CARI Malay Forums

 Forgot Pass?
 Register

Facebook Login

Login by Facebook

Forum : Gosip |  Hiburan |  Isu Semasa & Politik |  Peristiwa |  Lawak & Santai |  Sukan |  Informasi |  Kesihatan |  Soal Jawab Agama |  Negeri & Negara
Wanita & Lelaki |  Cinta & Perhubungan |  Belia & Pengetahuan |  Komputer & Internet |  Hobi |  Buku & Penulisan |  Koleksi Gambar
English Channel |  தமிழ் மக்கள் |  Jual/Beli |  Maklum Balas |  CARI Rasmi |  Cari Contest
12Next
Return Post new threads
Show: 2059|Reply: 28

[INFORMASI] Kelebihan & Kekurangan Pengguna Tangan Kiri.

[Copy link]

Rank: 14Rank: 14Rank: 14Rank: 14

Post on 1-3-2013 01:12 PM |All posts

To get Malaysia's most comprehensive information, news, life sharing here!
Register as a CARI member NOW!

Register Login or Facebook Login

Are you a LEFT-ie ? :3
Read on!

Scientific Left Handed Facts

. Make up between 5% and 10% of the population (depending on who you ask)
. More likely to have allergies
. More prone to migraines
. More likely to be insomniacs
. Use the right side of the brain the most
. Three times more likely to become alcoholics C the right side of the brain has a lower tolerance to alcohol!
. More likely to be on extreme poles of the intelligence scale
. Tend to reach puberty 4 to 5 months later than right handers
. More likely to suffer stuttering and dyslexia
. Twice as likely to be a man
. Better at 3D perception and thinking
. Better at multi-tasking
. Live on average 9 years less than right handed people
. 39% more likely to be homosexual

Interesting Left Handed Trivia

. Make especially good baseball players, tennis players, swimmers, boxers and fencers (almost 40% of the top tennis players are lefties)
. Celebrate left handed day once a year C August 13th C
* International Left Handers Day *
. Draw figures facing to the right
. Recover from strokes faster
. More likely to pursue creative careers
. Of the seven most recent U.S Presidents, 4 have been left handed
. Left handed college graduates go on to become 26% richer than right handed graduates
. On a QWERTY keyboard there are 1447 English words typed solely with the left hand, whilst only 187 are typed with the right hand.

Bizarre Lefty Titbits

. Adjust to seeing underwater quicker
. Less able to roll their tongue than a righty
. Nails grow faster on the left hand than the right (fingerpicking advantage anyone?)

-- Duday RN :3
[ Green Marines ♥ ]



1

View rating log

Reply

Props Report

Rank: 9Rank: 9Rank: 9

Post on 1-3-2013 02:00 PM |All posts
kidal is kreatif
Reply

Props Report

Rank: 6Rank: 6

Post on 1-3-2013 02:36 PM |All posts
org kata,bukan aku kata...mereka2 yg tgn kidal ni kebyakannya bijak2 belaka...aku ada gak kwn yg kidal tp tgk gaya x bijak pn,lalok je memanjang
Remy Bara
Reply

Props Report

Rank: 9Rank: 9Rank: 9

Post on 1-3-2013 02:39 PM |All posts
aku kidal...tp nk kata cerdik tu x le...nk kata kreatif pun idak le...besa2 je...tp yg bestnya bila potong buah ke syr ke...pisau kat tgn kiri...buah n syr kat tgn kanan...pengguna tgn kiri lebih berat dr penggunana tgn knan...cuma mkn nc ngn tgn bru guna tgn kanan...bila mkn pkai sudu...hehehe...tgn kiri...x kisah le tgn kanan ke tgn kiri ke...masing2 ada kelebihan & kekurangan sndiri...hnyn kita je yg tau kelebihan dan kekurangan kita....peace no war
Reply

Props Report

Rank: 11Rank: 11Rank: 11Rank: 11

Post on 1-3-2013 03:20 PM |All posts
aku pon tangan kiri..multi tasking jugak..bila menulis buku tu aku pusing 90 darjah menulis tu gaya naik keatas ..tah tak tau nk ckap..pastu aku berfikir tak seperti orang biasa..aku akan kira tiap angle..last2 no answer can be made..pffthh
rasanya memang aku cerdik sikit kot..sebab aku takyah amik degree bagai tapi just so so je...tapi keje aku ok la jugak dan better paylagi suka aku suka gigit kuku ibu jari kiri...
aduyaiii..kacaula iklan ni  
Reply

