CARI Malay Forums

 Forgot Pass?
 Register

Facebook Login

Login by Facebook

Forum : Gosip |  Hiburan |  Isu Semasa & Politik |  Peristiwa |  Lawak & Santai |  Sukan |  Informasi |  Kesihatan |  Soal Jawab Agama |  Negeri & Negara
Wanita & Lelaki |  Cinta & Perhubungan |  Belia & Pengetahuan |  Komputer & Internet |  Hobi |  Buku & Penulisan |  Koleksi Gambar
English Channel |  தமிழ் மக்கள் |  Jual/Beli |  Maklum Balas |  CARI Rasmi |  Cari Contest
Show: 1555|Reply: 15

[INFORMASI] spesis flora dan fauna baru ditemui

[Copy link]

Rank: 11Rank: 11Rank: 11Rank: 11

Post on 5-3-2013 02:25 PM |All posts

To get Malaysia's most comprehensive information, news, life sharing here!
Register as a CARI member NOW!

Register Login or Facebook Login





Monyet berhidung pesek ini merupakan spesies yang langka dan hanya ada sekitar 20.000 ekor di seluruh dunia. Sebanyak 4,000 daripada mereka diam di wilayah pergunungan China.
Asal usul nama Latin dari monyet ini diinspirasi oleh seorang selir berhidung pesek milik Sultan pada abad ke 每 15. Monyet jenis ini memakan lumut rendah protein dan kulit kayu. Untuk melindungi diri dari pemangsanya, iaitu harimau bintang, monyet berhidung pesek ini berkumpul di dalam kelompoknya yang banyak.
Ubur 每 ubur terikat Bonaire
Ubur 每 ubur kotak terikat Bonaire ini hidup di wilayah Kepulauan Caribbean. Lebih tepatnya di sebuah perairan dekat dengan Pulau bernama Bonaire di Caribbean.
Ubur 每 ubur tersebut merupakan sebuah spesies yang indah namun mematikan. Haiwan ini mempunyai racun pada ekornya yang panjang dan berwarna 每 warni. Bentuknya kotak seperti layang 每 layang.
Setelah dibandingkan dengan ubur 每 ubur lain yang sejenis, the Coalition of the Public Understanding of Science menyatakana bahawa ubur 每 ubur ini merupakan jenis spesies baru. Oleh sebab itu, seorang guru biologi marin bernama Lisa Peck memberi nama spesies baru ini Tamoya ohboya.
Sosis Pengelana Berkaki
Spesies baru di atas sebenarnya masih sekeluarga dengan kaki seribu. Namun bezanya, kaki seribu di atas merupakan kaki seribu terbesar di dunia sehingga bentuknya mirip seperti sosej. Kaki seribu ini mempunyai panjang sekitar 16 cm dengan diameter sebanyak 1.5 cm dan mempunyai 56 buah cincin segmen tubuh. Setiap segmen tubuhnya memiliki 2 pasang kaki. Spesies baru ini diberi nama Crurifarcimen vagans dan ditemui di pergunungan Eastern Arc, Tanzania.
Tarantula Sazima
Tarantula Sazima adalah tarantula berwarna biru yang termasuk langka. Tarantula ini berasal dari Brazil. Brazil sendiri merupakan salah satu wilayah di bumi yang mempunyai kepelbagaian hayati dan merupakan sumber utama penemuan spesies baru. Kerana di Brazil sendiri terdapat hutan Amazon dan pergunungan Andes.
Namun, tarantula ini hampir pupus dan hidupnya terancam oleh kerana banyaknya perdagangan haiwan gelap untuk kesayangan. Nama Latin dari spesies ini adalah Pterinopelma sazimai.
Anggrek Malam yang Bercahaya
Sebuah anggrek yang menyala pada malam hari, jenis ini merupakan spesies baru yang pertama dari jenisnya. Hanya anggrek ini yang ditemui dapat menyala pada malam hari. Menurut para ahli botani, penyebab mengapa anggrek ini dapat menyala di malam hari masih perlu diteliti lebih lanjut. Tanaman ini ditemui oleh seorang penyelidik Belanda dalam ekspedisinya ke United, sebuah pulau berhampiran Papua New Guinea.
