CARI Malay Forums

 Forgot Pass?
 Register

Facebook Login

Login by Facebook

Forum : Gosip |  Hiburan |  Isu Semasa & Politik |  Peristiwa |  Lawak & Santai |  Sukan |  Informasi |  Kesihatan |  Soal Jawab Agama |  Negeri & Negara
Wanita & Lelaki |  Cinta & Perhubungan |  Belia & Pengetahuan |  Komputer & Internet |  Hobi |  Buku & Penulisan |  Koleksi Gambar
English Channel |  தமிழ் மக்கள் |  Jual/Beli |  Maklum Balas |  CARI Rasmi |  Cari Contest
123456
Return Post new threads
Author: nurza34

Info produk kecantikan/kesihatan dengan kelulusan KKM

[Copy link]

Rank: 7Rank: 7Rank: 7

Post on 21-3-2013 09:03 AM |All posts
Sape2 yg Ada kat rumah skrg ni buleh tgk siaran ulangan safiyya kat tv9 Ada topik bahana obses kecantikan..
Nampak ada part cucuk2 tu...
Reply

Props Report

Rank: 7Rank: 7Rank: 7

Post on 21-3-2013 09:26 AM |All posts
cruz2 posted on 21-3-2013 09:03 AM
Sape2 yg Ada kat rumah skrg ni buleh tgk siaran ulangan safiyya kat tv9 Ada topik bahana obses kecan ...

untuk dapat kulit yg glowing dengan cepat .. makan mana2 produk kecantikan pun ambil masa..
thats why bila BNE keluarkan kapsul dia tu yang model si adira, berlumba2 orang kita membeli ..
dah makan 2-3 bulan xde prubahan pun ..last2 dapat si aduira claim x bergantung pada produk tu aje

the best way untuk dapatkan kulit mulus glowing putih serta merta dengan cucuk je .. as example, cucuk vit c terus masuk salur darah ... so effect lagi cepat ..

skrang trend cucuk botox dah kembali .. tu yang ada 2-3 muka pengasas yng terjuih mult x hengat
i'm flying high ^_^
Reply

Props Report

Rank: 7Rank: 7Rank: 7

Post on 21-3-2013 10:28 AM |All posts
cinderella posted on 21-3-2013 09:26 AM
untuk dapat kulit yg glowing dengan cepat .. makan mana2 produk kecantikan pun ambil masa..
thats ...

yup..yg doc.abby tadi pon byk bg info yg tak boleh mkn sebarangan/cucuk sebarangan..better consult specialist dulu..even doc.biasa pon kurang arif bab2 nih..anyway..itu semua terpulang pada diri sendiri..

so far sy yg dok makan jamu/sapu losyen/jaga mkn/exercise dgn buat kerja rumah urus anak bgai ni secara konsisten tapi moderate dh turun +- 4 kg dlm masa 3 bulan nih..inci tak ukur tapi seluar terasa la longgar sikit sampai kena cari jeans 2 size smaller..maybe sikit tp biar slow asal selamat..skincare sy dr dulu hat tradititional jah sbb dh sesuai dgn kulit i.e bedak kulit rambai originally from hometown kelantan..

tp seriously lawa la doc.abby tadi..halus mulus jah nampak kulit dia
Reply

Props Report

Rank: 7Rank: 7Rank: 7

Post on 21-3-2013 11:49 AM |All posts
erm.. kenapa ckp jamu takde no KKM... elok je ada no kkm utk my pebret jamu.. Nona Roguy. rasanya produk makanan jer yg takde no KKM nih..

sesapa yg nak makan jamu atau vitamin pun.. kalo apa jua alasan seller utk ckp xde no KKM tu.. kelentong la. org lain ader.. knape diorang takde plak.
iraa79@yahoo.com
Reply

Props Report

Rank: 7Rank: 7Rank: 7

Post on 21-3-2013 02:45 PM |All posts
salam produk pencuci muka etc etc perlu ada pendaftara NOT,

berdasarkan pemerhatian saya,  senarai kebaikan produk dinyatakan secara senarai panjang-panjang, tetapi bila kita membuat pembacaan atau fikir secara logik dengan meniliti produk sebagai subjek  atau kandungan produk, ia bercanggah dengan kebaikan yang disenaraikan. dan menimbulkan persoalan bagaimana produk ini berkesan?? bagaimana data kebaikan produk diperolehi??