Props Report

Rank: 3Rank: 3

Post on 1-3-2013 03:29 PM |All posts
Yess.. better at 3D perception...
Reply

Props Report

Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13

Post on 1-3-2013 04:38 PM |All posts
aku mmg kagum dgn org kidal

sbb aku kalau tulis tgn kanan
horrorrr
bcos im H A P P Y  
Reply

Props Report

Rank: 9Rank: 9Rank: 9

Post on 1-3-2013 05:08 PM |All posts
kalo blh guna 2-2 blh tgn
ambidexterous?
I'm not antisocial, I just can't stand people
Reply

Props Report

Rank: 20Rank: 20Rank: 20Rank: 20Rank: 20

Legenderer

Post on 1-3-2013 05:13 PM |All posts
di malaysia, di mana ada jual barang-barang untuk orang kidal? contoh : gunting.
Last edited by bianglala on 1-3-2013 05:14 PM

There were things you wanted to tell me and there were things I was dying to say.
But you were scared and my voice faltered, so we both sewed our lips shut and buried it away.
Reply

Props Report

Rank: 8Rank: 8

Post on 1-3-2013 05:24 PM |All posts
aku ingat lagi cousin aku.. dia kidal.. pehh lukisan mmg superb.. tapi bab nk gunting kertas ke ape.. die akan pijak dengan kaki kertas tuh baru die gunting guna tangan kiri.. tangan kanan tak pandai.. kikikikiki,, tapi makan nasi tangan tgn.
Reply

Props Report

Rank: 7Rank: 7Rank: 7

Post on 1-3-2013 05:56 PM From mobile phone |All posts
psychobubble posted on 1-3-2013 05:08 PM
kalo blh guna 2-2 blh tgn
ambidexterous?

aku buleh guna kedua2 tgn...kalo bowling ke...arching ke...kebnyakan activity semua kiri...menulis ngan mkn jer aku guna kanan....most ciri2 lefthanded mmg ada kat aku...yg ni cmne cite plak?
Reply

Props Report

Rank: 14Rank: 14Rank: 14Rank: 14

Post on 1-3-2013 06:22 PM |All posts
ada sapa2 pemandu kereta yg tangan kidal tak?

wa dgr schumacher pemandu f1 tu kidal...

tp kawan wa sorang ni kidal, tp tak terer bawak keta...kalo dia dgn bini dia, bini dia yg bawak...dia cuma bawak keta kalo dia sorang je...
janji rock.....
Reply

Props Report

Rank: 5Rank: 5

Post on 1-3-2013 06:38 PM |All posts
aku guna mouse tgn kiri kat opis bila ada org @ bos aku nk tumpang guna komputer aku depa msti tension, tp kalo kat umah mouse aku guna belah kanan...
aku mkn dgn sudu guna tgn kiri tp aku lak yg tension sb bila org luaq tgok depa tguq sb mkn guna tgn kiri xikut sunnah nabi nk wat mcm mana aku dh cuba mkn dgn sudu pakai tgn kanan tp mmg fail kalo mkn dgn tgn aku guna tgn kanan la
Reply

Props Report

Rank: 7Rank: 7Rank: 7

Post on 1-3-2013 07:48 PM |All posts
ai kalau tulis n makan tangan kanan,
main mcm guli ke batu seremban tgn kiri.
kira kidal ke ambidexterous.
xpandai main gitar tapi  pgg gitar style org kidal.
Reply

Props Report

Rank: 9Rank: 9Rank: 9

Post on 1-3-2013 08:04 PM |All posts

hmmm...saya tgn kidal..semua keje rumah pakai tgn kanan dan kiri.contoh gosok baju.jika penat, tukar kiri.mcmtu gak lain2.migrain?yes, mmg ada.pantang silap skit.mmg suka melukis dan maths.

Anak kembar saya, salah sorang tu kidal gak.dr kecik nampak dia kidal..lg teruknye, gaya jalan pun gaya org kidal, berat ke kiri gitu.Walaupun dia adik, tp nampak lg cepat matang dan cerdik dr kakaknya.