Kaktus berjalan
Spesies di atas disebut dengan kaktus berjalan. Organisma ini merupakan sebuah kumpulan lopodians yang memiliki tubuh berlapis baja dan bentuknya seperti cacing. Organisma ini juga mempunyai kaki berduri dan bersendi, yang merupakan haiwan artropod.
Kaktus berjalan ini bergenus Diania. Namun sayangnya, organisma ini ternyata sudah punah. Bukti kewujudan spesis ini ditemui di serpihan batu dari China.
Tawon Bom 每 Penyelam
Tawon parasit di atas dijumpai di wilayah Madrid, Sepanyol dan sekitarnya. Spesies ini mempunyai cara yang unik ketika meletakkan telur mereka. Pertama 每 tama, mereka memburu semut yang merupakan mangsanya. Mereka akan terbang sekitar 1 cm di atas tanah untuk menyerang semut tersebut. Ketika semut tersebut lengah, tawon tersebut akan bertelur dari belakang dalam masa kurang dari 1/20 per saat. Kemudian tawon tersebut akan membungkus tubuh si semut beserta telur yang ditaruhnya. Semut yang dibungkus tersebut bertujuan untuk menjadi makanan bagi larva yang keluar dari telur tersebut.
Bunga Poppy Nepal Musim Gugur
Bunga poppy banyak terdapat di Nepal. Bunga poppy pada gambar di atas mempunyai warna yang indah dan berseri.
Bunga poppy ini tinggal di persekitaran yang melampau, iaitu pada ketinggian sekitar 3.352 meter hingga 4.200 meter di Nepal tengah. Jenis spesies ini sebenarnya bukan merupaka jenis spesies baru.
Pada tahun 1962, seorang ahli botani Adam Stainton telah menemuinya di pergunungan Himalaya. Dan pada tahun 1994, seorang staff dari Jabatan Sumber Tanaman Tokyo juga telah menemuinya.
Cacing Setan
Cacing Setan ini dinamakan Faust Mephistopheles, merupakan jenis nematoda yang dapat hidup di persekitaran yang ektrim dengan keadaan paling teruk. Spesies dari jenis Mephisto Halicephalobus ini dapat hidup di persekitaran yang mempunyai tekanan atmosfera besar dengan suhu 37 darjah Celcius. Para saintis mencari haiwan ini setelah menggali sejauh 3.5 km di Afrika Selatan.
Cendawan Spongebob Squarepants
Namanya mirip dengan tokoh kartun Spongebob Squarepants. Spesies di atas merupakan sebuah cendawan yang berbentuk seperti busa spons. Cendawan ini boleh diperah tubuhnya dan kembali ke semula layaknya sebuah busa spons. Cendawan ini termasuk ke dalam genus Spongiforma dan mempunyai bentuk yang unik. Khabarnya, aroma cendawan ini seperti buah 每 buahan.



1

View rating log

Laugh as much as you breath and Love as much as you Live
Reply

Props Report

Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13

Post on 5-3-2013 02:36 PM |All posts
Info yang amat menarik
Inggit...many many... see see... U luck me todayyy
Reply

Props Report

Rank: 14Rank: 14Rank: 14Rank: 14

Post on 5-3-2013 02:44 PM |All posts
anak monyet tu kiut tul....

kaktus berjalan tu  nampak cam pokok krismas lak.
Reply

Props Report

Rank: 11Rank: 11Rank: 11Rank: 11

Post on 5-3-2013 02:54 PM |All posts
cmf_Kimmy posted on 5-3-2013 02:44 PM
anak monyet tu kiut tul....