contohnya kebaikan produk sabun pencuci muka rumpai laut untuk semua jenis. Antara kebaikannya ialah merawat kulit yang berminyak.  Secara logik bolehkah pencuci muka berasaskan sabun boleh merawat muka yang berminyak?? adakah ph sabun sesuai untuk dimuka?? bila pengguna tanya seller pun  tidak dapat memberikan jawapan...so ini amatlah meragukan sekali bagaimana kebaikan produk yg disenaraikan panjang2 tu berasas????adakah main tulis sahaja??

pekara kedua ialah kebaikan produk yang berkaitan dengan tuntutan kesihatan...ini adalah kenyataan yang agak berat. Jangan senang percaya lah contoh produk A kebaikan mengurangkan gula dalam darah untuk pesakit kencing manis??? adakah produk tersebut sudah buat kajian untuk membuktikan ia selamat untuk semua jenis pesakit kencing manis??? bila saya tanya apakah yang akan berlaku sekiranya pesakit kencing manis cucuk insulin dan pada masa yang sama memakan produk tersebut...adakah kandungan gulanya akan berkurangan sehingga ke satu tahap boleh menjejaskan kesihatannya serta lagi bahaya. Untuk pesakit kencing manis kurang gula boleh mengakibatkan Hypoglycemia. adakah produk telah buat kajian ini?? bagaimana pengguna nak adjust suntikan insulin..nya berapa unit...bagaimana nak stabalize blood dalam sugar dengan  insulin dan produk ???


Last edited by mat_jenin on 21-3-2013 02:55 PM

Reply

Props Report

Rank: 7Rank: 7Rank: 7

Post on 22-3-2013 10:24 AM |All posts
ira79 posted on 21-3-2013 11:49 AM
erm.. kenapa ckp jamu takde no KKM... elok je ada no kkm utk my pebret jamu.. Nona Roguy. rasanya pr ...

jamu mana yg kata xpayah KKM ? jamu perlu klasifikasi under MAL ..

i'm flying high ^_^
Reply

Props Report

Rank: 7Rank: 7Rank: 7

Post on 22-3-2013 10:31 AM |All posts
mat_jenin posted on 21-3-2013 02:45 PM
salam produk pencuci muka etc etc perlu ada pendaftara NOT,

berdasarkan pemerhatian saya,  senar ...

abang mat ..

salah satu teknik marketing adalah by exagerrating the fact .. bcoz pengguna di malaysia memang sukakan sesuatu yang x masuk dek akal, and sure .. produk2 macam ni lah yang laku sampai beratur orang nak beli ..

sebagai contoh , Produk A  claimed gila2 di akhbar konon2 selepas minum produk A, semua sihir saya terkeluar.. selepas nenek saya minum, dari lumpuh boleh terus berlari .. begitu juga dengan produk F , saya cuma sapukan produk F sebelum tidur beserta sit up 10x  sehari, saya dapat turun 3kg seminggu

as for sabun, perlu menepati nilai PH untuk kulit...jika terlalu banyak sodium lauryl sodium sufate akan membuatkan kulit kering dan surely lari dari nilai PH yang diperlukan .. tapi seller sekarang jenis malas membaca, jenis pikiran .. lantak koranglah janji aku masyuk ... sebab tu ramai seller yang terkangkang nak jawab soalan mudah "ADA KKM X ? " ... siap boleh pusing cakap, create multiple nick untuk menyelamatkan periuk nasi mereka yang belum tentu halal ..

kenapa saya kata x halal ? sebagai contoh .. kolagen ada banyak .. antaranya dari unsur babi .. so seller bila tgk produk tu boleh jalan, terus jual dan x langsung buat research dengan pengeluar samada produk adalah halal based or not .. belum lagi produk kosmetik yang repacking dari China ke sini ...