Dulu penah diejek , tulis tgn taik katanya...melalak balik sekolah.boleh pulak dua tiga org x nak kawan, sbb tulis dgn tgn kidal.Akibatnya, malu betul jika kena menulis depan org.Dah besar ok la..
Reply

Props Report

Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13

Post on 1-3-2013 09:20 PM |All posts
Masing-masing ada kelebihan dan kekurang tersendiri
Inggit...many many... see see... U luck me todayyy
Reply

Props Report

Rank: 9Rank: 9Rank: 9

Post on 1-3-2013 09:37 PM |All posts
salimrock posted on 1-3-2013 06:22 PM
ada sapa2 pemandu kereta yg tangan kidal tak?

wa dgr schumacher pemandu f1 tu kidal...

aku tngn kidal...
boleh drive mcm biasa jer..napa salim?...
~The best man win, the best woman choose~
Reply

Props Report

Rank: 14Rank: 14Rank: 14Rank: 14

Post on 2-3-2013 12:03 AM |All posts
my youngest bro kidal....
life is like riding a bicycle, to stay balance you must keep moving
Reply

Props Report

Rank: 15Rank: 15Rank: 15Rank: 15Rank: 15

Post on 2-3-2013 01:58 AM |All posts
Kami adik beradik semua kidal. (Sy dan kakak je pun)
Tp sy boleh dua2. Kakak mmg lefty sepenuh nya.
3D perception tu caner ye? Klu mcm my sis.. dia leh hafal jalan dgn hanya tgk map saja. Kalau nk g mana2.. oversi pun.. mmg harap kat die. Dia leh jalan kat lorong2 tanpa sesat. Skrg tgh menghafal jalan ketapi kat tokyo. Hihi
Reply

Props Report

Rank: 15Rank: 15Rank: 15Rank: 15Rank: 15

Post on 2-3-2013 02:00 AM |All posts
Oh.. my mum nyer siblings kan.. lelaki semua lefty. Mmg ada yg artist. Hidup lukisan nya. Nenek mcm sy.. dua2 boleh.
Reply

Props Report

Rank: 9Rank: 9Rank: 9

Post on 2-3-2013 08:27 AM |All posts
org kidal  mmg best
Reply

Props Report

Rank: 3Rank: 3

Post on 2-3-2013 09:52 AM |All posts
Saya kidal and proud of it.  
Reply

Props Report

Rank: 7Rank: 7Rank: 7

Post on 2-3-2013 10:36 AM |All posts
kidal..erm,kdang2 best gk jadi kidal sebab jadi tarikan orang..
member2 aku selalu cakap hebat lah ko menulis,sume keje wat byk gne kiri..dah aku kidal memang la aku rase biase je..cube aku nk menulis n nak buat keje2 dgn kanan,memang jahanam le jadinye
Reply

Props Report

Rank: 8Rank: 8

Post on 2-3-2013 02:15 PM |All posts
syok jadi kidal..sambil menulis, boleh makan
Assalamualaikum Semua
Reply

Props Report

Rank: 7Rank: 7Rank: 7

Post on 2-3-2013 07:00 PM |All posts
good info! tp i tangan kanan..
Reply

Props Report

12Next
Return Post new threads
You need to login first Login | Register Facebook Login

Important Notice: The views and opinions expressed on the forum or the related pages are of the owner alone, and are not endorsed by CARI, nor is CARI responsible for them. Due to the nature of the Internet forum is in real time, CARI does not, and can not censor any submission, but asks that each user use discretion and respect for other users, and does not contribute any word that is unlawful, harmful, threatening, abusive, harassing, tortious, defamatory, vulgar, obscene, libelous, invasive of another's privacy, hateful, or racially, ethnically or otherwise objectionable. CARI reserve the right to withhold and/or remove any link that might possibly hold an individual, entity or group ridicule, potential embarrassment or potential defamation. CARI also reserves the right to accept, edit and/or remove any link that is deemed inappropriate in any way.
Hosted by

Archiver|Mobile|CARI Malay Forums

GMT+8, 29-7-2014 04:41 PM , Processed in 0.161115 second(s), 45 queries , Gzip On.

Powered by Discuz!

© 2001-2012 Comsenz Inc.

Top