CARI Malay Forums

 Forgot Pass?
 Register

Facebook Login

Login by Facebook

Forum : Gosip |  Hiburan |  Isu Semasa & Politik |  Peristiwa |  Lawak & Santai |  Sukan |  Informasi |  Kesihatan |  Soal Jawab Agama |  Negeri & Negara
Wanita & Lelaki |  Cinta & Perhubungan |  Belia & Pengetahuan |  Komputer & Internet |  Hobi |  Buku & Penulisan |  Koleksi Gambar
English Channel |  தமிழ் மக்கள் |  Jual/Beli |  Maklum Balas |  CARI Rasmi |  Cari Contest
123456Next
Return Post new threads
Show: 12613|Reply: 137

Info produk kecantikan/kesihatan dengan kelulusan KKM

[Copy link]

Rank: 1

Post on 13-2-2013 11:59 PM |All posts

To get Malaysia's most comprehensive information, news, life sharing here!
Register as a CARI member NOW!

Register Login or Facebook Login

Assalam

Dah terlalu banyak lambakan produk yang tiada kelulusan KKM dan produk "repack" dari negara luar yang dijual secara berleluasa.
Ada sesiapa yang boleh bantu bagaimana nak HASILKAN produk yang selamat lulus KKM dan sebagainya.

Nak tahu juga susah sangat ke nak dapat kelulusan KKM sampai ada yang sanggup "repack" dan claim dikilangkan dari pengilang GMP n etc

Mohon pencerahan pada yang dapat membantu ya. Sebagai contoh, produk2 dibawah dibatalkan NOT oleh KKM/BPFK.

PEMBATALAN NOTIFIKASI PRODUK KOSMETIK ATAS ISU CAMPURPALSU
Para pengguna dinasihatkan untuk mengelak daripada membeli dan  menggunakan produk kosmetik seperti tersenarai di bawah. Produk-produk  tersebut telah didapati mengandungi bahan terlarang, termasuk racun  berjadual yang tidak dibenarkan dalam produk kosmetik. Penggunaan produk  kosmetik yang dicampurpalsu dengan bahan kimia seperti yang telah  dikesan boleh menyebabkan kesan advers serius.
Produk seperti tersenarai di bawah tidak lagi dibenarkan diimport/  dikilang/ diedar/ dijual di negara ini dan Pihak Berkuasa  telah  mengarahkan supaya semua stok produk berkenaan di keluarkan dari  pasaran.
Tahun 2010


Nama produk



NV Toner Treatment No 1



NV Toner Treatment No 2



Zara Rejuvenation Cream



Beauty Line Beautitude Multi-Purpose Cream



Pigmentation Recovery Complex


  
Tahun 2009


Nama produk



Felisa Gentle Peeling Solution



Krim Malam Rahsia Rimba



Biocosmet Whitening Essence
      Cream




~H2O+ Waterwhite Brightening
      Night Cream




Magixpress Lightening Plus



A.Vant Cream



Eriesya Spa Beauty Cream



Natasya Krim Herba



Temulawak Whitening Pearl Cream Papaya



Ratna Sari Whitening Night Cream



ATIKA BEAUTY Renewal Night Cream



Chantique - Whitening Night Cream


  
Tahun 2008

Nama produk


Khazanah White Pembersih
      Wajah



Gloskin Krim Malam & Siang


Reena's Astringen Lanjutan


Skin Desires Deep Whitening
      Cleansing Milk



EETYE Whitening Cream


O'Lynn Skin Lightening Cream

Senarai ini dikemaskini pada April 2010
ada gak list product tradisional yg kene tarik blk mcm list kt bawah ni:

Tahun 2009

Nama produk


Phyto-Hape


Phyto Shape


Etumax Eurycoma Active Plus


Loong Choo Brand Reh Bih Ho Herbal Tea


Jinglida


Bodybeaus


Eng Luan Codyceps, Chuanbei Plus Cough Pill 3.5gm


Senna Plus Capsule 400mg

Tahun 2008

Nama produk


Ju Purt Jen Chin Yen (Cap Fuu Cheng)


