 stripes yang diciptakan agar kaki stabil, namun akhirnya menjadi logo.









Penggunaan logo Adidas sendiri baru dipergunakan pada sekitar tahun 1948, pada ketikat dua bersaudara Dassler tersebut berpisah. Secara visual, logo Adidas hanya berupa huruf Adidas, dengan nama Adolf Dassler diatasnya serta ilustrasi kasut ditengahnya. Dengan jenama ini, kasut buatan Adi Dassler mencapai tahap kegemilangannya, dengan diakuinya jenama kasut Adidas pada acara sukan dunia seperti Sukan Olimpik Helsinki, Melbourne, Roma dan lainnya. Serta waktu itu pasukan bola sepak Jerman menjadi juara dunia dengan menggunakan kasut Adidas.







Pada tahun 1972, logo Adidas mengalami perubahan iaitu dengan menggunakan konsep 'Trefoil Logo', iaitu logo dengan visual tiga daun terangkai. Konsep tiga daun ini memiliki makna simbolisasi dari semangat Sukan Olimpik yang menghubungkan 3 benua. Sejak waktu itulah Adidas menjadi kasut rasmi yang dipergunakan pada acara Sukan Olimpik seluruh dunia.






Akhirnya setelah bertahun-tahun berjaya dan mengalami liku-liku perkembangan usaha, pada tahun 1996, Adidas mengalami modernisasi dengan menerapkan konsep 'We knew then - we know now' yang menggambarkan kejayaan masa lalu dan kejayaan hingga kini. Adapun logo baru yang digunakan secara visual berupa tiga angka condong yang membentuk tanjakan yang menggambarkan kekuatan, daya tahan serta masa depan. Sejak waktu itu logo Adidas tidak pernah mengalami perubahan, serta masih berjaya hingga sekarang.











aum..chak!
Reply

Props Report

Rank: 8Rank: 8

Post on 13-2-2013 09:35 PM |All posts
ooooo  adi das ler rupanya
Reply

Props Report

Rank: 14Rank: 14Rank: 14Rank: 14

Post on 13-2-2013 09:38 PM |All posts
ooooo i seeeee
wut eva is it... either Adidas or Puma... both are well known sports wear in the world ...
hebat adik beradik nie
This is how we do ... this is no big deal ...
Reply

Props Report

Rank: 14Rank: 14Rank: 14Rank: 14

Post on 13-2-2013 10:30 PM |All posts
huhu
adi das ler...

hebat wooo
skang ada je adidas ori bangga2 sudehh
bcos im H A P P Y  
Reply

Props Report

Rank: 9Rank: 9Rank: 9

Post on 13-2-2013 11:11 PM |All posts
Baru aku tau
Reply

Props Report

Rank: 9Rank: 9Rank: 9

Post on 13-2-2013 11:31 PM |All posts
Masa piala dunia bola sepak hari tu, aku ada tgk kisah pasal adidas ni kat chanel history
"Malu itu tidak datang kecuali dengan membawa kebaikan" ~riwayat B ...
Reply

Props Report

Rank: 15Rank: 15Rank: 15Rank: 15Rank: 15

Post on 14-2-2013 12:06 AM |All posts
selesa pakai adidas..tapi bila rasa tak mampu aku pakai asadi je
love yourself before you love others ~  
Reply

Props Report

Rank: 3Rank: 3

Post on 14-2-2013 01:52 AM |All posts
ok, ade sape2 leh post pasal asal-usul Asadi?
Reply

Props Report

Rank: 7Rank: 7Rank: 7

Post on 14-2-2013 07:44 AM |All posts
TT thanks for the Info
Reply

Props Report

Rank: 18Rank: 18Rank: 18Rank: 18Rank: 18

Post on 14-2-2013 08:28 AM |All posts
adibas plak mcm mane?
i love my wife!!!
Reply

Props Report

Rank: 22Rank: 22Rank: 22Rank: 22Rank: 22Rank: 22

Moderator

Post on 14-2-2013 09:16 AM |All posts
baru tau puma n adidas adik beradik
Ganyang Style
Reply

Props Report

Rank: 10Rank: 10Rank: 10

Post on 14-2-2013 09:28 AM |All posts
thanx 4 da info....
(*_~)Life is only once. If u do it right, once is enough(~_*)
Reply

Props Report

Rank: 7Rank: 7Rank: 7

Post on 14-2-2013 11:15 AM |All posts
yusryimran posted on 14-2-2013 07:44 AM
TT thanks for the Info

same-same
aum..chak!
Reply

Props Report

Rank: 7Rank: 7Rank: 7

Post on 14-2-2013 11:16 AM |All posts
anees~nuhara posted on 14-2-2013 09:28 AM
thanx 4 da info....

your welcome
aum..chak!
Reply

Props Report

Rank: 12Rank: 12Rank: 12

Post on 14-2-2013 11:19 AM |All posts
kasut gombak?
Pohon ampun dan maaf pada semua atas salah dan silap
Reply

Props Report

Rank: 8Rank: 8

Post on 14-2-2013 11:24 AM |All posts
tapi tahu tak rivalry antara dua beradik ni?? masalah keluarga yang buat depa ni putus sedara...
tak salah aku, adi ada affair dengan rudolf punya wife... memang depa tak baik sampai berpuluh tahun..
banyak lagi sebab2 rivalry adi dan rudolf ni.. salah faham, cemburu sebab kejayaan company salah sorang (adidas), wife depa masing2 bermusuh.. banyak sejarah adidas dgn puma.. apapun, dua2 aku brand aku minat... hahaha
KOLEKSI PAKAIAN TERBAIK DI La Nostra Boutique @ FB
Reply

Props Report

Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13

Post on 14-2-2013 12:23 PM |All posts
Kasut Adidas memang selesa
Inggit...many many... see see... U luck me todayyy
Reply

Props Report

Rank: 7Rank: 7Rank: 7

Post on 14-2-2013 12:34 PM |All posts
taji2906 posted on 14-2-2013 11:24 AM
tapi tahu tak rivalry antara dua beradik ni?? masalah keluarga yang buat depa ni putus sedara...
ta ...

laa yeke??sesama biras pon bergaduh?ape pon adidas lagi best huhu

aum..chak!
Reply

Props Report

Rank: 7Rank: 7Rank: 7

Post on 14-2-2013 03:03 PM |All posts
wah.. info yg sgt menarik..
Reply

Props Report

You need to login first Login | Register Facebook Login

Important Notice: The views and opinions expressed on the forum or the related pages are of the owner alone, and are not endorsed by CARI, nor is CARI responsible for them. Due to the nature of the Internet forum is in real time, CARI does not, and can not censor any submission, but asks that each user use discretion and respect for other users, and does not contribute any word that is unlawful, harmful, threatening, abusive, harassing, tortious, defamatory, vulgar, obscene, libelous, invasive of another's privacy, hateful, or racially, ethnically or otherwise objectionable. CARI reserve the right to withhold and/or remove any link that might possibly hold an individual, entity or group ridicule, potential embarrassment or potential defamation. CARI also reserves the right to accept, edit and/or remove any link that is deemed inappropriate in any way.
Hosted by

Archiver|Mobile|CARI Malay Forums

GMT+8, 22-10-2014 08:00 AM , Processed in 0.146832 second(s), 32 queries , Gzip On.

Powered by Discuz!

© 2001-2012 Comsenz Inc.

Top