kaktus berjalan tu  nampak cam pokok krismas lak.

kann...kenit je upanya
Laugh as much as you breath and Love as much as you Live
Reply

Props Report

Rank: 7Rank: 7Rank: 7

Post on 5-3-2013 04:30 PM |All posts
cacing setan??
Reply

Props Report

Rank: 7Rank: 7Rank: 7

Post on 5-3-2013 05:27 PM |All posts
so many living thing yg masih saintis2 kita belum temui.. ciptaanNya amat menakjubkan! ni baru awesome!
Reply

Props Report

Rank: 14Rank: 14Rank: 14Rank: 14

Post on 5-3-2013 10:37 PM |All posts
menarik!!

cacing setan tu cam jahat aje
rupa pon geli2
bcos im H A P P Y  
Reply

Props Report

Rank: 3Rank: 3

Post on 6-3-2013 03:36 AM |All posts
cendawan spongebob squrepants...motip saintis dah takde nama nak letak...
(-鵅)♪
Reply

Props Report

Rank: 3Rank: 3

Post on 6-3-2013 03:37 AM |All posts
well apa-apapun..SubhanAllah.... masih sikit apa yg kita ketahui tentang alam ini...
(-鵅)♪
Reply

Props Report

Rank: 22Rank: 22Rank: 22Rank: 22Rank: 22Rank: 22

Moderator

Post on 6-3-2013 08:46 AM |All posts
uniknya....
Ganyang Style
Reply

Props Report

Rank: 18Rank: 18Rank: 18Rank: 18Rank: 18

Post on 6-3-2013 09:03 AM |All posts
benci baca dlm slang negare seberang
i love my wife!!!
Reply

Props Report

Rank: 7Rank: 7Rank: 7

Post on 6-3-2013 09:27 AM |All posts
great info
thanks tt
Reply

Props Report

Rank: 11Rank: 11Rank: 11Rank: 11

Post on 6-3-2013 09:40 AM |All posts
Sagoo posted on 6-3-2013 09:03 AM
benci baca dlm slang negare seberang

usah khuatir pak..pihak kami akan cuba perbaiki bahasa agar mudah dipahami pada masa akan dateng..



Laugh as much as you breath and Love as much as you Live
Reply

Props Report

Rank: 18Rank: 18Rank: 18Rank: 18Rank: 18

Post on 6-3-2013 09:41 AM |All posts
rospinki posted on 6-3-2013 09:40 AM
usah khuatir pak..pihak kami akan cuba perbaiki bahasa agar mudah dipahami pada masa akan dateng.. ...

makasih ya mbakk
i love my wife!!!
Reply

Props Report

Rank: 9Rank: 9Rank: 9

Post on 7-3-2013 01:32 PM |All posts
bertambah spesis baru...
Reply

Props Report

Rank: 1

Post on 7-3-2013 02:13 PM |All posts
monyet2 gambar first tu comel...
Reply

Props Report

You need to login first Login | Register Facebook Login

Important Notice: The views and opinions expressed on the forum or the related pages are of the owner alone, and are not endorsed by CARI, nor is CARI responsible for them. Due to the nature of the Internet forum is in real time, CARI does not, and can not censor any submission, but asks that each user use discretion and respect for other users, and does not contribute any word that is unlawful, harmful, threatening, abusive, harassing, tortious, defamatory, vulgar, obscene, libelous, invasive of another's privacy, hateful, or racially, ethnically or otherwise objectionable. CARI reserve the right to withhold and/or remove any link that might possibly hold an individual, entity or group ridicule, potential embarrassment or potential defamation. CARI also reserves the right to accept, edit and/or remove any link that is deemed inappropriate in any way.
Hosted by

Archiver|Mobile|CARI Malay Forums

GMT+8, 1-11-2014 12:21 AM , Processed in 0.141608 second(s), 29 queries , Gzip On.

Powered by Discuz!

© 2001-2012 Comsenz Inc.

Top