Bionex


Edoly Kapsul


Pronoton


Venergy capsule 300mg


ML Spring Returns


ML Viraken capsule


Tribulus Plus capsule 400mg


Epimedi Plus capsule 400mg


Primalex


Spartan


Xiao Tang Ling


Xanthium plus


Slimway Herbs





Reply

Props Report

Rank: 8Rank: 8

Post on 14-2-2013 12:07 AM |All posts
Yg recent punya Ada tak?2011/2012?
Reply

Props Report

Rank: 7Rank: 7Rank: 7

Post on 14-2-2013 10:04 AM |All posts
thread yang bagus .. hopefully momod x delete
nanti sya update cara2 dan proses untuk dapat KKM dan kenapa produk x dapat kelulusan,,
i'm flying high ^_^
Reply

Props Report

Rank: 9Rank: 9Rank: 9

Post on 14-2-2013 10:31 AM |All posts
bgs2 sape2 ada info yg bgs leh lah kongsikan...kalo tak tak tau kan...otak nie mudah terpedaya gan produk2 kecantikan...
RANTAI TANGAN MUTIARA DGN POS LAJU PERCUMA
Reply

Props Report

Rank: 7Rank: 7Rank: 7

Post on 14-2-2013 10:43 AM |All posts
pls update info yg baru for 2011 n 2012...
Reply

Props Report

Rank: 4

Post on 14-2-2013 10:45 AM |All posts
AS salam, boleh check product mana yg ada kelulusan Kementerian kesihatan Malaysia di website ni, http://portal.bpfk.gov.my/index.cfm

Tgk under "Press Release".  Ada tersenarai produk kosmetik terkini yg beracun.  

- kak min -
http://www.facebook.com/SF.ampangkl
Last edited by yasminz on 14-2-2013 10:47 AM

Join kelas mendeko kek, cupcake, sugarpaste & gumpaste di
http://bakingproject.com
Reply

Props Report

Rank: 3Rank: 3

Post on 14-2-2013 11:11 AM From mobile phone |All posts
Tak reti la hai nak menelek laman web tersebut ntah kat mana letak senarai menda beracun dalam kosmetik
Reply

Props Report

Rank: 7Rank: 7Rank: 7

Post on 14-2-2013 12:07 PM |All posts
ada tak sesiapa tau kalau kita nak hantar sesuatu produk utk test kat makmal macamana prosedurenye...
Reply

Props Report

Rank: 9Rank: 9Rank: 9

Post on 14-2-2013 04:20 PM |All posts
ada pegi kat thread kesihatan n perubatan...ada org pernah tanye rs2nye ada lab kat melaka kot...lupa dah pegi cari kat sana pernah ada dibincangkan
RANTAI TANGAN MUTIARA DGN POS LAJU PERCUMA
Reply

Props Report

Rank: 1

Post on 14-2-2013 04:48 PM |All posts
last week ada masuk web BFK ni dan share kat FB..

terkejut sbb DQistee pun beracun..
dah dibatalkan NOT dia..

boleh rujuk : http://portal.bpfk.gov.my/index. ... 18&parentid=116
Reply

Props Report

Rank: 9Rank: 9Rank: 9

Post on 14-2-2013 09:09 PM |All posts
teacherMIE posted on 14-2-2013 04:48 PM
last week ada masuk web BFK ni dan share kat FB..

terkejut sbb DQistee pun beracun..

Tima kacih..latest 2013....ini sgt membantu
Reply

Props Report

Rank: 3Rank: 3

Post on 14-2-2013 09:18 PM |All posts
teacherMIE posted on 14-2-2013 04:48 PM
last week ada masuk web BFK ni dan share kat FB..

terkejut sbb DQistee pun beracun..

aku dah agak dah masa nak beli ari tu...masa masa mula gi molek je dia pamer kat rak...g kali ke2 dah suruk bila nak kena g amik dlm stor....keknya d sbb kan ada cop kkm masa beli tu jadi yakin pastu tgok ada cop halal indon aik....ckp made in klate tp kenapa cop halal majlis ulamak indo plak....tukang jual pon tak reti nak ckp apa....tp beri juga pluang nak mempercayai....balik2 buka tgok krim malam sebiji mcm krim 999 krim walit semua tu dlm hati dah menyumpah kenapa org melayu ni suka sgt berniaga mcm ni....dulu sibuk ngan Hydroquinone & Tretinoin skrang ni sibuk plak ngan mercury....g buka DQistee nyer laman web mati - matian pembeli pukal krim indo ( bukan pengasas ) tu ckp bahwa tu semua fitnah mengatakan bahan krim malam dia ada mercury.........jd kesimpulan nyer aku takkan beli dah......dah la harga melampau-lampau.