Last edited by cinderella on 22-3-2013 10:34 AM

i'm flying high ^_^
Reply

Props Report

Rank: 7Rank: 7Rank: 7

Post on 22-3-2013 01:42 PM |All posts
cinderella posted on 22-3-2013 10:31 AM
abang mat ..

salah satu teknik marketing adalah by exagerrating the fact .. bcoz pengguna di ma ...

ya..terimakasih kerana penjelasan...
Reply

Props Report

Rank: 7Rank: 7Rank: 7

Post on 22-3-2013 05:35 PM |All posts
ni pendapat mat dulu...yg pernah mat tulis dalam satu thread:

1.modenisasi kecantikan.

pendapat saya  adakah ia diciptakan  ..untuk dijadikan perniagaan...dan membuat keuntungan......menggunakan sistem pasaran menawarkan produk dan mencipta permintaan....dengan menggunakan fungsi pengiklanan dan taktik penjualan  untuk mempengaruhi org ramai supaya menukarkan wang dengan produk... ....adakah keperluan atau kehendak???adakah ia false advertisement juga.....???

2. propaganda syarikat kosmetik .......

so yg diperlatkan untuk mendapatkan keutungan untuk pihak lain...siapa??
Reply

Props Report

Rank: 9Rank: 9Rank: 9

Post on 23-3-2013 11:25 AM |All posts
pemilik produk kecantikan yg mulut terjuih juga yg kaya raya
Reply

Props Report

Rank: 4

Post on 23-3-2013 04:38 PM |All posts
Salam,
Sedikit Info tentang Fereena Beauty Care. Pemilik Fereena Beauty Care iaitu Puan Sabreena dan Encik Zulkifl adalah pemilik kilang DZ Trade di Kedah. Kilang Bumiputra Islam, ada sijil GMP, ada sijil FDA, dan bnyk keluarkan produk2 untuk syarikat yg lain. Produk ada sijil kkm, ada sijil halal.

Boleh refer fb page ni Fereena Beauty Care FanPage
http://www.kedai-e.net http://www.kedai-e.com.my
Reply

Props Report

Rank: 7Rank: 7Rank: 7

Post on 28-3-2013 09:54 PM |All posts
Dlm rancangan tv3 999 TadI Ada tunjuk rampasan produk/ubat ubatan tanpa logo kkm etc..
Rupa2nya kita buleh beli kat farmasi satu alat so called 'medi tag' utk detect sendiri ketulenan logo kkm sesuatu produk..
Agak2 nya mahu Kena halau kat tuan kedai kalu kita dok scan logo kkm produk jualan kat kedai dia nnt..

Sy tak reti tepek video..ni link dia...(cara memastikan ketulenanHologram MediTag)

http://www.cornerstone.my/knowyo ... ntid=42&lang=BM
Reply

Props Report

Rank: 7Rank: 7Rank: 7

Post on 5-4-2013 12:37 AM |All posts
cinderella posted on 18-2-2013 10:44 AM
Saya x kije BPFK tapi keje ngan kilang OEM dan handle bhg submission nie semua...

Normally NO ...

Sorry if this sounds stupid hehe tapi kenapa NOT boleh ditarik balik kalau ada iklan yg meluas di akhbar?
~ felicit ♥
Reply

Props Report

123456
Return Post new threads
You need to login first Login | Register Facebook Login

Important Notice: The views and opinions expressed on the forum or the related pages are of the owner alone, and are not endorsed by CARI, nor is CARI responsible for them. Due to the nature of the Internet forum is in real time, CARI does not, and can not censor any submission, but asks that each user use discretion and respect for other users, and does not contribute any word that is unlawful, harmful, threatening, abusive, harassing, tortious, defamatory, vulgar, obscene, libelous, invasive of another's privacy, hateful, or racially, ethnically or otherwise objectionable. CARI reserve the right to withhold and/or remove any link that might possibly hold an individual, entity or group ridicule, potential embarrassment or potential defamation. CARI also reserves the right to accept, edit and/or remove any link that is deemed inappropriate in any way.
Hosted by

Archiver|Mobile|CARI Malay Forums

GMT+8, 25-11-2014 04:06 AM , Processed in 0.115543 second(s), 23 queries , Gzip On.

Powered by Discuz!

© 2001-2012 Comsenz Inc.

Top