Reply

Props Report

Rank: 1

Post on 14-2-2013 11:57 PM |All posts
awinpj posted on 14-2-2013 09:09 PM
Tima kacih..latest 2013....ini sgt membantu

welcome dear..sharing is caring
Reply

Props Report

Rank: 1

Post on 14-2-2013 11:59 PM |All posts
zamj75 posted on 14-2-2013 09:18 PM
aku dah agak dah masa nak beli ari tu...masa masa mula gi molek je dia pamer kat rak...g  ...

yup..
betul tu..
skrg ni byk sgt dah produk yg seakan2 sama, tp nama lain2...
and most of them mmg diimport dr Indon..
so hati2 jerlah..

now i pakai Pinkish Beauty Product je..mmg konpom ada NOT
Reply

Props Report

Rank: 7Rank: 7Rank: 7

Post on 15-2-2013 02:21 AM |All posts
produk sne yg adira mkn tu ada kkm tak??
Reply

Props Report

Rank: 6Rank: 6

Post on 15-2-2013 06:42 PM |All posts
        Cancellation of Notification of Cosmetic Products



UNTUK MAKLUMAN

PRODUK KOSMETIK YANG DIBATALKAN NOTIFIKASI ATAS ISU CAMPURPALSU

Orang Awam dinasihatkan untuk mengelak daripada membeli dan menggunakan produk kosmetik seperti tersenarai di bawah. Produk-produk tersebut telah didapati mengandungi bahan larangan, termasuk racun berjadual yang tidak dibenarkan dalam produk kosmetik. Penggunaan produk kosmetik yang dicampurpalsu dengan bahan kimia seperti yang telah dikesan boleh menyebabkan kesan advers serius.

Produk seperti tersenarai di bawah tidak lagi dibenarkan diimport/ dikilang/ diedar/ dijual di negara ini dan Pihak Berkuasa  telah mengarahkan supaya semua stok produk berkenaan di keluarkan dari pasaran.

Tahun 2013

Bil         Nama produk         No. notifikasi (NOT)         Bahan kimia yang dikesan
1         MULTI CREAM         NOT100764415K         Tretinoin
2         DQISTEE NIGHT CREAM         NOT100802185K         Mercury  
3         DQISTEE BEAUTY DAY CREAM         NOT100802184K         Mercury   
Reply

Props Report

Rank: 6Rank: 6

Post on 15-2-2013 06:46 PM |All posts
Reply

Props Report

Rank: 7Rank: 7Rank: 7

Post on 15-2-2013 09:00 PM |All posts
Normally produk kosmetik ni, formulation yang betul masa nak submit KKM..
Once KKM approved, terus owner pi Indon ka.. Filipina  ka.. thailand ka and repack sambil pakai NOT KKM.

Since skrang semua dah under Biro bukan FSQ lagi, mmg agak susah lah nak dapat kelulusan..
Lepas ni kita tunggu sapa yang kenaa ...
i'm flying high ^_^
Reply

Props Report

Rank: 15Rank: 15Rank: 15Rank: 15Rank: 15

Post on 15-2-2013 09:09 PM |All posts
.... utk dapat kelulusan KKM utk produk kosmetik agak mudah .... tetapi untuk supplements sangat2 rumit ...

apapun ... mistii ingat   TIDAK SEMUAPRODUK YANG LULUS KKM ITU SELAMAT DAN TIDAKS EMUA PRODUK YANGTAK ADA KKM TAK SELAMAT ....
Nak meniaga tapi tiada Modal?
Jom DROPSHIP.
Komisyen 15-25%.
WApp 013 3923044
Reply

Props Report

Rank: 8Rank: 8

Post on 15-2-2013 09:47 PM |All posts
cinderella posted on 15-2-2013 09:00 PM
Normally produk kosmetik ni, formulation yang betul masa nak submit KKM..
Once KKM approved, terus  ...

tulah kan..
aantar lab test lain, jual lain,..bahaya tul..
anyone tahu prosedur nk test sst produk tu kat lab n cost dia??
Reply

Props Report

Rank: 8Rank: 8

Post on 15-2-2013 09:51 PM |All posts
lee_sakura posted on 15-2-2013 02:21 AM
produk sne yg adira mkn tu ada kkm tak??

wallahualam..tp mmg xde dgr lak pasal KKM kat produk ni..
ada yg ckp, supplements xpayah KKM.. xtau mn satu betul..
i ni ada niat nak call direct BFK tp asyik tertunda je..

btw, mmg teringin nk try SNE tu
tp takut sb one of their product (slimming) pnah kena banned sb ada racun..
xigt mn source i baca..tp try selak thread SNe dlm ni,,,
Reply

Props Report

Rank: 8Rank: 8

Post on 15-2-2013 09:53 PM |All posts
sayawifenikmie posted on 15-2-2013 09:09 PM
.... utk dapat kelulusan KKM utk produk kosmetik agak mudah .... tetapi untuk supplements sangat2 ru ...

owh gitu ke kak lid... huhu payah gak nk cr yg betul2 selamat..
jln terbaik... mkn mknan berzat je..huhu





tapi, ttp gatal nk makan suplements gak...hehhehe
Reply

Props Report

Rank: 7Rank: 7Rank: 7

Post on 15-2-2013 09:54 PM |All posts
sayawifenikmie posted on 15-2-2013 09:09 PM
.... utk dapat kelulusan KKM utk produk kosmetik agak mudah .... tetapi untuk supplements sangat2 ru ...

of course la nak tgk number kkm. lagi reliable
Reply

Props Report

Rank: 8Rank: 8

Post on 15-2-2013 10:03 PM |All posts
blairchuck posted on 15-2-2013 09:54 PM
of course la nak tgk number kkm. lagi reliable

betul tu...
kalo yg xde KKM, kang jd apa2, merana sendiri...
Reply

Props Report

Rank: 7Rank: 7Rank: 7

Post on 15-2-2013 10:15 PM |All posts
sayawifenikmie posted on 15-2-2013 09:09 PM
.... utk dapat kelulusan KKM utk produk kosmetik agak mudah .... tetapi untuk supplements sangat2 ru ...

Kosmetik under NOT - Normally kosmetik untuk putihkan kulit dari luar akan ada mercury atau hidroquinon..kalau losyen akan ada paraben yang membahayakan...biasalah pengguna ni nak arini pakai esok dah putih cam michael jackson

Ubatan spt kapsul under MAL - This one mmg byk procedure, normally akan dapat kelulusan lebih dari 6 bulan...Hairan jugak ramai sungguh jual jenis kapsul padahal konpirm sungguh produk baru...Biasalah modal kena rolling kannnn....

Jika supplemen kesihatan yang ready to drink atau melibatkan bancuhan - tiada no MAL atau NOT tetapi akan dapat surat pengkelasan makanan dari Kementerian. Sebab tu sya hairan sesangat bila ada jenis terlebih bijak pandai claim kilang x reveal surat KKM kalau JUS sbb hak milik kilang WALHAL terang2 surat KKM direct kepada business owner .. melainkan memang xde kelulusan lah ye



i'm flying high ^_^
Reply

Props Report

123456Next
Return Post new threads
You need to login first Login | Register Facebook Login

Important Notice: The views and opinions expressed on the forum or the related pages are of the owner alone, and are not endorsed by CARI, nor is CARI responsible for them. Due to the nature of the Internet forum is in real time, CARI does not, and can not censor any submission, but asks that each user use discretion and respect for other users, and does not contribute any word that is unlawful, harmful, threatening, abusive, harassing, tortious, defamatory, vulgar, obscene, libelous, invasive of another's privacy, hateful, or racially, ethnically or otherwise objectionable. CARI reserve the right to withhold and/or remove any link that might possibly hold an individual, entity or group ridicule, potential embarrassment or potential defamation. CARI also reserves the right to accept, edit and/or remove any link that is deemed inappropriate in any way.
Hosted by

Archiver|Mobile|CARI Malay Forums

GMT+8, 19-12-2014 06:47 PM , Processed in 0.183784 second(s), 31 queries , Gzip On.

Powered by Discuz!

© 2001-2012 Comsenz Inc.

Top